Het overige nieuws

Karate: WK-succes voor KCAR

Maandag 30 september 2013
Op het WK karate in het Britse Crawley hebben de atleten van karateclub KCAR mooie successen geboekt: 1x goud, 2x zilver, 6x brons en 6x brons in team. Daphne Kuipers uit Eksel brak vrijdag het ijs door in haar categorie vice-wereldkampioene te worden in het onderdeel kata. In de namiddag deed Ward Lemmens uit Helchteren daar nog een bronzen plak bij. Op zaterdag werd het gaspedaal volledig ingedrukt. Eva Kuipers (Eksel), Mirthe Conen, Sidney Van Herreweghe, Indra Winters (Peer) en alweer Ward (…) Het hele nieuwsbericht

Werken voor de Zuiddag!

Zondag 29 september 2013
Op donderdag 17 oktober is het Zuiddag. Waarschijnlijk zegt u dat niets. Maar onder de slogan Work for Change gaan Vlaamse en Brusselse scholieren jaarlijks tijdens de schooluren één dag werken. Het geld dat ze die dag verdienen (40 euro) is niet voor de leerlingen maar voor een project in het zuiden; meer specifiek jonge koffieboeren in Peru. Een mooi project waarbij zowel de jongeren hier als de jongeren in het zuiden wel bij varen. Ook Mater Dei zal meedoen met de Zuiddag. Alle leerlingen van het vijfde jaar zoeken momenteel een job in de regio. Heeft u een bedrijf en ziet u het wel zitten om aan dit mooie project mee te werken dan mag u contact opnemen met de school of met Dirk Delchambre ( delchambre-jeurissen[!]scarlet.be of 0479 79 96 41) (WV)

Weert is groenste stad van Europa

Zaterdag 28 september 2013
In Nieuwpoort is gisteren bekend gemaakt dat Weert, net over de grens in Nederland, zich de 'Groenste stad van Europa' mag noemen. De jury van Entente Florale had waardering voor het hoge niveau en kende daarom een gouden score toe aan Weert. Vorig jaar werd Weert ook al de 'Groenste gemeente van Nederland' en plaatste zich op die manier voor deze competitie. Voor België was het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas genomineerd, maar dat viel naast de prijzen. 

Truda Dalemans overleden

Zaterdag 28 september 2013
Hechtel-Eksel - Truda Dalemans overledenMaandag is Truda Dalemans overleden, de weduwe van Victor Weckx. Ze was 68 jaar. Het afscheid en de crematie hebben in alle stilte plaatsgevonden.
UPDATE Voor deelname aan de 'werelddag van verzet tegen extreme armoede' in Tongeren is er door de organisatie gratis busvervoer geregeld. Deze vijftiende editie wordt georganiseerd door het Trefpunt Armoede, Werkgroep 17 oktober en andere welzijnsorganisaties. De blikvangers dit jaar zijn een sterke podiumbezetting en een fakkeltocht.  De bus vertrekt dus op 17 oktober om 16 uur aan het OCMW in Hechtel. De terugreis wordt voorzien na de (…) Het hele nieuwsbericht
De politiezones HANO (Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt), Kempenland (Hechtel-Eksel), Leopoldsburg en Peer) en Lommel hebben vandaag een gezamenlijke verkeersactie gehouden van 7 tot 15 uur. Deze acties kaderden in het project "veilig schoolbegin". Er namen 17 politiemensen aan deel. Er werd vooral gecontroleerd op het dragen van de veiligheidsgordel en het correct gebruik van kinderzitjes, waardoor de veiligheid van het schoolgaand verkeer verhoogd kan (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Opening cultuurseizoen CC De Adelberg LommelZoomCultuurcentrum De Adelberg viert haar twintigjarig bestaan. Twintig jaar ontroering, verwondering, blijdschap, een lach en een traan. De Adelberg is dan ook een warm nest voor verrassende projecten en uniek talent waarbij eigenheid, identiteit en creativiteit steeds hoog in het vaandel worden gedragen.
Het openingsconcert dit seizoen is 'BL!NDMAN: saxofoonkwartet speelt Bach'. Het internationaal vermaarde saxofoonkwartet BL!NDMAN opent het twintigste seizoen van CC De Adelberg met een (…) Het hele nieuwsbericht

KF Eendracht bestaat 125 jaar

Woensdag 25 september 2013
KF Eendracht bestaat dit jaar 125 jaar en daarom nodigen ze op zondag 29 september enkele bevriende fanfares en harmonieën uit voor een concert. Er komen groepen uit Balen, Tessenderlo, Herk-de-Stad en Kessenich. Vanaf 15 uur kunt u zondag dus terecht in De Geer voor dit gratis concert.

Geen successen op WK kajakmarathon

Zaterdag 21 september 2013
Op de tweede dag van het WK kajakmarathon in het Deense Kopenhagen werden er door de NWC-deelnemers vandaag geen potten gebroken. Artuur Peters en Dries Broekx kwamen bij de heren junioren in K2 niet verder dan een elfde plaats. Karolien Plas, die bij de dames junioren een team vormde met de Zwevegemse Justine De Rore, behaalde een magere dertiende plaats.

Jaklien Eerdekens overleden

Zaterdag 21 september 2013
Op woensdag 4 september is Jaklien Eerdekens overleden, de weduwe van Georges Cuyvers. Ze was 83 jaar. De begrafenisdienst vond op 7 september naar haar wens in intieme kring plaats.

Mist of geen mist, dat is de vraag

Vrijdag 20 september 2013
Hechtel-Eksel - Mist of geen mist, dat is de vraagZoomVoor zondag en maandag bestaat de kans dat er 's ochtends mist ontstaat, zo melden ons de weervoorspellers. Mist is in feite niets anders dan bewolking dicht tegen het aardoppervlak, zegt weerman Ruben Weytjens. Niet in alle omstandigheden kan er mist ontstaan; het moet helder, vochtig en windstil zijn. Voorspellen of er al dan niet mist zal hangen is dus geen sinecure. Op zijn website heeft hij in een boeiend artikel uitvoerig beschreven hoe mist ontstaat. (WV)
Een onderneming die  de komende drie jaar investeringen doet, zal vanaf 2015 minder belastingen betalen op machines en uitrusting. Onder impuls van minister Muyters werd beslist om de onroerende voorheffing op materieel en outillage met 15 miljoen euro te verminderen. Voka vraagt al jarenlang om deze taks op machines af te bouwen, omdat die schadelijk is voor de industriële investeringen in Vlaanderen.
Vrijdag 20 september, aan de vooravond van de Werelddag Dementie, zendt TV Limburg de eerste aflevering uit van de docureeks “Geprikkeld door dementie”. In zes opeenvolgende afleveringen, telkens op vrijdagavond, bieden zeven Limburgse mensen met dementie, hun mantelzorgers en hulpverleners een kijk in hun dagelijkse leven.  “Deze reeks is opgedragen aan de meer dan 11.000 Limburgers met dementie en aan iedereen die een bijdrage levert om de kwaliteit van leven van personen met dementie en hun mantelzorgers te verhogen”, aldus gedeputeerde van Welzijn Frank Smeets.

Stemmen voor Neoscores

Woensdag 18 september 2013
Hechtel-Eksel - Stemmen voor NeoscoresOp 7 november van vorig jaar speelde de Brussels Philharmonic, als eerste orkest zonder papieren partituren: die partituren stonden op een tablet. Neoscores, de onderneming die de software produceerde die dit huzarenstukje mogelijk maakte, werd opgezet door Ekselaar Bob Hamblok (foto). Als pianist en webdesigner kon hij  het beste van twee werelden combineren. 
Neoscores werd nu door de Kamer van Koophandel van Antwerpen genomineerd bij de acht meest beloftevolle starters van 2013. Het zou natuurlijk prachtig zijn als Bob het zou halen van de zeven anderen. Waarom zouden we dan niet voor hem - Neoscores dus - stemmen? Dat kan via deze link. Stemmen kan tot en met zondag 22 september. Doen!
Nederlands leren is belangrijk. Maar het leren van onze taal vraagt tijd. Daarom biedt de provincie sinds 2007 een sociaal tolkendienst aan. Vanaf 1 januari 2014 start ook de dienstverlening rond sociaal vertalen op. Daartoe gaf de provincieraad op initiatief van gedeputeerde voor Welzijn, Frank Smeets (CD&V), vandaag groen licht.
Frank Smeets, gedeputeerde voor Welzijn: “Hulp en dienstverleners die geconfronteerd worden met cliënten die nog geen of onvoldoende (…) Het hele nieuwsbericht
De Koning Boudewijnstichting lanceerde zopas de projectoproep ‘Buurten op den buiten’. Buurtverenigingen maar ook andere verenigingen kunnen er een beroep op doen. Het moet gaan om bewonersprojecten voor hun buurt of dorp, die de kwaliteit van het (samen)leven verbeteren, de contacten bevorderen tussen een ruime en diverse groep van bewoners en projecten die alle buurt- of dorpsbewoners aanspreken. Een vereniging kan tot 5.000 euro steun krijgen. Dossiers moeten ingediend worden voor 30 september en de resultaten zijn gekend tegen 29 november 2013.
Meer informatie op de website van de Koning Boudewijnstichting.

Kajak: laatste dag Olympic Hopes

Zondag 15 september 2013
Met de 200 m-wedstrijden werden de Olympic Hopes-kajakwedstrijden in het Tsjechische Racice vandaag afgesloten. Artuur Peters (Hechtel-Eksel) kon zijn overwinningsreeks van de twee voorgaande dagen niet verderzetten en eindigde bij de heren geboren in 1998 zesde in 39”06. Roos Broekx (°1998 – Neerpelt) werd 12de in 49”06 en haar broer Neel (°1997 – Neerpelt) 16de in 42”12. Nick Verduyckt (Overpelt), Daan Cox en Karolien Plas (beiden Hamont-Achel) werden allen uitgeschakeld in de halve finales.
Artuur Peters en Karolien Plas reizen in de loop van deze week door naar het Deense Kopenhagen om er deel te nemen aan het wereldkampioenschap kajakmarathon samen met de NWC-ers Toon Broekx, Dries Broekx, Lize Broekx, Hermien Peters en William Peters.

Handbal: Arena klopt Meeuwen

Zaterdag 14 september 2013
 In de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen in de Superliga van het handbal is Arena Hechtel vanavond in Meeuwen gaan winnen met 25-27.

Kajak: weer goud voor Artuur Peters

Zaterdag 14 september 2013
Hechtel-Eksel - Kajak: weer goud voor Artuur PetersZoomOp de tweede dag van de Olympic Hopes-competitie kajak in het Tsjechische Racice werden de wedstrijden over 500 meter gevaren. NWC-er Artuur Peters (Hechtel-Eksel) heeft ook op deze tweede dag zijn klasse bij de heren (geboortejaar 1996) getoond. Hij won overtuigend de wedstrijd in 1’43”3 vóór de Kroaat Zoran Vidovic (1’44”0) en de Cyprioot Ioannis Odysseos (1’44”3). Ook de K2 500 m van het geboortejaren 1997/1998, haalde met Daan Cox (Hamont-Achel) en zijn neef Neel Broekx (Neerpelt) de A-finale; ze werden er 9-de in 1’42”. Bij de andere NWC-leden werd Roos Broekx (°1998 – Neerpelt) in totaal 10de in 2’12”, Karolien Plas (°1996 – Hamont-Achel) 11de in 2’09” en Nick Verduyckt (°1998 – Overpelt) 12de in 1’53”.
Morgen/zondag worden deze Olympic Hopes afgesloten met alle 200 m-wedstrijden. Op de foto: de K2 met Daan Cox & Neel Broekx.

Nu pas actie 'Veilig schoolverkeer'

Vrijdag 13 september 2013
Het nieuwe schooljaar is inmiddels al twee weken oud, maar nu pas wordt door provinciebestuur, politiediensten en beide Limburgse parketten een provinciaal gecoördineerde thema-actie “Veilig Schoolverkeer” georganiseerd.
Maar beter laat dan nooit, natuurlijk. De actie start maandag en duurt tot 14 oktober. 
In die periode gaat de lokale politie extra aandacht besteden aan overtredingen in de schoolomgeving. Zo zal men bij volwassenen controleren op het dragen van de veiligheidsgordel, het foutief parkeren en snelheid. De jongeren worden dan weer gecontroleerd op de technische eisen van hun fiets/bromfiets en op hun (rij)gedrag in het verkeer.

Kajak: Artuur Peters wint in Racice

Vrijdag 13 september 2013
Hechtel-Eksel - Kajak: Artuur Peters wint in RaciceZoomOp de eerste dag van de Olympic Hopes-competitie kajak in het Tsjechische Racice werden de wedstrijden over 1000 meter gevaren. NWC-er Artuur Peters (Hechtel-Eksel - foto) heeft er, zoals ook vorig jaar, de hoofdvogel afgeschoten in de K1 1000 m bij de heren geboortejaar 1996. Hij won de wedstrijd in 3’40”8 vóór de Oostenrijker Christoph Kornfeind (3’42”4) en de vice-wereldkampioen junioren 2013 Tomas Vesely (3’42”6) uit Tsjechië.
Bij de (…) Het hele nieuwsbericht

De airshow op Sanicole nadert

Vrijdag 13 september 2013
Hechtel-Eksel - De airshow op Sanicole nadertZoomIn de vroege namiddag ook dit trio hoog en relatief langzaam in de lucht zien cirkelen? Als ze reclame wilden maken voor de airshow van Sanicole, dan vlogen ze o.i. toch te hoog, en teveel tussen de wolken. Met de telelens konden we ze wat dichterbij krijgen (foto). Vanavond start het feest op het vliegveld van Hechtel met de sunset airshow,  zondag is het daar de hele dag pret voor luchtvaartliefhebbers. International Sanicole Airshow
De airshow op Sanicole nadert
Zoom

Zondag 'Toeren voor Thomas'

Donderdag 12 september 2013
Hechtel-Eksel - Zondag 'Toeren voor Thomas'ZoomElk jaar wordt voor de 8ste keer de rit ‘Toeren voor Tomas” georganiseerd. Tomas (foto) is een jonge kerel die geen onderbenen heeft. Hij nam in het verleden ook wel eens deel aan de Boseindrun (met protheses, zoals de Zuid-Afrikaanse atleet Pistorius). Het doel van de rit is mindervalide sporters financieel te steunen bij de aanschaf van vaak dure sportmaterialen.
De tocht zelf is komende zondag 15 september; ze start om 9u aan de Bosuil in Neerpelt. Deelnemen (…) Het hele nieuwsbericht

Zes NWC-ers naar 'Olympic Hopes'

Donderdag 12 september 2013
Morgen/vrijdag, zaterdag en zondag gaan in het Tsjechische Racice de Olympic Hopes kajakwedstrijden door, voor jongeren van het geboortejaar 1996, 1997 of 1998. Ze zijn bedoeld om jonge kajakkers de kans te geven zich met leeftijdsgenoten uit heel de wereld te meten. Voor de Belgische selectie werden 6 leden van de Neerpeltse Watersportclub hiervoor afgevaardigd: Roos Broekx (Neerpelt), Karolien Plas (Hamont-Achel), Nick Verduyckt (Overpelt), Daan Cox (Hamont-Achel), Neel Broekx (Neerpelt) en Artuur Peters (Hechtel-Eksel). Alle info over deze Olympic Hopes is hier terug te vinden.

Krokussen voor een appel en een ei

Woensdag 11 september 2013
Hechtel-Eksel - Krokussen voor een appel en een eiZoomDe verkoop van krokussen loopt dit jaar slecht, meldt de Limburgse imkersbond.Men zit daar met nog ruim 80.000 krokussen in voorraad; die zouden normaal gezien al allemaal verkocht moeten zijn. Krokussen zijn belangrijk voor bijen, die daar goed voorjaarsstuifmeel uit halen.
De krokussen kosten 3 euro voor 50 stuks (daar kunt u ze zelf niet voor telen), ze zijn grootbloemig en hebben verschillende kleuren.
Bestellen kan per mail bij ghislain.louis[!]telenet.be met vermelding van het afhaalpunt. Die afhaalpunten zijn, telkens tussen 14 en 17u:
- Bijenhal Herkenrode op 15 en 22 september
- De Wulp Neerpelt op 15 september 
- Op ‘t Sonnis in Helchteren op 15 september 
- in het Heempark in Genk op 22 september.

Vier generaties, met dank aan Lise

Woensdag 11 september 2013
Hechtel-Eksel - Vier generaties, met dank aan LiseZoomNa de geboorte van Lise Cornelissen op 20 augustus waren er vier generaties in de familie: Catho Franssen (78), Eliane Loenders (54), Sara Martens (30) en Lise Cornelissen (3 weken nu).

Morgen 'Dag tegen Kanker'

Woensdag 11 september 2013
Morgen/donderdag organiseert de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) de veertiende editie van de Dag tegen Kanker. Dit jaar nemen in heel Vlaanderen 105 ziekenhuizen en campussen deel aan deze actie en leggen ze hun kankerpatiënten extra in de watten. Een overzicht van alle activiteiten vindt u op www.dagtegenkanker.be.
Ook het Mariaziekenhuis in Overpelt doet enthousiast mee: van 13 tot 17 uur zijn voor de patiënten heel (…) Het hele nieuwsbericht

Affiche Sanicole nog uitgebreid

Maandag 9 september 2013
Hechtel-Eksel - Affiche Sanicole nog uitgebreidZoomDe affiche van de International Sanicole Airshow, waar o.m. de Patrouille de France en de Super Constellation al op staan te pronken, is vervolledigd met het PC7-Team en de Baltic Bees (foto). Dat heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt.
Het Zwitserse PC7-Team zal komende zondag een wervelende show brengen op 9 Pilatus PC7 turboprop trainers. Tijdens de Royal International Air Tattoo in Engeland de grootste vliegshow ter wereld, werd het team nog bekroond met de (…) Het hele nieuwsbericht

Oude landkaarten...

Zondag 8 september 2013
Wist u dat in de 17de eeuw de abdij van Sint-Truiden niet alleen het kasteel Ter Dolen bezat, maar ook talloze landbouwgronden in de omliggende gemeenten Eksel, Wijchmaal, Peer, Grote Brogel en Beverlo? In het kerkje van Laak, in de Kleine Heresteeg in Houthalen, kunt u zich op een tentoonstelling hiervan vergewissen op de kaarten van landmeter Lambert Warnouts uit 1690, aangevuld met latere kaarten van Ferraris (1770) en de kaart van de buurtwegen (1845). Zo krijgt u niet alleen een mooi overzicht van het grondbezit van de abdij, maar ook van het grondgebruik in enkele Kempense gemeenten tijdens de laatste 300 jaar. Nog te bezichtigen tot 20 september, alleen op zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur. Rondleidingen voor groepen na afspraak met martinkellens[!]houthalen-helchteren.be of via 011/49.20.96.(JL)

Op de heide staan de bijen

Donderdag 5 september 2013
Hechtel-Eksel - Op de heide staan de bijenZoomImkers uit alle gemeenten van Noord-Limburg hebben hun bijen op de heide staan in Eksel. Waarschijnlijk volgende week halen ze de kasten terug om heidehoning te slingeren. Een moeilijke karwei, omdat deze honing vaster is dan andere. Er is wel veel vraag naar heidehoning voor zijn bijzondere smaak. Sommige imkers slingeren niet en laten de honing in de kasten als wintervoeder voor de bijen.

Theo Beyen overleden

Donderdag 5 september 2013
Hechtel-Eksel - Theo Beyen overledenMaandag is Theo Beyen overleden de echtgenoot van Lisette Goven. Hij was 75 jaar. De afscheidsdienst voorafgegaan door de crematie zal in intieme kring plaatsvinden. Vrijdag om 19 uur is er een gebedswake in de parochiekerk van Eksel.

Het WK kajak zit er op

Zondag 1 september 2013
Op de laatste dag van het WK kajak in Duisburg moesten Lize Broekx (Neerpelt) en William Peters (Hechtel-Eksel) aan de slag op de K1 over 5000 meter. Deze wedstrijd wordt gevaren in een massastart per geslacht. Lize behaalde een 12-de plaats in de dameswedstrijd in een tijd van 23’20” en William werd 13-de bij de heren in een tijd van 20’48”. Daarmee zit dit WK er op en kunnen beiden zich voorbereiden op het wereldkampioenschap kajakmarathon dat over 3 weken zal plaatsvinden in het Deense Kopenhagen.
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel