Het overige nieuws

69 ongevallen op Limburgse wegen

Maandag 5 oktober 2015
Het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 69 verkeersongevallen gemeld, waarvan 19 met lichamelijk letsel en 50 met enkel stoffelijke schade. Bij deze letselongevallen vielen 21 lichtgewonden.
Naar aanleiding van deze ongevallen (zowel met gewonden als met enkel stoffelijke schade) werden in totaal 56 ademtesten afgenomen, waarvan er 11 (of 20 %) positief bleken. Van 3 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. In 8 gevallen werd er vluchtmisdrijf gepleegd.
Reageer
Woensdag mogelijk staking bij De Lijn
De Lijn verwacht dat haar dienstverlening op woensdag 7 oktober ernstig verstoord zal zijn. Het gemeenschappelijk vakbondsfront betoogt dan in Brussel naar aanleiding van de eerste verjaardag van de regering Michel. De vervoermaatschappij raadt haar reizigers aan om indien mogelijk een alternatief te zoeken. Woensdagochtend vanaf 6.00 uur geeft De Lijn op www.delijn.be actuele overzichten over de gevolgen voor de dienstverlening.
Hoeveel en waar er hinder zal zijn, kan De Lijn pas de ochtend zelf inschatten.
Reageer

Catho Van Vlierden overleden

Maandag 5 oktober 2015
Catho Van Vlierden overleden
Vrijdag is Catho Van Vlierden overleden. Zij was 92 jaar en wordt donderdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de dekenale kerk in Hamont. Woensdag (19 uur) is er daar een avondwake. Condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Reageer

Het kan me niet schelen

Maandag 5 oktober 2015
Uit het popgeschiedenisboek


Vandaag wordt Bob Geldof 64. De voormalige frontman van The Boomtown Rats gaat de geschiedenis in als een filantroop die de honger uit de wereld wou helpen. De tekst van ‘The Great Song Of Indifference’ vormt een schril contrast. ‘I don’t care at all’, zingt hij. Maar, zo lezen we hier, dat is dan ook geen persoonlijke bekentenis, wel een ironische reflectie op de onverschilligheid van de mens.
Reageer
Vanaf maandag tot en met 30 oktober wordt de Maastrichterweg in Valkenswaard vanaf de Schafterdijk tot de Zuidelijke Randweg volledig afgesloten voor het verkeer. Aanleiding zijn werken die de gemeente laat uitvoeren. Het asfalt is aan vervanging toe. Daarnaast vervangt de aannemer de trottoirbanden tussen de Zuidelijke Randweg en de Hoeve. De planning is alleen haalbaar bij goed weer. Het verkeer vanuit Valkenswaard wordt omgeleid via de Zuidelijke Randweg – N69 (Luikerweg) – Dorpsstraat – Bruggerdijk – Peedijk.
Het fietspad blijft wel open, dus fietsverkeer blijft gewoon mogelijk.
Reageer

Pluto's ovale maantje

Vrijdag 2 oktober 2015
Uit de ruimte
Pluto's ovale maantje
Eigenlijk ziet Charon, de grootste maan van Pluto, er uit als een groot grijs ei. Op 14 juli stond Pluto het dichtst bij de aarde en kreeg de NASA deze foto binnen. Charon heeft een diameter van 1214 kilometer, dat is ongeveer 1/10de van die van de aarde, maar liefst de helft van de diameter van Pluto zelf. Dat maakt Charon de grootste satelliet van de planeten in ons zonnestelsel. Mooi te zien op de foto is de gordel van breuken en canyons die de zuidelijke vlaktes van het noordelijke terrein scheidt. (Foto-credits: NASA, Johns Hopkins Univ./APL, Southwest Research Institute)
Reageer
WICO: nog geen opvolger voor Koen Wils
De scholengroep WICO heeft in eigen rangen geen opvolger gevonden voor coördinerend directeur Koen Wils, die sinds donderdag actief is bij de christelijke onderwijsvakbond COC. De scholengroep heeft nu een advertentie geplaatst in enkele kranten en hoopt vóór 12 oktober sollicitaties binnen te krijgen voor "een leiderstype met moreel gezag die mensen kan motiveren en laten samenwerken".
Reageer
Grensgevallen
De Technische Universiteit Eindhoven heeft de tienduizendste student ingeschreven in het collegejaar 2015-2016. De studente is Angeliki Rama uit Griekenland. Er is de afgelopen jaren een duidelijke stijging van aanmeldingen te zien, maar het is voor de eerste keer dat de TU/e de grens van 10.000 studenten passeert.
Reageer
Een dakloze man die eind vorig jaar in Budel een 37-jarige man neerstak is tot 10 jaar cel veroordeeld wegens doodslag. Het slachtoffer bezweek drie weken na de feiten aan de opgelopen verwondingen. Op het ogenblik van de feiten was de dader onder invloed van alcohol en drugs.
Reageer
Het is maar dat u 't weet
Wie werkloos is, maar vrijwilligerswerk uitvoert, is opmerkelijk gezonder dan wie werkloos is, maar geen vrijwilligerswerk uitvoert. Dit kwamen onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel, Stockholm universiteit, en de Katholieke Universiteit Leuven te weten door 717 personen op te volgen over een periode van twee jaar. Wat bleek uit de studie? Werklozen die vrijwilligerswerk uitvoeren, roken minder, drinken minder alcohol en hebben een minder hoge bloeddruk, in vergelijking met werklozen die geen (…) Het hele nieuwsbericht
Reageer

Buitenlanders in Limburg

Donderdag 1 oktober 2015
Het is maar dat u 't weet
Van de buitenlandse bevolking in Limburg - 82.669 personen, op 1 januari jl. - is meer dan de helft Nederlander (54,1%). In Noord-Limburg vertegenwoordigen de Nederlanders zelfs 80,6% van alle niet-Belgen. In het Maasland is dit 69,7%, in Zuid-Limburg 50,6% en in West-Limburg 24,5%. Hiermee hebben de Nederlanders de Turken, traditioneel het belangrijkst in aantal, naar de tweede plaats verwezen. In  Midden-Limburg hebben de Italianen met 25,8% nog steeds het grootste aandeel van de (…) Het hele nieuwsbericht
Reageer

Elektrische toermotor gepresenteerd

Donderdag 1 oktober 2015
Grensgevallen
Het studententeam STORM van de Technische Universiteit Eindhoven heeft vandaag zijn elektrische toermotorfiets gepresenteerd. ‘STORM Pulse’ is de eerste elektrische motor ter wereld die lange afstanden kan afleggen, tot 380 kilometer zonder opladen. Met deze motor gaat het team in 2016 tijdens hun ‘STORM World Tour’ in 80 dagen de wereld rond om de potentie van duurzaam vervoer te laten zien. 
In het oog springt het door het studententeam zelf ontwikkelde (…) Het hele nieuwsbericht
Reageer
Van 10 november tot 3 december heeft in ’t Pelterke in Overpelt opnieuw ‘Budget4life’ plaats, een interactieve tentoonstelling rond budget en koopkracht voor leerlingen van het 6de en 7de secundair onderwijs. Zij leren er de basisprincipes van budgetteren maar ook de gevaren en gevolgen van schuldenlast. Jongeren hebben immers vaak geen idee van wat het kost om op eigen benen te staan. ‘Budget4life’ is als preventie-initiatief in de schuldhulpverlening een organisatie (…) Het hele nieuwsbericht
Reageer

Gratis naar... Xander De Rycke?

Woensdag 30 september 2015
Gratis naar... Xander De Rycke?
Zaterdagavond om 20.30u treedt Xander De Rycke op in de Walburg. Deze ‘Best of’-voorstelling is een viering van zijn eerste trilogie voor de fans van het eerste uur en een instapmodel voor nieuwe fans die Xander De Rycke nog maar onlangs mochten ontdekken. ‘Het zal spannend zijn om mijn eerste stukken comedy weer vanonder het stof te halen en er met vernieuwde blik en enkele jaren ervaring naar te kijken," zegt hij. YouTube en sociale media dragen bij tot de verspreiding van (…) Het hele nieuwsbericht
Reageer

Bart Vandersteen overleden

Woensdag 30 september 2015
Bart Vandersteen overleden
In Borgloon is gisteren Bart Vandersteen overleden aan de gevolgen van een verkeersongeval. Hij was 30 jaar en de vriend van Martien Lantmeeters. Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-centrum. Vrijdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Reageer

Marinus van Kuringen overleden

Woensdag 30 september 2015
Marinus van Kuringen overleden
Gisteren is Marinus van Kuringen overleden, de echtgenoot van Marie-Jeanne Custers. Hij was 69 jaar. De afscheidsdienst en de crematie zullen in alle intimiteit plaatsvinden. Vrijdag is er om 19u een avondwake in de decanale kerk van Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Reageer
Zebracinema bestaat  dit jaar twintig jaar en dat wordt gevierd. Tot en met 11 oktober komt er een (lange) filmfeestweek die voor iedereen gratis toegankelijk is. Op elk van de zeven partnerlocaties van Zebracinema wordt een film vertoond die de afgelopen twintig jaar in het oog sprong. Iedereen is welkom om een hapje en drankje te delen en van de film te genieten. Bovendien maakt op elke locatie één gelukkige kans om twintig jaar lang gratis film bij Zebracinema te winnen. Het (…) Het hele nieuwsbericht
Reageer

Gordel wel gebruiken, gsm niet

Dinsdag 29 september 2015
Gordel wel gebruiken, gsm niet
De nieuwe provinciale politieactie draait rond het verplichte gebruik van de autogordel en het niet-toegestane gebruik van een gsm achter het stuur. De thema-actie, die vandaag door de gouverneur werd bekendgemaakt, loopt van 1 tot 15 oktober.
Bedoeling van de thema-actie is enerzijds om de bestuurders én de passagiers te herinneren aan de plicht de gordel te dragen in de auto (ook achterin) en anderzijds om de bestuurders bewust te maken van het gevaar van het gebruik van de gsm tijdens het besturen van een voertuig, aldus de mededeling.
Reageer

Extra snelheidscontroles

Dinsdag 29 september 2015
Extra snelheidscontroles
De lokale politiezone HANO meldt dat er deze week extra snelheidscontroles zullen plaatsvinden in:
- Hamont-Achel: Stationsstraat
- Neerpelt: Peerderbaan
- Overpelt: Haltstraat.
Reageer
De gemeente Valkenswaard gaat enkele dagen maximaal tweehonderd vluchtelingen opvangen in een sporthal in deelgemeente Dommelen. Morgenmiddag komen de vluchtelingen aan. Ze zullen er tot vrijdagmiddag blijven. Het gaat om crisisopvang die 72 uur duurt. Na de noodopvang in Dommelen zullen de vluchtelingen naar reguliere opvanglocaties worden overgebracht.
Reageer

Zondag een literair ontbijt

Maandag 28 september 2015
De stedelijke bibliotheek nodigt voor haar literair ontbijt, dat plaatsvindt op zondag 4 oktober om 10.00 u, een (verborgen) parel uit: Maud Vanhauwaert is dichter en tekstperformer. Bij het brede publiek is ze bekend van haar poëtische bijdrages in het televisieprogramma "Iedereen beroemd" op Eén. Eerder dit jaar won ze de Herman de Coninck Publieksprijs voor haar gedicht Wij zijn evenwijdig. 
Het literair ontbijt vindt plaats in de bibliotheek van Hamont en de toegang is gratis. Inschrijven kan aan de balie van het UiTpunt in Hamont en Achel of via bibliotheek[!]hamont-achel.be. Het aantal plaatsen is beperkt.
Reageer
Neerslag vandaag? Bezoek buienradar (klik)
16°
1.4 mm
Gedeeltelijk bewolkt
12°
21°
11°
17°
01/10
Mieke DonnéJa, het is helemaal waar, deze lieve meid wordt 30 jaar! Hartelijk gefeliciteerd vanwege mama en papa, Stijn en Matteo, Bart en Tessa, Franky en Kathleen, Tibe en Jade xxx
Kathleen Donné
29/09
Albertine VerduycktAlbertine Verduyckt is vandaag 90 geworden, gelukkige verjaardag! Vanwege de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen!
Lidia De Graaf
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel