Tijdens het oprollen van een internationaal drugskartel zijn gisteren in België en Nederland voor 40 miljoen euro drugs in beslag genomen. Dat is vanmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie van het federaal parket in de gebouwen van de federale gerechtelijke politie in Hasselt. Het kopstuk van de internationale criminele organisatie, met vertakkingen in Latijns-Amerika, Europa en Afrika, is een 48-jarige Nederlander die in Lommel woont. De man verhandelde op grote schaal allerhande drugs en zorgde voor het witwassen van het criminele geld.
Vierhonderd speurders vielen gistermiddag binnen op 29 plaatsen, waarvan er elf in België liggen. Op camping "Parelstrand" in Lommel zaten de kopstukken bijeen tijdens een verlovingsfeest van een van de bendeleden. In totaal werden dertien verdachten gearresteerd. Vijf van hen zijn intussen weer vrijgelaten. Acht verdachten, onder wie het kopstuk, zijn aangehouden en opgesloten in de gevangenis. In Nederland werden zeven verdachten opgepakt, in België vijf en in Dubai één.
Het onderzoek door de verschillende bevoegde instanties in België en
Nederland, met de inzet van verschillende undercoveragenten, duurde bijna
drie jaar, aldus politiewoordvoerders op de persconferentie. De inzet van deze bijzondere opsporingsmethode is zeldzaam. In het eerste van de drie jaar die het opsporingsonderzoek duurde, werden infiltranten ingezet om tot de kern van de bende door te dringen. De politie leerde zo de structuur van de organisatie kennen en ook de taal ervan. Ook werd op deze manier inzicht verkregen in de strategieën die ze gebruikten om uit handen van politie en justitie te blijven. In het tweede en derde jaar werkten België en Nederland intensief samen om de criminele organisatie aan te pakken.
Er werden tijdens de actie grote hoeveelheden drugs in beslag genomen: in Duitsland (400 kg amfetamines en 130 kg hasj), in Groot-Brittannië (320.000 pond, 200 kg amfetamines en 20 kg hasj) en in Antwerpen (7 ton hasj). De speurders hadden ook een schip in het vizier, met de Antwerpse haven als bestemming, dat drie ton cocaïne aan boord had. De boot werd in beslag genomen en maakt deel uit van verder onderzoek. Maar het transport van de drie ton coke ging niet door.
De 48-jarige Nederlander uit Lommel die het kopstuk is van een internationaal drugskartel, heeft de voorbije jaren drie liquidatiepogingen overleefd. In 2001 was er een eerste poging; in december jl. vond in Valkenswaard een schietpartij plaats en in februari 2009 werd een tweede liquidatiepoging aan een McDonald's in Best ondernomen. Daarbij raakte het kopstuk zwaargewond aan zijn arm. Bij de actie zondag werd ook zijn rechterhand, een man uit Eindhoven, gearresteerd. De financieel adviseur van de criminele organisatie zat in Dubai.
"De actie van zondag was het resultaat van een doorgedreven strafonderzoek dat bijna drie jaar duurde. De laatste twee jaar is intensief samengewerkt tussen het Belgische federale parket en het Nederlandse landelijke parket met de federale gerechtelijke politie van Hasselt en de nationale recherche, met ondersteuning van de Engelse, Amerikaanse en Duitse autoriteiten, alsook de narcoticabrigade van de
Dubai Police, de Hongaarse douane en de Spaanse politie", aldus procureur
Johan Delmulle van het federaal parket.
"Het onderzoek startte in het uiterste noorden van België. Snel bleek dat de organisatie actief was in het verhandelen van cannabis, amfetamines en cocaïne. De bende stond zelf in voor de contacten tussen de producenten, de transporteurs en de afnemers van de drugs. Vooral het Verenigd Koninkrijk en Australië vormden de afzetmarkt. De producenten zaten in alle werelddelen, zoals Europa, Latijns-Amerika en Afrika", zette Delmulle uiteen.
De 48-jarige Nederlander uit Lommel wordt beschouwd als de makelaar van een mondiale drugshandel. In 2000 besliste het gerechtshof in Den Bosch om 1,6 miljoen euro aan drugsgelden van de man te ontnemen, maar dat geld werd nog niet afgedragen.
De kopstukken gebruikten vlot de Belgisch-Nederlandse grens om hun activiteiten te maskeren. "Om een vlotte uitwisseling van informatie te hebben, maar vooral om de onderzoeken in beide landen te stroomlijnen, werd een Joint Investigation Team (JIT) opgericht. Gemengde Belgisch-Nederlandse onderzoeksteams konden zo over de grens heen en op elkaars grondgebied opereren zonder dat daarvoor rechtshulpverzoeken nodig waren", zei Bart Nieuwenhuizen, de hoofdofficier van het landelijke parket.
Gisteren vond dan een gecoördineerde internationale actie plaats, met simultaan elf huiszoekingen in België (Lommel, Overpelt, Antwerpen en Schilde) en achttien in Nederland (Eindhoven, Nuenen, Etten-Leur, Veldhoven, Amsterdam, Tilburg en Maarheeze). Er werden belangrijke goederen aangetroffen. In Nederland betrof het
165.000 euro cash, tien vuurwapens, waarvan sommige doorgeladen, een
schilderij van 85.000 euro, een Mercedes van 350.000 euro, luxewagens,
talrijke gsm's, SIM-kaarten en administratieve stukken. In België werd de
hand gelegd op 6.000 euro cash, twee vuurwapens, een jachtwapen, zeven
antieke klokken waarvan eentje een waarde heeft van 200.000 euro, zes voertuigen, drie Harley Davidson-motorfietsen, een geldtelmachine en belangrijke documenten. In België werden eveneens drie onroerende goederen en de inboedel van twee huizen verzegeld.
In België werden een Belgische en vier Nederlandse verdachten, onder wie het kopstuk, opgepakt. Een Nederlander werd vrijgelaten. In Nederland werden zeven Nederlandse verdachten geklist. Drie worden aan België uitgeleverd, twee Nederlanders blijven in Nederland voor een onderzoek daar en twee verdachten werden vrijgelaten.
De 48-jarige kartelleider had verschillende vastgoedbedrijven en een
autoverhuurbedrijf, waarmee hij zijn miljoenen euro's aan illegale opbrengsten witwaste.