Het overige nieuws

Peer - Uw dag is aangebroken: stop met roken!In mei start het Mariaziekenhuis in Overpelt met twee nieuwe rookstopcursussen “Rook-arm, hart-rijk”. De eerste reeks start op 6 mei en telt acht sessies op maandagnamiddag. De tweede reeks begint op 27 mei, met 8 sessies op maandagavond.
Slechts 3 tot 5% van de rokers slaagt erin om te stoppen met roken zonder hulp, en daarom biedt de dienst cardiale revalidatie van het Mariaziekenhuis al jarenlang deze rookstopcursus aan. Omdat stoppen zo moeilijk is, proberen zij de kans te vergroten door te werken in een groep van een 10-tal personen, onder begeleiding van een erkende tabakologe. Het ziekenfonds betaalt het grootste deel van de kosten terug.
Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie terecht bij Karlien Kuyken (tel. 011 826 076 of rookstop[!]mznl.be). 

NIKOdroom wordt werkelijkheid

Zondag 28 april 2013
Peer - NIKOdroom wordt werkelijkheidZoomMet Nikodroom willen de afdelingen van het NIKO al hun disciplines in de kijker plaatsen, met name muziek, woord, dans een beeldende kunst. Leerlingen geven bij die gelegenheid concerten of stellen hun werk tentoon, maar bezoekers kunnen ook workshops volgen. Vandaag vond een editie van Nikodroom plaats in het park en in De Steen van Bocholt... (foto Marc Faes) Meer foto's
 

Toch even lezen

Zondag 28 april 2013
Peer - Toch even lezenZoomIn de groot-Peltse brievenbussen viel vorige week het krantje "In een notendop" (foto), waarin het EMJ uitlegt wat er komend weekend allemaal te gebeuren staat rond het Muziekfestival in Neerpelt en hoe dat praktisch geregeld is. Het is misschien toch interessant om dat blad eens te lezen, want er staat zoveel in dat wij dat onmogelijk allemaal op de Internetgazet kunnen zetten. Het blad kan ook verkregen worden bij een aantal VVV's in de omgeving, gemeentelijke bibliotheken, culturele centra... (Foto EMJ)

Ook het NIKO zit nu op Facebook

Zaterdag 27 april 2013
Ook het NIKO heeft nu een Facebook-account. 'Liken' maar! Op de pagina vindt u alvast een mooi gesprek met Joost Vermeiren over het orgel. Maar opgepast: als u de pagina ooit zoekt moet u voluit "NIKO Kunstacademie" intikken; met NIKO alleen komt u er (spijtig genoeg) niet. NIKO Kunstacademie
Op zondag 19 mei vindt op de testbaan van Ford - wereldwijd heet die de ‘Ford Lommel Proving Ground" - in Lommel de jaarlijkse fietsdag plaats. Fietsers en skeelers uit alle windstreken zijn er welkom om even te voelen hoe het is om  te rijden op die testbaan. Ze is in totaal 80 km lang! De toegang is gratis en men kan er terecht van 9 tot 16 uur. Adres: Oude Diestersebaan 135. Ford Lommel Proving Ground

Lente of zomer?

Donderdag 25 april 2013
In Kleine Brogel was het om 16u 25,9 graden, signaleert Ruben Weytjens, in Oostende 13 graden, of zowat de helft. Is het lente of zomer?
Peer - Gratis naar Mintzkov en Geppetto & The Whales?ZoomUPDATE VRIJDAGavond om 20.30u staat er weer een prachtige muziekavond op de agenda in De Posthoorn in Hamont. Daar kunt u gaan kijken en luisteren naar een optreden van Mintzkov, de ongekroonde indiegroep van het land, en een van Gepetto & The Whales. Die laatste groep brengt dit jaar een tweede album op de markt, dus reken maar dat ze daaruit nieuwe songs zullen brengen. Allen daarheen! In voorverkoop kost een ticket 13,50 euro, aan de kassa 2 euro meer, maar misschien kunt u er gratis naartoe? We mogen per Internetgazetgemeente drie vrijkaarten weggeven. Daarom: snel een mailtje sturen naar vrijetijd[!]hamont-achel.be (uw adres niet vergeten), en dan maakt u er kans op. Succes!  AHA
Aan de sluis van Lozen is vandaag het stoffelijk overschot aangetroffen van de vermiste Arnold Huibers uit Bocholt. De tachtigjarige man was op 15 april met zijn fiets thuis vertrokken en nadien verdwenen zonder enig spoor na te laten. Opsporingen leverden niets op. Het is niet bekend hoe de man in het kanaal is beland.

Eerste processierupsen in Bree

Dinsdag 23 april 2013
De eerste eikenprocessierupsen van dit jaar werden in Bree gevonden, op een zomereik, tegen een warme zonnige houtkant. Dit is slechts één dag later dan vorig jaar maar wel een 10-tal dagen later dan de voorbije jaren.
Vermoedelijk komen de rupsen nu en de volgende dagen op meerdere plaatsen in de provincie uit. Mogelijk zijn de rupsen nu nog kwetsbaar voor nachtvorst en voor een lange periode van nat en koud weer. De jonge rupsen hebben tijdens hun eerste twee larvale stadia nog geen irriterende brandharen.

Rosa Vandormael overleden

Dinsdag 23 april 2013
Peer - Rosa Vandormael overledenZondag is Rosa Vandormael overleden, de weduwe van Albert Helsen. Ze was 90 jaar. Donderdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Peer.

De '10 Miles' van Antwerpen...

Maandag 22 april 2013
De visie van Fobie
Peer - De '10 Miles' van Antwerpen...Zoom....gezien door de ogen van Fobie!

Het nieuwe 5 eurobiljet

Maandag 22 april 2013
Peer - Het nieuwe 5 eurobiljetZoomVanaf 2 mei wordt een nieuw biljet van 5 euro verspreid. Dat gaat het oude geleidelijk vervangen. In de loop van de komende jaren worden de overige euro-bankbiljetten vernieuwd. De nieuwe hebben allemaal Europa als thema, een Griekse mythologiefiguur naar wie ons continent is genoemd. Nieuwe euro-bankbiljetten
Peer - Wordt Femme het nieuwe gezicht van Vtm-Kzoom?ZoomOverpeltse Femme zit bij de vijf finalisten die kans maken om het nieuwe gezicht van Vtm-Kzoom te worden. Vanavond maakte ze alvast een reportage op de circusschool Circ-O-Fun (foto). Hopelijk haalt ze voldoende stemmen  voor de volgende ronde! Stemmen voor haar kan nog tot zondagavond op www.vtmkzoom.be/jij-kiest/nieuws. Doen! Foto Marc Ras)

Nu hebt u de kans nog!

Donderdag 18 april 2013
Tip voor motorrijders: doe mee aan een motorscreening. Er worden er eerstdaags twee georganiseerd, in Lommel. Die van 20 april is al volgeboekt, maar voor die van 27 april zijn er nog twintig plaatsen vrij: tien in de voormiddag en tien in de namiddag.
Tijdens zo'n screening krijgt u (gratis!) de kans om gedurende een halve dag een aantal basisvaardigheden aan te leren of op te frissen. Ook de recente wijzigingen in regelgeving met betrekking tot motorrijders en hun uitrusting komen er uitgebreid aan bod. Even praktisch: zaterdag 27 april 2013 in Lommel, Marie Curiestraat (crossterrein). Timing: van 9 tot 12 u. OF van 13 tot 16 u. Uiterste inschrijvingsdatum: 25 april. Voor meer informatie kunt u terecht bij de verkeersdienst van uw politiezone. Inschrijven is noodzakelijk en kan via tel. 011 23 80 43.
Peer - Wring eens een dweil uit in de ruimteAls u een natte dweil uitwringt, loopt het water netjes in de emmer - of toch alleszins richting aarde. Maar wat zou er gebeuren als u hetzelfde doet in de ruimte? Dat vroegen twee Canadese scholieren zich af en met hun vraag wonnen ze een wedstrijd van het Canadian Space Agency (CSA). De hoofdprijs was de uitvoering van hun experiment. In het internationale ruimtestation (ISS) ging de Canadese astronaut Chris Hadfield zopas aan de slag met water en een doek. Eén ding maakt het filmpje duidelijk: het (…) Het hele nieuwsbericht

Zoeken naar een vermiste

Woensdag 17 april 2013
Peer - Zoeken naar een vermisteZoomHet parket van Tongeren heeft gevraagd uit te kijken naar Arnold Huibers (80) uit Bocholt. Maandag werd hij voor het laatst gezien toen hij thuis met zijn fiets naar een onbekende bestemming vertrok. Hij is niet meer teruggekeerd en het zou kunnen dat hij elders in Noord-Limburg is opgemerkt.
Arnold is ca 1.70m groot en mager van gestalte. Toen hij maandag vertrok droeg hij een donkere jonggingbroek en -vest. Zijn fiets is van het merk Cambridge. Wie deze man gezien heeft, of zijn fiets heeft aangetroffen, kan bellen naar de politie Noordoost-Limburg op 089/480630 of naar de lokale politie. UPDATE Het stoffelijk overschot van de vermiste is inmiddels teruggevonden.
Peer - Serviceclubs N.-Limburg steunen 't BrugskeZoomDe 17 serviceclubs van Noord-Limburg  (Fifty One , Kiwanis, Ladies Circle,  Lions, Ronde Tafel, Rotary en Soroptimisten)  organiseren jaarlijks een ontmoetingsdag ter bevordering van de onderlinge vriendschap en verstandhouding. Daarbij kiezen ze ook een gezamenlijk sociaal project dat elke club met haar bijdrage steunt.
Dit jaar werd het tuinproject van Orthopedagogisch Centrum  ’t Brugske uit Leopoldsburg gekozen. Dagcentrum ‘t Brugske voorziet opvang voor mensen met een verstandelijke beperking, voornamelijk uit de regio Noord-Limburg. Er werd zopas een tehuis gebouwd en de financiële middelen ontbraken voor de ontwikkeling van de omringende tuin. Met de 8.250 euro steun kan een groot deel van dit tuinproject afgewerkt worden. Mooi!
Peer - Karate: 33 keer provinciaal podium voor KCARZoomAfgelopen zaterdag organiseerde karateclub KCAR in samenwerking met Wado Vlaanderen de jaarlijkse Wado-stage in Eksel. Met 200 deelnemers van alle leeftijden en 10 trainers uit heel Vlaanderen behoort deze stage tot de grootste in België. Zondag was er dan de jaarlijkse afspraak op het provinciaal kampioenschap in Leopoldsburg. In de voormiddag namen 22 kampers deel aan het onderdeel Kata. Na de middag was er het onderdeel Kumite waar KCAR met evenveel deelnemers pas echt een visitekaartje afgaf. Met in totaal liefst 33 podiumplaatsen was deze dag een mooie afsluiter voor een succesvol weekend.

Een 'event' over apps

Maandag 15 april 2013
Op 3 en 4 mei organiseert de Hogeschool PXL Apps City, het eerste grote event rond mobiele applicaties in Vlaanderen.  Wie een smartphone of tablet-pc gebruikt (en dat zijn er elke dag meer en meer), gebruikt apps in diverse soorten en toepassingen. Een app om je tv-avond te plannen, je Facebookpagina te checken of je bankrekening te betalen: in de app-wereld is er voor ieder wat wils. 
Hoog tijd voor een heuse app-conferentie, vonden ze bij Hogeschool PXL (XIOS) in (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Judo: goud voor Schildermans en HendrikxZoomOp de Soeverein Cup heeft Joran Schildermans (links) uit Peer, die aangesloten is bij judoclub Agglorex Lommel, vandaag goud behaald. Samen met Doreen Hendrikx uit Neerpelt, regerend Belgisch kampioene in de +63kg, hield hij de Limburgse kleuren hoog. An-Sophie Meeuwissen haalde zilver. (Foto Rik Vander Sanden) Meer foto's

Collectiedag WO I in Hasselt

Vrijdag 12 april 2013
Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) roept alle inwoners van Limburg op om voorwerpen, foto’s, brieven of andere herinneringen in verband met Wereldoorlog I op zondag 21 april mee te brengen naar de Provinciale Bibliotheek Limburg in Hasselt. “De verzamelde stukken worden in het kader van het project Europeana 1914-1918 opgenomen in een centrale Europese databank. Tegelijk past de collectiedag in het project Limburg 1914-1918, waarmee de (…) Het hele nieuwsbericht

Anneke Vos overleden

Woensdag 10 april 2013
Peer - Anneke Vos overledenZondag is Anneke Vos overleden, de echtgenote van Jan Limerkens. Ze was 80 jaar. Vrijdag wordt ze begraven na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Wauberg. Donderdag om 19 uur is er daar een gebedswake.
Zaterdag vanaf 20.30u vindt op diverse locaties in Hamont-Achel de "Tour culturel" plaats, een culturele ontdekkingstocht die door de dienst "Vrije tijd" van de gemeente is uitgewerkt. Tijdens die tocht gaat u uitkomen op een aantal markante culturele experimenten. U laten verrassen is dus aanbevolen, en tijdig kaarten kopen ook, want het aantal tickets is beperkt. Die tickets kosten in voorverkoop 13,50 euro en aan de kassa 15 euro.
Maar... misschien kunt u er gratis naartoe? Mail dan zo vlug mogelijk naar vrijetijd[!]hamont-achel.be en u maakt kans op een vrijkaart! Per Internetgazetgemeente mogen we er twee weggeven. De winnaars worden persoonlijk verwittigd. Succes!

Jan Vanbriel overleden

Dinsdag 9 april 2013
Peer - Jan Vanbriel overledenVrijdag is Jan Vanbriel overleden, de weduwnaar van Helena Loenders. Hij was 85 jaar. Woensdag wordt hij begraven na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Peer. Vanavond om 19 uur is er een avonddienst in Aula 't Sant.

Ria Winters overleden

Dinsdag 9 april 2013
Peer - Ria Winters overledenVrijdag is Ria Winters overleden, de echtgenote van Roger Mandiau. Ze was 54 jaar. De afscheidsplechtigheid en de crematie zullen in beperkte familiekring plaatsvinden. Donderdag om 19 uur is er een avonddienst in Aula 't Sant.

Henriette Kuppens overleden

Dinsdag 9 april 2013
Peer - Henriette Kuppens overledenVrijdag is Henriette Kuppens overleden, de echtgenote van Twan Driesen. Ze was 87 jaar. Donderdag wordt ze gecremeerd na een afscheidsviering in Aula 't Sant. Woensdag om 19 uur is er daar een avonddienst.

Het einde voor Windows XP

Maandag 8 april 2013
Softwaregigant Microsoft heeft vandaag bekend gemaakt dat het over exact een jaar gaat stoppen met de ondersteuning van Windows XP. Vanaf 8 april 2014 worden er geen updates meer uitgebracht. Het besturingssysteem is normaal zo ingesteld dat het automatisch zulke updates installeert om bugs en veiligheidsproblemen op te lossen. Over een jaar is het echter gedaan daarmee, waardoor PC’s met Windows XP op termijn kwetsbaar worden. Het besturingssysteem mag dan wel 12 jaar oud zijn, het blijft (…) Het hele nieuwsbericht
In een mededeling hebben de burgemeesters van negen Noord-Limburgse gemeenten vandaag de Vlaamse regering opgeroepen om op korte termijn op basis van het huidig voorgestelde traject een decreet in het Vlaams parlement in te dienen.
"Met het Strategisch Actieplan Limburg in Kwadraat (SALK) heeft de Vlaamse regering het voortouw genomen om de relance en de toekomst van Limburg in kaart te brengen. Tijdens de begrotingscontrole van vorige week werden ook extra middelen voorzien," aldus de (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Gratis naar... Théâtre La Licorne?ZoomKomende zondag 7 april om 20.15 uur speelt het Franse toneelgezelschap Théâtre la Licorne op uitnodiging van cultuurNoord in CC Palethe met de voorstelling ‘Spartacus’. Zaterdag is er ook al een voorstelling, maar die is uitverkocht.
Licorne neemt je mee naar een Romeins colosseum. Je volgt er het verhaal van de gladiator Spartacus die samen met andere slaven vecht voor zijn vrijheid.
De voorstelling ‘Spartacus’ betekent een visueel (…) Het hele nieuwsbericht

José Wienen overleden

Woensdag 3 april 2013
Peer - José Wienen overledenZondag is José Wienen overleden, de weduwe van Louis Goossens. Ze was 77 jaar. Vrijdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Peer-Centrum. Donderdag om 19 uur is er daar een avondwake.
Op zaterdag 20 april organiseert VVIA-Limburg (Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie) een open ledendag in het Mijndepot, gelegen in het hoofdgebouw van de voormalige koolmijn van Waterschei. Iedereen met belangstelling voor industriële archeologie is daar welkom! Je hoeft dus geen lid te zijn van de VVIA. In de voormiddag wordt er vergaderd en gediscussieerd en in de namiddag wordt de mijnsite bezocht. Meer info vind je hier.

De klokken zijn terug!

Woensdag 3 april 2013
De klokken zijn terug uit Rome en ze hangen onder meer in de toren van de Hasseltse kathedraal. Vanaf komende zaterdag (om 14u) worden daar op elke eerste zaterdag van de maand rondleidingen in georganiseerd door Geert Kooken, gevolgd door hippe beiaardmuziek.
Het beiaardmuseum is daar uitzonderlijk geopend tijdens de paasvakantie, telkens van 14 tot 17u en dat:
• tot zondag 7 april
• van dinsdag 9 tot zondag 14 april
Toegang: 1,5 euro per persoon. Kinderen onder de 12 jaar gratis.

Nog geen omleidingsweg...

Dinsdag 2 april 2013
De Raad van State heeft het Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor de aanleg van een omleidingsweg in Houthalen-Helchteren vernietigd. Dat is vernomen bij de Vlaamse regering. De Raad heeft dus het advies van de auditeur gevolgd. Een en ander betekent dat de hele procedure voor de verlenging van de Noord-Zuidverbinding moet worden overgedaan.
In een reactie zeggen de Vlaamse ministers Hilde Crevits en Philippe Muyters het arrest te betreuren.
"Aan onze raadslieden is gevraagd om een analyse (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Vandaag is het Wereld Autisme DagZoomVandaag is het Wereld Autisme Dag, een initiatief van de Verenigde Naties. Eén op 100 mensen heeft een stoornis in het autistisch spectrum; in Limburg gaat het om 8.000 mensen bij wie autisme in een of andere vorm voorkomt. In het kader van de autismeweek, die nu loopt, doorkruist een karavaan van oldtimertractoren de provincie om tijdens een halte aan elk gemeentehuis aandacht te vragen voor autisme. Donderdagnamiddag komen de gemeenten in Noord-Limburg aan de beurt, vrijdagochtend volgen Peer en Meeuwen nog. www.autismelimburg.be
01/04

Mijn broer Guido is op 9 april jarig proficiat Van Rita en Valere

Valentinus Goossens
25/03

Ons Rita is op 31/03 jarig Proficiat van Rita en Valere

Valere en Rita Goossens Timmers
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Peer
Aangeboden
Lamp Mini
Te koop
Te koop
Te koop