Een delegatie van het bestuur van Molennetwerk KempenBroek was gisteren aanwezig bij de viering van Leve immaterieel Erfgoed in het Gentse Universitair Museum. De bijeenkomst was georganiseerd naar aanleiding van de viering van 20 jaar Unesco 2003, Conventie voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst zette Vlaams Minister van Cultuur Jan Jambon de organisaties die nieuw in het register van inspirerende borgingspraktijken werden opgenomen in het zonnetje.
Molennetwerk KempenBroek is één van die organisaties. “Molennetwerk KempenBroek vzw GrensPark Kempen-Broek is een verrassend gevarieerd natuurgebied waar nog 47 watermolens en windmolens draaien en malen," zo staat te lezen in het advies van de expertencommissie. "Molennetwerk KempenBroek vzw is een vrijwilligersorganisatie die in 2015 is opgericht en zich inzet voor de promotie en het behoud van het molenerfgoed en het molenaarsambacht in GrensPark Kempen-Broek en in enkele direct aan Kempen-Broek grenzende gemeenten in Vlaanderen en Nederland. De vzw heeft ook aandacht voor de natuur van het grenspark en voor de mensen die er wonen. Ze brengt mens, natuur, cultuur en erfgoed samen. De organisatie zet actief in op het molenerfgoed, via verschillende kanalen (o.a. een blog) en initiatieven (o.a. wandel- en fietsroutes). Ze doet dit grensoverschrijdend voor alle 47 molens.”
Bij de vzw zijn ze opgetogen met de opname in het register: "Als MolenNetwerk KempenBroek vzw zijn wij erg vereerd en verheugd over het toekennen van dit schouderklopje aan onze VZW. Voor ons vormt dit een extra motivatie om ons, met nog meer overtuiging en daadkracht, grensoverschrijdend in te zetten voor het behoud van het bijzondere molenerfgoed binnen GrensPark KempenBroek. We hopen dat jong en oud(er) zich niet alleen meer betrokken gaan voelen bij het behoud van dit erfgoed maar zich ook eerder én vaker zelf actief inzetten voor de molens,” reageert voorzitter Vincent van den Berg. “Zo willen wij de toekomst van onze wind- en watermolens als onroerend erfgoed én het ambacht van vrijwillig molenaar, door de Unesco aangewezen als immaterieel erfgoed in Nederland én Vlaanderen, te borgen. Zodat er óók over 10, 20 of 50 jaar nog molens in GrensPark Kempen~Broek het mooie landschap kruiden, hier regelmatig draaien en liefst ook malen, olie slaan of hout zagen. Er is dus nog veel werk te doen.”