UPDATE Er is vanmorgen in Brussel geen akkoord bereikt over
het alternatieve tracé voor de IJzeren Rijn, de kortste spoorverbinding tussen ANtwerpen en het Ruhrgebied. Dat alternatieve tracé zou de
aanleg van 30 kilometer nieuw spoor tussen Roermond en Mönchengladbach inhouden, zodat het natuurgebied De Meinweg bij Roermond zou worden ontzien. Maar de drie landen - waaronder België - bereikten geen akkoord over de verdeling van de kosten. Nu dat alternatief van de baan is, wordt het historische tracé weer op tafel gelegd.
De Nederlandse minister van Verkeer, Camiel Eurlings, had zijn collega's 100 miljoen euro extra aangeboden voor het alternatieve tracé waarbij de Roermond noordelijk zou passeren, om de stad te ontzien. "Maar Duitsland en België wilden dat we nog meer zouden bijdragen. Dat heb ik geweigerd, vanwege de belastingbetaler in Nederland", zei Eurlings. Volgens hem is de eerder besproken tussenvariant nu weer op tafel "tenzij één van de landen voor 31 december alsnog de portemonnee trekt". Die tussenvariant houdt in dat het spoor ten oosten van Roermond loopt en vervolgens met een tunnel onder natuurgebied De Meinweg door gaat. Daarna sluit de verbinding aan op het oude, nog bestaande tracé van de IJzeren Rijn. De kosten van die tunnel zijn voor rekening van België.
"In plaats van een tweesporige lijn met driehonderd treinen per dag gaan we nu voor een bescheiden
kippenlijntje met maximaal zeventig treinen per dag", aldus minister Eurlings. De capaciteit is zo beperkt, omdat de tunnel enkelsporig zal zijn. Volgens Eurlings is deze variant op zijn vroegst in 2018 klaar.
De Duitse verkeersminister van Noordrijn-Westfalen Oliver Wittke toonde zich zeer teleurgesteld dat een grote Europese goederenspoorverbinding tussen de Antwerpse haven en het Duitse achterland nu uitblijft. Hij had op een verbinding op twee sporen gehoopt, en op een elektrificatie.
In een mededeling na afloop beklemtoonden minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte en
staatssecretaris Etienne Schouppe dat, wat de keuze van het tracé betreft, ze bij het overleg in september 2008 de snelst mogelijke realisatie tussen Antwerpen en het Ruhr-gebied hadden gevraagd,
zonder dat dit voor België aanleiding mocht geven tot een grotere financiële inspanning dan berekend werd voor het historisch tracé. Volgens hen bleek er geen definitieve duidelijkheid te bestaan over de eventuele meerkost van de zogenaamde (Duitse) A52-variant en de financiering hiervan. Voor minister Vervotte en staatssecretaris Schouppe blijft "binnen de huidige omstandigheden het historisch tracé de enige optie om de IJzeren Rijn binnen de bestaande timing te realiseren".