Gisteren vond het slotevenement plaats rond De Klimaatbende, we komen nog even terug op wat de leerlingen (en leerkrachten) moesten doen om de eerste 'klimaatstrijders' van België te worden. Het begon allemaal op 17 mei '24 toen tien Breese scholen het klimaatcharter ondertekenden en zich daarmee engageerden om de strijd aan te gaan tegen de klimaatverandering. Dit schooljaar gingen ze na een theatervoorstelling en een kickoff van start. Daarbij moesten zij vijf klimaatchallenges tot een goed einde brengen. Hoe zuiniger omgaan met energie? Hoe de effecten van klimaatverandering milderen op school? En wat ontdekten ze zo al?
Rond het thema Vergroening
De Kei 6AB bezocht 4 blauwe en groene openbare gebiedjes, en rekende uit dat de gemiddelde afstand van de school tot die zone 575 meter bedroeg.
Drie scholen berekenden de onverharde oppervlakte op hun speelplaats, op deze scholen samen is de oppervlakte met 'sponseffect' 1.525 m2 (waarvan één derde gerealiseerd tijdens dit bendejaar).
Rond het thema Energie
Een 'digibord' verbruikt energie, maar hoe lang moet je trappen lopen om dat energieverbruik te evenaren? Het bleek dat de klimaatbende 7,44 minuten moest traplopen om hiervoor de nodige energie (1,779 kWh) op te wekken.
Zes scholen lieten ook een 'geïsoleerde' ijsblok smelten, bij Kei6AB smolt er 28 gram per uur, bij de Klimaatschool 4 gram per uur.
Rond het thema Voeding
Er werd één klimaatvriendelijk ontbijt georganiseerd. Niet veel, maar er maakten wel maar liefst 220 personen gebruik van. Nog populairder waren de klimapero's: zo werden er 3 gemaakt, 292 deelnemers lieten zich die smaken.
De klassen ontdekten 9 plekken/tuinen/telers met biologische groenten in Bree.
Rond het thema Mobiliteit
De Breese bende legde maar liefst 9.668 km op een klimaatvriendelijke manier af. Daarmee hadden ze 2,2 keer van Bree naar de Noordpool kunnen stappen. Maar onderweg ontdekten ze ook struikelstenen of valkuilen, maar liefst 11! Klas 5AB van Vuurvogel Bree centrum bezorgde aan het stadsbestuur een document met 8 (mobiliteits)struikelstenen én oplossingen. Ook klas 5V + 6V van Vuurvogel Vostert zagen er zo 3 en bedachten ook hiervoor oplossingen.
Morgen brengen we nog verslag uit van een heel aantal 'extra' zaken die de leerlingen hebben gedaan in het kader van de klimaatchallenge.