Het overige nieuws

Lommel - Zien we het vandaag, of wachten we tot 2043
Het is Volle Maan vandaag, iets wat we eigenlijk niet met hoofdletters behoren te schrijven, maar vandaag doen we dat wel. Want de maan zal heel laag aan de 'hemel' staan, pal in het zuiden niet hoger dan 10 graden boven de horizon. Wie het laagste punt van de maan wil zien, moet wachten tot 1u41 zaterdagnacht. Er zijn trouwens verschillende namen voor deze maan: aardbeienmaan (voor de indianen was het dan aardbeienseizoen), rozenmaan (de rozen bloeien maar de maan ziet er soms ook roze uit), honingmaan (tijd om de honing te verzamelen). De maan zal trouwens roos 'kleuren' omdat die nog in een dikke laag lucht 'hangt' net boven de horizon. Er hangt deze keer ook veel symboliek in de lucht, want de volle maan valt samen met de zomerzonnewende (de langste dag van het jaar). Wie het trouwens vandaag zou missen, zal moeten wachten tot 2043. (Archieffoto Jens Veraa)

Mijn neefje is een held

Vrijdag 21 juni 2024
De klare kijk van Tante Claus
Lommel - Mijn neefje is een held
Ik heb een kwartiertje pauze en met een kop koffie in de hand check ik even de site van het nieuws. “Twee militairen raken verstrengeld bij parachutesprong in Schaffen.” Mijn knieën voelen plots als rubber, mijn maag keert om en de tranen springen me in de ogen. Met trillende handen bel ik mijn schoonzus. De zoon van mijn broer is beroepsmilitair en ik wist dat hij die middag voor de zoveelste keer uit een vliegtuig moest springen. Ze neemt direct op. “Ja, het gaat over hem. Maar geen paniek, hij is ok.” De kop koffie valt uit mijn hand en ik moet even gaan zitten om het hele verhaal in me op te nemen.
Hij sprong met zijn collega, zoals dat gebeurt, aan weerszijde uit het vliegtuig. Meteen draaiden de twee parachutes in elkaar. Ook de noodparachute van de andere jongen raakte verstrikt in de kluwen van touw en zeil. Met een rotgang storten de twee naar beneden vanaf 300 meter. Wie al ooit op de Eiffeltoren heeft gestaan en de onweerstaanbare drang niet kon onderdrukken om naar beneden te spugen, kan zich een beetje inbeelden hoe snel dat gegaan is.
Op het allerlaatste moment ging de reserveparachute van mijn neef open en met een vrije hand maakte hij zijn zware tas los, zo’n vijfentwintig meter boven de grond. De andere jongen zat ondertussen helemaal als een cocon verpakt in het zeilstof. Hij landde als eerste en brak daarbij de val van zijn maat, die geschrokken maar ongeschonden uit zijn omhulsel kroop. Mijn neef had zijn rug bezeerd, maar gelukkig zonder ernstig letsel. Hij loopt. Hij ademt. Hij leeft!
Als ik hem de volgende ochtend ga bezoeken, zit hij een beetje stijf aan de keukentafel. Ik kan mijn tranen niet bedwingen. Ik ben dan ook geen koelbloedige paracommando, maar een schrijver met een week hartje. “Ik ben zo blij dat ik je kan vastpakken, maatje. Kom es hier!” Ik geef hem een zachte knuffel, bang dat ie alsnog iets zou breken als ik hem te stevig in mijn armen sluit.
Hij vertelt dat hij helemaal niet bang was en dat hij precies wist wat hij moest doen. “Daar train je op,” zegt hij doodkalm. “Maar ’t was wel spannend, ja.” Spannend? Als ik al op het idee was gekomen om uit zo’n vliegtuig te springen, had ik al zo luid gegild dat ze in Diest dachten dat het luchtalarm was afgegaan. “Spannend? Een nachtmerrie zul je bedoelen!” Hij lacht en vraagt of ik het filmpje wil zien. Om eerlijk te zijn, nee, dat wil ik niet, want ik heb het al moeilijk met het idee dat hij er bijna niet meer was. Daar hoef ik geen plaatjes bij. Maar ik kijk toch. Pas dan besef ik echt ten volle hoeveel geluk hij heeft gehad. Hoeveel geluk die andere jongen had om aan de standvastige handen en het koele hoofd te zijn overgeleverd van iemand als mijn neef. Hoe ontzettend fout dit had kunnen gaan. Opnieuw voel ik mijn kniegewrichten weer in elastiek veranderen. Maar mijn hart juicht van geluk en zwelt van trots. Mijn neef is een held. Godzijdank, een springlevende held.
Het is maar dat je 't weet
Lommel - Elektriciteit en gas voor wanbetalers
Eind 2023 leverde netbeheerder Fluvius wegens wanbetaling elektriciteit aan 76.326 huishoudens en gas aan 58.365 huishoudens. Die aantallen liggen hoger dan in 2022 maar lager dan in de jaren vóór 2020, ondanks de grote prijsstijgingen voor energie in 2022. Het gaat om huishoudens waarvan de commerciële energieleverancier het contract heeft opgezegd omdat zij hun energiefactuur niet of niet op tijd hebben betaald en niet hebben gereageerd op een aangetekende ingebrekestelling of de afspraken in een afbetalingsplan niet hebben nageleefd. Als het huishouden in dat geval geen nieuwe commerciële leverancier vindt, dan neemt Fluvius de levering van elektriciteit en/of gas over.

Huizenprijzen in eerste kwartaal

Donderdag 20 juni 2024
Statbel, het Belgische statistiekbureau, publiceerde vandaag de huizenprijzen in België voor het eerste kwartaal van 2024. De Belgische middenprijs voor een geschakelde woning bedroeg 259.500 euro Voor een vrijstaande woning moest een koper 372.000 euro betalen. Het Waalse Gewest is het goedkoopste met een gemiddelde prijs van 178.000 euro voor een geschakelde woning en 300.000 euro voor een vrijstaande woning. Het wordt gevolgd door het Vlaamse Gewest . Geschakelde  woningen kosten daar 299.000 euro, vrijstaande woningen 415.000 euro. De gegevens zijn gebaseerd op de verkoopakten ingeschreven bij de Algemene Administratie van de Patrimoniale Documentatie van de FOD Financiën.
De visie van Fobie
Lommel - Zijn de chips in de bal wel zo eerlijk?
Cartoon: Fobie

Robin Daniëls weg bij Lommel SK

Donderdag 20 juni 2024
Lommel - Robin Daniëls weg bij Lommel SK
De 19-jarige doelman Robin Daniëls verlaat Lommel SK. Hij verkast naar de A-kern van Belisia Bilzen.

Maurice, de nieuwe wolf

Donderdag 20 juni 2024
Lommel - Maurice, de nieuwe wolf
Het Instituut Natuur- en Bosonderzoek laat weten dat we in Noord-Limburg een 'nieuwe' wolf op bezoek hebben. Uit DNA-stalen van twee verse drollen (de woorden van het Instituut) blijkt dat er naast Noëlla ook de aanwezigheid is van een nieuwe (mannelijke) wolf, die de code GW2398m kreeg. Alias: Maurice. Zijn partner kwam om het leven bij een verkeersongeval in Harskamp (Nederland, zo'n 150 km boven Hechtel-Eksel) waarna Maurice het territorium verliet. Eind november 23 werd hij dan zelf aangereden in Ede (Nederland), hij overleefde het ongeval maar zijn linkerachterpoot is nu verlamd. Hij kwam het laatst in beeld op 15 april op de camera's in het territorium van Noëlla, een week later werd hij dan - dankzij die drollen - geïdentificeerd. (Instituut Natuur- en Bosonderzoek - foto's INBO/ANB)
Partnerbijdrage
Lommel - Het belang van de juiste werkkleding in de bouw
In de bouwsector is veiligheid van cruciaal belang. De werkomgeving is vaak gevuld met potentiële gevaren zoals zware machines, scherpe objecten en risicovolle hoogtes. Daarom is het essentieel dat werknemers voorzien zijn van de juiste werkkleding. Deze kleding beschermt niet alleen het lichaam tegen verwondingen, maar draagt ook bij aan het comfort en de efficiëntie tijdens het werk. In deze blog vertellen we meer over het belang van de juiste werkkleding in de bouw.
Cruciale bescherming door (…) Het hele nieuwsbericht

Regen zet bouw achteruit

Donderdag 20 juni 2024
Lommel - Regen zet bouw achteruit
Voor volgende week voorspellen de weermannen en -vrouwen eindelijk wat zomerse dagen, maar de afgelopen maanden geraakte de bouw van de regen in de drup. “Het aanhoudende slechte weer zorgt ervoor dat zes op tien bouwbedrijven de vooropgestelde planning niet haalt voor het bouwverlof. De planning wijkt gemiddeld voor een kwart af. De vertragingen zijn dan ook niet van de poes. Gemiddeld 5 tot 6 weken, met uitschieters tot meer dan 8 weken”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. De regen (…) Het hele nieuwsbericht

Welk instrument kiezen we?

Donderdag 20 juni 2024
Lommel - Welk instrument kiezen we?
Het einde van het schooljaar is in zicht, maar bij de Kunst Academie Noord Limburg kijken ze al weer (uit) naar september. Want dan gaan er weer heel veel jongens en meisjes moeten kiezen welk instrument ze gaan bespelen. Iets om de komende twee maanden over na te denken, op basis van wat ze vanavond tijdens de Instrumentenvoorstelling in het Dommelhof theater hebben gehoord, toen leerlingen van de KANL de instrumenten bespeelden, en waarna ze iets later in de gebouwen van de Academie alle instrumenten eens ter hand konden nemen. Het resultaat is dat sommigen het nu weten, maar anderen weten het misschien weer niet meer. Ach, ze hebben nog twee maanden om er over na te denken. Meer foto's
Welk instrument kiezen we?Welk instrument kiezen we?Welk instrument kiezen we?
Welk instrument kiezen we?

Jean Luyten overleden

Woensdag 19 juni 2024
Lommel - Jean Luyten overleden
In Lommel is op 18 juni Jean Luyten overleden, echtgenoot van Poldine Mannaerts († 2023). Hij was 77 jaar. De afscheidsdienst vindt plaats in intieme kring. U kan nog een laatste groet brengen aan Jean in het funerarium Witters te Lommel op vrijdag 21 juni van 19u tot 19u30.

Hoofd in de Wolken

Woensdag 19 juni 2024
Lommel - Hoofd in de Wolken
De leraren van de KANL speelden de voorbije 3 dagen in CC Palethe maar liefst 7 voorstellingen voor de lagere schoolkinderen van heel Noord-Limburg, in totaal zo'n 2.240 kinderen. De voorstelling 'Hoofd in de Wolken' werd geschreven door leerkracht Amber Deckers, die ook 'het boswachterslied' schreef dat de kinderen konden meezingen. De scholen kregen op voorhand al een lesmap om dat aan te leren, samen met andere 'muzische' opdrachten ter voorbereiding. Het verhaal gaat over een muzikale reis die hoog boven de wolken begint, en waarin Billie - die in de serene witte wereld van de wolken woont - in het duister belandt wanneer ze na een storm van haar wolk geblazen wordt. Ze ontmoet dan Lusia en Ginia, die haar de kracht van de verbeelding leren kennen, om zo angsten te overwinnen en positieve veranderingen teweeg te brengen. Meer foto's
Hoofd in de WolkenHoofd in de Wolken
Hoofd in de Wolken

Raar: Privatief

Woensdag 19 juni 2024
Raar
Lommel - Raar: Privatief
De jacht op koten is weer geopend in Leuven en helaas ben ik dit jaar een van de jagers. Niet voor mezelf, maar voor de zoon. Ik bespaar u graag hoe die jacht verloopt en hoe er ook gestroopt wordt. Ik wil het in deze context hebben over onze taal…
Tegenwoordig is een gewone kamer met een gedeelde keuken, douche en toilet niet meer goed genoeg voor een doorsnee student. Ze willen hun eigen sanitaire voorzieningen hebben. Een hotelkamer, maar dan zonder ontbijt. Raar, in een wereld waar we steeds meer (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Kleuters kamperen één nachtje
Naar jaarlijkse traditie als afsluiter van de kleuterschool gaan de oudste kleuters van de Speling Eltenbos een nachtje kamperen en blijven de oudste kleuters van de centrumschool in het centrum een nachtje logeren in de grote turnzaal. Voor alle kleuters een avontuur om nooit meer te vergeten!

Harry Cuypers overleden

Dinsdag 18 juni 2024
Lommel - Harry Cuypers overleden
In Pelt is op 17 juni Harry Cuypers overleden, echtgenoot van wijlen Anna Emmers. Hij was 93 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in de parochiekerk van Lommel-Kolonie op dinsdag 25 juni om 10u30. Samenkomst achter in de kapel vanaf 10u. U kan Harry nog een laatste groet brengen in uitvaartcentrum Severens te Lommel op maandag 24 juni van 20u tot 20u30. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be
Het is maar dat je 't weet
In België werden in 2023 44.696.602 overnachtingen geboekt. Dat is 4% meer dan in 2022, en zelfs 5% meer dan in 2019. Het Vlaamse Gewest noteerde een stijging van 2% ten opzichte van 2022 en een stijging van 6% ten opzichte van 2019. Voor België, Vlaanderen en Wallonië is dit een recordaantal overnachtingen sinds 2015.
Wie vanaf vrijdagavond tot zaterdagavond via de E314 richting Leuven rijdt moet er rekening mee houden dat het verkeer tussen Holsbeek en Wilsele over één rijstrook zal verlopen. De nieuwe asfaltlaag die minder dan een jaar geleden werd aangelegd vertoont kleine bulten. De aannemer zal het wegdek over een afstand van 800 meter heraanleggen door een dun laagje asfalt weg te frezen of weg te schrapen en te vervangen met nieuwe asfalt.

De gestoten teen

Dinsdag 18 juni 2024
300 woorden van Rudi
Lommel - De gestoten teen
Het plan was om met zijn allen te voet naar de stembus te gaan. Ware het niet dat ik zondagochtend bij het opstaan, de bril stond nog niet op mijn neus, mijn grote rechterteen had gestoten aan de badkamerdeur. Die teen kreeg meteen enkele kleuren. Eerst rood, dan geel en tenslotte blauw. Het leek wel een voorspelling van de verkiezingsuitslag te worden, al bleek dat achteraf niet te kloppen.
Dan maar met de fiets, terwijl de rest van de familie het met de voeten deed.
Een vriend had ons onderweg gewaarschuwd voor een lange wachtrij. Bij ons leek het mee te vallen. Op het eerste zicht, want ik had me vergist tussen bureau 38, waar het niet druk was, en bureau 39, waar een ontzettend lange rij stond. Het leek wel op etenstijd aanschuiven bij de frietkraam op Rock Werchter.
We waren bijna halfweg de rij (ik kon de friet al ruiken) toen ik een vage kennis de speelplaats zag oplopen. Ik zag meteen dat hij ‘de truck van het omzeilen van een wachtrij zodat het niet op voorkruipen lijkt’ meende toe te passen. U kent het wellicht. Ergens een babbeltje slaan, daar zolang blijven staan zodat de andere mensen na een tijdje niet meer weten dat je er eerst niet stond. Maar hij zag meteen dat we die truck allemaal kenden, waarna hij braaf achteraan in de rij aansloot.
Eindelijk kwamen we binnen. Aan de overzijde bij het andere kiesbureau zagen we iemand met een step binnenkomen. “Je had de fiets nog mee binnen kunnen nemen”, zei onze oudste. En lachen natuurlijk.
Afijn, ondanks de gestoten teen werd het alsnog een aardig uitstapje. Het verliep in een allerbeste stemming.
Ik heb die dag niet meer gekeken naar de kleuren van mijn grote rechterteen. Twee dagen later waren ze weg.

Rudi Lavreysen
  1. Leerlingen Provil ION 2de in geschiedenisolympiade
  2. 7 beelden van Koen Lemmens voor Virga Jessefeesten
  3. Ondertussen, bij de werken aan de Rondweg
05/06
De eik WZC Hoevezavel

Na 40 jaar gewerkt te hebben in WZC Hoevezavel,heeft Sonja Jacobs vandaag haar laatste dag gewerkt. De bewoners en personeel van afdeling de eik bedanken haar voor haar inzet en wensen haar het beste voor de toekomst.

Brigitte Faes
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Lommel