UPDATE Het met Europees geld gesteunde project
Waterslag heeft bewezen dat de capaciteit van kleinere waterwegen, zoals de Kempische kanalen, kan verdubbeld worden. Een pilootproject in Vlaanderen en Nederland toonde aan dat een schipper die aan zijn binnenschip een
duwbak met eigen aandrijving koppelt,
1.200 ton kan vervoeren in plaats van de gebruikelijke 600 ton. De projectpartners hebben dat vandaag bekendgemaakt. Dat de capaciteit van kleinere waterwegen wordt onderbenut heeft vaak te maken met de afmetingen van de sluizen die het op die waterwegen onmogelijk maken met grotere - lees
bredere en diepere - schepen te varen.
UPDATE De mening van onze
anonieme stappenteller: 'Een paar jaar geleden - eeuwen voor de stappentellers - wandelde de anonieme eens verstrooid over de berm langs het kanaal en sukkelde hij ter hoogte van het containerpark bijna in een diepe kuil met een volume dat naar zijn schatting al gauw een halve kubieke meter moest benaderen. Zijn burgerzin gebood hem de technische dienst van de gemeente in te lichten (in de naïeve overtuiging van "Die mannen van de gemeentewerf zetten maandag het poortje aan de achterkant van het containerpark even open, gieten daar een paar kruiwagens puin in, en klaar is kees").
Niks hoor: de technische dienst van de gemeente heeft naar verluidt niets vandoen met de kanaaloever en speelde de inlichting door naar de bevoegde diensten van De Scheepvaart of zo. Een week of twee, drie later werd een verbaasde anonieme op een vrijdagnamiddag door 2 ambtenaren uit zijn huis en middagdutje gehaald ("Bent u de persoon die een klacht heeft ingediend over ...") en gesommeerd om hoogstpersoonlijk de plaats des onheils te gaan wijzen.
Ter plekke werd een lijvig verslag opgesteld door de ijverige ambtenaren, en ik mag aannemen dat de put intussen wel gedempt zal zijn, ruim voor het kalf verdronken is.
Ter zake: het was een vrijdagnamiddag en die 2 ambtenaren hadden hun plicht gedaan, keken reikhalzend uit naar het weekend, vonden het allicht niet meer de moeite om elders andere kuilen op te sporen en waren dus best in stemming voor een praatje over kanalen en kuilen. Wat ik daaruit onthouden heb, is dat er nauwelijks financiële middelen zijn voor "ons" kanaal, dat het Albertkanaal alle onderhoudsgeld opslorpt, en dat de schepen die NU door "ons" kanaal varen, eigenlijk al te zwaar zijn: het is de golfslag van die té zware schepen die de kanaaloevers vernielt.
Het zou me dus verbazen dat ze daar op korte termijn nog zwaardere kalibers op zouden loslaten...'