Het overige nieuws

De provincie Limburg heeft een drone aangekocht die vanaf 1 januari volgend jaar kan gebruikt worden door de Limburgse politie-en brandweerzones. Zo kan het toestel onder meer worden ingezet bij massa-evenementen en zoekacties.

De ogen van een libel

Vrijdag 30 juni 2017
Puur natuur
Hechtel-Eksel - De ogen van een libelZoomVan alle insecten hebben libellen de best ontwikkelde ogen; die gebruiken ze om te jagen. Het facet-oog van een libel bevat duizenden lensjes en bezit een heel aparte gave: met de roodbruine bovenhelft van het oog ziet ze haar prooi goed tegen een blauwe achtergrond, met de onderste helft beter tegen een groene of donkere achtergrond. De nep-pupillen die je ziet, zijn delen van het oog waarmee ze scherper kan zien. Op de foto: een Zwervende heidelibel. (Foto Pieter Cox)

Tergende traagheid

Vrijdag 30 juni 2017
Tribunaliteiten
Hechtel-Eksel - Tergende traagheidWie het ongeval veroorzaakte was duidelijk. Het was de chauffeur van die ene auto. Discussie was er alleen over de schadevergoeding voor het 16-jarige meisje in de andere auto. Zij bleef quasi volledig verlamd achter, levenslang afhankelijk van wie haar omringt. Zelf eten, zich verplaatsen, haar toilet maken, communiceren, het was voortaan voor haar onmogelijk. De discussie ontaardde in een ellenlange procedure in Brussel.
Na tien jaar hadden het meisje en haar naastbestaanden nog altijd het raden naar een (…) Het hele nieuwsbericht

Guangyou Lin overleden

Donderdag 29 juni 2017
Hechtel-Eksel - Guangyou Lin overledenOp 24 juni overleed Guangyou Lin, de weduwnaar van Zuying Feng. Hij was 60 jaar. Het afscheid vond plaats in familiekring.

Schrijf nu in voor onze quiz

Donderdag 29 juni 2017
Hechtel-Eksel - Schrijf nu in voor onze quizZoomDe vakantie staat voor de deur, maar vanaf september is het voor velen weer alle dagen alert zijn. En hoe beter uw hersenen weer wakker maken na de vakantie dan door een leuke quiz? Vrijdag 8 september kunt u terecht in CC De Adelberg in Lommel voor de eerste 'Geknipte Internetgazetquiz' en inschrijven kan nu reeds via internetgazet.lommel[!]telenet.be. Het enige wat u nodig hebt zijn 4 tot max 6 personen, en wij garanderen u een fijne avond. De quiz is zowel voor 'diehard quizzers' als de 'gewone sterveling' perfect doenbaar, en we voorzien ook leuke prijzen. Zo wordt de trofee voor de winnaar speciaal voor ons gemaakt in het GlazenHuis in Lommel. Tot dan...
Grensgevallen
Hechtel-Eksel - Beweging onder invloed van lichtZoomWetenschappers van TU Eindhoven en Kent State University hebben een materiaal ontwikkeld dat onder invloed van licht gaat golven en zich zo kan voortbewegen. Ze klemden hiervoor een strookje van dit nieuwe polymeer in een rechthoekig framepje, en bij belichting gaat dit geheel vanzelf aan de wandel. Dit apparaatje, met de afmeting van een paperclip, is ’s werelds eerste wandelmachientje dat licht direct omzet in voortbeweging, simpelweg aangedreven door één vaste lichtbron. De (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Politie waarschuwt bestelwagenbezittersDe afgelopen week werden er in Lommel tijdens verschillende nachten en op verschillende plaatsen drie bestelbussen van het merk Mercedes gestolen. Blijkt dat de daders de gestolen voertuigen starten met valse sleutels, meldt de lokale politie Lommel. "Er zijn zeer sterke aanwijzingen dat de gestolen voertuigen naar Nederland verdwijnen. Eigenaars van bestelbussen Mercedes Viano of Vito wordt aangeraden bijkomende maatregelen te treffen om diefstal te voorkomen.”

Wat is Twitter?

Woensdag 28 juni 2017
Vandaag gelezen
"Twitter is: miljoenen gekken kunnen meer onzin uitkramen dan tien wijzen kunnen rechtzetten.
De wereld moet het voor verbetering hebben van Einstein, niet van elke gek die zijn naam op muren en glazen schrijft."
(Chefren Hagens op Villamedia.nl)
De gemeente Hechtel-Eksel telde op 1 januari 2017 12.276 inwoners: 6.239 mannen en 6.037 vrouwen. De gegevens zijn afkomstig van het Nationaal Instituut voor de Statistiek.

Eén lichtgewonde bij botsing

Dinsdag 27 juni 2017
Hechtel-Eksel - Eén lichtgewonde bij botsingEen 38-jarige uit Overpelt en een 31-jarige uit Hechtel-Eksel raakten vandaag, kort voor de middag, betrokken bij een botsing tussen twee auto's op de Balendijk in Lommel. Eén van hen raakte daarbij licht gewond.

Julia Derdaele overleden

Dinsdag 27 juni 2017
Hechtel-Eksel - Julia Derdaele overledenZaterdag is de uit Eksel afkomstige Julia Derdaele overleden, de weduwe van Fernand Smeets. Zij was 82 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroetingsmoment: woensdag (19-20 uur) in uitvaartcentrum Barthels in Maasmechelen.
Morgennamiddag wordt in de cafetaria van De Schans het woon- en handelshuis Hasseltsebaan 56 openbaar verkocht. Het pand staat op een perceel van 8a57ca en heeft een K.I. van 1.182 euro.
Morgennamiddag wordt in café "D'n Hoek" de woning Gerard Jehoelstraat 13 openbaar verkocht. Ze staat op een perceel van 13a73ca en heeft een K.I. van 970 euro.
Het wegdek op de E314 richting Lummen ter hoogte van Aarschot is volledig hersteld en het verkeer moet niet langer over de pechstrook, meldt Radio2. Woensdag kwam door de hitte het wegdek over de hele breedte naar omhoog. De voorbije dagen was Wegen en Verkeer druk in de weer om het wegdek te herstellen. Eerst werd gezegd dat vlot verkeer pas vanaf maandagochtend mogelijk zou zijn. Maar vanmiddag bleek dat het asfalt genoeg afgekoeld was en ging de snelweg weer volledig open.

Andrea Loenders overleden

Zondag 25 juni 2017
Hechtel-Eksel - Andrea Loenders overledenIn het Mariaziekenhuis in Overpelt is gisteren de uit Hechtel afkomstige Andrea Loenders overleden, de echtgenote van Chel Verdonschot. Zij was 83 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroetingsmoment: donderdag (18-18.45 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat.

Zondag Limburgse Open Molendag

Vrijdag 23 juni 2017
Hechtel-Eksel - Zondag Limburgse Open MolendagZoomZondag is er de Limburgse Open Molendag. Bezoekers krijgen gratis toegang tot de molen tussen 10 en 17 uur. De vrijwillige molenaars zullen jullie met plezier op hun wind- of watermolen ontvangen. Op de meeste molens zullen maaldemonstraties worden gegeven, afhankelijk van wat de natuur ons aan wind of water geeft. Deelnemende molens aan de Open Molendag zijn hier terug te vinden.

Juliette Frederix overleden

Vrijdag 23 juni 2017
Hechtel-Eksel - Juliette Frederix overledenGisteren is in WZC Sint-Antonius in Peer de uit Hechtel afkomstige Juliette Frederix overleden, de echtgenote van Jaak Cuyvers. Zij was 83 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in besloten kring. Begroetingsmoment:maandag (19-20 uur) in funerarium Jaeken in Peer.
 

Vzw Teutenhuis opgericht

Vrijdag 23 juni 2017
Zeven personen hebben de vzw Teutenhuis opgericht met zetel aan de Berkenlaan. De vereniging heeft als hoofddoel het aanbieden van een kleinschalige woonvorm voor mensen met een beperking.

Unieke oude machines te koop

Vrijdag 23 juni 2017
Hechtel-Eksel - Unieke oude machines te koopZoomIn de mijngebouwen van Beringen liggen nog enkele oude machines die in het verleden werden aangekocht door de provincie. Die worden nu verkocht.
In de jaren 1980 dacht de provincie Limburg na over de oprichting van een Museum voor Industrieel Erfgoed. Pleitbezorgers waren Adriaan Linters en toenmalig gedeputeerde Emiel Smets. Met het oog op het museum werd gestart met het samenbrengen van kenmerkende industriële objecten die toen dreigden verloren te gaan. Een van de verzamelthema’s (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag is het Europees kampioenschap kajak voor -23-jarigen van start gegaan in het Servische Belgrado. Artuur Peters en zus Hermien Peters gingen er van start namens de nationale kajakploeg. Artuur won zijn reeks in K1 1000 meter en verzekerde zich hierdoor van een A-finaleplaats met de snelste tijd van alle deelnemers. Ook zus Hermien in de K1 500 meter kon zich, met de snelste tijd van alle deelneemsters, rechtstreeks plaatsen voor de A-finale. In de K1 500 meter werd Artuur Peters, met de tweede snelste tijd van alle deelnemers, jammer genoeg verwezen naar de halve finales.
Hechtel-Eksel - Hitte: gratis snorkelen in duikcentrumZoomWe spreken nu officieel van een hittegolf en om wat afkoeling te krijgen mag je vandaag tussen 16u en 20u gratis gaan snorkelen bij duikcentrum TODI in Beringen. Je moet je aanmelden aan de balie met je zwemgerief.
Voor de derde dag op rij was het vandaag prijs op de E314. Met volledig versperde rijbanen, lange files en het bijhorende economische verlies tot gevolg. Maar het kan ook anders. Voka – Kamer van Koophandel Limburg, samen met de sociale partners verenigd in de SERR, zijn al heel lang vragende partij voor een verbreding van de E314 en de E313. Bovendien pleit Voka – Kamer van Koophandel Limburg voor een performant disaster recovery beleid.  Op die manier kunnen dergelijke ongevallen performanter en dus sneller afgehandeld worden, wat een voordeel is voor heel de maatschappij, aldus Voka.
Het verbod dat minister Schauvliege heeft afgekondigd voor het wassen van auto's slaat niet op vergunde carwashbedrijven in Vlaanderen. Het verbod geldt alleen voor het besproeien van de tuin en het wassen van de wagen met eigen leidingwater, dus het zelf wassen van de wagen.
Vergunde carwashbedrijven in Vlaanderen recycleren en hergebruiken meer dan 90% water, zegt woordvoerder Johan Maesen van de Belgische Beroepsvereniging Reiniging Voertuigen. "Het weinige water dat door die bedrijven wordt geloosd, wordt eerst gefilterd om er zoveel mogelijk schadelijke stoffen uit te halen. Je kan dus gewoon zonder problemen een professionele carwash bezoeken om je voertuig te laten reinigen."

Verboden thuis auto's te wassen

Woensdag 21 juni 2017
Vanaf morgen is het in Vlaanderen het "niet-noodzakelijk gebruik van drinkwater" verboden. Dat heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege vandaag bekendgemaakt. Onder "niet-noodzakelijk gebruik" wordt onder meer verstaan het beregenen van gras, het thuis wassen van auto's, het vullen van een zwembad, en dies meer. De minister zegt er op te rekenen dat de bevolking voldoende gezond verstand aan de dag zal leggen om de noodzaak van besparing op drinkwater in te zien.
Engerlingen in je gazon - wat doe je ertegen? Gif spuiten zal nauwelijks iets uithalen. Enkele tips om de schade te beperken:
- zorg voor een goed bemest gazon zodat er zich een goed wortelgestel ontwikkelt;
- wanneer vogels zoals kauwen of spreeuwen op je gazon neerstrijken, is dit biologische bestrijding: zij eten de engerlingen op. Het is een groot misverstand te denken dat deze vogels je  gazon vernielen;
- bij hitte en droogte in de zomer kan U dorre plekken krijgen in het gazon, maar het gras is dan nog altijd verankerd aan zijn wortels. Zodra het gras los ligt op de bodem, hebben de engerlingen hun werk grondig gedaan en is je gazon verloren.(Pierre Rutten)

Mermaid Ariel in actie

Dinsdag 20 juni 2017
Hechtel-Eksel - Mermaid Ariel in actieZoomJoeri Kiczula maakte gisteren dit mooie filmpje van mermaid Ariel tijdens de maandelijkse zeemeerminnendag in duikcentrum TODI in Beringen.

Junikever vreet aan uw gras

Dinsdag 20 juni 2017
Hechtel-Eksel - Junikever vreet aan uw grasZoomSlecht nieuws voor uw gazon want de junikevers duiken massaal op door het warme weer. De larven, engerlingen genoemd, zitten onder de grond en eten daar alle wortels van het gras op. Daardoor gaat het gras kapot en krijg je kale plekken. (Foto Pierre Rutten)

Maurice Hanne overleden

Dinsdag 20 juni 2017
Hechtel-Eksel - Maurice Hanne overledenGisteren is Maurice Hanne overleden, de echtgenoot van Lisette Jamers. Hij was 85 jaar. De afscheidsdienst vindt vrijdag (11.30 uur) plaats in aula 't Sant. Donderdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Hechtel waarna gelegenheid tot groeten in de begroetingsruimte van 't Sant.

Nieuwe bvba: ID-Diamonds

Dinsdag 20 juni 2017
Pierre De Bosscher uit Hechtel-Eksel en Heinz Jansenn uit Stadtlohn (Duitsland) hebben de bvba ID-Diamonds opgericht met maatscbappelijke zetel aan de Stationsstraat in Hechtel-Eksel en met exploitatiezetel in de Rijfstraat in Antwerpen. Het maatschappelijk kapitaal bedraagt 80.000 euro. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de import en export van geslepen, gecertificeerde, natuurlijke diamant.
Morgennamiddag wordt in café 't Lochterhuys een woning met paardenstal en een perceel heide, gelegen Lochtstraat 60 en +60, openbaar verkocht. Het gaat om een perceel van in totaal 37a 50ca en een K.I. van 1.037 euro.
Aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is een slimme babydeken ontwikkeld, 'Hugsy'. Het gelijknamige bedrijfje heeft nu 200.000 euro opgehaald via een investeringsplatform. Daarmee kan het dekentje, dat ouders ondersteunt als ze hun couveusekindje knuffelen, ook daadwerkelijk geproduceerd worden.
Tijdens knuffelmomenten neemt Hugsy de geur, de warmte en de hartslag van de ouder op. Als het kindje dan teruggaat in de wieg of de couveuse, blijft het de geruststellende aanwezigheid van (…) Het hele nieuwsbericht

Dag van de Poetshulpen

Maandag 19 juni 2017
Wist u al dat het morgen de Dag van de Poetshulpen is? Misschien een reden om je poetshulp eens een attentie te geven, of eens even in de watten te leggen...

Wie won de dvd?

Zondag 18 juni 2017
Hechtel-Eksel - Wie won de dvd?ZoomHet is Davy Luyckx. De jury vond zijn inzending voor het tekstballonnetje rechts de beste. Davy krijgt in de komende week zijn dvd in de bus.
Cartoonist Stijn Lodewyks is er enkele dagen niet, maar bij zijn terugkeer krijgt u een nieuwe opgave!

Marktkramer gezocht

Zondag 18 juni 2017
De gemeente is op zoek naar een planten- of bloemenkraam voor de dinsdagmarkt in Eksel. Ken jij iemand die de markt weer letterlijk wat wil opfleuren? Neem dan contact op met de dienst economie van het gemeentebestuur: melissa.bongiorno[!]hechtel-eksel.be.

Brandfase oranje in Limburg

Zondag 18 juni 2017
Het is erg droog en brandgevaarlijk in natuurgebieden. Wees voorzichtig, rook niet in natuurgebieden en bossen. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein, meldt het Agentschap Natuur en Bos. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden overdag bemand.
Hechtel-Eksel - Ook vandaag nog 'Beeldig Lommel'ZoomOok vandaag nog kunt u in Lommel gaan kijken naar de "levende beelden". Er zijn er een 150-tal, met deelnemers uit een tiental landen. Ze staan er deze namiddag tussen 14 en 18u. Onder meer bij de toeristische dienst van Lommel kan men een wandelroute kopen. (Foto Marcella Stappers)

Nieuwe bvba: Belgium Polyurea

Vrijdag 16 juni 2017
Niels Dirkx en Tine Vangeel, beiden uit Hechtel-Eksel, hebben de bvba Belgium Polyurea opgericht met zetel aan de Hoefstraat in Hechtel-Eksel.Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het plaatsen van dakbedekking, waterdichtingswerken van muren, vervaardigung van kunststofartikelen voor de bouw en groothandel in bouwmaterialen.

Nieuwe bvba: CBO Beheer

Vrijdag 16 juni 2017
CBO Beheer: dat is de naam van de bvba die door Christophe Boden uit Hechtel-Eksel werd opgericht. De zetel van de bvba is gevestigd aan de Nethestraat in Hechtel-Eksel en heeft een maatschappelijk kapitaal van 18.600 euro. Tot het doel van de vennootschap behoort onder meer bijstand en diensten op het vlak van bedrijfsbeheer in de ruime zin van het woord.
Hechtel-Eksel - Fietsers botsen: vrouw (63) gewondFietsster Maria W. (63) uit Hechtel-Eksel en een fietser uit Bocholt botsten gisterenavond rond 21.30 uur op de Brogelerweg in Bocholt. Beiden raakten daarbij licht gewond.

Telefoneren zonder handen

Vrijdag 16 juni 2017
Tribunaliteiten
Hechtel-Eksel - Telefoneren zonder handenWie achter het stuur van een auto zit met een draagbare telefoon in de hand, is strafbaar en riskeert een geldboete en een rijverbod. Maar wat met iemand die er in slaagt al rijdend te telefoneren met de GSM in aanslag tussen hoofd en schouders? Handen komen er niet aan te pas. Gevaarlijker dan een GSM in de hand, zegt u, en wellicht heeft u gelijk. Minder aandacht voor de weg, minder bewegingsvrijheid en een beperkter gezichtsveld. U telefoneert immers met kop in kas.
Vandaar dat de procureur des (…) Het hele nieuwsbericht

Lisette Vermeiren overleden

Vrijdag 16 juni 2017
Hechtel-Eksel - Lisette Vermeiren overledenGisteren is Lisette Vermeiren overleden, de weduwe van Jan Bos. Zij was 78 jaar. De afscheidsdienst vindt in beperkte kring plaats in aula 't Sant. Begroetingsmoment: dinsdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Eugène Truyers overleden

Vrijdag 16 juni 2017
Hechtel-Eksel - Eugène Truyers overledenWoensdag is Eugène Truyers overleden, de weduwnaar van Marie-Thérèse Claes. Hij zou vandaag 68 jaar geworden zijn. Het afscheid vindt dinsdag (11.30 uur) plaats in aula 't Sant. Begroetingsmoment: maandag (19-19.30 uur).

Met de groeten uit... Amsterdam

Donderdag 15 juni 2017
Hechtel-Eksel - Met de groeten uit... AmsterdamZoomIn de dierentuin Artis in Amsterdam hebben drie olifanten - Yindee, halfzusje Sanuk en moeder Thong Tai - gisteren hun nieuwe verblijf verkend. Daarbij hoort ook een zwembad, dat dieper is dan hun vorige bad. En de olifanten genoten! Er staan nu waterkanonnen om het zwemmen te stimuleren en onder water zijn er luchtbellen en -stralen om de dynamiek van stromend ­water na te bootsen. Yindee (foto's) vond het allemaal prachtig. Ze verdween helemaal onder water en gebruikte haar slurf als snorkel... (Fotocredits Artis)
Met de groeten uit... AmsterdamMet de groeten uit... Amsterdam
Zoom

Werken bij Bosland

Donderdag 15 juni 2017
Hechtel-Eksel - Werken bij BoslandZoomBosland is nog op zoek naar een coördinator Investeringen en Publiek Private Samenwerking (niveau A). Deze coördinator staat in voor de verdere ontwikkeling van Bosland als een economische spin-off van regionaal belang. Voor deze functie zoekt Bosland iemand die houder is van een masterdiploma (bij voorkeur in een marketing/ toeristisch gerelateerde richting). Meer info vindt u hier.
Snel zijn is wel de boodschap, want uiterlijk morgen/ vrijdag moet uw sollicitatie op de post zijn!

Alles over vogels in Limburg

Donderdag 15 juni 2017
De LIKONA-vogelwerkgroep organiseert in samenwerking met Natuurpunt CVN een langlopende cursus “Alles over vogels in Limburg”. In deze cursus worden de deelnemers ondergedompeld in het boeiende Limburgse vogelleven met een afwisseling van theorie en praktijk. De theoretische lessen bestrijken een ruim palet van biotopen en soorten en worden door verschillende kenners gegeven in het Provinciaal Natuurcentrum, Craenevenne 86 in Genk. Bij de excursies trekt men naar enkele van de vogelrijkste (…) Het hele nieuwsbericht
Een grote brand, een overstroming of een stroomonderbreking? Bij een noodsituatie wil de overheid de inwoners graag snel verwittigen. Daarom is er nu BE-Alert, een nieuw systeem dat je meteen op de hoogte stelt van een noodsituatie via sms, e-mail of telefoon.
BE-Alert is een alarmeringssysteem dat een bericht stuurt naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. Zo krijgen de inwoners snel de nodige aanbevelingen, bv. om ramen en deuren te sluiten bij een brand.
Je kan een (…) Het hele nieuwsbericht

Laat je horen

Woensdag 14 juni 2017
Vandaag gelezen
"Als je een stem hebt, moet je die laten horen."
                                  (Modeontwerper Raf Simons in De Morgen)

Weer vogelgriep

Woensdag 14 juni 2017
Het is maar dat je 't weet
Er zijn opnieuw besmettingen met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij 2 hobbyhouders in de provincies Luxemburg en Henegouwen. Dat meldt het FAVV. Omdat het vogelgriepvirus zich vermoedelijk via markten heeft verspreid, worden de verkoop van pluimvee en vogels op de openbare markten en alle verzamelingen (tentoonstellingen, beurzen, …) met pluimvee voorlopig verboden. Het FAVV vraagt alle pluimveehouders om waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen wanneer hun vogels ziek zijn of plots sterven. Meer info

Man (53) vermist

Dinsdag 13 juni 2017
Hechtel-Eksel - Man (53) vermistPolitie en parket zijn op zoek naar de vermiste Ronald Vandereycken (53) uit Genk. De man werd het laatst gezien op zaterdag 3 juni rond 12.45 uur ter hoogte van apotheek “De Voorzorg” in het centrum van Genk. Betrokkene verplaatst zich in een voertuig Peugeot 207 (bouwjaar 2007) met nummerplaat 1-PKB-557. De vermiste is normaal gebouwd. Hij heeft bruin haar en grijze ogen. Hebt u de vermiste nog gezien, of weet u waar zijn voertuig kan worden aangetroffen, gelieve dan contact op te nemen met de (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Ten strijde tegen roofvogelshowsZoomIn Koersel werden vandaag de eerste vogelbeschermingsengelen van Vogelbescherming Vlaanderen voorgesteld. Bedoeling is om roofvogels in de toekomst nog beter te beschermen. "Het houden van en het optreden met roofvogels gaat helaas in stijgende lijn," zegt Frederik Thoelen van Vogelbescherming Vlaanderen.  "We zien heel veel zogenaamde valkeniers op markten en braderijen. En dat kan voor ons niet meer. Daarom gaan onze vrijwilligers, de vogelbeschermingsengelen, de overheid en (…) Het hele nieuwsbericht
De Limburgse logistieke sector schreeuwt om nieuwe werkkrachten. Uit cijfers van de VDAB blijkt immers dat de Limburgse logistieke bedrijven in 2016 bijna 70% meer vacatures plaatsten dan in 2015. De vacatures in de logistiek zijn zowel gericht op laag- als hooggeschoolden. De invulling van de vacatures is van groot belang voor de verdere groei van de Limburgse economie.
De opmars van de Limburgse economie valt o.a. af te lezen aan het aantal vacatures dat aan de VDAB wordt gemeld. In 2016 steeg dit (…) Het hele nieuwsbericht
De raad van bestuur van sociale bouwmaatschappij Kempisch Tehuis keurde het jaarverslag van 2016 goed. Met 106 opgeleverde nieuwe woningen in Bocholt, Neerpelt, Peer en Zonhoven overschreed Kempisch Tehuis in 2016 de kaap van 3.100 woningen waarmee de teller op 1 januari 2016 op 3.103 verhuurde sociale woningen komt te staan. In Overpelt, Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren, Bree en Zonhoven waren de werken al gestart voor 106 woningen en worden nieuwe projecten voor nog eens 251 (…) Het hele nieuwsbericht

40 jaar VOSPO

Maandag 12 juni 2017
Hechtel-Eksel - 40 jaar VOSPOZoomAfgelopen weekend vierde sportclub VOSPO haar 40-jarig bestaan. Ze werd in 1977 opgericht vanuit de KVG-afdeling Neerpelt-Overpelt, specifiek om andersvaliden de kans te geven aan sport te doen. VOSPO heeft haar thuishaven in sporthal “de Bemvoort” in Overpelt en beschikt over een omnisportgroep op woensdagavond, een jongerengroep op zaterdagvoormiddag en een rolstoelbasketbalploeg op de zaterdagnamiddag. Tijdens de viering was er extra aandacht voor de sporters die al 15 jaar lid zijn.
VOSPO

WZC's in cijfers

Maandag 12 juni 2017
De capaciteit van de Wooonzorgcentra (WZC) in Beringen bedroeg tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 468. In Tongeren bedraagt de capaciteit 408, in Lommel 272, in Hamont-Achel 199, in Houthalen-Helchteren 176, in Peer 145, in Neerpelt 143, in Meeuwen-Gruitrode 132, in Overpelt 120 én in Hechtel-Eksel 90. De cijfers zijn afkomstig van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Win een dvd!

Zondag 11 juni 2017
Hechtel-Eksel - Win een dvd!ZoomHet was vandaag een dag met een zeer agressieve zon, hoorden en lazen we vandaag. Een kwartier in de zon zonder je in te smeren zou al kunnen leiden tot verbranding van de huid. Cartoonist Stijn Lodewijks speelt daar op in. Hoe is de reactie van de man op de cartoon als hij op de chocoladebruin verbrande vrouw uitkomt?
Mail uw tekstje voor vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com, en misschien wint u wel de dvd! (Vergeet daarom uw postadres niet te vermelden).

Wie won de dvd?

Zondag 11 juni 2017
Hechtel-Eksel - Wie won de dvd?ZoomHet is Gilbert Lambrechts die Trump "Airco! Airco!" liet uitroepen toen hem door drie leiders werd gevraagd waarin hij nog gelooft. Hij krijgt van ons een dvd toegestuurd. Het aantal inzenders dat Trump liet zeggen "Me, myself and I" was niet te tellen... Straks een nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)
Het aantal sociale woningen is vorig jaar lichtjes toegenomen. Beringen  telt er nu 1.301, Tongeren 874, Houthalen-Helchteren 887, Lommel 632. In Hamont-Achel zijn er 304 sociale woningen, in Peer 273, in Neerpelt 272 en in Overpelt 229. Hechtel-Eksel heeft 179 sociale woningen, Meeuwen-Gruitrode heeft er 160.
In het provinciale voetbal raken de reeksindelingen voor volgend seizoen stilaan bekend. In tweede provinciale zijn er nog heel wat onzekerheden. Maar in derde provinciale A staan alvast SV Breugel, VK Gestel, Sporting Grote Brogel, FC Ham United, Excelsior Hamont, Hechtel FC, Kadijk SK, Kattenbos Sport, Kaulille FC, Peer SV, White Star Linkhout, VV Lummen, Sportkring Meldert, Sporting Wijchmaal,  KVV Heusden-Zolder en FC Bolderberg. Daar gaan een paar mooie derby's uit komen!
Begin dit jaar waren er 8.534 woongelegenheden in de Limburgse woonzorgcentra. Dat zijn er 3.522 meer dan in 2005.

Dienstencheques erg in trek

Zaterdag 10 juni 2017
In Beringen maakten vorig jaar 3.558 inwoners gebruik van dienstencheques. In Tongeren waren er dat 3.218, in Lommel 2.977, in Houthalen-Helchteren 1.936, in Neerpelt 1.878, in Overpelt 1.643. In Peer waren er 1.568 gebruikers, in Hamont-Achel 1.497, in Meeuwen-Gruitrode 1.219 én in Hechtel-Eksel 1.191. De cijfers zijn afkomstig van de RVA.

Joannes Geuens overleden

Zaterdag 10 juni 2017
Hechtel-Eksel - Joannes Geuens overledenOp 1 juni overleed in Heusden de uit Eksel afkomstige Joannes Geuens, de weduwnaar van Mariette Waelburgs. Hij was 92 jaar. Het afscheid vond plaats in besloten kring.

1.155 Nederlanders

Zaterdag 10 juni 2017
In 2016 woonden in Hechtel-Eksel 2.271 personen van niet-Belgische herkomst waarvan 1.155 Nederlanders. Onze noorderburen zijn met 50,9 procent de grootste groep buitenlanders.De cijfers zijn afkomstig uit het Rijksregister.

Nieuwe bvba: Imay Group 7

Vrijdag 9 juni 2017
Imay Group 7: dat is de naam van de bvba die door Mehmet Güler uit Leopoldsburg en Mehdi Yazici uit Hechtel-Eksel werd opgericht. De zetel van de bvba is gevestigd aan de Kamperbaan in Hechtel-Eksel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de uitbating van een autorijschool, een kleinhandel in boeken, aan- en verkoop van nieuwe en tweedehandswagens en de exploitatie van fitnesscentra.

Vandalisme... bij dieren

Vrijdag 9 juni 2017
De anonieme grommelaar
Anderhalf jaar geleden hebben we hier een stukje afgegrommeld over de steenmarter die ongemerkt op mijn zolder was binnengedrongen en daar al een paar weken bezig was zijn appartement in te richten in de rotswol bovenop de kleinste slaapkamer. Met zijn eigen voorraadkamer: overal eieren van bij de buurman, een allicht zelfgevangen duif, een halve sandwich, een paar afgekloven beentjes en meer van dat fraais. En een meter verder begon ook zijn pies- en kakhoek "vaste vorm" te krijgen… Om een lang verhaal kort (…) Het hele nieuwsbericht

BRO-design failliet verklaard

Donderdag 8 juni 2017
De rechtbank van Koophandel heeft vandaag Davy Vanderheiden (Bro-Design parketvloeren) uit Hechtel-Eksel failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 8 juli ingediend worden.
Dit jaar zou het tiende jaar op rij zijn dat Limburg.net een taxusinzameling organiseert op de recyclageparken. Maar er is geen afnemer meer gevonden. De laatste kandidaat  haakte deze week af. Een overaanbod aan taxus zorgde er blijkbaar voor dat de prijzen kelderden.
Hierdoor zou het ingezamelde taxus in de recyclageparken gewoon bij het groenafval terechtkomen en dit zou geen correcte boodschap zijn aan de inwoners die jaarlijks trouw meehielpen om het taxussnoeisel apart naar het park te brengen, zegt Limburg.net. Er is dan ook beslist om geen aparte inzameling te organiseren.

Jos Philippe overleden

Donderdag 8 juni 2017
Hechtel-Eksel - Jos Philippe overledenGisteren is de uit Sint-Huibrechts-Lille afkomstige Jos Philippe overleden, de echtgenoot van Jet Swinnen. Hij was 80 jaar. Het afscheid vindt in beperkte kring plaats in aula 't Sant in Hechtel waarna zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Neerpelt. Begroetingsmoment: maandag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.
De Limburgse conjunctuur doet het goed, en dat al sinds juli. Dat blijkt uit cijfers van de Limburgse Kamer van Koophandel. Het is meer dan 15 jaar geleden (maart 2001) dat er nog een vergelijkbaar activiteitsniveau werd vastgesteld. Vanaf het begin van het derde kwartaal wordt nog altijd een lichte terugval verwacht.
Zowel de export als de bouwsector ondersteunen de Limburgse conjunctuur in hoge mate. De exportprestaties blijven beduidend sterker dan in dezelfde periode vorig jaar. In de bouwsector (…) Het hele nieuwsbericht
De provincie Limburg reikt dit jaar twee Limburgse Cultuurprijzen uit, één aan een persoon en één aan een organisatie of vereniging. Iedereen mag een persoon of organisatie nomineren. Dat kan door hier het formulier in te vullen en in te dienen bij de afdeling Cultuur van de provincie Limburg tegen uiterlijk 30 juni.
Vervolgens stelt de afdeling Cultuur van de provincie een longlist samen. Een vakjury (…) Het hele nieuwsbericht
Vorig jaar zijn er in Limburg 3.093 verkeersongevallen gebeurd. Daarbij vielen 4.285 slachtoffers waarvan 45 doden en 407 zwaargewonden. De cijfers zijn afkomstig van de federale overheidsdienst Economie.

13,3 procent samenwonenden

Woensdag 7 juni 2017
Qua gezinstype telt Hechtel-Eksel 13,3 procent samenwonenden. 54 procent is gehuwd. 24 procent woont alleen. Er zijn 7,4 procent eenoudergezinnen. 1,4 procent behoort tot een ander gezinstype.
Op 1 juli wordt er een nieuwe stap gezet in de integratie van het Revalidatie- & MS-Centrum (RMSC) in het Mariaziekenhuis in Overpelt. Vanaf die datum wordt RMSC-directeur Marc Vanderbeeken financieel administratief directeur van beide instellingen. Tegelijkertijd komt er dan ook tijdelijk een bijna identiek directiecomité totdat de integratie een feit is. Dat hebben de beide raden van bestuur beslist.
De integratieplannen van RMSC en Mariaziekenhuis werden bekendgemaakt (…) Het hele nieuwsbericht
In Hechtel-Ekse is 23,8 procent van de inwoners 60 jaar of ouder. 54,9 procent van de inwoners zit in de leeftjdscategorie 20-59 jaar terwijl 21,2 procent van de bevolking 19 jaar of jonger is.

Harry Fransen overleden

Dinsdag 6 juni 2017
Hechtel-Eksel - Harry Fransen overledenIn Wijchmaal is gisteren Harry Fransen overleden, de echtgenoot van Tineke Cruys. Hij was 66 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in beperkte kring plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroetingsmoment: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Win een dvd, of een boek!

Maandag 5 juni 2017
Hechtel-Eksel - Win een dvd, of een boek!ZoomHet is me wat, die ontkenning van de klimaatverandering door Donald Trump. Zijn speech van afgelopen week is ook cartoonist Stijn Lodewijks niet ontgaan. We zoeken nu een tekstje dat in de mond van de Amerikaanse president moet gelegd worden. Het kan dienen als antwoord op de vraag van de andere staats- en regeringsleiders aan tafel: Emanuel Macron (Manu), Angela Merkel (Angie) en de Japanse premier Shinzo Abe (Tsjing Ping). Hun vraag aan Trump: waarin gelooft u nog, mijnheer de president?
U kan Trumps antwoord - en dat mag ook in het Nederlands - nog tot vrijdagavond mailen naar wineendvd[!]gmail.com. Komend weekend verneemt u of u de winnaar bent. Vergeet niet uw postadres te vermelden!

Wie won de dvd?

Maandag 5 juni 2017
Hechtel-Eksel - Wie won de dvd?ZoomHet was Koen Voortmans, die mooi inpikte op de hittegolf van een week geleden, waarbij aan de lezer een tekstje werd gevraagd dat in de mond van het warenhuispersoneelslid moest worden gelegd. Een moeilijke opgave, dat geven we toe. Maar Koens inzending voor de lege tekstballon was magistraal. Hij mag dan dezer dagen ook de dvd in zijn brievenbus verwachten.
Straks de nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)

Belgische kampioenen bij NWC

Maandag 5 juni 2017
Vandaag zijn Hanna Plas & William Peters Belgisch kampioen geworden in de K2 mix-kajakmarathon in Lier. Ze eindigden vóór Davy Theys & Ine Vierstraete en Amber Jannis & Baud Kums. Joke Plas & Jonas Hermans werden vijfde over de afstand van 21 km met drie overdraagpunten.
Vandaag lanceerde Limburg.net een campagne om Limburgers aan het composteren te krijgen. Slim omspringen met organisch afval kan immers een besparing opleveren van 30%. Zo kunnen Limburgers met een gemiddelde tuin (van meer dan 300m²) jaarlijks 150 euro besparen als ze composteren. De hele maand lang brengt Limburg.net het composteren onder de aandacht en krijgt iedereen de kans om via een online tool te berekenen wat composteren voor hen kan betekenen.
Om alle Limburgers (…) Het hele nieuwsbericht
In Hechtel-Eksel wordt 14,39 procent van de kinderen geboren in kansarme gezinnen. Dat is meer dan het Limburgse gemiddelde dat 12,60 procent bedraagt.

Liza Rutten overleden

Zondag 4 juni 2017
Hechtel-Eksel - Liza Rutten overledenVrijdag is Liza Rutten overleden, de weduwe van Jan Maes. Zij was 84 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Eksel. Donderdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Eksel.

Nieuws vanop de vliegbasis

Zondag 4 juni 2017
De 10e Wing laat weten dat er op Pinkstermaandag 5 juni enkele F16's zullen opstijgen en landen. Tot 4 september vinden er geen avond- en nachtvluchten plaats.
18,5 procent van de inwoners is van niet-Belgische herkomst. Het Limburgse gemiddelde bedraagt 25,4 procent. In 2008 telde Hechtel-Eksel 1.823 inwoners van niet-Belgische herkomst. In 2016 waren er dat 2.271.

2.300 extra arbeidsplaatsen

Zaterdag 3 juni 2017
Op 1 mei 2015 werd de steunzone (ontwrichte zone) Limburg van kracht.  Dit naar aanleiding van de sluiting van Ford Genk.  Dankzij deze maatregel kunnen de Limburgse bedrijven die gelegen zijn op industrie- en bedrijventerreinen genieten van een vrijstelling van 25 % op de bedrijfsvoorheffing wanneer ze bijkomende arbeidsplaatsen creëren naar aanleiding van bijkomende investeringen. "Op iets meer dan twee jaar tijd is deze maatregel goed voor zo’n 2.300 extra arbeidsplaatsen in onze provincie”, stelt Unizo Limburg.

Daar zijn de processierupsen

Vrijdag 2 juni 2017
Hechtel-Eksel - Daar zijn de processierupsenZoomOok al jeukende bultjes op je huid ontdekt? Vermoedelijk komen ze van de haartjes van de eikenprocessierups. Het Provinciaal Natuurcentrum meldt dat er bij terreincontroles al veel rupsen in het 4de vervellingsstadium zijn aangetroffen. Vanaf dat  stadium bezitten de rupsen de brandharen over hun hele lijf, zegt het Natuurcentrum. "Hierdoor gaat de hinder toenemen en dat duurt tot aan de fase van de verpopping." De vorige jaren vond die verpopping einde juni plaats.
Hechtel-Eksel - WB kajak: NWC-ers naar A-finaleZoomOp de Wereldbeker kajak in Belgrado (Servië) hebben Lize Broekx en Hermien Peters zich vandaag allebei kunnen plaatsen voor de A-finale in de K1 500 meter. Ook in de K2 500 meter kon dit duo zich, met hun overwinning in de reeks, rechtstreeks plaatsen voor de A-finale. Artuur Peters kon zich, na een 4-de plaats in de halve finale, niet plaatsen voor de A-finale K1 1000 meter en vaart morgen de B-finale. In de reeks K1 500 m werd Artuur vanavond tweede met 0,01" achterstand op de Tsjech Dostal; morgen vaart hij dus nog de halve finale op dit nummer. Op de foto de drie NWC-ers samen met Jonathan Delombaerde (Harelbeke - rechts) die de nationale ploeg vervolledigt en aantreedt op de K1 200 m.
In Limburg ligt de mannensterfte volgens de meest recente cijfers op 8,66 per duizend inwoners. Bij de vrouwen ligt dat cijfer iets lager, namelijk op 8,53. Dat blijkt uit gegevens van het Nationaal Instituut voor de Statistiek.

Te dik voor rijles?

Vrijdag 2 juni 2017
Tribunaliteiten
Hechtel-Eksel - Te dik voor rijles?“Of hij er ooit aan dacht om af te vallen”, had de rijschool hem per mail gevraagd toen hij solliciteerde voor een job als rijinstructeur. Het ‘fysiek profiel’ van de sollicitant beviel de rijschool niet en was een handicap voor de job, stond nog in de mail. De sollicitant, die aan ziekelijk overgewicht leed, antwoordde dat hij in een andere rijschool al les gaf met een Ford Fiesta. Nooit zat hij in de weg van zijn leerlingen. Gewicht verliezen was ook niet zo simpel, wist hij en had (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Mgr. Leon Lemmens (63) overledenIn Leuven is afgelopen nacht mgr. Leon Lemmens (63) na een slepende ziekte overleden. Hij was afkomstig uit Boorsem en sinds 2011 hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Voor hij bisschop werd was hij onder meer president van het Grootseminarie en vicaris-generaal van het bisdom Hasselt. De uitvaartliturgie vindt zaterdag 10 juni (11 uur) plaats in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.
Tijdens het eerste trimester van dit jaar registreren alle provincies in Vlaanderen een daling van het aantal letselongevallen, afgezien van Antwerpen, waar dit aantal stagneert. De enige provincie  die een stijging kent van het aantal doden is Limburg (van 6 naar 10 doden). Paradoxaal genoeg is dit tegelijkertijd de provincie met de sterkste daling van het aantal letselongevallen (-7,5 procent). De gegevens zijn afkomstig van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid.
Hechtel-Eksel - Soeptrinette één jaar onderwegZoomDe Soeptrinette is welgeteld één jaar onderweg. De soepmobiel van vzw de Biehal STC staat al een heel jaar op de markten in Hechtel, Eksel, Neerpelt, Overpelt en Bree, in verschillende woonwijken en op sociale evenementen. Aan de hand van soep wil de Soeptrinette een ontmoetingsmoment creëren op verschillende locaties in plattelandsgemeenten. Het initiatief is een onderdeel van het project ‘Soep als Bindmiddel’, een subsidieprogramma van Leader Kempen en (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: Logpellets

Donderdag 1 juni 2017
Niki Eerlings uit Overpelt en Hans Bogers uit Hechtel-Eksel hebben de vennootschap onder firma (VOF) Logpellets opgericht met zetel aan de Waterrijtstraat in Lommel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de handel in houtpellets.
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel