Vorige nacht zijn bij de Koninklijke Sterrenwacht (KSB) de automatische alarmsystemen in werking getreden: op de Zon is een extreme zonnevlam waargenomen. De KSB waarschuwt voor een mogelijke impact voor onze planeet.
De vorige zonnevlam van die grootte dateert van december 2006. Sommigen opperden in 2009 zelfs dat de Zon zogenaamd "dood" zou zijn. Maar niets is minder waar, aldus de KSB, die op basis van satellietgegevens waarschuwt dat een plasmawolk zich richting Aarde voortbeweegt met een vermoedelijke snelheid van 1.000 km/seconde. Die wolk zal de Aarde donderdag treffen. Een satelliet die zich vlak voor de Aarde in het zicht van de Zon bevindt, heeft ook al een stroom van energetische deeltjes waargenomen. Voorlopig is het stormniveau niet bereikt, voegt de KSB eraan toe.
Het ruimteweerteam moet nu in de eerste plaats de magnetische structuur van de wolk proberen te achterhalen. Die bepaalt hoe het magnetisch schild van de Aarde op de impact zal reageren. Als aan een aantal voorwaarden is voldaan, kunnen we misschien donderdag het noorderlicht waarnemen, zegt de Sterrenwacht.
Extreem ruimteweer kan satellieten doen uitvallen en kan gevolgen hebben voor de stroomvoorziening op Aarde.