Het overige nieuws

Meer dringende ambulanceritten

Vrijdag 12 april 2024
Het is maar dat je 't weet
In tien jaar tijd is het aantal dringende ritten van ziekenwagens in Limburg met 60 procent gestegen. Ambulanciers zelf geven aan dat er heel veel onnodige ritten tussen zitten. "Mensen staan soms met een ingepakte koffer aan de deur te wachten." Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke nuanceert de problemen, maar komt wel met extra fondsen en hervormingen.

Maria Wevers overleden

Vrijdag 12 april 2024
Oudsbergen - Maria Wevers overleden
In Opglabbeek is woensdag Maria Wevers overleden, de weduwe van de in 1992 gestorven Jean Wirix. Zij was 92 jaar en afkomstig uit Opoeteren. De uitvaartliturgie vindt maandag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Dorne.

Lambert Aangeveld overleden

Vrijdag 12 april 2024
Oudsbergen - Lambert Aangeveld overleden
Woensdag is in Oudsbergen Lambert Aangeveld overleden, de echtgenoot van Agnes Beckers. Hij was 89 jaar en afkomstig uit Neeroeteren. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van zijn geboortedorp.

Diane Stienaers overleden

Vrijdag 12 april 2024
Oudsbergen - Diane Stienaers overleden
Gisteren is Diane Stienaers overleden. Zij was 58 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt geplaatst in het columbarium op de begraafplaats van Gruitrode.

De wolf in een nieuw jasje

Vrijdag 12 april 2024
Oudsbergen - De wolf in een nieuw jasje
(cartoon: Fobie)

Kabouters trekken verdediger aan

Donderdag 11 april 2024
Oudsbergen - Kabouters trekken verdediger aan
Kabouters Opglabbeek heeft verdediger Niels Grochowzak aangetrokken met het oog op komend seizoen. Hij komt over van As-Niel United.

Twee spedelecs botsen

Donderdag 11 april 2024
Kort nieuws van bij de buren
In Bree botsten vanmorgen botsten twee spedelecs in de Herenstraat. Beiden raakten gewond. Het betreft een 52-jarige man uit Bree en een 55-jarige man uit Oudsbergen.

Jef Van de Weyer overleden

Donderdag 11 april 2024
Oudsbergen - Jef Van de Weyer overleden
Gisteren is Jef Van de Weyer overleden, de echtgenoot van Mia Bullen. Hij was 92 jaar en afkomstig uit Bocholt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Gruitrode. Begroeting: zondag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Wirters in Meewen.

Toename van het vrijwilligerswerk

Donderdag 11 april 2024
Het is maar dat je 't weet
In de periode 2021-2023 is er een toename te zien van het vrijwilligerswerk in de periode 2021 tot 2023. Het percentage dat vrijwilligerswerk verricht steeg van 35% in 2021 tot bijna 40% in 2023. Het percentage dat nooit vrijwilligerswerk verricht daalt van 65,2% in 2021 tot 60,3% in 2023. (Statistiek Vlaanderen)

Een boek over Theo Brouns

Donderdag 11 april 2024
Nieuwe boeken
Oudsbergen - Een boek over Theo Brouns
Brouns is een typische naam van Kinrooi. Kijk maar naar minister Brouns en zijn vader, voormalig burgemeester. Ze zijn familie van Theo Brouns. Die werd in 1911 in Kessenich (nu Kinrooi) geboren. Hij was pas 34 toen hij in Hasselt terechtgesteld werd.
Bruno Indekeu heeft een boek* geschreven over de complexe Maaslander. In de Encyclopedie van de Vlaamse Beweging heeft Jos Bouveroux 25 jaar geleden Brouns beschreven als “een typisch product van de Vlaams-nationale beweging, die onder invloed van nazi-Duitsland tegelijk een anti-Belgische en een maatschappelijke revolutie nastreefde, in de hoop dat Vlaanderen in het Groot-Germaanse Rijk zijn eigenheid kon behouden.”
Brouns was een radicaal-Vlaamse nazaat van een middenstandsgezin en liep college in Hechtel en Maaseik. Hij promoveerde aan de universiteit van Gent en werd in 1936 advocaat aan de balie van Hasselt. Maar zijn politieke overtuiging zou hem uiteindelijk fataal worden. Hij was “een complexe figuur die je niet zomaar in een korte tekst kan vatten ,” zegt Bruno Indekeu. De biografie die hij over Brouns schreef is dan ook fascinerend.

*Bruno INDEKEU, “Theo Brouns (1911-1946): Führer van Limburg of martelaar van de collaboratie?”, Leuven (eigen beheer), 2024, 131 blz., geill. met foto’s. Prijs 25 euro (verzendingskosten incl.) op rekening BE95 0638 8306 1258 van Bruno Indekeu
Nieuwe boeken
Oudsbergen - Helder Camara - Als het leven gave wordt
Dom Helder Camara (1909-1999) was bisschop in Brazilië. Zijn sterk profetisch profiel bleef niet onopgemerkt. Wereldwijd gaat zijn naam nog altijd over de lippen. Zijn voorkeur voor de armen liet een grote indruk na. Hij liet zijn bisschoppelijk paleis voor wat het was en nam zijn intrek in een sacristie. ‘Als ik een arme een brood geef, dan noemen ze me een heilige. Als ik vraag waarom hij arm is, noemen ze me een communist’, is een van zijn bekendste uitspraken. Hierin lezen we niet alleen zijn basisvisie, maar proeven we meteen de weerstand die hij zijn hele leven zal ervaren. Hij is een gehoorzame anarchist, wanordeling te midden van orde, vreedzame revolutionair, achterdochtige enthousiasteling, nederige leider, ernstige grappenmaker. Het verhaal van zijn leven, verteld door Eduardo Hoornaert, die jaren met hem samenwerkte, geeft een goed inzicht in wie Helder Camara was en hoe zijn opvattingen door de jaren heen sterk evolueerden. Het boek kost 29,99 euro en is een uitgave van Halewijn.
Oudsbergen - Zuster Christine Janssen overleden
Maandag is zuster Christine Jansen overleden. Zij was 87 jaar en afkomstig uit Meeuwen. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de kapel van WZC Immadi aan de Kempische Steenweg in Hasselt. Zij wordt begraven op het stedelijk kerkhof van Hasselt.
De gemeente heeft 40 verkeerstellers geïnstalleerd. De tellers registreren niet alleen de snelheid, maar ook de verkeersdrukte en het type voertuigen. Op basis van de tellingen kunnen er maatregelen inzake verkeersveiligheid worden genomen.
De parochiekerk Sint-Gertrudis in Gruitrode wordt uitgerust met camerabewaking en twee televisieschermen. De kerkraad trekt hier 10.000 euro voor uit.
Oudsbergen - Zakken voor tuinafval worden groener
De nieuwe zakken van Limburg.net voor tuinafval worden feller groen van kleur. Dat is om het sorteerproces van de installatie in Beringen te verbeteren: met de nieuwe kleur wordt de foutenmarge van de optische scanners verkleind. Daardoor wordt ook de manuele nasortering op de fractie tuinafval overbodig. Inwoners van Optimo-gemeenten mogen de bestaande groene zakken verder blijven gebruiken tot ze op zijn. Aan de sorteerregels verandert er niets. Alle andere zakken blijven hetzelfde. De nieuwe tuinafvalzakken - die ook qua grootte, sluiting en prijs hetzelfde blijven - worden vanaf nu stilaan verdeeld. De verkooppunten mogen ook eerst nog de oude verkopen.
Kort nieuws van bij de buren
Oudsbergen - Uitvaart Jaak Gabriëls in intieme kring
De uitvaart van Minister van Staat en oud-burgemeester van Bree Jaak Gabriëls vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (18-20.30 uur) in de kapel van het stadhuis in Bree. Online condoleren via www.uitvaartzorgvanhove.be

Willy Wyers overleden

Dinsdag 9 april 2024
Oudsbergen - Willy Wyers overleden
In het Noorderhart Mariaziekenhuis is op 6 april Willy Wyers overleden, echtgenoot van Madeleine Janssen. Hij was 81 jaar en afkomstig uit Grote-Brogel. De uitvaartplechtigheid zal plaatshebben in de Sint-Martinuskerk in Beek-Bree op zaterdag 13 april om 10.30 uur. U kan Willy nog een laatste groet brengen in uitvaartcentrum Severens in Pelt op vrijdag 12 april van 19.30 tot 20 uur.
Oudsbergen - Zonsverduistering in New York City
Vrijdag werd New York City opgeschrikt door een aardbeving met een magnitude van 4.8. Vandaag konden New Yorkers genieten van een veel aangenamer natuurverschijnsel. Een zonsverduistering die bijna 90% van de zon verborg. Het weer was vrij goed met geen zware bewolking. In Manhattan kwamen New Yorkers massaal de straat op om van dit gebeuren te genieten. Brilletjes om veilig naar de zon te staren waren gratis verkrijgbaar in de lokale bibliotheken.
Om een volledige zonsverduistering te zien in de staat New York moest je ongeveer 450 km noordwaarts reizen. (Dirk Vandenberk)
  1. Zuster Christine Janssen overleden
  2. Gemeente installleert 40 verkeerstellers
  3. Diane Stienaers overleden
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen