Het overige nieuws

Hechtel-Eksel - Ondertussen, in Leopoldsburg...ZoomDaar was er dit weekend weer een Harley Davidson-treffen. Rudy Luys ging er eens een kijkje nemen en maakte er dit filmpje.
Gisteren plaatste Hermien Peters zich op het WK U23 in Minsk al voor de finale van de K1 500 meter, vandaag deed ze dat ook voor de finale van de K1 200 meter. Ze won haar halve finale en zal morgenvoormiddag eerst de finale 200m varen, waarin ze als huidige Europese vice-kampioene het weer zal moeten opnemen tegen de Poolse Europese titelhoudster. In de namiddag staat dan de finale van de K1 500 meter op het programma. En drukke dag dus voor onze Hermien!
De aanwezigheid van een aantal vermaarde fokkerijen in onze provincie heeft er de laatste jaren voor gezorgd dat heel wat mensen de paardensport, hetzij recreatief, hetzij professioneel beoefenen. Dit maakt dat in Limburg 15 % van het Vlaamse totaal oftewel meer dan 20.000 paarden worden gehouden.
De sterke groei van de paardenhouderij leidt ertoe dat steeds meer stallen en faciliteiten in het landschap verschijnen en dat fokkerijen, africhtingsstallen, rijhallen, dierenartsenpraktijken worden gebouwd om aan deze economische sector gestalte te geven.
Na broer Artuur gisteren heeft vandaag Hermien Peters zich geplaatst voor de finale op het WK kajak voor U23-jarigen K1 500 meter in het Wit-Russische Minsk. Hermien won haar halve finale in 1'53" en was daarmee de snelste van alle halve finalisten. De finale wordt zondagnamiddag gevaren maar eerst zal zij zich ook nog proberen te kwalificeren op het sprintnummer K1 200 meter op dit WK.
Amber Van Broekhoven overleefde de halve finale niet samen met de Mechelse Mirthe Leboy. Voor haar is dit WK afgelopen.

Marie-Jeanne Smeets overleden

Donderdag 28 juli 2016
Hechtel-Eksel - Marie-Jeanne Smeets overledenMaandag is de uit Neerpelt afkomstige Marie-Jeanne Smeets overleden, de echtgenote van Serge Fransen. Zij was 61 jaar. De afscheidsdienst vindt in intieme kring plaats in aula 't Sant in Hechtel. Maandag (19 uur) is er daar een avonddienst waarna gelegenheid tot groeten in de begroetingsruimte van de aula.
Artuur Peters heeft zich vandaag geplaatst voor de finale van het WK kajak in het Olympische nummer K1 1000 meter bij de U23-jarigen in het Wit-Russische Minsk. Artuur wist zijn halve finale te winnen in 3'29"132. Er waren 4 halve finales waarbij telkens de eerste twee rechtstreeks doorgaan naar de finale. Hij had de tweede snelste tijd van alle finalisten met slechts 0,003" achterstand op de Oekraïense deelnemer. Zaterdagvoormiddag wordt de finale gevaren. Nick Verduyckt, ook van de NWC, werd bij de junioren in K1 1000 meter 5de en vaart zaterdag de B-finale.
Hechtel-Eksel - Politie wijst op uitrusting motorrijdersDe politie Noordoost-Limburg heeft vandaag herinnerd aan de verplichte uitrusting van de motorrijders. "Met het warme weer spotten wij steeds vaker motorrijders die wat 'luchtiger' gekleed gaan. Graag willen wij eraan herinneren dat een motorrijder (en zijn passagier) wettelijk verplicht volgende uitrusting hoort te dragen: een valhelm, handschoenen, een jas met lange mouwen, een lange broek of overall, en laarzen of bottines die de enkels beschermen."
Ook deze zomer staat de bloedvoorraad bij Rode Kruis Vlaanderen onder druk. Het warme weer van de afgelopen dagen zit daar natuurlijk voor iets tussen, net als het feit dat heel wat trouwe donoren momenteel op vakantie zijn. Vooral de bloedvoorraad van negatieve bloedgroepen heeft het moeilijk op dit moment. Bij AB- en B- is zelfs sprake van een kritieke voorraad. Daarom lanceert het Rode Kruis een oproep. "Wij vragen donoren met een negatieve bloedgroep om de komende dagen en weken bloed te komen (…) Het hele nieuwsbericht
Het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 58 verkeersongevallen gemeld, waarvan 12 met lichamelijk letsel en 46 met enkel stoffelijke schade. Bij de letselongevallen vielen 2 zwaar- en 16 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 42 ademtesten afgenomen, waarvan er 2 (of 5 %) positief bleken. Van 1 bestuurder werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. Er waren in totaal 21 gevallen van vluchtmisdrijf.

Anna Goossens overleden

Dinsdag 26 juli 2016
Hechtel-Eksel - Anna Goossens overledenZaterdag is de uit Peer afkomstige Anna Goossens overleden, de echtgenote van Henri Sleurs. Zij was 88 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in beperkte kring plaats in aula 't Sant in Hechtel. Zondag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Eksel.

Maria Schouteden overleden

Maandag 25 juli 2016
Hechtel-Eksel - Maria Schouteden overledenZaterdag overleed Maria Schouteden, de weduwe van Toine Quanten. Zij was 88 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Eksel. Woensdag (19 uur) is er daar een avondswake waarna begroetingsmoment in funerarium Witters in Eksel.
Hechtel-Eksel - Gerda Van Ormelingen overledenGisteren is Gerda Van Ormelingen overleden, de weduwe van Hubert Stalmans. Ze was 69 jaar. De crematie zal in besloten kring plaatsvinden. Woensdag om 19u is er een korte avonddienst in aula 't Sant in Hechtel.

Engelenstem

Zaterdag 23 juli 2016
Hechtel-Eksel - EngelenstemZoomVandaag viert Alison Krauss haar 45ste verjaardag. Als er iemand een engelenstem heeft, is zij het wel. Leer de zangeres, die liefst 27 Grammy’s in haar prijzenkast heeft staan, kennen op de Jukeboxkalender.
Nvdr: André Grosemans, samensteller van de Jukeboxkalender, trekt er een weekje tussenuit. De volgende aflevering van deze rubriek is voorzien voor maandag 1 augustus.

Lène Daens overleden

Vrijdag 22 juli 2016
Hechtel-Eksel - Lène Daens overledenIn WZC De Vierde Wand in Genk is gisteren de uit Kleine Brogel afkomstige Lène Daens overleden, de weduwe van Eduard Boonen. Ze was 78 jaar. Woensdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hechtel. Laatste groet: dinsdag van 19 tot 20u in funerarium Creemers, Cobbestraat 26 in Bree. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

80 jaar 'betaald verlof'

Donderdag 21 juli 2016
Het is maar dat je 't weet
In 1936 kwam er, na een algemene staking, een wet die één week betaald verlof invoerde. Daar plukken we vandaag nog steeds de vruchten van.
Toen het betaald verlof werd ingevoerd, was dat een aardverschuiving. In dat prille begin ging het jaarlijks om amper zes dagen, vandaag zijn dat vier weken per jaar geworden. "Op vakantie gaan, hebben we moeten leren. In het begin zaten de mannen gewoon de hele tijd op café." (Bron: prov. Limburg)
Het aantal leefloners in Limburg stijgt nu al het derde jaar op rij. In 2012 waren er 1.952 leefloners in onze provincie. Sindsdien ging het jaar na jaar de hoogte in, tot 2.261 in 2015, meteen het hoogste cijfer sinds 2010.
Het is maar dat je 't weet
In 2015 hebben de verkeersongevallen op de Belgische wegen het leven gekost aan 732 personen. Het aantal doden op de weg is voor het tweede jaar op rij dus niet gedaald. Tegelijkertijd daalt het aantal gewonden systematisch sinds 2011, zo meldt Statbel.
In 2015 gebeurden er 40.303 verkeersongevallen met in totaal 52.571 slachtoffers, waarbij 732 mensen het leven verloren binnen de 30 dagen na het ongeval. Het aantal doden is niet meer afgenomen sinds 2013. Het aantal gewonden daalde met 2,3% (…) Het hele nieuwsbericht

Een prettige vakantie!

Dinsdag 19 juli 2016
Hechtel-Eksel - Een prettige vakantie!Zoom(Een cartoon van Stijn Lodewijkx)

Inbrekers nee, Pokémon ja

Dinsdag 19 juli 2016
Hechtel-Eksel - Inbrekers nee, Pokémon jaZoomOndanks alle negatieve geluiden ziet de politie van Roosendaal de Pokémon Go-rage ook positief in, meldt Omroep Brabant. Sterker nog: de politie wil Pokémon-spelers gaan gebruiken om het aantal woninginbraken te verminderen. Spelers worden opgeroepen om hun ogen en oren open te houden en als ze tijdens hun Pokémon-jacht verdachte situaties tegenkomen, het nummer 112 te bellen. "Het zou heel mooi zijn als de Pokémon Go-spelers, die tijdens het jagen een verdachte situatie zien, dit aan ons doorgeven en zo helpen de veiligheid op straat te vergroten en inbrekers tegen te houden. Noteer kentekens van verdachte auto's en/of een signalement van een verdacht persoon", aldus een woordvoerster van de politie in Roosendaal.

Tips bij hitte en ozonpieken

Dinsdag 19 juli 2016
Het is maar dat je 't weet
Momenteel heersen er extreme temperaturen. Op dergelijke dagen blijf je de hitte de baas door voldoende te drinken, lichamelijke inspanning te beperken en voor verkoeling te zorgen. Deze eenvoudige tips kunnen ongemak en gezondheidsrisico’s voorkomen:
- Drink voldoende. Drink meer water dan gewoonlijk: minstens 1.5 liter in rust. Vermijd alcohol en gesuikerde dranken. Alcohol doet je lichaam meer vocht uitscheiden, gesuikerde dranken worden dan weer minder snel opgenomen. Drink (…) Het hele nieuwsbericht
Het is vakantie en dat is te merken aan het relatief lage aantal verkeersongevallen afgelopen weekend in de provincie. In totaal telde de politie er 48. Daarbij vielen 1 zwaar- en 16 lichtgewonden. De ongevallen leidden tot 36 ademtesten waarvan er liefst 9 (of 25 procent!) positief uitvielen. Er waren in totaal 10 gevallen van vluchtmisdrijf.

Vakantie in Zwitserland?

Maandag 18 juli 2016
Het is maar dat je 't weet
Ha, u gaat op vakantie in Zwitserland? Dat land is geen lid van de EU en dat laat zich merken in de GSM-tarieven. In de EU-landen betaalt u voor surfen op het internet 6,1 cent per megabyte; in Zwitserland is dat liefst 14,52 euro per megabyte of 238 keer zoveel! Bellen in Zwitserland kost 2,75 euro per minuut, in de EU-landen is dat slechts 6,1 cent per minuut. Een smsje sturen in Zwitserland kost 75 cent, in de EU-landen is dat 2,4 cent. Dat scheelt allemaal een slok op een borrel!

Wijn in plaats van melk

Maandag 18 juli 2016
Vandaag gelezen
Jean-François Baele in Bovesse (provincie Namen) deed de koeien weg op de familieboerderij, tien jaar geleden, toen hij 23 was. Hij maakte er een succesvol wijnbouwbedrijf van. Nu produceert hij op 13,5 hectare allerlei wijnen zoals de Ry d'Argent, 145.000 flessen per jaar, die ook prijzen wint. Een daarvan is de rode, van de Dornfelder-druif. Prijsidee: van 10 tot 16 euro. Het klimaat hier is geschikt voor wijnbouw, zegt Jean-François, en er zijn dus goede kansen voor boeren die wat anders willen. Dan moeten ze wel wat willen bijleren en wat extra inspanningen willen doen, maar voor overstappers liggen ook volop subsidies klaar. (Bron: WaalsWeekblad.be)

Rosita Vanotterdijk overleden

Vrijdag 15 juli 2016
Hechtel-Eksel - Rosita Vanotterdijk overledenGisteren is Rosita Vanotterdijk overleden, de echtgenote van Roger Houben. Zij was 61 jaar. De afscheidsceremonie vindt in beperkte familiekring plaats. Dinsdag (19 uur) is er een korte avonddienst in aula 't Sant in Hechtel waarna gelegenheid tot groeten in de begroetingsruimte van de aula.

Maria Deckers overleden

Vrijdag 15 juli 2016
Hechtel-Eksel - Maria Deckers overledenGisteren is Maria Deckers overleden, de echtgenote van Jan Driesen. Zij was 76 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Eksel. Maandag (19 uur) is er daar een avondwake.

Onwetende suikerzieken opgespoord

Donderdag 14 juli 2016
Tegen 2030 zal naar schatting 1 op 10 volwassen Belgen aan suikerziekte (diabetes) lijden. Volgens de Diabetes Liga weet 1 op 3 diabeten niet eens dat hij/zij de aandoening heeft. Daarom lanceerde het Koninklijk Limburgs Apothekers Verbond (KLAV) ‘TakingCare’: een proefproject dat onwetende diabetici trachtte op te sporen.
Dit project werd gedurende drie weken uitgerold in 10 apotheken in Houthalen-Helchteren, met als doel ‘onwetende’ diabetici op te sporen. In totaal (…) Het hele nieuwsbericht
Minister van Toerisme Weyts investeert meer dan € 340.000 in 13 Limburgse vakantieverblijven. Dankzij deze gerichte steun kunnen Limburgse uitbaters hun verblijf gezinsvriendelijker en toegankelijker maken voor een breder publiek.De uitbaters kunnen zo de nodige moderniseringswerken laten uitvoeren. Recreatieoord Wilhelm Tell in Opglabbeek bouwt bijvoorbeeld een nieuw sanitair blok, met speciaal verlaagde toiletten en lavabo’s voor kinderen. Jeugdverblijfcentrum Heuvelsven in (…) Het hele nieuwsbericht
Het aantal starters scheert hoge toppen in 2016. Voor de zesde maand op rij kent Limburg het hoogst aantal starters sinds 2011. In juni tikten we af op 283 starters. In totaal ligt het aantal starters voor de eerste helft van 2016 nu al op 2.968. Dat zegt Voka.
Met bijna 3.000 startende ondernemingen in de eerste zes maanden van 2016 ligt het aantal starters maar liefst 26 procent hoger dan de eerste jaarhelft van 2015. In 2016 ligt het aantal starters elke maand hoger dan de cijfers van de voorbije jaren. Een opsteker voor de Limburgse economie. 2015 was al een recordjaar wat het aantal Limburgse starters betreft sinds 2011. In totaal waren er in 2015 5.118 starters.
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 62 verkeersongevallen gemeld, waarvan 23 met lichamelijk letsel en 39 met enkel stoffelijke schade. Bij de letselongevallen vielen 2 zwaargewonden en 20 lichtgewonden.
Naar aanleiding van deze ongevallen (zowel met gewonden als met enkel stoffelijke schade) werden in totaal 36 ademtesten afgenomen, waarvan er 8 (of 22%) positief bleken. Van 4 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. Er waren in totaal 17 gevallen van vluchtmisdrijf.

Lieske Gijbels overleden

Donderdag 7 juli 2016
Hechtel-Eksel - Lieske Gijbels overledenVandaag is de uit Kleine Brogel afkomstige Lieske Gijbels overleden, de weduwe van Toine Baers. Zij was 84 jaar en wordt woensdag gecremeerd na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Eksel. Dinsdag (19 uur) is er daar een avondwake.

De verkoop van woningen en ander vastgoed in Limburg piekt. Het aantal transacuies stijgt in onze provincie met een kwart, meldt TVL. Dat er meer huizen verkocht worden heeft onder meer te maken met de lage rentestanden.

Minder restafafval ingezameld

Donderdag 7 juli 2016
In 2015 zamelde Limburg.net 115.196 ton restafval in (131,5 kg/inwoner). Dit is 776 ton minder restafval dan in 2014. Hiermee blijft Limburg.net ruimschoots onder het streefgewicht van 150 kilo per inwoner dat werd opgenomen in het uitvoeringsplan ‘Milieuverantwoord beheer van huishoudelijke afvalstoffen’.  
Naast restafval werd er 12.619 ton pmd (14,4 kg/inwoner), 58.880 ton papier en karton (67,2 kg/inwoner), 140.736 ton groenafval (160,6 kg/inwoner) en 23.169 ton holglas (26,4 (…) Het hele nieuwsbericht

Klauteren zoals eekhoorntjes

Donderdag 7 juli 2016
Hechtel-Eksel - Klauteren zoals eekhoorntjesZoomHet wandelgebied Resterheide kreeg er onlangs weer een troef bij. De avontuurlijke Eekhoorntjeskronkel werd volledig vernieuwd. Zo kunnen de kinderen zich weer veilig uitleven op de prachtige wandelroutes op de grens van Hechtel-Eksel en Peer. Onlangs opende er ook de eerste Peerse hondelosloopzone.
Naast de langere landschapsroutes kan je in natuurgebied Resterheide ook een aantal kindvriendelijke, educatieve routes bewandelen. De recent vernieuwde Eekhoorntjeskronkel (0.5 km), (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - 65 verkeersongevallen in  LimburgIn Limburg gebeurden afgelopen weekend 65 verkeersongevallen waarvan 17 met lichamelijk letsel en 48 met enkel stoffelijke schade. Bij deze letselongevallen vielen 2 zwaar- en 15 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 44 ademtesten afgenomen, waarvan er 8 (of 18 %) positief bleken. Van twee bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. Er waren in totaal 14 gevallen van vluchtmisdrijf.


Hechtel-Eksel - Mariaziekenhuis: 2015 in cijfersZoomIn het Mariaziekenhuis in Overpelt waren er vorig jaar 185.485 consultaties en 31.504 dagbehandelingen. Er gebeurden 18.171 ingrepen en er waren 991 bevallingen. In het ziekenhuis verbleven 15.140 patiënten. De gemiddelde verblijfsduur bedroeg 6,5 dagen en de gemiddelde bezettingsgraad van het ziekenhuis bedropeg 80,97 procent. Er waren 22.872 aanmeldingen op spoed. In het ziekenuis boden zich 28 verschillende nationaliteiten aan. Het aantal vrouwelijke patiënten bedroeg 58 procent, het aantal mannelijke- 42 procent.
Hechtel-Eksel - Zomerse hangmattenactie in BoslandZoomDeze zomer pakt Bosland uit met een toffe actie. Eens per week in juli en augustus wordt er een hangmat op een typisch Boslandplekje gehangen. De actie loopt van 6 juli tot 31 augustus. Negen weken lang hangt een Boslandmedewerker een hangmat op een mooie plekje in één van de drie Boslandgemeenten. Elke woensdag om 17.00u licht een foto op www.facebook/dromentussenbomen een tipje van de sluier op. Wie de plek herkent, moet er – uiteraard met een correct, toegelaten vervoersmiddel – zo (…) Het hele nieuwsbericht

Pierre Panis overleden

Maandag 4 juli 2016
Hechtel-Eksel - Pierre Panis overledenZaterdag is de uit Overpelt afkomstige Pierre Panis overleden, de echtgenoot van Gerda Severens. Hij was 63 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in beperkte familiekring plaats. Woensdag (19 uur) is er een avonddienst in aula 't Sant waarna gelegenheid tot groeten.

Victoria Schenoff overleden

Maandag 4 juli 2016
Hechtel-Eksel - Victoria Schenoff overledenVrijdag is Victoria Schenoff overleden, de echtgenote van Theophiel Smeets. Zij was 86 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (11 uur) plaats in de parochiekerk van Eksel.

In vergelijking met juni 2015 is vorige maand de werkloosheid in Limburg met 7,9 procent gedaald. Voor het eerst sinds november 2012 telt Limburg minder dan 30.000 werkzoekenden. Dat meldt TVL.
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel