Het overige nieuws

Veel wind en wolken

Dinsdag 31 januari 2023
Weerbericht
Peer - Veel wind en wolkenEen storing schuift over onze streken en zorgt vooral voor veel wolken en af en toe wat regen of een bui. Daarbij is de isobarische gradiënt vrij strak en dat vertaalt zich in behoorlijk wat wind. De aangevoerde lucht komt van over de oceaan en is relatief zacht bij maxima enkele graden boven de normale waarden en ook minima die ruim positief blijven in Vlaanderen.
Woensdag is het wisselend tot zwaar bewolkt met vooral later op de dag af en toe een drupje regen. Er staat een matige (…) Het hele nieuwsbericht
Het Huis voor de Kunsten Limburg lanceert de wedstrijd InBeeld 2023, dé prijs voor de beeldende amateurkunst in Nederlands- en Belgisch-Limburg. Dit keer staat de prijs in het teken van het thema 'nieuwe verlangens'. Belgisch- en Nederlands-Limburgse beeldende amateurkunstenaars kunnen t/m 31 maart 2023 hun werk - ook fotografie of film - met dit thema insturen. Middels diverse voorrondes door beide provincies worden de werken geëxposeerd en door een jury geselecteerd voor de finale-expositie. Meer info

Auto op dak beland

Maandag 30 januari 2023
Peer - Auto op dak belandAan de Onze-Lieve-Vrouwlaan is vanmorgen rond 7 uur een auto op zijn dak beland. Een 23-jarige man uit Zonhoven raakte daarbij gewonbd.
Peer - Boswachters: satellietverbindingen in het bosZoomIn een natuurlijke omgeving zoals bossen of heide is een precieze locatiebepaling op het terrein vaak moeilijk. Bepaalde beheerswerken, zoals de aanplant van kloempen (dit zijn mini-verjongingsgroepjes bestaande uit minimum 20 tot 30 jonge zaailingen), het aanleggen van uitrijpistes in een bos, het bepalen van afstanden en oppervlaktes van te maaien percelen, kunnen dan een uitdaging zijn.
Het verzamelen van veldgegevens is over het algemeen een tijdrovende bezigheid, zeker als je hiervoor nog (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag gelezen
Hoge concentraties kalmeringsmiddelen en antipsychotica vormen een risico voor het leven in sloten en plassen. Angstremmers, antidepressiva en een middel tegen epilepsie en bipolaire stoornis komen zo vaak in het oppervlaktewater voor, dat ze een risico kunnen vormen voor dieren en planten. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek van o.m. de Universiteit Maastricht en wetenschappers.
(Trouw)
Peer - Trainers weg bij Sporting WijchmaalSporting Wijchmaal moet op zoek naar nieuwe trainers. Speler-trainer Niels Vanpol en T2 Sander Elia verlaten de club op het einde van dit seizoen.

Denemarken wint WK handbal

Zondag 29 januari 2023
Peer - Denemarken wint WK handbalDenemarken heeft het WK handbal gewonnen. In de finale in Stockholm versloegen de Denen olympisch kampioen Frankrijk met 34-29. Spanje is derde geworden, gevolgd door Zweden, Duitsland en Noorwegen. België eindigde op de 21ste plaats. Denemarken heeft nu drie keer op rij het wereldkampioenschap handbal gewonnen.

Kijk omhoog...

Zondag 29 januari 2023
Peer - Kijk omhoog...Zoom...want er is, met wat moeite en een verrekijker, in het noorden van de sterrenhemel ter hoogte van de Kleine Beer een komeet zichtbaar, signaleert Peter D'Joos. Hij kon de komeet - C/2022 E3 (ZTF) - afgelopen nacht fotograferen. De streepjes op de foto hebben te maken met de lange belichtingstijd en de gevolgen daarvan op het beeld van de sterrenhemel. UPDATE De komeet was zowat 50.000 jaar geleden nog te zien. In die tijd bewoonden Neanderthalers Eurazië nog en zwierven zoogdieren en sabeltandkatten door het landschap. De kosmische bezoeker passeert onze planeet op een afstand van ongeveer 42,5 miljoen km.
Peer - Grote-Brogel verliest van LutlommelIn Derde Provinciale heeft Sporting Grote-Brogel met 0-3 verloren van Lutlommel.

Het wordt zachter

Zondag 29 januari 2023
Weerbericht
Peer - Het wordt zachterEen hogedrukgebied neemt de volgende dagen positie over de Atlantische Oceaan ten westen van Frankrijk. Er komt daarbij een noordwestelijke luchtstroming te staan met aanvoer van zachtere, maar onstabiele en gestoorde oceaanlucht. De temperaturen komen hoger uit, maar de neerslag kansen zijn ook relatief hoog.
Vandaag draait de wind naar het zuidwesten en wordt het een graadje zachter bij 4 graden. Wolken overheersen, maar het is wel meestal droog.
Maandag verlaat een storing met (…) Het hele nieuwsbericht

Wijchmaal verliest van Opitter

Zaterdag 28 januari 2023
Peer - Wijchmaal verliest van OpitterIn Derde Provinciale heeft Sporting Wijchmaal vanavond met 1-3 verloren van Opitter FC.
Peer - KRC Peer verliest van Nevok GruitrodeIn Tweede Provinciale heeft KRC Peer vanavond een thuisverlies geleden. Tegen Nevok Gruitrode werd het 1-3.

Breugel verliest van Turkse FC

Zaterdag 28 januari 2023
Peer - Breugel verliest van Turkse FCIn Derde Provinciale heeft SV Breugel thuis met 0-1 verloren van Turkse FC uit Beringen.

Achel B wint bij KRC Peer

Zaterdag 28 januari 2023
Peer - Achel B wint bij KRC PeerIn Vierde Provinciale is Achel VV B bij KRC Peer B gaan winnen met 1-2.

Scheidsrechters vieren nieuwjaar

Zaterdag 28 januari 2023
Peer - Scheidsrechters vieren nieuwjaarZoomVrijdagavond organiseerde de Koninklijke Noord-Limburgse Scheidsrechters Vereniging Voetbal hun nieuwjaarsreceptie in Zaal De Schakel te Pelt. De talrijk opgekomen leden scheidsrechters, bondsafgevaardigden en enkele bestuurleden van de Noord-Limburgse voetbalclubs kwamen klinken op een sportief voetbaljaar.
In zijn speech bedankte voorzitter Paul Smolders alle scheidsrechters voor hun tomeloze inzet op de Limburgse voetbalvelden, zowel bij de jeugd als bij de seniors. Ondanks de soms moeilijke (…) Het hele nieuwsbericht
Scheidsrechters vieren nieuwjaarScheidsrechters vieren nieuwjaar
Zoom

Albert Drijkoningen overleden

Zaterdag 28 januari 2023
Peer - Albert Drijkoningen overledenDonderdag is in Helchteren Albert Drijkoningen overleden, de echtgenoot van Hortance Smeets. Hij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Wijchmaal.
Het is maar dat je 't weet
Vakbonden en werkgeversorganisaties sloten vandaag in de Nationale Arbeidsraad (NAR) een cao over de fietsvergoeding. Wie naar het werk fietst en vandaag nog geen recht heeft op een fietsvergoeding, krijgt uiterlijk vanaf 1 mei e.k. een vergoeding van 0,27 euro per km.
Een werknemer heeft recht op deze vergoeding voor elke gefietste kilometer in het woon-werkverkeer voor een maximale afstand van 40km per dag. Dit bedrag stijgt automatisch mee met het maximaal fiscaal vrijgestelde bedrag. Voor diegenen die vandaag al recht hebben op een fietsvergoeding op basis van een cao verandert er niets.
De Nationale Arbeidsraad dringt erop aan deze regeling ook door te trekken in de openbare sector voor hen die nog geen recht hebben op een fietsvergoeding.

Studenten mogen 600u/jaar werken

Vrijdag 27 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
Na advies van de Raad van State voorziet de Vlaamse Regering definitief in een verhoging van het aantal toegelaten uren studentenarbeid. In 2023 en 2024 kunnen studenten telkens tot 600 uur studentenarbeid presteren zonder dat deze tewerkstelling zal leiden tot een schorsing van het recht op de gezinsbijslagen. Hierdoor wordt vermeden dat de studenten die extra uren studentenarbeid presteren, door de aangepaste federale regelgeving negatieve gevolgen ondervinden in het kader van het recht op gezinsbijslagen.
Het is maar dat je 't weet
De Nederlandse snelwegbeheerder Rijkswaterstaat voert komende nacht werken uit op de E314/A76 vanaf de grens richting knooppunt Kerensheide. De E314 richting Nederland zal daarom tijdelijk afgesloten worden vanaf het complex 33 Maasmechelen tussen 22u en 8u. Het verkeer op de E314 richting Nederland verlaat de snelweg aan afrit 33 Maasmechelen en volgt de omleiding via de gewestwegen tot het knooppunt Kerensheide. Weggebruikers op de E314/A76 vanuit Nederland richting Maasmechelen zullen geen hinder ondervinden.
Het is maar dat je 't weet
Limburg krijgt (voorlopig?) geen internationale school. Er zijn te weinig expatkinderen en bovendien blijkt uit een bevraging dat expats 10.000 euro inschrijvingsgeld per jaar te hoog vinden. Limburg is de enige Vlaamse provincie zonder internationale school. De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Limburg (POM) onderzocht eind vorig jaar de haalbaarheid van een internationale basis- en middelbare school in Limburg.

5,5% meer doden in 2022

Vrijdag 27 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werden in België voorlopig zo'n 116.500 overlijdens geregistreerd. Dat zijn ongeveer 4.000 doden meer dan het jaar ervoor, of een stijging van 3,7% ten opzichte van 2021. Ten opzichte van een ruimere referentieperiode, namelijk het gemiddelde van 2017, 2018, 2019 en 2021, dit is een stijging van 5,5%. De stijging is het meest merkbaar in het Vlaamse en Waalse Gewest, en bij vrouwen en 85-plussers. Vooral in april, tijdens de zomer en in december werd een hoger dan gebruikelijke sterfte waargenomen. Dat blijkt uit een eerste, voorlopig overzicht van het aantal overlijdens in het jaar 2022, voor alle doodsoorzaken, van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Het nieuwe IJzeren Gordijn

Vrijdag 27 januari 2023
Peer - Het nieuwe IJzeren GordijnZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Restaurant Sarriette failliet

Donderdag 26 januari 2023
De rechter in Hasselt heeft het gastronomisch restaurant Sarriette in Peer failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 25 februari ingediend worden.

Nieuw etiket voor bier Achelse Kluis

Donderdag 26 januari 2023
Peer - Nieuw etiket voor bier Achelse KluisZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Er bestaan plannen voor de bouw van een psychiatrisch ziekenhuis in Noord-Limburg. Dat zou een campus worden van de psychiatrische ziekenhuizen Asster in Sint-Truiden en MC St.-Jozef uit Munsterbilzen, meldt Het Belang van Limburg vandaag. Een stuurgroep gaat nu samen met experten aan de slag. Als het nieuwe complex er komt, zal het toch wel tien jaar duren voor het er staat. Het project moet leiden tot toegankelijke, gepaste en kwaliteitsvolle geestelijke gezondheidszorg voor alle Limburgers dichtbij huis.

Winterkou wordt traag verdreven

Woensdag 25 januari 2023
Weerbericht
Peer - Winterkou wordt traag verdrevenEen hogedrukgebied kan tijdelijk het weer in onze streken bepalen met droog weer, maar komende nacht trekt een niet erg actieve storing over onze streken. Opgelet: komende nacht gaat het licht regenen. Daarbij is er tijdelijk ijzel of natte sneeuw mogelijk.
Donderdag bevindt een storing zich over onze regio met veel wolken en lichte regen, of regen en sneeuw gemengd. Tegen de middag wordt het droger, maar mistig. Na de middag zijn er enkele opklaringen mogelijk. De maxima liggen rond 4 (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Schrijf nu in voor de Geknipte Internetgazet QuizZoomInternetgazet Lommel organiseert de vierde editie van de 'Geknipte Internetgazet Quiz' op vrijdag 10 maart! Neem deel aan niet de grootste, maar wél de leukste quiz met een ploeg van max 6 personen, en maak kans op de hoofdprijs, een mooie glazen trofee, gemaakt in het GlazenHuis. Inschrijven kan via internetgazetquiz2023[!]telenet.be en kost slechts 20 euro per ploeg! En de volledige opbrengst van de quiz gaat naar het Goede Doel, nl. Sint Vincentius. Maak u op voor een hele portie muziek, film, actua, geschiedenis en vele andere vragen, en kom naar CC De Adelberg in Lommel op 10 maart.

Nu ook wolventaart in Limburg

Woensdag 25 januari 2023
Peer - Nu ook wolventaart in LimburgZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Limburgse mobiliteitscafés

Woensdag 25 januari 2023
Peer - Limburgse mobiliteitscafésZoomDe vervoerregio Limburg organiseert volgende maand 5 mobiliteitscafés over de plannen om meer Limburgers op de fiets of het openbaar vervoer te krijgen. In elk café krijgen 100 Limburgers uitleg over hoe de plannen tussen nu en 2050 vorm zullen krijgen. Ze kunnen opmerkingen maken over die plannen, maar ze zullen ook stilstaan bij hun eigen mobiliteitsgedrag. Het eerste mobiliteitscafé heeft plaats in Heusden-Zolder, op 1 februari van 19.30 uur tot 22 uur in CC Muze. De andere momenten zijn 2 februari Dilsen-Stokkem, Zaal Nieuwenborg, 7 februari Diepenbeek, Universiteit, 8 februari Borgloon, Panishof Bommershoven en 15 februari Lommel, De Soeverein, telkens van 19.30 uur tot 22 uur. Inschrijven vooraf is noodzakelijk

Het Grote Vogelweekend

Woensdag 25 januari 2023
Peer - Het Grote VogelweekendZoom
Dit weekend organiseert Natuurpunt het jaarlijkse Grote Vogelweekend. Een kwartier tellen is al genoeg om bij te dragen aan het grootste vogelonderzoek van Vlaanderen. Vorig jaar bestond de top 3 uit: huismus, koolmees en vink. 
“Dit weekend voorspellen ze fris weer. Als je dan enkele vetbollen hangt of zaadjes strooit op de bevroren grond, dan zullen de vogels makkelijk de weg vinden naar je tuin”, voorspelt Gerald Driessens, vogelexpert bij Natuurpunt. “Zet ook een schaaltje met vers water zodat de vogels kunnen drinken of een badje nemen. Benieuwd welke vogels zich dit weekend laten opmerken.”
Op vogelweekend.be kan je tijdens het telweekend jouw vogels in een telformulier ingeven én vind je tips hoe je de vogels herkent. Geef je resultaten door vóór zondag 29 januari middernacht. Zo worden ze meegenomen in de eerste persresultaten op maandag 30 januari. (Foto Natuurpunt)

Het leven is hard

Dinsdag 24 januari 2023
Peer - Het leven is hardZoom                                                                  (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
In samenwerking met de Federatie van het Notariaat en de FOD Justitie heeft de Koning Boudewijnstichting (KBS) een update gegeven aan haar praktische gids voor mensen die de rol van bewindvoerder op zich nemen. Een bewindvoerder wordt aangesteld in het kader van een gerechtelijke bescherming, vaak de beste manier om een familielid te helpen met beslissingen over zijn/haar financiën of over zichzelf, die hij/zij niet (meer) alleen kan nemen.
Voor de regeling van de persoonlijke zaken van (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Gezocht: durvers, dansers en acrobatenZoomWil jij samen met een groep jongeren je grenzen verleggen op het podium? Voor het project 'Beyond the Edge' worden Limburgse jongeren (m/v/x) tussen 13 en 23 jaar gezocht die bezig zijn met parkour, circus, dans, acrogym, taekwondo of andere uitdagende sporten en geen hoogtevrees hebben.
Om de juiste groep jongeren te vinden voor deze productie organiseert fABULEUS auditieworkshops. Dat zijn open workshops waaraan iedereen mag deelnemen, ook als je nog twijfelt of dit project iets (…) Het hele nieuwsbericht

En de winnaars zijn...

Dinsdag 24 januari 2023
Peer - En de winnaars zijn...ZoomHéél wat gegadigden voor de gratis tickets voor de voorstelling/concert 'Tribute aan rock-icoon Patti Smith', nu donderdag in CC De Adelberg in Lommel. De drie die een dubbel ticket winnen zijn Marc Ramaekers (Hamont-Achel), Ronny Houben (Pelt) en Adinda Deroo (Peer). Alle anderen: volgende keer meer succes. Maar... er zijn nog tickets beschikbaar via deze link.
Peer - WK handbal: Belgen verliezen laatste matchZoomDe Red Wolves hebben hun eerste WK afgesloten met een nederlaag tegen de Verenigde Staten. De Amerikanen versloegen de Belgen met 24–22. Halfweg de partij was het 14–12. In de tweede helft kwamen de Red Wolves tot twee keer toe op voorsprong maar, net als in de vorige wedstrijden, waren ze ook nu niet efficiënt genoeg. De Belgen konden op dit WK één keer winnen van Tunesië. Tegen de toplanden leden de Red Wolves telkens een logische nederlaag, maar tegen Bahrein (…) Het hele nieuwsbericht
WK handbal: Belgen verliezen laatste matchWK handbal: Belgen verliezen laatste match
Zoom

Jef Vanbuel overleden

Maandag 23 januari 2023
Peer - Jef Vanbuel overledenIn Peer is zaterdag Jef Vanbuel overleden, de echtgenoot van Veronique Hamal. Hij was 67 jaar en afkomstig uit Meeuwen. Het afscheid vindt in beperkte kring plaats in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur).

Chinees jaar van het konijn

Maandag 23 januari 2023
Peer - Chinees jaar van het konijnZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Gustaaf Schreurs overleden

Maandag 23 januari 2023
Peer - Gustaaf Schreurs overledenOp 20 januari is Gustaaf Schreurs overleden, de echtgenoot van Fina Vanoppen. Hij was 87 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Linde-Peer. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) in uitvaartcentrum Jaeken.
Peer - Weg met ladder en elektrische fietsAan een woning aan de Sint-Trudostraat werden een ladder en een elektrische fiets gestolen. De diefstal is gisterenvoormiddag vastgesteld.

Tribute Patti Smith

Zondag 22 januari 2023
Peer - Tribute Patti SmithZoomNu donderdag 26 januari kan u in CC De Adelberg in Lommel terecht voor een bijzondere voorstelling/concert, nl. 'My Heart Still Hums', oftewel een ode aan rock-icoon Patti Smith. Denk aan 'Because the night' of 'Horses', en dan weet u wat te verwachten... Meer info en tickets hier. Maar... u kan ook gratis naar deze voorstelling, want we mogen drie dubbeltickets wegschenken. Mailen aan (…) Het hele nieuwsbericht

Koud winterweer

Zaterdag 21 januari 2023
Peer - Koud winterweerMorgen/zondag vriest het in de ochtend algemeen; lokaal, waar er sneeuw op de weg ligt, is het glad. Er kan bovendien ook aanvriezende mist voorkomen. De wolken blijven meestal aanwezig en later is er ook wat motsneeuw mogelijk. Er wordt evenwel niet veel sneeuw verwacht. Het kwik komt niet hoger dan een graad of 2 en er staat een schrale noordoostenwind.
Maandag is er kans op hardnekkige mist. Het is wel meestal droog, maar de lage wolken kunnen wel eens de hele dag aanwezig (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - WK handbal: Kroatië wint gemakkelijkZoomOp het WK handbal hebben de Red Wolves vanavond hun wedstrijd tegen Kroatië verloren met 34–26. Halfweg de partij was het 21–13 in het voordeel van de Kroaten. Over de gehele wedstrijd ontbrak het de Belgen aan efficiëntie en dat werd afgestraft door handbalgrootmacht Kroatië.
België en Kroatië speelden de voorbije jaren regelmatig tegen elkaar. De laatste keer dateert van oktober toen de Red Wolves in het kader van de EK-kwalificatie het (…) Het hele nieuwsbericht
WK handbal: Kroatië wint gemakkelijkWK handbal: Kroatië wint gemakkelijk
WK handbal: Kroatië wint gemakkelijk
Zoom

Alle voetbalwedstrijden afgelast

Zaterdag 21 januari 2023
Peer - Alle voetbalwedstrijden afgelastVanwege het slechte voetbalweer heeft Voetbal Vlaanderen alle wedstrijden in de provincie afgelast.

Code geel: sneeuw en gladheid

Vrijdag 20 januari 2023
Peer - Code geel: sneeuw en gladheidHet KMI geeft voor vandaag en vannacht code geel. Vooral in onze provincie wordt er nog sneeuw verwacht wat voor gladheid kan zorgen op onze wegen.

Informatie voor veehouders

Donderdag 19 januari 2023
Peer - Informatie voor veehoudersZoomOm veehouders extra te informeren over de wolven in Vlaanderen en de steun die veehouders terzake krijgen, wordt sinds deze week informatie verspreid via PlattelandsTV. Natuur en Bos en het Wolf Fencing Team (WFT) leggen in een reportage uit hoe de risico’s geminimaliseerd kunnen worden. Het initiatief speelt in op de vraag voor versterkte informatie-initiatieven door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en het Wolvenoverleg. Het komende voorjaar volgen nog initiatieven, meldt de minister.
Peer - WK handbal: België verliest van EgypteZoomDe Red Wolves hebben vanavond op het WK handbal in de wedstrijd tegen Egypte een logische nederlaag geleden: 33-28.
Jeroen De Beule opent de score voor de Belgen maar Egypte reageert meteen, legt een verschroeiend tempo op en laat geen enkele kans onbenut. Na iets meer dan vier minuten is het 6–2 voor Egypte. Yérime Sylla stuurt bij via een time-out waarna het tempo wat uit de wedstrijd gaat en de Belgen terugkomen tot 7–4. We spelen twaalf minuten wanneer de Red Wolves (…) Het hele nieuwsbericht
WK handbal: België verliest van EgypteWK handbal: België verliest van Egypte
Zoom
Peer - Extra verlichting aan oversteekplaatsenZoomVlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters wil samen met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de zichtbaarheid ter hoogte van oversteekplaatsen op gewestwegen verhogen. Op 49 oversteekplaatsen in Limburg installeerde AWV het afgelopen jaar LED-verlichting via asymmetrisch geplaatste galgpalen boven de oversteekplaats. Waar nodig, werden wachtzones voorzien, obstakels weggewerkt en de signalisatie verbeterd. In 2023 worden nog een 50-tal oversteekplaatsen in Limburg (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Peer - 'Anti-tekenmiddelen slecht voor het milieu'ZoomHondeneigenaren beschermen hun dieren tegen vlooien en teken met vlooienbanden, druppels of tabletten. Deze diergeneesmiddelen bevatten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu, zoals imidacloprid en fipronil. Onderzoekers hebben ontdekt dat deze stoffen via de honden in de directe omgeving terechtkomen en een risico vormen voor het milieu, schrijft naturetoday.com. (Foto Pexels - Dominika Rosecla)
Het ministerie van Defensie gaat een uitgebreide geluidsstudie laten uitvoeren om de hinder van de nieuwe F-35 gevechtsvliegtuigen in kaart te brengen. Dat heeft minister van Landsverdediging Ludvine Dedonder (PS) geantwoord op een vraag van Kamerlid Kris Verduyckt.
Het is de bedoeling de geluidsimpact van de vluchten te voorspellen en hinder zoveel mogelijk te beperken voor de inwoners rond de vliegbases van Kleine-Brogel en Florennes, aldus de minister. Een eerste deel van de geluidsstudie werd al (…) Het hele nieuwsbericht
In Limburg valt veel meer onderwijzend personeel ziek uit dan in andere provincies. Dat staat in het jaarlijkse rapport over het ziekteverzuim in het onderwijs. Opvallend is ook dat er meer zieken zijn bij vrouwelijke leerkrachten, leerkrachten ouder dan 55 en bij directies.
"Het hoge ziekteverzuim van leerkrachten in Limburg kan gelinkt worden aan de grote diversiteit bij de leerlingen in sommige Limburgse gemeenten zoals Genk", zegt Yves Vannijlen van ACOD onderwijs Limburg. "Dat vraagt een grotere (…) Het hele nieuwsbericht

Akkermans T1 bij Peer SV

Woensdag 18 januari 2023
Peer - Akkermans T1 bij Peer SVJelle Akkermans wordt komend seizoen T1 van vierde provincialer Peer SV. Akkermans is nu als speler aan de slag bij Gestel.

Winters weer

Dinsdag 17 januari 2023
Weerbericht
Peer - Winters weerDe weerkaarten voor de volgende dagen en het weekend zien er vrij winters uit, al wordt er zeker geen zwaar winterweer verwacht. Het zijn vooral de temperaturen die winterse waarden hebben met in de nacht algemene vorst en overdag slechts een graad of 4. Er is wel kans op af en toe een bui van smeltende sneeuw of sneeuw. Tijdens de nacht en in de vroege ochtend is het uitkijken voor lokale gladde wegen.
Morgen/woensdag is het droog met opklaringen in de ochtend, maar ook een aantal wolkenvelden. De (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - WK handbal: Red Wolves naar tweede rondeZoomDe Red Wolves hebben dinsdagavond een 28–30 nederlaag geleden tegen Bahrein. Na een blitzstart zakten ze volledig weg en gingen bij een 12–15 stand rusten. Later op de avond versloeg Denemarken Tunesië met 21–34, waardoor de Belgen derde eindigen in groep H en doorstoten naar de tweede ronde.
Yérime Sylla voert één wijziging door in zijn selectie. Danesi is volledig hersteld van zijn blessure en komt ten nadele van Joris Gillé in de (…) Het hele nieuwsbericht
WK handbal: Red Wolves naar tweede rondeWK handbal: Red Wolves naar tweede ronde
Zoom

Kijk straks naar de Red Wolves

Dinsdag 17 januari 2023
Peer - Kijk straks naar de Red WolvesOm 17.55 uur begint de uitzending van de handbalwedstrijd België - Bahrein op het wereldkampioenschap in Denemarken. De match is rechtstreeks te bekijken op Sporza, op Canvas en via de video-app VRT Max. Ook Radio 1 is er live bij.

Brand in stalletje

Maandag 16 januari 2023
Peer - Brand in stalletjeDe brandweer moest vanmiddag uitrukken voor een brand in een stalletje in Monsheide. In het stalletje lag stro en hooi opgeslagen. Hoe de brand ontstond, is niet geweten.

Maria Thijs overleden

Maandag 16 januari 2023
Peer - Maria Thijs overledenGisteren is Maria Thijs overleden, de weduwe van de in 2017 gestorven Frans Soors. Zij was 87 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Wijchmaal. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.
Peer - Limburg voorop in plaatsing laadpalenZoomIn bijna een op drie gemeenten in Vlaanderen is minder dan een kwart van de publieke laadinfrastructuur die in 2025 nodig zal zijn, al geïnstalleerd. Dat leert dataonderzoek van De Tijd naar de huidige en gewenste laadpaleninfrastructuur.
Opvallend is dat Limburgse steden en gemeenten veelal bij de voorlopers zitten. Zeven gemeenten - een zesde van het totale aantal in Limburg - hebben de behoefte voor 2025 al ingevuld. Nog eens 12 procent zit aan minstens drie vierde van de nodige laadequivalenten.
Voor de Internetgazetgemeenten zijn de cijfers als volgt (eerst de nu al geïnstalleerde laadpalen, tussen haakjes het voor 2025 gewenste aantal): Genk 220 (227), Beringen 103 (71), Houthalen-Helchteren 89 (47), Tongeren 89 (206), Pelt 54 (54), Lommel 50 (55), Oudsbergen 30 (40), Leopoldsburg 12 (83), Hamont-Achel 12 (22), Hechtel-Eksel 12 (21), Bocholt 7 (22), Heusden-Zolder 58 (51), Peer 15 (28). (Foto Hans Put)

Code geel voor sneeuw en ijs

Maandag 16 januari 2023
Peer - Code geel voor sneeuw en ijsHet KMI waarschuwt voor sneeuwval en ijsplekken. Boven een hoogte van 400-500 m valt de neerslag geleidelijk onder de vorm van sneeuw. Tegen middernacht kan er daardoor een sneeuwlaag gevormd worden van 5 cm of lokaal wat meer. Vannacht verschijnen er opklaringen en gaat het overal vriezen. Het is opletten voor ijsplekken in het hele land.

Vijf chauffeurs onder invloed

Maandag 16 januari 2023
Peer - Vijf chauffeurs onder invloed
De politiezone Kempenland heeft het voorbije weekend vijf bestuurders onder invloed uit het verkeer geplukt: vier van hen hadden drugs gebruikt, de andere had te veel gedronken.

'F35 maakt veel te veel lawaai'

Maandag 16 januari 2023
Peer - 'F35 maakt veel te veel lawaai'Zoom                                                                     (Cartoon: Fobie)
Peer - WK handbal: België klopt TunesiëZoomOp het WK handbal heeft België zijn eerste punten behaald. Het versloeg Tunesië met 31-29. De 31ste Belgische goal werd gescoord door Serge Spooren van Sezoens Bocholt. UPDATE De Red Wolves hebben zondagavond een historische zege geboekt. De Belgen versloegen Tunesië met 31–29 en winnen bij hun eerste deelname aan een WK hun tweede groepswedstrijd. Halfweg de partij was het 17–16 in het voordeel van de Red Wolves. In de tweede helft liepen de Belgen (…) Het hele nieuwsbericht
WK handbal: België klopt TunesiëWK handbal: België klopt Tunesië
WK handbal: België klopt TunesiëWK handbal: België klopt Tunesië
Zoom

Peer SV verslaat Sporting Ellikom

Zondag 15 januari 2023
Peer - Peer SV verslaat Sporting EllikomIn Vierde Provinciale heeft SV Peer Sporting Ellikom verslagen met 4-2.

Grote-Brogel klopt Opitter

Zondag 15 januari 2023
Peer - Grote-Brogel klopt OpitterIn Derde Provinciale heeft Sporting Grote-Brogel Opitter verslagen met 3-0. Na 17 wedstrijden staat Grote-Brogel tiende in de stand met 20 punten en een doelpuntensaldo van 28/39.
Peer - Nieuwe Chinese auto's op het autosalonZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Sporting Wijchmaal wint van Maaseik

Zaterdag 14 januari 2023
Peer - Sporting Wijchmaal wint van MaaseikIn derde provinciale heeft Sporting Wijchmaal SLW Maaseik verslagen met 3-2. Na 17 wedstrijden staat Wijchmaal vierde in de stand met 31 punten en een doelpuntensaldo van 43/36.

SV Breugel verliest van Maasland NO

Zaterdag 14 januari 2023
Peer - SV Breugel verliest van Maasland NOIn Derde Provinciale heeft SV Breugel thuis met 2-4 verloren van FC Maasland NO. Na 17 wedstrijden staat SV Breuge laatste in de stand met 10 punten en een doelpuntensaldo van 26/50.

KRC Peer verliest van Leopoldsburg

Zaterdag 14 januari 2023
Peer - KRC Peer verliest van LeopoldsburgIn Tweede Provinciale heeft KRC Peer met 1-2 verloren van K ESK Leopoldsburg.

RC Peer B verslaat Helson B

Zaterdag 14 januari 2023
Peer - RC Peer B verslaat Helson BIn Vierde Provinciale heeft RC Peer B thuis Helson B verslagen met 2-1.

Inbraak in J.H. Leynenstraat

Zaterdag 14 januari 2023
Peer - Inbraak in J.H. LeynenstraatIn een appartement aan de J.H. Leynenstraat kwam dieven over de vloer. Over de aard en de omvang van de buit is niets geweten. De politie kreeg gisteren melding van de feiten.

Het 100ste Autosalon is gestart

Zaterdag 14 januari 2023
Peer - Het 100ste Autosalon is gestartZoomVeel aandacht voor elektrische auto's op het 100ste Autosalon, dat vandaag van start gaat...  (Cartoon: Fobie)
Peer - WK handbal: België verliest van DenemarkenZoomOp het WK handbal hebben de Belgen vandaag de wedstrijd tegen Denemarken - hun eerste wedstrijd in een wereldkampioenschap - verloren met 43-28. De ruststand was 22-15. Voor de wedstrijd waren 12.000 Deense en 300 Belgische supporters komen opdagen. Denemarken werd eerder al twee keer wereldkampioen. (Foto IHF)

Het wordt kouder

Vrijdag 13 januari 2023
Weerbericht
Peer - Het wordt kouderDe temperaturen komen na het weekend een flink stuk lager uit bij maxima rond 4 of 5 graden. Het blijft echter nog wisselvallig met buien, die stilaan een winters karakter kunnen krijgen. Op het einde van volgende week lijkt het terug wat zachter te worden. Het weekend verloopt wel nog zacht, winderig en vooral ook nat.
Vandaag zijn er opklaringen en het is overwegend droog. In de loop van de ochtend komen er meer wolken opzetten en hier en daar kan er een bui of een spat regen vallen. Er staat een (…) Het hele nieuwsbericht

Hele weekend alcoholcontroles

Vrijdag 13 januari 2023
Voor dit weekend heeft de politie opnieuw een 'weekend zonder alcohol' op het getouw gezet. Vanaf 22 uur vanavond tot 6 uur maandagochtend mogen weggebruikers op de gemeente- en gewestwegen zich aan extra controles verwachten. De federale wegpolitie neemt de op- en afritten of parkings van de snelwegen voor haar rekening. 

6.392 baby's geboren in 2022

Vrijdag 13 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
In de Limburgse ziekenhuizen zijn vorig jaar 6.932 baby's geboren, 66 minder dan in 2021. Bij die baby's waren er 113 tweelingen. Het ziekenhuis in Genk telde met 2.088 het hoogste aantal geboortes. In Noorderhart in Pelt werden 900 baby's geboren, in het AZ Vesalius in Tongeren 475.

Lena Verstappen overleden

Vrijdag 13 januari 2023
Peer - Lena Verstappen overledenWoensdag is Lena Verstappen overleden, de weduwe van de in 1969 gestorven Marcel Dingens. Zij was 94 jaar en afkomstig uit Bocholt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt geplaatst in het columbarium op de begraafplaats van Peer. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Jachtgebied in Limburg krimpt

Vrijdag 13 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
Peer - Jachtgebied in Limburg krimptZoomIn Limburg is zo'n 245 hectare grond niet langer jachtgebied. 108 privé-eigenaars hebben vorig jaar namelijk een aanvraag ingediend om het jachtgebied op hun eigendom te laten uitkleuren.  In Vlaanderen is ongeveer 2/3 ingekleurd als jachtgebied, veel daarvan ligt op privé-terrein. Maar niet alle eigenaars zijn daarvan op de hoogte. (Radio 2)

Minder bouwvergunningen afgeleverd

Vrijdag 13 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
Het aantal afgeleverde vergunningen voor nieuwe woongebouwen is in de eerste 9 maanden van 2022 gedaald met 7,8% tot 22.494 gebouwen in vergelijking met dezelfde periode in 2021. In het Vlaamse Gewest bedroeg de daling 7,1%. In het Waalse Gewest lag het aantal afgeleverde vergunningen voor nieuwe woongebouwen 9,8% lager en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest registreerde een daling met 11,1%. Sinds 2007 is het aantal vergunningen voor het verbouwen van woningen over het algemeen hoger dan het aantal (…) Het hele nieuwsbericht

Publieke raadpleging Noord-Zuid

Donderdag 12 januari 2023
Peer - Publieke raadpleging Noord-ZuidNog tot en met 7 februari kan je reageren op de projectonderzoeksnota via noordzuidlimburg.be/raadpleging. De nota beschrijft het verdere verloop van het proces, het project zelf en het geïntegreerd onderzoek dat hierop volgt. Via het geïntegreerd onderzoek krijgt het projectontwerp van de Noord-Zuid steeds meer vorm. Zo worden onder meer de locatie van de tunnelmonden vastgelegd, alsook de haltes van de trambus. Je kan de projectonderzoeksnota ook inkijken en erop reageren in volgende stad- en gemeentehuizen (na afspraak): Houthalen-Helchteren, Peer, Hechtel-Eksel, Pelt, Zonhoven, Heusden-Zolder en Hasselt.

Antoine Rigat overleden

Donderdag 12 januari 2023
Peer - Antoine Rigat overledenGisteren is Antoine Rigat overleden, de echtgenoot van Chantal Labeyrie. Hij was 87 jaar en afkomstig uit Marseille. De uitvaartliturgie vindt maadag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Kleine-Brogel.

Gemachtigde opzichters gezocht

Donderdag 12 januari 2023
Peer - Gemachtigde opzichters gezochtZoomDe provincie Limburg organiseert dit jaar voor de twaalfde keer een opleiding tot gemachtigd opzichter. Al meer dan 4.000 Limburgers volgden deze opleiding.
Iedereen van minstens 18 jaar kan gemachtigd opzichter worden. Het enige wat je nodig hebt, is een beetje vrije tijd en een vrijwillige inzet voor de verkeersveiligheid.
Gemachtigd opzichters zijn een onmisbare waarde in de dagelijkse mobiliteit van zwakke weggebruikers. Je maakt het verkeer veiliger voor groepen kinderen, scholieren, ouderen (…) Het hele nieuwsbericht

Waar haalde de pimpelmees haar naam?

Donderdag 12 januari 2023
Peer - Waar haalde de pimpelmees haar naam?ZoomZou een pimpelmeesje zijn naam te danken hebben aan het feit dat het veel drinkt?
We hebben het even opgezocht, maar geen duidelijk antwoord gevonden. Pimpelen wordt vrijwel overal in verband gebracht met drinken en zuipen. Je zou het die vogeltjes niet nageven. Is er iemand die weet hoe het komt dat een pimpelmees pimpelmees heet?
Overigens nog iets interessants gelezen tijdens onze zoektocht: "Vanwege de goede leervaardigheid van de pimpelmees moest rond de jaren (…) Het hele nieuwsbericht

Chinese Marsmissie op dood spoor?

Donderdag 12 januari 2023
Peer - Chinese Marsmissie op dood spoor?Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

'Mogelijk minder insecten'

Donderdag 12 januari 2023
Puur natuur
Peer - 'Mogelijk minder insecten'ZoomDoor het zachte winterweer van de afgelopen tijd zien we deze lente en zomer mogelijk minder insecten. Onder meer bijen, vlinders en wespen beginnen nu al te vliegen. En dat kan ze fataal worden, zeggen verschillende experts.(nu.nl)

Trekvogels keren (nu al) terug

Woensdag 11 januari 2023
Peer - Trekvogels keren (nu al) terugZoom
Zouden die zich vergissen - of is de lente echt al op komst? (Foto Josh Vandijck)

Stuk van dodecaëder gevonden

Woensdag 11 januari 2023
Peer - Stuk van dodecaëder gevondenZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Code geel: regen en wind

Woensdag 11 januari 2023
Peer - Code geel: regen en windVandaag en morgen waarschuwt het KMI met code geel voor regen en rukwinden. In de loop van volgende nacht en aanvankelijk op donderdag waait er een vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind met rukwinden die kunnen oplopen tot 80 à 90 km/u.

Kernakkoord met Engie

Woensdag 11 januari 2023
Peer - Kernakkoord met EngieZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Na het weekend gevoelig kouder

Dinsdag 10 januari 2023
Weerbericht
Peer - Na het weekend gevoelig kouderNa de doortocht van een warmtefront komen we in de warme sector terecht en gaat het kwik flink oplopen. We zijn dan wel reeds in de avondperiode. De volgende dagen blijven de temperaturen hoog, maar we krijgen ook geregeld regen of buien en het gaat vooral bij momenten erg hard waaien. Na het weekend komt de straalstroom ten zuiden van onze regio te liggen. Er wordt dan koudere lucht van polaire oorsprong aangevoerd, waarbij het kwik een flink stuk lager uitkomt.
Morgen verlaat regen in de loop van de (…) Het hele nieuwsbericht

Albert Hendrix overleden

Dinsdag 10 januari 2023
Peer - Albert Hendrix overledenZondag is Albert Hendrix overleden, de echtgenoot van Càtho Lemmens. Hij was 77 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Peer-Centrum. Begroeting: vrijdag (19.45-20.15 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.

Anna Knevels overleden

Dinsdag 10 januari 2023
Peer - Anna Knevels overledenZondag is Anna Knevels overleden, de weduwe van Dionysius Vanderstraten. Zij was 98 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urn' wordt begraven op de begraafplaats van Linde-Peer. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.

André Vaes overleden

Dinsdag 10 januari 2023
Peer - André Vaes overledenZondag is André Vaes overleden, de echtgenoot van Annie Janssen. Hij was 92 jaar en afkomstig uit Peer. Het afscheid vindt vrijdag (12 uur) plaats in de aula van het crematorium in Lommel.

Laat een adoptiehond niet alleen

Dinsdag 10 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
Een geadopteerde hond wordt in de eerste weken na de adoptie best niet alleen gelaten. Dat blijkt uit een studie van Jana Vanhoutte aan de Hogeschool Vives. Met haar onderzoek richtte ze zich op honden die uit een asiel geadopteerd worden. Ze stelde voor mensen die een hond adopteerden een informatiebrochure samen om de verlatingsangst bij honden na adoptie te onderzoeken en te voorkomen. Met haar scriptie won ze de Vlaamse Dierenwelzijnsprijs, goed voor 1500 euro.
Het is maar dat je 't weet
Peer - Straks verkeerswisseling op viaduct BoorsemZoomDe werken op het viaduct van de E314 in Boorsem gaan een volgende fase in. Daarvoor wordt het verkeer komende nacht omgezet naar de vernieuwde zijde van het viaduct. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is al gestart met de renovatie van de noordkant van het viaduct, rijrichting Lummen. De werken nemen nog tot de zomer in beslag.
Verkeer op de trage of rechterrijstrook richting Lummen blijft vanaf morgen tijdens de werken op de brughelft waar gewerkt wordt. Verkeer op de andere 3 rijstroken rijdt over het vernieuwde viaduct (zie afbeelding hierboven). De versmalde rijstroken, de snelheidsbeperking van 70 km/u en de tonnagebeperking op de linkerrijstrook blijven gelden. Het fietsverkeer rijdt tot het einde van de werken in twee richtingen op de zuidkant van het viaduct. Ook het fietspad aan de noordzijde wordt gerenoveerd. (Afb. AWV)
Peer - Driekoningentocht aan de SmeetshofwegZoomVrijdag maakte de buurtvereniging van de Smeetshofweg een fijne Driekoningenwandeling waarbij de de kinderen bij verschillende huizen gingen zingen en getrakteerd werden op lekkere snoepjes. Nadien was er nog een gezellige avond met verse soep, driekoningentaart en een lekkere borrel. Het was een geslaagde start van het nieuwe jaar!

Chantal Braeken overleden

Maandag 9 januari 2023
Peer - Chantal Braeken overledenZaterdag is Chantal Braeken overleden. Zij was 57 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Peer. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Pollenseizoen gestart

Maandag 9 januari 2023
Peer - Pollenseizoen gestartZoomHet nationale aerobiologische meetnet AirAllergy van Sciensano kondigt het begin van het stuifmeelseizoen aan: de eerste pollen van het jaar zijn afkomstig van de els en de hazelaar. Het stuifmeelgehalte zal waarschijnlijk stijgen naarmate de weersomstandigheden veranderen. Personen die gevoelig zijn voor het stuifmeel van deze bomen lopen het risico om allergische symptomen te ontwikkelen. De gele katjes (zo wordt de bloeiwijze genoemd) van de els en vooral de hazelaar zijn al sinds december goed zichtbaar. Het lijkt erop dat de uitzonderlijk hoge temperaturen de ontwikkeling heeft versneld, waardoor het pollenseizoen heel vroeg is begonnen. Er zijn dus naar verhouding meer met stuifmeel beladen bloemen vergeleken met dezelfde periode in voorgaande jaren.
Peer - Koningin krijgt eredoctoraat UHasseltZoomDe UHasselt bestaat 50 jaar en gaat bij deze gelegenheid een eredoctoraat uitreiken aan koningin Mathilde. “Koningin Mathilde, die in 2023 net als UHasselt haar vijftigste verjaardag viert, willen we als instelling eren voor haar sterke rol om pertinente problemen in onze samenleving aan te kaarten. Of het nu gaat om opvoeding en onderwijs, kinderarmoede, mentale gezondheid of de positie van de vrouw hier en in het Globale Zuiden," zegt rector Bernard Vanheusden. "In haar publieke rol toont (…) Het hele nieuwsbericht

Astmasymptomen door koken op gas?

Maandag 9 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
Peer - Astmasymptomen door koken op gas?ZoomIn heel Europa zouden afgelopen jaar 700.000 kinderen astmatische klachten hebben gehad door het koken op gas. Dat concluderen twee Europese organisaties op basis van o.m. onderzoek van het Nederlandse instituut TNO. Gaskookplaten produceren stikstofdioxide, koolmonoxide, ultrafijnstof en andere schadelijke stoffen die voor ernstige gezondheidsklachten kunnen zorgen. Volgens Clasp, een non-profitorganisatie rond schone energie, zou twaalf procent van het aantal huidige astmatische kinderen voorkomen kunnen worden door het gasstel uit de keuken te bannen. Ook volwassenen die al longproblemen hebben kunnen klachten ervaren door gasfornuizen. (Foto Pexels - Torsten Dettlaff)
Peer - Dan toch brief voor vernieuwing rijbewijsZoom Wie zijn rijbewijs moet vernieuwen zal voortaan toch een brief krijgen. In het verleden kreeg je geen verwittiging dat je rijbewijs was vervallen met als resultaat dat veel chauffeurs rondrijden met een vervallen rijbewijs. Op het systeem kwam veel kritiek en minister Gilkinet heeft nu geld vrijgemaakt om toch brieven rond te sturen. Het systeem van rijbewijzen in de vorm van een 'bankkaart' werd ingevoerd in 2010 en het rijbewijs was geldig voor tien jaar. Veel rijbewijzen zijn dus aan vernieuwing toe. Voor alle veiligheid kijk je best even naar de vervaldatum van je rijbewijs voor wie er eentje kreeg in 2010, 2011 of 2012. Wie nog een papieren versie heeft moet deze tegen 2033 ten laatste vervangen.

Achel VV B wint bij Peer SV

Zondag 8 januari 2023
Peer - Achel VV B wint bij Peer SVDe tweede ploeg van Achel VV is bij Peer SV gaan winnen met 2-3. Daarmee is de eerste periodetitel binnen!
Peer - Fietspaden in Limburg worden aangepastZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Kijk mama! Zonder handen...

Zaterdag 7 januari 2023
Peer - Kijk mama! Zonder handen...ZoomZoiets moet astronaut Bruce McCandless II gedacht hebben toen hij onlangs volledig los van de Space Shuttle door de ruimte zweefde in zijn manned maneuvering unit, die hem in leven hield. Daarmee was hij de eerste ruimtevaarder in de geschiedenis die dat deed. Het is misschien wel de meest angstaanjagende ruimtefoto tot nu toe. Onderaan in beeld: onze Aarde. We vonden het een mooie foto om de nacht in te gaan... (Credits: NASA)

Winderig met geregeld buien

Zaterdag 7 januari 2023
Weerbericht
Peer - Winderig met geregeld buienEen omvangrijke en krachtige depressie met kern ten noorden van Schotland is de sturende motor van het weerbeeld op korte termijn. Storingen doen geregeld onze streken aan en bij momenten staat er veel wind. De temperaturen zijn wel hoog. Alvast tot volgend weekend houdt het wisselvallige en eerder zachte weer aan. Daarna lijkt het wel droger te worden, maar ook iets kouder.
Morgen is de eerste helft van de dag droog met opklaringen. Tijdelijk zijn dat brede opklaringen. Na de middag komen er echter (…) Het hele nieuwsbericht

Twijfelachtig testament

Vrijdag 6 januari 2023
Tribunaliteiten
Peer - Twijfelachtig testamentVan de familierechtbank van Hasselt mocht een dame bezit nemen van de volledige nalatenschap van een dame die was gestorven op de palliatieve afdeling van een ziekenhuis. De dame had aan de rechtbank een testament getoond, door de overledene op haar ziekbed geschreven. In dit testament was zij de enige begunstigde en de overledene had geen beschermde erfgenamen.
Maar de zuster van de overledene tekende met succes verzet aan tegen de beslissing van de familierechtbank. De begunstigde dame ging vervolgens (…) Het hele nieuwsbericht

Kerstbestand in Oekraïne?

Vrijdag 6 januari 2023
Peer - Kerstbestand in Oekraïne?Zoom                                                                   (Cartoon: Fobie)

Maria Thijs overleden

Vrijdag 6 januari 2023
Peer - Maria Thijs overledenWoensdag is Maria Thijs overleden, de weduwe van Door Daniels. Zij was 93 jaar en afkomstig uit Helchteren. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zij wordt begraven op de begraafplaats van Linde-Peer. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.

Nieuw: Keep IT Running Oost

Donderdag 5 januari 2023
Marco Meeus (50) uit Peer heeft de besloten vennootschap Keep IT Running Oost opgericht met zetel in Overes. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer technisch adves inzake IT en datacenters, het ontwerpen en beheren van websites en het ontwerpen, commercialiseren en programmeren van software.

Hatsjie! Daar zijn de pollen

Donderdag 5 januari 2023
Het hooikoortsseizoen is al begonnen. Dat hebben we te danken aan het zachte weer van eind december en begin januari, waardoor de eerste elzen en hazelaars al in bloei zijn gekomen, meldt het weerplatform Meteovista. Door de regen zullen mensen die gevoelig zijn voor pollen van elzen en hazelaars nog niet veel last ondervonden hebben, maar tijdens droge periodes kunnen wel klachten ontstaan. Hatsjie!
Peer - Lichaam van Benedictus XV bijgezet in crypteZoom"Het lichaam van de overleden paus zal in drie kisten worden gelegd: een cipreshouten kist, vervolgens een kist van zink die zal worden verzegeld en een kist van massief eikenhout."
                                                                  (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Na meer dan 20 jaar heeft Proximus een einde gemaakt aan de gratis digitale telefoongids 1207.be. Op die website kon iedereen gratis telefoonnummers zoeken of nagaan wie er gebeld had. Voor dergelijke inlichtingen zal voortaan moeten betaald worden via het telefoonnummer 1207.

Griepepidemie in ons land

Woensdag 4 januari 2023
De griep is al een tijdje in het land, maar nu zijn alle criteria vervuld om van een griepepidemie te mogen spreken. Zowel bij de huisartsen, in de laboratoriumanalyses en in de ziekenhuisopnames is er een duidelijke stijging van het aantal griepgevallen. Daarnaast circuleren er ook nog steeds een aantal andere virussen die ademhalingsziekten veroorzaken, zoals coronavirus en RSV.
“De griep is in volle opmars en de criteria van een griepepidemie zijn nu vervuld. Naast het griepvirus, (…) Het hele nieuwsbericht

Te weinig starters

Woensdag 4 januari 2023
Vandaag gehoord
"Helaas moeten we wel vaststellen dat onze provincie het laagste aantal starters registreert. En dat is alarmerend, want we hebben niet alleen kwaliteit, maar ook kwantiteit nodig. Vers ondernemersbloed is noodzakelijk om mee bij  te dragen aan de welvaart in Limburg. Een inhaalbeweging is daarom meer dan een must."
(Ellen Olislagers, directeur eigenaars-ondernemers van Voka – KvK Limburg) 

Mia Dries overleden

Woensdag 4 januari 2023
Peer - Mia Dries overledenMaandag is Mia Dries overleden, de weduwe van de in 2013 gestorven André Van Mierloo. Zij was 92 jaar en afkomstig van Kaulille. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Grote-Brogel. Begroeting: donderdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Van den Bergh geen wereldkampioen

Dinsdag 3 januari 2023
Peer - Van den Bergh geen wereldkampioenZoom                                                                   (Cartoon: Fobie)

Verboden te roken op alle perrons

Dinsdag 3 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
Peer - Verboden te roken op alle perronsZoomSinds 1 januari 2023 zijn alle perrons in de Belgische spoorwegstations rookvrij, ook die in open lucht. Sinds 2004 geldt al een rookverbod aan boord van de treinen. In 2009 werd dat rookverbod uitgebreid naar alle stationsgebouwen en alle gesloten publiek toegankelijke plaatsen, inclusief de overdekte perrons, zoals in Brussel-Centraal. Op 6 mei v an vorig jaar heeft de Kamer een wet aangenomen om alle perrons – ook die in open lucht – rookvrij te maken. Het is het sluitstuk van een lange evolutie richting 100% rookvrije treinen, stations en perrons.

Het nieuwe jaar in met Fobie !

Dinsdag 3 januari 2023
Peer - Het nieuwe jaar in met Fobie !Zoom                                                                   (Cartoon: Fobie)

Hoe je afval correct aanbieden?

Maandag 2 januari 2023
Peer - Hoe je afval correct aanbieden?Zoom
Veel bewoners bieden hun afval niet correct aan. Daarom nog even deze herinnering: in de papieren afvalkalender of op www.limburg.net/ afvalkalender kan je terugvinden wanneer het afval bij jou aan huis wordt opgehaald.
Zet je afval de avond voordien buiten. De ophalers starten hun ronde al om zes uur ’s ochtends.
Zet je afval in het zicht. Zorg ervoor dat de ophalers het afval goed zien. Verstop het dus niet achter een muurtje of een haag.
Afval dat niet correct is aangeboden, krijgt een rode sticker en de ophalers laten het staan. Je moet het afval dan binnenhalen, de fout corrigeren en bij een volgende ophaling opnieuw buitenzetten.
Vragen? Contacteer Limburg.net via www.limburg.net/meldingen of info[!]limburg.net.

José Eerdekens overleden

Maandag 2 januari 2023
Peer - José Eerdekens overledenOp 30 december is José Eerdekens(85) overleden, de echtgenote van Jef Gielen. Zij woonde in Peer en was afkomstig uit Helchteren. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.

Anna Witters overleden

Maandag 2 januari 2023
Peer - Anna Witters overledenOp 28 december is Anna Witters overleden, de echtgenote van Johan Kwanten. Zij was 74 jaar en afkomstig uit Peer. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk aan de Hazelarenlaan in Hasselt. Zij krijgt haar laatste rustplaats op de begraafplaats van Kiewit.

Nieuwe vennootschap: Terravest

Zondag 1 januari 2023
Peter Nelis (37) uit Peer en Chris Nelis (48) en Ruth Meermans (40), beiden uit Oudsbergen, hebben de besloten vennootschap Terravest opgericht met zetel aan de Zuiderstraat in Peer. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer timmer- en schrijnwerk, het plaatsen en onderhouden van installaties voor centrale verwarming en de bouw van huizen en appartementen.

Een omgekeerde nieuwjaarsbrief

Zondag 1 januari 2023
Het is een jaarlijkse traditie op 1 januari dat een ambassadeur van de Grootouders voor het Klimaat - dit jaar is dat Kathy Lindekens - haar of zijn wensen en goede voornemens aanbiedt aan de jongeren. Een omgekeerde nieuwjaarsbrief dus. Vorige jaren werden gelijkaardige nieuwjaarsbrieven voorgelezen door jeugdschrijver Marc De Bel (2020), jeugdauteur Linda Van Mieghem (2021) en acteur Warre Borgmans (2022). De nieuwjaarsbrief van Kathy vindt u hier.

Gelukkig nieuwjaar!

Zondag 1 januari 2023
Peer - Gelukkig nieuwjaar!Zoom2023 - een sprong in het onbekende, in vele opzichten. Zullen we er maar het beste van maken? We wensen iedereen een fijn nieuw jaar!
21/04

Proficiat aan Luc Goossens vanwege Helma en Marc.Hij is jarig op 24 april

Marc Goossens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Peer