Het overige nieuws

Wie hoger onderwijs of volwassenenonderwijs volgt en moeite heeft om het allemaal betaald te krijgen, kan bij de provincie een studielening aanvragen. Die werd vorig jaar door nauwelijks 60 studenten aangevraagd, zegt gedeputeerde voor financiën Frank Smeets in het blad Visie. De provincie wil dat aantal flink verhogen en heeft een aanzienlijk budget klaarliggen.
Het Fonds van de Limburgse Studieleningen geeft renteloze studieleningen aan studenten. Deze lening betaal je terug na je (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Jacobs overleden

Donderdag 29 augustus 2013
Hechtel-Eksel - Mia Jacobs overledenDinsdag is Mia Jacobs overleden, de weduwe van Jan Vanderhoydonks. Ze was 84 jaar. Zaterdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Eksel. Vrijdag om 19 uur is er daar een avondwake.

Spottersdag op Kleine Brogel

Woensdag 28 augustus 2013
Hechtel-Eksel - Spottersdag op Kleine BrogelZoomOp zaterdag 14 september organiseert de Vliegbasis Kleine Brogel een Spottersdag. Die dag komen ruim 2.000 luchtvaartfanaten naar de vliegbasis om er beelden te maken van de Belgische en buitenlandse vliegtuigen die daar staan naar aanleiding van de Internationale Sanicole Airshow. Wie er bij wil zijn, moet zich eerst inschrijven via www.spottersday.be. Daar staat ook meer info over dat evenement. UPDATE En hier kunt u zich inschrijven voor de spottersdag.  (Foto spottersday.be)

Jet Beckers overleden

Woensdag 28 augustus 2013
Hechtel-Eksel - Jet Beckers overledenZondag is Jet Beckers overleden, de echtgenote van Henri Hermans. Ze was 87 jaar. Vrijdag wordt ze gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Eksel. Donderdag om 19 uur is er daar een avondwake.
Hechtel-Eksel - De nieuwe NIKO-tas is een groot succesZoomDankzij de verkoop van de originele kunstkalender met tekeningen van de NIKO-leerlingen steunde men daar al vele jaren een meisjesschool met internaat in het Indische Maranghada. Afgelopen schooljaar werd iets helemaal nieuws gelanceerd: de NIKO-tas! Ontworpen door leerlingen van de NIKO-Kunstacademie en door hen voornamelijk gebruikt om materiaal in te vervoeren. Maar ook bij de leerlingen van podiumkunsten is ze heel gegeerd en ze duikt ook regelmatig op in de supermarkt. Dan zijn ze (…) Het hele nieuwsbericht

Word imker!

Maandag 26 augustus 2013
De Imkersvereniging Pelter Biehalle en de vzw Scholingscentrum LIB  organiseren van 7 januari e.k. tot 17 juni (zeg niet dat we er niet tijdig bij zijn) een starterscursus "Nieuwe Imker". De theorielessen wordt in 't Pelterke gegeven, de praktijklessen bij diverse bijenhallen. Deelname aan de cursus kost 30 euro. Wie slaagt krijgt een getuigschrift van het Ministerie van Landbouw en Visserij. En "als de cursist voldoet aan de voorwaarden krijgt hij na ondertekening van een contract een bijenkast, een bijenvolk en wordt er in de afdeling een peter toegewezen. Deze laatste begeleidt de cursist gedurende minstens één bijenseizoen." 
Meer info bij Johan Cardinaels, tel. 011/643993, johancardinaels[!]telenet.be; of bij Dirk Bollen, tel. 011/733030, bollendirk[!]hotmail.com. UPDATE Op de site van de Limburgse Imkersvereniging vindt men informatie over alle cursussen die in dat verband worden aangeboden.

Akabe zoekt leid(st)ers

Zondag 25 augustus 2013
Akabe Neerpelt is een inclusieve jeugdbeweging die het voor jongeren met een beperking mogelijk maakt zich te ontplooien in het tempo dat ze zelf aangeven. Ze maakt deel uit van Scouts en Gidsen Vlaanderen en probeert die waarden in de mate van het mogelijke zoveel mogelijk te handhaven. De vereniging is nu op zoek naar enthousiaste nieuwe leiders en leidsters. Voor praktische vragen kunt u terecht bij akabeneerpelt[!]hotmail.com.

Jef Reumers overleden

Zaterdag 24 augustus 2013
Hechtel-Eksel - Jef Reumers overledenWoensdag is Jef Reumers overleden, de echtgenoot van Mieke Wouters. Hij was 77 jaar. De afscheidsplechtigheid en de crematie zullen in familiekring plaatsvinden. Maandag is om 19 uur er een avonddienst in Aula 't Sant.

Meer en andere vlinders door de zomer

Donderdag 22 augustus 2013
Hechtel-Eksel - Meer en andere vlinders door de zomerZoomHet is een goede zomer voor de vlinders. Er zijn er beduidend meer dan de voorbije jaren, meldt Natuurpunt. Daarnaast waren er onder de 41 soorten die tijdens de nationale tuinvlindertelling geregistreerd werden ook vele zeldzame nieuwkomers. Toch boeren sommige soorten ook achteruit: graslandvlinders als het icarusblauwtje doen het jaar na jaar slechter.
‘Op 3 en 4 augustus telden 7.747 Vlaamse gezinnen meer dan 202.000 vlinders in hun tuin’, zegt Wouter Vanreusel van Natuurpunt. (…) Het hele nieuwsbericht

Jan Aerts overleden

Zaterdag 17 augustus 2013
Woensdag is Jan Aerts overleden, de echtgenoot van Lieve De Valck. Hij was 81 jaar. Dinsdag wordt hij gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Hechtel. Maandag om 19 uur is er daar een gebedswake.

Politici blijven fors cumuleren

Vrijdag 16 augustus 2013
In Vlaanderen oefent een politicus gemiddeld 3,5 bezoldigde mandaten tegelijk uit, berekende De Tijd op basis van het mandatenoverzicht dat het Rekenhof deze week publiceerde in het Belgisch Staatsblad. De Noord-Limburgse burgemeesters blijven duidelijk boven dat gemiddelde. Kampioen is burgemeester Raf Drieskens van Neerpelt, die vorig jaar 14 mandaten cumuleerde waarvan er 9 betaald werden. Theo Schuurmans (Hamont-Achel) kreeg er 7 van de 14 betaald, Jaak Fransen (Overpelt) 6 van de 8, Peter Vanvelthoven (Lommel) 3 van de 7, Theo Kelchtermans (Peer) 5 van de 10, Raf Truyens (Hechtel-Eksel) 6 van de 14 en Lode Ceyssens (Meeuwen-Gruitrode) 2 van de 2.
Men kan de cumuls die de politici er vorig jaar op na hielden, raadplegen op www.cumuleo.be. Klik eerst rechtsboven op NL en vul dan in de tweede kolom, onder "Een mandataris zoeken", de naam van de gezochte politicus in.

Gelukkige moederdag aan alle mama's

Donderdag 15 augustus 2013
Hechtel-Eksel - Gelukkige moederdag aan alle mama'sZoomVan harte een mooie moederdag gewenst aan alle moeders, vanwege het hele team van Internetgazet! (Foto Jan Buyens)

Paul Evers overleden

Maandag 12 augustus 2013
Hechtel-Eksel - Paul Evers overledenZaterdag is Paul Evers overleden, de echtgenoot van Carine Leten. Hij was 56 jaar. De crematie en de afscheidsplechtigheid zullen in beperkte kring plaatsvinden. Dinsdag om 19 uur is er een avonddienst in Aula 't Sant.
Hechtel-Eksel - Nog talent gezocht voor de 'charity party'ZoomOp zondag 1 september organiseren 2 enthousiaste tieners uit Hamont - Barbara Ocran en Koen Jegers - een benefietfeest in 't Pelterke. Hun vrienden helpen hen om er een geslaagd feest van te maken. Alle opbrengst gaat naar 'Charity: water', een organisatie die zich inzet voor zuiver drinkwater voor scholen, wijken, dorpen, .. in Afrika en daar met dat doel waterputten boort.
Het wordt die zondag in 't Pelterke een heus feest met activiteiten zoals waterballongevechten, (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - WK kajak: Broekx-Peters 7de in finaleZoomHet WK kajak voor -23-jarigen in Welland (Canada) zit er op. De allerlaatste wedstrijd van dit kampioenschap was de K2 500 m bij de dames met daarbij Lize Broekx & Hermien Peters. Het was een spannende wedstrijd, die gewonnen werd door Rusland vóór Duitsland en Mexico. De rest van het veld lag zeer dicht bij elkaar, waarbij tussen nummer 4 en nummer 7 slechts  0,172” verschil was. Jammer genoeg in het nadeel van de NWC-dames, die op dit WK zevende werden. Op de foto Hermien Peters (links) en Lize Broekx.
Ook Hermien Peters (Hechtel-Eksel) en Lize Broekx (Neerpelt) gaan naar de A-finale op het WK kajak voor junioren en senioren jonger dan 23 jaar, dat in het Canadese Welland wordt betwist. In de K2 500m werden ze in de eerste ronde pas vierde, waardoor ze zich in de halve finales moesten bewijzen. En daar werden ze tweede, meteen goed voor een ticket voor de finale. UPDATE Joeri Weckx (Lommel) nam later op de dag deel aan de reeks van de K2 200 m bij de -23-jarigen samen met de Harelbeekse vaarder Jonathan Delombaerde. In dit specifiek spurtnummer werden beiden, na een voortreffelijke start, mooi tweede achter de Hongaarse ploeg. Zo plaatsten ze zich voor de halve finale die morgen/ zaterdag gevaren wordt.

Tel de tuinvlinders dit weekend

Vrijdag 2 augustus 2013
Hechtel-Eksel - Tel de tuinvlinders dit weekendZoomDit weekend is het tuinvlindertelling. Hou gedurende een halfuurtje uw tuin in het oog en geef dan de resultaten van uw telling door aan www.vlindermee.be. Daar vindt u ook de naam van de vlinders die u misschien hebt gezien. 
Op de foto: vandaag zaten er in 't Lindel in Overpelt alvast twee citroenvlinders die een terrasje aan 't doen waren op de vlinderstruik. Links het vrouwtje, rechts het mannetje. (Foto Trinette Paesen)

Jorrit Aerts overleden

Vrijdag 2 augustus 2013
Hechtel-Eksel - Jorrit Aerts overledenGisteren is Jorrit Aerts overleden in het bijzijn van zijn mama. Hij was 7 jaar. Zaterdag om 9.30 uur is er een engelenmis in de kerk van Hechtel.

Gaat Bob het maken?

Donderdag 1 augustus 2013
Hechtel-Eksel - Gaat Bob het maken?ZoomOp het internet vind je vaak originele ideeën die na verloop van tijd een eigen leven gaan leiden. Vanavond maakten we op Facebook kennis met Bob, de party-wc-rol. Het is een idee van Jana Weinertova, een artistiek begaafde oud-leerlinge van Mater Dei in Overpelt. Haar creatie is een WC-rolletje dat zich graag uit als feestbeest en bevriend is met Fester, nog zo'n feest-wc-rol. Vanavond betrapten we Bob in een hangmat met Sandra (foto)...
Het is een origineel idee, dat knap uitgewerkt is, met dank aan Jana's tekentalent. Benieuwd in welke toestanden Bob verzeild gaat geraken! Bob, de party-wc-rol

De kajakkers doen het goed op het WK

Donderdag 1 augustus 2013
De NWC-kajakkers hebben op de eerste wedstrijddag van het WK voor junioren en -23-jarigen in het Canadese Welland hun start niet gemist. Junior Artuur Peters (Hechtel-Eksel) kon zich, na een derde plaats in de reeks en een tweede plaats in de halve finale, plaatsen voor de A-finale zaterdag. Artuur ging van start in de K1 over 1000 m bij de heren junioren en wist zich dus met een achtste tijd van al de finalisten te selecteren.
Broer William Peters (Hechtel-Eksel) ging bij de -23-jarigen (…) Het hele nieuwsbericht
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen