Het uitzonderlijk zachte weer de afgelopen maand houdt heel wat dieren uit hun winterslaap. Dat bevestigt de vzw Natuurpunt. Bijvoorbeeld vleermuizen en egels zijn nog volop actief. Zij kunnen later deze winter in de problemen komen, waarschuwt de vereniging.
November was tot nu toe extreem zacht. Midden deze maand werden temperaturen
van bijna 17 graden opgemeten. De gemiddelde temperatuur voor de hele maand zou zo'n drie graden hoger liggen dan normaal. Dat heeft een negatief effect op de dieren in de natuur. Normaal houden dieren zoals egels of vleermuizen van november tot maart een winterslaap om energie te sparen, maar Natuurpunt stelt vast dat deze dieren nog volop actief zijn. "Bepaalde zoogdieren worden door de lagere temperatuur geprikkeld om in winterslaap te gaan, maar dat gebeurt nu minder", aldus Stefan Versweyveld, diensthoofd Natuurpunt. "Door constant energie te blijven gebruiken, kan dit op termijn een gevaar vormen voor deze dieren. Ze riskeren aan het einde van de winter te weinig energie te hebben als ze op zoek moeten naar voedsel."
De uitzonderlijke droogte in de zomer en hoge temperaturen in de herfst leiden nog tot een ander effect: ook paddenstoelen bloeien later. Versweyveld: "Alles groeit zeer onvoorspelbaar, zoals paddenstoelen. Het gevaar bestaat dat bepaalde soorten moeite zullen hebben om te overleven omdat hun voedsel niet voorradig is (...) Het paddenstoelenseizoen zien opschuiven met één maand lijkt niet veel, maar voor soorten die slechts enkele jaren leven, is dat immens."