Het overige nieuws

Rosa Froeyen overleden

Dinsdag 30 september 2014
Hechtel-Eksel - Rosa Froeyen overledenZaterdag is Rosa Froeyen overleden, de weduwe van Toine Schraepen. Donderdag wordt ze begraven na een afscheidsdienst (om 11 uur) in aula 't Sant.

102 weekendongevallen in Limburg

Maandag 29 september 2014
Hechtel-Eksel - 102 weekendongevallen in LimburgZoomAfgelopen weekend werden er in heel Limburg 102 verkeersongevallen gemeld, waarvan 34 met lichamelijk letsel en 68 met enkel stoffelijke schade. Daarbij vielen 2 doden, 3 zwaargewonden en 34 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 74 ademtesten afgenomen, waarvan er 2 positief bleken (of 2,7 %). Van drie bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 20 gevallen van vluchtmisdrijf. 

Opendeurdag bij de brandweer

Zondag 28 september 2014
Hechtel-Eksel - Opendeurdag bij de brandweerZoomBij de brandweer in Lommel was het vandaag opendeurdag. En daar kwam heel wat volk voor opdagen. Kinderen waren enthousiast dat ze (bijna) alles mochten aanraken en proberen... (Foto Deborah Porcu)
Vrijdag 17 oktober fietst, tramt, treint en bust heel jeugdbewegend Vlaanderen in jeugdbewegingshemden, -t-shirts en -sjaaltjes door het land. Op die manier vieren de jeugdbewegingen het engagement van duizenden jongeren die zich jaar in jaar uit inzetten om meer dan 240.000 kinderen en jongeren een jaar vol spel en plezier te bezorgen.
In Limburg worden er in het kader van de Dag van de Jeugdbeweging onder meer activiteiten opgezet in Lommel, Peer, Houthalen-Helchteren, Hasselt, Bilzen, Sint-Truiden en Tessenderlo.

Een huis met een kruis

Vrijdag 26 september 2014
Tribunaliteiten
Een dame uit Limburg verkocht een woonhuis voor 348.000 euro. In de voorlopige koopovereenkomst stond dat het onroerend goed vrij was van bouwovertredingen. Vier dagen voor de datum waarop het huis moest worden “beschreven” bij de notaris, liet haar advocaat plots aan de notaris weten dat de verkoop niet kon doorgaan omdat een aantal constructies en verbouwingen op het verkochte perceel niet vergund waren. “Aan het perceel kleefde een misdrijf en het mocht dus niet worden verkocht, waarmee de (…) Het hele nieuwsbericht

We worden steeds ouder

Donderdag 25 september 2014
De nieuwe sterftecijfers van 2013, die vandaag gepubliceerd werden, wijzen op een nieuwe toename van de levensverwachting na de lichte terugval in 2012. Voor de hele bevolking in België (beide geslachten) bedroeg de levensverwachting bij de geboorte 80,47 jaar, een aanzienlijke vooruitgang van bijna 80 dagen vergeleken met het jaar voordien.
Die nieuwe stijging is aanzienlijk hoger voor mannen, bij wie de levensverwachting bij de geboorte 77,94 jaar
bedraagt (+119 dagen), dan voor (…) Het hele nieuwsbericht

84 weekendongevallen in Limburg

Dinsdag 23 september 2014
Het afgelopen weekend gebeurden er in Limburg 84 verkeersongevallen, waarvan 18 met gewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen (zowel met gewonden als met enkel blikschade) werden in totaal 56 ademtesten afgenomen, waarvan er 12 positief bleken. Van vier bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken in opdracht van het parket. Er waren in totaal 25 gevallen van vluchtmisdrijf.
Op zondag 9 november (om 14.30 uur) zal mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, Etienne Sourbron, echtgenoot van Relinde Vandewinkel, tot permanent diaken wijden. Deze wijdingsviering zal plaatsvinden in de Sint-Quintinuskathedraal te Hasselt.
Op zondag 30 november 2014 (om 14.30 uur) zal de bisschop Jef Verhaegen, echtgenoot van Carina Bienstman, tot permanent diaken wijden. Deze wijdingsviering zal plaatsvinden in de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen te Hulst (Tessenderlo).
Op (…) Het hele nieuwsbericht

Aanrijding met vluchtmisdrijf

Maandag 22 september 2014
Gisteravond rond 20.30u gebeurde er voor de overweg op de Napoleonweg een kop-staartaanrijding. De aangereden wagen kwam net voor het spoor tot stilstand. De bestuurder, een 45-jarige man uit Hechtel-Eksel, werd gewond. De bestuurder van het aanrijdende voertuig nam de vlucht, maar kon worden achterhaald. Hij bleek dronken achter het stuur te zitten. Zijn rijbewijs werd voor een periode van 15 dagen ingetrokken.

Een beschermingsparaplu als een zeef

Zondag 21 september 2014
België is een rijk land en toch leeft één op de zeven Belgen in armoede. Als je geen werk hebt, ziek of oud bent, of uit een ander land komt, is het moeilijk om erbij te horen. Niet weten waar je terecht kunt, weinig hulp of geen duidelijke informatie krijgen, leidt tot uitsluiting. Met de campagne Iedereen beschermd tegen armoede vraagt Welzijnszorg dit jaar aandacht voor de problematiek van sociale onderbescherming. De organisatie gaat op zoek naar de gaten in de paraplu die (…) Het hele nieuwsbericht
De onafhankelijke internationale niet-gouvernementele organisatie Handicap International wil op termijn vrijwilligersgroepen uitbouwen in heel Limburg. Die zullen lokaal een aanspreekpunt zijn en activiteiten organiseren om de projecten van Handicap International te ondersteunen. Bedoeling is dat ze het grote publiek sensibiliseren over de situatie van mensen met een handicap in het Zuiden. In Hasselt is zopas de eerste vrijwilligersgroep van start gegaan.
Handicap International is vooral bekend (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuw alg. directeur Mariaziekenhuis

Vrijdag 19 september 2014
Hechtel-Eksel - Nieuw alg. directeur MariaziekenhuisZoomProf. dr. Bernard Himpens (56 - foto) wordt de nieuwe algemeen directeur van het Mariaziekenhuis. Hij volgt daar begin volgend jaar Roger Luyten op, die met pensioen gaat. Himpens is sinds november 2011 hoofdgeneesheer in het Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden. Hij is ook voorzitter van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België en is als buitengewoon hoogleraar nauw verbonden met de KU.Leuven, waar hij tussen 2005 en 2011 decaan was van de faculteit geneeskunde.

Schotland vandaag...

Vrijdag 19 september 2014
Hechtel-Eksel - Schotland vandaag...ZoomEn zo ziet de uitslag van het referendum in Schotland vandaag er uit, volgens Fobie...

Minder industrie in Top-500

Vrijdag 19 september 2014
VKW Limburg heeft vandaag in Hasselt de jongste editie van de Limburgse Top 500 voorgesteld. In het lijvige naslagwerk – dat 50 nieuwkomers telt – worden de bedrijfsresultaten opgenomen van de 500 Limburgse ondernemingen met de grootste omzet in het jaar 2013. Samen staan deze ondernemingen in voor 28,18% van de totale RSZ-tewerkstelling in onze provincie. De minimumomzet om in de editie 2014 opgenomen te worden, bedraagt maar liefst 11,09 mio euro. Dat is de omzet van het 500ste (…) Het hele nieuwsbericht

Schotland gisteren...

Vrijdag 19 september 2014
Hechtel-Eksel - Schotland gisteren...ZoomZo zag Fobie gisteren het verloop van het referendum in Schotland...

Nieuwe NMBS-dienstregeling

Vrijdag 19 september 2014
Vanaf maandag staat de nieuwe dienstregeling van de NMBS online. Ze gaat op 14 december in.
Het Mariaziekenhuis Overpelt en de Christelijke Mutualiteit organiseren samen een inforeeks en een cursus voor mantelzorgers over omgaan met dementie.
De informatiereeks bestaat uit drie sessies, die worden begeleid door een psychologe, een ergotherapeute en een medewerker van de sociale dienst van het Mariaziekenhuis. De reeks behandelt volgende thema's:
- dementie en omgangsadviezen (30/9)
- concrete tips rond aanpassingen in de thuissituatie (7/10)
- het zorgaanbod en (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Gratis naar... 'The Dogs Days are over'?ZoomMorgenavond om 20.15u is in Dommelhof in Neerpelt de dansvoorstelling "The Dogs Days are over" van Jan Martens te zien, een voorstelling die door Het Theaterfestival geselecteerd werd als één van de meest spraakmakende van het jaar. Ze is opgebouwd uit één fysieke handeling: de sprong. Focus Knack noemde het "een letterlijk en figuurlijk adembenemende dans die je tot een gegeneerde voyeur van zoveel bereidwillig lijden maakt. En tegelijkertijd is al dat gespring een helder (…) Het hele nieuwsbericht

Bloemetje voor Kempisch Tehuis

Donderdag 18 september 2014
De sociale huisvestingsmaatschappij (SHM) Kempisch Tehuis heeft van minister Homans gelukwensen gekregen omwille van het positieve rapport dat een visitatiecommissie onlangs over de werking van de SHM schreef.
Die commissie sprak met verschillende betrokken actoren: de
huurders, OCMW’s, gemeentebesturen, personeel, bestuursleden, ambtenaren en welzijnswerkers.
Op basis van de prestatiedatabank van de Vlaamse overheid werden de prestaties van Kempisch Tehuis vergeleken met die van alle (…) Het hele nieuwsbericht

Gratis naar... 'Rauw'?

Donderdag 18 september 2014
Hechtel-Eksel - Gratis naar... 'Rauw'?ZoomIn Dommelhof in Neerpelt begint vanavond "TAKT!", waarin men drie dagen na elkaar voorstellingen kan zien die binnen de muren van Dommelhof door diverse artiesten werden opgezet en uitgewerkt. Morgen kan men in dat verband gaan kijken naar "Rauw", een dansvoorstelling van Kabinet K. De TAKT-folder zegt dat het een dansvoorstelling is "over spelen, dromen, doen alsof. Soms samen, soms ieder voor zich. Over kind zijn, ook als dat niet kan. Over opgroeien in hachelijke omstandigheden, met als motto: wat je niet breekt, dat maakt je sterk. Met live muziek van Thomas Devos, die als een bard op het slagveld de heldenmoed van de kleine strijders bezingt."
Een ticket kost 5 euro, maar wij mogen tien duotickets weggeven. Geïnteresseerd? Mail dan als de bliksem naar bart.alders[!]limburg.be, en dat alleszins vóór morgenmiddag. Winnaars krijgen een mail in de mailbox. Succes!
"Rauw", vrijdag 20.15u, Dommelhof.

'Wateragentschap NW-Limburg' opgericht

Donderdag 18 september 2014
De provincie Limburg, de gemeenten Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Neerpelt, Overpelt, Peer en de Watering De Dommelvallei gaan samenwerken rond het beheer van de waterlopen. Deze samenwerking resulteert in de oprichting van het "Wateragentschap Noord-West-Limburg", meldt het provinciebestuur. Door dit partnerschap moeten lokale problemen snel gedetecteerd en efficiënt opgelost kunnen worden.
De officiële ondertekening van het charter “Samenwerking rond integraal waterbeheer” gebeurt maandag.

Bouwvakantie volgend jaar

Donderdag 18 september 2014
Binnen de Limburgse bouwsector is een akkoord bereikt over de verlofregeling voor volgend jaar. Daaruit blijkt dat de bouwvakantie valt van maandag 13 juli tot en met maandag 3 augustus. Daarnaast kunnen werknemers vijf vakantiedagen vrij kiezen.

'Dag van het Hart' in Mariaziekenhuis

Donderdag 18 september 2014
Hechtel-Eksel - 'Dag van het Hart' in MariaziekenhuisVolgende week donderdag 25 september organiseert de dienst Cardiale Revalidatie van het Mariaziekenhuis de ‘Dag van het Hart’. Net als elk jaar zet het team zich in om hart- en vaatziekten onder de aandacht te brengen. Die donderdag gaan ze in de namiddag (14 tot 19 uur) met demonstraties en heel veel informatie mensen prikkelen en sensibiliseren over hartstilstand. Deze dag kadert in de ‘Week van het Hart’ die op 22 september start. 
Er zijn in ons (…) Het hele nieuwsbericht

Provincie schrapt subsidiereglementen

Maandag 15 september 2014
Op de agenda van de provincieraadszitting van woensdag staat de opheffing van twee subsidiereglementen. Deze opheffing vloeit rechtstreeks voort uit de bepaling in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord, dat bepaalt dat subsidiëring van persoonsgebonden materies geen provinciale opdracht meer is vanaf 2016.
Het eerste reglement dat wordt opgeheven, betreft de “investeringssubsidie voor dagverzorgingscentra”. Dit reglement werd goedgekeurd door de provincieraad van 18 juni 2014. (…) Het hele nieuwsbericht

Opendeur Landelijke Gilden

Maandag 15 september 2014
Hechtel-Eksel - Opendeur Landelijke GildenZoomGisteren vond de Opendeurdag plaats van de Landelijke Gilden. Ook de Trepkenshoeve deed mee met ponyrijden, demonstratie landbouwwerktuigen, mandenvlechten, touwvlechten en veel meer. Het werd daar een erg leerrijke en aangename dag... (Foto Jacky Geboers)
Opendeur Landelijke GildenOpendeur Landelijke GildenOpendeur Landelijke Gilden
Zoom

Als arbeid een feest wordt

Zaterdag 13 september 2014
Tribunaliteiten
Wanneer kan je zeggen dat je voor iemand arbeid presteert? Als je luistert naar een baas en in ruil een loon ontvangt? Juist. Maar wat als je werk aanvoelt als een ontspanning en je  genoegen neemt met een habbekrats?
Neem bijvoorbeeld dat je op een festival de tickets en toegang tot de backstage controleert. Je krijgt gratis toegang tot de festivalweide, je idolen zijn binnen handbereik. Er is warm eten à volonté, zij het uit de gaarkeuken. Als toemaatje ontvang je nog wat gratis bonnen die je (…) Het hele nieuwsbericht

Mieke Wouters overleden

Zaterdag 13 september 2014
Hechtel-Eksel - Mieke Wouters overledenDinsdag is Mieke Wouters overleden, de weduwe van Jef Reumers. Ze was 74 jaar. De afscheidsplechtigheid en de crematie zullen in intieme kring plaatsvinden. Maandag om 19 uur is er een avonddienst in Aula 't Sant.

Daling Limburgse jeugdwerkloosheid

Vrijdag 12 september 2014
Een analyse van de jeugdwerkloosheid toont niet alleen een daling van de Limburgse werkloosheidscijfers maar ook een sterkere daling dan in Vlaanderen. In vergelijking met augustus 2013 daalt de jeugdwerkloosheid in Vlaanderen met 3,3 %. In Limburg bedraagt de daling 5,5 %. 

Jongerendag op vliegbasis Kleine Brogel

Donderdag 11 september 2014
Komend weekend zijn er op de vliegbasis van Kleine Brogel de "Belgian Air Force Days", morgen/vrijdag wordt van 9 tot 17u op die basis een jongerendag georganiseerd voor de leerlingen van het secundair onderwijs (voorlaatste en laatste jaar). Scholen uit het hele land hebben zich daar al voor ingeschreven.
Die jongeren zullen zich niet vervelen, zo blijkt uit de mededeling van de vliegbasis:
"De objectieven van deze Jongerendag zijn:
- Kennismaking met mogelijke toekomstige (…) Het hele nieuwsbericht

Publieksdag in Hobos en Grote Hof

Dinsdag 9 september 2014
Hechtel-Eksel - Publieksdag in Hobos en Grote HofZoomZondag is het Open Monumentendag. Dan organiseren de gemeentebesturen van Hechtel-Eksel en Overpelt en het Agentschap Natuur en Bos van 10 tot 18u een publieksdag in het Hobos en de Grote Hof. Voor een keertje gaan exclusief de deuren open van het landgoed Hobos, de woning met landgoed waar ooit nog drossaard Clercx woonde, de uitroeier van de Bokkenrijdersbenden. Tijdens de publieksdag kan je vanaf de Grote Hof meegaan met natuurwandelingen en geschiedkundige wandelingen en kan je met de huifkar op (…) Het hele nieuwsbericht

Infrabel lanceert nieuwe overwegbel

Maandag 8 september 2014
Hechtel-Eksel - Infrabel lanceert nieuwe overwegbelZoomGoed nieuws voor de omwonenden van overwegen: Infrabel start met de installatie van een nieuw soort bel op die overwegen, die tegen eind volgend jaar overal aanwezig moet zijn. Het gaat om een elektronisch, golvend belsignaal. Voor de autobestuurders is het veel beter te horen dan de klassieke bel, en doordat het geluid gericht wordt, zullen omwonenden er veel minder last van hebben. Zegt Infrabel. Morgen wordt de eerste "nieuwe bel" geïnstalleerd op een overweg in Hasselt. Meer info (Foto GB)
Hechtel-Eksel - Schrijf een 'soundscape' voor Radio ForestZoomMusica heeft een wedstrijd uitgeschreven voor het componeren van een soundscape voor "Radio Forest", de permanente klankkunstinstallatie in Klankenbos in Neerpelt. De drie beste inzendingen krijgen opnameapparatuur, een recensie op Gonzo Circus en worden voorgesteld aan publiek en genodigden tijdens de Klankenbos Nocturne op vrijdag 28 november. Meer info (Foto Musica)

Elisa Hermans overleden

Maandag 8 september 2014
Hechtel-Eksel - Elisa Hermans overledenDonderdag is Elisa Hermans overleden, de weduwe van Jozef Driesen. Ze was 84 jaar. Woensdag wordt ze begraven na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Wijchmaal. Dinsdag om 19 uur is er daar een avondwake.

Dominique Philipsen overleden

Maandag 8 september 2014
Hechtel-Eksel - Dominique Philipsen overledenDinsdag is Dominique Philipsen overleden. Hij was 50 jaar. De afscheidsplechtigheid en de crematie hebben in intieme kring plaatsgevonden.
Het bisdom Hasselt heeft een voorlopig bedrag van 10.000 euro overgemaakt voor hulp aan de slachtoffers van het geweld in het Midden-Oosten. Enkele weken geleden deden de Belgische bisschoppen een oproep tot solidariteit met de christenen in dat gebied. Hiervoor werd er op 15 augustus jl. in alle parochies en kerken van het land een bijzondere collecte gehouden.
Om de opbrengst van deze collecte ten goede te laten komen aan de christenen van Irak, Syrië en het Midden-Oosten werden er concrete projecten uitgewerkt door Kerk in Nood en Caritas International. Het bisdom heeft – in afwachting van het eindresultaat van deze collecte – nu al een voorschot van telkens 5.000 euro overgemaakt aan beide organisaties.
Op dinsdag 16 en woensdag 17 september pakt het bisdom Hasselt in het kader van het nieuwe werkjaar uit met een startavond in het Cultuurcentrum Hasselt. De avond staat open voor alle priesters, diakens, parochieassistenten, teamleden van parochie en federatie, catechisten, jongerenbegeleiders, pastores in de zorgsector en geïnteresseerden. Op dinsdag worden de deelnemers uit de dekenaten Bilzen, Bree, Genk, Hamont, Maaseik, Maasmechelen, Tongeren en Vlijtingen-Voeren verwacht; op woensdag die uit de dekenaten Beringen, Borgloon, Hasselt, Herk-de-Stad, Lommel, Peer en Sint-Truiden.

'Streekfoto's' van Limburg

Maandag 1 september 2014
De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij POM-ERSV Limburg heeft de nieuwe Streekfoto's voor de 5 Limburgse streken online gezet. Voor elke streek en haar gemeenten (Noord-Limburg, West-Limburg, Maasland, Midden-Limburg, Zuid-Limburg) werd een socio-economische analyse opgemaakt. De 50 geanalyseerde indicatoren kunnen ingedeeld worden in de domeinen demografie, arbeidsmarktaanbod, ondernemerschap, tewerkstelling, werkgelegenheid, werkenden en gemeentelijke pendelarbeid. Telkens worden de resultaten van een streek vergeleken met de resultaten van de andere vier Limburgse streken, met Limburg en met Vlaanderen. Bovendien worden de gemeenten van een streek ook onderling met elkaar vergeleken.
De "Streekfoto" van Noord-Limburg kunt u hier downloaden.
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
12/02
Jacky Snoeckx

PROFICIAT met je 75ste verjaardag opa Je kinderen , klein- en schoonkinderen

de kinderen Snoeckx
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel