Het overige nieuws

De zoekertjes die u op de Internetgazet plaatst, kunt u voortaan na een week telkens weer vernieuwen; daartoe ontvangt u automatisch een e-mailbericht. Door het zoekertje te vernieuwen verschijnt het opnieuw bovenaan in de categorielijst en valt het beter op. Nog in die mail: een link om het zoekertje te verwijderen als het niet meer nodig is. Kortom, het aanbod is voortaan actueler en eventuele door de adverteerder “vergeten” zoekertjes behoren tot het verleden.

Martha Maes overleden

Maandag 30 juli 2012
Na een rouwmis in de kerk van Eksel wordt vandaag Martha Maes begraven, de echtgenote van Jef Gijbels. Ze was pas 75 jaar geworden.
Hechtel-Eksel - Sander Elen Limburgs MTB-kampioenZoomNeerpeltenaar Sander Elen is vandaag in Eksel Limburgs kampioen mountainbike geworden in de derde Flanderscup - een wedstrijd die ook gold voor het Limburgs kampioenschap. Vorig jaar werd hij al Limburgs kampioen bij de beloften, dit jaar deed hij die prestatie over bij de eliterenners zonder contract.

31,7° in Kleine Brogel

Woensdag 25 juli 2012
Op de vliegbasis van Kleine Brogel was het vandaag liefst 31,7 graden warm, meteen de warmste dag van het jaar op die plek.
Hechtel-Eksel - Gisteren ook vliegende mieren gezien?ZoomGisteren werden overal vliegende mieren gemeld. Het waren de bruidsvluchten van de Zwartbruine wegmier. Bij mieren zijn alleen de mannetjes en koninginnen gevleugeld. Gisteren, bijna een maand later dan vorig jaar, zwermden die allemaal tegelijk uit.
De Zwartbruine wegmier (Lasius niger - foto) is een van de meest algemene mierensoorten van ons land. Het zijn die kleine zwarte miertjes die een nest maken in de grond of onder je terrastegels. In vrijwel elke tuin kan je ze vinden. (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Wandel eens langs de SchuylenswyerZoomBegin mei werd de 'Schuylenswijer' officieel ingehuldigd. Dit gedeelte van Resterheide is weer een vochtig en bloemrijk gebied waar zeldzame planten en dieren thuis zijn. Waarmee het oude landschap weer in ere is hersteld en de vele wandelaars in de omgeving er een extra attractie bij hebben.
Gelegen op de grens tussen Peer en Hechtel-Eksel werd de site vernoemd naar de vroegere eigenaars. Zij hadden er destijds een ondiepe viskweekvijver die later werd omgevormd tot grasland.
Met dit project (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Ondertussen in Lanzac, Dordogne...ZoomDaar kwam vandaag de Tour voorbij, met o.m. Jelle Vanendert (boven) en Johan Vansummeren (tweede van links op de eerste foto hieronder).(Foto's Marc Faes)
Ondertussen in Lanzac, Dordogne...Ondertussen in Lanzac, Dordogne...
Ondertussen in Lanzac, Dordogne...Ondertussen in Lanzac, Dordogne...
Zoom

Racen met een Tchukudu!

Vrijdag 20 juli 2012
Hechtel-Eksel - Racen met een Tchukudu!ZoomIn september kunt u in Neerpelt meedoen met een heuse Tchukudurace, georganiseerd door de lokale Noord-Zuidgroep. Dat zal wel op de ramp van de brug in de Broesveldstraat gebeuren. Wie intussen al wil kennismaken met die euh... trottinette, kan elke zondagnamiddag in juli en augustus terecht aan het Lighthouse op het Wereldplein in Bokrijk.
Een Tchukudu ziet er uit als een houten step uit het stenen tijdperk. Maar eerste indrukken kunnen je misleiden. Een Tchukudu is een (…) Het hele nieuwsbericht
Racen met een Tchukudu!Racen met een Tchukudu!Racen met een Tchukudu!Racen met een Tchukudu!
Zoom

En dit zegt de weerman

Vrijdag 20 juli 2012
"Voorlopig laatste wisselvallige dag vandaag! OK, morgen misschien hier en daar nog een enkele bui, maar vanaf zondag blijft het droog tot zeker woensdag met veel zonneschijn. Temperaturen oplopend van 23 op zondag naar 28 op dinsdag." (Ruben Weytjens)

