Het overige nieuws

Ondertussen, in Bethlehem...

Zondag 31 december 2023
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, in Bethlehem...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Huidhonger?

Zondag 31 december 2023
Vandaag gelezen
Huidhonger is niet verdwenen: in navolging van Japanse ‘cuddle cafés’ openen knuffelcoaches in Amsterdam hun deuren. Je kunt er tegen betaling terecht voor een uurtje tegen elkaar aan liggen, diep in elkaars ogen kijken of een aai over de bol. Seks is uit den boze.
                                                                                  (Het Parool)

Vuurwerk bij storm?

Zondag 31 december 2023
De visie van Fobie
Houthalen-Helchteren - Vuurwerk bij storm?Zoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Weg van thuis op 25,2 jaar

Zondag 31 december 2023
Het is maar dat je 't weet
De gemiddelde leeftijd waarop jongeren het ouderlijk huis verlaten bedraagt 25,2 jaar. 63% van de jongeren doen dat op een leeftijd tussen de 21 en 28 jaar. Daarnaast is 15% een vroege nestverlater: ze zijn dan 21 jaar of jonger. 22% verlaat het huis pas op de leeftijd van 28 jaar of ouder. 
In de populatie thuisverlaters zijn er iets meer mannen dan vrouwen en heeft 5% niet de Belgische nationaliteit. 47% van de jongeren die het ouderlijk huis verlaten zijn hooggeschoold. (Statistiek Vlaanderen)

Dode door vuurwerk

Zaterdag 30 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In het Nederlands-Limburgse Neeritter, niet ver van Maaseik, is vanavond een 36-jarige man om het leven gekomen bij het afsteken van vuurwerk. Dat meldt de Nederlandse politie. Een tweede betrokkene werd zwaargewond.

Geen vuurwerkshow in Hasselt

Zaterdag 30 december 2023
Door de aanhoudende wind en wisselende weersomstandigheden heeft Winterland Hasselt beslist om de voorziene vuurwerkshow van oud naar nieuw te schrappen.

De spoorwegkathedraal

Zaterdag 30 december 2023
Tegenligger
Houthalen-Helchteren - De spoorwegkathedraalZoom(door Gert Cuppens)
Wie googelt op de termen “top 20 railway stations” komt gegarandeerd op lijsten uit waar Antwerpen Centraal Station bij de mooiste stations ter wereld vermeld wordt. Voor het Amerikaanse "Newsweek" krijgt dit station een verdienstelijke vierde plaats. Op de website "World’s 20 Most Beautiful Train Stations – Fodors Travel Guide" staat Antwerpen CS zelfs op nummer 1.
Dit station wordt ook wel vaak een spoorwegkathedraal genoemd en (…) Het hele nieuwsbericht

De Maaslandstier is gered!

Zaterdag 30 december 2023
Houthalen-Helchteren - De Maaslandstier is gered!Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Computers gestolen

Vrijdag 29 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
Gisterenavond is een woninginbraak vastgesteld in de Ubbelstraat in Heusden-Zolder. Er zijn computers gestolen.

Afvalbrand in Helchteren

Vrijdag 29 december 2023
Op een bedrijfsterrein aan de Grote Baan vatte deze namiddag afval vuur. De brandweer deed het nodige.

Solidariteit alom

Vrijdag 29 december 2023
De visie van Fobie
Houthalen-Helchteren - Solidariteit alomZoom                                                                            (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Naar jaarlijkse gewoonte telt Voka – KvK Limburg de pagina’s van het Belgisch Staatsblad. Er van uitgaande dat ze elke pagina gelezen hebben aan een snelheid van drie minuten per pagina, hebben ze meer dan 250 dagen moeten lezen. Behoorlijk wat tijd, maar iedere Belg wordt geacht de wet te kennen.
2023 komt daarmee in de buurt van 2021, het recordjaar. Ook de Europese regelgeving en rapporteringslasten zijn stevig toegenomen. Voka – Kamer van Koophandel Limburg pleit voor (…) Het hele nieuwsbericht

Marcella Ciampa overleden

Donderdag 28 december 2023
Houthalen-Helchteren - Marcella Ciampa overledenDinsdag is Marcella Ciampa overleden, de weduwe van Onofrio Chiarizia. Zij was 90 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag 3 januari (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Meulenberg. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) bij Uitvaartzorg De Linde aan de Guldensporenlaan.

Verkoop vuurwerk in Limburg hoog

Donderdag 28 december 2023
Het is maar dat je 't weet
Vuurwerkwinkels in Limburg verkopen ook dit jaar weer veel vuurwerk. Nochtans heerst er een vuurwerkverbod in 24 Limburgse gemeenten. Een groot deel gaat de grens over naar Nederland omdat daar geen knalvuurwerk of pijlen meer mogen verkocht worden. Vanuit Nederland wordt dan weer gesignaleerd dat er veel minder vuurwerk verkocht is dan in vorige jaren. (Radio 2 e.a.)
Kort nieuws van bij de buren
In de Molenweg in Zonhoven botsten gisterenavond twee fietssters. Beiden raakten gewond. De slachtoffers zijn een 16-jarig meisje en een 48-jarige vrouw, beiden uit Zonhoven.

Drie inbraken in één straat

Woensdag 27 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Zonhoven zijn drie inbraken gepleegd in de Kievitstraat. De daders maakten geld buit.

O.L.S. 2024 definitief in Beekdaelen

Woensdag 27 december 2023
Houthalen-Helchteren - O.L.S. 2024 definitief in BeekdaelenZoomHet Oud Limburgs Schuttersfeest zal volgend jaar op de eerste zondag van juli in de Nederlands-Limburgse fusiegemeente Beekdaelen worden georganiseerd. Dat is vandaag bekendgemaakt. Aanvankelijk zou schutterij Sint-Antonius uit Nederweert, die het OLS dit jaar won, de organisatie op zich nemen, maar ze gooide enkele dagen geleden de handdoek in de ring. Dat zorgde voor een reeks alternatieve voorstellen, waarbij dat van de schutterijen uit Beekdaelen het uiteindelijk haalde. Het O.L.S. is een jaarlijks schuttersfeest voor schutterijen die de buks hanteren.

Scooterrijder en auto botsen

Woensdag 27 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
Gisterenavond raakten een auto en een scooterrijder in een aanrijding betrokken op de Koolmijnlaan in Heusden-Zolder. De scooterrijder laatste raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

Garage uitgebrand

Woensdag 27 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
Vanmorgen rond 7 uur brak brand uit in een garage aan de Kanaalweg in Heusden-Zolder. De garage is uitgebrand. De batterij van een elektrische fiets had vuurgevat waarop de brand oversloeg op een zetel.

Juwelen gestolen in flat

Woensdag 27 december 2023
Houthalen-Helchteren - Juwelen gestolen in flatIn een appartement aan de Grote Baan zijn juwelen gestolen. De diefstal is gisteren vastgesteld.

Op weg naar 6 januari

Woensdag 27 december 2023
Houthalen-Helchteren - Op weg naar 6 januariZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Fietsen rond Manhattan

Woensdag 27 december 2023
Van onze man in New York
Houthalen-Helchteren - Fietsen rond ManhattanZoomVeel steden willen fietsvriendelijker worden, ook New York City, zegt onze man in New York, Dirk Vandenberk: "Men werkt al jaren om het mogelijk te maken om letterlijk rond het eiland van Manhattan te kunnen wandelen en fietsen. Op veel plaatsen, waar er genoeg ruimte is tussen de oevers en wegen die het eiland omringen, zijn er al fiets- en wandelpaden aangelegd. Er zijn echter grote stukken waar er niet genoeg ruimte voorhanden is om dit 52 km lange project, Manhattan Greenway genaamd, aan land te verwezenlijken. Aan de oever van de ‘East River’ in midtown Manhattan is zopas een nieuw stuk van deze rondweg geopend (foto's). Het nieuwe gedeelte is volledig op pijlers in de rivier gebouwd. Men heeft er vijf jaren aan gewerkt en de kosten zijn opgelopen tot bijna 190 miljoen dollar. Nu maar afwachten of er nog geld zal vrijkomen om de nog ontbrekende stukken snel in te vullen."
Fietsen rond Manhattan
Zoom

Georges Pauwels overleden

Woensdag 27 december 2023
Houthalen-Helchteren - Georges Pauwels overledenZondag is Georges Pauwels overleden. Hij was 81 jaar en afkomstig uit Houthalen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt bijgezet in het columbarium op de begraafplaats van Elen.

Meisje gewond bij botsing in Zonhoven

Woensdag 27 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
In de Molenweg in Zonhoven raakten maandag twee auto's in een aanrijding betrokken. Daarbij is een 17-jarig meisje uit Genk gewond geraakt.

Terry Elslander overleden

Dinsdag 26 december 2023
Houthalen-Helchteren - Terry Elslander overledenGisteren is Terry Elslander overleden, de weduwe van de in 2007 gestorven Jef Vaes en de partner van Jef Van de Pol. Zij was 75 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg.

Gisèle Hermans overleden

Dinsdag 26 december 2023
Houthalen-Helchteren - Gisèle Hermans overledenOp 21 december is Gisèle Hermans overleden, de echtgenote van Tony Vanweert. Zij was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg.

Bertha Brenkers overleden

Dinsdag 26 december 2023
Houthalen-Helchteren - Bertha Brenkers overledenOp 21 december is Bertha Brenkers overleden, de echtgenote van Frans Bergmans. Zij was 86 jaar en afkomstig uit Bocholt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West in Houthalen.

Zacht tot volgend jaar

Dinsdag 26 december 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Zacht tot volgend jaarNa de invloed van een mobiel wigje van hoge druk is het opnieuw de beurt aan depressies en storingen om het weerbeeld te bepalen. Het gaat daarbij ook stevig waaien en bij momenten zijn er zware windstoten. De temperaturen blijven erg hoog - alvast tot het einde van het jaar is er geen winter in zicht, al wordt het laatste weekend van dit jaar wel iets koeler.
Morgen verlaat lichte regen in de ochtend de regio. Daarna is het overwegend droog met later mogelijk ook enkele opklaringen. Het gaat (…) Het hele nieuwsbericht

Dieven breken raam open

Dinsdag 26 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
Gisteren is er ingebroken in een woning aan De Hoeven in Heusden-Zolder. Om binnen te geraken werd een raam opengebroken. Wat er werd gestolen, is niet geweten.
Houthalen-Helchteren - Nieuwe geschenkenwinkel in De BremstraatZoomIn de Bremstraat nummer 51 opende Najlae Nejjari deze maand ‘Medina Giftshop’, een geschenkenwinkel gericht op kledij en accessoires voor vrouwen. “Hoewel dit enige tijd vergt, wil ik de Marokkaanse cultuur samenbrengen met de Westerse,” zegt Najlai. “We hebben dit huis recent gekocht. Omdat er ook een handelspand aan gekoppeld is, kwamen mijn man en ik op het idee om met deze zaak te starten. Ideaal ook om dit te combineren met de zorg voor mijn (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Limburgers die buitenshuis willen gaan feestvieren tijdens oudejaarsnacht, kunnen ook dit jaar gebruikmaken van Feestbussen die de hele nacht blijven rijden tot in het nieuwe jaar. 
In totaal rijden dit jaar op 31 december en 1 januari 25 bussen uit over 20 lijnen. De bussen vervoeren de feestvierders over zowel lange trajecten naar de grotere uitgaanscentra als korte trajecten naar lokale feesten. “Het project is een mooie samenwerking tussen het Limburgs provinciebestuur, (…) Het hele nieuwsbericht

Naar duurzame energie bij kerken

Dinsdag 26 december 2023
Op 18 januari 2024 organiseren de afdeling Erfgoed van de provincie Limburg en het Platform Toekomst Parochiekerken een inspirerend netwerkmoment voor gemeenten, steden, kerkbesturen en andere geïnteresseerden rond het thema duurzame energie.
Hoe kan de parochiekerk energiezuiniger gemaakt worden? Hoe de ecologische voetafdruk verminderen? Wat is energiedelen en wat zijn energiegemeenschappen? Hoe past energie in een neven- of herbestemming? Programma en inschrijven

Nat en warm...

Dinsdag 26 december 2023
De visie van Fobie
Houthalen-Helchteren - Nat en warm...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Mia Heylen overleden

Dinsdag 26 december 2023
Houthalen-Helchteren - Mia Heylen overledenZaterdag is Mia Heylen overleden, de echtgenote van Fons Schouteden. Zij was 82 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in de aula van Begrafennissen Witters en Baers aan de Herebaan-West. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur).

Twee diefstallen in Zonhoven

Maandag 25 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
Houthalen-Helchteren - Twee diefstallen in ZonhovenBij een inbraak in de Lemkenshofstraat in Zonhoven zijn geld en juwelen gestolen. In een appartement aan de Heuvenstraat gingen dieven met geld aan de haal.
Houthalenaar Stef Kerfs heeft 40 tenniswedstrijden op rij gespeeld zonder onderbreking en dat is een wereldrecord. Met de actie wilde hij geld inzamelen voor De Warmste Week. Of hij hiermee in het Guiness Book of Records komt te staan, weet hij pas over enkele maanden.

Vermogensongelijkheid

Maandag 25 december 2023
Vandaag gelezen
"Als er in het jaar nul al economen waren geweest, zou een van hen in Bethlehem vast een plotselinge, plaatselijke piek in de vermogensongelijkheid hebben gemeten. Drie Wijzen leverden bij de ouders van een pasgeborene in een stal ongevraagd een klein fortuin af. Mooie geschenken: wierook, mirre en goud. Maar hoe kwamen die Wijzen er zelf eigenlijk aan?"
(Maarten Schinkel in de NRC)

Kerstmis anno 2023

Maandag 25 december 2023
Houthalen-Helchteren - Kerstmis anno 2023Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Kerst bij Rembrandt

Zondag 24 december 2023
Houthalen-Helchteren - Kerst bij RembrandtZoomRembrandt schilderde dit prachtige kersttafereel in 1647. Behoorlijk indrukwekkend...
Vandaag gelezen
Vanaf 1 januari zijn smartphones verboden in klaslokalen op de middelbare school in Nederland. Het verbod moet de concentratie en de prestaties van leerlingen verbeteren, aldus een rapport aan de overheid.
(De Volkskrant)

Kerstmis in Midden-Limburg

Zondag 24 december 2023
Houthalen-Helchteren - Kerstmis in Midden-LimburgZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Woninginbraak in Steenbergwijk

Zondag 24 december 2023
Geld en een gamingconsole: dat is de buit van een inbraak in een woning in de Steenbergwijk. De politie kreeg vrijdagavond melding van de feiten.

Juwelendiefstal in Vijfeindestraat

Zondag 24 december 2023
Houthalen-Helchteren - Juwelendiefstal in VijfeindestraatIn een woning aann de Vijfeindestraat kwamen dieven over de vloer. Er zijn juwelen gestolen. De diefstal is vrijdagavond vastgesteld.

Kerstmis aan zee

Zondag 24 december 2023
Houthalen-Helchteren - Kerstmis aan zeeZoomIn Oostende is gisteren een jonge dolfijn aangespoeld...  (Cartoon: Fobie)
Gezondheid
Houthalen-Helchteren - Een gezonde balans in het nieuwe jaarVoortaan brengt Anouk Mertens als diëtiste op de Internetgazet om de twee weken een rubriekje dat iedereen kan interesseren. Vandaag: voeding en alcohol.
Het nieuwe jaar is traditioneel het moment waarop velen van ons reflecteren op het afgelopen jaar en nieuwe doelen stellen voor de toekomst. Een veelvoorkomend thema is het streven naar een gezondere levensstijl, waarbij voeding en alcohol vaak centrale rollen spelen. En dan worden dikwijls goede maar onhaalbare voornemens gemaakt, (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Op zijn paasbest naar de kersttafelZoom                                                               (Cartoon: Dirk Van Bun)

1,6 miljoen euro in Trevi-fontein

Zaterdag 23 december 2023
Vandaag gelezen
Houthalen-Helchteren - 1,6 miljoen euro in Trevi-fonteinZoomUit de Trevifontein hebben de Romeinse stadsdiensten dit jaar in totaal ruim 1,6 miljoen euro aan munten opgevist, een recordbedrag. Wat ze ook opvisten: horloges, ringen, en... gebitten.
Wanneer men met de rug naar de fontein staat, de ogen sluit, aan Rome denkt en met de rechterhand over de linkerschouder een muntje in het water gooit, zal men ooit terugkeren naar Rome, luidt de legende. Het werpen van twee muntjes zou de gooier in staat stellen zijn geliefde te ontmoeten in Rome. Drie muntjes gooien zou leiden tot een huwelijk of... echtscheiding. (Bron: Il Messaggero, foto Pexels)

Vliermaalroot 1 - E. Houthalen 11

Zaterdag 23 december 2023
Houthalen-Helchteren - Vliermaalroot 1 - E. Houthalen 11Eendracht Houthalen heeft de inhaalwedstrijd tegen Vliermaalroot gewonnen met 1-11. Houthalen kreeg drie strafschoppen. Bilican maakte vier doelpunten.

Zacht, winderig en nat

Zaterdag 23 december 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Zacht, winderig en natIn een strakke westelijke tot noodwestelijke luchtstroming worden storingen geregeld naar onze streken gestuurd. Er wordt ook erg zachte lucht aangevoerd, waarbij de maxima in de dubbele cijfers uitkomen. Het zal wel al duidelijk zijn dat Kerstmis 2023 groen zal verlopen. 
Zondag brengt een storing veel wolken en perioden met regen. In de avond zijn er wat meer drogere perioden. Met wat geluk verloopt Kerstavond meestal droog. Het is wel erg zacht bij maxima rond 11 of 12 graden en er staat een (…) Het hele nieuwsbericht

Vrede op aarde

Zaterdag 23 december 2023
Houthalen-Helchteren - Vrede op aardeZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Kerstviering in Inspirocollege

Vrijdag 22 december 2023
Houthalen-Helchteren - Kerstviering in InspirocollegeZoomIn het Inspirocollege werd de vakantie ingezet met een kerstviering.

Chinese link bij het Vlaams Belang!

Vrijdag 22 december 2023
Houthalen-Helchteren - Chinese link bij het Vlaams Belang!Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Grootschalige politieactie

Vrijdag 22 december 2023
Houthalen-Helchteren - Grootschalige politieactieIn september waren aspirant-hoofdinspecteurs van de Limburgse politieschool PLOT aanwezig op een studiedag rond proactief werken. Tijdens hun opleiding moesten ze een actieplan rond een actuele politionele uitdaging uitwerken. De lokale politiezone LRH nam het voortouw in dit initiatief en zorgde ervoor dat een grootschalige politieactie in de steigers kon worden gezet. Aan deze provinciale actie namen uiteindelijk 11 lokale politiezones  deel, in samenwerking met de Federale Wegpolitie Limburg, (…) Het hele nieuwsbericht

Fietsvergoeding gaat omhoog

Donderdag 21 december 2023
Het is maar dat je 't weet
Volgend jaar gaat de fietsvergoeding omhoog. Wie van en naar het werk fietst kan daar volgend jaar 0,35 euro per kilometer voor krijgen. De Kamer keurde vandaag een wetsontwerp van Vincent Van Peteghem in die zin goed.

Goed nieuws voor lezers in Spanje

Donderdag 21 december 2023
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - Goed nieuws voor lezers in SpanjeInternetgazet is voortaan in Spanje weer goed te lezen. Dat vernemen we van mensen die daar verblijven. Sinds zowat een jaar was de Internetgazet in Spanje moeilijk bereikbaar. Waaraan dat lag weten we niet - we hebben tot op hoog niveau geprobeerd de oorzaak te vinden en daar iets aan te doen, maar allemaal boter aan de galg. Vanavond bereikte ons het bericht dat het allemaal weer goed is gekomen. ¡Bienvenidos de nuevo, lectores de España! 

Starters: beste november in jaren

Donderdag 21 december 2023
Economisch nieuws
In november 2023 kwamen er 599 nieuwe Limburgse bedrijven bij. Dat zijn 8,9% meer starters dan een jaar geleden. Dit is het beste cijfer voor november sinds 2017. Door deze stijging daalt het totale (voorlopige) verschil licht naar -4,01%, maar het is zo goed als zeker dat we voor 2023 niet meer de kaap van 9000 starters zullen overschrijden zoals dat de afgelopen twee jaar wel het geval was, zegt VOKA.

Frans Werrebrouck overleden

Donderdag 21 december 2023
Gisteren is Frans Werrebrouck overleden, de weduwnaar van Christina Peeters. Hij was 88 jaar. Het afscheid vindt zaterdag 30 december (11 uur) plaats in de Koninkrijkszaal van Jehova's Getuigen in Houthalen-Oost.

Marco Engelen overleden

Donderdag 21 december 2023
Houthalen-Helchteren - Marco Engelen overledenGisteren is Marco Engelen overleden. Hij was 53 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.

Lulu Van Becelaere overleden

Donderdag 21 december 2023
Houthalen-Helchteren - Lulu Van Becelaere overledenIn WZC Hoge Vijf in Hasselt is op 16 december Lulu Van Becelaere overleden, de partner van Jos Vanmarsenille. Zij was 77 jaar en afkomstig uit Houthalen. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in de aula van het crematorium in Hasselt.

Daar is corona weer

Woensdag 20 december 2023
De visie van Fobie
Houthalen-Helchteren - Daar is corona weerZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Samuel Marques weg bij Houthalen VV

Woensdag 20 december 2023
Houthalen-Helchteren - Samuel Marques weg bij Houthalen VVSamuel Marques trekt de deur achter zich zich dicht bij tweedeprovincialer Houthalen VV. Hij verkast naar Sportclub '25 in Bocholtz (Nederland).
Houthalen-Helchteren - Handbal: Bocholt verder in Beker v. BelgiëSezoens Achilles Bocholt heeft vanavond in de kwartfinales van de Beker van België Kreasa Houthalen verslagen. Uitslag: 23-33. De club komt in de halve finale uit tegen Visé, dat met ruime cijfers Beyne versloeg.
Houthalen speelde een verdienstelijke wedstrijd tegen Bocholt. Tot de 17de minuut ging Houthalen vlot mee: 10-10. Bocholt sprintte naar 10-16 maar zag Houthalen naderen tot 14-17 ruststand. In de 2de helft maakte Bocholt het verschil: 18-26 na 15 minuten. Bocholt controleerde het laatste kwartier en won met vlotte 23-33. Zaterdag speelt Bocholt thuis tegen Sporting Pelt.

Hubspotter voorgesteld

Woensdag 20 december 2023
Houthalen-Helchteren - Hubspotter voorgesteldZoomVandaag werd de website Hubspotter.be voorgesteld. Dat is een nieuw platform voor studie-, werk-, en ontspanningsplekken in Limburg. Hubspotter is er om Limburgse studenten te helpen bij hun zoektocht naar de ideale studie-en ontspanningsplek. "Onze missie is simpel: we maken het leven van de student en lerende gemakkelijker, zodat ze overal en altijd de juiste plek vinden om te studeren en te chillen. Zo wordt studeren en ontspannen in Limburg leuker en gemakkelijker én kunnen de studenten zich volledig focussen op hun succes", zegt Laika Kolmer, voorzitter van de studentenraad AUHL.
Houthalen-Helchteren - Negen schutterijen willen OLS organiserenNegen schutterijen van de Nederlands-Limburgse gemeente Beekdaelen willen het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) organiseren. Die organisatie was onzeker geworden nadat de Sint-Antoniusschutterij van Nederweert, die het OLS vorig jaar won, de handdoek in de ring gooide. Nu hebben de schuttersverenigingen van Beekdaelen - Schimmert, Vaesrade, Sweikhuizen, Puth, Schinnen, Oirsbeek, Amstenrade, Doenrade en Merkelbeek - voorgesteld dat zij die taak overnemen. De fusiegemeente Beekdaelen viert volgend jaar haar vijfjarig bestaan, dus dat komt goed uit.
Het OLS-bestuur moet het voorstel nog goedkeuren.
Het is maar dat je 't weet
De afgelopen twee jaar ondervroeg Statbel, het Belgische statistiekbureau, elk kwartaal zo'n 5.000 Belgen tussen 16 en 74 jaar over hun persoonlijk welzijn en levensomstandigheden. 40% van de Belgen ondervond moeilijkheden om rond te komen in het derde kwartaal van 2023.
Dat zijn er meer dan precies twee jaar geleden, toen de metingen voor deze enquête zijn begonnen. Op dat moment vond 36% het eerder moeilijk, moeilijk of zeer moeilijk om rond te komen.
Als we de evolutie over deze twee (…) Het hele nieuwsbericht

Amelie Kerfs overleden

Dinsdag 19 december 2023
Houthalen-Helchteren - Amelie Kerfs overledenOp 15 december is Amelie Kerfs overleden, de weduwe van Jan Vaes. Zij was 93 jaare. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in de aula an Begrafenissen Witters en Baers aan de Herebaan-West. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur).

Klimaatbedenkingen

Dinsdag 19 december 2023
Tegenligger
Houthalen-Helchteren - KlimaatbedenkingenZoom(door Gert Cuppens)
De grote klimaatconferentie COP28 is nog niet zo lang geleden geëindigd. Wat daar het meeste aandacht trok, was de discussie over hoe men zo snel mogelijk het gebruik van fossiele brandstoffen kon beëindigen. En het spreekt voor zich dat openbaar vervoer en elektrische treinen daarin een hoofdrol spelen.
Samen met mij zijn er heel wat pendelaars die dagelijks de trein nemen om naar het werk te gaan. Dat betekent dan ook heel wat auto’s minder in het verkeer. (…) Het hele nieuwsbericht

Joep Winterscheid overleden

Dinsdag 19 december 2023
Houthalen-Helchteren - Joep Winterscheid overledenIn WZC Uilenspiegel in Genk is op 15 december Joep Winterscheid overleden, de weduwnaar van Annie Balette. Hij was 86 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg in Houthalen-Oost.

Mario Feci overleden

Maandag 18 december 2023
Houthalen-Helchteren - Mario Feci overledenOp 13 december is Mario Feci overleden, de weduwnaar van Domenica Palmeroni. Hi was 86 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Meulenberg.

Patrick Gaethofs overleden

Maandag 18 december 2023
Op 10 december is Patrick Gaethofs overleden. Hij was 59 jaar. Het afscheid vond plaats in alle sereniteit.

Paula Cardinaels overleden

Maandag 18 december 2023
Houthalen-Helchteren - Paula Cardinaels overledenOp 15 december is Paula Cardinaels overleden, de echtgenote van Fernand Vande Paar. Zij was 73 jaar en afkomstig uit Helchteren. Het afscheid gevolgd door de begraving op de begraafplaats van Mol-Wezel vindt plaats in intieme kring.

Lena Maes overleden

Maandag 18 december 2023
Houthalen-Helchteren - Lena Maes overledenOp 15 december is Lena Maes overleden, de weduwe van Jef Van Helden. Zij was 93 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur).

Limburg.net: geleidelijke heropstart

Maandag 18 december 2023
Houthalen-Helchteren - Limburg.net: geleidelijke heropstartGeleidelijk start Limburg.net weer op. Vanaf morgen, 19 december, is de klantendienst weer beperkt bereikbaar. Er wordt wel gevraagd om alleen te bellen met dringende vragen. Kan je vraag wachten, stel dan je telefoontje uit. Ook de website is weer online, net als mijn Limburg.net. Meldingen kunnen hier worden doorgegeven. Verder zijn nog niet alle functionaliteiten beschikbaar, zoals aanvragen en betalingen. "We werken er hard aan om ook die weer beschikbaar te maken," zeggen ze bij Limburg.net.

Jos Vanstiphout overleden

Maandag 18 december 2023
Houthalen-Helchteren - Jos Vanstiphout overledenOp 16 december is Jos Vanstiphout overleden, de weduwnaar van Irène Cox. Hij was 97 jaar. Het afscheid en de teraardebestelling op de begraafplaats van Houthalen vinden plaats in intieme kring.

Fietssters botsen

Maandag 18 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Zonhoven botsten gisterenvoormiddag twee fietssters. Beiden raakten gewond. De slachtoffers wonen in Alken en Hasselt.

Inbraak bij Kevin De Bruyne

Zondag 17 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
Aan de Zandstraat in Heusden-Zolder is ingebroken in de villa van Kevin De Bruyne. Wat er werd gestolen, is niet geweten. De inbraak is gisterenavond vastgesteld.

Houthalen VV wint van Kattenbos

Zondag 17 december 2023
Houthalen-Helchteren - Houthalen VV wint van KattenbosIn Tweede Provinciale heeft Houthalen VV Kattenbos Sport verslagen met 4-1 . Na vijf minuten scoorde Paredis de 1-0. Vreysen hing in de 27ste minuut de bordjes gelijk. In de 50ste minuut maakte Kaddouri er 2-1 van. In de 60ste minuut bracht Farroni de stand op 3-1 en in de 90ste minuut zorgde Pellegriti voor de eindstand.
Houthalen-Helchteren - E. Houthalen klopt Flandria TermolenIn Vierde Provinciale heeft Eendracht Houthalen met 3-5 gewonnen van Flandria Termolen.

Autoruit verbrijzeld

Zondag 17 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Zonhoven hebben onbekenden een ruit van een auto verbrijzeld op de Genkerbaan. De politie kreeg gisterenavond melding van de feiten.

Handbal: Kreasa - Sasja 24-21

Zondag 17 december 2023
Houthalen-Helchteren - Handbal: Kreasa - Sasja 24-21In eerste nationale van het handbal heeft Kreasa Houthalen Sasja verslagen met 24-21. Kreasa staat samen met Sasja aan de leiding, maar heeft één wedstrijd meer gewonnen.

KFC Helson speelt gelijk

Zaterdag 16 december 2023
Houthalen-Helchteren - KFC Helson speelt gelijkIn de wedstrijd tegen Bree-Beek, in Eerste Provinciale, is FC Helson niet verder gekomen dan een doelpuntenloos gelijkspel: 0-0.

Koersel wint van Park Houthalen

Zaterdag 16 december 2023
Houthalen-Helchteren - Koersel wint van Park HouthalenZoomIn Eerste Provinciale heeft Weerstand Koersel met 3-1 gewonnen van Park Houthalen.De doelpunten: Grossi 0-1, Geys 1-1, Coenen 2-1, X. Claes 3-1.
Koersel wint van Park HouthalenKoersel wint van Park Houthalen
Koersel wint van Park HouthalenKoersel wint van Park Houthalen
Zoom

Helson B verliest van Kadijk B

Zaterdag 16 december 2023
Houthalen-Helchteren - Helson B verliest van Kadijk BIn Vierde Provinciale heeft Helson B met 2-3 verloren van Kadijk B.
Het is maar dat je 't weet
In 2022 startten in het Vlaamse en Brusselse Gewest toch nog in totaal 529 ondernemingen een landbouwactiviteit op. Tussen 2010 en 2019 daalde het aantal starters met uitzondering van de jaren 2014 en 2017. Sinds 2019 stijgt het aantal startende landbouwbedrijven opnieuw.
In 2022 stopten 728 landbouwbedrijven hun activiteiten. Algemeen genomen daalde het aantal stoppende landbouwbedrijven van 2010 tot 2016 en steeg dat aantal weer vanaf 2018. In 2017 en 2021 was er telkens sprake van een duidelijke piek in het aantal stoppende bedrijven. (Departement Landbouw en Visserij)

Roger Thielens overleden

Zaterdag 16 december 2023
Houthalen-Helchteren - Roger Thielens overledenGisteren is Roger Thielens overleden, de echtgenoot van Betty Vanderstraeten. Hij was 91 jaar en afkomstig uit Helchteren. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Donkers-Cuypers in Hasselt.

Kinderen hebben het niet gemakkelijk

Zaterdag 16 december 2023
Om over na te denken
„Ik ben nog christelijk opgevoed en ik zou daar niet naar terug willen, maar het gaf me wel een kader. Je wist wat belangrijk was in het leven. Het is voor kinderen nu helemaal niet meer vanzelfsprekend om te leren welke waarden ertoe doen, in het gezin, op school, onder je leeftijdsgenoten.”
Kinderarts Elise van de Putte in de NRC
Houthalen-Helchteren - Chemische kerstboom in InspirocollegeZoomDe leerlingen van het vijfde en zesde jaar wetenschappen van het Inspirocollege kregen als opdracht een kerstboom met zoveel mogelijk verschillende kleuren kerstballen te maken. Dit is het resultaat.

Wonen in Limburg het goedkoopst

Vrijdag 15 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In het Vlaams Gewest waren huizen en appartementen in het derde kwartaal van 2023 het duurst in de provincie Vlaams-Brabant: een huis in gesloten of halfopen bebouwing kostte er 355.000 euro, voor een huis in open bebouwing was de mediaanprijs er 462.500 euro. Appartementen kostten er 259.600 euro.
In Limburg waren de huizen en appartementen het goedkoopst: 255.000 voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing en 320.000 euro voor een open bebouwing. De mediaanprijs voor appartementen bedroeg er 236.250 euro. (Statbel)

Inbrekers weg met handtas

Vrijdag 15 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Zonhoven is ingebroken in een huis aan de Lange Schouwenstraat. Er is een handtas gestolen. De inbraak is vanochtend vastgesteld.

Jos Mariën overleden

Vrijdag 15 december 2023
Houthalen-Helchteren - Jos Mariën overledenWoensdag is Jos Mariën overleden. Hij was 84 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.

Rustig weer in het weekend

Vrijdag 15 december 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Rustig weer in het weekendDe kern van een krachtig hogedrukgebied komt over het noorden van Frankrijk te liggen en kan tot maandag het weerbeeld in onze regio domineren. We bevinden ons wel aan de noordelijke flank van het hogedrukgebied, waardoor er toch nog vochtige zeelucht tot onze streken kan doordringen. Vanaf dinsdag nemen de neerslagkansen opnieuw toe. Het blijft de hele periode vrij zacht.
Vandaag blijft het droog en na de middag komen er stilaan wat meer opklaringen opzetten. Het is wel nog niet zeker of de zon vaak (…) Het hele nieuwsbericht

In de ban van de martelmoord

Donderdag 14 december 2023
Vandaag gelezen
"Limburg is in de ban van de martelmoord. Hoe is het zover kunnen komen met de drugscriminaliteit? In de drugsstatistieken zijn vrouwen van Marokkaanse origine zwaar ondervertegenwoordigd. Nochtans groeiden die vrouwen op in hetzelfde gezin als hun broers. Wat bepaalt of een persoon de foute keuzes maakt in het leven: omstandigheden of eigen wil?'"
(Politicoloog Fouad Gandoul in De Tijd)

Stelling gestolen op oprit

Donderdag 14 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
In de Lobelialaan in Heusden-Zolder is een stelling gestolen die op een oprit stond. De politie kreeg vanmiddag melding van de feiten.

Selectie Red Wolves voor Cyprus

Donderdag 14 december 2023
Houthalen-Helchteren - Selectie Red Wolves voor CyprusHandbalbondscoach Yérime Sylla heeft vanmorgen zijn definitieve selectie voor de belangrijke EK-barragewedstrijd tegen Cyprus bekend gemaakt. Die wedstrijd wordt op woensdag 10 januari om 18.00 u in de Alverberg in Hasselt gespeeld. De return wordt op zondag 14 januari 2024 om 16.00 u Belgische tijd gespeeld. De winnaar plaatst zich voor de EK-kwalificatiecampagne die in het najaar 2024 van start gaat. In aanloop van de belangrijke interland gaan de Red Wolves van 4 tot 8 januari op stage op de Faeröer-eilanden.
Opvallend is dat van Achilles Bocholt geen enkele speler geselecteerd is. Van Sporting Pelt behoren Nick Dekens, Louis Delpire, Robbe Spooren en Seppe Vandenboer tot de uitverkorenen. Hubo Handbal levert Louis Marchal en Arthur Vanhove.
Houthalen-Helchteren - Ook vandaag nog problemen bij Limburg.netDe problemen die bij Limburg.net dinsdagnacht veroorzaakt werden door een hacker blijven ook vandaag nog aanhouden. Dat bevestigt directeur Kris Somers. De kantoren en de website blijven onbereikbaar. De bemande containerparken zijn open, maar omdat alles manueel geregistreerd moet worden, kunnen er vertragingen ontstaan.

Luc Swinnen overleden

Donderdag 14 december 2023
Houthalen-Helchteren - Luc Swinnen overledenDinsdag is Luc Swinnen overleden, de echtgenoot van Ida Swinnen. Hij was 94 jaar en afkomstig uit Lummen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Fietser (14) en auto botsen

Woensdag 13 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
In de Dorpsstraat in Zonhoven botsten deze voormiddag rond 9.40 uur een auto en een 14-jarige fietser uit Genk. Deze laatste raakte daarbij gewond.

Fietser (80) rijdt tegen slagboom

Woensdag 13 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
Op de Everselkiezel in Heusden-Zolder is vanmiddag rond 12 uur een 80-jarige fietser tegen een slagboom gereden. Hij raakte daarbij gewond.
Partnerbijdrage
Houthalen-Helchteren - Wanneer laat je best je CV-ketel onderhouden?ZoomHet regelmatig onderhouden van je CV-ketel is essentieel om te zorgen voor een efficiënte werking, energiezuinigheid en vooral om onverwachte koude verrassingen te voorkomen. In Vlaanderen, waar de winters kunnen variëren in intensiteit, is het goed plannen van je onderhoudsbeurten van groot belang. Hier zijn enkele praktische tips over wanneer je het best je CV-ketel kunt laten onderhouden:

Jaarlijks onderhoud
Een (…) Het hele nieuwsbericht

100 doden in zone-30

Woensdag 13 december 2023
Om over na te denken
Vorig jaar zijn 100 mensen om het leven gekomen op zone-30 wegen in Nederland. Dat is een stijging van 86% ten opzichte van de periode 2019-2021.
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - Limburg.net gehackt: storing in recyclageparkenOmwille van technische problemen is Limburg.net tijdelijk onbereikbaar. Ook de recyclageparken ervaren hinder. Stel je bezoek uit, mocht het niet dringend zijn. UPDATE Dat meldde Limburg.net vanmiddag. Vanavond werd bekendgemaakt dat de onderneming gehackt werd: "Op 13 december rond 01.00 uur ‘s nachts is Limburg.net gehackt. Limburg.net heeft onmiddellijk de noodprocedure opgestart en heeft uit veiligheidsoverwegingen zelf al haar systemen platgelegd. Het kantoor van Limburg.net is hierdoor momenteel niet bereikbaar. Specialisten onderzoeken de situatie en doen er alles aan om de digitale dienstverlening zo snel mogelijk terug operationeel te krijgen. Deze problemen hebben geen enkele impact op de gewone huis-aan-huis ophaling. Ook de bemande recyclageparken blijven open, met aangepaste dienstverlening. Enkel het onbemande park is gesloten omdat er geen toegangscontrole mogelijk is."
De Federale Gerechtelijke politie Limburg (FGP Limburg) heeft vorige donderdagavond vijf Albanezen gearresteerd die er van verdacht worden, deel uit te maken van een inbrekersbende. De bende zou woninginbraken hebben gepleegd in heel België.
FGP Limburg voerde onderzoek naar aanleiding van een woninginbraak in Beverlo. Op zeer korte tijd kon een dievenbende in beeld worden gebracht, bestaande uit Albanese onderdanen, die opereerde vanuit de Brusselse regio. De bende liet zich in met (…) Het hele nieuwsbericht

Jean Eevers overleden

Dinsdag 12 december 2023
Houthalen-Helchteren - Jean Eevers overledenGisteren is Jean Eevers overleden, de weduwnaar van de in 1999 gestorven Roza Nulens en de levensgezel van Anna Hustinx. Hij was 93 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.

Het wordt kouder

Dinsdag 12 december 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Het wordt kouderWisselvallig en zacht weer maakt de komende dagen plaats voor meestal droog en kouder weer. Een hogedrukgebied komt over ons land te liggen en houdt de neerslagkansen sterk beperkt. Wel is er kans op nevel, mist en lage bewolking, waaruit soms toch nog een spat motregen kan vallen. Het weekend verloopt droog met ook wat meer kans op zon.
Vandaag is het zwaar bewolkt tot betrokken en vallen verspreid enkele buien. Tussendoor zijn er echter ook wel droge perioden met soms een streepje zon. De (…) Het hele nieuwsbericht

Juwelendiefstal in Heusden-Zolder

Dinsdag 12 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
Bij een inbraak in een huis aan de Boekweitstraat in Heusden-Zolder zijn juwelen gestolen. De inbraak is gisterenavond vastgesteld.

Invallen in onderzoek naar drugs

Dinsdag 12 december 2023
Een grootscheepse actie onder leiding van de Tongerse onderzoeksrechter heeft vanochtend geleid tot verschillende arrestaties in Limburg, Luik en Nederland. De actie kadert in een onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezighoudt met het internationaal transport van verdovende middelen en met de opzet en organisatie van locaties voor de productie en stockage van synthetische drugs. Dat meldt het parket Limburg.
In dit internationaal onderzoek werkte de Federale Gerechtelijke (…) Het hele nieuwsbericht

Opnieuw meer huwelijken

Maandag 11 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werden in het Vlaamse Gewest 26.571 huwelijken gesloten. Tussen 2000 tot 2020 schommelde het jaarlijkse aantal huwelijken rond de 25.000. In 2020 viel dat aantal terug tot 19.145. Dat was mede het gevolg van de ingevoerde beperkingen op het organiseren van huwelijksfeesten in de context van de Covid-19-pandemie.
In 2022 werden ook 23.179 wettelijke samenwoningen afgesloten. Tussen 2000 en 2011 steeg dat aantal van 2.040 tot 23.532. Sindsdien is het nagenoeg stabiel gebleven, met een (…) Het hele nieuwsbericht

Sylvain Thys overleden

Maandag 11 december 2023
Houthalen-Helchteren - Sylvain Thys overledenOp 8 december is in WZC Het Dorp in Helchteren Sylvain Thys overleden, de echtgenoot van Mia Bamps. Hij was 87 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

OLS volgend jaar niet in Nederweert

Maandag 11 december 2023
Houthalen-Helchteren - OLS volgend jaar niet in NederweertHet Oud-Limburgs Schuttersfeest (OLS) zal volgend jaar, op de eerste zondag van juli, niet in Nederweert plaatsvinden: de organiserende schutterij Sint-Antonius uit die gemeente heeft zich teruggetrokken. Dat is bij het OLS als een bom ingeslagen.
"Het is de eerste keer in de historie van ons OLS dat dit gebeurt," schrijft de federatiesecretaris aan de leden-schutterijen. "Hier hebben we geen draaiboeken of reglementen voor. De federatie heeft dan ook direct een team samengesteld dat al aan de slag is (…) Het hele nieuwsbericht

Matigen is de sleutel

Maandag 11 december 2023
Gezondheid
Houthalen-Helchteren - Matigen is de sleutelVoortaan brengt Anouk Mertens als diëtiste op de Internetgazet om de twee weken een rubriekje dat iedereen kan interesseren. Vandaag: cholesterol.
Klopt het dat cholesterol slecht is voor ons lichaam?
Cholesterol is een beetje als een superheld in ons lichaam. Het helpt bij het bouwen van cellen en maakt hormonen, maar te veel ervan kan problemen veroorzaken. Ons lichaam maakt zelf al een groot deel van de cholesterol aan waardoor we niet meer zoveel nodig hebben uit (…) Het hele nieuwsbericht

Handbal: Houthalen - Bocholt 16-18

Maandag 11 december 2023
Houthalen-Helchteren - Handbal: Houthalen - Bocholt 16-18In Liga dames van het handbal heeft Houthalen met 16-18 verloren van Bocholt. Aan de rust leidde Houthalen met 8-5. Voor Houthalen scoorde Bosmans 9 keer.

Volleybal: Alken- Helchteren 0-3

Maandag 11 december 2023
In nationale 2 dames B van het volleybal heeft Helchteren met 0-3 gewonnen van Alken. Sets: 28-30, 22-25, 21-25.

Lommel-Kolonie klopt Helson B

Zondag 10 december 2023
Houthalen-Helchteren - Lommel-Kolonie klopt Helson BGrenstrappers Lommel-Kolonie heeft deze namiddag met 5-3 gewonnen van Helson B .De doelpunten: Willekens 1-0, Van De Moosdijk 2-0, Knapen 3-0 (own), Verstraelen 4-0, Karkide 4-1, Verstraelen 5-1, Eroglu 5-2, Karkide 5-3.

Eendracht Houthalen speelt gelijk

Zondag 10 december 2023
Houthalen-Helchteren - Eendracht Houthalen speelt gelijkIn Vierde Provinciale heeft Eendracht houthalen thuis 3-3 gelijk gespeeld tegen Zepperen-Brustem B.

Verlies voor Houthalen VV

Zondag 10 december 2023
Houthalen-Helchteren - Verlies voor Houthalen VVIn Tweede Provinciale is Houthalen VV bij KVV Heusden-Zolder gaan verliezen met 2-0.

Park Houthalen wint van Herk

Zondag 10 december 2023
Houthalen-Helchteren - Park Houthalen wint van HerkIn Eerste Provinciale is Park Houthalen Bij Herk FC gaan winnen met 0-1. Voor Park scoorde Bieniek.

Handbal: Kreasa - DB Gent 36-23

Zondag 10 december 2023
Houthalen-Helchteren - Handbal:  Kreasa - DB Gent 36-23In eerste nationale mannen van het handbal heeft Kreasa Houthalen met 36-23 gewonnen van rode lantaarn DB Gent. Na veertien wedstrijden staat Kreasa tweede in de stand op twee punten van leider Sasja.
Houthalen-Helchteren - Zaalvoetbal: Houthalen- Schaerbeek 5-7In tweede nationale B van het zaalvoetbal heeft La Baracca Houthalen met 5-7 verloren van AS Schaerbeek. La Baracca staat voorlaatste in de stand.

Gelijkspel Bregel Sport - FC Helson

Zaterdag 9 december 2023
Houthalen-Helchteren - Gelijkspel Bregel Sport - FC HelsonBregel Sport is thuis tegen FC Helson niet verder gekomen dan een gelijkspel: 1-1. Bregel kwam in de 62ste minuut op voorsprong via Brants maar Punie maakte twee minuten later gelijk.

Twee inbraken in Heusden-Zolder

Zaterdag 9 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
Bij een inbraak aan de Vroenweg in Heusden-Zolder zijn juwelen en geld gestolen. Ook in een woning aan de Pater Beckersstraat kwamen dieven over de vloer.

De 3-30-300 regel

Zaterdag 9 december 2023
Vandaag gelezen
"Kent iemand de 3-30-300 regel? Het is een bijna universele regel, opgesteld voor de openbare besturen. En hij luidt: 'Vanuit elk huis moeten drie grote bomen zichtbaar zijn, er moet 30 % boomkruinbedekking zijn in de buurt en het dichtstbijzijnde waardevolle park of groene ruimte moet binnen de 300 meter van je woonplaats zijn.'
In sommige Limburgse dorpen dwepen ze met de regel: 0-0-0".
(Limburgse Bomenwerkgroep)

Pluimvee moet weer afgeschermd

Vrijdag 8 december 2023
Het is maar dat je 't weet
Pluimvee moet vanaf morgen weer worden afgeschermd om te voorkomen dat de dieren worden besmet met het vogelgriepvirus. Dat heeft minister van Landbouw David Clarinval vanavond bekendgemaakt nadat in Diksmuide een tweede besmetting met vogelgriep werd vastgesteld.

Clementine Oomsels overleden

Vrijdag 8 december 2023
Houthalen-Helchteren - Clementine Oomsels overledenWoensdag is Clementine Oomsels overleden, de weduwe van Jef Clerix. Zij was 91 jaar en afkomstig uit Peer. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West in Houthalen.

Wist je al...

Vrijdag 8 december 2023
...dat het treinkaartje vanaf februari weer duurder wordt? De NMBS maakte vandaag bekend dat de tarieven vanaf die datum met 5,9 procent zullen stijgen.

Vredeslicht komt naar Limburg

Vrijdag 8 december 2023
Kerk
Houthalen-Helchteren - Vredeslicht komt naar LimburgZoomHet Vredeslicht dat door een 12-jarig Palestijns meisje werd aangestoken in Bethlehem, wordt op maandag 11 december vanuit de basiliek van Tongeren over de zeven dekenaten van het bisdom Hasselt verdeeld.
Elk jaar ontsteekt een kind aan het begin van de maand december in Bethlehem het Vredeslicht. Dan gaat dit licht per vliegtuig naar Oostenrijk zonder dat de vlam gedoofd wordt. Vervolgens geven mensen het licht door aan elkaar over heel Europa en intussen ook ver (…) Het hele nieuwsbericht

Pit Stop failliet verklaard

Vrijdag 8 december 2023
De rechtbank in Hasselt heeft gisteren Pit Stop uit Houthalen-Helchteren failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 6 januari ingediend worden.

Vrouw (50) gewond bij ongeval

Vrijdag 8 december 2023
Een 50-jarige vrouw is gisterennamiddag rond 15.30 uur gewond geraakt bij een ongeval op het kruispunt van de Merelstraat en de Weg naar Zwartberg. Daar botsten een auto en een fietser.

Woninginbraak in Koolmijnlaan

Vrijdag 8 december 2023
Houthalen-Helchteren - Woninginbraak in KoolmijnlaanIn een woning aan de Koolmijnlaan zijn schoenen, geld en voeding gestolen. De diefstal is gisteren vastgesteld.

Zacht weer, maar erg wisselvallig

Vrijdag 8 december 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Zacht weer, maar erg wisselvalligEen storing trekt op zaterdag over onze streken met flink wat regen en wind. Ook zondag is het nog erg winderig, maar wel vaker droog. De dagen nadien is het nog enige tijd zacht, maar wisselvallig met regen of buien. Halfweg volgende week wordt het droger, maar ook gevoelig kouder.
Vandaag is het grijs en mistig met soms wat motregen. Na de middag wordt het stilaan overwegend droog en tegen de avond zijn er enkele opklaringen mogelijk. Bij een zwakke tot soms matige zuidwestenwind liggen de maxima (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Bijna een op de twee grote bedrijven gebruikt artificiële intelligentie (AI). Artificiële intelligentie is in de afgelopen maanden in een stroomversnelling geraakt en is in korte tijd voor iedereen toegankelijk geworden. Deze doorbraak is ook duidelijk zichtbaar in de bedrijfswereld, zoals blijkt uit de laatste resultaten van de enquête over het gebruik van ICT en e-commerce in bedrijven uitgevoerd door Statbel, het Belgische statistiekbureau. In de loop van dit jaar gebruikte bijna een op de zeven bedrijven (13,8%) artificiële intelligentie. Bij bedrijven met meer dan 250 werknemers geldt dit voor een op de twee (47,9%).

Weg met juwelen en parfum

Donderdag 7 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
In een appartement aan de Batenstraat in Zonhoven zijn juwelen en parfum gestolen bij een inbraak. De diefstal is gisterenavond vastgesteld.
Het is maar dat je 't weet
Zelfstandig ondernemerschap is steeds aantrekkelijker voor personen jonger dan 30 jaar. In 2021 waren 128.177 Belgen onder de 30 jaar zelfstandig ondernemer. Dat is een stijging van 15,9% ten opzichte van 2017, toen het er 110.632 waren. Met een stijging van 22,2% was Vlaanderen het gewest met de grootste toename van het aantal jonge ondernemers.(Statbel)

Vijfigtal vaten gedumpt in bosje

Donderdag 7 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
Houthalen-Helchteren - Vijfigtal vaten gedumpt in bosjeZoomIn een bosje aan de Kolderstraat in Heusden-Zolder zijn vanmiddag een vijftigtal 55 vaten gevonden. Mogelijk bevatten die chemische producten afkomstig van de productie van drugs. De civiele bescherming is opgeroepen om de vaten te verwijderen.

Marijke Schepers overleden

Donderdag 7 december 2023
Houthalen-Helchteren - Marijke Schepers overledenDinsdag is Marijke Schepers overleden, de echtgenote van Claudio Settimi. Zij was 70 jaar. Het afscheid vindt plaats in familiale kring. Begroeting: vrijdag (16-19 uur) in het rouwhuis aan de Molenweg 33.

Woninginbraak in Zonhoven

Woensdag 6 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
Aan de Slangbeekweg in Zonhoven is ingebroken in een woning. De politie kreeg gisterenavond melding van de feiten.

Voetgangster (72) geraakt door auto

Woensdag 6 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
In de Heuvenstraat in Zonhoven is een 72-jarige voetgangster geraakt door een auto. Zij werd daarbij gewond. Het ongeval gebeurde gisterenavond rond 17.45 uur.
Houthalen-Helchteren - Botsing in Tulpenstraat: twee gewondenDeze namiddag rond 13.30 uur gebeurde er een kop-staartaanrijding tussen een auto en een vrachtwagen in de Tulpenstraat. Een 84-jarige man uit Genk en een minderjarige jongen uit de gemeente raakten daarbij gewond.

Sint op bezoek in Inspirocollege

Woensdag 6 december 2023
Houthalen-Helchteren - Sint op bezoek in InspirocollegeZoomSinterklaas maakte graag ook even tijd om binnen te spingen in het Inspirocollege tot grote vreugde van de leerlingen.

Wat als een drugsdealer ziek is?

Woensdag 6 december 2023
Tribunaliteiten
Houthalen-Helchteren - Wat als een drugsdealer ziek is?De man die voor het arbeidshof van Gent stond had negentien maanden ziekte-uitkeringen ontvangen. Achteraf bleek, ziek als hij was, dat hij in die periode toch aan het werk was. Dat leidde de ziekenkas af uit een vonnis van de correctionele rechtbank dat hem veroordeelde voor drugshandel tijdens twaalf van die negentien maanden. De ziekenkas eiste daarom 15.621 euro terug. De dealer vocht de beslissing van de ziekenkas aan en uiteindelijk moest het arbeidshof dus oordelen. Volgens het arbeidshof moest de man (…) Het hele nieuwsbericht

Minder geboorten dan overlijdens

Woensdag 6 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 waren er opnieuw minder geboorten dan overlijdens in het Vlaamse Gewest: 63.284 geboorten tegenover 67.528 overlijdens. Dat resulteerde in een negatief natuurlijk saldo van -4.244. Ook in 2020 overschreed het aantal overlijdens het aantal geboorten. Er waren toen 70.919 overlijdens tegenover 62.798 geboorten met een negatief natuurlijk saldo van -8.121. Tussen 2000 en 2019, en in 2021, waren er steeds meer geboorten dan overlijdens in het Vlaamse Gewest. Dat gaf telkens een positief natuurlijk saldo. (Agentschap Zorg en Gezondheid)

Lachende koeien aten bieten

Dinsdag 5 december 2023
Vandaag gelezen
"Koeien die bieten eten, lachen de hele dag. Een lachende koe wappert met haar oren."
Boer Jos van der Linden (100) in De Volkskrant.

Lichtarmatuur vat vuur

Dinsdag 5 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Heusden-Zolder vatte vanavond een lichtarmatuur vuur in een school aan de Minderbroedersstraat. Er is beperkte schade.

Keuken uitgebrand in Zonhoven

Dinsdag 5 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Zonhoven ontstond in de vooravond brand in de keuken van de gemeentelijke werkplaats aan de Industrieweg-Zuid. De keuken is uitgebrand.

Demetrio Casas Rodriguez overleden

Dinsdag 5 december 2023
Houthalen-Helchteren - Demetrio Casas Rodriguez overledenZondag is Demetrio Casas Rodriguez overleden, de echtgenoot van Mercedes Lopez Morano. Hij was 72 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (12.30 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan de Herebaan-West. Begroeting: vrijdag (18.30-19.30 uur).

Stijgende temperaturen

Dinsdag 5 december 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Stijgende temperaturenDe volgende dagen komen we in een westcirculatie terecht. Daarbij worden geregeld Atlantische storingen over onze regio gestuurd en wordt ook erg zachte lucht aangevoerd. In het weekend kan het kwik ruim boven 10 graden uitkomen, maar de hogere neerslagkansen moeten we er wel bijnemen. Op korte termijn zijn er drogere momenten.
Vandaag overheersen de wolken het weerbeeld en komt er op veel plaatsen nevel en mist voor. Daarbij valt ook geregeld wat motregen. Na de middag zijn er stilaan wat meer (…) Het hele nieuwsbericht

Dertig chauffeurs onder invloed

Dinsdag 5 december 2023
Kort nieuws van bij de buren
Bij een controle in Heusden-Zolder zijn eind vorige week dertig chauffeurs betrapt die onder invloed waren van alcohol. Hun rijbewijs werd ingetrokken. Ruim 1.700 bestuurders moesten een ademtest afleggen.
Houthalen-Helchteren - Internationale dag van de vrijwilligerZoomVandaag, 5 december, is het Internationale dag van de vrijwilliger. Op deze dag worden vrijwilligers gevierd en in de bloemetjes gezet. Want vrijwilligers zijn erg belangrijk in onze samenleving. Door hun inzet in de sport, de zorg, het onderwijs, de culturele sector, de welzijnssector of het verenigingsleven in het algemeen kunnen activiteiten en taken waar geen of minder geld voor is, toch plaatsvinden. Vrijwilligerswerk is bovendien prettig om te doen en het levert vaak leuke en boeiende ervaringen op.
Vrijwilligers, jullie verdienen een dikke duim!
Het is maar dat je 't weet
De resultaten van leerlingen in het onderwijs in Vlaanderen gaan er verder op achteruit. Dat blijkt uit het nieuwe PISA-onderzoek dat vanmorgen is bekendgemaakt.
De resultaten van de Vlaamse leerlingen gaan significant achteruit voor zowel wiskunde, lezen als wetenschappen. De daling is telkens scherper dan gemiddeld binnen de OESO. Er zijn slechts 4 landen (Nederland, Finland, IJsland, Griekenland) waar de resultaten voor wetenschappen en voor lezen respectievelijk sinds 2006 en 2009 nog (…) Het hele nieuwsbericht
Kerk
Vorig jaar waren er in de parochies en pastorale eenheden 657 benoemde leken werkzaam. Daarnaast waren er in de caritatieve sector (ziekenhuizen, woonzorgcentra, voorzieningen voor mensen met een handicap 1.223 benoemde leken pastoraal werkzaam. Het aantal vrijwilligers in de parochies bedroeg vorig jaar 125.478. (Jaarverslag katholieke Kerk van België)

Olga Rosati overleden

Maandag 4 december 2023
Houthalen-Helchteren - Olga Rosati overledenGisteren is Olga Rosati overleden. Zij was 87 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Houthalen-Centrum. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg.

Spelen in de eerste sneeuw

Maandag 4 december 2023
Houthalen-Helchteren - Spelen in de eerste sneeuwZoomDe leerlingen van het Inspirocollege speelden vandaag in de eerste sneeuw. En of ze het leuk vonden.

Meer controles op knalvuurwerk

Maandag 4 december 2023
Houthalen-Helchteren - Meer controles op knalvuurwerkNu de feestdagen dichterbij komen, gaat politiezone CARMA meer controleren op knalvuurwerk. In de maand december wordt er meer knalvuurwerk afgeschoten, maar dat mag niet, alleen als er toestemming is. Er geldt een algemeen verbod op vuurwerk. In Genk en Houthalen-Helchteren wordt een uitzondering gemaakt op oudjaarsavond, maar voor de rest mag het nergens. De politie gaat over heel de zone extra controles uitvoeren.

Lieske Bogaerts overleden

Maandag 4 december 2023
Houthalen-Helchteren - Lieske Bogaerts overledenIn Balen is zaterdag Lieske Bogaerts overleden, de weduwe van Ferdinand Willekens. Zij was 81 jaar en afkomstig uit Houthalen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Laurent Ulenaers overleden

Maandag 4 december 2023
Houthalen-Helchteren - Laurent Ulenaers overledenIn WZC Vinkenhof is op 30 november Laurent Ulenaers overleden. Hi was 72 jaar. He afcheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.
Om over na te denken
Het aantal kinderen en jongeren die nood hebben aan crisishulp bereikte vorig jaar een recordhoogte met meer dan 15.000 oproepen. Vooral tienermeisjes vragen intensieve aandacht. Tussen 2017 en 2022 steeg het aantal vragen voor deze specifieke groep met 71%. Dat zou te maken hebben met de impact van sociale media op hun zelfbeeld.
(Bron: Het Laatste Nieuws)
Het is maar dat je 't weet
De meeste jongeren blijven dicht tot zeer dicht bij de ouders wonen. 45 procent blijft binnen een afstand van 5 kilometer en 13 procent zelfs binnen een afstand van 1 km. De gemiddelde afstand bedraagt 14km. Bij hooggeschoolde jongeren ligt de gemiddelde afstand wat hoger. (Statistiek Vlaanderen)

Godelieve Gorissen overleden

Maandag 4 december 2023
Houthalen-Helchteren - Godelieve Gorissen overledenOp 29 november is Godelieve Gorissen overleden. Zij was 72 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in de aula van begrafenissen Schraepen-Mathijsen in Zonhoven. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur).

Stamatia Tafili overleden

Maandag 4 december 2023
Houthalen-Helchteren - Stamatia Tafili overledenVrijdag is Stamatia Tafili overleden, de weduwe van Konstantinos Goygogiannis. Zij was 92 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats op de begraafplaats van Houthalen-Centrum. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.

Auto van de baan in Centrum-Zuid

Zondag 3 december 2023
Houthalen-Helchteren - Auto van de baan in Centrum-ZuidVanmorgen rond 6 uur ging een auto van de baan in Centrum-Zuid. Een 34-jarige man uit de gemeente raakte daarbij gewond.
Houthalen-Helchteren - Gelijkspel Houthalen VV - Turkse FCin Houthalen hebben Houthalen VV en Turkse FC 1-1 gelijk gespeeld. Savas bracht de thuisploeg op voorsprong maar Taspinar hing de bordjes gelijk.

De kracht van verbeelding

Zondag 3 december 2023
Vandaag gelezen
"Wie de wereld wil begrijpen, of zelfs veranderen, heeft verbeelding nodig."
Filmcriticus Gawie Keyser in de NRC.
Houthalen-Helchteren - Vliermaalrooot - E. Houthalen: stopgezetIn Vierde Provinciale is de wedtrijd  Vliermaalroot -Eendracht Houthalen bij de rust stopgezet bij een 0-3 stand als gevolg van de sneeuwval.

FC Helson klopt SV Herkol

Zondag 3 december 2023
Houthalen-Helchteren - FC Helson klopt SV HerkolFC Helson heeft vanmiddag Herkol verslagen met 4-0. Aan de rust was de stand 1-0. De doelpuntenmakers waren Moerenhout (2), Van Geneugden en Montagnino.
Vandaag gelezen
"Slechts 6 procent van de werknemers in de Limburgse bedrijven beschikt over een universitair diploma. Over heel Vlaanderen is dit gemiddeld 11 procent."
(Wouter Vanderbiesen van POM-Limburg in het POM-blad)
Het is maar dat je 't weet
In 2022 stopten 728 landbouwbedrijven hun activiteiten. Het aantal stoppende landbouwbedrijven daalde van 2010 tot 2016 en steeg dat aantal weer vanaf 2018. In 2017 en 2021 was er telkens sprake van een duidelijke piek. (Departement Landbouw en Visserij)
Houthalen-Helchteren - Handbal: Apolloon Spurs- Kreasa 29-33>In eerste nationale van het handbal heeft Kreasa Houthalen Apolloon Surs geklopt met 29-33. Kreasa staat tweede in de stand op twee punten van Sasja, dat verloor van Atomix.
Houthalen-Helchteren - Park Houthalen verliest van Bree-BeekIn Eerste Provinciale heeft Park Houthalen met 0-3 verloren van Bree-Beek.

Een winters weekend

Zaterdag 2 december 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Een winters weekendTijdelijk kan een hogedrukgebied zich ontfermen over het weerbeeld in onze streken. Het is daarbij overwegend droog, maar er zijn lage wolken en vooral de temperaturen hebben winterse waarden. In de nacht vriest het algemeen. Zondag komt een storing opzetten. De eerste neerslag hierop valt als sneeuw, maar later wordt dat regen en sneeuw en nog later regen. Na het weekend bereiken Atlantische storingen onze regio en wordt het stilaan zachter. Daarbij wordt het ook regenachtig.
Vandaag is (…) Het hele nieuwsbericht

Levensverwachting bedraagt 82,6 jaar

Zaterdag 2 december 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 bedroeg de levensverwachting in het Vlaamse Gewest 82,6 jaar. Bij mannen ging het om 80,7 jaar, bij vrouwen om 84,6 jaar. Bij mannen is dat iets hoger dan in 2021, bij vrouwen iets lager. Vorig jaar lag de levensverwachting 3,9 jaar hoger bij vrouwen dan bij mannen.
In de periode 2000-2019 is de levensverwachting trendmatig toegenomen: van 78,5 jaar in 2000 naar 82,7 jaar in 2019 voor de totale bevolking (+4,2 jaar). Die stijging ligt hoger bij mannen (+5,1 jaar) dan bij vrouwen (+3,3 jaar). (…) Het hele nieuwsbericht

Banden aanhangwagen vatten vuur

Vrijdag 1 december 2023
Gisteren tijdens de avondspits raakten de banden van een aanhangwagen van een tractor in brand op de Grote Baan in Helchteren. De tractorbestuurder kon het vuur zelf blussen. Het voorval zorgde voor verkeershinder.

Goud voor Inspirocollege

Vrijdag 1 december 2023
Houthalen-Helchteren - Goud voor InspirocollegeZoomLeerlingen van het Inspirocollege hebben goud behaald op de indoor atletiekwedstrijd van MOEV in Gent.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen