Het overige nieuws

Meer dringende ambulanceritten

Vrijdag 12 april 2024
Het is maar dat je 't weet
In tien jaar tijd is het aantal dringende ritten van ziekenwagens in Limburg met 60 procent gestegen. Ambulanciers zelf geven aan dat er heel veel onnodige ritten tussen zitten. "Mensen staan soms met een ingepakte koffer aan de deur te wachten." Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke nuanceert de problemen, maar komt wel met extra fondsen en hervormingen.

Classics op de beiaard

Vrijdag 12 april 2024
Pelt - Classics op de beiaard
Op Radio 1 hoor je al een hele paasvakantie de Classics 1000. Veel van die hits klinken ook tof op beiaard, dus speelt onze beiaardier enkele bekende klassiekers. Kan je ze herkennen en mee neuriën terwijl je over de markt flaneert? Het marktconcert begint een half uurtje later dan normaal. Dus te horen vanaf 11.30 uur tijdens de Neerpeltse zaterdagmarkt.”

De wolf in een nieuw jasje

Vrijdag 12 april 2024
Pelt - De wolf in een nieuw jasje
(cartoon: Fobie)
Pelt - Netwerk fietssnelwegen bestaat 10 jaar
In 2014 begonnen de Vlaamse provincies hun krachten te bundelen om een Vlaams netwerk van fietssnelwegen aan te leggen. Maar liefst 110 snelwegen met een totale lengte van 2.400 kilometer werden uitgetekend. We zijn nu 10 jaar later, en er zijn ondertussen nog 20 fietssnelwegen bijgekomen, alsook 400 km erbij. Met ook een eigen huisstijl, meer en meer zie je de blauwe F-bordjes en vloerstickers. Het drukst befietste punt op het fietsroutenetwerk ligt trouwens in Pelt. Ter hoogte van Skiffel passeren dagelijks meer dan 1.300 fietsers, op topdagen zelfs zo'n 3.000. Dit 10-jarig jubileum gaat gevierd worden op 3 juni, Wereldfietsdag! Alle info op www.fietssnelwegen.be! (foto Josh Vandijck)

Michel Bloemen overleden

Donderdag 11 april 2024
Pelt - Michel Bloemen overleden
Op 10 april is Michel Bloemen, echtgenoot van Truda Cuyvers overleden, hij zou overmorgen 87 jaar geworden zijn. Het afscheid zal plaatsvinden in besloten kring. U kan de urne van Michel nog een laatste groet brengen en tevens de familie condoleren op dinsdag 16 april tussen 18u en 18u30 bij uitvaartcentrum Severens te Pelt. Online condoleren kan via www.uitvaartzorg-severens.be 

Maria Huysmans overleden

Donderdag 11 april 2024
Pelt - Maria Huysmans overleden
Vandaag is Maria Huysmans overleden, de weduwe van de in 2013 gestorven Frans Tielens Zij was 92 jaar en afkomstig uit Lommel. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lindelhoeven. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Arnold Royackers overleden

Donderdag 11 april 2024
Pelt - Arnold Royackers overleden
Gisteren is Arnold Royackers overleden, de weduwnaar van de eerder dit jaar gestorven Lisa Maes. Hij was 93 jaar en afkomstig uit Overpelt. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lommel-Centrum gevolgd door de asverspreiding op de plaatselijke begraafplaats. Begroeting: dinsdag (20-20.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat. Online condoleren: www.uitvaartzorg-severens.be

Toename van het vrijwilligerswerk

Donderdag 11 april 2024
Het is maar dat je 't weet
In de periode 2021-2023 is er een toename te zien van het vrijwilligerswerk in de periode 2021 tot 2023. Het percentage dat vrijwilligerswerk verricht steeg van 35% in 2021 tot bijna 40% in 2023. Het percentage dat nooit vrijwilligerswerk verricht daalt van 65,2% in 2021 tot 60,3% in 2023. (Statistiek Vlaanderen)

Een boek over Theo Brouns

Donderdag 11 april 2024
Nieuwe boeken
Pelt - Een boek over Theo Brouns
Brouns is een typische naam van Kinrooi. Kijk maar naar minister Brouns en zijn vader, voormalig burgemeester. Ze zijn familie van Theo Brouns. Die werd in 1911 in Kessenich (nu Kinrooi) geboren. Hij was pas 34 toen hij in Hasselt terechtgesteld werd.
Bruno Indekeu heeft een boek* geschreven over de complexe Maaslander. In de Encyclopedie van de Vlaamse Beweging heeft Jos Bouveroux 25 jaar geleden Brouns beschreven als “een typisch product van de Vlaams-nationale beweging, die onder invloed van nazi-Duitsland tegelijk een anti-Belgische en een maatschappelijke revolutie nastreefde, in de hoop dat Vlaanderen in het Groot-Germaanse Rijk zijn eigenheid kon behouden.”
Brouns was een radicaal-Vlaamse nazaat van een middenstandsgezin en liep college in Hechtel en Maaseik. Hij promoveerde aan de universiteit van Gent en werd in 1936 advocaat aan de balie van Hasselt. Maar zijn politieke overtuiging zou hem uiteindelijk fataal worden. Hij was “een complexe figuur die je niet zomaar in een korte tekst kan vatten ,” zegt Bruno Indekeu. De biografie die hij over Brouns schreef is dan ook fascinerend.

*Bruno INDEKEU, “Theo Brouns (1911-1946): Führer van Limburg of martelaar van de collaboratie?”, Leuven (eigen beheer), 2024, 131 blz., geill. met foto’s. Prijs 25 euro (verzendingskosten incl.) op rekening BE95 0638 8306 1258 van Bruno Indekeu
Nieuwe boeken
Pelt - Helder Camara - Als het leven gave wordt
Dom Helder Camara (1909-1999) was bisschop in Brazilië. Zijn sterk profetisch profiel bleef niet onopgemerkt. Wereldwijd gaat zijn naam nog altijd over de lippen. Zijn voorkeur voor de armen liet een grote indruk na. Hij liet zijn bisschoppelijk paleis voor wat het was en nam zijn intrek in een sacristie. ‘Als ik een arme een brood geef, dan noemen ze me een heilige. Als ik vraag waarom hij arm is, noemen ze me een communist’, is een van zijn bekendste uitspraken. Hierin lezen we niet alleen zijn basisvisie, maar proeven we meteen de weerstand die hij zijn hele leven zal ervaren. Hij is een gehoorzame anarchist, wanordeling te midden van orde, vreedzame revolutionair, achterdochtige enthousiasteling, nederige leider, ernstige grappenmaker. Het verhaal van zijn leven, verteld door Eduardo Hoornaert, die jaren met hem samenwerkte, geeft een goed inzicht in wie Helder Camara was en hoe zijn opvattingen door de jaren heen sterk evolueerden. Het boek kost 29,99 euro en is een uitgave van Halewijn.

Mia Craenen overleden

Woensdag 10 april 2024
Pelt - Mia Craenen overleden
Op 10 april overleed Mia Craenen, echtgenote van wijlen Gerard Vanhout. Zij was 95 jaar. De afscheidsviering zal plaatshebben in de Sint-Niklaaskerk van Pelt op dinsdag 16 april om 10u30. De familie gaat in intieme kring naar de begraafplaats. U kan Mia nog een laatste groet brengen op maandag 15 april van 19u30 tot 20u bij Uitvaartzorg Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be
Pelt - Zakken voor tuinafval worden groener
De nieuwe zakken van Limburg.net voor tuinafval worden feller groen van kleur. Dat is om het sorteerproces van de installatie in Beringen te verbeteren: met de nieuwe kleur wordt de foutenmarge van de optische scanners verkleind. Daardoor wordt ook de manuele nasortering op de fractie tuinafval overbodig. Inwoners van Optimo-gemeenten mogen de bestaande groene zakken verder blijven gebruiken tot ze op zijn. Aan de sorteerregels verandert er niets. Alle andere zakken blijven hetzelfde. De nieuwe tuinafvalzakken - die ook qua grootte, sluiting en prijs hetzelfde blijven - worden vanaf nu stilaan verdeeld. De verkooppunten mogen ook eerst nog de oude verkopen.
Pelt - Succesvolle prestaties voor Peltse skiërs
In het paasweekend vonden in Tignes (Frankrijk) de Belgisch kampioenschappen Alpine ski voor miniemen plaats. De eerste wedstrijd werd vanwege de weersomstandigheden afgelast, te harde wind. Te gevaarlijk! Een dag later konden alsnog de slalom kampioenschappen plaatsvinden. Daar behaalde de 15-jarige Juul van Orten (foto) uit Pelt een knappe tweede plaats in haar categorie U16. Met deze prestatie behaalde zij ook nog eens brons voor de dames overall. Een knappe prestatie voor de Peltse (…) Het hele nieuwsbericht

Philomene Weckx overleden

Dinsdag 9 april 2024
Pelt - Philomene Weckx overleden
Op 7 april overleed Philomene Weckx, weduwe van Jef Lauwkens, op 98-jarige leeftijd. De familie ontvangt uw condoleances in het uitvaartcentrum Vandebosch in Pelt op donderdag 11 april van 19u tot 19u30.

Nieuwe vennootschap: Luthan

Dinsdag 9 april 2024
Tom Hendricx (40) uit Pelt heeft de besloten vennootschap Luthan opgericht met zetel aan de Heikant. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het plaatsen en onderhouden van zwembaden, de verhuur en lease van personenauto's en lichte bestelwagens en advies op het gebied van public relations en communicatie.

Zebracinema: 'Green Border'

Dinsdag 9 april 2024
Pelt - Zebracinema: 'Green Border'
"Green Border (Zielona granica)" - Agnieszka Holland (Polen) - 147'
In de bossen tussen Wit-Rusland en Polen zitten vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika die de Europese Unie proberen te bereiken. Ze zitten vast in een crisis die op cynische wijze is gecreëerd door de Wit-Russische dictator Alexander Loekasjenko. De film volgt Julia, een nieuwe activiste die haar comfortabele leven heeft opgegeven, Jan, een jonge grenswachter, en een Syrische familie. Hun verhalen zijn met elkaar verweven en doen ogen openen, spreken het hart aan en dagen uit om na te denken.
Vanavond om 20u15 in Dommelhof
Pelt - Zonsverduistering in New York City
Vrijdag werd New York City opgeschrikt door een aardbeving met een magnitude van 4.8. Vandaag konden New Yorkers genieten van een veel aangenamer natuurverschijnsel. Een zonsverduistering die bijna 90% van de zon verborg. Het weer was vrij goed met geen zware bewolking. In Manhattan kwamen New Yorkers massaal de straat op om van dit gebeuren te genieten. Brilletjes om veilig naar de zon te staren waren gratis verkrijgbaar in de lokale bibliotheken.
Om een volledige zonsverduistering te zien in de staat New York moest je ongeveer 450 km noordwaarts reizen. (Dirk Vandenberk)

Doorstart bij Van Hool

Dinsdag 9 april 2024
Pelt - Doorstart bij Van Hool
(Cartoon Fobie)
  1. Nick Deekens naar Franse 2e klasser
  2. Succesvolle prestaties voor Peltse skiërs
  3. Diamanten bruiloft voor Hendrik en Margriet
08/04

Het was een mooie viering van je vormsel gisteren. Het feest was gezellig en de tent,die stond er gewoon bij. Stralende dag en stralende gasten konden zalig genieten in de tuin.

Oma en opa Laing Vanmierlo
07/04

Aaliyah, hartelijk gefeliciteerd met je achttien-de verjaardag. Het is een super dag vandaag. Je hoort nu bij de volwassenen. Geniet van deze mooie dag. Een super dikke PROFIAT van vake en moeke.

Boudewijn en Anita Leyssen-Cardinaels
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt