Het overige nieuws

'Klassiek in Noord-Limburg'

Dinsdag 16 september 2014
De cultuurcentra De Adelberg (Lommel) en Palethe (Overpelt) starten dit seizoen met "Klassiek in Noord-Limburg", een reeks van 11 concerten met klassieke muziek onder de noemer "Orient Express". Een en ander blijkt uit een brochure die vandaag is verspreid. De concerten zullen plaatsvinden in CC De Adelberg in Lommel (3), het Raadhuis in Lommel (5) en de Sint-Jozefskerk van Overpelt-Fabriek (2).
Reageer

Jean-Paul Smolders overleden

Dinsdag 16 september 2014
Jean-Paul Smolders overleden
 Vrijdag is Jean-Paul Smolders overleden. Hij was 50 jaar. Vrijdag om 10.30u is er een uitvaartliturgie in de parochiekerk van Overpelt, waarna zijn as wordt bijgezet bij zijn moeder op de begraafplaats.
Reageer

Snelheidscontroles deze week

Dinsdag 16 september 2014
Snelheidscontroles deze week
Deze week controleert de flitsauto van de lokale politie HANO het verkeer onder meer in volgende straten:
- Hamont-Achel: in 't Lo en de Bosstraat,
- Neerpelt: in de Boelehoef en de Lillerheidestraat,
- Overpelt: in de Leopoldlaan en de Fabrieksstraat.
Reageer
Dodendraad: 'Meer doden dan Berlijnse Muur'
Boeiende reportage vanavond in "EenVandaag" op de Nederlandse tv. Het ging over de Dodendraad, de draad "die meer doden maakte dan de Berlijnse Muur": 1000 tegenover 136. Prominent spreker in deze reportage: prof. Alex Vanneste (rechts op de foto), die onder meer over de Dodendraad een indrukwekkend boek heeft geschreven. Merkwaardig dat die Dodendraad de Nederlandse geschiedenisboekjes nooit heeft gehaald. De met 2000V geladen draad tijdens de Eerste Wereldoorlog moest voorkomen dat spionnen of vluchtelingen het neutrale Nederland zouden bereiken. Bekijk de reportage hier.    
Reageer

Provincie schrapt subsidiereglementen

Maandag 15 september 2014
Op de agenda van de provincieraadszitting van woensdag staat de opheffing van twee subsidiereglementen. Deze opheffing vloeit rechtstreeks voort uit de bepaling in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord, dat bepaalt dat subsidiëring van persoonsgebonden materies geen provinciale opdracht meer is vanaf 2016.
Het eerste reglement dat wordt opgeheven, betreft de “investeringssubsidie voor dagverzorgingscentra”. Dit reglement werd goedgekeurd door de provincieraad van 18 juni 2014. (…) Het hele nieuwsbericht
Reageer

Opendeur Landelijke Gilden

Maandag 15 september 2014
Opendeur Landelijke Gilden
Gisteren vond de Opendeurdag plaats van de Landelijke Gilden. Ook de Trepkenshoeve deed mee met ponyrijden, demonstratie landbouwwerktuigen, mandenvlechten, touwvlechten en veel meer. Het werd daar een erg leerrijke en aangename dag... (Foto Jacky Geboers)
Opendeur Landelijke GildenOpendeur Landelijke GildenOpendeur Landelijke Gilden
Reageer

Vanendert en Vansummeren naar WK

Maandag 15 september 2014
Jelle Vanendert en Johan Vansummeren rijden op zondag 28 september het WK wielrennen op de weg in het Spaanse Ponferrada. Dat blijkt uit de selectie die bondscoach Carlo Bomans vandaag heeft bekendgemaakt. Tom Boonen en Philippe Gilbert zijn de kopmannen.
Reageer

Als arbeid een feest wordt

Zaterdag 13 september 2014
Tribunaliteiten
Wanneer kan je zeggen dat je voor iemand arbeid presteert? Als je luistert naar een baas en in ruil een loon ontvangt? Juist. Maar wat als je werk aanvoelt als een ontspanning en je  genoegen neemt met een habbekrats?
Neem bijvoorbeeld dat je op een festival de tickets en toegang tot de backstage controleert. Je krijgt gratis toegang tot de festivalweide, je idolen zijn binnen handbereik. Er is warm eten à volonté, zij het uit de gaarkeuken. Als toemaatje ontvang je nog wat gratis bonnen die je (…) Het hele nieuwsbericht
Reageer

Daling Limburgse jeugdwerkloosheid

Vrijdag 12 september 2014
Een analyse van de jeugdwerkloosheid toont niet alleen een daling van de Limburgse werkloosheidscijfers maar ook een sterkere daling dan in Vlaanderen. In vergelijking met augustus 2013 daalt de jeugdwerkloosheid in Vlaanderen met 3,3 %. In Limburg bedraagt de daling 5,5 %. 
Reageer

Wandelende afvalbakken...

Donderdag 11 september 2014
Bezoekers van het Bloemencorso in Valkenswaard kunnen daar zondag zo maar ‘walking bins’ ofwel ‘wandelende afvalbakken’ tegenkomen. Tussen 13.30 en 17.30u lopen tien ‘walking bins’ rond in het centrum. De jongens en meiden van het ‘walking bin-team’ zijn gehuld in een opvallend afvalinzamelpak. Zij nodigen bezoekers op een ludieke manier uit om verantwoord met afval om te gaan en het niet op straat achter te laten. Bezoekers kunnen plastic bekertjes, flessen, blik, restafval en/of GFT bij de walking bins inleveren in de gescheiden bakken. Wie hier gebruik van maakt, krijgt  een lekker en gezond mandarijntje. En de schillen? Die gaan natuurlijk ook de bin in. Op die manier wil de gemeente inwoners en bezoekers actief informeren over duurzaamheid en afvalscheiding.
Reageer

Eén op vijf te snel in zone 50

Donderdag 11 september 2014
Eén op vijf te snel in zone 50
In juli posteerde de nieuwe flitswagen van de lokale politie HANO zich op vijf dagen ergens in de politiezone. Na een halfuur tot een uur verhuisde hij naar een andere plek. De politie zette zopas de resultaten van die snelheidscontroles online. Daarin valt op dat er in juli vooral in de zone-50 werd gecontroleerd, en de buit was niet min: van de 3750 voertuigen die voorbij de camera kwamen, reden er 747 te snel, of liefst één op vijf. Ook op het eerste deel van de Peerderbaan in Neerpelt, toch een quasi-zekerheid inzake snelheidscontroles, werden op drie dagen tijd 213 automobilisten om die reden beboet, eveneens een kleine 20 procent. Men kan er uit afleiden dat veel chauffeurs wellicht niet in de gaten hebben dat ze sneller dan 50 rijden; maar evenzeer kan men zich afvragen of de verkeersinfrastructuur ter plaatse niet uitnodigt tot sneller rijden dan toegelaten.

Reageer

Jongerendag op vliegbasis Kleine Brogel

Donderdag 11 september 2014
Komend weekend zijn er op de vliegbasis van Kleine Brogel de "Belgian Air Force Days", morgen/vrijdag wordt van 9 tot 17u op die basis een jongerendag georganiseerd voor de leerlingen van het secundair onderwijs (voorlaatste en laatste jaar). Scholen uit het hele land hebben zich daar al voor ingeschreven.
Die jongeren zullen zich niet vervelen, zo blijkt uit de mededeling van de vliegbasis:
"De objectieven van deze Jongerendag zijn:
- Kennismaking met mogelijke toekomstige (…) Het hele nieuwsbericht
Reageer
De Nederlandse providers zeggen te werken aan betere mobiele bereikbaarheid van het noodnummer 112 in de grensstreek. Dat blijkt uit een hoorzitting in de Tweede Kamer. Er komen extra zendmasten waarvoor nu plekken worden gezocht. Providers zeggen tegen diverse problemen aan te lopen met het vergroten van de dekking in de grensgebieden. Zo moeten er afspraken gemaakt worden met providers in buurlanden over interferentie tussen de netwerken als het vermogen van zendmasten omhoog gaat. Ook mogen op sommige plekken geen zendmasten geplaatst worden.
Reageer

Weer KIDS-meeting bij SACN

Donderdag 11 september 2014
Weer KIDS-meeting bij SACN
Morgen/vrijdag van 18u tot 19u30 staat er bij atletiekclub SACN een nieuwe KIDS-meeting gepland op de atletiekpiste van Dommelhof. Jongens en meisjes (van 5 tot 12 jaar) komen dan het beste van zichzelf geven tijdens verschillende loop-, spring- en werpproeven. Heb jij ook zin om mee te doen? Kom gerust vrijdag eens proberen! Voor meer info kan je mailen naar sacnjeugd[!]hotmail.com.
Reageer
Oud-Overpeltenaar Renaat Kuipers is niet langer directeur van de Veiling Haspengouw in Sint-Truiden. Hij had een verschil van mening met de raad van bestuur over "de operationele invulling van de uitgestippelde strategie" en daarop werd de samenwerking stopgezet. Kuipers was 23 jaar directeur van de veiling. Onder zijn impuls werden nieuwe variëteiten als de Kanzi en Greenstar-appelen gelanceerd. Veiling Haspengouw ging zich gaandeweg ontpoppen als een moderne coöperatie van Belgische fruittelers die ook internationaal veel weerklank krijgt.
Reageer

Emma Schoofs overleden

Woensdag 10 september 2014
Emma Schoofs overleden
In het Mariaziekenhuis is vandaag Emma Schoofs overleden, de echtgenote van Frits Brouwers. Ze was 85 jaar. Dinsdag wordt ze gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Overpelt-Centrum. Maandag om 18.30u is er daar een avondwake.
Reageer

Pieter Pellens in gek saxkwintet

Woensdag 10 september 2014


Het internationale saxofoonkwintet FiveSax met saxofonist Pieter Pellens uit SHLille nodigt u uit op een te gekke muzikale reis! De muzikanten van FiveSax (komende uit Neerpelt, Chili, VS, Italië en Polen) troffen elkaar als student aan het conservatorium van Wenen in 2012. Hun verschillende muzikale en culturele backgrounds resulteren in "Sax Voyage": een ongezien entertainend en hoogstaand spektakel voor jong en oud. Zorg dat je erbij bent op dit uniek event! Praktische info: zondag 5 oktober om 16u in het Hubertustheater, bij het college. Tickets: vvk 12€ (reserveren bij Pieter Pellens, pellenspieter[!]gmail.com), kassa 15€. www.fivesax.com
Reageer

Publieksdag in Hobos en Grote Hof

Dinsdag 9 september 2014
Publieksdag in Hobos en Grote Hof
Zondag is het Open Monumentendag. Dan organiseren de gemeentebesturen van Hechtel-Eksel en Overpelt en het Agentschap Natuur en Bos van 10 tot 18u een publieksdag in het Hobos en de Grote Hof. Voor een keertje gaan exclusief de deuren open van het landgoed Hobos, de woning met landgoed waar ooit nog drossaard Clercx woonde, de uitroeier van de Bokkenrijdersbenden. Tijdens de publieksdag kan je vanaf de Grote Hof meegaan met natuurwandelingen en geschiedkundige wandelingen en kan je met de huifkar op (…) Het hele nieuwsbericht
Reageer

MTB: Sander Elen wint Waalse beker

Maandag 8 september 2014
MTB: Sander Elen wint Waalse beker
Gisteren is Peltenaar Sander Elen derde geëindigd in de vijfde Walloniacup in Eupen. Daardoor werd hij eerste in het eindklassement van deze Waalse MTB-competitie. Gefeliciteerd!
Reageer

Emiel Bogaerts overleden

Maandag 8 september 2014
Emiel Bogaerts overleden
In het Mariaziekenhuis is vandaag Emiel Bogaerts overleden, de weduwnaar van Elisabeth Prenen. Hij was 86 jaar. Vrijdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Overpelt-Centrum.
Reageer

Flitsers in het verkeer

Maandag 8 september 2014
Flitsers in het verkeer
Deze week controleert de flitswagen van de lokale politie HANO het verkeer in volgende straten (maar ook nog in andere!):
- Torenstraat en Hamonterweg in Neerpelt,
- Holvenstraat en Houtmolenstraat in Overpelt en
- Erkstraat en Budelpoort in Hamont-Achel.
Reageer

Infrabel lanceert nieuwe overwegbel

Maandag 8 september 2014
Infrabel lanceert nieuwe overwegbel
Goed nieuws voor de omwonenden van overwegen: Infrabel start met de installatie van een nieuw soort bel op die overwegen, die tegen eind volgend jaar overal aanwezig moet zijn. Het gaat om een elektronisch, golvend belsignaal. Voor de autobestuurders is het veel beter te horen dan de klassieke bel, en doordat het geluid gericht wordt, zullen omwonenden er veel minder last van hebben. Zegt Infrabel. Morgen wordt de eerste "nieuwe bel" geïnstalleerd op een overweg in Hasselt. Meer info (Foto GB)
Reageer
Schrijf een 'soundscape' voor Radio Forest
Musica heeft een wedstrijd uitgeschreven voor het componeren van een soundscape voor "Radio Forest", de permanente klankkunstinstallatie in Klankenbos in Neerpelt. De drie beste inzendingen krijgen opnameapparatuur, een recensie op Gonzo Circus en worden voorgesteld aan publiek en genodigden tijdens de Klankenbos Nocturne op vrijdag 28 november. Meer info (Foto Musica)
Reageer
Biljarten: Neerpelt KMV wint Beker der Pelten
De Beker der Pelten werd dit jaar tussen 29 ploegen betwist in het lokaal van K. Neerpelt BC. Er werd in twee pools gespeeld, waarvan uiteindelijk 2 ploegen in de finale tegen elkaar uitkwamen: Neerpelt KMV en de Overpeltse Verbroedering BC. KMV Neerpelt bleek een maatje te groot voor Verbroedering BC en nam de beker mee naar huis.
Reageer

Praalwagen Bloemencorso uitgebrand

Zondag 7 september 2014
in Valkenswaard is gisteren een praalwagen uitgebrand die komende zondag zou meerijden in het Bloemencorso. De oorzaak van de brand is onbekend. Buurtschap Crescendo zat door de brand in zak en as, maar gistermiddag gaf de gemeente groen licht om de bouw te hervatten. Bijzonder is dat alle andere buurtschappen zullen meehelpen om de praalwagen op tijd af te krijgen.
Reageer

Driek Walbers overleden

Zaterdag 6 september 2014
Driek Walbers overleden
Donderdag is Driek Walbers overleden. Hij was 77 jaar. Woensdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Overpelt-Centrum.
Reageer

Verkeersmaatregelen in Valkenswaard

Donderdag 4 september 2014
Van vrijdag 12 tot en met woensdag 17 september vinden in Valkenswaard onder het  motto 'Valkenswaard Viert' activiteiten plaats rondom de 70-jarige herdenking van de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. In verband hiermee zijn in deze periode een flink aantal wegafsluitingen en verkeersmaatregelen voorzien, met name in het centrum van Valkenswaard en op en rond de N69 (Eindhovenseweg/Luikerweg). Vanwege te verwachten drukte adviseert de gemeente bezoekers om zoveel mogelijk te voet of per fiets naar het centrum te komen. Meer info
Reageer

Ook tweede sessie 'Start2Swim' succes

Woensdag 3 september 2014
In augustus organiseerden het stadsbestuur van Hamont-Achel en de sportdienst van Overpelt voor de tweede maal een zwemkamp, waarbij kinderen in 10 lessen leerden zwemmen in zwembad De Dommelslag in Overpelt. Twaalf deelnemende kinderen behaalden hun brevet voor het 25 meter zwemmen. Vier andere jonge zwemmers haalden hun diploma van badje 1 (zeepaardje) en mogen in september starten in badje 2 (dolfijn), terwijl 8 kinderen badje 2 al achter zich mogen laten. Wegens het grote succes van Start 2 Swim zullen deze lessen volgende zomer opnieuw georganiseerd worden. Meer informatie volgt in het voorjaar van 2015.
Reageer
Het bisdom Hasselt heeft een voorlopig bedrag van 10.000 euro overgemaakt voor hulp aan de slachtoffers van het geweld in het Midden-Oosten. Enkele weken geleden deden de Belgische bisschoppen een oproep tot solidariteit met de christenen in dat gebied. Hiervoor werd er op 15 augustus jl. in alle parochies en kerken van het land een bijzondere collecte gehouden.
Om de opbrengst van deze collecte ten goede te laten komen aan de christenen van Irak, Syrië en het Midden-Oosten werden er concrete projecten uitgewerkt door Kerk in Nood en Caritas International. Het bisdom heeft – in afwachting van het eindresultaat van deze collecte – nu al een voorschot van telkens 5.000 euro overgemaakt aan beide organisaties.
Reageer
Neerslag vandaag? Bezoek buienradar (klik)
14°
3.5 mm
Gedeeltelijk bewolkt
17°
27°
15°
27°
15/09
Proficiat Tom met je gouden medaille !!!
Mathieu Cox
15/09
Ook van ons een hele dikke proficiat, Tom, met je gouden medaille! Een prestatie om trots op te zijn!
Benny en Mieke Heeren-Zels
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Overpelt