Het overige nieuws

De provincie Limburg heeft een drone aangekocht die vanaf 1 januari volgend jaar kan gebruikt worden door de Limburgse politie-en brandweerzones. Zo kan het toestel onder meer worden ingezet bij massa-evenementen en zoekacties.

De ogen van een libel

Vrijdag 30 juni 2017
Puur natuur
Peer - De ogen van een libelZoomVan alle insecten hebben libellen de best ontwikkelde ogen; die gebruiken ze om te jagen. Het facet-oog van een libel bevat duizenden lensjes en bezit een heel aparte gave: met de roodbruine bovenhelft van het oog ziet ze haar prooi goed tegen een blauwe achtergrond, met de onderste helft beter tegen een groene of donkere achtergrond. De nep-pupillen die je ziet, zijn delen van het oog waarmee ze scherper kan zien. Op de foto: een Zwervende heidelibel. (Foto Pieter Cox)

Tergende traagheid

Vrijdag 30 juni 2017
Tribunaliteiten
Peer - Tergende traagheidWie het ongeval veroorzaakte was duidelijk. Het was de chauffeur van die ene auto. Discussie was er alleen over de schadevergoeding voor het 16-jarige meisje in de andere auto. Zij bleef quasi volledig verlamd achter, levenslang afhankelijk van wie haar omringt. Zelf eten, zich verplaatsen, haar toilet maken, communiceren, het was voortaan voor haar onmogelijk. De discussie ontaardde in een ellenlange procedure in Brussel.
Na tien jaar hadden het meisje en haar naastbestaanden nog altijd het raden naar een (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vzw: Future Concepts

Donderdag 29 juni 2017
Joris Van Lindt uit Peer, Niels Bollen uit Overpelt en Manuel de Bie uit Neerpelt hebben de vzw Future Concepts opgericht met zetel aan de Herisstraat in Peer. De vereniging heeft als doel socio-culturele activiteiten te voorzien voor de plaatselijke bevolking en in te spelen op de vragen en noden van de plaatselijke jeugd. De vereniging werkt samen met de jeugddienst van de stad Peer.

Vzw BAFD-KB 18 opgericht

Donderdag 29 juni 2017
Zes personen hebben de bvba Belgian Air Force Days Kleine Brogel 2018, afgekort BAFD-KB18, opgericht met zetel op de vliegbasis Kleine Brogel. De vereniging heeft tot doel de band tussen Defensie en de natie te bevorderen met het oog op het promoten van militaire functies en loopbanen binnen Defensie.

Wies Leppens overleden

Donderdag 29 juni 2017
Peer - Wies Leppens overledenDinsdag is de uit Kleine Brogel afkomstige Wies Leppens overleden, de weduwe van Zander Maesen. Zij was 71 jaar en wordt zaterdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Houthalen-Oost. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake, waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg.
Grensgevallen
Peer - Beweging onder invloed van lichtZoomWetenschappers van TU Eindhoven en Kent State University hebben een materiaal ontwikkeld dat onder invloed van licht gaat golven en zich zo kan voortbewegen. Ze klemden hiervoor een strookje van dit nieuwe polymeer in een rechthoekig framepje, en bij belichting gaat dit geheel vanzelf aan de wandel. Dit apparaatje, met de afmeting van een paperclip, is ’s werelds eerste wandelmachientje dat licht direct omzet in voortbeweging, simpelweg aangedreven door één vaste lichtbron. De (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Politie waarschuwt bestelwagenbezittersDe afgelopen week werden er in Lommel tijdens verschillende nachten en op verschillende plaatsen drie bestelbussen van het merk Mercedes gestolen. Blijkt dat de daders de gestolen voertuigen starten met valse sleutels, meldt de lokale politie Lommel. "Er zijn zeer sterke aanwijzingen dat de gestolen voertuigen naar Nederland verdwijnen. Eigenaars van bestelbussen Mercedes Viano of Vito wordt aangeraden bijkomende maatregelen te treffen om diefstal te voorkomen.”
JNJ Solutions uit Peer en de bvba Finack uit Houthalen hebben de vennootschap onder firma (VOF) Isoworx J&S opgericht met zetel in Overes. Het betreft een onderneming voor onder meer de installatie van antennes en bliksemafleiders, de isolatie van verwarming, klimaatregeling en ventilatie én het optrekken en afbreken van steigers en werkplatforms.

Wat is Twitter?

Woensdag 28 juni 2017
Vandaag gelezen
"Twitter is: miljoenen gekken kunnen meer onzin uitkramen dan tien wijzen kunnen rechtzetten.
De wereld moet het voor verbetering hebben van Einstein, niet van elke gek die zijn naam op muren en glazen schrijft."
(Chefren Hagens op Villamedia.nl)

Peer telt 16.427 inwoners

Woensdag 28 juni 2017
De stad Peer telde op 1 januari 2017 16.427 inwoners: 8.315 mannen en 8.112 vrouwen. Dat blijkt uit gegevens van het Nationaal Instituut voor de Statistiek.
Peer - Speelpleinwerking bij Piri PiriZoomVan dinsdag 11 juli t.e.m. vrijdag 18 augustus zei Speelplein Piri Piri in Grote Brogel de deuren open zetten voor de kinderen. Op dinsdag, woensdag en donderdag kan je de leid(st)ers van 13u30 tot 17u30 uur vinden aan de blauwe lokalen op de terreinen achter Brueghelheem en de school. Alle kinderen van de laatste kleuterklas t.e.m. het zesde leerjaar (van het voorbije schooljaar) zijn welkom. Op voorhand inschrijven is niet nodig. Breng de eerste dag dat je komt een briefje mee met je naam, (…) Het hele nieuwsbericht
De openbare verkoop van een woning aan Bovenlinde 54 heeft in eerste roep 125.000 euro opgebracht. Voor een bouwgrond van 11a98ca werd 90.000 euro geboden. In beide gevallen is er nog een hoger bod mogelijk.
Een weiland van ruim 81a t.p. Linder Straet haalde in eerste roep 40.000 euro.
Morgennamiddag wordt inde parochiezaal van Linde-Peer de woning Meeuwerbaan 137 openbaar verkocht na hoger bod. Ze staat op een perceel van 10a05ca en heeft een K.I. van 1013 euro. Na hoger bod is de inzetprijs bepaald op 106.200 euro.
Het wegdek op de E314 richting Lummen ter hoogte van Aarschot is volledig hersteld en het verkeer moet niet langer over de pechstrook, meldt Radio2. Woensdag kwam door de hitte het wegdek over de hele breedte naar omhoog. De voorbije dagen was Wegen en Verkeer druk in de weer om het wegdek te herstellen. Eerst werd gezegd dat vlot verkeer pas vanaf maandagochtend mogelijk zou zijn. Maar vanmiddag bleek dat het asfalt genoeg afgekoeld was en ging de snelweg weer volledig open.

Renovatie dak Sint-Jozefszaal

Zaterdag 24 juni 2017
Biinnenkort start de renovatie van het dak van de Sint- Jozefszaal in Kleine-Brogel. De bestaande constructie had te lijden onder de tand des tijds. Voor de uitvoering van de werken ontvangt de vzw Ontmoetingscentrum Kleine-Brogel een subsidie van de stad Peer.

Zondag Limburgse Open Molendag

Vrijdag 23 juni 2017
Peer - Zondag Limburgse Open MolendagZoomZondag is er de Limburgse Open Molendag. Bezoekers krijgen gratis toegang tot de molen tussen 10 en 17 uur. De vrijwillige molenaars zullen jullie met plezier op hun wind- of watermolen ontvangen. Op de meeste molens zullen maaldemonstraties worden gegeven, afhankelijk van wat de natuur ons aan wind of water geeft. Deelnemende molens aan de Open Molendag zijn hier terug te vinden.

Kris Kinnaer overleden

Vrijdag 23 juni 2017
Peer - Kris Kinnaer overledenGisteren is Kris Kinnaer overleden. Zij was 59 jaar. De afscheidsviering in de aula van uitvaartcentrum Jaeken vindt in besloten kring plaats.

Juliette Frederix overleden

Vrijdag 23 juni 2017
Peer - Juliette Frederix overledenGisteren is in WZC Sint-Antonius in Peer de uit Hechtel afkomstige Juliette Frederix overleden, de echtgenote van Jaak Cuyvers. Zij was 83 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in besloten kring. Begroetingsmoment:maandag (19-20 uur) in funerarium Jaeken in Peer.
 

Nieuwe vennootschap: 't Geluk

Vrijdag 23 juni 2017
Marc Janssens en Katrijn Casters uit Peer hebben de vennootschap onder firma (VOF) 't Geluk opgericht met zetel aan de Bremstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer creatieve activiteiten, kunst en amusement én de productie van muziek, films, video- en televisieprogramma's.

Unieke oude machines te koop

Vrijdag 23 juni 2017
Peer - Unieke oude machines te koopZoomIn de mijngebouwen van Beringen liggen nog enkele oude machines die in het verleden werden aangekocht door de provincie. Die worden nu verkocht.
In de jaren 1980 dacht de provincie Limburg na over de oprichting van een Museum voor Industrieel Erfgoed. Pleitbezorgers waren Adriaan Linters en toenmalig gedeputeerde Emiel Smets. Met het oog op het museum werd gestart met het samenbrengen van kenmerkende industriële objecten die toen dreigden verloren te gaan. Een van de verzamelthema’s (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - WICO introduceert STEAM in haar onderwijsZoomAlle campussen van de scholengemeenschap WICO zullen vanaf volgend schooljaar werken aan STEAM-onderwerpen in het eerste jaar van de eerste graad. Dit gemeenschappelijk, pedagogisch project is een onvervalste primeur voor de scholengemeenschap. STEAM staat voor science, technology, engineering, art en mathematics.
De term STEAM is internationaal gegroeid. STEAM wil jongeren warm maken voor de domeinen wetenschap, technologie en wiskunde en het onderwijs nauwer laten aansluiten bij (…) Het hele nieuwsbericht
Voor de derde dag op rij was het vandaag prijs op de E314. Met volledig versperde rijbanen, lange files en het bijhorende economische verlies tot gevolg. Maar het kan ook anders. Voka – Kamer van Koophandel Limburg, samen met de sociale partners verenigd in de SERR, zijn al heel lang vragende partij voor een verbreding van de E314 en de E313. Bovendien pleit Voka – Kamer van Koophandel Limburg voor een performant disaster recovery beleid.  Op die manier kunnen dergelijke ongevallen performanter en dus sneller afgehandeld worden, wat een voordeel is voor heel de maatschappij, aldus Voka.

Goolderheide wil uitbreiden

Woensdag 21 juni 2017
De provincieraad heeft vandaag op voorstel van gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening Inge Moors het Provinciale Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) voor Goolderheide in Bocholt voorlopig vastgesteld. Hiermee worden aan Goolderheide uitbreidingsmogelijkheden gegeven die zorgen voor een verdere verankering van dit familiepark in Limburg.
Het PRUP voorziet een uitbreiding van meer dan 9ha recreatiegebied voor het vakantiepark Goolderheide, gelegen in het westen van de gemeente Bocholt, bijna tegen (…) Het hele nieuwsbericht
Het verbod dat minister Schauvliege heeft afgekondigd voor het wassen van auto's slaat niet op vergunde carwashbedrijven in Vlaanderen. Het verbod geldt alleen voor het besproeien van de tuin en het wassen van de wagen met eigen leidingwater, dus het zelf wassen van de wagen.
Vergunde carwashbedrijven in Vlaanderen recycleren en hergebruiken meer dan 90% water, zegt woordvoerder Johan Maesen van de Belgische Beroepsvereniging Reiniging Voertuigen. "Het weinige water dat door die bedrijven wordt geloosd, wordt eerst gefilterd om er zoveel mogelijk schadelijke stoffen uit te halen. Je kan dus gewoon zonder problemen een professionele carwash bezoeken om je voertuig te laten reinigen."

Verboden thuis auto's te wassen

Woensdag 21 juni 2017
Vanaf morgen is het in Vlaanderen het "niet-noodzakelijk gebruik van drinkwater" verboden. Dat heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege vandaag bekendgemaakt. Onder "niet-noodzakelijk gebruik" wordt onder meer verstaan het beregenen van gras, het thuis wassen van auto's, het vullen van een zwembad, en dies meer. De minister zegt er op te rekenen dat de bevolking voldoende gezond verstand aan de dag zal leggen om de noodzaak van besparing op drinkwater in te zien.
Engerlingen in je gazon - wat doe je ertegen? Gif spuiten zal nauwelijks iets uithalen. Enkele tips om de schade te beperken:
- zorg voor een goed bemest gazon zodat er zich een goed wortelgestel ontwikkelt;
- wanneer vogels zoals kauwen of spreeuwen op je gazon neerstrijken, is dit biologische bestrijding: zij eten de engerlingen op. Het is een groot misverstand te denken dat deze vogels je  gazon vernielen;
- bij hitte en droogte in de zomer kan U dorre plekken krijgen in het gazon, maar het gras is dan nog altijd verankerd aan zijn wortels. Zodra het gras los ligt op de bodem, hebben de engerlingen hun werk grondig gedaan en is je gazon verloren.(Pierre Rutten)

Mermaid Ariel in actie

Dinsdag 20 juni 2017
Peer - Mermaid Ariel in actieZoomJoeri Kiczula maakte gisteren dit mooie filmpje van mermaid Ariel tijdens de maandelijkse zeemeerminnendag in duikcentrum TODI in Beringen.

Junikever vreet aan uw gras

Dinsdag 20 juni 2017
Peer - Junikever vreet aan uw grasZoomSlecht nieuws voor uw gazon want de junikevers duiken massaal op door het warme weer. De larven, engerlingen genoemd, zitten onder de grond en eten daar alle wortels van het gras op. Daardoor gaat het gras kapot en krijg je kale plekken. (Foto Pierre Rutten)

Jean Paesen overleden

Dinsdag 20 juni 2017
Peer - Jean Paesen overledenZondag is Jean Paesen overleden, de levenspartner van wijlen Maria Fierens. Hij was 71 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroetingsmoment: woensdag (19.30-20.30 uur) in funerarium Jaeken aan de Kerkstraat.

Nieuwe bvba: BioTheos

Dinsdag 20 juni 2017
Théodore De Gelaen uit Lommel heeft de bvba BioTheos opgericht met zetel aan de Baan naar Bree in Peer. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de verkoop van kruiden, thee, noten, zepen, specerijen en zouten.
Wie in de buurt van varkens-, kippen- of geitenstallen woont heeft vaker longontstekingen dan gemiddeld.  Dat blijkt uit onderzoek in de Nederlandse regio's Oost-Brabant en Noord-Limburg en waarvan de resultaten vanavond zijn bekendgemaakt. Het was de grootste veldstudie op dit gebied ter wereld, uitgevoerd in de meest veedichte regio van Nederland. Het gezondheidsrisico, zo blijkt uit het onderzoek, zit vooral in de uitstoot van fijnstof uit stallen. Deze minuscule deeltjes binden zich met ammoniak en micro-organismen, zoals virussen of dierlijke cellen. Dat kan longproblemen veroorzaken. 
Aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is een slimme babydeken ontwikkeld, 'Hugsy'. Het gelijknamige bedrijfje heeft nu 200.000 euro opgehaald via een investeringsplatform. Daarmee kan het dekentje, dat ouders ondersteunt als ze hun couveusekindje knuffelen, ook daadwerkelijk geproduceerd worden.
Tijdens knuffelmomenten neemt Hugsy de geur, de warmte en de hartslag van de ouder op. Als het kindje dan teruggaat in de wieg of de couveuse, blijft het de geruststellende aanwezigheid van (…) Het hele nieuwsbericht

Dag van de Poetshulpen

Maandag 19 juni 2017
Wist u al dat het morgen de Dag van de Poetshulpen is? Misschien een reden om je poetshulp eens een attentie te geven, of eens even in de watten te leggen...

Wie won de dvd?

Zondag 18 juni 2017
Peer - Wie won de dvd?ZoomHet is Davy Luyckx. De jury vond zijn inzending voor het tekstballonnetje rechts de beste. Davy krijgt in de komende week zijn dvd in de bus.
Cartoonist Stijn Lodewyks is er enkele dagen niet, maar bij zijn terugkeer krijgt u een nieuwe opgave!

Brandfase oranje in Limburg

Zondag 18 juni 2017
Het is erg droog en brandgevaarlijk in natuurgebieden. Wees voorzichtig, rook niet in natuurgebieden en bossen. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein, meldt het Agentschap Natuur en Bos. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden overdag bemand.
Peer - Ook vandaag nog 'Beeldig Lommel'ZoomOok vandaag nog kunt u in Lommel gaan kijken naar de "levende beelden". Er zijn er een 150-tal, met deelnemers uit een tiental landen. Ze staan er deze namiddag tussen 14 en 18u. Onder meer bij de toeristische dienst van Lommel kan men een wandelroute kopen. (Foto Marcella Stappers)

Henri Vanderfeesten overleden

Zaterdag 17 juni 2017
Peer - Henri Vanderfeesten overledenGisteren is Henri Vanderfeesten overleden, de echtgenoot van Lutgart Loenders. Hij was 69 jaar en wordt donderdag begraven, na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Peer-Centrum. Begroetingsmoment: woensdag (19-20 uur) in uitvaartcentrum Jaeken.

Telefoneren zonder handen

Vrijdag 16 juni 2017
Tribunaliteiten
Peer - Telefoneren zonder handenWie achter het stuur van een auto zit met een draagbare telefoon in de hand, is strafbaar en riskeert een geldboete en een rijverbod. Maar wat met iemand die er in slaagt al rijdend te telefoneren met de GSM in aanslag tussen hoofd en schouders? Handen komen er niet aan te pas. Gevaarlijker dan een GSM in de hand, zegt u, en wellicht heeft u gelijk. Minder aandacht voor de weg, minder bewegingsvrijheid en een beperkter gezichtsveld. U telefoneert immers met kop in kas.
Vandaar dat de procureur des (…) Het hele nieuwsbericht

Met de groeten uit... Amsterdam

Donderdag 15 juni 2017
Peer - Met de groeten uit... AmsterdamZoomIn de dierentuin Artis in Amsterdam hebben drie olifanten - Yindee, halfzusje Sanuk en moeder Thong Tai - gisteren hun nieuwe verblijf verkend. Daarbij hoort ook een zwembad, dat dieper is dan hun vorige bad. En de olifanten genoten! Er staan nu waterkanonnen om het zwemmen te stimuleren en onder water zijn er luchtbellen en -stralen om de dynamiek van stromend ­water na te bootsen. Yindee (foto's) vond het allemaal prachtig. Ze verdween helemaal onder water en gebruikte haar slurf als snorkel... (Fotocredits Artis)
Met de groeten uit... AmsterdamMet de groeten uit... Amsterdam
Zoom

Nieuwe bvba: Lutje & Rob

Donderdag 15 juni 2017
Robertus van Houtum en Lutgarde Schoemans, beiden uit Peer, hebben de bvba Lutje & Rob opgericht met zetel aan de Baan naar Bree. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de uitoefening van diverse activiteiten verwant aan de horeca. Het maatschappelijk kapitaal van de bvba bedraagt 18.500 euro.

Giuseppe Giagnacovo overleden

Donderdag 15 juni 2017
Peer - Giuseppe Giagnacovo overledenGisteren is Giuseppe Giagnacovo overleden, de echtgenoot van Josée Bloemen. Hij was 58 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de dekenale kerk in Peer. Begroetingsmoment: maandag (19-20 uur) in funerarium Jaeken in de Kerkstraat.

Alles over vogels in Limburg

Donderdag 15 juni 2017
De LIKONA-vogelwerkgroep organiseert in samenwerking met Natuurpunt CVN een langlopende cursus “Alles over vogels in Limburg”. In deze cursus worden de deelnemers ondergedompeld in het boeiende Limburgse vogelleven met een afwisseling van theorie en praktijk. De theoretische lessen bestrijken een ruim palet van biotopen en soorten en worden door verschillende kenners gegeven in het Provinciaal Natuurcentrum, Craenevenne 86 in Genk. Bij de excursies trekt men naar enkele van de vogelrijkste (…) Het hele nieuwsbericht

Transfernieuws bij Racing Peer

Donderdag 15 juni 2017
Peer - Transfernieuws bij Racing PeerDe sportieve cel van Racing Peer is volop bezig met de voorbereidingen van het seizoen 2017-2018.  De club wil volgend seizoen een rustig jaar in eerste provinciale draaien en probeert hiervoor een goed uitgebalanceerde kern samen te stellen.  Bij de trainersstaf zal enkel Gianni Carallo (T2) vertrekken. Hij wordt opgevolgd door Dieter Swennen.  Van de huidige kern van het eerste elftal vertrekken Jelle Vanratingen (Heur Tongeren), Bartel Welkenhuysen (Melo Zonhoven), Tom Wijgaerts (…) Het hele nieuwsbericht
Een grote brand, een overstroming of een stroomonderbreking? Bij een noodsituatie wil de overheid de inwoners graag snel verwittigen. Daarom is er nu BE-Alert, een nieuw systeem dat je meteen op de hoogte stelt van een noodsituatie via sms, e-mail of telefoon.
BE-Alert is een alarmeringssysteem dat een bericht stuurt naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. Zo krijgen de inwoners snel de nodige aanbevelingen, bv. om ramen en deuren te sluiten bij een brand.
Je kan een (…) Het hele nieuwsbericht

Laat je horen

Woensdag 14 juni 2017
Vandaag gelezen
"Als je een stem hebt, moet je die laten horen."
                                  (Modeontwerper Raf Simons in De Morgen)

Weer vogelgriep

Woensdag 14 juni 2017
Het is maar dat je 't weet
Er zijn opnieuw besmettingen met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij 2 hobbyhouders in de provincies Luxemburg en Henegouwen. Dat meldt het FAVV. Omdat het vogelgriepvirus zich vermoedelijk via markten heeft verspreid, worden de verkoop van pluimvee en vogels op de openbare markten en alle verzamelingen (tentoonstellingen, beurzen, …) met pluimvee voorlopig verboden. Het FAVV vraagt alle pluimveehouders om waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen wanneer hun vogels ziek zijn of plots sterven. Meer info
Het oldtimertreffen vindt morgen/donderdag plaats aan de Meubelboulevard (Baan naar Bree). Reden: de opbouw van de kermis in het stadscentrum.

Openbare verkoping: Teutenlaan

Woensdag 14 juni 2017
Morgennamiddag wordt in Wirix-café in Kleine Brogel een perceel bouwgrond, gelegen Teutenlaan, openbaar verkocht. Het perceel heeft een oppervlakte van 9a99ca.

Man (53) vermist

Dinsdag 13 juni 2017
Peer - Man (53) vermistPolitie en parket zijn op zoek naar de vermiste Ronald Vandereycken (53) uit Genk. De man werd het laatst gezien op zaterdag 3 juni rond 12.45 uur ter hoogte van apotheek “De Voorzorg” in het centrum van Genk. Betrokkene verplaatst zich in een voertuig Peugeot 207 (bouwjaar 2007) met nummerplaat 1-PKB-557. De vermiste is normaal gebouwd. Hij heeft bruin haar en grijze ogen. Hebt u de vermiste nog gezien, of weet u waar zijn voertuig kan worden aangetroffen, gelieve dan contact op te nemen met de (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Ten strijde tegen roofvogelshowsZoomIn Koersel werden vandaag de eerste vogelbeschermingsengelen van Vogelbescherming Vlaanderen voorgesteld. Bedoeling is om roofvogels in de toekomst nog beter te beschermen. "Het houden van en het optreden met roofvogels gaat helaas in stijgende lijn," zegt Frederik Thoelen van Vogelbescherming Vlaanderen.  "We zien heel veel zogenaamde valkeniers op markten en braderijen. En dat kan voor ons niet meer. Daarom gaan onze vrijwilligers, de vogelbeschermingsengelen, de overheid en (…) Het hele nieuwsbericht

Openbare verkoping: Bovenlinde

Dinsdag 13 juni 2017
Morgennamiddag worden in de parochiezaal van Linde Peer een woning, twee bouwgronden half-open bebouwing, een bouwgrond open bebouwing en een weiland, alle gelegen aan Bovenlinde,  openbaar verkocht. Het woonhuis, gelegen Bovenlinde 54, staat op een perceel van 12a37ca en heeft een K.I. van 748 euro. De gronden hebben een oppervlakte van resp. 7a44ca, 7a44ca, 11a98ca en 81a44ca.
De Limburgse logistieke sector schreeuwt om nieuwe werkkrachten. Uit cijfers van de VDAB blijkt immers dat de Limburgse logistieke bedrijven in 2016 bijna 70% meer vacatures plaatsten dan in 2015. De vacatures in de logistiek zijn zowel gericht op laag- als hooggeschoolden. De invulling van de vacatures is van groot belang voor de verdere groei van de Limburgse economie.
De opmars van de Limburgse economie valt o.a. af te lezen aan het aantal vacatures dat aan de VDAB wordt gemeld. In 2016 steeg dit (…) Het hele nieuwsbericht
De raad van bestuur van sociale bouwmaatschappij Kempisch Tehuis keurde het jaarverslag van 2016 goed. Met 106 opgeleverde nieuwe woningen in Bocholt, Neerpelt, Peer en Zonhoven overschreed Kempisch Tehuis in 2016 de kaap van 3.100 woningen waarmee de teller op 1 januari 2016 op 3.103 verhuurde sociale woningen komt te staan. In Overpelt, Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren, Bree en Zonhoven waren de werken al gestart voor 106 woningen en worden nieuwe projecten voor nog eens 251 (…) Het hele nieuwsbericht

40 jaar VOSPO

Maandag 12 juni 2017
Peer - 40 jaar VOSPOZoomAfgelopen weekend vierde sportclub VOSPO haar 40-jarig bestaan. Ze werd in 1977 opgericht vanuit de KVG-afdeling Neerpelt-Overpelt, specifiek om andersvaliden de kans te geven aan sport te doen. VOSPO heeft haar thuishaven in sporthal “de Bemvoort” in Overpelt en beschikt over een omnisportgroep op woensdagavond, een jongerengroep op zaterdagvoormiddag en een rolstoelbasketbalploeg op de zaterdagnamiddag. Tijdens de viering was er extra aandacht voor de sporters die al 15 jaar lid zijn.
VOSPO

WZC's in cijfers

Maandag 12 juni 2017
De capaciteit van de Wooonzorgcentra (WZC) in Beringen bedroeg tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 468. In Tongeren bedraagt de capaciteit 408, in Lommel 272, in Hamont-Achel 199, in Houthalen-Helchteren 176, in Peer 145, in Neerpelt 143, in Meeuwen-Gruitrode 132, in Overpelt 120 én in Hechtel-Eksel 90. De cijfers zijn afkomstig van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Win een dvd!

Zondag 11 juni 2017
Peer - Win een dvd!ZoomHet was vandaag een dag met een zeer agressieve zon, hoorden en lazen we vandaag. Een kwartier in de zon zonder je in te smeren zou al kunnen leiden tot verbranding van de huid. Cartoonist Stijn Lodewijks speelt daar op in. Hoe is de reactie van de man op de cartoon als hij op de chocoladebruin verbrande vrouw uitkomt?
Mail uw tekstje voor vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com, en misschien wint u wel de dvd! (Vergeet daarom uw postadres niet te vermelden).

Wie won de dvd?

Zondag 11 juni 2017
Peer - Wie won de dvd?ZoomHet is Gilbert Lambrechts die Trump "Airco! Airco!" liet uitroepen toen hem door drie leiders werd gevraagd waarin hij nog gelooft. Hij krijgt van ons een dvd toegestuurd. Het aantal inzenders dat Trump liet zeggen "Me, myself and I" was niet te tellen... Straks een nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)
Het aantal sociale woningen is vorig jaar lichtjes toegenomen. Beringen  telt er nu 1.301, Tongeren 874, Houthalen-Helchteren 887, Lommel 632. In Hamont-Achel zijn er 304 sociale woningen, in Peer 273, in Neerpelt 272 en in Overpelt 229. Hechtel-Eksel heeft 179 sociale woningen, Meeuwen-Gruitrode heeft er 160.
In het provinciale voetbal raken de reeksindelingen voor volgend seizoen stilaan bekend. In tweede provinciale zijn er nog heel wat onzekerheden. Maar in derde provinciale A staan alvast SV Breugel, VK Gestel, Sporting Grote Brogel, FC Ham United, Excelsior Hamont, Hechtel FC, Kadijk SK, Kattenbos Sport, Kaulille FC, Peer SV, White Star Linkhout, VV Lummen, Sportkring Meldert, Sporting Wijchmaal,  KVV Heusden-Zolder en FC Bolderberg. Daar gaan een paar mooie derby's uit komen!
Begin dit jaar waren er 8.534 woongelegenheden in de Limburgse woonzorgcentra. Dat zijn er 3.522 meer dan in 2005.

Dienstencheques erg in trek

Zaterdag 10 juni 2017
In Beringen maakten vorig jaar 3.558 inwoners gebruik van dienstencheques. In Tongeren waren er dat 3.218, in Lommel 2.977, in Houthalen-Helchteren 1.936, in Neerpelt 1.878, in Overpelt 1.643. In Peer waren er 1.568 gebruikers, in Hamont-Achel 1.497, in Meeuwen-Gruitrode 1.219 én in Hechtel-Eksel 1.191. De cijfers zijn afkomstig van de RVA.
In de stad Peer woonden vorig jaar 1.989 personen van niet-Belgische herkomst waarvan 909 Nederlanders. Onze noorderburen vormen met 45,7 procent de grootste groep buitenlanders. De cijfers zijn afkomstig van het Rijksregister.
Sanne Thijs uit Peer en Inge Bayen uit As hebben de burgerlijke vennootschap onder vorm van gewone commanditaire vennootschap Sanne Thijs opgericht met zetel aan de Hoppestraat in Peer. Doel van de vennootschap is het beoefenen van de diergeneeskunde.

Vandalisme... bij dieren

Vrijdag 9 juni 2017
De anonieme grommelaar
Anderhalf jaar geleden hebben we hier een stukje afgegrommeld over de steenmarter die ongemerkt op mijn zolder was binnengedrongen en daar al een paar weken bezig was zijn appartement in te richten in de rotswol bovenop de kleinste slaapkamer. Met zijn eigen voorraadkamer: overal eieren van bij de buurman, een allicht zelfgevangen duif, een halve sandwich, een paar afgekloven beentjes en meer van dat fraais. En een meter verder begon ook zijn pies- en kakhoek "vaste vorm" te krijgen… Om een lang verhaal kort (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Deken Albert Thijs met pensioenDe uit Wijchmaal afkomstige Albert Thijs (76), sinds 2006 deken van Sint-Truiden, gaat per 31 juli op pensioen. Hij zal zich als rustend priester verder dienstbaar maken in de federatie Maaseik, in het bijzonder voor het bedevaartsoord van Heppeneert. Als deken wordt Albert Thijs vanaf 1augustus opgevolgd door Wim Ceunen (55), afkomstig uit Herk-de-Stad.
Dit jaar zou het tiende jaar op rij zijn dat Limburg.net een taxusinzameling organiseert op de recyclageparken. Maar er is geen afnemer meer gevonden. De laatste kandidaat  haakte deze week af. Een overaanbod aan taxus zorgde er blijkbaar voor dat de prijzen kelderden.
Hierdoor zou het ingezamelde taxus in de recyclageparken gewoon bij het groenafval terechtkomen en dit zou geen correcte boodschap zijn aan de inwoners die jaarlijks trouw meehielpen om het taxussnoeisel apart naar het park te brengen, zegt Limburg.net. Er is dan ook beslist om geen aparte inzameling te organiseren.
De Limburgse conjunctuur doet het goed, en dat al sinds juli. Dat blijkt uit cijfers van de Limburgse Kamer van Koophandel. Het is meer dan 15 jaar geleden (maart 2001) dat er nog een vergelijkbaar activiteitsniveau werd vastgesteld. Vanaf het begin van het derde kwartaal wordt nog altijd een lichte terugval verwacht.
Zowel de export als de bouwsector ondersteunen de Limburgse conjunctuur in hoge mate. De exportprestaties blijven beduidend sterker dan in dezelfde periode vorig jaar. In de bouwsector (…) Het hele nieuwsbericht
De provincie Limburg reikt dit jaar twee Limburgse Cultuurprijzen uit, één aan een persoon en één aan een organisatie of vereniging. Iedereen mag een persoon of organisatie nomineren. Dat kan door hier het formulier in te vullen en in te dienen bij de afdeling Cultuur van de provincie Limburg tegen uiterlijk 30 juni.
Vervolgens stelt de afdeling Cultuur van de provincie een longlist samen. Een vakjury (…) Het hele nieuwsbericht
Vorig jaar zijn er in Limburg 3.093 verkeersongevallen gebeurd. Daarbij vielen 4.285 slachtoffers waarvan 45 doden en 407 zwaargewonden. De cijfers zijn afkomstig van de federale overheidsdienst Economie.
Op 1 juli wordt er een nieuwe stap gezet in de integratie van het Revalidatie- & MS-Centrum (RMSC) in het Mariaziekenhuis in Overpelt. Vanaf die datum wordt RMSC-directeur Marc Vanderbeeken financieel administratief directeur van beide instellingen. Tegelijkertijd komt er dan ook tijdelijk een bijna identiek directiecomité totdat de integratie een feit is. Dat hebben de beide raden van bestuur beslist.
De integratieplannen van RMSC en Mariaziekenhuis werden bekendgemaakt (…) Het hele nieuwsbericht

11,5 procent samenwonenden

Woensdag 7 juni 2017
Peer telt 11,5 procent samenwonenden. 53,6 procent is gehuwd. 26,7 procent woont alleen en er zijn 7,1 procent eenoudergezinnen. 1,1 procent behoort tot een ander gezinstype.
In Peer is 23,4 procent van de inwoners 60 jaar of ouder. 55,3 procent van de inwoners zit in  de leeftijdscategorie 20-59 jaar. 21,3 procent van de inwoners is 19 jaar of jonger.
Peer heeft sinds 2004 een partnerschap met de Duitse stad Parchim. Die stad organiseert op het einde van de zomervakantie een internationaal kamp voor jongeren van 13 tot en met 17 jaar. Parchim nodigde voor dit jongerenkamp niet alleen Peer uit, ook de jongeren uit de andere partnersteden Neumünster in Duitsland en Jekabpils in Letland zijn van de partij. Tijdens het jeugdkamp leren de jongeren uit de verschillende landen elkaar beter kennen, wisselen ze ervaringen uit en zoeken ze samen naar (…) Het hele nieuwsbericht

Jef Aerts overleden

Dinsdag 6 juni 2017
Peer - Jef Aerts overledenGisteren is de uit Grote Brogel afkomstige Jef Aerts overleden, de echtgenoot van Lena Tholen. Hij was 86 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Erpekom. Vrijdag (20 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in de Kruiskenshoeve. Het begraven van de urne vindt plaats op de begraafplaats van Grote Brogel.
Komende vrijdag 9 juni zijn alle diensten van de Stad Peer, met uitzondering van het Toeristisch Onthaal, gesloten. Dat geldt dus onder meer voor ’t Poorthuis, kinderopvang Plons en toezicht Spring. Reden: die dag staat er een activiteit voor het stadspersoneel op het programma.

Harry Fransen overleden

Dinsdag 6 juni 2017
Peer - Harry Fransen overledenIn Wijchmaal is gisteren Harry Fransen overleden, de echtgenoot van Tineke Cruys. Hij was 66 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in beperkte kring plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroetingsmoment: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Julien Cruyts overleden

Dinsdag 6 juni 2017
Peer - Julien Cruyts overledenZaterdag is Julien Cruyts overleden, de echtgenoot van Henriette Willems. Hij was 70 jaar. De afscheidsplechtigheid en de asverstrooiing op de begraafplaats van Grote Brogel vinden in intieme kring plaats. Begroetingsmoment: woensdag (18.30-19.30 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Win een dvd, of een boek!

Maandag 5 juni 2017
Peer - Win een dvd, of een boek!ZoomHet is me wat, die ontkenning van de klimaatverandering door Donald Trump. Zijn speech van afgelopen week is ook cartoonist Stijn Lodewijks niet ontgaan. We zoeken nu een tekstje dat in de mond van de Amerikaanse president moet gelegd worden. Het kan dienen als antwoord op de vraag van de andere staats- en regeringsleiders aan tafel: Emanuel Macron (Manu), Angela Merkel (Angie) en de Japanse premier Shinzo Abe (Tsjing Ping). Hun vraag aan Trump: waarin gelooft u nog, mijnheer de president?
U kan Trumps antwoord - en dat mag ook in het Nederlands - nog tot vrijdagavond mailen naar wineendvd[!]gmail.com. Komend weekend verneemt u of u de winnaar bent. Vergeet niet uw postadres te vermelden!

Wie won de dvd?

Maandag 5 juni 2017
Peer - Wie won de dvd?ZoomHet was Koen Voortmans, die mooi inpikte op de hittegolf van een week geleden, waarbij aan de lezer een tekstje werd gevraagd dat in de mond van het warenhuispersoneelslid moest worden gelegd. Een moeilijke opgave, dat geven we toe. Maar Koens inzending voor de lege tekstballon was magistraal. Hij mag dan dezer dagen ook de dvd in zijn brievenbus verwachten.
Straks de nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)
Vandaag lanceerde Limburg.net een campagne om Limburgers aan het composteren te krijgen. Slim omspringen met organisch afval kan immers een besparing opleveren van 30%. Zo kunnen Limburgers met een gemiddelde tuin (van meer dan 300m²) jaarlijks 150 euro besparen als ze composteren. De hele maand lang brengt Limburg.net het composteren onder de aandacht en krijgt iedereen de kans om via een online tool te berekenen wat composteren voor hen kan betekenen.
Om alle Limburgers (…) Het hele nieuwsbericht
De brandweer moest in de vooravond uitrukken voor een dakbrand in het Sint-Augustinusinstituut in Bree. Het dak boven het secretariaat van de school liep zware schade op. De brand werd veroorzaakt door de zonnepanelen die de isolatie van het dak vuur hadden doen vatten. Hoe dat kon gebeuren, wordt nog onderzocht.
In Peer wordt 4,89 procent van de kinderen geboren in een kansarm gezin. Dat is beduidend minder dan het Limburgse gemiddelde dat 12,60 procent bedraagt.

Nieuws vanop de vliegbasis

Zondag 4 juni 2017
De 10e Wing laat weten dat er op Pinkstermaandag 5 juni enkele F16's zullen opstijgen en landen. Tot 4 september vinden er geen avond- en nachtvluchten plaats.
12,2 procent van de inwoners van Peer is van niet-Belgische herkomst. Het Limburgse gemiddelde bedraagt 25,4 procent. In 2008 telde Peer 1.544 inwoners van niet-Belgische herkomst. Vorig jaar waren er dat 1.989.

2.300 extra arbeidsplaatsen

Zaterdag 3 juni 2017
Op 1 mei 2015 werd de steunzone (ontwrichte zone) Limburg van kracht.  Dit naar aanleiding van de sluiting van Ford Genk.  Dankzij deze maatregel kunnen de Limburgse bedrijven die gelegen zijn op industrie- en bedrijventerreinen genieten van een vrijstelling van 25 % op de bedrijfsvoorheffing wanneer ze bijkomende arbeidsplaatsen creëren naar aanleiding van bijkomende investeringen. "Op iets meer dan twee jaar tijd is deze maatregel goed voor zo’n 2.300 extra arbeidsplaatsen in onze provincie”, stelt Unizo Limburg.

Bosbrand in Bocholt

Vrijdag 2 juni 2017
Vanavond rond 17 uur moest de brandweer uitrukken voor een bosbrand aan de Bergerheidestraat in Reppel (Bocholt). Enkele tientallen aren bos ging in de vlammen op. Brandstichting wordt niet uitgesloten geacht. Er werden namelijk twee brandhaarden aangetroffen.

Daar zijn de processierupsen

Vrijdag 2 juni 2017
Peer - Daar zijn de processierupsenZoomOok al jeukende bultjes op je huid ontdekt? Vermoedelijk komen ze van de haartjes van de eikenprocessierups. Het Provinciaal Natuurcentrum meldt dat er bij terreincontroles al veel rupsen in het 4de vervellingsstadium zijn aangetroffen. Vanaf dat  stadium bezitten de rupsen de brandharen over hun hele lijf, zegt het Natuurcentrum. "Hierdoor gaat de hinder toenemen en dat duurt tot aan de fase van de verpopping." De vorige jaren vond die verpopping einde juni plaats.
In Limburg ligt de mannensterfte volgens de meest recente cijfers op 8,66 per duizend inwoners. Bij de vrouwen ligt dat cijfer iets lager, namelijk op 8,53. Dat blijkt uit gegevens van het Nationaal Instituut voor de Statistiek.

Te dik voor rijles?

Vrijdag 2 juni 2017
Tribunaliteiten
Peer - Te dik voor rijles?“Of hij er ooit aan dacht om af te vallen”, had de rijschool hem per mail gevraagd toen hij solliciteerde voor een job als rijinstructeur. Het ‘fysiek profiel’ van de sollicitant beviel de rijschool niet en was een handicap voor de job, stond nog in de mail. De sollicitant, die aan ziekelijk overgewicht leed, antwoordde dat hij in een andere rijschool al les gaf met een Ford Fiesta. Nooit zat hij in de weg van zijn leerlingen. Gewicht verliezen was ook niet zo simpel, wist hij en had (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Hillen overleden

Vrijdag 2 juni 2017
Peer - Mia Hillen overledenWoensdag is Mia Hillen overleden, de echtgenote van Bèr Broekx. Zij was 90 jaar en wordt woensdag in Grote Brogel begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Erpekom. Dinsdag (19 uur) is er daar een avondwake.
Peer - Mgr. Leon Lemmens (63) overledenIn Leuven is afgelopen nacht mgr. Leon Lemmens (63) na een slepende ziekte overleden. Hij was afkomstig uit Boorsem en sinds 2011 hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Voor hij bisschop werd was hij onder meer president van het Grootseminarie en vicaris-generaal van het bisdom Hasselt. De uitvaartliturgie vindt zaterdag 10 juni (11 uur) plaats in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.
Tijdens het eerste trimester van dit jaar registreren alle provincies in Vlaanderen een daling van het aantal letselongevallen, afgezien van Antwerpen, waar dit aantal stagneert. De enige provincie  die een stijging kent van het aantal doden is Limburg (van 6 naar 10 doden). Paradoxaal genoeg is dit tegelijkertijd de provincie met de sterkste daling van het aantal letselongevallen (-7,5 procent). De gegevens zijn afkomstig van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid.
De bestendige deputatie heeft vandaag de milieuvergunningsaanvraag van Egro nv in Bocholt voor het vernieuwen, uitbreiden en wijzigen van een kippenhouderij in Bocholt (Galgenbergstraat 25), geweigerd. De aanvrager wou een vergunning voor 39.940 slachtkuikenmoederdieren, terwijl hij nu een vergunning voor 14.500 dieren heeft. Daarom had hij een vergunning voor de bouw van 3 nieuwe stallen aangevraagd.
Het college van burgemeester en schepenen van Bocholt adviseerde negatief en tijdens (…) Het hele nieuwsbericht
01/04

Mijn broer Guido is op 9 april jarig proficiat Van Rita en Valere

Valentinus Goossens
25/03

Ons Rita is op 31/03 jarig Proficiat van Rita en Valere

Valere en Rita Goossens Timmers
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Peer