De Limburgse brandweer wordt dagelijks geconfronteerd met een
groot aantal aanvragen voor het verdelgen van wespennesten. "De gewone wesp kan flink vervelend zijn, maar toch durven we vragen om niet elk nest meteen te willen verdelgen: wespen zijn nuttige beestjes en eten per dag onder andere héél wat muggen, vliegen en bladluizen op. Dus als het kan, laat je het nest best met rust.
Ondervind je toch te veel last van de wespen omdat ze bv. in je woning binnendringen, dan kan je een privéfirma of de brandweer contacteren om het nest te komen verdelgen. De brandweer doet dit met aangepaste materialen, een verdelgingsmiddel en beschermende kledij, tegen een vergoeding," aldus de brandweer. "Hou hierbij wel rekening met een langere wachttijd -
er staan op dit moment meer dan 742 vragen open".
Op weg naar een record?
“Omwille van het droge voorjaar en de erg warme zomer zijn er op dit moment erg veel wespen,” zegt zonecommandant Jan Jorissen van Hulpverleningszone Noord-Limburg. “De drie Limburgse hulpverleningszones verdelgden in juli alleen al 8.866 nesten. De 742 openstaande aanvragen zullen we de komende dagen proberen aan te pakken. In totaal verdelgden we in Limburg dit jaar 13.825 nesten, vorig jaar ging dat om ‘maar’ 2.641 nesten. De kans is erg reëel dat we dit jaar richting een record gaan.”
De cijfers voor elke zone apart:
- Hoeveel wespenverdelgingen in juli 2022? Noord-Limburg: 768; Oost-Limburg: 3.777; Zuid-West Limburg: 4.231.
- Hoeveel wespenverdelgingsaanvragen staan er momenteel nog open? Noord-Limburg: 70; Oost-Limburg: 516; Zuid-West Limburg: 156.
- Hoeveel wespenverdelgingen sinds 1/1/2022? Noord-Limburg: 1.434; Oost-Limburg: 5.269; Zuid-West Limburg: 7.122.
- Hoeveel wespenverdelgingen in 2021 tussen 1/1/2021 en 8/8/2021? Noord-Limburg: 363; Oost-Limburg: 1.559; Zuid-West Limburg: 719.
Dan zijn er nog die andere ‘wespen’, de grotere exemplaren zoals de
hoornaars. De Europese hoornaar vormt geen gevaar voor andere inheemse insecten in onze regio. De Aziatische hoornaar is echter een agressieve indringer die onze bijen aan een hoog tempo verorbert. Daarom meld je een nest van hoornaars of zelfs 1 exemplaar best zo snel mogelijk aan
Vespawatch. Zij zorgen dan voor identificatie van de hoornaar en het nest. Enkel bij heel dringende gevallen wordt de brandweer hiervoor opgeroepen. “We krijgen dan een melding via Vespawatch of het Vlaams Bijeninstituut dat door de Vlaamse overheid aangesteld om de Aziatische hoornaars te verdelgen,” legt Bert Swijsen, zonecommandant van Hulpverleningszone Zuid-West Limburg uit. “In Limburg hebben we een team van brandweerlieden opgeleid die met speciaal materiaal zulke nesten kunnen verdelgen. Zij worden in de hele provincie ingezet indien nodig. Tot nu toe heeft de brandweer in Limburg nog maar 3 nesten van Aziatische hoornaars moeten verdelgen.”
Niet alle wespennesten moeten weg. Enkel en alleen als de wespen jou echt overlast bezorgen in je woning of er rond, adviseert de brandweer om ze te laten verwijderen. In andere gevallen zeggen ze ‘leven en laten leven’. “We moeten leren leven met de natuur. Het is geen probleem als af en toe een wesp langskomt tijdens het eten,” besluit majoor Dominic Knapen, zonecommandant van brandweerzone Oost-Limburg. De brandweer vraagt dat als je een wespennest meldt via het e-loket van je brandweerzone, je ook wat geduld uitoefent vanwege de langere wachttijd.
Meer info:
• www.bwol.be
• www.hvznl.be
• www.zuidwestlimburg.be.
Op de foto: een Franse veldwesp, die niet agressief is.
(Archieffoto Frido Van Hertum)