Een jaar geleden ondertekenden
tien Breese scholen, samen met MOS en de
stad Bree, het klimaatcharter. Daarmee spraken ze af om klimaatbewustzijn écht een plek te geven binnen de klas en daarbuiten. Wat volgde was een jaar vol actie, waarin ruim 600 leerlingen deelnamen aan de Klimaatbende: een educatief project waarbij ze vijf ludieke challenges aan gingen rond één van de vier klimaatthema’s:
mobiliteit, voeding, energie en vergroening. Deze namiddag vond in Sport- en speelpark de Boneput het slotevenement plaats.
Meer foto's Jan Mampaey, diensthoofd van het provinciaal natuurcentrum, mocht de leerlingen van al de scholen welkom heten. Met al het werk dat zij verricht hebben, mogen zij zich vanaf nu 'klimaatstrijders' noemen. Want al de energie die is bespaard door wat ze hebben gegaan, is naar hen zelf gegaan. 'Zo helpen jullie de school én de stad', aldus Jan. En, zo voegde hij er aan toe: 'jullie zijn de allereerste klimaatstrijders van Vlaanderen'. Daarnaast loofde hij ook nog de leerkrachten en het stadsbestuur.
Burgemeester Sietse Wils riep één voor één de namen van de deelnemende scholen af, en loofde hen voor wat ze gepresteerd hebben. Hij dankte ook Sabine van de Milieudienst, die samen met Mos en de provincie het project 'De Klimaatbende' heeft getrokken. Met het ondertekenen van het Klimaatcharter hebben de scholen er zich toe verbonden maatregelen te nemen in strijd tegen de klimaatverandering. Want Bree is een stad die daar écht een vuist tegen wil maken.
Na een muzikaal intermezzo en een dansje trokken de lagere klassen het Sport- en speelpaker in, waar ze klas per klas iets moesten doen: touwtje springen, touwtrekken, frisbee spelen, voetbal, ... en dat allemaal om energie op te wekken. En als iedereen dat had gedaan, was er genoeg energie bijeengespaard opdat er één auto - volledig elektrisch geladen - naar Legoland in Denemarken zou kunnen rijden. Maar eerst moesten de leerlingen nog een lekker sapje maken, geperst terwijl ze aan het fietsen waren.