Vrouwen die meer dan 4,5 glazen alcohol per week drinken tijdens hun zwangerschap kunnen daarmee mogelijk de toekomstige vruchtbaarheid van hun zoon beïnvloeden. Dat blijkt uit een Deense studie die vandaag in Rome werd bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse congres van de Europese Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE). Mannen van wie de moeder tijdens de zwangerschap meer dan 4,5 glazen alcohol per week dronk, blijken op hun 20ste een derde minder spermatozoïden te hebben dan mannen waarvan de moeder niet dronk. Bij de consumptie van 2 glazen per week tijdens de zwangerschap was de concentratie spermatozoïden hoger, zo blijkt nog uit het onderzoek onder leiding van de Deense Cecilia Ramlau-Hansen. Wel moet rekening worden gehouden met eventuele foutieve verklaringen over de alcoholconsumptie, waardoor er geen conclusies getrokken kunnen worden.
Als de impact van alcoholconsumptie op sperma bevestigd kan worden, kan dat mogelijk een verklaring bieden voor de dalende kwaliteit van sperma de afgelopen jaren.