Het overige nieuws

Veel wind en wolken

Dinsdag 31 januari 2023
Weerbericht
Bocholt - Veel wind en wolkenEen storing schuift over onze streken en zorgt vooral voor veel wolken en af en toe wat regen of een bui. Daarbij is de isobarische gradiënt vrij strak en dat vertaalt zich in behoorlijk wat wind. De aangevoerde lucht komt van over de oceaan en is relatief zacht bij maxima enkele graden boven de normale waarden en ook minima die ruim positief blijven in Vlaanderen.
Woensdag is het wisselend tot zwaar bewolkt met vooral later op de dag af en toe een drupje regen. Er staat een matige (…) Het hele nieuwsbericht
Het Huis voor de Kunsten Limburg lanceert de wedstrijd InBeeld 2023, dé prijs voor de beeldende amateurkunst in Nederlands- en Belgisch-Limburg. Dit keer staat de prijs in het teken van het thema 'nieuwe verlangens'. Belgisch- en Nederlands-Limburgse beeldende amateurkunstenaars kunnen t/m 31 maart 2023 hun werk - ook fotografie of film - met dit thema insturen. Middels diverse voorrondes door beide provincies worden de werken geëxposeerd en door een jury geselecteerd voor de finale-expositie. Meer info

Tonny Maenen overleden

Dinsdag 31 januari 2023
Bocholt - Tonny Maenen overledenZondag is Tonny Maenen overleden, de echtgenoot van Marie-José Den Hond. Hij was 85 jaar en afkomstig uit Bocholt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring waarna hij wordt begraven op begraafplaats de 'Kluis' in Bree. Begroeting: donderdag (19.30-20.30 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg.
Vandaag gelezen
Hoge concentraties kalmeringsmiddelen en antipsychotica vormen een risico voor het leven in sloten en plassen. Angstremmers, antidepressiva en een middel tegen epilepsie en bipolaire stoornis komen zo vaak in het oppervlaktewater voor, dat ze een risico kunnen vormen voor dieren en planten. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek van o.m. de Universiteit Maastricht en wetenschappers.
(Trouw)

Auto van de baan op N76

Maandag 30 januari 2023
Bocholt - Auto van de baan op N76Op de N76 ging vanochtend rond 0.30 uur een auto van de baan. Een 27-jarige man uit de gemeente raakte daarbij gewond.

Diefstal in loods

Maandag 30 januari 2023
Kort nieuws van bij de buren
In een loods op 't Hasseltkiezel in Bree zijn meerdere sleutels van landbouwvoertuigen gestolen. De dieven gingen daarnaast ook met een grote hoeveelheid diesel aan de haal. De diefstal is vanochtend vastgesteld.
Bocholt - KFC Kaulille trekt twee spelers aanKFC Kaulille heeft twee nieuwe spelers aangetrokken: Stef Berben (Sporting Wijchmaal) en Gert Gorssen (Kadijk SK).

Josée Pareyns overleden

Maandag 30 januari 2023
Bocholt - Josée Pareyns overledenOp 27 januari overleed Josée Pareyns, de echtgenote van Jan Brebels. Zij was 68 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Denemarken wint WK handbal

Zondag 29 januari 2023
Bocholt - Denemarken wint WK handbalDenemarken heeft het WK handbal gewonnen. In de finale in Stockholm versloegen de Denen olympisch kampioen Frankrijk met 34-29. Spanje is derde geworden, gevolgd door Zweden, Duitsland en Noorwegen. België eindigde op de 21ste plaats. Denemarken heeft nu drie keer op rij het wereldkampioenschap handbal gewonnen.

Kijk omhoog...

Zondag 29 januari 2023
Bocholt - Kijk omhoog...Zoom...want er is, met wat moeite en een verrekijker, in het noorden van de sterrenhemel ter hoogte van de Kleine Beer een komeet zichtbaar, signaleert Peter D'Joos. Hij kon de komeet - C/2022 E3 (ZTF) - afgelopen nacht fotograferen. De streepjes op de foto hebben te maken met de lange belichtingstijd en de gevolgen daarvan op het beeld van de sterrenhemel. UPDATE De komeet was zowat 50.000 jaar geleden nog te zien. In die tijd bewoonden Neanderthalers Eurazië nog en zwierven zoogdieren en sabeltandkatten door het landschap. De kosmische bezoeker passeert onze planeet op een afstand van ongeveer 42,5 miljoen km.

Bocholt V.V. speelt gelijk

Zondag 29 januari 2023
Bocholt - Bocholt V.V. speelt gelijkIn Tweede Afdeling is Bocholter VV vandaag thuis tegen Lebbeke niet verder gekomen dan een gelijkspel: 1-1.
Bocholt - Damesvoetbal: Bocholt klopt Sint-TruidenDe dames A van Bocholter VV hebben Sint-Truiden verslagen met 7-0. De dames B verloren met 4-1 van Fufo Beringen.

Het wordt zachter

Zondag 29 januari 2023
Weerbericht
Bocholt - Het wordt zachterEen hogedrukgebied neemt de volgende dagen positie over de Atlantische Oceaan ten westen van Frankrijk. Er komt daarbij een noordwestelijke luchtstroming te staan met aanvoer van zachtere, maar onstabiele en gestoorde oceaanlucht. De temperaturen komen hoger uit, maar de neerslag kansen zijn ook relatief hoog.
Vandaag draait de wind naar het zuidwesten en wordt het een graadje zachter bij 4 graden. Wolken overheersen, maar het is wel meestal droog.
Maandag verlaat een storing met (…) Het hele nieuwsbericht

Bocholter B wint bij Ham United

Zaterdag 28 januari 2023
Bocholt - Bocholter B wint bij Ham UnitedIn Derde Provinciale is de tweede ploeg van Bocholter VV vanavond bij Ham United gaan winnen met 1-2.

Kaulille klopt Grote Heide

Zaterdag 28 januari 2023
Bocholt - Kaulille klopt Grote HeideFC Kaulille heeft vanavond thuis Sporting Grote Heide verslagen met 2-1. Na drie minuten stond het al 2-0, na een doelpunt van Kayen Daniels en een own-goal van Lars Rabijns. In de tweede helft kon Seppe Abrahams de achterstand milderen tot 2-1. Het was een geladen wedstrijd met veel gele kaarten.

Damesvoetbal: Bocholt - STVV B 7-0

Zaterdag 28 januari 2023
Bocholt - Damesvoetbal: Bocholt - STVV B 7-0In eerste provinciale van het damesvoetbal heeft Bocholt met 7-0 gewonnen van STVV B. Bocholt staat tweede in de stand op 13 punten van leider DV Bilzen Utd.

Bestelwagentje belandt in berm

Zaterdag 28 januari 2023
Kort nieuws van bij de buren
Op de Gruitroderkiezel in Bree is vanochtend een bestelwagentje in de berm beland. Bij het ongeval viel één gewonde. Het slachtoffer is voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht.

Scheidsrechters vieren nieuwjaar

Zaterdag 28 januari 2023
Bocholt - Scheidsrechters vieren nieuwjaarZoomVrijdagavond organiseerde de Koninklijke Noord-Limburgse Scheidsrechters Vereniging Voetbal hun nieuwjaarsreceptie in Zaal De Schakel te Pelt. De talrijk opgekomen leden scheidsrechters, bondsafgevaardigden en enkele bestuurleden van de Noord-Limburgse voetbalclubs kwamen klinken op een sportief voetbaljaar.
In zijn speech bedankte voorzitter Paul Smolders alle scheidsrechters voor hun tomeloze inzet op de Limburgse voetbalvelden, zowel bij de jeugd als bij de seniors. Ondanks de soms moeilijke (…) Het hele nieuwsbericht
Scheidsrechters vieren nieuwjaarScheidsrechters vieren nieuwjaar
Zoom

Angeline Cox overleden

Zaterdag 28 januari 2023
Bocholt - Angeline Cox overledenDonderdag is Angeline Cox overleden, de weduwe van de in 1981 gestorven Jules Dirx. Zij was 99 jaar en afkomstig uit Hamont. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Kaulille. Begroeting: disndag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.
Het is maar dat je 't weet
Vakbonden en werkgeversorganisaties sloten vandaag in de Nationale Arbeidsraad (NAR) een cao over de fietsvergoeding. Wie naar het werk fietst en vandaag nog geen recht heeft op een fietsvergoeding, krijgt uiterlijk vanaf 1 mei e.k. een vergoeding van 0,27 euro per km.
Een werknemer heeft recht op deze vergoeding voor elke gefietste kilometer in het woon-werkverkeer voor een maximale afstand van 40km per dag. Dit bedrag stijgt automatisch mee met het maximaal fiscaal vrijgestelde bedrag. Voor diegenen die vandaag al recht hebben op een fietsvergoeding op basis van een cao verandert er niets.
De Nationale Arbeidsraad dringt erop aan deze regeling ook door te trekken in de openbare sector voor hen die nog geen recht hebben op een fietsvergoeding.

Studenten mogen 600u/jaar werken

Vrijdag 27 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
Na advies van de Raad van State voorziet de Vlaamse Regering definitief in een verhoging van het aantal toegelaten uren studentenarbeid. In 2023 en 2024 kunnen studenten telkens tot 600 uur studentenarbeid presteren zonder dat deze tewerkstelling zal leiden tot een schorsing van het recht op de gezinsbijslagen. Hierdoor wordt vermeden dat de studenten die extra uren studentenarbeid presteren, door de aangepaste federale regelgeving negatieve gevolgen ondervinden in het kader van het recht op gezinsbijslagen.
Het is maar dat je 't weet
De Nederlandse snelwegbeheerder Rijkswaterstaat voert komende nacht werken uit op de E314/A76 vanaf de grens richting knooppunt Kerensheide. De E314 richting Nederland zal daarom tijdelijk afgesloten worden vanaf het complex 33 Maasmechelen tussen 22u en 8u. Het verkeer op de E314 richting Nederland verlaat de snelweg aan afrit 33 Maasmechelen en volgt de omleiding via de gewestwegen tot het knooppunt Kerensheide. Weggebruikers op de E314/A76 vanuit Nederland richting Maasmechelen zullen geen hinder ondervinden.
Het is maar dat je 't weet
Limburg krijgt (voorlopig?) geen internationale school. Er zijn te weinig expatkinderen en bovendien blijkt uit een bevraging dat expats 10.000 euro inschrijvingsgeld per jaar te hoog vinden. Limburg is de enige Vlaamse provincie zonder internationale school. De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Limburg (POM) onderzocht eind vorig jaar de haalbaarheid van een internationale basis- en middelbare school in Limburg.

5,5% meer doden in 2022

Vrijdag 27 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werden in België voorlopig zo'n 116.500 overlijdens geregistreerd. Dat zijn ongeveer 4.000 doden meer dan het jaar ervoor, of een stijging van 3,7% ten opzichte van 2021. Ten opzichte van een ruimere referentieperiode, namelijk het gemiddelde van 2017, 2018, 2019 en 2021, dit is een stijging van 5,5%. De stijging is het meest merkbaar in het Vlaamse en Waalse Gewest, en bij vrouwen en 85-plussers. Vooral in april, tijdens de zomer en in december werd een hoger dan gebruikelijke sterfte waargenomen. Dat blijkt uit een eerste, voorlopig overzicht van het aantal overlijdens in het jaar 2022, voor alle doodsoorzaken, van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Het nieuwe IJzeren Gordijn

Vrijdag 27 januari 2023
Bocholt - Het nieuwe IJzeren GordijnZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Thieu Verbakel overleden

Donderdag 26 januari 2023
Bocholt - Thieu Verbakel overledenDinsdag is Thieu Verbakel overleden, de echtgenoot van Mia Verheijen. Hij was 92 jaar en afkomstig uit Bocholt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: zondag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Lommel.

Nieuw etiket voor bier Achelse Kluis

Donderdag 26 januari 2023
Bocholt - Nieuw etiket voor bier Achelse KluisZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Er bestaan plannen voor de bouw van een psychiatrisch ziekenhuis in Noord-Limburg. Dat zou een campus worden van de psychiatrische ziekenhuizen Asster in Sint-Truiden en MC St.-Jozef uit Munsterbilzen, meldt Het Belang van Limburg vandaag. Een stuurgroep gaat nu samen met experten aan de slag. Als het nieuwe complex er komt, zal het toch wel tien jaar duren voor het er staat. Het project moet leiden tot toegankelijke, gepaste en kwaliteitsvolle geestelijke gezondheidszorg voor alle Limburgers dichtbij huis.

Czeslaw Norek overleden

Donderdag 26 januari 2023
Bocholt - Czeslaw Norek overledenZondag is Czeslaw Norek overleden, de levensgezel van Fina Thora. Hij was 83 jaar en afkomstig uit Genk. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Winterkou wordt traag verdreven

Woensdag 25 januari 2023
Weerbericht
Bocholt - Winterkou wordt traag verdrevenEen hogedrukgebied kan tijdelijk het weer in onze streken bepalen met droog weer, maar komende nacht trekt een niet erg actieve storing over onze streken. Opgelet: komende nacht gaat het licht regenen. Daarbij is er tijdelijk ijzel of natte sneeuw mogelijk.
Donderdag bevindt een storing zich over onze regio met veel wolken en lichte regen, of regen en sneeuw gemengd. Tegen de middag wordt het droger, maar mistig. Na de middag zijn er enkele opklaringen mogelijk. De maxima liggen rond 4 (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuw: Jan Sontrop Dak-en Kluswerken

Woensdag 25 januari 2023
Jan Sontrop (37) en Kim Poelmans (36), beiden uit Bocholt, hebben de besloten vennootschap Jan Sontrop Dak- en Kluswerken opgericht met zetel aan de Oude Hostieweg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer dak- en gevelwerken, het plaatsen van vloer en wandbedekking, klinkerwerken en isolatiewerkzaamheden.

Nu ook wolventaart in Limburg

Woensdag 25 januari 2023
Bocholt - Nu ook wolventaart in LimburgZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Limburgse mobiliteitscafés

Woensdag 25 januari 2023
Bocholt - Limburgse mobiliteitscafésZoomDe vervoerregio Limburg organiseert volgende maand 5 mobiliteitscafés over de plannen om meer Limburgers op de fiets of het openbaar vervoer te krijgen. In elk café krijgen 100 Limburgers uitleg over hoe de plannen tussen nu en 2050 vorm zullen krijgen. Ze kunnen opmerkingen maken over die plannen, maar ze zullen ook stilstaan bij hun eigen mobiliteitsgedrag. Het eerste mobiliteitscafé heeft plaats in Heusden-Zolder, op 1 februari van 19.30 uur tot 22 uur in CC Muze. De andere momenten zijn 2 februari Dilsen-Stokkem, Zaal Nieuwenborg, 7 februari Diepenbeek, Universiteit, 8 februari Borgloon, Panishof Bommershoven en 15 februari Lommel, De Soeverein, telkens van 19.30 uur tot 22 uur. Inschrijven vooraf is noodzakelijk

Marc Lenaerts overleden

Woensdag 25 januari 2023
Bocholt - Marc Lenaerts overledenMaandag is Marc Lenaerts overleden, de echtgenoot van Lut Hendrix. Hij was 67 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg.

Het Grote Vogelweekend

Woensdag 25 januari 2023
Bocholt - Het Grote VogelweekendZoom
Dit weekend organiseert Natuurpunt het jaarlijkse Grote Vogelweekend. Een kwartier tellen is al genoeg om bij te dragen aan het grootste vogelonderzoek van Vlaanderen. Vorig jaar bestond de top 3 uit: huismus, koolmees en vink. 
“Dit weekend voorspellen ze fris weer. Als je dan enkele vetbollen hangt of zaadjes strooit op de bevroren grond, dan zullen de vogels makkelijk de weg vinden naar je tuin”, voorspelt Gerald Driessens, vogelexpert bij Natuurpunt. “Zet ook een schaaltje met vers water zodat de vogels kunnen drinken of een badje nemen. Benieuwd welke vogels zich dit weekend laten opmerken.”
Op vogelweekend.be kan je tijdens het telweekend jouw vogels in een telformulier ingeven én vind je tips hoe je de vogels herkent. Geef je resultaten door vóór zondag 29 januari middernacht. Zo worden ze meegenomen in de eerste persresultaten op maandag 30 januari. (Foto Natuurpunt)

Het leven is hard

Dinsdag 24 januari 2023
Bocholt - Het leven is hardZoom                                                                  (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
In samenwerking met de Federatie van het Notariaat en de FOD Justitie heeft de Koning Boudewijnstichting (KBS) een update gegeven aan haar praktische gids voor mensen die de rol van bewindvoerder op zich nemen. Een bewindvoerder wordt aangesteld in het kader van een gerechtelijke bescherming, vaak de beste manier om een familielid te helpen met beslissingen over zijn/haar financiën of over zichzelf, die hij/zij niet (meer) alleen kan nemen.
Voor de regeling van de persoonlijke zaken van (…) Het hele nieuwsbericht
Bocholt - Gezocht: durvers, dansers en acrobatenZoomWil jij samen met een groep jongeren je grenzen verleggen op het podium? Voor het project 'Beyond the Edge' worden Limburgse jongeren (m/v/x) tussen 13 en 23 jaar gezocht die bezig zijn met parkour, circus, dans, acrogym, taekwondo of andere uitdagende sporten en geen hoogtevrees hebben.
Om de juiste groep jongeren te vinden voor deze productie organiseert fABULEUS auditieworkshops. Dat zijn open workshops waaraan iedereen mag deelnemen, ook als je nog twijfelt of dit project iets (…) Het hele nieuwsbericht
Bocholt - WK handbal: Belgen verliezen laatste matchZoomDe Red Wolves hebben hun eerste WK afgesloten met een nederlaag tegen de Verenigde Staten. De Amerikanen versloegen de Belgen met 24–22. Halfweg de partij was het 14–12. In de tweede helft kwamen de Red Wolves tot twee keer toe op voorsprong maar, net als in de vorige wedstrijden, waren ze ook nu niet efficiënt genoeg. De Belgen konden op dit WK één keer winnen van Tunesië. Tegen de toplanden leden de Red Wolves telkens een logische nederlaag, maar tegen Bahrein (…) Het hele nieuwsbericht
WK handbal: Belgen verliezen laatste matchWK handbal: Belgen verliezen laatste match
Zoom

Chinees jaar van het konijn

Maandag 23 januari 2023
Bocholt - Chinees jaar van het konijnZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Fleur Moors 7de in Benidorm

Maandag 23 januari 2023
Fleur Moors is gisteren bij de juniores 7de geëindigd op de Wereldbeker veldrijden in Benidorm. Ze was de eerste Belgische. Proficiat Fleur!

Kristof Steensels overleden

Maandag 23 januari 2023
Bocholt - Kristof Steensels overledenOp 19 januari is Kristof Steensels overleden. Hij was 32 jaar en afkomstig uit Genk. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Bussels in Neeroeteren.

Koud winterweer

Zaterdag 21 januari 2023
Bocholt - Koud winterweerMorgen/zondag vriest het in de ochtend algemeen; lokaal, waar er sneeuw op de weg ligt, is het glad. Er kan bovendien ook aanvriezende mist voorkomen. De wolken blijven meestal aanwezig en later is er ook wat motsneeuw mogelijk. Er wordt evenwel niet veel sneeuw verwacht. Het kwik komt niet hoger dan een graad of 2 en er staat een schrale noordoostenwind.
Maandag is er kans op hardnekkige mist. Het is wel meestal droog, maar de lage wolken kunnen wel eens de hele dag aanwezig (…) Het hele nieuwsbericht
Bocholt - WK handbal: Kroatië wint gemakkelijkZoomOp het WK handbal hebben de Red Wolves vanavond hun wedstrijd tegen Kroatië verloren met 34–26. Halfweg de partij was het 21–13 in het voordeel van de Kroaten. Over de gehele wedstrijd ontbrak het de Belgen aan efficiëntie en dat werd afgestraft door handbalgrootmacht Kroatië.
België en Kroatië speelden de voorbije jaren regelmatig tegen elkaar. De laatste keer dateert van oktober toen de Red Wolves in het kader van de EK-kwalificatie het (…) Het hele nieuwsbericht
WK handbal: Kroatië wint gemakkelijkWK handbal: Kroatië wint gemakkelijk
WK handbal: Kroatië wint gemakkelijk
Zoom

Alle voetbalwedstrijden afgelast

Zaterdag 21 januari 2023
Bocholt - Alle voetbalwedstrijden afgelastVanwege het slechte voetbalweer heeft Voetbal Vlaanderen alle wedstrijden in de provincie afgelast.

Bocholt-Diegem afgelast

Zaterdag 21 januari 2023
Bocholt - Bocholt-Diegem afgelastHet zal niemand verwonderen, maar de wedstrijd Bocholt VV - Diegem Sport is afgelast. Dat geldt ook voor de wedstrijden van Bocholt VV B en Dames B.

Gewond bij frontale klap

Vrijdag 20 januari 2023
Kort nieuws van bij de buren
Bij een frontale botsing in de Bosstraat in Bree raakte vanmorgen rond 5.45 uur een 57 jarige man uit Bree gewond. Hij is voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht.

Code geel: sneeuw en gladheid

Vrijdag 20 januari 2023
Bocholt - Code geel: sneeuw en gladheidHet KMI geeft voor vandaag en vannacht code geel. Vooral in onze provincie wordt er nog sneeuw verwacht wat voor gladheid kan zorgen op onze wegen.

Informatie voor veehouders

Donderdag 19 januari 2023
Bocholt - Informatie voor veehoudersZoomOm veehouders extra te informeren over de wolven in Vlaanderen en de steun die veehouders terzake krijgen, wordt sinds deze week informatie verspreid via PlattelandsTV. Natuur en Bos en het Wolf Fencing Team (WFT) leggen in een reportage uit hoe de risico’s geminimaliseerd kunnen worden. Het initiatief speelt in op de vraag voor versterkte informatie-initiatieven door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en het Wolvenoverleg. Het komende voorjaar volgen nog initiatieven, meldt de minister.
Bocholt - WK handbal: België verliest van EgypteZoomDe Red Wolves hebben vanavond op het WK handbal in de wedstrijd tegen Egypte een logische nederlaag geleden: 33-28.
Jeroen De Beule opent de score voor de Belgen maar Egypte reageert meteen, legt een verschroeiend tempo op en laat geen enkele kans onbenut. Na iets meer dan vier minuten is het 6–2 voor Egypte. Yérime Sylla stuurt bij via een time-out waarna het tempo wat uit de wedstrijd gaat en de Belgen terugkomen tot 7–4. We spelen twaalf minuten wanneer de Red Wolves (…) Het hele nieuwsbericht
WK handbal: België verliest van EgypteWK handbal: België verliest van Egypte
Zoom
Bocholt - Extra verlichting aan oversteekplaatsenZoomVlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters wil samen met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de zichtbaarheid ter hoogte van oversteekplaatsen op gewestwegen verhogen. Op 49 oversteekplaatsen in Limburg installeerde AWV het afgelopen jaar LED-verlichting via asymmetrisch geplaatste galgpalen boven de oversteekplaats. Waar nodig, werden wachtzones voorzien, obstakels weggewerkt en de signalisatie verbeterd. In 2023 worden nog een 50-tal oversteekplaatsen in Limburg (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Bocholt - 'Anti-tekenmiddelen slecht voor het milieu'ZoomHondeneigenaren beschermen hun dieren tegen vlooien en teken met vlooienbanden, druppels of tabletten. Deze diergeneesmiddelen bevatten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu, zoals imidacloprid en fipronil. Onderzoekers hebben ontdekt dat deze stoffen via de honden in de directe omgeving terechtkomen en een risico vormen voor het milieu, schrijft naturetoday.com. (Foto Pexels - Dominika Rosecla)

Conflicten in gezinnen aanpakken

Woensdag 18 januari 2023
Conflicten in gezinnen komen vaker voor dan je denkt. Om de problemen voortijdig aan te pakken, start het Genkse Veiligheidshuis samen met het Family Justice Center, politiezone Carma en 7 andere Limburgse gemeenten het project ‘Hoe gaat het met u?' rond familiaal geweld. Getroffen gezinnen worden voortaan sneller en nauwer opgevolgd, en kunnen praten met lotgenoten.
“Problemen ontstaan vaak als een gezin te lang alleen door ploetert”, vertelt Sabrina Reggers, (…) Het hele nieuwsbericht
Het ministerie van Defensie gaat een uitgebreide geluidsstudie laten uitvoeren om de hinder van de nieuwe F-35 gevechtsvliegtuigen in kaart te brengen. Dat heeft minister van Landsverdediging Ludvine Dedonder (PS) geantwoord op een vraag van Kamerlid Kris Verduyckt.
Het is de bedoeling de geluidsimpact van de vluchten te voorspellen en hinder zoveel mogelijk te beperken voor de inwoners rond de vliegbases van Kleine-Brogel en Florennes, aldus de minister. Een eerste deel van de geluidsstudie werd al (…) Het hele nieuwsbericht
In Limburg valt veel meer onderwijzend personeel ziek uit dan in andere provincies. Dat staat in het jaarlijkse rapport over het ziekteverzuim in het onderwijs. Opvallend is ook dat er meer zieken zijn bij vrouwelijke leerkrachten, leerkrachten ouder dan 55 en bij directies.
"Het hoge ziekteverzuim van leerkrachten in Limburg kan gelinkt worden aan de grote diversiteit bij de leerlingen in sommige Limburgse gemeenten zoals Genk", zegt Yves Vannijlen van ACOD onderwijs Limburg. "Dat vraagt een grotere (…) Het hele nieuwsbericht

Toine Bosmans overleden

Woensdag 18 januari 2023
Bocholt - Toine Bosmans overledenOp 13 januari is Toine Bosmans overleden. Hij was 84 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (9-10 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg.

Winters weer

Dinsdag 17 januari 2023
Weerbericht
Bocholt - Winters weerDe weerkaarten voor de volgende dagen en het weekend zien er vrij winters uit, al wordt er zeker geen zwaar winterweer verwacht. Het zijn vooral de temperaturen die winterse waarden hebben met in de nacht algemene vorst en overdag slechts een graad of 4. Er is wel kans op af en toe een bui van smeltende sneeuw of sneeuw. Tijdens de nacht en in de vroege ochtend is het uitkijken voor lokale gladde wegen.
Morgen/woensdag is het droog met opklaringen in de ochtend, maar ook een aantal wolkenvelden. De (…) Het hele nieuwsbericht
Bocholt - WK handbal: Red Wolves naar tweede rondeZoomDe Red Wolves hebben dinsdagavond een 28–30 nederlaag geleden tegen Bahrein. Na een blitzstart zakten ze volledig weg en gingen bij een 12–15 stand rusten. Later op de avond versloeg Denemarken Tunesië met 21–34, waardoor de Belgen derde eindigen in groep H en doorstoten naar de tweede ronde.
Yérime Sylla voert één wijziging door in zijn selectie. Danesi is volledig hersteld van zijn blessure en komt ten nadele van Joris Gillé in de (…) Het hele nieuwsbericht
WK handbal: Red Wolves naar tweede rondeWK handbal: Red Wolves naar tweede ronde
Zoom

Acht bestuurders onder invloed

Dinsdag 17 januari 2023
Bocholt - Acht bestuurders onder invloedPolitie CARMA controleerde het voorbije weekend 461 bestuurders op alcohol. Acht besturuders hadden te veel gedonken. De controles gebeurden in Bocholt, Genk en Oudsbergen.

62 hardrijders betrapt

Dinsdag 17 januari 2023
Het voorbije weekend heeft politiezone CARMA flitscontroles gehouden op verschillende locaties in de zone. 62 chauffeurs reden te snel. Aan de controleposten passeerden 370 voertuigen. Daarnaast werden nog acht andere verkeersinbreuken vastgesteld.

Kijk straks naar de Red Wolves

Dinsdag 17 januari 2023
Bocholt - Kijk straks naar de Red WolvesOm 17.55 uur begint de uitzending van de handbalwedstrijd België - Bahrein op het wereldkampioenschap in Denemarken. De match is rechtstreeks te bekijken op Sporza, op Canvas en via de video-app VRT Max. Ook Radio 1 is er live bij.
Bocholt - Limburg voorop in plaatsing laadpalenZoomIn bijna een op drie gemeenten in Vlaanderen is minder dan een kwart van de publieke laadinfrastructuur die in 2025 nodig zal zijn, al geïnstalleerd. Dat leert dataonderzoek van De Tijd naar de huidige en gewenste laadpaleninfrastructuur.
Opvallend is dat Limburgse steden en gemeenten veelal bij de voorlopers zitten. Zeven gemeenten - een zesde van het totale aantal in Limburg - hebben de behoefte voor 2025 al ingevuld. Nog eens 12 procent zit aan minstens drie vierde van de nodige laadequivalenten.
Voor de Internetgazetgemeenten zijn de cijfers als volgt (eerst de nu al geïnstalleerde laadpalen, tussen haakjes het voor 2025 gewenste aantal): Genk 220 (227), Beringen 103 (71), Houthalen-Helchteren 89 (47), Tongeren 89 (206), Pelt 54 (54), Lommel 50 (55), Oudsbergen 30 (40), Leopoldsburg 12 (83), Hamont-Achel 12 (22), Hechtel-Eksel 12 (21), Bocholt 7 (22), Heusden-Zolder 58 (51), Peer 15 (28). (Foto Hans Put)

Code geel voor sneeuw en ijs

Maandag 16 januari 2023
Bocholt - Code geel voor sneeuw en ijsHet KMI waarschuwt voor sneeuwval en ijsplekken. Boven een hoogte van 400-500 m valt de neerslag geleidelijk onder de vorm van sneeuw. Tegen middernacht kan er daardoor een sneeuwlaag gevormd worden van 5 cm of lokaal wat meer. Vannacht verschijnen er opklaringen en gaat het overal vriezen. Het is opletten voor ijsplekken in het hele land.

Werktuigen gestolen uit tuinhuis

Maandag 16 januari 2023
Bocholt - Werktuigen gestolen uit tuinhuisIn een tuinhuis aan de Vlierstraat is ingebroken. De dieven gingen met enkele werktuigen aan de haal. De inbraak werd gisteren kort voor de middag vastgesteld.

Alice Brouwers overleden

Maandag 16 januari 2023
Bocholt - Alice Brouwers overledenIn het rusthuis in Hamont is vrijdag Alice Brouwers overleden, de weduwe van Harry Coenegracht. Ze was geboren in Kaulille en werd 90 jaar. Donderdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Kaulille. Begroeting: woensdag (19-20u) in funerarium Creemers in de Belgebergstraat. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

'F35 maakt veel te veel lawaai'

Maandag 16 januari 2023
Bocholt - 'F35 maakt veel te veel lawaai'Zoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Jose Braeken overleden

Maandag 16 januari 2023
Bocholt - Jose Braeken overledenOp 13 januari is Jose Braeken overleden, de echtgenote van Louis Bomans. Zij was 71 jaar en afkomstig uit Meeuwen. De plaatsing van de urne in het columbarium op de begraafplaats van Bocholt vindt plaats in intieme kring. Begroeting: wonsdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg.

Betty Walraevens overleden

Maandag 16 januari 2023
Bocholt - Betty Walraevens overledenOp 12 januari is Betty Walraevens (83) overleden, de weduwe van de in 1987 gestorven Firmin Beelen en de levenspartner van Lambert Fiddelaers. Zij woonde in Kinrooi maar was afkomstig uit Bocholt. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in uitvaartcentrum Bussels in Neeroeteren. Begroeing: woensdag (19-19.30 uur).
Bocholt - WK handbal: België klopt TunesiëZoomOp het WK handbal heeft België zijn eerste punten behaald. Het versloeg Tunesië met 31-29. De 31ste Belgische goal werd gescoord door Serge Spooren van Sezoens Bocholt. UPDATE De Red Wolves hebben zondagavond een historische zege geboekt. De Belgen versloegen Tunesië met 31–29 en winnen bij hun eerste deelname aan een WK hun tweede groepswedstrijd. Halfweg de partij was het 17–16 in het voordeel van de Red Wolves. In de tweede helft liepen de Belgen (…) Het hele nieuwsbericht
WK handbal: België klopt TunesiëWK handbal: België klopt Tunesië
WK handbal: België klopt TunesiëWK handbal: België klopt Tunesië
Zoom
Bocholt - Nieuwe Chinese auto's op het autosalonZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Kaulille FC - Turkse FC 0-1

Zaterdag 14 januari 2023
Bocholt - Kaulille FC - Turkse FC 0-1In Derde Provinciale heeft Kaulille thuis met 0-1 verloren van Turkse FC.

Bocholt wint in Turnhout

Zaterdag 14 januari 2023
Bocholt - Bocholt wint in TurnhoutBocholter VV is in Turnhout gaan winnen met 2-5. Bij de rust was het 1-3. In de eerste helft moest keeper Wertelaers wegens een blessure worden vervangen. UPDATE De tweede ploeg verloor met 2-1 van Kattenbos.

Damesvoetbal: Bilzen - Bocholt 6-1

Zaterdag 14 januari 2023
Bocholt - Damesvoetbal: Bilzen - Bocholt 6-1In eerste provinciale van het damesvoetbal heeft Bocholt gisterenavond met 6-1 verloren van DV Bilzen Utd. Bocholt staat derde in de stand.

Damesvoetbal: Kadijk-Bocholt B 7-0

Zaterdag 14 januari 2023
Bocholt - Damesvoetbal: Kadijk-Bocholt B 7-0In het damesvoetbal (tweede provinciale B) hebben de dames van Kadijk die van Bocholt B gisteravond verslagen met 7-0. De doelpunten werden gescoord door Jessy Loos, Sanne Lehaen (2), Yelice De Locht (1), Roos,Reijnders en Linda Custers (2).

Het 100ste Autosalon is gestart

Zaterdag 14 januari 2023
Bocholt - Het 100ste Autosalon is gestartZoomVeel aandacht voor elektrische auto's op het 100ste Autosalon, dat vandaag van start gaat...  (Cartoon: Fobie)
Bocholt - WK handbal: België verliest van DenemarkenZoomOp het WK handbal hebben de Belgen vandaag de wedstrijd tegen Denemarken - hun eerste wedstrijd in een wereldkampioenschap - verloren met 43-28. De ruststand was 22-15. Voor de wedstrijd waren 12.000 Deense en 300 Belgische supporters komen opdagen. Denemarken werd eerder al twee keer wereldkampioen. (Foto IHF)

Het wordt kouder

Vrijdag 13 januari 2023
Weerbericht
Bocholt - Het wordt kouderDe temperaturen komen na het weekend een flink stuk lager uit bij maxima rond 4 of 5 graden. Het blijft echter nog wisselvallig met buien, die stilaan een winters karakter kunnen krijgen. Op het einde van volgende week lijkt het terug wat zachter te worden. Het weekend verloopt wel nog zacht, winderig en vooral ook nat.
Vandaag zijn er opklaringen en het is overwegend droog. In de loop van de ochtend komen er meer wolken opzetten en hier en daar kan er een bui of een spat regen vallen. Er staat een (…) Het hele nieuwsbericht

Hele weekend alcoholcontroles

Vrijdag 13 januari 2023
Voor dit weekend heeft de politie opnieuw een 'weekend zonder alcohol' op het getouw gezet. Vanaf 22 uur vanavond tot 6 uur maandagochtend mogen weggebruikers op de gemeente- en gewestwegen zich aan extra controles verwachten. De federale wegpolitie neemt de op- en afritten of parkings van de snelwegen voor haar rekening. 

Thea Weytjens overleden

Vrijdag 13 januari 2023
Bocholt - Thea Weytjens overledenIn Residentie Boneput in Bree is woensdag Thea Weytjens overleden, de weduwe van Fons Kerkhofs. Ze was geboren in Reppel en werd 84 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19-20u) bij Vanhove Uitvaartzorg.

6.392 baby's geboren in 2022

Vrijdag 13 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
In de Limburgse ziekenhuizen zijn vorig jaar 6.932 baby's geboren, 66 minder dan in 2021. Bij die baby's waren er 113 tweelingen. Het ziekenhuis in Genk telde met 2.088 het hoogste aantal geboortes. In Noorderhart in Pelt werden 900 baby's geboren, in het AZ Vesalius in Tongeren 475.

Lena Verstappen overleden

Vrijdag 13 januari 2023
Bocholt - Lena Verstappen overledenWoensdag is Lena Verstappen overleden, de weduwe van de in 1969 gestorven Marcel Dingens. Zij was 94 jaar en afkomstig uit Bocholt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt geplaatst in het columbarium op de begraafplaats van Peer. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Jachtgebied in Limburg krimpt

Vrijdag 13 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
Bocholt - Jachtgebied in Limburg krimptZoomIn Limburg is zo'n 245 hectare grond niet langer jachtgebied. 108 privé-eigenaars hebben vorig jaar namelijk een aanvraag ingediend om het jachtgebied op hun eigendom te laten uitkleuren.  In Vlaanderen is ongeveer 2/3 ingekleurd als jachtgebied, veel daarvan ligt op privé-terrein. Maar niet alle eigenaars zijn daarvan op de hoogte. (Radio 2)

Minder bouwvergunningen afgeleverd

Vrijdag 13 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
Het aantal afgeleverde vergunningen voor nieuwe woongebouwen is in de eerste 9 maanden van 2022 gedaald met 7,8% tot 22.494 gebouwen in vergelijking met dezelfde periode in 2021. In het Vlaamse Gewest bedroeg de daling 7,1%. In het Waalse Gewest lag het aantal afgeleverde vergunningen voor nieuwe woongebouwen 9,8% lager en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest registreerde een daling met 11,1%. Sinds 2007 is het aantal vergunningen voor het verbouwen van woningen over het algemeen hoger dan het aantal (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: C+

Donderdag 12 januari 2023
Dries Colaers uit Bocholt en Gert Hendrix uit Bree hebben de besloten vennootschap C+ opgericht met zetel aan de Kapelstraat in Bocholt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het verlenen van adviezen van financiële, technische, commerciële of administratieve aard aan bedrijven, privépersonen of instellingen.

Gemachtigde opzichters gezocht

Donderdag 12 januari 2023
Bocholt - Gemachtigde opzichters gezochtZoomDe provincie Limburg organiseert dit jaar voor de twaalfde keer een opleiding tot gemachtigd opzichter. Al meer dan 4.000 Limburgers volgden deze opleiding.
Iedereen van minstens 18 jaar kan gemachtigd opzichter worden. Het enige wat je nodig hebt, is een beetje vrije tijd en een vrijwillige inzet voor de verkeersveiligheid.
Gemachtigd opzichters zijn een onmisbare waarde in de dagelijkse mobiliteit van zwakke weggebruikers. Je maakt het verkeer veiliger voor groepen kinderen, scholieren, ouderen (…) Het hele nieuwsbericht

Waar haalde de pimpelmees haar naam?

Donderdag 12 januari 2023
Bocholt - Waar haalde de pimpelmees haar naam?ZoomZou een pimpelmeesje zijn naam te danken hebben aan het feit dat het veel drinkt?
We hebben het even opgezocht, maar geen duidelijk antwoord gevonden. Pimpelen wordt vrijwel overal in verband gebracht met drinken en zuipen. Je zou het die vogeltjes niet nageven. Is er iemand die weet hoe het komt dat een pimpelmees pimpelmees heet?
Overigens nog iets interessants gelezen tijdens onze zoektocht: "Vanwege de goede leervaardigheid van de pimpelmees moest rond de jaren (…) Het hele nieuwsbericht

Chinese Marsmissie op dood spoor?

Donderdag 12 januari 2023
Bocholt - Chinese Marsmissie op dood spoor?Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Lieske Nysen overleden

Donderdag 12 januari 2023
Bocholt - Lieske Nysen overledenGisteren is Lieske Nysen overleden, de weduwe van de in 1969 gestorven Jaak Vanherk. Zij was 97 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Bret-Gelieren aan de Zagerijstraat. Begroeting: dinsdag (18.30-19.30 uur) in uitvaartcentrum Deborre aan de Oostlaan.

'Mogelijk minder insecten'

Donderdag 12 januari 2023
Puur natuur
Bocholt - 'Mogelijk minder insecten'ZoomDoor het zachte winterweer van de afgelopen tijd zien we deze lente en zomer mogelijk minder insecten. Onder meer bijen, vlinders en wespen beginnen nu al te vliegen. En dat kan ze fataal worden, zeggen verschillende experts.(nu.nl)
Kort nieuws van bij de buren
Op 't Hasseltkiezel in Bree is een 33-jarige fietser uit Kinrooi deze namiddag rond 13.15 uur aangereden door een bestelwagen. De man raakte daarbij gewond.

Trekvogels keren (nu al) terug

Woensdag 11 januari 2023
Bocholt - Trekvogels keren (nu al) terugZoom
Zouden die zich vergissen - of is de lente echt al op komst? (Foto Josh Vandijck)

Stuk van dodecaëder gevonden

Woensdag 11 januari 2023
Bocholt - Stuk van dodecaëder gevondenZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Code geel: regen en wind

Woensdag 11 januari 2023
Bocholt - Code geel: regen en windVandaag en morgen waarschuwt het KMI met code geel voor regen en rukwinden. In de loop van volgende nacht en aanvankelijk op donderdag waait er een vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind met rukwinden die kunnen oplopen tot 80 à 90 km/u.

Kernakkoord met Engie

Woensdag 11 januari 2023
Bocholt - Kernakkoord met EngieZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Na het weekend gevoelig kouder

Dinsdag 10 januari 2023
Weerbericht
Bocholt - Na het weekend gevoelig kouderNa de doortocht van een warmtefront komen we in de warme sector terecht en gaat het kwik flink oplopen. We zijn dan wel reeds in de avondperiode. De volgende dagen blijven de temperaturen hoog, maar we krijgen ook geregeld regen of buien en het gaat vooral bij momenten erg hard waaien. Na het weekend komt de straalstroom ten zuiden van onze regio te liggen. Er wordt dan koudere lucht van polaire oorsprong aangevoerd, waarbij het kwik een flink stuk lager uitkomt.
Morgen verlaat regen in de loop van de (…) Het hele nieuwsbericht

Laat een adoptiehond niet alleen

Dinsdag 10 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
Een geadopteerde hond wordt in de eerste weken na de adoptie best niet alleen gelaten. Dat blijkt uit een studie van Jana Vanhoutte aan de Hogeschool Vives. Met haar onderzoek richtte ze zich op honden die uit een asiel geadopteerd worden. Ze stelde voor mensen die een hond adopteerden een informatiebrochure samen om de verlatingsangst bij honden na adoptie te onderzoeken en te voorkomen. Met haar scriptie won ze de Vlaamse Dierenwelzijnsprijs, goed voor 1500 euro.
Het is maar dat je 't weet
Bocholt - Straks verkeerswisseling op viaduct BoorsemZoomDe werken op het viaduct van de E314 in Boorsem gaan een volgende fase in. Daarvoor wordt het verkeer komende nacht omgezet naar de vernieuwde zijde van het viaduct. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is al gestart met de renovatie van de noordkant van het viaduct, rijrichting Lummen. De werken nemen nog tot de zomer in beslag.
Verkeer op de trage of rechterrijstrook richting Lummen blijft vanaf morgen tijdens de werken op de brughelft waar gewerkt wordt. Verkeer op de andere 3 rijstroken rijdt over het vernieuwde viaduct (zie afbeelding hierboven). De versmalde rijstroken, de snelheidsbeperking van 70 km/u en de tonnagebeperking op de linkerrijstrook blijven gelden. Het fietsverkeer rijdt tot het einde van de werken in twee richtingen op de zuidkant van het viaduct. Ook het fietspad aan de noordzijde wordt gerenoveerd. (Afb. AWV)

Pollenseizoen gestart

Maandag 9 januari 2023
Bocholt - Pollenseizoen gestartZoomHet nationale aerobiologische meetnet AirAllergy van Sciensano kondigt het begin van het stuifmeelseizoen aan: de eerste pollen van het jaar zijn afkomstig van de els en de hazelaar. Het stuifmeelgehalte zal waarschijnlijk stijgen naarmate de weersomstandigheden veranderen. Personen die gevoelig zijn voor het stuifmeel van deze bomen lopen het risico om allergische symptomen te ontwikkelen. De gele katjes (zo wordt de bloeiwijze genoemd) van de els en vooral de hazelaar zijn al sinds december goed zichtbaar. Het lijkt erop dat de uitzonderlijk hoge temperaturen de ontwikkeling heeft versneld, waardoor het pollenseizoen heel vroeg is begonnen. Er zijn dus naar verhouding meer met stuifmeel beladen bloemen vergeleken met dezelfde periode in voorgaande jaren.
Bocholt - Koningin krijgt eredoctoraat UHasseltZoomDe UHasselt bestaat 50 jaar en gaat bij deze gelegenheid een eredoctoraat uitreiken aan koningin Mathilde. “Koningin Mathilde, die in 2023 net als UHasselt haar vijftigste verjaardag viert, willen we als instelling eren voor haar sterke rol om pertinente problemen in onze samenleving aan te kaarten. Of het nu gaat om opvoeding en onderwijs, kinderarmoede, mentale gezondheid of de positie van de vrouw hier en in het Globale Zuiden," zegt rector Bernard Vanheusden. "In haar publieke rol toont (…) Het hele nieuwsbericht

Astmasymptomen door koken op gas?

Maandag 9 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
Bocholt - Astmasymptomen door koken op gas?ZoomIn heel Europa zouden afgelopen jaar 700.000 kinderen astmatische klachten hebben gehad door het koken op gas. Dat concluderen twee Europese organisaties op basis van o.m. onderzoek van het Nederlandse instituut TNO. Gaskookplaten produceren stikstofdioxide, koolmonoxide, ultrafijnstof en andere schadelijke stoffen die voor ernstige gezondheidsklachten kunnen zorgen. Volgens Clasp, een non-profitorganisatie rond schone energie, zou twaalf procent van het aantal huidige astmatische kinderen voorkomen kunnen worden door het gasstel uit de keuken te bannen. Ook volwassenen die al longproblemen hebben kunnen klachten ervaren door gasfornuizen. (Foto Pexels - Torsten Dettlaff)
Bocholt - Dan toch brief voor vernieuwing rijbewijsZoom Wie zijn rijbewijs moet vernieuwen zal voortaan toch een brief krijgen. In het verleden kreeg je geen verwittiging dat je rijbewijs was vervallen met als resultaat dat veel chauffeurs rondrijden met een vervallen rijbewijs. Op het systeem kwam veel kritiek en minister Gilkinet heeft nu geld vrijgemaakt om toch brieven rond te sturen. Het systeem van rijbewijzen in de vorm van een 'bankkaart' werd ingevoerd in 2010 en het rijbewijs was geldig voor tien jaar. Veel rijbewijzen zijn dus aan vernieuwing toe. Voor alle veiligheid kijk je best even naar de vervaldatum van je rijbewijs voor wie er eentje kreeg in 2010, 2011 of 2012. Wie nog een papieren versie heeft moet deze tegen 2033 ten laatste vervangen.

Participatieforum rond komst F35

Maandag 9 januari 2023
Bocholt - Participatieforum rond komst F35ZoomDat de F35 naar Kleine-Brogel zal komen, staat vast - daar is niks meer aan te doen. In 2027 komen de eerste toestellen aan op de vliegbasis. Maar er kan vooraf wel een en ander in gang gezet worden om de impact van die toestellen op de omgeving in kaart te brengen en zoveel mogelijk hinder weg te nemen.
De komst van de nieuwe toestellen wordt momenteel voorbereid, onder meer door vernieuwing van de infrastructuur, zegt het stadsbestuur van Peer. Dat wil nu participatie op gang brengen rond de komst van de nieuwe vliegtuigen. “We nemen hiervoor het initiatief en richten een participatieforum F35 op," zegt burgemeester Steven Matheï. "We nodigen Defensie, inwoners, buurgemeenten en andere partners zoals vakantieparken en scholen uit om deel te nemen. We gaan voor een constructief overleg waarbij onder meer de geluidsimpact aan bod komt. Maar ook de vlieguren en -routes en de impact op het leefmilieu. Terechte vragen overigens die een correct antwoord verdienen.”(Archieffoto  Jens Veraa)

Man (56) gewond bij botsing

Zondag 8 januari 2023
Op het kruispunt van de Meeuwerkiezel en de Gerkenbergstraat in Bree raakten gisterenmiddag rond 12.45 uur een auto en een fietser in een aanrijding betrokken. Daarbij viel één gewonde: een 56-jarige man uit Bocholt.
Bocholt - Bocholter B verliest bij MaaseikIn Derde Provinciale heeft Bocholter VV B met 2-1 verloren van SLW Maaseik.
Bocholt - Fietspaden in Limburg worden aangepastZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Kijk mama! Zonder handen...

Zaterdag 7 januari 2023
Bocholt - Kijk mama! Zonder handen...ZoomZoiets moet astronaut Bruce McCandless II gedacht hebben toen hij onlangs volledig los van de Space Shuttle door de ruimte zweefde in zijn manned maneuvering unit, die hem in leven hield. Daarmee was hij de eerste ruimtevaarder in de geschiedenis die dat deed. Het is misschien wel de meest angstaanjagende ruimtefoto tot nu toe. Onderaan in beeld: onze Aarde. We vonden het een mooie foto om de nacht in te gaan... (Credits: NASA)

Winderig met geregeld buien

Zaterdag 7 januari 2023
Weerbericht
Bocholt - Winderig met geregeld buienEen omvangrijke en krachtige depressie met kern ten noorden van Schotland is de sturende motor van het weerbeeld op korte termijn. Storingen doen geregeld onze streken aan en bij momenten staat er veel wind. De temperaturen zijn wel hoog. Alvast tot volgend weekend houdt het wisselvallige en eerder zachte weer aan. Daarna lijkt het wel droger te worden, maar ook iets kouder.
Morgen is de eerste helft van de dag droog met opklaringen. Tijdelijk zijn dat brede opklaringen. Na de middag komen er echter (…) Het hele nieuwsbericht

Lena Lemmens overleden

Zaterdag 7 januari 2023
Bocholt - Lena Lemmens overledenWoensdag is Lena Lemmens overleden, de weduwe van de in 1969 gestorven Louis Magchiels. Zij was 88 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg.

Bocholt VV verliest van Belisia

Vrijdag 6 januari 2023
Bocholt - Bocholt VV verliest van BelisiaEen offensief onmondig Bocholt ging vanavond met 2-0 de boot in op het veld van Belisia. Aan de rust was de stand 1-0. Lenaerts maakte een own-goal.

Twijfelachtig testament

Vrijdag 6 januari 2023
Tribunaliteiten
Bocholt - Twijfelachtig testamentVan de familierechtbank van Hasselt mocht een dame bezit nemen van de volledige nalatenschap van een dame die was gestorven op de palliatieve afdeling van een ziekenhuis. De dame had aan de rechtbank een testament getoond, door de overledene op haar ziekbed geschreven. In dit testament was zij de enige begunstigde en de overledene had geen beschermde erfgenamen.
Maar de zuster van de overledene tekende met succes verzet aan tegen de beslissing van de familierechtbank. De begunstigde dame ging vervolgens (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
In 2022 arresteerde Politie CARMA een inbrekersbende in Bree. De strafmaatregelen werden eind december uitgesproken. In de nacht van 22 april 2022 werd Politie CARMA opgeroepen voor een inbraak op heterdaad in de Berkenbroekstraat in Bree. Politie CARMA kwam ter plaatse maar de verdachten waren reeds zonder buit op de vlucht geslagen. Dankzij het analyseren van camerabeelden en het voeren van een patrouille in de buurt konden de zes verdachten alsnog gearresteerd worden. De Federale Gerechtelijke Politie (…) Het hele nieuwsbericht

Kerstbestand in Oekraïne?

Vrijdag 6 januari 2023
Bocholt - Kerstbestand in Oekraïne?Zoom                                                                   (Cartoon: Fobie)
Bocholt - Bussels en Doms verlengen contractBij Bochelt VV hebben Arne Bussels en Rune Doms hun overeenkomst verlengd.

Niet-verzekerd: auto kwijt

Donderdag 5 januari 2023
Kort nieuws van bij de buren
Vanmorgen is de auto van een dertiger uit Kinrooi in beslag genomen. De wagen van de man bleek niet-verzekerd. De politie controleerde het voertuig omdat de lichten defect waren.

Hatsjie! Daar zijn de pollen

Donderdag 5 januari 2023
Het hooikoortsseizoen is al begonnen. Dat hebben we te danken aan het zachte weer van eind december en begin januari, waardoor de eerste elzen en hazelaars al in bloei zijn gekomen, meldt het weerplatform Meteovista. Door de regen zullen mensen die gevoelig zijn voor pollen van elzen en hazelaars nog niet veel last ondervonden hebben, maar tijdens droge periodes kunnen wel klachten ontstaan. Hatsjie!
Bocholt - Lichaam van Benedictus XV bijgezet in crypteZoom"Het lichaam van de overleden paus zal in drie kisten worden gelegd: een cipreshouten kist, vervolgens een kist van zink die zal worden verzegeld en een kist van massief eikenhout."
                                                                  (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Na meer dan 20 jaar heeft Proximus een einde gemaakt aan de gratis digitale telefoongids 1207.be. Op die website kon iedereen gratis telefoonnummers zoeken of nagaan wie er gebeld had. Voor dergelijke inlichtingen zal voortaan moeten betaald worden via het telefoonnummer 1207.

Griepepidemie in ons land

Woensdag 4 januari 2023
De griep is al een tijdje in het land, maar nu zijn alle criteria vervuld om van een griepepidemie te mogen spreken. Zowel bij de huisartsen, in de laboratoriumanalyses en in de ziekenhuisopnames is er een duidelijke stijging van het aantal griepgevallen. Daarnaast circuleren er ook nog steeds een aantal andere virussen die ademhalingsziekten veroorzaken, zoals coronavirus en RSV.
“De griep is in volle opmars en de criteria van een griepepidemie zijn nu vervuld. Naast het griepvirus, (…) Het hele nieuwsbericht

Te weinig starters

Woensdag 4 januari 2023
Vandaag gehoord
"Helaas moeten we wel vaststellen dat onze provincie het laagste aantal starters registreert. En dat is alarmerend, want we hebben niet alleen kwaliteit, maar ook kwantiteit nodig. Vers ondernemersbloed is noodzakelijk om mee bij  te dragen aan de welvaart in Limburg. Een inhaalbeweging is daarom meer dan een must."
(Ellen Olislagers, directeur eigenaars-ondernemers van Voka – KvK Limburg) 

Mia Dries overleden

Woensdag 4 januari 2023
Bocholt - Mia Dries overledenMaandag is Mia Dries overleden, de weduwe van de in 2013 gestorven André Van Mierloo. Zij was 92 jaar en afkomstig van Kaulille. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Grote-Brogel. Begroeting: donderdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Van den Bergh geen wereldkampioen

Dinsdag 3 januari 2023
Bocholt - Van den Bergh geen wereldkampioenZoom                                                                   (Cartoon: Fobie)

Edwig Ulmer overleden

Dinsdag 3 januari 2023
Bocholt - Edwig Ulmer overledenIn Oudsbergen is op 31 december Edwig Ulmer overleden. Hij was geboren in Eksel en werd 59 jaar. De crematie en de bijzetting in het columbarium op de begraafplaats van Bocholt vinden plaats in intieme kring. Begroeting: morgen/woensdag (19-20u) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Verboden te roken op alle perrons

Dinsdag 3 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
Bocholt - Verboden te roken op alle perronsZoomSinds 1 januari 2023 zijn alle perrons in de Belgische spoorwegstations rookvrij, ook die in open lucht. Sinds 2004 geldt al een rookverbod aan boord van de treinen. In 2009 werd dat rookverbod uitgebreid naar alle stationsgebouwen en alle gesloten publiek toegankelijke plaatsen, inclusief de overdekte perrons, zoals in Brussel-Centraal. Op 6 mei v an vorig jaar heeft de Kamer een wet aangenomen om alle perrons – ook die in open lucht – rookvrij te maken. Het is het sluitstuk van een lange evolutie richting 100% rookvrije treinen, stations en perrons.

Het nieuwe jaar in met Fobie !

Dinsdag 3 januari 2023
Bocholt - Het nieuwe jaar in met Fobie !Zoom                                                                   (Cartoon: Fobie)

Jan Stephani overleden

Dinsdag 3 januari 2023
Bocholt - Jan Stephani overledenIn Molenbeersel is op 31 december Jan Stephani overleden, de echtgenoot van Elly Van Eygen. Hij was 73 jaar en afkomstig uit Bocholt. Het afscheid vndt plaats in besloten kring. Woensdag (19.30 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Molenbeersel waarna gelegenhied tot groeten in Afscheidshuys Vancleef in Kinrooi.

Maria Goijens overleden

Dinsdag 3 januari 2023
Bocholt - Maria Goijens overledenIN WZC Gaerveld in Hasselt is op 1 januari Maria Goijens overleden, de weduwe van de in 2016 gestorven Mathieu Berghs. Zij was 99 jaar en afkomstig uit Bocholt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Hoe je afval correct aanbieden?

Maandag 2 januari 2023
Bocholt - Hoe je afval correct aanbieden?Zoom
Veel bewoners bieden hun afval niet correct aan. Daarom nog even deze herinnering: in de papieren afvalkalender of op www.limburg.net/ afvalkalender kan je terugvinden wanneer het afval bij jou aan huis wordt opgehaald.
Zet je afval de avond voordien buiten. De ophalers starten hun ronde al om zes uur ’s ochtends.
Zet je afval in het zicht. Zorg ervoor dat de ophalers het afval goed zien. Verstop het dus niet achter een muurtje of een haag.
Afval dat niet correct is aangeboden, krijgt een rode sticker en de ophalers laten het staan. Je moet het afval dan binnenhalen, de fout corrigeren en bij een volgende ophaling opnieuw buitenzetten.
Vragen? Contacteer Limburg.net via www.limburg.net/meldingen of info[!]limburg.net.
Chistof Grieten (32) en Kimberly Hertogs (31), beiden uit Bocholt, hebben de besloten vennootschap Vloer- en tegelwerken Grieten Christof opgericht met zetel aan de Vosheuvelstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het plaatsen van vloer- en wandtegels, behang en vloerbekleding, tussenwanden en chapewerken.

Jan Truyen overleden

Maandag 2 januari 2023
Bocholt - Jan Truyen overledenOp 30 december is Jan Truyen overleden, de echtgenoot van Godelieve Luys. Hij was 87 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Woensdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk in Bocholt. Aansluitend is er gelegenheid tot groeten in het rouwhuis aan de Kaulilerweg 85.
Marco Vrolix (33) en Evy Dierens (38), beiden uit Bocholt, hebben de besloten vennootschap Agro Vrolix opgericht met zetel aan de Brogelerweg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer land-, tuin- en akkerbouwactiviteiten, tuinaanleg en tuinarchitectuur, grondwerken, het leggen van klinkers en stoepdallen en het aanleggen van speelpleinen en sportvelden.
Kort nieuws van bij de buren
Vanochtend rond 2 uur is in de Dorpsstraat in Bree een auto tegen een gevel gereden. Een 52-jarige man uit Bree raakte daarbij gewond.

Een omgekeerde nieuwjaarsbrief

Zondag 1 januari 2023
Het is een jaarlijkse traditie op 1 januari dat een ambassadeur van de Grootouders voor het Klimaat - dit jaar is dat Kathy Lindekens - haar of zijn wensen en goede voornemens aanbiedt aan de jongeren. Een omgekeerde nieuwjaarsbrief dus. Vorige jaren werden gelijkaardige nieuwjaarsbrieven voorgelezen door jeugdschrijver Marc De Bel (2020), jeugdauteur Linda Van Mieghem (2021) en acteur Warre Borgmans (2022). De nieuwjaarsbrief van Kathy vindt u hier.

Gelukkig nieuwjaar!

Zondag 1 januari 2023
Bocholt - Gelukkig nieuwjaar!Zoom2023 - een sprong in het onbekende, in vele opzichten. Zullen we er maar het beste van maken? We wensen iedereen een fijn nieuw jaar!
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen