Het overige nieuws

Over stikstof en zo

Donderdag 30 juni 2022
Vandaag gelezen
"Onze uitstoot móét omlaag. Nergens ter wereld is de stikstofneerslag per hectare zo groot als in Nederland en Vlaanderen. Het klopt ook dat de landbouwsector daar grotendeels voor verantwoordelijk is."
Minister van landbouw Jo Brouns in HUMO.

SV Breugel trekt zes spelers aan

Donderdag 30 juni 2022
Peer - SV Breugel trekt zes spelers aanSV Breugel heeft zich versterkt met zes spelers: Roy Willekens (Peer SV), Dieter Thys (KFC Hamont 99), Jens Dujourie (Esp. Pelt), Mike Eben (Kaulille), Jens Jansen (Sp. Lille) en Jeroen Schepers (vrije speler).
Dit weekend werkt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in Hasselt ter hoogte van de Kempischesteenweg aan de kant van de binnenring (fase 3b). De werken starten opnieuw vrijdagavond en duren tot maandagochtend. In de periode is er slechts één linksaf beweging mogelijk: vanaf de Kuringersteenweg/kanaalkom richting Zonhoven. Verkeer van en naar het centrum volgt een omleiding via de Vildersstraat en de Elfde-Liniestraat.
De boodschap blijft om de omgeving van het drukke kruispunt te vermijden en via de alternatieve routes via de E314 - E313 en Genk – Diepenbeek – Hasselt naar en van Hasselt te rijden.
Op donderdag 7 juli wordt een stuk van de binnenring geasfalteerd. Hierdoor rijdt het verkeer tussen de brug van de kanaalkom en het kruispunt de hele dag over één rijstrook. De oprit van de Scheepvaartlaan naar de binnenring is dan afgesloten.
Peer - Zeven nieuwe spelers voor Sp. Wijchmaal
Sporting Wijchmaal kan komend seizoen rekenen op zeven nieuwe spelers:  Sander Elia (Hechtel), Robbe Jonkers (KRC Peer), Dario Terrasi (Turkse Rangers), Cane Trompert (Helson), Niels Vanpol (Hechtel),  Jordi Vanspauwen (Meldert) en Arno Aengeveld (Eksel).

Jean Neyens overleden

Donderdag 30 juni 2022
Peer - Jean Neyens overledenin het Noorderhart Mariaziekenhuis is gisteren Jean Neyens overleden, de echtgenoot van Marie-Louise Jansen. Hij was 65 jaar en afkomstig van Reppel. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Kleine-Brogel. Begroeting: dinsdag (18.30-19.30 uur) in het rouwhuis, Dommellaan 29 in Kleine-Brogel.
In de Collegelaan is vanmiddag een jongen aangereden. Hij raakte lichtgewond.

Tineke Vaesen overleden

Woensdag 29 juni 2022
Peer - Tineke Vaesen overledenGisteren is Tineke Vaesen overleden, de weduwe van de in 1985 gestorven Henri Lauwers. Zij was 88 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Jaeken.

Theresia Vrijsen overleden

Woensdag 29 juni 2022
Peer - Theresia Vrijsen overledenMaandag is Theresia Vrijsen overleden, de weduwe van de in 1992 gestorven Louis Vanstiphout. Zij was 85 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Linde-Peer. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) in funerarium Witters in Meeuwen.
Peer - Bellen aan het stuur: 1.040 rijbewijzen afgepaktZoomTijdens de GSM-actie van 16 mei tot en met 12 juni 2022 heeft Parket Limburg in totaal 585 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken, waarvan 130 tijdens de twee nationale actiedagen van 17 en 18 mei. Nadien, en ondanks alle waarschuwingen werden nog er nog 455 ingetrokken. 
De bestuurders van wie het rijbewijs werd ingetrokken zullen zich in september en oktober moeten verantwoorden voor de politierechter. Zij riskeren boetes van 240 tot 4000 euro en een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar.
Uit de resultaten van de actie blijkt eens te meer dat gsm-gebruik achter het stuur een hardnekkige gewoonte is. Volgens berekeningen van VIAS worden hierdoor 50 doden en 4.500 gewonden per jaar veroorzaakt. Dit is vermijdbaar en daarom zal het Parket Limburg deze actie geregeld herhalen.
Radio en TV
Peer - Daan Masset verlaat Radio 2 LimburgZoomZonet kondigde Daan Masset op Radio 2 in Limburg aan dat hij komende vrijdag 1 juli voor de laatste keer Start Je Dag presenteert. Twaalf jaar lang (om precies te zijn: elf jaar en zes maanden) stond Daan samen met de Limburgers op en zorgde hij voor een fris, boeiend en vrolijk begin van de dag. Binnenkort gaat Daan andere programma’s maken voor Radio 2. “Het ochtendblok is het mooiste blok in de radiowereld. Ik ben dankbaar dat ik dat heb kunnen doen. En dat twaalf jaar op de grootste zender van het land én in het prachtige Limburg, mijn eigen provincie die me bijzonder na aan het hart ligt. Ik ben blij dat ik de kans kreeg om uit te groeien tot de radiomaker die ik nu ben", vertelt Daan. (foto VRT)
Weerbericht
Peer - Zomerse temperaturen, daarna minder warmMet drukstijgingen blijft het een etmaal droog en is er veel zon. De temperaturen gaan dan ook flink de hoogte in. Na de doortocht van een actieve storing op donderdag met flink wat hemelwater en mogelijk onweer, wordt het tijdelijk koeler. In het weekend gaat het kwik echter opnieuw de hoogte in.
Vandaag is een zomerse dag bij maxima rond 25 graden en er zijn nauwelijks wolken. Later op de dag zijn hier en daar enkele stapelwolken mogelijk, maar die hinderen de zon nauwelijks. De wind waait zwak uit (…) Het hele nieuwsbericht

Marcel Rutten overleden

Dinsdag 28 juni 2022
Peer - Marcel Rutten overledenMaandag is in Peer Marcel Rutten overleden, de echtgenoot van Julia Bernaerdts. Hij was 83 jaar en afkomstig van Eksel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.
Partnerbijdrage
Nog steeds veel dames kiezen voor een borstvergroting met implantaten, maar ook andere manieren van borstchirurgie zijn populair. Over andere technieken hoor je relatief minder, omdat juist de borstimplantaten vaak in het nieuws zijn. Er zijn echter tal van mogelijkheden en we nemen je graag mee in de opties voor als jij ontevreden bent over je boezem.

Borsten laten liften
Het gaat niet altijd om een aanpassing van de omvang van de borsten. Veel dames waren ooit tevreden over hun (…) Het hele nieuwsbericht

Annie Tielens overleden

Maandag 27 juni 2022
Peer - Annie Tielens overledenOp 19 juni overleed Annie Tielens, de echtgenote van Leo Winters. Zij was 74 jaar. Het afscheid vond plaats in besloten kring.

Weer zes wolvenwelpen

Maandag 27 juni 2022
Peer - Weer zes wolvenwelpenZoomWolvin Noëlla heeft dit jaar minstens zes welpen op de wereld gezet. Dat blijkt uit recente beelden van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en het Agentschap Natuur en Bos. Daarmee zijn er op dit moment in totaal minstens tien wolven in Limburg: naast de minstens zes nieuwe welpen de twee jaarlingen - die ten laatste volgend jaar vertrekken - en twee ouderdieren.
(Foto INBO & Natuur en Bos)
Kerk
Peer - Limburgse gelovigen laten zich horenBij Limburgse gelovigen leeft de duidelijke vraag om het gewijde ambt open te stellen voor gehuwden en voor vrouwen. Men vraagt dit niet omdat men denkt dat daarmee de problemen rond het priestertekort opgelost zouden zijn maar wel omdat dit meer blijk zou geven van gedeelde verantwoordelijkheid en een modernere visie op het ambt in de Kerk. Dat blijkt uit gesprekken in het kader van het synodaal proces in het bisdom Hasselt. Dat proces kaderde in het vorig jaar gelanceerde verzoek van paus (…) Het hele nieuwsbericht

Bernadette Creemers overleden

Zaterdag 25 juni 2022
Peer - Bernadette Creemers overledenDonderdag is Bernadette Creemers overleden, de weduwe van de in 2009 gestorven Leopold Arckens. Zij was 80 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Peer. Begroeting: woensdag (19-20 uur) in Uitvaartcentrum Jaeken

Theodoor Moors overleden

Zaterdag 25 juni 2022
Peer - Theodoor Moors overledenDonderdag is Theodoor Moors overleden, de weduwnaar van Mariëtte Plessers. Hij was 88 jaar. Vrijdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Grote-Brogel. Begroeting: donderdag (19-20u) in funerarium Creemers in de Belgebergstraat 5 in Kaulille. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Peer - Fietspaden Grote Baan medio augustus klaarZoomKomende maandag schuiven in Houthalen-Helchteren de werken aan de nieuwe fietspaden op naar de drie laatste zones aan de oostkant van de Grote Baan, waar het verkeer richting Hechtel-Eksel rijdt. Vanaf begin augustus krijgt ook de rijweg aan de oostkant van de Grote Baan een nieuwe asfaltlaag. Volgens de huidige planning zijn de fietspaden tegen midden augustus volledig klaar voor gebruik.
In de vierde fase werkt de aannemer aan de fietspaden in drie zones: van de Koolmijnlaan tot de (…) Het hele nieuwsbericht
Varkensbedrijven met de hoogste stikstofimpact op natuur kunnen vervroegd stoppen en op vrijwillige basis intekenen op een (gedeeltelijke) stopzettingsregeling van de Vlaamse overheid. De Vlaamse regering keurde vandaag op voorstel van minister Zuhal Demir en minister van Landbouw Jo Brouns de technische details goed voor zo’n regeling. Die wordt nu voorgelegd aan de Vlaamse toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens en aan de Raad van State. Tegelijk wordt de goedkeuring van de (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Extra dag verlof voor personeel NoorderhartZoomGisteren mocht voor het personeel van Noorderhart Mariaziekenhuis en Noorderhart Revalidatie & MS eindelijk de druk van de ketel, na dat gevecht van meer dan twee jaar tegen corona. Meer dan 700 medewerkers kwamen samen in Mol voor een Midsummer After Work-editie. De temperaturen liepen hoog op en er werd genoten van lekkere foodtrucks, een optreden van Frankenstijn ft. SaxyBeanz en een afterparty met DJ Prosit. Kers op de taart was de aankondiging van algemeen directeur Hans Ramaekers die de medewerkers een extra dag verlof schonk. Hans Ramaekers: “Wij hebben onze medewerkers de afgelopen jaren keihard zien werken. Dit willen we nu belonen door hen een extra 'dankdag' aan te bieden. Iedere medewerker kan deze dag vrij inzetten. Hiermee willen wij aantonen dat wij het werk van onze medewerkers enorm appreciëren. Wij vinden dat zij deze extra dag verlof verdienen.”
Het is maar dat je 't weet
Vlaanderen kondigt aan dat vanaf 1 juli 2022 het maximaal renteloos te ontlenen bedrag wordt verhoogd tot 60.000 euro per wooneenheid. De maximale looptijd wordt verlengd van 10 naar 25 jaar. De doelgroep zal afgestemd worden op de laagste en middelste inkomens van de aangekondigde 'Mijn Verbouwpremie'. Daarnaast komt er ook een eengemaakte premie voor energiebesparende investeringen. 'Mijn Verbouwpremie' gaat vanaf 1 juli in voege en kan officieel en enkel digitaal aangevraagd worden vanaf 1 oktober. Alle info vind je op de website van Energiehuis Limburg.
Komend weekend wordt het kruispunt van de Grote Ring met de Kempische Steenweg in Hasselt vernieuwd. Tijdens de werken zal het onmogelijk zijn om op het kruispunt links af te slaan. Dat geldt voor het verkeer uit alle rijrichtingen. Er zijn omleidingen aangeduid.

Simsalabim - en 't is vakantie!

Donderdag 23 juni 2022
Peer - Simsalabim - en 't is vakantie!ZoomHet is weer de laatste (volledige) week van het schooljaar, ideaal om de leerlingen van de 2e en 3e leerjaren te laten kennismaken met de Kunstacademie. De leraren van de Kunst Academie Noord Limburg speelden voor hen een reeks voorstellingen van 'Simsalabim'. Over poppen die gaan dansen en oude fotoportretten die tot leven komen... tot de heks komt opdagen. Maar liefst 1.975 leerlingen uit Oudsbergen, Bocholt, Peer, Lommel, Pelt, Hechtel-Eksel en Hamont-Achel kwamen kijken. (Foto's Albert Loos)Meer foto's

Marie-Jeanne Creemers overleden

Donderdag 23 juni 2022
Peer - Marie-Jeanne Creemers overledenGisteren is Marie-Jeanne Creemers overleden, de weduwe van de in 2015 gestorven Jean Schepers. Zij was 64 jaar. Het afscheid vindt maandag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Haar urne wordt geplaatst in het columbarium op de begraafplaats van Peer-Centrum. Begroeting: zondag (19-19.30 uur) bij Witters in Hechtel.
Op de fiets dwars door 10.000 jaar Limburgse geschiedenis trappen. Dat kan met vijf nieuwe fietsroutes langs bijzondere historische locaties in Nederlands-Limburg. Tijdens het fietsen komt de Limburgse geschiedenis tot leven. Dankzij de speciale Archeo Route Limburg 2.0 komen fietsers namelijk via 3D-technieken en augmented reality oog in oog te staan met archeologen en hun vondsten. Meer info
Peer - Zuster Christina Winters overledenZaterdag is zuster Chrisina Winters overleden. Zij was 98 jaar en afkomstig van Grote-Brogel. De uitvaartliturgie vindt vijdag (10.30 uur) plaats in de kapel van Missiehuis De Jacht in Heverlee.

Lène Daniëls overleden

Woensdag 22 juni 2022
Peer - Lène Daniëls overledenIn Hamont is maandag Lène Daniëls overleden, de echtgenote van Thei Cornelissen. Zij was 87 jaar. Het afscheid vindt in intieme kring plaats. Vrijdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Grote-Brogel waarna gelegenheid tot groeten bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.
Peer - Vijfdeklassers in actie in Abeek-valleiZoomLeerlingen van de 5de klas van de Pieter Brueghelschool in Grote-Brogel wilden de vallei van de Abeek ontdekken en kregen die kans nadat juf Elke daar een parcours met 20 opdrachten naar fauna en flora op een invulfiche had verzameld. Educatief medewerkster Tina was een extra aanspreekpersoon in hun zoektocht en bracht nieuwe wetenswaardigheden.
Als intermezzo werd geblinddoekt langs een touw een parcours in het bos en tegen een helling afgelegd - voor velen een vreemde maar leerrijke ervaring. Een (…) Het hele nieuwsbericht

Warm, maar onweersdreiging

Dinsdag 21 juni 2022
Weerbericht
Peer - Warm, maar onweersdreigingDe volgende dagen wordt warme, maar onstabiele lucht vanuit het zuiden naar onze streken aangevoerd. Een depressie over het zuiden van Europa is verantwoordelijk voor een toenemende onweersdreiging. Vooral op vrijdag zijn er pittige onweersbuien mogelijk. In het weekend blijft het eerder wisselvallig, maar wordt het minder warm.
Vandaag is de langste dag van het jaar, maar dat wil niet zeggen dat we ook het meeste zonlicht hebben. Integendeel, wolkenvelden verstoppen de zon vaak in de (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Op kruidenwandeling bij bioboer LouisZoomOp de zomerse vrijdag van vorige week, met een heerlijk zuiders windje, nam bioboer Louis het bestuur van OKRA Grote-Brogel mee op ontdekking in de wondere wereld van geneeskrachtige planten en kruiden. Bij aanvang werd er ten huize Symons een frisse limonade op basis van vlierbloesemsiroop geserveerd, geproefd en gesmaakt. Daarna ging het richting A-beek waar Louis een gamma toonde aan planten en middeltjes tegen stress, zweetvoeten (bijvoet) slapeloosheid, prostaat, muggenbeten en noem maar op. De leerrijke, kruidige namiddag werd afgesloten met een broodmaaltijd in Breugelheem en een leuke attentie van zelfgedroogde thee van Louis. En dat windje uit het zuiden brengt hopelijk veel nectar in de kruiden, klonk het. (Josee Vandormael)

Marina Vrijsen overleden

Maandag 20 juni 2022
Peer - Marina Vrijsen overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is gisteren Marina Vrijsen overleden, de echtgenote van Ludo Luijckx. Ze was afkomstig van  Kleine-Brogel en werd 71 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in beperkte kring. Begroeting: donderdag (19.30-20.30u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Anette Schalley overleden

Maandag 20 juni 2022
Peer - Anette Schalley overledenOp 14 juni is Anette Schalley overleden, de echtgenote van Martin Braekers. Zij was 65 jaar. Het afscheid vond plaats in intieme kring.
Peer - Weldra aftreden van paus Franciscus?Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Peer - Nieuwe spoorlijn Balen-Neerpelt geplandZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Frisser maar dan weer warmer

Zondag 19 juni 2022
Peer - Frisser maar dan weer warmerNa de doortocht van een storing vandaag stroomt gevoelig koelere lucht over onze streken. Na het weekend gaat het op en af met het kwik, de ene dag normale temperaturen, de andere zomerse. Zo is het ook met het weerbeeld, de ene keer zon, de andere keer buien. 
Vandaag is het wisselend bewolkt en drukkend warm. In de loop van de latere ochtend of middag komen er plaatselijke buien opzetten. Een donderslag is daarbij mogelijk. Het kwik kan nog oplopen tot 25 graden, maar na de doortocht van (…) Het hele nieuwsbericht

De hakken in het zand

Zaterdag 18 juni 2022
Peer - De hakken in het zandZoomMen zegt soms: "Hij zette zijn hakken in het zand". Dat is wat er vandaag gebeurde tijdens een springtornooi in SenTower Park in Oudsbergen. Een paard wou niet springen en zette zijn voorste benen in het zand. De achterste - dat was wat moeilijker... (Foto Rik Vander Sanden) Meer foto's

Vier eeuwen wel en wee in Peer

Zaterdag 18 juni 2022
"Vier eeuwen wel en wee van de bevolking in Peer. De familie Kenens 1545 - 1945". Dat is de titel van een boek waaraan Louis Smeets werkte. Vier eeuwen familie Kenens - ga er maar eens aan staan. Het boek is nu bijna klaar en wordt op 1 oktober om 15u voorgesteld in het Poorthuis. Liefhebbers kunnen het dan kopen voor 15 euro; moet het opgestuurd worden, dan komen daar verzendingskosten bij. Na de voorstelling is het boek te koop tegen de prijs van €20. Ben je geïnteresseerd, schrijf dan 15 euro (of 23 euro bij verzending) over op de volgende rekening: BE51 9790 6582 0262 van de Heemkundige Kring Peer met de vermelding "boek Kenens", plus je naam en je adres. Op 31 augustus 2022 wordt de lijst afgesloten. Meer info: www.heemkundepeer.be.

Henri Vanhamel overleden

Zaterdag 18 juni 2022
Peer - Henri Vanhamel overledenGisteren overleed Henri Vanhamel, echtgenoot van Nelly Boets. Hij werd 86 jaar en was afkomstig van Kleine-Brogel. De uitvaartplechtigheid zal plaatsvinden in intieme kring. Rouwadres: familie Vanhamel, p.a. Schansstraat 4, Lommel.

Code oranje voor hitte

Zaterdag 18 juni 2022
Peer - Code oranje voor hitteVandaag wordt het warm, erg warm, met in de Limburgse Kempen temperaturen tot 35 graden en mogelijk zelfs meer. Daarom heeft het KMI, alleen voor Limburg, code oranje voor hitte afgekondigd. Dat moet mensen attent maken voor de gevolgen van de hitte en zeker extra aandacht geven aan kleine kinderen en senioren, niet alleen om ze uit de zon te houden maar ook om ze voor uitdroging te behoeden.
Peer - Het hooikoortsfestival is begonnenZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

'Ergens onderweg' in KANL

Donderdag 16 juni 2022
Peer - 'Ergens onderweg' in KANLZoomZondag was er de opendeurdag bij de KunstAcademie Noord-Limburg, maar tegelijkertijd liep ook de tentoonstelling "Ergens onderweg" van de leerlingen van de kinder- en jongerenateliers van de academie. Kinderen uit Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Oudsbergen, Peer en Pelt hadden er hun beste beentje voorgezet. De tentoonstelling is nog open morgen/vrijdag van 9.00-17.00 uur, en volgende zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
'Ergens onderweg' in KANL'Ergens onderweg' in KANL
'Ergens onderweg' in KANL
Zoom
Het is maar dat je 't weet
Start je kind na de zomervakantie in het eerste middelbaar? Vraag dan een probeerabonnement van De Lijn aan. Daarmee kan je kind de hele maand september gratis op de bus stappen, met uitzondering van de Limburgse snellijnen met nummer 68, 178 en 179. Verder overal en altijd, zowel op schooldagen als tijdens het weekend.
Aanvragen is eenvoudig. Is je kind geboren in 2010? Dan ontving je vast al een brief van De Lijn over hoe je het gratis probeerabonnement kan aanvragen. Dat verloopt zo: (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Fins, amazone en met een Lommelaar getrouwdZoomVandaag gezien in SenTower Park in Oudsbergen: de Finse amazone Anna-Julia Kontio met Jay Jay van de Mortelhoeve. Ze woont in Peer en baat daar samen met haar Lommelse echtgenoot Jens Vandenberk een stal uit. (Foto Rik Vander Sanden)

Tropische temperaturen

Woensdag 15 juni 2022
Weerbericht
Peer - Tropische temperaturenHet wordt warm de volgende dagen met eerst zomerse maxima, maar op vrijdag en zaterdag bereikt het kwik tropische waarden. Zondag komt er een einde aan het warme weer, wanneer een actieve storing doorheen de regio trekt met een flinke plens hemelwater. Na het weekend zijn de temperaturen opnieuw normaal voor de tijd van het jaar. 
Vandaag kan de zon de hele dag het weerbeeld overheersen. Af en toe zijn er wel enkele hogere wolkenvelden en hier en daar een stapelwolkje, maar die (…) Het hele nieuwsbericht
Het gemeenschappelijk vakbondsfront organiseert op maandag 20 juni opnieuw een vakbondsactie. Hierdoor zal er onder andere hinder zijn bij De Lijn en op de luchthaven van Zaventem. Reizigers van De Lijn checken best eerst de app of website. Verschillende vluchten op Zaventem worden afgelast en reizigers worden opgeroepen om, indien mogelijk, hun reis op maandag uit te stellen.

Koen Janssen traint KRC Peer B

Woensdag 15 juni 2022
Peer - Koen Janssen traint KRC Peer BKoen Janssen traint komend seizoen de ploeg van KRC Peer B. Hij was eerder als coach bij RC Reppel aan de slag.
Peer - Grote renovatie voor VOKA-gebouwZoom28 jaar na de officiële inhuldiging van het gebouw kiest Voka – Kamer van Koophandel Limburg voor een grondige renovatie van het Huis van de Limburgse Ondernemer in Hasselt. “De bestaande infrastructuur dateert van 1994 en is dus niet aangepast aan de huidige duurzaamheidsnormen. Om te kunnen groeien als organisatie is het tijd om ons gebouw klaar te maken voor de toekomst”, zegt Karin Van De Velde, voorzitter van Voka – KvK Limburg. “We kiezen bewust voor een duurzaam (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Nieuwe bezoekuren in Noorderhart MariaziekenhuisVanaf vandaag veranderen de algemene bezoekuren in het Noorderhart Mariaziekenhuis. Voortaan mag men daar patiënten bezoeken tussen 15 en 20 uur. De volledige bezoekregeling is te vinden achter deze link.

Sander Elia weg bij Hechtel

Maandag 13 juni 2022
Peer - Sander Elia weg bij HechtelSander Elia verlaat kampioen K. Hechtel FC. Hij wordt volgend seizoen T2 bij Sporting Wijchmaal in 3de Provinciale. Eerder verliet speler-trainer Niels Vanpol Hechtel al voor Wijchmaal.

Mia Winters overleden

Maandag 13 juni 2022
Peer - Mia Winters overledenIn Pelt is zaterdag Mia Winters overleden, de echtgenote van Adriaan Soetens. Ze was afkomstig van Kleine-Brogel en werd 90 jaar. De afscheidsplechtigheid en de begraving op de begraafplaats aan de Roosendijk in Pelt vinden plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-20u) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Jonge slechtvalken uitgevlogen

Maandag 13 juni 2022
Peer - Jonge slechtvalken uitgevlogenZoomZaterdag zijn de drie jonge slechtvalken, die in de kast op de "Reus der Kempen" uit het ei kwamen, uitgevlogen. Rond 9u zaten ze mooi op een rij (foto), luisterend naar het geroep van moeder slechtvalk. Klaar om uit te gaan vliegen. De moeder zat op het lage dak te roepen. En opeens waren ze weg. (Josh Vandijck)
Het is maar dat je 't weet
De Vlaamse regering heeft een pakket met studiemaatregelen voor het hoger onderwijs definitief goedgekeurd. Alle studenten die starten vanaf academiejaar 2023-2024 zullen op het einde van hun 2de jaar geslaagd moeten zijn voor alle vakken uit hun 1ste jaar. Als dat niet lukt, dan kunnen ze bij hun instelling niet opnieuw inschrijven voor dezelfde opleiding. Deze zogenaamde ‘knip’ moet een einde maken aan de situatie waarbij studenten sommige vakken maar blijven meesleuren, waardoor ze (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: Vizius

Zondag 12 juni 2022
Dominique en Viviane Gielen, beiden uit Houthalen-Helchteren, en Tim Gielen uit Peer hebben de besloten vennootschap Vizius opgericht met zetel aan de Kerkstraat in Peer. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het uitvoeren van grondwerken, het plaatsen van klinkers en stoepdallen, rioleringswerken en het aanleggen, ontwerpen en onderhouden van tuinen, parken, recreatieterreinen en het groene gedeelte van sportvelden.

Warme vooruitzichten

Zondag 12 juni 2022
Weerbericht
Peer - Warme vooruitzichtenEen uitloper van het hogedrukgebied der Azoren bepaalt het weer zowel op korte als lange termijn. Af en toe kunnen verzwakte storingen nog over onze regio schuiven, maar dit vertaalt zich enkel in wolkenvelden. In de tweede helft van komende week wordt het bovendien zomers warm.
Vandaag is het in de vroege ochtend flink zonnig. Een wolkenband schuift echter in de loop van de ochtend vanuit het westen over onze streken en tempert het oplopen van de temperaturen. Het blijft wel droog, maar de (…) Het hele nieuwsbericht

Hugette Lowagie overleden

Vrijdag 10 juni 2022
Peer - Hugette Lowagie overledenGisteren is in Meeuwen Hugette Lowagie overleden, de weduwe van de in 2013 gestorven Etienne Demaeghdt. Zij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Peer. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in funerariulm Witters in Meeuwen.

Fiets gestolen bij bushokje

Vrijdag 10 juni 2022
Bij het bushokje op de Dommellaan in Kleine-Brogel is vanmorgen een fiets gestolen die daar geplaatst was. Het gaat om een zwarte omafiets van het merk Talent, met bruin zadel en bruine handvatten.

Schaap doodgebeten in weide

Vrijdag 10 juni 2022
In een weide in Grote-Brogel is vanochtend een schaap doodgebeten. Mogelijk is dat het werk van een wolf. Om uitsluitsel te hebben zijn DNA-sporen genomen.
Het is maar dat je 't weet
De Vlaamse overheid waarschuwt voor een nieuw soort phishingberichten dat de ronde doet. Daarin wordt opgeroepen om je te registreren voor een vaccin tegen de apenpokken, maar de link waarop je moet klikken is vals. De Vlaamse overheid benadrukt dat er momenteel niet gevaccineerd wordt tegen het virus.
Heb je een dergelijk bericht ontvangen? Klik niet op de link in het bericht en vul geen gegevens in. Stuur het bericht door naar verdacht[!]safeonweb.be en verwijder het daarna.
Peer - Sabien is 'Zorgleerkracht van het jaar'Sabien Segers mag zich vanaf vandaag een jaar lang Limburgs ‘Zorgleerkracht van het Jaar’ noemen. De zorgleerkracht van de basisschool De Kei Beek in Bree werd door een vierkoppige jury met onder andere kinder- en jeugdpsychologe Katelijne Van Lommel en Charlotte Van Calster van UNICEF uit bijna 600 nominaties van kinderen, ouders en leerkrachten verkozen.
De jury verraste Sabien Segers vanmorgen in de klas om de trofee te overhandigen. Het is de eerste keer dat er in ons land een zorgleerkracht van het jaar verkozen wordt. Uitgeverij Averbode lanceert het initiatief om het belang van zorgleerkrachten in de Vlaamse en Brusselse scholen extra in de verf te zetten.
De vliegbasis van Kleine-Brogel heeft vanmorgen aangekondigd dat er op maandag 13 en dinsdag 14 juni nachtvluchten uitgevoerd zullen worden ter vervanging van eerder geannuleerde nachtvluchten. Die zijn volgens de basis nodig om de piloten toe te laten hun kwalificaties te behouden. Normaal vinden er in juni, juli en augustus géén nachtvluchten plaats.

Gestorven en weer opgezet

Donderdag 9 juni 2022
Peer - Gestorven en weer opgezetZoomHet INBO - Instituut Natuur- en Bosonderzoek - heeft de enige twee vrouwelijke wolvenwelpen van 2020 van de roedel van Hechtel-Eksel laten opzetten. De twee jonge wolvinnen kwamen beide om het leven in het verkeer op resp. 9 en 19 oktober van dat jaar. Het heeft even geduurd bij de taxidermist, maar vandaag werden de opgezette dieren geleverd in het INBO-kantoor in Geraardsbergen (foto). Later gaan ze Vlaanderen rond. (Foto INBO)

Kansarmoede in Vlaanderen

Donderdag 9 juni 2022
Om over na te denken
"Bijna 1 op de 5 kinderen in Vlaanderen leeft in een gezin dat geen onverwachte uitgaven van 1.100 euro aankan. 15% van de kinderen kunnen met hun gezin geen week buitenshuis op vakantie. Toegang tot internet, het huis voldoende kunnen verwarmen en regelmatig een maaltijd met vlees, kip of vegetarisch alternatief gebruiken is op dit moment voor veel minder kinderen (2%) een probleem. Regelmatig deelnemen aan een vrijetijdsactiviteit of een keer per maand afspreken om iets te gaan eten of te drinken is voor ongeveer 1 op de 10 kinderen niet mogelijk."
Diederik Vancoppenolle, wetenschappelijk adviseur bij het Agentschap Opgroeien.
Peer - Carpoolparkings worden gereinigdZoom
Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat vrijdagnacht en in de nacht van 17 op 18 juni opnieuw de carpoolparkings in Limburg laten reinigen. Tijdens de reinigingswerken zal op de betreffende parkings tussen 20u en 6u een parkeerverbod gelden.
Vrijdagnacht zijn de parkings in Halen, Hasselt-Zuid, Houthalen, Paal (Beringen) en Tongeren aan de beurt.Tijdens de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 juni reinigt het agentschap de carpoolparkings in Diepenbeek, Heusden-Zolder, Lummen en Maasmechelen.(Foto AWV)

Jean De Backer overleden

Woensdag 8 juni 2022
Peer - Jean De Backer overledenGisteren is Jean Debacker overleden, de weduwnaar van Frieda Vleugels en de partner van Edith Bergmans. Hij was 73 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Peer. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Jaeken aan de Kerkstraat.
Peer - Steunmaatregelen tegen wolvenschade uitgebreidZoomSinds vorig jaar is een nieuwe regeling van kracht voor veehouders die hun rasters wolfwerend maken. Hiermee biedt de Vlaamse overheid financiële steun bij het beschermen van vee tegen eventuele wolvenschade. Tot op heden was deze steun beperkt tot een ruime perimeter rond het leefgebied van de huidige Limburgse wolvenroedel. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir heeft deze steun nu op basis van wetenschappelijk advies op twee manieren uitgebreid.
In de eerste plaats wordt de (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Onderzoek naar grote piramidefraudeDe Federale Gerechtelijke Politie Limburg en Parket Limburg zijn een onderzoek gestart naar de beleggingsvehikels 4&MORE en Strategy Collectiv, beide uit Alken. Middels 4&More en Strategy Collectiv zou piramidefraude gepleegd zijn. Hierbij worden hoge intresten beloofd aan de beleggers. De gelden van die beleggers worden echter niet effectief belegd. De intresten van de eerste inleggers worden betaald met de gelden die binnenkomen van de nieuwe geronselde beleggers. Een systeem dat (…) Het hele nieuwsbericht

U moet toch niet naar Hasselt?

Woensdag 8 juni 2022
Vrijdag 10 juni start het Agentschap Wegen en Verkeer met de vernieuwing van het kruispunt van de Grote Ring (R71) met de Kempische Steenweg (N74) in Hasselt. De werken lopen gelijk met de verhoging van de Kempische brug, door De Vlaamse Waterweg nv, en zullen gepaard gaan met grote verkeershinder. Vermijd de omgeving, volg de dynamische reistijdbegeleiding en neem de alternatieve routes.
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en De Vlaamse Waterweg nv hebben hun werken op (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Claes overleden

Woensdag 8 juni 2022
Peer - Mia Claes overledenOp 4 juni is Mia Claes overleden, de echtgenote van Victor Follon. Zij was 91 jaar en afkomstig van Kleine-Brogel. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers in Zolder-Centrum.

Ria Derison overleden

Dinsdag 7 juni 2022
Peer - Ria Derison overledenZondag overleed Ria Derison; Zij was 74 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-20 uur) in uitvaartcentrum Jaeken aan de Kerkstraat.
Het is maar dat je 't weet
Peer - Met vakantie: wat met je huisvuilzak ?ZoomHeb je een volle huisvuilzak die je niet meer kan buitenzetten omdat je op vakantie vertrekt? Of heb je weinig ruimte, waardoor het vervelend is om tijdens extreme warmte een volle huisvuilzak in huis te hebben? Dan kan je tussen 14 juni en 10 september je gele keukenafval-, groene tuinafval- en/of grijze huisvuilzak naar het recyclagepark brengen als je volgende regels respecteert:
- Je mag enkel grijze huisvuil-, gele keukenafval- en groene tuinafvalzakken van Limburg.net (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Boswachters hebben het moeilijkZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Code oranje voor Limburg

Zondag 5 juni 2022
Weerbericht
Omwille van een golf van plaatselijke intense regenbuien kondigt het KMI code oranje af voor de provincie Limburg tot 17 uur. Het nummer en het e-loket 1722, via www.1722.be, is actief voor niet-levensbedreigende schade. In geval van nood bel je de noodcentrale 112.

Aan onze lezers in Spanje

Vrijdag 3 juni 2022
De voorbije dagen melden Internetgazetlezers in Spanje ons dat ze daar op enkele plaatsen geen verbinding met de Internetgazet kunnen maken, ook niet via 4G en zelfs niet via 5G.
Dat is niet onze schuld. We hebben na enig onderzoek vastgesteld dat minstens één plaatselijke provider in Spanje problemen heeft met het linken naar Belgische websites. Vanuit België kunnen we helaas niets ondernemen om die problemen te verhelpen. We raden de gedupeerde lezers aan zo mogelijk een andere provider in Spanje te zoeken. (PP)

Wisselvallig pinksterweekend

Vrijdag 3 juni 2022
Weerbericht
Peer - Wisselvallig pinksterweekendHet verlengde weekend verloopt erg wisselvallig. Eerst bereikt gestoorde en zeer warme lucht ons land vanuit het zuiden en zorgt voor lokale onweersbuien. Op zondag schuift een bijzonder actieve storing over onze streken met veel neerslag en lokaal hevig onweer. Daarna wordt koudere, maar nog steeds onstabiele lucht aangevoerd. Ook na het weekend blijft de kans op neerslag hoog.
Zaterdag wisselen zonnige perioden af met bewolkte perioden. Het is meestal droog, maar naarmate de dag vordert, (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - 'Merkwaardige bomen in Limburg'ZoomAan kasteel Vogelsanck in Heusden-Zolder is vandaag het boek “Merkwaardige bomen in Limburg – Op pad met bomenjagers”. voorgesteld. Daarin staan 120 unieke Limburgse bomen die door de vrijwilligers van de Limburgse Bomenwerkgroep en het Provinciaal Natuurcentrum zijn geselecteerd uit 5.000 merkwaardige bomen.
Vroeger hadden bomen een religieuze of symbolische functie, of ze markeerden grenzen. Maar in de tweede helft van de 20ste eeuw werden ze vaak als hinderlijk ervaren en (…) Het hele nieuwsbericht
Tribunaliteiten
Peer - Zeg nooit zomaar studio tegen een kamerEen coöperatieve vennootschap kocht in 2011 van twee leken-verkopers een gebouw in het oude centrum van Antwerpen. Het werd door de makelaar aangeprezen als een “opbrengsthuis met 20 studio’s, alle gemeubileerd en volledig verhuurd”. Prijs € 1.020.000. De verkopers hadden het gebouw vier jaar eerder onder dezelfde noemer gekocht met de nodige attesten daterend van 1997.
Enkele jaren nadat de vennootschap het gebouw aankocht, verklaarde de burgemeester van Antwerpen de (…) Het hele nieuwsbericht

7.751 nieuwe Limburgers

Vrijdag 3 juni 2022
Herinneringen
Vorig jaar kwamen in Limburg 7.751 baby’s ter wereld. “Dat aantal lag in 2020 nog een stuk lager. Het geboortecijfer kende toen een opvallende daling,” zegt Vlaams Minister van Gezin Hilde Crevits. “We zien sinds corona dus opnieuw een stijging van het aantal pasgeborenen in Limburg. In heel Vlaanderen steeg het geboortecijfer met 4,6%. De stijging in Limburg met 2,5% blijft dus wel eerder bescheiden in vergelijking met andere provincies zoals Antwerpen (5,4%) en Oost-Vlaanderen (7%). West-Vlaanderen sluit de rij met 2,3%.”
Net zoals in de vorige jaren werden ook in 2021 meer jongens (51,3%) dan meisjes (48,7%) geboren in Limburg. Die cijfers zijn gelijkaardig over heel Vlaanderen. In 45% van alle geboortes in de provincie werden vrouwen voor het eerst moeder.

Met de fiets op de trein

Vrijdag 3 juni 2022
Wie een fiets wil meenemen in de trein, zal nu de meest geschikte trein kunnen zoeken. Hoe? Op de website BikeOnTrain zie je meteen in welke trein je je fiets kan meenemen, want dat kan niet in elke trein. BikeOnTrain

En zo zont een merel...

Donderdag 2 juni 2022
Peer - En zo zont een merel...Zoom...aan het Harmonieplein.                                (Foto Josh Vandijck)

Opnieuw wat warmer

Donderdag 2 juni 2022
Peer - Opnieuw wat warmerEen hogedrukgebiedje zorgt vandaag tijdelijk voor droog weer, maar vanaf morgen nemen de neerslagkansen opnieuw toe op nadering van een storing uit het zuiden. Het weekend verloopt wisselvallig en de temperaturen dalen opnieuw met een noordwestelijke tot noordelijke luchtstroming. Op korte termijn krijgen we enkele regenbuien te verwerken.
Vandaag wordt een droge en vooral ook zonnige dag. Er zijn wel wat hoge wolkenvelden en af en toe ook enkele stapelwolken, maar de zon blijft de hele dag (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Zuster Lambertina Creemers overledenDinsdag overleed zuster Lambertina Creemers. Zij was 96 jaar en afkomstig van Peer. De uitvaartlitirgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk Sint-Jozef aan de Bogaardenstraat in Leuven.

Lies Vandebosch overleden

Woensdag 1 juni 2022
Peer - Lies Vandebosch overledenIn Peer is gisteren Lies Vandebosch overleden, de weduwe van de in 2020 gestorven Jan Neefs. Zij was 89 jaar en afkomstig van Bocholt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg aan de Brogelerweg in Bocholt.
21/04

Proficiat aan Luc Goossens vanwege Helma en Marc.Hij is jarig op 24 april

Marc Goossens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Peer