Het oog van Mars

Woensdag 18 juli 2012
Hechtel-Eksel - Het oog van MarsZoomDe Mars Orbiter stuurde laatst bijgaande foto door naar de NASA. De foto toonde een soort oog. Maar bij nader onderzoek bleek het te gaan om een gat in de oppervlakte van de rode planeet, een opening naar een soort ondergrondse kelder, waarin een beetje licht valt. Onderzoek wees uit dat het gat zowat 35 meter breed is en de "kelder" ongeveer 20 m diep. Het is onduidelijk hoe het komt dat er een ronde krater rond die opening ligt. Volgens de NASA zijn dergelijke "kelders" interessant omdat ze, eerder dan aan de oppervlakte, mogelijk leven zouden kunnen bevatten. (Foto NASA, JPL, Univ. Arizona)

Oud ijzer naar het NHC!

Woensdag 18 juli 2012
"Omdat er duchtig bespaard wordt door de overheid en minister Schauvliege het bovendien nodig acht om de subsidies voor de opvangcentra met meer dan 25% te doen dalen, zijn we genoodzaakt om op andere manieren wat extra geld bij elkaar te krijgen," meldt het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek, waar elke dag gewonde of hulpbehoevende dieren worden opgevangen. Men gaat daar dus ook oud ijzer inzamelen om met de verkoop de kas te spekken. Lees Oud ijzer.

Lène Paesen overleden

Woensdag 18 juli 2012
Hechtel-Eksel - Lène Paesen overledenZaterdag is Lène Paesen overleden, de echtgenote van Marcel Schraepen. Ze was 69 jaar. Vrijdag wordt ze in alle stilte gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Hechtel. Donderdag om 19 uur is er daar een avondwake.
Het Europees kampioenschap kajak in het Portugese Montemor-O-Velho voor junioren en -23-jarigen zit er op. Op de laatste dag van dit EK steekt de Europese titel voor Hermien Peters op de K1 500 meter bij de dames junioren er natuurlijk bovenuit. Toch kwamen er nog 5 andere NWC-ers aan de start. Seppe Swinnen werd, samen met zijn Zwevegemse partner Seppe Vanhoenacker, zevende in de B-finale (16-de overall) op de K2 500 meter heren junioren, Lize Broekx won, bij de dames –23-jarigen, de B-finale in de (…) Het hele nieuwsbericht

Vandaag gelezen...

Zondag 15 juli 2012
"Het is vreemd maar ook vreemd mooi te bedenken, dat ooit niemand meer zal weten, dat we hebben geleefd."
(De Nederlandse dichter Rutger Kopland, woensdag overleden.)
Een unieke prestatie voor het Belgische kajakvaren én voor de Neerpeltse Watersportclub: Hermien Peters heeft een dubbelslag geslagen op het Europese kampioenschap kajak in het Portugese Montemor O Velho. Na het behalen van de Europese kajaktitel K1 1000 meter bij de dames junioren gisteren behaalde ze vandaag ook de Europese titel op de K1 over 500 meter. Hermien versloeg in een spannende eindstrijd de Roemeense Iuliana Taran en de Hongaarse Dora Lucz. Haar eindtijd was (…) Het hele nieuwsbericht

Kundabuffi’s schatkamer

Zondag 15 juli 2012
Hechtel-Eksel - Kundabuffi’s schatkamerZoomHet gezelschap Culturen in Beweging uit Hechtel-Eksel is zoals alle jaren ook deze zomer te gast op het Wereldplein in Bokrijk. Dit jaar zelfs elke zondag. Ze brengen er het gratis programma Kundabuffi’s schatkamer. Zowat drie bestelwagens vol schatten uit de wereld staan er tentoongesteld. Midden deze tentoonstelling, met o.a. een Filippijnse paalwoning als decor, trekt verhalenverteller Patrick Thijs met zijn publiek rond. De geschiedenis van de aarde, het ontstaan (…) Het hele nieuwsbericht
Na het behalen van de Europese titel door Hermien Peters op de K1 1000 meter dames junioren en de 9-de plaats voor het duo Raf Huibers & Artuur Peters bij de K2 heren junioren werd Lize Broekx knap 4de geworden in de A-finale op de K1 dames -23 jarigen. Ze moest de Hongaarse Farkasdi, de Duitse Handl en de Finse Vaskoo laten voorgaan. Ze strandde op 0,660 seconden van brons.
Verder werden in de B-finales (10-de tot 18-de plaats) vandaag Toon Broekx en William Peters vierde (13-de overall) (…) Het hele nieuwsbericht

Vandaag gelezen...

Zaterdag 14 juli 2012
" Het blijft dus wisselvallig vandaag, maar we bekijken het van de positieve kant: het had ook de hele dag kunnen regenen..."
(Weerman Ruben Weytjens op zijn Facebookpagina)
Hechtel-Eksel - Hermien Peters verlengt Europese titelZoomJuniore Hermien Peters, lid van de Neerpeltse Watersportclub, heeft vanmorgen met succes haar titel verdedigd op de K1 1000 meter tijdens het EK kajak voor beloften en junioren in het Portugese Montemor-O-Velho. Gefeliciteerd! De amper 17-jarige topatlete uit Eksel was meer dan een seconde sneller dan de Hongaarse Dora Lucz. De Française Manbon Hostens pakte het brons, maar dan wel al op meer dan vijf seconden na onze landgenote.
Hermiens leeftijdgenoten, Raf Huibers en Artuur Peters, plaatsten zich in hun K2 1000m ook voor de A-finale, maar dat bleek dan net het hoogst haalbare. De kajakkers van NWC sloten die medaillerace als laatste af, maar kunnen met die negende plaats toch op een geslaagd EK terugblikken.

Kunst maken met wortelhout

Vrijdag 13 juli 2012
Hechtel-Eksel - Kunst maken met wortelhoutZoomJozef en Maria trekken rond met hout. Het is niet de wereldwijd bekende timmermansfamilie maar wel het koppel wereldburgers: Jozef Tielen en zijn echtgenote Maria Jeunen uit Kaulille.
Wereldburgers? Inderdaad. Met een hart voor de wereld trekken ze vijf zondagen in juli en augustus naar het Wereldplein in Bokrijk met een gratis workshop “wortelhout bewerken”.
Jozef krijgt een kleine vergoeding voor deze workshop. Die geeft hij weg aan de missiekring van Kaulille. Hij is gepassioneerd door wortelhout en de kunst die je ervan kan maken.
Iedereen kan meedoen in zijn doorlopende workshop. Je leert er kijken en luisteren naar het verhaal van de wortel en je ervaart hoe het is om de wortels te bewerken - zodat hun verhaal nog sterker wordt...

Ek kajak: nog 2 A-finales

Vrijdag 13 juli 2012
Op de tweede dag van de Europese kampioenschappen kajak in het Portugese Montemor-O-Velho hebben de Neerpeltse kajakkers vandaag op de 500 en 1000 meter wedstrijden nog 2 A-finales en 4 B-finales behaald. Lize Broekx op de K1 1000 meter bij de dames -23-jarigen en het duo Raf Huibers en Artuur Peters op de K2 1000 meter bij de heren junioren wisten zich te plaatsen voor een A-finale. Eerder had zich Hermien Peters al rechtstreeks geplaatst voor de A-finales op de K1 500 en K1 1000 meter bij de (…) Het hele nieuwsbericht
Op de eerste dag van het Europees kajakkampioenschap in het Portugese Montemor-O-Velho werden vandaag de reeksen over 500 m en 1000 m gevaren. Zoals gehoopt staken de prestaties van Hermien Peters er boven uit. Ze kon zich vanuit de reeksen zowel op de K1 500 meter als de K1 1000 meter bij de dames junioren rechtstreeks plaatsen voor de A-finale. Er waren 3 reeksen waarbij de eerste in de uitslag rechtstreeks naar de A-finale kon doorstoten. De rest moet eerst nog halve finales varen. Verder (…) Het hele nieuwsbericht

'Muurtje kijken' in Bokrijk!

Donderdag 12 juli 2012
Hechtel-Eksel - 'Muurtje kijken' in Bokrijk!ZoomWie heeft er deze vakantie plannen om de resten van de Berlijnse muur te gaan bezoeken? Of de muur in Cyprus of de muur die Israël en Palestina van elkaar scheidt? Met een reis naar Griekenland kan je getuige zijn van de muur in opbouw aan de grens met Turkije. Europa kijkt daar goedkeurend mee over je schouders.
Muurtje kijken kan nog dichter bij huis.
Op het Wereldplein in Bokrijk bouwde het kunstenaarscollectief Art Zapedzki een boekenmuur: 10 kubieke meter boeken opeengestapeld en met mortel bij elkaar gehouden. De muur staat symbool voor de een andere muursoort die mensen vandaag optrekken tussen groepen: de muur van wel en niet mogen weten en kennen.
Elke zondag kan je je tussen de boekenmuren laten fotograferen; best een beklijvende ervaring. De sfeer tussen de muren houdt het midden tussen beklemmend en knus, rustgevend en opjagend. Dat je even in de war zal zijn is niet abnormaal.
Laat aan de begeleiders weten uit welke gemeente je komt en ze maken een foto van je voor de Internetgazet!

NWC-ers nemen deel aan EK kajak

Woensdag 11 juli 2012
Hechtel-Eksel - NWC-ers nemen deel aan EK kajakZoomVan 12 tot en met 15 juli wordt in het Portugese Montemor-O-Velho het Europees kampioenschap kajakken voor junioren en –23-jarigen gevaren over de afstanden 200 m, 500 m en 1000 m. Het Koninklijk Belgisch Kanoverbond stuurt 15 deelnemers naar dit Europees kampioenschap waaronder 11 leden van de Neerpeltse Watersportclub. Lize Broekx, Toon Boekx, Piet Broekx, Raf Huibers, Seppe Swinnen (Neerpelt), Karolien Plas (Hamont-Achel), Joeri Weckx (Lommel), Hermien Peters, William Peters, Artuur Peters (…) Het hele nieuwsbericht

Voorverkoop TodM begonnen

Woensdag 11 juli 2012
Hechtel-Eksel - Voorverkoop TodM begonnenZoomSinds maandag is de ticketverkoop van Theater op de Markt 2012 gestart. Dat vindt van 9 tot 12 augustus plaats in het centrum van Hasselt. U kunt het volledige programma van dit internationaal festival voor straat-, circus- en locatietheater downloaden via www.theateropdemarkt.be. Tickets kunnen besteld worden via een telefoontje naar Dommelhof, tel. 011/805002. Wees er tijdig bij want sommige voorstellingen zullen snel uitverkocht zijn!

Zoek het Marsmannetje

Maandag 9 juli 2012
Hechtel-Eksel - Zoek het MarsmannetjeZoomHet Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA heeft vandaag een spectaculaire foto verspreid van Mars, gezien vanuit een Marsrobot (foto). De foto is door de NASA ineengeknutseld uit 817 opnamen die in de voorbije vier maanden door een camera op de Marsjeep Opportunity zijn gemaakt. Die jeep stond toen in winterslaap op een kraterhelling. Op de foto hierboven is niet alleen het oppervlak van de Rode Planeet te zien, maar ook het traject dat de zeswielige jeep heeft afgelegd én, op de voorgrond, de zonnepanelen van de robot. (Foto NASA/JPL-Caltech/Cornell/Arizona State U.)

Vandaag gezien...

Maandag 9 juli 2012
Hechtel-Eksel - Vandaag gezien...ZoomVandaag waren er "prachtige 'coronal loops' te zien aan de westrand van de Zon", meldde Ruben Weytjens. "Dat zijn gesloten magnetische veldlijnen, uitgaande van zonnevlekken waarbinnen plasma gevangen zit." Duidelijk? (Foto sdo.gsfc.nasa.gov)

Theodoor Spooren overleden

Zaterdag 7 juli 2012
Hechtel-Eksel - Theodoor Spooren overledenDonderdag is Theodoor Spooren overleden, de echtgenoot van Agnes Swinnen. Hij was 91 jaar. Dinsdag wordt hij begraven na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Hechtel. Maandag om 19 uur is er daar een avondwake.
Het hele nieuwsbericht

Emilienne Frederix overleden

Donderdag 5 juli 2012
Hechtel-Eksel - Emilienne Frederix overledenVrijdag is Emilienne Frederix overleden, de echtgenote van Henri Aerts. Ze was 67 jaar. Volgens haar wens hebben de crematie en de plaatsing van de asurne in alle stilte plaatsgevonden.

Charel Vandermaesen overleden

Woensdag 4 juli 2012
Maandag is Charel Vandermaesen overleden, de echtgenoot van Stans De Coster. Hij was 89 jaar. Vrijdag worden zijn assen bijgezet na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Hechtel.

Een héél klein draakje

Dinsdag 3 juli 2012
Hechtel-Eksel - Een héél klein draakjeZoomVoortaan zullen we een rups met andere ogen bekijken. Dat komt door bijgaande foto die Frido van Hertum maakte van de rups van een nachtvlinder, het kroonvogeltje. Toen de rups gestoord werd ging ze in een 'stoorhouding' zitten; het kopje werd volledig rondgeplooid tegen de rug, en dan zie je dat kopje ondersteboven. Het lijkt dan nogal wat op een draakje, en je kan zelfs de tandjes zien. De rode uitsteeksels zijn geen horentjes maar de koppoten van de rups.
Een héél klein draakje
Zoom
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel