Het overige nieuws

Pierre Jadoulle overleden

Donderdag 25 april 2024
Tongeren - Pierre Jadoulle overledenMaandag is Pierre Jadoulle overleden, de echtgenoot van Fernande Marneffe. Hij was 90 jaar en afkomstig uit Diets-Heur. De uitvaartliturgie vindtzaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Veulen.

Bestuurder scootmobiel gewond

Woensdag 24 april 2024
Tongeren - Bestuurder scootmobiel gewondDe bestuurder van een brommobiel is gewond geraakt bij een ongeval op de Dijk. Het ongeval gebeurde deze namiddag.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 had 61% van de inwoners van het Vlaamse Gewest van 16 tot 74 jaar minstens digitale basisvaardigheden. Dat wil zeggen dat zij over de nodige basisvaardigheden beschikken op vlak van het opzoeken en controleren van online informatie, het online communiceren, het gebruiken van software, het beheren van persoonlijke gegevens op het internet en het oplossen van problemen of het omgaan met computers of elektronische apparaten. In 2021 lag dat aandeel op 54%. Ook het aandeel van de bevolking met meer (…) Het hele nieuwsbericht

Frans Bellefontaine overleden

Woensdag 24 april 2024
Tongeren - Frans Bellefontaine overledenMaandag is Frans Bellefontaine overleden, de echtgenoot van Julia Roeffaers. Hij was 93 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Sluizen. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) bij Uitvaartzorg Driesen.

Hubert Selis overleden

Woensdag 24 april 2024
Tongeren - Hubert Selis overledenZondag is Hubert Selis overleden, de weduwnaar van de in 2012 gestorven Adèle Ketelslegers. Hij was 97 jaar en afkomstig uit Sint-Truiden.Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Debay.

Willy Barthels overleden

Woensdag 24 april 2024
Tongeren - Willy Barthels overledenZondag is Willy Barthels overleden, de echtgenoot van Helga Hendrickx. Hij was 87 jaar en afkomstig uit Tongeren. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Donkers-Cuypers in Hasselt.
Het is maar dat je 't weet
De provincie Limburg lokt elk jaar 3 miljoen wandelaars. Dat blijkt uit een onderzoek van Visit Limburg en de drie Limburgse Regionale Landschappen. 87 % van de wandelaars komt uit Vlaanderen. Het grootste deel van de wandelaars (65%) zijn wandelaars die binnen een straal van 20 km van hun woonplaats een wandeling maken. 19 % woont op meer dan 20 km van het wandelgebied. De overigen (16%) zijn verblijfstoeristen.

Step en auto botsen

Dinsdag 23 april 2024
Tongeren - Step en auto botsenDeze namiddag botssten een auto en een step op de Luikersteenweg. De bestuurder van de step raakte daarbij gewond.
Tongeren - KSK Tongeren trekt verdediger aanKSK Tongeren heeft de 21-jarige verdediger Timoty Lazzari aangetrokken met het oog op komend seizoen. Hij komt over van RFCU Kelmis. Lazzari genoot zijn jeugdopleiding bij Standard en Seraing.

Auto rijdt in haag

Dinsdag 23 april 2024
Tongeren - Auto rijdt in haagVanochtend is op de Elfde Novemberwal een auto in een haag beland. Toen de politie ter plaatse kwam, bleek er van de bestuurder geen spoor meer te bekennen.

Vlaanderenleestdag

Dinsdag 23 april 2024
Tongeren - VlaanderenleestdagZoomVandaag, niet toevallig Wereldboekendag, vindt de tweede editie van Vlaanderenleestdag plaats. Op die dag roept Vlaanderen iedereen op om te lezen. Tijdens de lunchpauze, op weg naar het werk of op school, bij de kapper of gewoon thuis, lezen kan je overal en altijd! Maar let toch maar wat op tijdens het werk...
Je kan misschien beginnen met Internetgazet te lezen! Tja, maar wie dit leest, leest Internetgazet natuurlijk al. Toch veel leesplezier!

Gendergerelateerd geweld

Dinsdag 23 april 2024
Het is maar dat je 't weet
Of het geweld nu psychologisch, fysiek, seksueel of intimidatiegerelateerd is, en of het nu in de privésfeer, op het werk of in de openbare ruimte plaatsvindt, vrouwen worden meer blootgesteld aan geweld dan mannen . En als het gebeurt, is het vaker en ernstiger. Maar naast deze duidelijke vaststelling blijkt ook dat niet alle vrouwen in dezelfde mate aan geweld worden blootgesteld. Bepaalde profielen van vrouwen, die met heel wat sociale kwetsbaarheid te kampen hebben (met name financiële (…) Het hele nieuwsbericht

Weer inbraak in hondenschool

Maandag 22 april 2024
Kort nieuws van bij de buren
Voor de tweede keer in een week tijd is ingebroken in de hondenschool aan de Sint-Maartenstraat in Riemst. Of de daders buit hebben gemaakt, is niet geweten.
Het is maar dat je 't weet
De gemiddelde huurprijzen voor een studentenkamer in Vlaanderen liggen nu overal boven de 400 euro. In Hasselt - nog altijd de duurste Vlaamse studentenstad - werd de kaap van 500 euro al gerond. Daar ligt de gemiddelde huurprijs van een kot op 516 euro.

Léa Raddoux overleden

Maandag 22 april 2024
Tongeren - Léa Raddoux overledenZaterdag is Léa Raddoux overleden, de weduwe van de in 2023 gestorven Jos Swerts. Zij was 84 jaar..Het afscheid vindt plaats in alle intimiteit.

Auto tegen boom in Riemst

Maandag 22 april 2024
Kort nieuws van bij de buren
Vanochtend is op de Burgemeester Marresbaan in Riemst een auto tegen een boom gereden. Daarbij zijn twee slachtoffers gevallen.
Tongeren - Basket: Tongeren - Pepinster 81-67In Top Divisie 2A van het basketbal heeft Tongeren met 81-67 gewonnen van Pepinster. Quarters: 21-16, 23-16 (44-32), 12-19 (56-51), 25-16. In tweede landelijke A verloor Tongeren B met 85-53 van Zolder.

Boorsem B - KSK Tongeren B 3-0

Zondag 21 april 2024
Tongeren - Boorsem B - KSK Tongeren B 3-0KSK Tongeren B heeft vanmiddag met 3-0 verloren van Boorsem Sport B. In de 10de minuut scoorde Cox de 1-0, meteen de ruststand. In de 54ste minuut maakte Morganti er 2-0 van en in de 76ste minuut legde Ozderya de eindstand vast.
Tongeren - Unico Tongeren verslaat SK HaboIn Derde Provinciale A heeft Unico Tongeren vanmiddag de punten thuis gehouden tegen SK Habo. Het won met 3-2. Bertjens scoorde in de 17de minuut de 1-0. Op het halfuur hing Akdogan de bordjes gelijk. Geuten scoorde in de 37ste minuut de 2-1. In de 48ste minuut werd het 2-2 via Skeric. Geuten scoorde op het uur de 3-2. Unico Tongeren staat derde in de stand.
Tongeren - V.   's Herenelderen klopt VlijtingenIn Tweede Provinciale A heeft Victoria 's Herenelderen vanmiddag met 4-1 gewonnen van Vlijtingen, de derde de stand. Libotte scoorde in de 32ste minuut de 1-0 op strafschop. In de 35ste minuut verdubbelde Dal Pozzo de voorsprong. In de 59ste minuut maakte Caelen er 3-0 van. Vanharen scoorde in de 70ste minuut de 3-1. Peeters legde in de 91ste minuut de eindstand vast. Victoria 's Herenelderen staat achtste. Victoria 's Herenelderen B verloor met 1-0 in Riemst. Victoria 's Herenelderen B staat laatste in de stand.
Kort nieuws van bij de buren
In Borgloon botsten een auto en een 60-jarige fietser op het kruispunt van de Kerselaarstraat en de Bilterweg. De fietser liep daarbij zware verwondingen op. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Het parket heeft een verkeersdeskundige de opdracht gegeven de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

KSK Tongeren - Tempo Overijse 3-0

Zaterdag 20 april 2024
Tongeren - KSK Tongeren - Tempo Overijse 3-0KSK Tongeren heeft vanavond Tempo Overijse verslagen met 3-0. De thuisploeg kende een lastige start maar knokte zich geleidelijk in de wedstrijd, met nog drie doelpunten voor de rust. Stassen maakte er twee, ook Jungschleger pikte zijn goaltje mee! In de tweede helft werd er niet meer gescoord. KSK Tongeren staat achtste in de stand.
Tongeren - Schoonbeek-Beverst B - Unico B 3-1In Vierde Provinciale C heeft Unico Tongeren B vanavond met 3-1 verloren van Schoonbeek-Beverst B. Voor Unico Tongeren B scoorde Liesens. Unico Tongeren B staat vierde in de stand.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 was 22,6% van de bosbomen in het bosvitaliteitsmeetnet beschadigd. Dat blijkt uit resultaten van het meetnet dat de vitaliteit of kwaliteit van de bossen in het Vlaamse Gewest opvolgt. Corsicaanse den en Zomereik waren de meest beschadigde boomsoorten in 2023, met respectievelijk 28,3% en 33,5% beschadigde bomen. Ook het aandeel beschadigde Amerikaanse eik (26,9%) en Beuk (24,5%) is hoger dan het algemeen cijfer. (Statistiek Vlaanderen)
Tongeren - Damesvoetbal: Tongeren - Beringen 0-2In Tweede Provinciale van het damesvoetbal heeft Tongeren gisterenavond met 0-2 verloren van Fufo Beringen. Mangelschots en Geskens maakten de doelpunten. Tongeren staat twaalfde in de stand, Fufo Beringen zesde.
Kort nieuws van bij de buren
In Heers is ingebroken in een huis aan de Burgemeesterstraat. Er is geld gestolen. De inbraak is gisterennamiddag vastgesteld.

Gasvuurtje vat vlam

Vrijdag 19 april 2024
Kort nieuws van bij de buren
In de badkamer van een woning aan de Zapstraat in Hoeselt vatte vanavond een gasvuurtje vlam. De bewoner heeft daarbij lichte brandworden opgelopen. Hij moest medisch verzorgd worden.

Man betrapt met vals rijbewijs

Vrijdag 19 april 2024
Tongeren - Man betrapt met vals rijbewijsDe politie heeft gisteren een man betrapt met een vals rijbewijs. De agenten betrapten ook een motorrijder die onder invloed van drugs was. Vijf chauffeurs werden betrapt voor het gebruik van hiun gsm tijdens het rijden.
Tongeren - Zware straffen gevorderd voor drugslaboHet Openbaar ministerie heeft celstraffen van 2 tot 4 jaar en boetes tot 16.000 euro gevorderd tegen een veertiger uit Tongeren en twee andere mannen voor hun betrokkenheid bij een drugslabo in een Tongerse woning. Eén van de verdachten liet verstek gaan. Op16 mei kennen de mannen hun straf. (PG)
Het is maar dat je 't weet
Eind 2023 werkten 29.517 personen bij de diensten van de Vlaamse overheid. Het aantal personeelsleden steeg van 2006 tot 2009 en daalde daarna tot 2014. Tussen 2014 en 2019 kwamen er opnieuw ongeveer 1.500 personeelsleden bij. Die laatste stijging was onder andere een gevolg van de zesde staatshervorming en de interne bestuurshervorming waardoor Vlaanderen nieuwe bevoegdheden kreeg en personeelsleden overkwamen van het federale en provinciale niveau. Tussen 2022 en 2023 nam het aantal personeelsleden toe met 515 personen. Niet alle personeelsleden werken voltijds.

Wie doet nog mee?

Donderdag 18 april 2024
Tongeren - Wie doet nog mee?ZoomDe Brabantse Pijl zit er op. De Waalse Pijl zit er op. Wie bleef overeind en wie doet nog mee in Luik-Bastenaken-Luik? (cartoon Fobie)
Kort nieuws van bij de buren
Zes maanden cel waarvan vier effectief, een boete van 8.000 euro en een rijverbod van een jaar. Dat is de straf die een twintiger uit Borgloon heeft gekregen omdat hij op 26 juli 2022 een 45-jarige jogster doodreed. De man reed veel te snel en was op het ogenblik van de aanrijding met zijn gsm bezig. (PG)
Het is maar dat je 't weet
In België is ongeveer 1 op de 3 personen (32,2%) tussen 18 en 74 jaar al het slachtoffer geweest van seksueel, fysiek of psychologisch geweld door een (ex-) intieme partner. Deze verhouding is vergelijkbaar voor mannen en vrouwen. Slachtoffers van seksueel geweld door een partner zijn bijna uitsluitend vrouwen. Ongeveer 1 op de 13 vrouwen (7,6%) is slachtoffer. Ook onder slachtoffers van fysiek geweld zijn vrouwen sterker vertegenwoordigd dan mannen. In België gaf 15% van de vrouwen aan al fysiek geweld te hebben ondergaan door een partner (tegenover 8% van de mannen). Vrouwen maken ook vaker melding van 'ernstig' fysiek geweld. Wat psychologisch geweld betreft, is het percentage slachtoffers vergelijkbaar tussen mannen en vrouwen.
Tongeren - Vijf jaar Anoniem Drugsmeldpunt LimburgZoomHet Anoniem Drugsmeldpunt bestaat vijf jaar. Het is een samenwerking tussen Parket Limburg, de Provincie Limburg en de politie. Burgers kunnen telefonisch of online melding maken als zij vermoeden dat er in hun buurt sprake is van een plantage of labo. Het Arrondissementeel Informatie Kruispunt (AIK) volgt deze meldingen op en verstuurt ze vervolgens naar de betrokken politiedienst. Het Anoniem Drugsmeldpunt Limburg werd opgestart op 17 april 2019. Naast de lancering van een telefonisch meldpunt op het (…) Het hele nieuwsbericht

Theater in cafés

Dinsdag 16 april 2024
Het Tongers Nieuw Theater gaat zijn nieuwste voorstelling opvoeren in verschillende cafés in Tongeren. Gisteren deden ze dat voor het eerst in café Retro Velinx voor negentig man.
Het is maar dat je 't weet
Vanaf 2025 krijgt Limburg zijn eigen Pride-Parade in Hasselt. Het moet een evenement worden met een Pride Village, een optocht door het centrum van Hasselt en een Pride Festival. Op zaterdag 13 juli zal Hasselt helemaal in het teken staan van de regenboogvlag. De Pride is een manifestatie voor de rechten van LGBTQIA+-personen.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 lag de werkzaamheidsgraad bij de bevolking van 20 tot 64 jaar in het Vlaamse Gewest op 76,8%. Dat betekent dat 76,8% van de 20- tot 64-jarigen in dat jaar arbeid verrichtte. De werkzaamheidsgraad is tussen 1999 en 2019 toegenomen van 67,9% tot 75,5%. In 2020 was er een lichte daling tot 74,7%, gevolgd door een stijging in 2021-2022 en een stabilisatie in 2023. (Statistiek Vlaanderen)

Botsing op Achttiende Oogstwal

Dinsdag 16 april 2024
Deze namiddag botsten twee auto's op de Achttiende Oogstwal. Het bleef bij blikschade.

Tips om bij te komen in gewicht

Dinsdag 16 april 2024
Gezondheid
Tongeren - Tips om bij te komen in gewichtVoor velen lijkt dit vanzelfsprekend en is vaak het omgekeerde veel moeilijker. Maar toch is het een veelvoorkomend probleem waar ik, als dietiste in het ziekenhuis, dagelijks mee te maken krijg. Dit kan door ziekte zijn, ouderdom of simpelweg door je metabolisme! Het kan een enorme opgave zijn om te eten met als doel aan te komen, wat het hele eetproces minder aangenaam kan maken.
In dit artikel geef ik enkele belangrijke tips die zouden kunnen helpen. Het basisprincipe is om zoveel mogelijk calorieën (…) Het hele nieuwsbericht

Marie-Rose Lijcops overleden

Dinsdag 16 april 2024
Tongeren - Marie-Rose Lijcops overledenZondag is Marie-Rose Lycops overleden. Zij was 68 jaar en afkomstig uit Aarschot. Zij verbleef in WZC De Motten. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.
Tongeren - Vrachtwagens botsen: één gewondeOp de Maastrichtersteenweg, ter hoogte van de Viséweg, botsten vanmorgen twee vrachtwagens. Eén van de bestuurders is daarbij gewond geraakt. De politie moest het verkeer omleiden.
Nieuwe boeken
Tongeren - Reflecties op onze Vlaamse kunstZoomGisteren presenteerde het Departement Cultuur, Jeugd en Media samen met auteurs Koenraad Jonckheere en Lien Vandenberghe en uitgeverij Hannibal Books ‘Reflecties – Blikken op de Collectie Vlaamse Gemeenschap’.   “Reflecties – Blikken op de Collectie Vlaamse Gemeenschap toont voor het eerst het resultaat van jarenlang verzamelen en onthult de diversiteit van kunst in Vlaanderen. Topstukken worden naast onbekende schatten geplaatst. Heden en verleden (…) Het hele nieuwsbericht
Het boek van de maand
Tongeren - Rebecca Yarros: 'Fourth Wing' - In steen gebrandWe hebben Jan Feys van boekhandel "Malpertuis" in Genk zover gekregen dat hij iedere maand op de Internetgazet één boek voorstelt aan de lezer. Deze maand is dat "Fourth Wing" van Rebecca Yarros.
Fantasy lezers zullen het met mij eens zijn dat een goed gemaakte fantasy roman het perfecte middel is om de gedachten te verzetten en eens lekker door te lezen. Dit boek – dat een eerste deel is van een reeks van drie of vier – is daar een uitgelezen voorbeeld van.
Hoofdpersonage (…) Het hele nieuwsbericht
Aan de rechtbank van Tongeren heeft de politievakbond VSOA actie gevoerd tegen geweld tegen politie. Buiten stonden een 40-tal agenten, binnen in de zaal zaten nog eens enkele tientallen politieagenten. Aanleiding was de rechtszaak van een dronken dertiger die in 2021 een wijkagente in Riemst op straat aanviel.

Vrouw (44) gewond bij botsing

Maandag 15 april 2024
Kort nieuws van bij de buren
In Borgloon is een 44-jarige vrouw gewond geraakte bij een botsing tussen twee auto's in de Broekomstraat. Het ongeval gebeurde vanmiddag.

Marie-Jeanne Colson overleden

Maandag 15 april 2024
Tongeren - Marie-Jeanne Colson overledenVrijdag is Marie-Jeanne Colson overleden, de weduwe van de in 2014 gestorven Pierre Nagtegals. Zij was 84 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur).

Dieven slaan toe in boerderij

Maandag 15 april 2024
In een boerderij aan de Neremstraat zijn een freesmachine en een partij hooi en sto gestolen. De diefstal is gisteren vastgesteld.

Raymond Ryckx overleden

Maandag 15 april 2024
Tongeren - Raymond Ryckx overledenZaterdag is Raymond Ryckx overleden, de echtgenoot van Simonne Neuteleers. Hij was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: donderdag (11-11.30 uur) bij Uitvaartzorg Debay.

Alice Juveyns overleden

Maandag 15 april 2024
Tongeren - Alice Juveyns overledenOp 6 april is Alice Juveyns overleden, de weduwe van Pierre Matthys. Zij was 85 jaar. Het afscheid vond plaats in intieme kring.

Elf rijbewijzen ingetrokken

Maandag 15 april 2024
Tongeren - Elf rijbewijzen ingetrokkenBij een controle op de Michielenweg heeft de politie elf chauffeurs betrapt die gebruik maakten van hun gsm aan het stuur. Hun rijbewijs is voor twee weken ingetrokken. Er werd ook voor 15.000 euro aan achterstallige verkeersbelasting geïnd.
Tongeren - Doet ie het of doet ie het niet?Zoom(cartoon Fobie)
Tongeren - Volleybal: VAMOS - Datovoc Tongeren 0-3In Nationale 1 dames van het volleybal heeft Datovoc Tongeren met 0-3 gewonnen van VAMOS. Datovoc staat derde in de stand.
Tongeren - V. 's Herenelderen B - Eigenbilzen 1-4In Vierde Provinciale C heeft Victoria 's Herenelderen B vanmiddag met 1-4 verloren van JB Eigenbilzen.

Zonhoven Utd B - Unico A 0-3

Zondag 14 april 2024
Tongeren - Zonhoven Utd B - Unico A  0-3In Derde Provinciale A heeft Unico Tongeren A vanmiddag met 0-3 gewonnen van Zonhoven United B. Bertjens (2) en Gommers maakten de doelpunten.
Tongeren - SK Londerzeel - KSK Tongeren 0-0SK Londerzeel en KSK Tongeren hebben vanmiddag 0-0 gelijkgespeeld. Tongeren begon sterk met veel druk naar voren, balbezit en enkele mogelijkheden maar Londerzeel herstelde het evenwicht na een kwartier voetballen. Daarna was de gevaarlijkste kans van Londerzeel en kwam KSK goed weg. Ook in de tweede helft werd er niet gescoord. Komend weekend speelt KSK thuis tegen Tempo Overijse.

Unico B klopt Boorsem B

Zondag 14 april 2024
Tongeren - Unico B klopt Boorsem BIn Vierde Povinciale C heeft Unico Tongeren B Boorsem Sport B verslagen met 5-3.
Tongeren - Damesvoetbal: Lommel - Tongeren  7-2In Tweede Provinciale van het damesvoetbal heeft Lommel Utd WS met 7-2 gewonnen van Tongeren. Lommel staat elfde in de stand, Tongeren twaalfde.
Tongeren - KSK Tongeren B - Bokrijk Sport 2-0In Vierde Prov!nciale C heeft KSK Tongeren B vanavond met 2-0 gewonnen van Bokrijk Sport. Aan de rust was de stand 0-0. Euben en Civino maakten de doelpunten. KSK Tongeren B staat twaalfde in de stand, Bokrijk Sport achtste.

HO Heide - 's Herenelderen 2-1

Zaterdag 13 april 2024
Tongeren - HO Heide - 's Herenelderen 2-1Victoria 's Herenelderen heeft vanavond met 2-1 verloren op het veld van HO Heide.  Voor 's Herenelderen scoorde Dal Pozzo. Victoria 's Herenelderen staat negende in de stand.

Celine Schepers overleden

Zaterdag 13 april 2024
Op 6 april overleed Celine Schepers, de weduwe van Herbert Franssen. Zij was 89 jaar. Het afscheid vond plaats in alle intimiteit.

Meer dringende ambulanceritten

Vrijdag 12 april 2024
Het is maar dat je 't weet
In tien jaar tijd is het aantal dringende ritten van ziekenwagens in Limburg met 60 procent gestegen. Ambulanciers zelf geven aan dat er heel veel onnodige ritten tussen zitten. "Mensen staan soms met een ingepakte koffer aan de deur te wachten." Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke nuanceert de problemen, maar komt wel met extra fondsen en hervormingen.
Tongeren - Adel Bourard weg bij KSK TongerenDe 24-jarige aanvaller Adel Bourard trekt de deur achter zich dicht bij KSK Tongeren. Hij verkast naar KEWS Schoonbeek-Beverst.

De wolf in een nieuw jasje

Vrijdag 12 april 2024
Tongeren - De wolf in een nieuw jasjeZoom(cartoon: Fobie)

Toename van het vrijwilligerswerk

Donderdag 11 april 2024
Het is maar dat je 't weet
In de periode 2021-2023 is er een toename te zien van het vrijwilligerswerk in de periode 2021 tot 2023. Het percentage dat vrijwilligerswerk verricht steeg van 35% in 2021 tot bijna 40% in 2023. Het percentage dat nooit vrijwilligerswerk verricht daalt van 65,2% in 2021 tot 60,3% in 2023. (Statistiek Vlaanderen)

Een boek over Theo Brouns

Donderdag 11 april 2024
Nieuwe boeken
Tongeren - Een boek over Theo BrounsZoomBrouns is een typische naam van Kinrooi. Kijk maar naar minister Brouns en zijn vader, voormalig burgemeester. Ze zijn familie van Theo Brouns. Die werd in 1911 in Kessenich (nu Kinrooi) geboren. Hij was pas 34 toen hij in Hasselt terechtgesteld werd.
Bruno Indekeu heeft een boek* geschreven over de complexe Maaslander. In de Encyclopedie van de Vlaamse Beweging heeft Jos Bouveroux 25 jaar geleden Brouns beschreven als “een typisch product van de Vlaams-nationale beweging, die onder invloed van nazi-Duitsland tegelijk een anti-Belgische en een maatschappelijke revolutie nastreefde, in de hoop dat Vlaanderen in het Groot-Germaanse Rijk zijn eigenheid kon behouden.”
Brouns was een radicaal-Vlaamse nazaat van een middenstandsgezin en liep college in Hechtel en Maaseik. Hij promoveerde aan de universiteit van Gent en werd in 1936 advocaat aan de balie van Hasselt. Maar zijn politieke overtuiging zou hem uiteindelijk fataal worden. Hij was “een complexe figuur die je niet zomaar in een korte tekst kan vatten ,” zegt Bruno Indekeu. De biografie die hij over Brouns schreef is dan ook fascinerend.

*Bruno INDEKEU, “Theo Brouns (1911-1946): Führer van Limburg of martelaar van de collaboratie?”, Leuven (eigen beheer), 2024, 131 blz., geill. met foto’s. Prijs 25 euro (verzendingskosten incl.) op rekening BE95 0638 8306 1258 van Bruno Indekeu

Germaine Peuskens overleden

Donderdag 11 april 2024
Tongeren - Germaine Peuskens overledenZondag is Germaine Peuskens overleden, de weduwe van de in 1985 gestorven Winand Lathouwers. Zij was 94 jaar en afkomstig uit Berg. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Rosmeer. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) bij Uitvaart Merken in Grote-Spouwen.
Nieuwe boeken
Tongeren - Helder Camara - Als het leven gave wordtZoomDom Helder Camara (1909-1999) was bisschop in Brazilië. Zijn sterk profetisch profiel bleef niet onopgemerkt. Wereldwijd gaat zijn naam nog altijd over de lippen. Zijn voorkeur voor de armen liet een grote indruk na. Hij liet zijn bisschoppelijk paleis voor wat het was en nam zijn intrek in een sacristie. ‘Als ik een arme een brood geef, dan noemen ze me een heilige. Als ik vraag waarom hij arm is, noemen ze me een communist’, is een van zijn bekendste uitspraken. Hierin lezen we niet alleen zijn basisvisie, maar proeven we meteen de weerstand die hij zijn hele leven zal ervaren. Hij is een gehoorzame anarchist, wanordeling te midden van orde, vreedzame revolutionair, achterdochtige enthousiasteling, nederige leider, ernstige grappenmaker. Het verhaal van zijn leven, verteld door Eduardo Hoornaert, die jaren met hem samenwerkte, geeft een goed inzicht in wie Helder Camara was en hoe zijn opvattingen door de jaren heen sterk evolueerden. Het boek kost 29,99 euro en is een uitgave van Halewijn.

Gustaaf Krieken overleden

Woensdag 10 april 2024
Gisteren is Gustaaf Krieken overleden, de echtgenoot van Mariette Vandevenne. Hij was 90 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) bij Uitvaartzorg Debay.

Henri Cox overleden

Woensdag 10 april 2024
Tongeren - Henri Cox overledenMaandag is Henri Cox overleden. Hij was 79 jaar. Het afscheid vindt dinsdag 16 april (14 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg. Begroeting: maandag (18.30-19 uur).

Inbraakpoging in Kraaibroek

Woensdag 10 april 2024
Tongeren - Inbraakpoging in KraaibroekIn Lauw is een inbraakpoging ondernomen in een woning in Kraaibroek. De politie kreeg gisteren meldiong van de feiten.
Tongeren - Zakken voor tuinafval worden groenerZoomDe nieuwe zakken van Limburg.net voor tuinafval worden feller groen van kleur. Dat is om het sorteerproces van de installatie in Beringen te verbeteren: met de nieuwe kleur wordt de foutenmarge van de optische scanners verkleind. Daardoor wordt ook de manuele nasortering op de fractie tuinafval overbodig. Inwoners van Optimo-gemeenten mogen de bestaande groene zakken verder blijven gebruiken tot ze op zijn. Aan de sorteerregels verandert er niets. Alle andere zakken blijven hetzelfde. De nieuwe tuinafvalzakken - die ook qua grootte, sluiting en prijs hetzelfde blijven - worden vanaf nu stilaan verdeeld. De verkooppunten mogen ook eerst nog de oude verkopen.

Anita Loyens overleden

Woensdag 10 april 2024
Tongeren - Anita Loyens overledenOp 5 april is Anita Loyens overleden, de echtgenote van Jef Coels. Zij was 73 jaar en afkomstig uit Tongeren. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Jorissen in Diepenbeek.

Gilberte Bruninx overleden

Dinsdag 9 april 2024
Tongeren - Gilberte Bruninx overledenZaterdag is Gilberte Bruninx overleden, de echtgenote van Jackie Fiddelaers. Zij was 78 jaar en gewezen reghentes aan T.I.O. in Tongeren. De uitvaartliturgie vindt  vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Genoelselderen.
Tongeren - Zonsverduistering in New York CityZoomVrijdag werd New York City opgeschrikt door een aardbeving met een magnitude van 4.8. Vandaag konden New Yorkers genieten van een veel aangenamer natuurverschijnsel. Een zonsverduistering die bijna 90% van de zon verborg. Het weer was vrij goed met geen zware bewolking. In Manhattan kwamen New Yorkers massaal de straat op om van dit gebeuren te genieten. Brilletjes om veilig naar de zon te staren waren gratis verkrijgbaar in de lokale bibliotheken.
Om een volledige zonsverduistering te zien in de staat New York moest je ongeveer 450 km noordwaarts reizen. (Dirk Vandenberk)

Doorstart bij Van Hool

Dinsdag 9 april 2024
Tongeren - Doorstart bij Van HoolZoom(Cartoon Fobie)

Woninginbraak in Heers

Maandag 8 april 2024
Kort nieuws van bij de buren
In Heers drongen dieven binnen in een woning aan de Vechmaallaan. Zij doorzochten alle vertrekken. Volgens de eerste vaststellingen is er niets gestolen.

GSM gestolen bij woninginbraak

Maandag 8 april 2024
In Borgloon is ingebroken in een woning aan de Sint-Truidersteenweg. De dader(s) maakte(n) een gsm buit.

Theo Muutjens overleden

Maandag 8 april 2024
Tongeren - Theo Muutjens overledenOp 31 maart overleed Theo Muutjens. Hij was 74 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg.
Tongeren - Basketbal: Tongeren - Stevoort 106-89In het basketbal heeft Tongeren met 106-89 gewonnen van Stevoort. Quarters: 29-20, 33-21 (62-41), 29-31 (91-72), 15-17.
Tribunaliteiten
Tongeren - Blijven haar kinderen eigenlijk ook zijn kinderen?Het aantal partners dat uit elkaar gaat neemt toe. En dus ook het aantal partners dat een nieuwe partner vindt. Vandaar ook meer gezinnen met kinderen van de voormalige partner en van de nieuwe partner. Maar ook die nieuwe relaties kunnen op de klippen lopen.
Hoe voelt het dan voor die nieuwe partner – inmiddels weer ex-partner – als de nieuwe partner – ondertussen ook ex-partner – vraagt om onderhoudsgeld voor een gemeenschappelijk kind, ermee rekening houdend dat hij of zij nu (…) Het hele nieuwsbericht
Tongeren - 's Herenelderen A -Juve Hasselt 4-0In Tweede Provinciale A heeft Victoria 's Herenelderen A vanmiddag met 4-0 gewonnen van Juve Hasselt. Caelen en Dal Pozzo (3) maakten de doelpunten.
Tongeren - Unico Tongeren A - Herk Sport 3-1Unico Tongeren A heeft vanmiddag FC Herk Sport verslagen met 3-1. Voor Unico A scoorden Geuten, Stassen en Gommers.
Tongeren - Victoria  's Herenelderen B verliestVictoria 's Herenelderen B heeft vanmiddag met 2-1 verloren op het veld van FC Herderen-Millen. Voor Victoria 's Herenelderen B scoorde Scheepers.
Tongeren - KSK Tongeren B verliest in RekemKSK Tongeren B heeft vanavond met 1-0 verloren op het veld van AA Rekem.

130 laagvliegers betrapt

Zaterdag 6 april 2024
Tongeren - 130 laagvliegers betraptDe politie heeft vandaag bij controles op de Hoeise Kassei, de Romeinse Kassei en Schaapsweide 130 hardrijders betrapt. Aan de controleposten passeerden in het totaal 850 voertuigen.
Het is maar dat je 't weet
Er is een groot tekort aan kleuterleerkrachten in Limburg. Werkzoekenden kunnen zich vanaf september gratis omscholen tot kleuterleerkracht. Dat is mogelijk omdat leerkracht kleuteronderwijs officieel erkend is als knelpuntberoep. "We hebben op een week tijd al 11 aanvragen voor de opleiding gekregen", is te horen bij VDAB Limburg.
Tongeren - Auto botst tegen stilstaande vrachtwagenIn de Jaminéstraat is vanmorgen een auto tegen een stilstaande vrachtwagen gereden. De bestuurder raakte daarbij gewond.

Jean Vanelderen overleden

Zaterdag 6 april 2024
Tongeren - Jean Vanelderen overledenOp 31 maart overleed Jean Vanelderen, de weduwnaar van Françoise Wagemans. Hij was 94 jaar en afkomstig uit Riksingen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Hoeselt.

Nieuw: Loonwerken Fagard

Vrijdag 5 april 2024
Wouter Fagard (26) uit Tongeren heeft de besloten vennootschap Loonwerken Fagard opgericht met zetel aan de Eerste-Meistraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer landbouwloonwerken, herstellingen van landbouwmachines, landschapsverzorging, verwijderen van bomen, afbraakwerken en het verwijderen van mazouttanks.

Woning besmeurd in Riemst

Vrijdag 5 april 2024
Kort nieuws van bij de buren
In de Paenhuysstraat in Riemst waren vandalen aan het werk. Zij besmeurden een huis met eieren en bloem.

‘Trappen rond Tongeren’

Vrijdag 5 april 2024
Ontdek Tongeren op de fiets met de vernieuwde fietskaart ‘Trappen rond Tongeren’! De uitgestrekte Tongerse fietspaden en rustige wegen nodigen je uit om het prachtige landschap per fiets te verkennen. Van knooppunt tot knooppunt geniet je van autoluwe routes, duidelijke bewegwijzering, gezellige fietscafés en comfortabele logies, perfecte picknickplekken en handige laadpalen voor elektrische fietsen. De fietskaart is verkrijgbaar voor 3 euro bij Visit Tongeren.

Zonale tonnagebeperkingen

Vrijdag 5 april 2024
Er worden zonale tonnagebeperkingen ingevoerd in Mal, Sluizen, Nerem, Vreren en Koninksem. Voertuigen die meer dan 3,5 ton wegen, zijn hier niet toegestaan, met uitzondering van laden en lossen, dienstvoertuigen en aangelanden.

Week lang geen treinen

Vrijdag 5 april 2024
Tongeren - Week lang geen treinenHet treinverkeer tussen Hasselt, Tongeren en Liers (Luik) ligt vanaf volgende week dinsdag, 9 april, een week lang stil. Spoorwegbeheerder Infrabel voert tussen Hasselt en Hoeselt verschillende werkzaamheden uit. De NMBS zal vervangbussen inzetten.

Jeanne Libert overleden

Vrijdag 5 april 2024
Tongeren - Jeanne Libert overledenIn Vreren is dinsdag Jeanne Libert overleden, de weduwe van de in 1994 gestorven Jean Ennot. Zij was 92 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (11 uur) plaats in de parochiekerk van Nudorp. Begroeting: maandag (19.30-20 uur) bij Uitvaartzorg Driesen.
Kort nieuws van bij de buren
Een jobstudent die in opdracht van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) een vogeltelling uitvoerde in landelijk gebied nabij Borgloon is op 2 april op een ruilverkavelingsweg aangevallen door een landbouwer. De student werd moedwillig vanuit een tractor besproeid met een onbekende vloeistof, vermoedelijk een pesticide. Er is klacht neergelegd bij de politie.
De student was aan de slag in het kader van het project “Monitoring van de Biodiversiteit in het Agrarisch (…) Het hele nieuwsbericht

Christine Ottenburgs overleden

Donderdag 4 april 2024
Tongeren - Christine Ottenburgs overledenDinsdag is Christine Ottenburgs overleden. Zij was 53 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur).

Yvonne Broux overleden

Donderdag 4 april 2024
Tongeren - Yvonne Broux overledenMaandag is Yvonne Broux overleden, de weduwe van Johannes Dierckx. Zij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) bij Uitvaartzorg Driesen.

140.000 hectare bos in Vlaanderen

Donderdag 4 april 2024
Het is maar dat je 't weet
De oppervlakte bos in het Vlaamse Gewest wordt geschat op 140.279 hectare. Dat komt overeen met 10 procent van de Vlaamse grondoppervlakte. De bosoppervlakte in Vlaanderen is sinds 2000 nagenoeg constant gebleven. (Agentschap Natuur en Bos)

Suisse OLV basiliek met pensioen

Donderdag 4 april 2024
Op 1 november gaat Tony Achtergael, de suisse van de OLV-basiliek, na 42 jaren dienst met pensioen. Het ceremoniële deel in uniform (eucharistievieringen, processies) zal hij als vrijwilliger nog blijven doen.

Restauratie Sint-Evermaruskapel

Donderdag 4 april 2024
Op 9 mei start de restauratie van de Sint-Evermaruskapel in Rutten. Er zijn ingrepen nodig aan de daken, de gevels en het interieur. Dit blijkt uit een inspectie door Monumentenwacht.

Bloemen voor de bijtjes

Donderdag 4 april 2024
Help de bijtjes en fleur je tuin op met gratis zaadmengsels. Haal ze vanaf 3 april af bij de milieudienst en zaai ze in een hoekje van je tuin. Zo krijgen de bijen hun broodnodige stuifmeel en geef je de natuur een boost. Dit mengsel bevat maar liefst twintig soorten, allemaal goed voor onze vliegende vrienden. Ook de vlinders profiteren ervan. Als kers op de taart geniet je van kleurrijke bloemen tot laat in de herfst. Zaaitip: wacht tot half april om te zaaien en kies voor het beste resultaat een dag waarop regen is voorspeld.

Verbod op stilstaan en parkeren

Donderdag 4 april 2024
In bepaalde delen van de Perkestraat, Op het Heysterveld en de Schaetzengaarde geldt nu een verbod op parkeren en stilstaan. Deze maatregel is bedoeld om de verkeersveiligheid te verbeteren en de doorstroming te bevorderen.

Zomeruurregeling recyclagepark

Donderdag 4 april 2024
Sinds gisteren zijn  de openingsuren van het recyclagepark voor de zomerperiode veranderd: • maandag: gesloten • dinsdag: 9 tot 12.30 uur en 13 tot 18 uur • woensdag, donderdag en vrijdag: 9 tot 12.30 uur en 13 tot 17 uur • zaterdag: 9 tot 12.30 uur en 13 tot 16 uur. Het park is gesloten op donderdag 9 mei (O.L.H. Hemelvaart) en donderdag 15 augustus (O.L.V. Hemelvaart).

281 hardrijders betrapt

Donderdag 4 april 2024
Kort nieuws van bij de buren
Bij een snelheidscontrole op de Tongersteenweg in Kortessem zijn vandaag 175 hardrijders betrapt. Aan de controlepost passseerden nagenoeg 1.200 voertuigen. Op de Nieuwe steenweg in Heers vlogen 38 laagvliegers tegen de lamp. En in Borgloon werden 68 hardrijders geverbaliseerd.
Het is maar dat je 't weet
In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er in Limburg 211 bedrijven failliet verklaard. Dat is vijftien procent meer dan vorig jaar. Bouw, transport, garages en horeca domineren de faillissementen.
Het is maar dat je 't weet
Tongeren - Verlenging subsidies wolfwerende maatregelenZoomWanneer er als gevolg van een wolvenaanval op paarden of runderen een potentiële probleemsituatie ontstaat, kan het Agentschap Natuur en Bos een schutkring afbakenen waarbinnen subsidies voor paarden en runderen mogelijk zijn. In het najaar is er een verhoogde kans op wolvenaanvallen aangezien de jongen overschakelen op het eten van vlees en er dus veel voedsel moet verzameld worden. In 2021 en 2022 werden in die periode enkele runderen en pony’s aangevallen. Via de schutkring kunnen nu ook voor (…) Het hele nieuwsbericht

Julia Peters overleden

Donderdag 4 april 2024
Tongeren - Julia Peters overledenMaandag is in WZC Aurora Julia Peters overleden, de weduwe van Elias Thoelen. Zij was 91 jaar. Het afscheid vindt zaterdag plaats.
De Ondernemersrechtbank in Tongeren heeft gisteren het faillissement uitgesproken van Vintage Tongeren. Schuldvorderingen moeten voor 2 mei ingediend worden.

Albert Liesens overleden

Woensdag 3 april 2024
Tongeren - Albert Liesens overledenZondag is Albert Liesens overleden, de echtgenoot van Monique Timmermans. Hij was 83 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (20-20.30 uur) bij Uitvaartzorg Driesen.

Mariette Souvereyns overleden

Woensdag 3 april 2024
Tongeren - Mariette Souvereyns overledenZaterdag is in Hoeselt Mariette Souvereyns overleden, de weduwe van de in 2002 gestorven Marcel Thielen. Zij was 94 jaar en afkomstig uit Piringen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Auto tegen paal: twee gewonden

Woensdag 3 april 2024
Kort nieuws van bij de buren
In de Hombroekstraat in Hoeselt is een auto tegen een paal gereden. De 26-jarige bestuurder en de 55-jarige passagier, beiden uit Heers, raakten daarbij gewond.

Twee metaaldieven betrapt

Woensdag 3 april 2024
Tongeren - Twee metaaldieven betraptDe politie heeft twee metaaldieven betrapt in een oude boerderij aan de Hasseltsesteenweg. De daders zijn woonachtig in het Luikse.

Mariette Loix overleden

Dinsdag 2 april 2024
Tongeren - Mariette Loix overledenZondag is Mariette Loix overleden, de weduwe van Theuke Christiaens. Zij was 89 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (20.30-21 uur) bij Uitvaartzorg Driesen aan de Rutterweg.

Quinn Vanseer overleden

Dinsdag 2 april 2024
Tongeren - Quinn Vanseer overledenZaterdag is Quinn Vanseer overleden, het dochtertje van Tatjana Vogels en Tom Vanseer. Zij was 5 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (14 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen. Begroeting: vrijdag (18.30-19.30 uur).
Het is maar dat je 't weet
Tongeren - Jeugdbewegingen tellen 283.000 ledenZoomDe vijf grootste jeugdbewegingen in ons land telden in 2022 iets meer dan 283.000 leden en leiding. Dat aantal neemt sinds 2010 geleidelijk aan toe. Toen waren bijna 231.000 jongeren lid.
Alles samen nam het totaal aantal leden tussen 2010 en 2022 toe met 23%. Chirojeugd Vlaanderen en Scouts en Gidsen Vlaanderen blijven de grootste jeugdbewegingen, met respectievelijk 113.127 en 98.893 leden. Samen waren ze in 2022 goed voor drie kwart van het totaal. Daarna volgt de KSA met iets meer dan 37.000 leden.
Tongeren - Volleybal: Beker Dames voor DatovocWinst tegen Helchteren heeft Datovoc Tongeren de Beker van Limburg Dames in het volleybal opgeleverd. Sets: 25-13, 23-25, 25-23, 19-25, 15-9.
Tongeren - KSK Tongeren  B - Eigenbilzen 0-1In Vierde Provinciale C heeft KSK Tongeren B vanmiddag met 0-1 verloren van JB Eigenbilzen. Het doelpunt viel in de 60ste minuut.

Vijgen na Pasen

Maandag 1 april 2024
Het is maar dat je 't weet
Vijgen na Pasen betekent dat iets te laat is om nog zin te hebben. De oorsprong ligt in vroegere vastenperiodes. Veel mensen letten in de vastenperiode op hun voeding: ze eten minder, en vooral minder zoetigheden. Wat precies, dat kies je zelf. Vroeger was dat niet zo: er bestond een lijst, uitgevaardigd door de Kerk, van wat je wel en niet mocht eten. Gedroogde vijgen waren zowat de enige zoetigheid die was toegelaten, en dus erg populair. Maar vijgen worden doorgaans geïmporteerd, en de import verliep in vroegere tijden niet zo gesmeerd als nu. Vandaar dat er wel eens een lading vijgen te laat kwam, na Pasen dus. Die vijgen na Pasen hadden dus eigenlijk geen nut meer. (KerkNet)

Ons immuunsysteem

Maandag 1 april 2024
Gezondheid
Tongeren - Ons immuunsysteemHet immuunsysteem speelt een cruciale rol bij het beschermen van ons lichaam tegen ziekten en infecties. Naast een gezonde levensstijl en voldoende slaap, kan voeding een belangrijke rol spelen bij het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van de algehele gezondheid. Laten we eens kijken naar enkele voedingsmiddelen die hierbij kunnen helpen:
1. Vitamine C-rijke voedingsmiddelen: Vitamine C staat bekend om zijn immuunversterkende eigenschappen. Voedingsmiddelen zoals citrusvruchten, (…) Het hele nieuwsbericht

Marie-Louise Volders overleden

Maandag 1 april 2024
Tongeren - Marie-Louise Volders overledenOp 28 maart is Marie-Louise Volders overleden, de weduwe van Mathieu Duijkers. Zij was 94 jaar. Het afscheid vindt donderdag (14 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Driesen.

Jean Jacobs overleden

Maandag 1 april 2024
Tongeren - Jean Jacobs overledenZaterdag is Jean Jacobs overleden, de weduwnaar van Yvonne Cox en de hartsvriend van Antonie Biesmans. Hij was 89 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) bij Uitvaartzorg Debay.
Het is maar dat je 't weet
In Duitsland is met ingang van vandaag onder voorwaarden het bezit en de kweek van cannabis voor eigen gebruik legaal. Volgens de nieuwe wet mogen meerderjarigen 25 gram cannabis op zak hebben en mogen ze in hun woning drie planten voor de kweek hebben. Verder mogen er verenigingen komen voor de teelt en consumptie.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen
Aangeboden
Boeken Stapelbed
Te koop
Te koop