Het overige nieuws

Veel wind en wolken

Dinsdag 31 januari 2023
Weerbericht
Pelt - Veel wind en wolkenEen storing schuift over onze streken en zorgt vooral voor veel wolken en af en toe wat regen of een bui. Daarbij is de isobarische gradiënt vrij strak en dat vertaalt zich in behoorlijk wat wind. De aangevoerde lucht komt van over de oceaan en is relatief zacht bij maxima enkele graden boven de normale waarden en ook minima die ruim positief blijven in Vlaanderen.
Woensdag is het wisselend tot zwaar bewolkt met vooral later op de dag af en toe een drupje regen. Er staat een matige (…) Het hele nieuwsbericht
Het Huis voor de Kunsten Limburg lanceert de wedstrijd InBeeld 2023, dé prijs voor de beeldende amateurkunst in Nederlands- en Belgisch-Limburg. Dit keer staat de prijs in het teken van het thema 'nieuwe verlangens'. Belgisch- en Nederlands-Limburgse beeldende amateurkunstenaars kunnen t/m 31 maart 2023 hun werk - ook fotografie of film - met dit thema insturen. Middels diverse voorrondes door beide provincies worden de werken geëxposeerd en door een jury geselecteerd voor de finale-expositie. Meer info

Liza Geys overleden

Dinsdag 31 januari 2023
Pelt - Liza Geys overledenIn WZC Immaculata in Overpelt is gisteren Liza Geys overleden, de weduwe van Jef Sleurs. Ze was geboren in Eksel en werd 90 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.
Het is maar dat je 't weet
Ouders die een kind hebben dat in 2021 geboren is (of eerder) en het vanaf volgend schooljaar school willen laten lopen in één van de Peltse scholen kunnen best even aandachtig onderstaande tekst lezen. Binnenkort start immers de inschrijvingsprocedure en deze is gelijklopend in al de scholen van Pelt.
1. Recht op voorrang bij inschrijving tijdens de voorinschrijvingsperiode. De kinderen die reeds broer(s) of zus(sen) op school hebben krijgen recht op voorrang bij (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Boswachters: satellietverbindingen in het bosZoomIn een natuurlijke omgeving zoals bossen of heide is een precieze locatiebepaling op het terrein vaak moeilijk. Bepaalde beheerswerken, zoals de aanplant van kloempen (dit zijn mini-verjongingsgroepjes bestaande uit minimum 20 tot 30 jonge zaailingen), het aanleggen van uitrijpistes in een bos, het bepalen van afstanden en oppervlaktes van te maaien percelen, kunnen dan een uitdaging zijn.
Het verzamelen van veldgegevens is over het algemeen een tijdrovende bezigheid, zeker als je hiervoor nog (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag gelezen
Hoge concentraties kalmeringsmiddelen en antipsychotica vormen een risico voor het leven in sloten en plassen. Angstremmers, antidepressiva en een middel tegen epilepsie en bipolaire stoornis komen zo vaak in het oppervlaktewater voor, dat ze een risico kunnen vormen voor dieren en planten. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek van o.m. de Universiteit Maastricht en wetenschappers.
(Trouw)

Fietser pleegt vluchtmisdrijf

Maandag 30 januari 2023
Pelt - Fietser pleegt vluchtmisdrijfIn de Kompenstraat in Sint-Huibrechts-Lille is vanmorgen tussen 7u en 7.30u een fietser tegen een geparkeerde auto gereden. De achterruit van de auto is verbrijzeld. De fietser verloor zijn fietsbel en een spatbord, maar hij pleegde vluchtmisdrijf en wordt opgespoord door de politie.

Jos Bergmans overleden

Maandag 30 januari 2023
Pelt - Jos Bergmans overledenIn Leuven is gisteren Jos Bergmans overleden. Hij was geboren in Overpelt en werd 79 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in intieme kring, gevolgd door de bijzetting in het columbarium op de begraafplaats van Pelt-Centrum. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) bij Uitvaartzorg Severens, Houtmolenstraat 4 in Pelt.
Pelt - Atletiek: zilver voor Kyani JoostenOp de Vlaamse atletiekkampioenschappen indoor in Gent heeft Kyani Joosten (foto) van SACN afgelopen weekend zilver behaald. Bij de scholieren sprong ze 3m70 met de polsstok.
SACN was met drie atleten (1 scholiere, 1 junior en 1 senior) afgezakt naar de topsporthal in Gent. Sasha Sijbers werd in het verspringen bij de junioren 9de met een sprong van 6m09. In de 60m bij de senioren eindigde Boy Lorist 22ste in een tijd van 7”24.

Zebracinema: 'Alcarràs'

Maandag 30 januari 2023
Pelt - Zebracinema: 'Alcarràs'Zoom"Alcarràs" - Carla Simón - Spanje - 119'
Al zo lang als ze zich kunnen herinneren besteedt de Solé-familie de zomer aan het oogsten van perziken op hun boomgaard. Dit jaar kan de laatste keer zijn, wanneer blijkt dat de eigenaar overweegt het land te verkopen om er zonnepanelen op te plaatsen.
In haar semi-autobiografische film deelt de Catalaanse cineaste Carla Simòn het lief en leed van een familie: hun samenleven, hun samenhorigheid, hun werklust, maar ook de kleine ergernissen en hoogoplopende ruzies. Het verhaal is nostalgisch, maar niet sentimenteel. Een film met een boodschap over authentieke landbouw die plaats moet maken voor massa-industrie, over kleine boeren en telers die in het nauw worden gedreven door kunstmatig lage prijzen.
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Twee nieuwe spelers voor Kadijk SK

Maandag 30 januari 2023
Pelt - Twee nieuwe spelers voor Kadijk SKKadijk SK heeft twee nieuwe spelers aangetrokken: Steffe Creyns (Helson) en Rob Janssen (Olmen).

Josée Pareyns overleden

Maandag 30 januari 2023
Pelt - Josée Pareyns overledenOp 27 januari overleed Josée Pareyns, de echtgenote van Jan Brebels. Zij was 68 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

E kleejke paasse

Maandag 30 januari 2023
Pelter Hükske
Pelt - E kleejke paasseZoomDò kumt e vrommes in ne winkel en die wilt e kleejke paasse… Lüstert. En blieft er toch mer mei laache, zeker? As ’t mer in ’t Pèlter is!
Had ullie en tot tekomede móndig. (Fons Tuyaerts)

Denemarken wint WK handbal

Zondag 29 januari 2023
Pelt - Denemarken wint WK handbalDenemarken heeft het WK handbal gewonnen. In de finale in Stockholm versloegen de Denen olympisch kampioen Frankrijk met 34-29. Spanje is derde geworden, gevolgd door Zweden, Duitsland en Noorwegen. België eindigde op de 21ste plaats. Denemarken heeft nu drie keer op rij het wereldkampioenschap handbal gewonnen.

Kijk omhoog...

Zondag 29 januari 2023
Pelt - Kijk omhoog...Zoom...want er is, met wat moeite en een verrekijker, in het noorden van de sterrenhemel ter hoogte van de Kleine Beer een komeet zichtbaar, signaleert Peter D'Joos. Hij kon de komeet - C/2022 E3 (ZTF) - afgelopen nacht fotograferen. De streepjes op de foto hebben te maken met de lange belichtingstijd en de gevolgen daarvan op het beeld van de sterrenhemel. UPDATE De komeet was zowat 50.000 jaar geleden nog te zien. In die tijd bewoonden Neanderthalers Eurazië nog en zwierven zoogdieren en sabeltandkatten door het landschap. De kosmische bezoeker passeert onze planeet op een afstand van ongeveer 42,5 miljoen km.

Handbal: winst voor Sporting

Zondag 29 januari 2023
Pelt - Handbal: winst voor SportingIn de sporthal van Dommelhof heeft Sporting Pelt vanavond het Nederlandse Tachos Waalwijk verslagen met 37-27. Bij de rust leidde Sporting met 17-16. Het was een wedstrijd in de BENE-league. De tweede ploeg van Sporting versloeg in Tweede Nationale Flémalle met 32-13.
UPDATE Een verslag van de wedstrijd van de eerste ploeg: Sporting moest nog 5 finales spelen én winnen! Nu nog 4 want Tachos werd, met de nodige moeite, aan de kant gezet met (…) Het hele nieuwsbericht

Marina Bastiaens overleden

Zondag 29 januari 2023
Pelt - Marina Bastiaens overledenGisteren is Marina Bastiaens overleden, de partner van Danny Cardinaels. Ze was geboren in Lommel en zou donderdag 58 jaar geworden zijn. De afscheidsviering en de crematie vinden plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat.

Elisa Gerits overleden

Zondag 29 januari 2023
Pelt - Elisa Gerits overledenIn WZC De Ploegdries in Lommel is vandaag Elisa Gerits overleden, de weduwe van Willem Verpoorten. Ze was geboren in Overpelt en werd 94 jaar. De uitvaartdienst zal in besloten kring plaatsvinden, waarna wordt overgegaan tot crematie. Begroeting: woensdag (17.45-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat. 

Eksel B klopt Lindelhoeven B

Zondag 29 januari 2023
Pelt - Eksel B klopt Lindelhoeven BIn Vierde provinciale heeft Eksel B de punten thuis gehouden tegen de buren van Lindelhoeven B: 2-1.

Sparta Lille verliest van Ellikom

Zondag 29 januari 2023
Pelt - Sparta Lille verliest van EllikomIn Vierde Provinciale heeft Sparta Lille vandaag met 0-6 verloren van Ellikom.

Het wordt zachter

Zondag 29 januari 2023
Weerbericht
Pelt - Het wordt zachterEen hogedrukgebied neemt de volgende dagen positie over de Atlantische Oceaan ten westen van Frankrijk. Er komt daarbij een noordwestelijke luchtstroming te staan met aanvoer van zachtere, maar onstabiele en gestoorde oceaanlucht. De temperaturen komen hoger uit, maar de neerslag kansen zijn ook relatief hoog.
Vandaag draait de wind naar het zuidwesten en wordt het een graadje zachter bij 4 graden. Wolken overheersen, maar het is wel meestal droog.
Maandag verlaat een storing met (…) Het hele nieuwsbericht

Winst en verlies voor DHCO

Zondag 29 januari 2023
Pelt - Winst en verlies voor DHCOGisteravond kreeg DHCO de handbalsters van Uilenspiegel op bezoek. De beloften wonnen met 26-25 en de eerste ploeg verloor met 21-33.

Overbandbeker Rony Willekens

Zondag 29 januari 2023
Pelt - Overbandbeker Rony WillekensZoomNa een aangename finale won K. Reinaert Ter Dolen de overbandbeker Rony Willekens tegen Verbroedering BC. De inrichtende club, Biljart Club 't Pelterke, mocht terugblikken op een schitterend tornooi met veel volk op de finaledag.
Pelt - Afscheidsdoelpunt van Johan Ella EllaZoom
Esperanza Pelt heeft vanavond KFC Zwarte Leeuw verslagen met 1-0. Bij de rust was het nog 0-0. Johan Ella Ella scoorde voor Pelt in de 61ste minuut.
Het was het afscheidsdoelpunt van Johan Ella Ella, de topscorer van Esperanza. Dinsdag vertrekt hij naar Laos (Laos!) waar hij een profcontract krijgt. We wensen hem het allerbeste! Esperanza zal hem missen. (Foto Marc Faes) Meer foto's

Lindelhoeven wint ruim van Louwel

Zaterdag 28 januari 2023
Pelt - Lindelhoeven wint ruim van LouwelIn Tweede Provinciale heeft Lindelhoeven VV Eendracht Louwel verslagen met een forfaitscore: 5-0.

Kadijk verliest bij Kabouters

Zaterdag 28 januari 2023
Pelt - Kadijk verliest bij KaboutersKadijk SK is bij Kabouters Opglabbeek gaan verliezen met 3-0.

Kaulille klopt Grote Heide

Zaterdag 28 januari 2023
Pelt - Kaulille klopt Grote HeideFC Kaulille heeft vanavond thuis Sporting Grote Heide verslagen met 2-1. Na drie minuten stond het al 2-0, na een doelpunt van Kayen Daniels en een own-goal van Lars Rabijns. In de tweede helft kon Seppe Abrahams de achterstand milderen tot 2-1. Het was een geladen wedstrijd met veel gele kaarten.

Hechtel verliest van Herkol

Zaterdag 28 januari 2023
Pelt - Hechtel verliest van HerkolIn Eerste Provinciale heeft KFC Hechtel geen vertrouwen getankt voor DE derby van volgende week tegen Eksel. Het verloor thuis met 1-4 van Herkol na een 1-2 ruststand. Arno Prenen scoorde voor de thuisploeg.

Zilver en brons voor SACN-jeugd

Zaterdag 28 januari 2023
Pelt - Zilver en brons voor SACN-jeugdZoomAan de Limburgse atletiekkampioenschappen indoor voor de jeugd in Heusden hebben 26 SACN-atleten deelgenomen, waarmee Sporting Atletiekclub Neerpelt de tweede best vertegenwoordigde club was.
De eerste medailles van de dag werden veroverd bij het kogelstoten:  brons voor de miniemen Lou Schildermans en 
Jayden Vanhamond. Zilver was er voor Wout Claes (pupillen) bij de 60m horden en voor (alweer) Jayden Vanhamond bij het hoogspringen. Op de foto: rechts Jayden Vanhamond die brons behaalde in het kogelstoten en zilver in het hoogspringen.

Damesvoetbal: winst voor Kadijk

Zaterdag 28 januari 2023
Pelt - Damesvoetbal: winst voor KadijkDe dames van Kadijk SK zijn vandaag bij Lommel gaan winnen met 8-1. De Peltse doelpunten werden gescoord door Jessy Loos (3), Valentina Aerts (2), Roos Reijnders (2) en Lindsay Alen (1).

Nieuwe vennootschap: Dava

Zaterdag 28 januari 2023
Daan Vandersteegen (28) uit Bree heeft de besloten vennootschap Dava opgericht met zetel aan de Rodenbachlaan in Overpelt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het schilderen van metalen constructies, het plaatsen van tussenwanden, het uitvoeren van voegwerken en het aanleggen en onderhouden van tuinen en parken.

Gratis zwemmen voor -6 jarigen

Zaterdag 28 januari 2023
Promotekst
Pelt - Gratis zwemmen voor -6 jarigenZwemparadijs LAGO Pelt Dommelslag pakt volgende week uit met haar ‘Week van de Beweging’. Tijdens die week zwemmen -6 jarigen gratis. Het doel? Meer inzetten op (spelend) bewegen bij kinderen, want ‘meer sporten’ hoeft niet enkel een voornemen zijn bij volwassenen.
Daarnaast lanceert LAGO volgende week ook een grote online wedstrijd voor -12 jarigen. Op 30 januari wordt op social media van LAGO Pelt het startschot gegeven voor een wedstrijd die loopt tot en met 24 februari. Met de insteek “Voor welke attractie warm jij op?” vraagt LAGO aan haar fans om een ludieke foto in te sturen waarin ze tonen hoe ze zich opwarmen om te komen ravotten in het water. De hoofdprijs? Een jaar lang gratis spelen en bewegen in het zwemparadijs. Een ongeziene en buitengewone hoofdprijs!

'Padellen' op Metallic

Zaterdag 28 januari 2023
Pelt - 'Padellen' op MetallicZoomRobert Boons is naast een steengoeie fotograaf van de Internetgazet ook een begenadigd tennisspeler. Zo was hij laatst bij tennisclub Metallic, waar hij - als Lommelaar - vaststelde dat de nieuwe padelpleinen veel succes hebben, zelfs wanneer het gesneeuwd heeft. En al die padellers gaan na afloop van hun wedstrijd wat drinken of eten in de cafetaria, want daar zijn er nieuwe uitbaters: Inge en Caroline (foto boven). (Foto's Robert Boons)
'Padellen' op Metallic
Zoom

Scheidsrechters vieren nieuwjaar

Zaterdag 28 januari 2023
Pelt - Scheidsrechters vieren nieuwjaarZoomVrijdagavond organiseerde de Koninklijke Noord-Limburgse Scheidsrechters Vereniging Voetbal hun nieuwjaarsreceptie in Zaal De Schakel te Pelt. De talrijk opgekomen leden scheidsrechters, bondsafgevaardigden en enkele bestuurleden van de Noord-Limburgse voetbalclubs kwamen klinken op een sportief voetbaljaar.
In zijn speech bedankte voorzitter Paul Smolders alle scheidsrechters voor hun tomeloze inzet op de Limburgse voetbalvelden, zowel bij de jeugd als bij de seniors. Ondanks de soms moeilijke (…) Het hele nieuwsbericht
Scheidsrechters vieren nieuwjaarScheidsrechters vieren nieuwjaar
Zoom
Het is maar dat je 't weet
Vakbonden en werkgeversorganisaties sloten vandaag in de Nationale Arbeidsraad (NAR) een cao over de fietsvergoeding. Wie naar het werk fietst en vandaag nog geen recht heeft op een fietsvergoeding, krijgt uiterlijk vanaf 1 mei e.k. een vergoeding van 0,27 euro per km.
Een werknemer heeft recht op deze vergoeding voor elke gefietste kilometer in het woon-werkverkeer voor een maximale afstand van 40km per dag. Dit bedrag stijgt automatisch mee met het maximaal fiscaal vrijgestelde bedrag. Voor diegenen die vandaag al recht hebben op een fietsvergoeding op basis van een cao verandert er niets.
De Nationale Arbeidsraad dringt erop aan deze regeling ook door te trekken in de openbare sector voor hen die nog geen recht hebben op een fietsvergoeding.

Studenten mogen 600u/jaar werken

Vrijdag 27 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
Na advies van de Raad van State voorziet de Vlaamse Regering definitief in een verhoging van het aantal toegelaten uren studentenarbeid. In 2023 en 2024 kunnen studenten telkens tot 600 uur studentenarbeid presteren zonder dat deze tewerkstelling zal leiden tot een schorsing van het recht op de gezinsbijslagen. Hierdoor wordt vermeden dat de studenten die extra uren studentenarbeid presteren, door de aangepaste federale regelgeving negatieve gevolgen ondervinden in het kader van het recht op gezinsbijslagen.

Actie 'Soep in de klas'

Vrijdag 27 januari 2023
Pelt - Actie 'Soep in de klas'ZoomIn december werd in de Corneliusschool en de Clementiaanschool de actie 'soep in de klas' georganiseerd. De kinderen konden deelnemen en daardoor de Sint-Vincentiusvereniging van Pelt steunen. Deze actie bracht € 1100 op. Sint-Vincentius gaat dit bedrag spenderen aan vers fruit... heerlijke vitamientjes voor de kansarme kinderen en hun gezin. Een hartelijk woord van dank aan alle kinderen! (HH)
Het is maar dat je 't weet
De Nederlandse snelwegbeheerder Rijkswaterstaat voert komende nacht werken uit op de E314/A76 vanaf de grens richting knooppunt Kerensheide. De E314 richting Nederland zal daarom tijdelijk afgesloten worden vanaf het complex 33 Maasmechelen tussen 22u en 8u. Het verkeer op de E314 richting Nederland verlaat de snelweg aan afrit 33 Maasmechelen en volgt de omleiding via de gewestwegen tot het knooppunt Kerensheide. Weggebruikers op de E314/A76 vanuit Nederland richting Maasmechelen zullen geen hinder ondervinden.
Het is maar dat je 't weet
Limburg krijgt (voorlopig?) geen internationale school. Er zijn te weinig expatkinderen en bovendien blijkt uit een bevraging dat expats 10.000 euro inschrijvingsgeld per jaar te hoog vinden. Limburg is de enige Vlaamse provincie zonder internationale school. De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Limburg (POM) onderzocht eind vorig jaar de haalbaarheid van een internationale basis- en middelbare school in Limburg.

5,5% meer doden in 2022

Vrijdag 27 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werden in België voorlopig zo'n 116.500 overlijdens geregistreerd. Dat zijn ongeveer 4.000 doden meer dan het jaar ervoor, of een stijging van 3,7% ten opzichte van 2021. Ten opzichte van een ruimere referentieperiode, namelijk het gemiddelde van 2017, 2018, 2019 en 2021, dit is een stijging van 5,5%. De stijging is het meest merkbaar in het Vlaamse en Waalse Gewest, en bij vrouwen en 85-plussers. Vooral in april, tijdens de zomer en in december werd een hoger dan gebruikelijke sterfte waargenomen. Dat blijkt uit een eerste, voorlopig overzicht van het aantal overlijdens in het jaar 2022, voor alle doodsoorzaken, van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Het nieuwe IJzeren Gordijn

Vrijdag 27 januari 2023
Pelt - Het nieuwe IJzeren GordijnZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Pijltjes gooien op het Hènt

Donderdag 26 januari 2023
Pelt - Pijltjes gooien op het HèntZoomWoensdagavond lokte het HCC (Henter Champion Championship) Dartstornooi 24 dartsliefhebbers naar O.C. De Vranken. Darts is hot tegenwoordig en daarom stampte organisator Raf Cuyvers, zelf een gepassioneerd darter, dit initiatief uit de grond. Hij liet enkele professionele dartsborden aanrukken en toverde de parochiezaal om in een heuse darts-arena. De finale werd uiteindelijk gespeeld tussen Steven Peeten en Michael Rutten. Beide Hentenaren moesten in 7 legs uitmaken wie het HCC zou winnen. In een spannende wedstrijd won Steven won met 4 legs tegen 3.
De volgende HCC Darts-avond in OC De Vranken is voorzien op 24 februari; dan wordt er een dubbeltoernooi gespeeld. (Jochen Heyligen)
Pijltjes gooien op het HèntPijltjes gooien op het HèntPijltjes gooien op het Hènt
Zoom

Nieuw etiket voor bier Achelse Kluis

Donderdag 26 januari 2023
Pelt - Nieuw etiket voor bier Achelse KluisZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Er bestaan plannen voor de bouw van een psychiatrisch ziekenhuis in Noord-Limburg. Dat zou een campus worden van de psychiatrische ziekenhuizen Asster in Sint-Truiden en MC St.-Jozef uit Munsterbilzen, meldt Het Belang van Limburg vandaag. Een stuurgroep gaat nu samen met experten aan de slag. Als het nieuwe complex er komt, zal het toch wel tien jaar duren voor het er staat. Het project moet leiden tot toegankelijke, gepaste en kwaliteitsvolle geestelijke gezondheidszorg voor alle Limburgers dichtbij huis.

Winterkou wordt traag verdreven

Woensdag 25 januari 2023
Weerbericht
Pelt - Winterkou wordt traag verdrevenEen hogedrukgebied kan tijdelijk het weer in onze streken bepalen met droog weer, maar komende nacht trekt een niet erg actieve storing over onze streken. Opgelet: komende nacht gaat het licht regenen. Daarbij is er tijdelijk ijzel of natte sneeuw mogelijk.
Donderdag bevindt een storing zich over onze regio met veel wolken en lichte regen, of regen en sneeuw gemengd. Tegen de middag wordt het droger, maar mistig. Na de middag zijn er enkele opklaringen mogelijk. De maxima liggen rond 4 (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Schrijf nu in voor de Geknipte Internetgazet QuizZoomInternetgazet Lommel organiseert de vierde editie van de 'Geknipte Internetgazet Quiz' op vrijdag 10 maart! Neem deel aan niet de grootste, maar wél de leukste quiz met een ploeg van max 6 personen, en maak kans op de hoofdprijs, een mooie glazen trofee, gemaakt in het GlazenHuis. Inschrijven kan via internetgazetquiz2023[!]telenet.be en kost slechts 20 euro per ploeg! En de volledige opbrengst van de quiz gaat naar het Goede Doel, nl. Sint Vincentius. Maak u op voor een hele portie muziek, film, actua, geschiedenis en vele andere vragen, en kom naar CC De Adelberg in Lommel op 10 maart.

Nu ook wolventaart in Limburg

Woensdag 25 januari 2023
Pelt - Nu ook wolventaart in LimburgZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Limburgse mobiliteitscafés

Woensdag 25 januari 2023
Pelt - Limburgse mobiliteitscafésZoomDe vervoerregio Limburg organiseert volgende maand 5 mobiliteitscafés over de plannen om meer Limburgers op de fiets of het openbaar vervoer te krijgen. In elk café krijgen 100 Limburgers uitleg over hoe de plannen tussen nu en 2050 vorm zullen krijgen. Ze kunnen opmerkingen maken over die plannen, maar ze zullen ook stilstaan bij hun eigen mobiliteitsgedrag. Het eerste mobiliteitscafé heeft plaats in Heusden-Zolder, op 1 februari van 19.30 uur tot 22 uur in CC Muze. De andere momenten zijn 2 februari Dilsen-Stokkem, Zaal Nieuwenborg, 7 februari Diepenbeek, Universiteit, 8 februari Borgloon, Panishof Bommershoven en 15 februari Lommel, De Soeverein, telkens van 19.30 uur tot 22 uur. Inschrijven vooraf is noodzakelijk

Thieu Schrooten overleden

Woensdag 25 januari 2023
Pelt - Thieu Schrooten overledenZondag overleed Thieu Schrooten, de echtgenoot van Philomène Daemen. Hij was 82 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt bijgezet in het columbarium op de begraafplaats van Gerdingen.

Het Grote Vogelweekend

Woensdag 25 januari 2023
Pelt - Het Grote VogelweekendZoom
Dit weekend organiseert Natuurpunt het jaarlijkse Grote Vogelweekend. Een kwartier tellen is al genoeg om bij te dragen aan het grootste vogelonderzoek van Vlaanderen. Vorig jaar bestond de top 3 uit: huismus, koolmees en vink. 
“Dit weekend voorspellen ze fris weer. Als je dan enkele vetbollen hangt of zaadjes strooit op de bevroren grond, dan zullen de vogels makkelijk de weg vinden naar je tuin”, voorspelt Gerald Driessens, vogelexpert bij Natuurpunt. “Zet ook een schaaltje met vers water zodat de vogels kunnen drinken of een badje nemen. Benieuwd welke vogels zich dit weekend laten opmerken.”
Op vogelweekend.be kan je tijdens het telweekend jouw vogels in een telformulier ingeven én vind je tips hoe je de vogels herkent. Geef je resultaten door vóór zondag 29 januari middernacht. Zo worden ze meegenomen in de eerste persresultaten op maandag 30 januari. (Foto Natuurpunt)

Het leven is hard

Dinsdag 24 januari 2023
Pelt - Het leven is hardZoom                                                                  (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
In samenwerking met de Federatie van het Notariaat en de FOD Justitie heeft de Koning Boudewijnstichting (KBS) een update gegeven aan haar praktische gids voor mensen die de rol van bewindvoerder op zich nemen. Een bewindvoerder wordt aangesteld in het kader van een gerechtelijke bescherming, vaak de beste manier om een familielid te helpen met beslissingen over zijn/haar financiën of over zichzelf, die hij/zij niet (meer) alleen kan nemen.
Voor de regeling van de persoonlijke zaken van (…) Het hele nieuwsbericht

Marie Bloemen overleden

Dinsdag 24 januari 2023
Pelt - Marie Bloemen overledenIn WZC Sint-Jozef is gisteren Marie Bloemen overleden. Ze was 96 jaar. De uitvaartliturgie zal plaatshebben in de Sint-Niklaaskerk van Neerpelt op zaterdag 28 januari om 10.30u, gevolgd door de crematie en de bijzetting bij haar broer Jef op de begraafplaats van Neerpelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Paul Verhoeven overleden

Dinsdag 24 januari 2023
Pelt - Paul Verhoeven overledenIn Mol is gisteren Paul Verhoeven overleden, de echtgenoot van Amelie Hesemans. Hij was geboren in Neerpelt en werd 88 jaar. Woensdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsplechtigheid (om 10.30u) in het crematorium in Lommel. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat in Lommel.
Pelt - Gezocht: durvers, dansers en acrobatenZoomWil jij samen met een groep jongeren je grenzen verleggen op het podium? Voor het project 'Beyond the Edge' worden Limburgse jongeren (m/v/x) tussen 13 en 23 jaar gezocht die bezig zijn met parkour, circus, dans, acrogym, taekwondo of andere uitdagende sporten en geen hoogtevrees hebben.
Om de juiste groep jongeren te vinden voor deze productie organiseert fABULEUS auditieworkshops. Dat zijn open workshops waaraan iedereen mag deelnemen, ook als je nog twijfelt of dit project iets (…) Het hele nieuwsbericht

En de winnaars zijn...

Dinsdag 24 januari 2023
Pelt - En de winnaars zijn...ZoomHéél wat gegadigden voor de gratis tickets voor de voorstelling/concert 'Tribute aan rock-icoon Patti Smith', nu donderdag in CC De Adelberg in Lommel. De drie die een dubbel ticket winnen zijn Marc Ramaekers (Hamont-Achel), Ronny Houben (Pelt) en Adinda Deroo (Peer). Alle anderen: volgende keer meer succes. Maar... er zijn nog tickets beschikbaar via deze link.

Zebracinema: 'Saint-Omer'

Maandag 23 januari 2023
Pelt - Zebracinema: 'Saint-Omer'Zoom"Saint-Omer" - Alice Diop - Frankrijk -  2022 - 122'
Rama, een jonge schrijfster, woont het proces van Laurence Coly bij op het hof van assisen in Saint-Omer. Laurence staat terecht voor de dood van haar vijftien maanden oude dochter omdat ze haar op een strand in Noord-Frankrijk achter zou hebben gelaten bij opkomend tij. Maar in de loop van het proces doen de woorden van de beklaagde en de verklaringen van de getuigen Rama’s zekerheden wankelen.
Documentairemaakster Alice Diop verbaasde in Venetië vriend en vijand met haar eerste fictiefilm ‘Saint-Omer’. Met voorsprong het spannendste rechtbankdrama in jaren! Een onthutsend pakkende film over de twijfels die met het moederschap gepaard gaan én over het latente racisme in Frankrijk.
Morgen om 20.15u in Dommelhof
Pelt - WK handbal: Belgen verliezen laatste matchZoomDe Red Wolves hebben hun eerste WK afgesloten met een nederlaag tegen de Verenigde Staten. De Amerikanen versloegen de Belgen met 24–22. Halfweg de partij was het 14–12. In de tweede helft kwamen de Red Wolves tot twee keer toe op voorsprong maar, net als in de vorige wedstrijden, waren ze ook nu niet efficiënt genoeg. De Belgen konden op dit WK één keer winnen van Tunesië. Tegen de toplanden leden de Red Wolves telkens een logische nederlaag, maar tegen Bahrein (…) Het hele nieuwsbericht
WK handbal: Belgen verliezen laatste matchWK handbal: Belgen verliezen laatste match
Zoom

Ludo van de Schans overleden

Maandag 23 januari 2023
Pelt - Ludo van de Schans overledenOp 20 januari is Ludo van de Schans overleden. Hij was 63 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van 't Lindel. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Chinees jaar van het konijn

Maandag 23 januari 2023
Pelt - Chinees jaar van het konijnZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Inbraak in Sint-Jansstraat

Maandag 23 januari 2023
Pelt - Inbraak in Sint-JansstraatGisternamiddag werd er ingebroken in een woning in de Sint-Jansstraat. De voordeur werd opengebroken en de woning werd doorzocht. Het is nog niet bekend wat er gestolen werd.

Fons Vanhoudt overleden

Maandag 23 januari 2023
Pelt - Fons Vanhoudt overledenZaterdag is Fons Vanhoudt overleden, de weduwnaar van Agnes Verhoeven. Hij was 85 jaar. De afscheidsdienst en de begraving op de begraafplaats in Neerpelt zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: donderdag (19-20u) in funerarium Creemers in Hamont. Online condoleren: www.begrafenissencreemers.be.

Margriet Verhoeven overleden

Maandag 23 januari 2023
Pelt - Margriet Verhoeven overledenZaterdag is Margriet Verhoeven overleden, de weduwe van de in 2016 gestorven Jan Deckers. Zij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de Sin-Niklaaskerk in Neerpelt. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Nen hêld bij Sinte Pieter

Maandag 23 januari 2023
Pelter Hükske
Pelt - Nen hêld bij Sinte PieterZoomDò kumt ne jónge kèrel bij Sinte Pieter oan. En Sinte Pieter vrugt’m offie iet veur te leggen hit. Offie meschien iet gedoan hit dettie den hemel verdient. Lüstert wa dieë kèrel wit te vertèlle.
We haawe oas Pèlter dialect in iêre, eh? Tot tekomende móndig! (Fons Tuyaerts)
Pelt - Goud, zilver en brons voor SACN in GentZoomOp het Vlaams indoorkampioenschap atletiek voor cadetten en scholieren in Gent namen 12 atleten van Sporting Atletiekclub Neerpelt (SACN) deel. Juul Derickx veroverde op de 60m bij de cadetten een bronzen medaille in een persoonlijk record: 7”49. Op de 200m haalde hij zilver! Lars Theunis haalde bij de cadetten een bronzen medaille in het polsstokspringen met een sprong van 3m10. Kyani Joosten van haar kant werd bij de scholieren kampioen van Vlaanderen in het polsstokspringen met een Limburgs record van 3m72, 12cm hoger dan ze eerder ooit sprong. Gefeliciteerd! Op de foto: Lars Theunis en Kyani Joosten.

Tribute Patti Smith

Zondag 22 januari 2023
Pelt - Tribute Patti SmithZoomNu donderdag 26 januari kan u in CC De Adelberg in Lommel terecht voor een bijzondere voorstelling/concert, nl. 'My Heart Still Hums', oftewel een ode aan rock-icoon Patti Smith. Denk aan 'Because the night' of 'Horses', en dan weet u wat te verwachten... Meer info en tickets hier. Maar... u kan ook gratis naar deze voorstelling, want we mogen drie dubbeltickets wegschenken. Mailen aan (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Merendeel LHVV-selectie tekent bijBIj Lindelhoeven VV heeft topschutter Jonas Meeus bijgetekend voor volgend seizoen, net zoals het merendeel van de selectie. Kobe Alen gaat naar Sporting Grote Heide.

DHCO verliest bij Sprimont

Zondag 22 januari 2023
Pelt - DHCO verliest bij SprimontDameshandbalclub DHCO heeft gisteravond bij het Waalse Sprimont verloren met 35-27.
In Eerste Promo (mannen) Limburg van het volleybal heeft VC Pelt A met 0-3 verloren van leider Maasmechelen. VC Pelt A staat derde in de stand.

Koud winterweer

Zaterdag 21 januari 2023
Pelt - Koud winterweerMorgen/zondag vriest het in de ochtend algemeen; lokaal, waar er sneeuw op de weg ligt, is het glad. Er kan bovendien ook aanvriezende mist voorkomen. De wolken blijven meestal aanwezig en later is er ook wat motsneeuw mogelijk. Er wordt evenwel niet veel sneeuw verwacht. Het kwik komt niet hoger dan een graad of 2 en er staat een schrale noordoostenwind.
Maandag is er kans op hardnekkige mist. Het is wel meestal droog, maar de lage wolken kunnen wel eens de hele dag aanwezig (…) Het hele nieuwsbericht

Esperanza wint van Nijlen

Zaterdag 21 januari 2023
Pelt - Esperanza wint van NijlenEsperanza Pelt is vanavond bij KFC Nijlen gaan winnen met 1-3. De Peltse doelpunten kwamen van Maxim Goossens in de eerste helft en van Johan Ella Ella en Kevin Geebelen na de rust. Nijlen scoorde enkele minuten voor affluiten tegen via strafschop.
Pelt - WK handbal: Kroatië wint gemakkelijkZoomOp het WK handbal hebben de Red Wolves vanavond hun wedstrijd tegen Kroatië verloren met 34–26. Halfweg de partij was het 21–13 in het voordeel van de Kroaten. Over de gehele wedstrijd ontbrak het de Belgen aan efficiëntie en dat werd afgestraft door handbalgrootmacht Kroatië.
België en Kroatië speelden de voorbije jaren regelmatig tegen elkaar. De laatste keer dateert van oktober toen de Red Wolves in het kader van de EK-kwalificatie het (…) Het hele nieuwsbericht
WK handbal: Kroatië wint gemakkelijkWK handbal: Kroatië wint gemakkelijk
WK handbal: Kroatië wint gemakkelijk
Zoom

Alle voetbalwedstrijden afgelast

Zaterdag 21 januari 2023
Pelt - Alle voetbalwedstrijden afgelastVanwege het slechte voetbalweer heeft Voetbal Vlaanderen alle wedstrijden in de provincie afgelast.
Stijn Vanmierlo (28) uit Pelt heeft de besloten vennootschap Elektriciteitswerken Vanmierlo opgericht met zetel aan de Lilllerheidestraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer elektrische installatiewerken in gebouwen en het installeren ven repareren van bewakingssystemen en alarmsystemen.

Nieuwe vennootschap: BrightM

Zaterdag 21 januari 2023
Marijke Drijkoningen uit Overpelt heeft de besloten vennootschap BrightM opgericht met zetel aan de Hoevenstraat. Tot het doel van de vennootschap behren onder meer audit- en managementactiviteiten.

Code geel: sneeuw en gladheid

Vrijdag 20 januari 2023
Pelt - Code geel: sneeuw en gladheidHet KMI geeft voor vandaag en vannacht code geel. Vooral in onze provincie wordt er nog sneeuw verwacht wat voor gladheid kan zorgen op onze wegen.
Pelt - Extra uitleenperiodes elektrische bakfietsenZoomSinds het voorjaar van 2022 leent de gemeente bij wijze van proefperiode drie bakfietsen uit voor telkens drie weken: twee family bikes en één cargo bike. Het project is een overweldigend succes, zegt de gemeente. De fietsen zijn bijna constant in roulatie geweest en heel wat Peltenaren hebben er al mee kunnen kennismaken.
In principe is de proefperiode nu afgelopen, maar omwille van de grote vraag zal de gemeente de bakfietsen nog twee extra periodes ter (…) Het hele nieuwsbericht

Jan Vanderfeesten overleden

Donderdag 19 januari 2023
Vandaag is Jan Vanderfeesten overleden, de echtgenoot van Irene Leen. Hij was 81 jaar. De uitvaartdienst heeft plaats in intieme kring.

Nieuwe vennootschap: Ri-Se

Donderdag 19 januari 2023
Rigo Sevens (61) uit Neerpelt heeft de besloten vennootschap Ri-Se opgericht met zetel in Damsheide. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer plafonneer-, cementeer- en andere pleisterwerken, timmer- en schrijnwerk en het vervaardigen en plaatsen van houten vensterluiken.

Informatie voor veehouders

Donderdag 19 januari 2023
Pelt - Informatie voor veehoudersZoomOm veehouders extra te informeren over de wolven in Vlaanderen en de steun die veehouders terzake krijgen, wordt sinds deze week informatie verspreid via PlattelandsTV. Natuur en Bos en het Wolf Fencing Team (WFT) leggen in een reportage uit hoe de risico’s geminimaliseerd kunnen worden. Het initiatief speelt in op de vraag voor versterkte informatie-initiatieven door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en het Wolvenoverleg. Het komende voorjaar volgen nog initiatieven, meldt de minister.
Pelt - WK handbal: België verliest van EgypteZoomDe Red Wolves hebben vanavond op het WK handbal in de wedstrijd tegen Egypte een logische nederlaag geleden: 33-28.
Jeroen De Beule opent de score voor de Belgen maar Egypte reageert meteen, legt een verschroeiend tempo op en laat geen enkele kans onbenut. Na iets meer dan vier minuten is het 6–2 voor Egypte. Yérime Sylla stuurt bij via een time-out waarna het tempo wat uit de wedstrijd gaat en de Belgen terugkomen tot 7–4. We spelen twaalf minuten wanneer de Red Wolves (…) Het hele nieuwsbericht
WK handbal: België verliest van EgypteWK handbal: België verliest van Egypte
Zoom

Gustaaf Hermans overleden

Donderdag 19 januari 2023
Pelt - Gustaaf Hermans overledenDinsdag is Gustaaf Hermans overleden, de weduwnaar van Marie-Louise Poelmans. Hij was 84 jaar en afkomstig uit Overpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt geplaatst op de begraafplaats van Hechtel-Eksel.
Pelt - Extra verlichting aan oversteekplaatsenZoomVlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters wil samen met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de zichtbaarheid ter hoogte van oversteekplaatsen op gewestwegen verhogen. Op 49 oversteekplaatsen in Limburg installeerde AWV het afgelopen jaar LED-verlichting via asymmetrisch geplaatste galgpalen boven de oversteekplaats. Waar nodig, werden wachtzones voorzien, obstakels weggewerkt en de signalisatie verbeterd. In 2023 worden nog een 50-tal oversteekplaatsen in Limburg (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Pelt - 'Anti-tekenmiddelen slecht voor het milieu'ZoomHondeneigenaren beschermen hun dieren tegen vlooien en teken met vlooienbanden, druppels of tabletten. Deze diergeneesmiddelen bevatten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu, zoals imidacloprid en fipronil. Onderzoekers hebben ontdekt dat deze stoffen via de honden in de directe omgeving terechtkomen en een risico vormen voor het milieu, schrijft naturetoday.com. (Foto Pexels - Dominika Rosecla)
Het ministerie van Defensie gaat een uitgebreide geluidsstudie laten uitvoeren om de hinder van de nieuwe F-35 gevechtsvliegtuigen in kaart te brengen. Dat heeft minister van Landsverdediging Ludvine Dedonder (PS) geantwoord op een vraag van Kamerlid Kris Verduyckt.
Het is de bedoeling de geluidsimpact van de vluchten te voorspellen en hinder zoveel mogelijk te beperken voor de inwoners rond de vliegbases van Kleine-Brogel en Florennes, aldus de minister. Een eerste deel van de geluidsstudie werd al (…) Het hele nieuwsbericht
In Limburg valt veel meer onderwijzend personeel ziek uit dan in andere provincies. Dat staat in het jaarlijkse rapport over het ziekteverzuim in het onderwijs. Opvallend is ook dat er meer zieken zijn bij vrouwelijke leerkrachten, leerkrachten ouder dan 55 en bij directies.
"Het hoge ziekteverzuim van leerkrachten in Limburg kan gelinkt worden aan de grote diversiteit bij de leerlingen in sommige Limburgse gemeenten zoals Genk", zegt Yves Vannijlen van ACOD onderwijs Limburg. "Dat vraagt een grotere (…) Het hele nieuwsbericht

Keeperstrainer weg bij Esperanza

Woensdag 18 januari 2023
Pelt - Keeperstrainer weg bij EsperanzaBart Peeters neemt ontslag als keeperstrainer van Esperanza. Zijn beslissing werd ingegeven door een verschil in visie met de T1.

Nieuwjaar bij 'Vermaak na Arbeid'

Dinsdag 17 januari 2023
Pelt - Nieuwjaar bij 'Vermaak na Arbeid'ZoomAfgelopen zondag vierden de schutters van kruisboogvereniging Koninklijke Vermaak Na Arbeid hun jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in zaal De Schakel. Op het programma: gewoon gezellig samenzijn en onderling nog eens een wedstrijdje schieten. Het was een leuke namiddag waarop alle leden aanwezig waren. (Ingrid Monten)

Winters weer

Dinsdag 17 januari 2023
Weerbericht
Pelt - Winters weerDe weerkaarten voor de volgende dagen en het weekend zien er vrij winters uit, al wordt er zeker geen zwaar winterweer verwacht. Het zijn vooral de temperaturen die winterse waarden hebben met in de nacht algemene vorst en overdag slechts een graad of 4. Er is wel kans op af en toe een bui van smeltende sneeuw of sneeuw. Tijdens de nacht en in de vroege ochtend is het uitkijken voor lokale gladde wegen.
Morgen/woensdag is het droog met opklaringen in de ochtend, maar ook een aantal wolkenvelden. De (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - WK handbal: Red Wolves naar tweede rondeZoomDe Red Wolves hebben dinsdagavond een 28–30 nederlaag geleden tegen Bahrein. Na een blitzstart zakten ze volledig weg en gingen bij een 12–15 stand rusten. Later op de avond versloeg Denemarken Tunesië met 21–34, waardoor de Belgen derde eindigen in groep H en doorstoten naar de tweede ronde.
Yérime Sylla voert één wijziging door in zijn selectie. Danesi is volledig hersteld van zijn blessure en komt ten nadele van Joris Gillé in de (…) Het hele nieuwsbericht
WK handbal: Red Wolves naar tweede rondeWK handbal: Red Wolves naar tweede ronde
Zoom

Kijk straks naar de Red Wolves

Dinsdag 17 januari 2023
Pelt - Kijk straks naar de Red WolvesOm 17.55 uur begint de uitzending van de handbalwedstrijd België - Bahrein op het wereldkampioenschap in Denemarken. De match is rechtstreeks te bekijken op Sporza, op Canvas en via de video-app VRT Max. Ook Radio 1 is er live bij.

Wies Van Gerven overleden

Dinsdag 17 januari 2023
Pelt - Wies Van Gerven overledenZondag is Wies Van Gerven overleden, de weduwe van de in 2011 gestorven Nelis Vervecken. Zij was 82 jaar en afkomstig uit Sint-Huibrechts-Lille. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Bussels in Neeroeteren.
Pelt - Limburg voorop in plaatsing laadpalenZoomIn bijna een op drie gemeenten in Vlaanderen is minder dan een kwart van de publieke laadinfrastructuur die in 2025 nodig zal zijn, al geïnstalleerd. Dat leert dataonderzoek van De Tijd naar de huidige en gewenste laadpaleninfrastructuur.
Opvallend is dat Limburgse steden en gemeenten veelal bij de voorlopers zitten. Zeven gemeenten - een zesde van het totale aantal in Limburg - hebben de behoefte voor 2025 al ingevuld. Nog eens 12 procent zit aan minstens drie vierde van de nodige laadequivalenten.
Voor de Internetgazetgemeenten zijn de cijfers als volgt (eerst de nu al geïnstalleerde laadpalen, tussen haakjes het voor 2025 gewenste aantal): Genk 220 (227), Beringen 103 (71), Houthalen-Helchteren 89 (47), Tongeren 89 (206), Pelt 54 (54), Lommel 50 (55), Oudsbergen 30 (40), Leopoldsburg 12 (83), Hamont-Achel 12 (22), Hechtel-Eksel 12 (21), Bocholt 7 (22), Heusden-Zolder 58 (51), Peer 15 (28). (Foto Hans Put)
Pelt - Puike prestatie van SACN in Sint-TruidenZoom
In het modderige, winderige, koude St-Truiden streed SACN afgelopen weekend voor de Limburgse medailles. Uiteindelijk veroverde de Peltse atletiekclub daar liefst 11 podiumplaatsen en drie Limburgse kampioenstitels, en dat in een gezelschap waarin toppers deelnamen die dit seizoen nog niet te zien waren in Limburg.
Een Limburgse kampioensmedaille was er voor Zjef Ceunen bij de juniors, Robbe Faes bij de pupillen eb Laurens Vanderlinden bij de seniors.  Zilver werd behaald door Witse Vandeweyer (cadetten) en Tuur Verheyen (pupillen). Brons was er voor Lander Loomans (cadetten), Finn Ceelen en Yfke Stessens (pupillen),  Lowie Wouters  en Indy Lagarde (scholieren) en Jorne Vanherck (seniors).
Op de foto: Limburgs kampioen Laurens Vanderlinden (centraal) en Jorne Van Herck (2de van rechts)

Code geel voor sneeuw en ijs

Maandag 16 januari 2023
Pelt - Code geel voor sneeuw en ijsHet KMI waarschuwt voor sneeuwval en ijsplekken. Boven een hoogte van 400-500 m valt de neerslag geleidelijk onder de vorm van sneeuw. Tegen middernacht kan er daardoor een sneeuwlaag gevormd worden van 5 cm of lokaal wat meer. Vannacht verschijnen er opklaringen en gaat het overal vriezen. Het is opletten voor ijsplekken in het hele land.
Grensgevallen
Pelt - Vlaamse prof wordt rector magnificus van TU/eZoomDe Vlaamse Silvia Lenaerts (foto) wordt de nieuwe rector magnificus van Eindhoven University of Technology (TU/e). Ze is nu nog vicerector Valorisatie & Ontwikkeling en hoogleraar bij de Universiteit Antwerpen. Op 11 mei draagt de huidige TU/e-rector, Frank Baaijens, de ambtsketen aan haar over.  
Lenaerts (1966) leidt in Antwerpen sinds 2007 de door haar opgerichte groep Duurzame Energie- en Lucht- en Watertechnologie (DuEL). Daarnaast is ze sinds 2016 vicerector (…) Het hele nieuwsbericht

Rob van der Meule overleden

Maandag 16 januari 2023
Pelt - Rob van der Meule overledenIn het Noorderhartziekenhuis is vrijdag Rob van der Meule overleden, de echtgenoot van Carolien Lambrechts. Hij was geboren in Uden (Ned.) en werd 67 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsdienst (om 12u) in het crematorium in Lommel. Begroeting: donderdag (17-18u) in uitvaartcentrum Severens.

Poging tot inbraak aan Winterdijk

Maandag 16 januari 2023
Pelt - Poging tot inbraak aan WinterdijkAan de Winterdijk (in het Hènt) is er onlangs geprobeerd in te breken in een woning. Dat heeft de bewoner vastgesteld die schade zag ter hoogte van het cilinderslot. De dader is niet binnen geraakt.

'F35 maakt veel te veel lawaai'

Maandag 16 januari 2023
Pelt - 'F35 maakt veel te veel lawaai'Zoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Miet Wuyts overleden

Maandag 16 januari 2023
Pelt - Miet Wuyts overledenOp 13 januari is Miet Wuyts overleden, de echtgenote van Willy Drieskens. Zij was 65 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel waar er donderdag (19-19.30 uur) mogelijkheid is tot begroeting.

Zebracinema: 'Boy from Heaven'

Maandag 16 januari 2023
Pelt - Zebracinema: 'Boy from Heaven'Zoom
"Boy from Heaven" - Tarik Saleh - Zweden, Frankrijk, Turkije - 126'
Adam, afkomstig uit een eenvoudige vissersfamilie, wordt toegelaten op de prestigieuze Al-Azhar Universiteit in Caïro, het epicentrum van de macht van de soennitische islam. Op zijn eerste dag sterft de groot-imam, het hoofd van de instelling. Adam bevindt zich, zonder het zelf te willen, midden in een meedogenloze machtsstrijd van de religieuze en politieke elite van Egypte.
Deze fascinerende, zinderende en ontnuchterende politieke thriller won de Prijs voor Beste Scenario op het Filmfestival van Cannes.
Morgen om 20.15u in Dommelhof

E schoeë weekend

Maandag 16 januari 2023
Pelter Hükske
Pelt - E schoeë weekendZoomPier en Suska zien aal nen hieëlen tiêd getrouwd. En op ne vriddigen achtermiddig ziet Suska dä Pier zèn koffers stit te pakke. Lüstert… En had ullie goe, eh! Tot tekomede móndig. (Fons Tuyaerts)

Mies Claessens overleden

Zondag 15 januari 2023
Pelt - Mies Claessens overledenVandaag is Mies Claessens (86) overleden, de echtgenoot van Julienne Swinnen. Hij woonde in Pelt maar was geboren in Hamont. In zijn actieve leven was hij o.m. leraar in Mater Dei. Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsviering (om 10.30u) in de Sint-Martinuskerk van Overpelt-Centrum. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.
Pelt - WK handbal: België klopt TunesiëZoomOp het WK handbal heeft België zijn eerste punten behaald. Het versloeg Tunesië met 31-29. De 31ste Belgische goal werd gescoord door Serge Spooren van Sezoens Bocholt. UPDATE De Red Wolves hebben zondagavond een historische zege geboekt. De Belgen versloegen Tunesië met 31–29 en winnen bij hun eerste deelname aan een WK hun tweede groepswedstrijd. Halfweg de partij was het 17–16 in het voordeel van de Red Wolves. In de tweede helft liepen de Belgen (…) Het hele nieuwsbericht
WK handbal: België klopt TunesiëWK handbal: België klopt Tunesië
WK handbal: België klopt TunesiëWK handbal: België klopt Tunesië
Zoom

Sparta Lille verliest van Kolonie

Zondag 15 januari 2023
Pelt - Sparta Lille verliest van KolonieSparta Lille heeft vandaag met 2-3 verloren van Grenstrappers Lommel-Kolonie. Aan de rust was de stand 0-1. Voor Sparta Lillle scoorden Jaeken en Van Lishout. Na 16 wedstrijden staat Sparta Lille elfde in de stand met 17 punten en een doelpuntensaldo van 25/34.
Carnaval
Pelt - Nieuw prinsenpaar bij De Rare VogelsZoomCarnavalsvereniging De Rare Vogels Grote Heide heeft het nieuwe prinsenpaar 2023 voorgesteld: prins Stefan I en Prinses Yolande samen met hun narren Tessa en Lars. Samen met de Rare Vogels gaan ze heel Pelt op z'n kop zetten. Alaaf! (Dennis Franco)

Verlies voor LHVV B

Zondag 15 januari 2023
Pelt - Verlies voor LHVV BLindelhoeven B is bij HO Molenbeersel gaan verliezen met 2-0.

Zwaar verlies voor Herkol

Zondag 15 januari 2023
Pelt - Zwaar verlies voor HerkolHerkol is - in het weekend van Sint-Theunis! - bij Torpedo Hasselt gaan verliezen met 4-0.
Pelt - Grote Heide verliest van LutlommelGrote Heide heeft met 0-2 verloren van Lutlommel. De doelpunten kwamen van Jonas Theunis (owngoal) en Gert Meeus.

Kadijk wint bij Anadol

Zondag 15 januari 2023
Pelt - Kadijk wint bij AnadolKadijk is bij Anadol gaan winnen met 0-3, na doelpunten van Toon Thijs, Stijn Molenberghs en Florian Theuwis.
Pelt - BC Verbroedering wint overbandbekerZoomBC Verbroedering won dit weekend de overbandbeker, ingericht door KNBC in hun nieuwe lokaal De Peel. Het was een spannende strijd tegen K. Pieter Breughel. (Toon Valkenborgh)
Pelt - Nieuwjaarsreceptie Tuinhier OverpeltZoomVoor de nieuwjaarsreceptie van Tuinhier Overpelt kwam een honderdtal leden opdagen. Zij luisterden aandachtig naar de nieuwjaarsbrief van de voorzitster en kregen de primeur van het nieuwe jaarprogramma. De meeste leden waren nieuwsgierig naar de bestemming van de daguitstappen en de meerdaagse reizen. En waar Tuinhier Overpelt naartoe reist? Naar de bloembollenstreek, de streek rond Diest, de Harz en de Costa Del Sol. (Men kan de reizen bekijken op de website www.tuinhieroverpelt.be.)
Er werd (…) Het hele nieuwsbericht
Nieuwjaarsreceptie Tuinhier OverpeltNieuwjaarsreceptie Tuinhier OverpeltNieuwjaarsreceptie Tuinhier Overpelt
Zoom
Pelt - Nieuwe Chinese auto's op het autosalonZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Weer speelt Esperanza Pelt gelijk

Zaterdag 14 januari 2023
Pelt - Weer speelt Esperanza Pelt gelijkEsperanza Pelt heeft, thuis tegen Geel, weer een gelijkspel behaald: 1-1. Bij de rust was het nog 0-0. Het was de eerste keer dit seizoen dat Esperanza na de 75ste minuut kon scoren. Die verdienste komt toe aan Aleksandar, die in de slotfase raak trof. In blessuretijd kopte invaller Samih Belfaqir, alleen voor doel, de 2-1 over.

LHVV wint van KFC Hamont 99

Zaterdag 14 januari 2023
Pelt - LHVV wint van KFC Hamont 99Lindelhoeven VV heeft vanavond KFC Hamont 99 verslagen met 3-1. Dat was vooral te danken aan een betere tweede helft. Voor LHVV scoorden Meeus, Goudsmet en Vandebriel. Door de overwinning doet LHVV een goede zaak in de rangschikking.

Damesvoetbal: Kadijk-Bocholt B 7-0

Zaterdag 14 januari 2023
Pelt - Damesvoetbal: Kadijk-Bocholt B 7-0In het damesvoetbal (tweede provinciale B) hebben de dames van Kadijk die van Bocholt B gisteravond verslagen met 7-0. De doelpunten werden gescoord door Jessy Loos, Sanne Lehaen (2), Yelice De Locht (1), Roos,Reijnders en Linda Custers (2).

Jaak Driessen overleden

Zaterdag 14 januari 2023
Pelt - Jaak Driessen overledenGisteren is in Lommel Jaak Driessen overleden, de weduwnaar van Ida Thijs en de levenspartner van Maria Mertens. Hij woonde in Pelt en was 86 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Het 100ste Autosalon is gestart

Zaterdag 14 januari 2023
Pelt - Het 100ste Autosalon is gestartZoomVeel aandacht voor elektrische auto's op het 100ste Autosalon, dat vandaag van start gaat...  (Cartoon: Fobie)

Jeanneke Goldschmitz overleden

Zaterdag 14 januari 2023
Pelt - Jeanneke Goldschmitz overledenOp 3 januari is in Heusden-Zolder Jeanneke Goldschmitz overleden, de echtgenote van Denis Baeten. Zij was 79 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vond plaats in intieme kring.
Pelt - WK handbal: België verliest van DenemarkenZoomOp het WK handbal hebben de Belgen vandaag de wedstrijd tegen Denemarken - hun eerste wedstrijd in een wereldkampioenschap - verloren met 43-28. De ruststand was 22-15. Voor de wedstrijd waren 12.000 Deense en 300 Belgische supporters komen opdagen. Denemarken werd eerder al twee keer wereldkampioen. (Foto IHF)

Het wordt kouder

Vrijdag 13 januari 2023
Weerbericht
Pelt - Het wordt kouderDe temperaturen komen na het weekend een flink stuk lager uit bij maxima rond 4 of 5 graden. Het blijft echter nog wisselvallig met buien, die stilaan een winters karakter kunnen krijgen. Op het einde van volgende week lijkt het terug wat zachter te worden. Het weekend verloopt wel nog zacht, winderig en vooral ook nat.
Vandaag zijn er opklaringen en het is overwegend droog. In de loop van de ochtend komen er meer wolken opzetten en hier en daar kan er een bui of een spat regen vallen. Er staat een (…) Het hele nieuwsbericht

Hele weekend alcoholcontroles

Vrijdag 13 januari 2023
Voor dit weekend heeft de politie opnieuw een 'weekend zonder alcohol' op het getouw gezet. Vanaf 22 uur vanavond tot 6 uur maandagochtend mogen weggebruikers op de gemeente- en gewestwegen zich aan extra controles verwachten. De federale wegpolitie neemt de op- en afritten of parkings van de snelwegen voor haar rekening. 

Caroline Beckx overleden

Vrijdag 13 januari 2023
Pelt - Caroline Beckx overledenVandaag is Caroline Beckx overleden. Ze was geboren in Machelen en werd 94 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Online condoleren via www. uitvaartzorg-severens.be.

Theo Paesen overleden

Vrijdag 13 januari 2023
Pelt - Theo Paesen overledenGisteren is Theo Paesen overleden, de echtgenoot van Philomène Kwanten. Hij was 76 jaar en afkomstig uit Eksel. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille. Begroeting: dinsdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

6.392 baby's geboren in 2022

Vrijdag 13 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
In de Limburgse ziekenhuizen zijn vorig jaar 6.932 baby's geboren, 66 minder dan in 2021. Bij die baby's waren er 113 tweelingen. Het ziekenhuis in Genk telde met 2.088 het hoogste aantal geboortes. In Noorderhart in Pelt werden 900 baby's geboren, in het AZ Vesalius in Tongeren 475.

Samih Belfaqir naar Esperanza Pelt

Vrijdag 13 januari 2023
Pelt - Samih Belfaqir naar Esperanza PeltEsperanza Pelt heeft Samih Belfaqir aangetrokken. De spits is morgen al speelgerechtigd voor de wedstrijd tegen ASV Geel.  Belfaqir werd begin november door SV Herkol aan de kant gezet. De 22-jarige spits uit Weert scoorde dit seizoen voor Herkol 10 doelpunten in 7 wedstrijden. Vorig seizoen waren er dat 15 in 24 wedstrijden.

Jachtgebied in Limburg krimpt

Vrijdag 13 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Jachtgebied in Limburg krimptZoomIn Limburg is zo'n 245 hectare grond niet langer jachtgebied. 108 privé-eigenaars hebben vorig jaar namelijk een aanvraag ingediend om het jachtgebied op hun eigendom te laten uitkleuren.  In Vlaanderen is ongeveer 2/3 ingekleurd als jachtgebied, veel daarvan ligt op privé-terrein. Maar niet alle eigenaars zijn daarvan op de hoogte. (Radio 2)

Minder bouwvergunningen afgeleverd

Vrijdag 13 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
Het aantal afgeleverde vergunningen voor nieuwe woongebouwen is in de eerste 9 maanden van 2022 gedaald met 7,8% tot 22.494 gebouwen in vergelijking met dezelfde periode in 2021. In het Vlaamse Gewest bedroeg de daling 7,1%. In het Waalse Gewest lag het aantal afgeleverde vergunningen voor nieuwe woongebouwen 9,8% lager en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest registreerde een daling met 11,1%. Sinds 2007 is het aantal vergunningen voor het verbouwen van woningen over het algemeen hoger dan het aantal (…) Het hele nieuwsbericht

Publieke raadpleging Noord-Zuid

Donderdag 12 januari 2023
Pelt - Publieke raadpleging Noord-ZuidNog tot en met 7 februari kan je reageren op de projectonderzoeksnota via noordzuidlimburg.be/raadpleging. De nota beschrijft het verdere verloop van het proces, het project zelf en het geïntegreerd onderzoek dat hierop volgt. Via het geïntegreerd onderzoek krijgt het projectontwerp van de Noord-Zuid steeds meer vorm. Zo worden onder meer de locatie van de tunnelmonden vastgelegd, alsook de haltes van de trambus. Je kan de projectonderzoeksnota ook inkijken en erop reageren in volgende stad- en gemeentehuizen (na afspraak): Houthalen-Helchteren, Peer, Hechtel-Eksel, Pelt, Zonhoven, Heusden-Zolder en Hasselt.

Gemachtigde opzichters gezocht

Donderdag 12 januari 2023
Pelt - Gemachtigde opzichters gezochtZoomDe provincie Limburg organiseert dit jaar voor de twaalfde keer een opleiding tot gemachtigd opzichter. Al meer dan 4.000 Limburgers volgden deze opleiding.
Iedereen van minstens 18 jaar kan gemachtigd opzichter worden. Het enige wat je nodig hebt, is een beetje vrije tijd en een vrijwillige inzet voor de verkeersveiligheid.
Gemachtigd opzichters zijn een onmisbare waarde in de dagelijkse mobiliteit van zwakke weggebruikers. Je maakt het verkeer veiliger voor groepen kinderen, scholieren, ouderen (…) Het hele nieuwsbericht

Waar haalde de pimpelmees haar naam?

Donderdag 12 januari 2023
Pelt - Waar haalde de pimpelmees haar naam?ZoomZou een pimpelmeesje zijn naam te danken hebben aan het feit dat het veel drinkt?
We hebben het even opgezocht, maar geen duidelijk antwoord gevonden. Pimpelen wordt vrijwel overal in verband gebracht met drinken en zuipen. Je zou het die vogeltjes niet nageven. Is er iemand die weet hoe het komt dat een pimpelmees pimpelmees heet?
Overigens nog iets interessants gelezen tijdens onze zoektocht: "Vanwege de goede leervaardigheid van de pimpelmees moest rond de jaren (…) Het hele nieuwsbericht

Chinese Marsmissie op dood spoor?

Donderdag 12 januari 2023
Pelt - Chinese Marsmissie op dood spoor?Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

'Mogelijk minder insecten'

Donderdag 12 januari 2023
Puur natuur
Pelt - 'Mogelijk minder insecten'ZoomDoor het zachte winterweer van de afgelopen tijd zien we deze lente en zomer mogelijk minder insecten. Onder meer bijen, vlinders en wespen beginnen nu al te vliegen. En dat kan ze fataal worden, zeggen verschillende experts.(nu.nl)

LHVV B - Sparta Lille 0-0

Woensdag 11 januari 2023
Pelt - LHVV B - Sparta Lille 0-0De inhaalwedstrijd tussen LHVV B en Sparta Lille is vanavond op een gelijkspel geëindigd: 0-0. Opmerkelijk was dat er veel volk kwam opdagen voor een midweekmatch.

Nieuw: Wouters Laswerken

Woensdag 11 januari 2023
Leonardus Wouters (28) uit Bergeyk heeft de besloten vennootschap Wouters Laswerken opgericht met zetel aan de Industrielaan in Overpelt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer laswerken, metaalschrijnwerk, vervaardiging van stoelen, draineringswerken en voegwerken en de installatie van garagepoorten.

Trekvogels keren (nu al) terug

Woensdag 11 januari 2023
Pelt - Trekvogels keren (nu al) terugZoom
Zouden die zich vergissen - of is de lente echt al op komst? (Foto Josh Vandijck)

Stuk van dodecaëder gevonden

Woensdag 11 januari 2023
Pelt - Stuk van dodecaëder gevondenZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Rudi Haesendonckx overleden

Woensdag 11 januari 2023
Pelt - Rudi Haesendonckx overledenIn Mechelen is maandag Rudi Haesendonckx overleden. Hij was geboren in Antwerpen en werd 61 jaar. De crematie en de asverstrooiing op de begraafplaats van Pelt zullen in intieme kring plaatsvinden. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Code geel: regen en wind

Woensdag 11 januari 2023
Pelt - Code geel: regen en windVandaag en morgen waarschuwt het KMI met code geel voor regen en rukwinden. In de loop van volgende nacht en aanvankelijk op donderdag waait er een vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind met rukwinden die kunnen oplopen tot 80 à 90 km/u.

Kernakkoord met Engie

Woensdag 11 januari 2023
Pelt - Kernakkoord met EngieZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Na het weekend gevoelig kouder

Dinsdag 10 januari 2023
Weerbericht
Pelt - Na het weekend gevoelig kouderNa de doortocht van een warmtefront komen we in de warme sector terecht en gaat het kwik flink oplopen. We zijn dan wel reeds in de avondperiode. De volgende dagen blijven de temperaturen hoog, maar we krijgen ook geregeld regen of buien en het gaat vooral bij momenten erg hard waaien. Na het weekend komt de straalstroom ten zuiden van onze regio te liggen. Er wordt dan koudere lucht van polaire oorsprong aangevoerd, waarbij het kwik een flink stuk lager uitkomt.
Morgen verlaat regen in de loop van de (…) Het hele nieuwsbericht

Theo Joosten overleden

Dinsdag 10 januari 2023
Pelt - Theo Joosten overledenGisteren is Theo Joosten overleden, de echtgenoot van Bea Rasking. Hij was 90 jaar en afkomstig uit Sint-Huibrechts-Lille. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Kattenbos. Begroeting: donderdag (21-21.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat in Lommel.

Nieuwe prins bij de Meulewiekers

Dinsdag 10 januari 2023
Pelt - Nieuwe prins bij de MeulewiekersZoomWeer op de originele datum, de eerste zondag na nieuwjaar, hielden De Liller Meulewiekers hun Frühschoppen in de Parochiezaal van Lille. Al vroeg in de namiddag was de zaal goed gevuld met carnavalisten en sympathisanten die het spektakel niet wilden missen. Na diverse optredens van onder meer de dames en heren van de raad van elf, Annimoly en Fem zat de carnavalssfeer er al snel goed in. Alvorens de nieuwe prins onthuld ging worden, kwamen huiszangers Tim en Jeroen ook nog met een (…) Het hele nieuwsbericht

Laat een adoptiehond niet alleen

Dinsdag 10 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
Een geadopteerde hond wordt in de eerste weken na de adoptie best niet alleen gelaten. Dat blijkt uit een studie van Jana Vanhoutte aan de Hogeschool Vives. Met haar onderzoek richtte ze zich op honden die uit een asiel geadopteerd worden. Ze stelde voor mensen die een hond adopteerden een informatiebrochure samen om de verlatingsangst bij honden na adoptie te onderzoeken en te voorkomen. Met haar scriptie won ze de Vlaamse Dierenwelzijnsprijs, goed voor 1500 euro.
Pelt - Niels Heuvelman nieuwe voorzitter SACNZoomSporting Atletiekclub Neerpelt (SACN) heeft een nieuwe voorzitter Niels Heuvelman. Hij volgt in die functie Saskia Buntinx op, die vijf jaar aan het roer bleef. Heuvelman is al enkele jaren lid van het bestuur; hij is vader van twee SACN-cadetten, Liv en Isa.
Pelt - 25 provinciale medailles voor LipaletZoomAfgelopen weekend vond in Lanaken het Limburgs kampioenschap tafeltennis plaats, waar de jeugd op zaterdag kon strijden voor een plaatsje op het podium in de leeftijdsreeksen, en er 's zondags gespeeld werd op basis van klassement. Zoals elk jaar wist de Lilse tafeltennisvereniging Lipalet weer heel wat spelers te verzamelen om de club te verdedigen.
Over het hele weekend wonnen de Lipaletters 25 medailles: tien in de jeugdreeksen en vijftien in de klassementsreeksen. Zes daarvan, waaronder 5 (!) gouden plakken, werden veroverd door junior Leen Cardinaels, maar ook de nieuwe jeugdspelers wisten indruk na te laten. Lipalet toont zo weer een levendige jonge garde te hebben klaargestoomd om het Limburgse tafeltennislandschap te veroveren in de komende jaren. En uiteraard kon hun ondertussen befaamde mascotte Gertrude er niet bij ontbreken!
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Straks verkeerswisseling op viaduct BoorsemZoomDe werken op het viaduct van de E314 in Boorsem gaan een volgende fase in. Daarvoor wordt het verkeer komende nacht omgezet naar de vernieuwde zijde van het viaduct. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is al gestart met de renovatie van de noordkant van het viaduct, rijrichting Lummen. De werken nemen nog tot de zomer in beslag.
Verkeer op de trage of rechterrijstrook richting Lummen blijft vanaf morgen tijdens de werken op de brughelft waar gewerkt wordt. Verkeer op de andere 3 rijstroken rijdt over het vernieuwde viaduct (zie afbeelding hierboven). De versmalde rijstroken, de snelheidsbeperking van 70 km/u en de tonnagebeperking op de linkerrijstrook blijven gelden. Het fietsverkeer rijdt tot het einde van de werken in twee richtingen op de zuidkant van het viaduct. Ook het fietspad aan de noordzijde wordt gerenoveerd. (Afb. AWV)

Jan Van Dingenen overleden

Dinsdag 10 januari 2023
Pelt - Jan Van Dingenen overledenIn Geel is gisteren Jan Van Dingenen overleden. Hij was geboren in Neerpelt en werd 64 jaar. Dinsdag wordt hij begraven, na een plechtige eucharistieviering (om 10.30u) in de parochiekerk van het Lindel. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.
Pelt - 14 Limburgse kampioenstitels voor SACNZoomAfgelopen weekend heeft de Peltse atletiekclub SACN zich weer laten gelden op de Limburgse kampioenschappen. De club behaalde 14 Limburgse kampioenstitels en zag haar atleten 33 keer op het podium verschijnen. 67 procent van hen stelden hun persoonlijk record scherper.
De Limburgse kampioenen van de Peltse club:
Lander Loomans (kogel cadetten); Daan Van Selst (hoog scholieren); Daan Van Selst (kogel scholieren); Juul Derickx (60m cadetten); Kato Vandervelden (kogel juniors); Boy Lorist (60m senioren); Lars Theunis (60H cadetten); Ruben Allaert (400m junioren); Juul Derickx (200m cadetten); Daan Verheyen (400m scholieren; Boy Lorist (200m senioren); Daan Van Selst (polsstok scholieren); Kyani Joosten (polsstok) en Lars Theunis (polsstok cadetten).
De kampioenschappen vonden plaats in Heusden en in Gent.
Op de foto: Daan Van Selst, die bij de scholieren drievoudig Limburgs kampioen werd, met winst in het polsstokspringen, het hoogspringen en het kogelstoten.

Zebracinema: 'Drii Winter'

Maandag 9 januari 2023
Pelt - Zebracinema: 'Drii Winter'Zoom"Drii Winter" - Michael Koch - Zwitserland - 136'
In een klein dorpje in de Zwitserse bergen heeft de alleenstaande moeder Anna verschillende banen. Overdag is ze postbode en ’s avonds werkt ze als barvrouw in het plaatselijk café. Haar partner Marco is een zwijgzame, harde werker, een vriendelijke reus. Na een motorongeluk wordt hij geplaagd door helse hoofdpijnen. Een hersentumor blijkt de oorzaak. Hoewel een operatie het onvermijdelijke een tijdje uitstelt, verandert zijn persoonlijkheid stilaan.
In het Alpenlandschap broeit en bruist alles onderhuids. Dat leidt tot fascinerende, verstilde cinema. Een gemengd zangkoor levert a capella commentaar op het verhaal, net zoals in Griekse tragedies. Een aangrijpende film over schuld, boete en vergiffenis.
Morgen om 20.15u in Dommelhof
Pelt - Koningin krijgt eredoctoraat UHasseltZoomDe UHasselt bestaat 50 jaar en gaat bij deze gelegenheid een eredoctoraat uitreiken aan koningin Mathilde. “Koningin Mathilde, die in 2023 net als UHasselt haar vijftigste verjaardag viert, willen we als instelling eren voor haar sterke rol om pertinente problemen in onze samenleving aan te kaarten. Of het nu gaat om opvoeding en onderwijs, kinderarmoede, mentale gezondheid of de positie van de vrouw hier en in het Globale Zuiden," zegt rector Bernard Vanheusden. "In haar publieke rol toont (…) Het hele nieuwsbericht

Theo Stevens overleden

Maandag 9 januari 2023
Pelt - Theo Stevens overleden
Zaterdag is Theo Stevens overleden. Hij was 68 jaar. De uitvaartdienst en de crematie vinden plaats in besloten kring. Begroeting: woensdag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch.
Pelt - Driekoningenfeest bij Samana Grote-HeideZoomDonderdag vierden 55 leden van Samana Grote-Heide hun jaarlijks driekoningenfeest. Bij de ontvangst werd iedereen verwelkomd door de drie wijzen met een lekker drankje. De leden kregen ruim de tijd om elkaar de beste wensen aan te bieden voor het nieuwe jaar. Naar gewoonte begon dit samenzijn met een bezinning rond Driekoningen. De kookmoeders Lene en Mariette hadden weer een heerlijke menu klaar gemaakt, waarvoor onze hartelijke dank. Voor ontspanning kwam El Pedro zijn oude platen aanbieden waar (…) Het hele nieuwsbericht

Astmasymptomen door koken op gas?

Maandag 9 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Astmasymptomen door koken op gas?ZoomIn heel Europa zouden afgelopen jaar 700.000 kinderen astmatische klachten hebben gehad door het koken op gas. Dat concluderen twee Europese organisaties op basis van o.m. onderzoek van het Nederlandse instituut TNO. Gaskookplaten produceren stikstofdioxide, koolmonoxide, ultrafijnstof en andere schadelijke stoffen die voor ernstige gezondheidsklachten kunnen zorgen. Volgens Clasp, een non-profitorganisatie rond schone energie, zou twaalf procent van het aantal huidige astmatische kinderen voorkomen kunnen worden door het gasstel uit de keuken te bannen. Ook volwassenen die al longproblemen hebben kunnen klachten ervaren door gasfornuizen. (Foto Pexels - Torsten Dettlaff)
Pelt - Dan toch brief voor vernieuwing rijbewijsZoom Wie zijn rijbewijs moet vernieuwen zal voortaan toch een brief krijgen. In het verleden kreeg je geen verwittiging dat je rijbewijs was vervallen met als resultaat dat veel chauffeurs rondrijden met een vervallen rijbewijs. Op het systeem kwam veel kritiek en minister Gilkinet heeft nu geld vrijgemaakt om toch brieven rond te sturen. Het systeem van rijbewijzen in de vorm van een 'bankkaart' werd ingevoerd in 2010 en het rijbewijs was geldig voor tien jaar. Veel rijbewijzen zijn dus aan vernieuwing toe. Voor alle veiligheid kijk je best even naar de vervaldatum van je rijbewijs voor wie er eentje kreeg in 2010, 2011 of 2012. Wie nog een papieren versie heeft moet deze tegen 2033 ten laatste vervangen.

Participatieforum rond komst F35

Maandag 9 januari 2023
Pelt - Participatieforum rond komst F35ZoomDat de F35 naar Kleine-Brogel zal komen, staat vast - daar is niks meer aan te doen. In 2027 komen de eerste toestellen aan op de vliegbasis. Maar er kan vooraf wel een en ander in gang gezet worden om de impact van die toestellen op de omgeving in kaart te brengen en zoveel mogelijk hinder weg te nemen.
De komst van de nieuwe toestellen wordt momenteel voorbereid, onder meer door vernieuwing van de infrastructuur, zegt het stadsbestuur van Peer. Dat wil nu participatie op gang brengen rond de komst van de nieuwe vliegtuigen. “We nemen hiervoor het initiatief en richten een participatieforum F35 op," zegt burgemeester Steven Matheï. "We nodigen Defensie, inwoners, buurgemeenten en andere partners zoals vakantieparken en scholen uit om deel te nemen. We gaan voor een constructief overleg waarbij onder meer de geluidsimpact aan bod komt. Maar ook de vlieguren en -routes en de impact op het leefmilieu. Terechte vragen overigens die een correct antwoord verdienen.”(Archieffoto  Jens Veraa)

Chinezen op reis

Maandag 9 januari 2023
Pelter Hükske
Pelt - Chinezen op reisZoomChinezen en Japanners, die kunnen dä: ze komen overaal, mer wèl mer èfkes. En now dezze wir kunne reize…
Lüstert.
En had öllie goe in 2023! Tot tekomede móndig! (Fons Tuyaerts)
Pelt - Driekoningenfeest bij Samana BoseindZoomTer afsluiting van de kersttijd was er op Driekoningendag bij Samana Boseind feest in zaal De Kentings. Zangertjes van de Piccolo’s, als koningen verkleed, verrasten de aanwezigen met een gepast lied. Daarna was er een bingo met vele leuke en nuttige prijzen. Afsluitend een heerlijke warme maaltijd!

Turkse Rangers wint van LHVV

Zondag 8 januari 2023
Pelt - Turkse Rangers wint van LHVVTurkse Rangers heeft van Lindelhoeven VV gewonnen met 2-1. Alle doelpunten vielen in de tweede helft. Het Lindelse doelpunt viel uit penalty en werd omgezet door Jonas Meeus.
Pelt - Sparta Lille wint van KSK MeeuwenSparta Lille heeft thuis de tweede ploeg van KSK Meeuwen verslagen met 4-1.

Johan Dewith overleden

Zondag 8 januari 2023
Pelt - Johan Dewith overledenGisteren is Johan Dewith overleden, de echtgenoot van Mia Gijbels. Hij was 83 jaar. Zaterdag wordt hij begraven in Overpelt-Fabriek, na een afscheidsviering (om 10.30u) in de Koninkrijkszaal aan de Loberg 6 in Lommel. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Pelt - Fietspaden in Limburg worden aangepastZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Kijk mama! Zonder handen...

Zaterdag 7 januari 2023
Pelt - Kijk mama! Zonder handen...ZoomZoiets moet astronaut Bruce McCandless II gedacht hebben toen hij onlangs volledig los van de Space Shuttle door de ruimte zweefde in zijn manned maneuvering unit, die hem in leven hield. Daarmee was hij de eerste ruimtevaarder in de geschiedenis die dat deed. Het is misschien wel de meest angstaanjagende ruimtefoto tot nu toe. Onderaan in beeld: onze Aarde. We vonden het een mooie foto om de nacht in te gaan... (Credits: NASA)

Winderig met geregeld buien

Zaterdag 7 januari 2023
Weerbericht
Pelt - Winderig met geregeld buienEen omvangrijke en krachtige depressie met kern ten noorden van Schotland is de sturende motor van het weerbeeld op korte termijn. Storingen doen geregeld onze streken aan en bij momenten staat er veel wind. De temperaturen zijn wel hoog. Alvast tot volgend weekend houdt het wisselvallige en eerder zachte weer aan. Daarna lijkt het wel droger te worden, maar ook iets kouder.
Morgen is de eerste helft van de dag droog met opklaringen. Tijdelijk zijn dat brede opklaringen. Na de middag komen er echter (…) Het hele nieuwsbericht

Beringen - Esperanza : 1-1

Zaterdag 7 januari 2023
Pelt - Beringen - Esperanza : 1-1KVK Beringen en Esperanza Pelt hebben vanavond 1-1 gelijk gespeeld.Esperanza kwam voor de rust op voorsprong: 0-1. In de tweede helft scoorde Creemers voor Beringen.
Pelt - Kadijk wint beker van Noord-LimburgZoomKadijk SK heeft vanavond de beker van Noord-Limburg gewonnen. In de finale werd Herkol verslagen met 3-1. De Kadijkse doelpunten werden gescoord door Florin Theuwis, Stijn Molenberghs en Gwenn Dierckx. In de 78ste minuut kon Tom Kusters voor Herkol de eer redden.
Door de overwinning mag Kadijk volgend seizoen uitkomen in de competitie voor de Beker van België.

Reny Engelen overleden

Zaterdag 7 januari 2023
Pelt - Reny Engelen overledenVandaag is Reny Engelen overleden, de echtgenoot van Petrie Hertroijs. Hij was 75 jaar en afkomstig uit het Nederlandse Waalre. De afscheidsviering heeft plaats in intieme kring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Inbraak in werfkeet in Heikesveld

Zaterdag 7 januari 2023
Pelt - Inbraak in werfkeet in HeikesveldIn het Heikesveld in Sint-Huibrechts-Lille is ingebroken in een werfkeet. De politie kreeg deze namiddag melding van de feiten.

Twaalf. Eén per klokslag!

Zaterdag 7 januari 2023
Chel mag het zeggen
Pelt - Twaalf. Eén per klokslag!Op 31 december 2022, de warmste eindejaarsdag ooit - 17°C alstublieft! - was het ‘s namiddags nog onduidelijk of het aangekondigde nieuwjaarsvuurwerk wel zou doorgaan. Wat een weer weer! Je waaide gewoon van de weg weg! Moge God Frank Deboosere met plagen plagen!
Het regende en woei dus. Ja, ik weet wel dat het ‘waaide’ moet zijn, maar ik citeer een zin uit een gedicht van Bertus Aafjes. Snelheden tot 80 km per uur haalde de wind. En het hemelwater gutste af en toe met bakken uit het (…) Het hele nieuwsbericht

Twijfelachtig testament

Vrijdag 6 januari 2023
Tribunaliteiten
Pelt - Twijfelachtig testamentVan de familierechtbank van Hasselt mocht een dame bezit nemen van de volledige nalatenschap van een dame die was gestorven op de palliatieve afdeling van een ziekenhuis. De dame had aan de rechtbank een testament getoond, door de overledene op haar ziekbed geschreven. In dit testament was zij de enige begunstigde en de overledene had geen beschermde erfgenamen.
Maar de zuster van de overledene tekende met succes verzet aan tegen de beslissing van de familierechtbank. De begunstigde dame ging vervolgens (…) Het hele nieuwsbericht

Peltenaar gewond bij ongeval

Vrijdag 6 januari 2023
Bij een verkeersongeval in de Burgemeester Laenenstraat raakte aan het einde van de voormiddag een 41-jarige Peltenaar gewond toen zijn wagen botste tegen die van een man uit Hechtel-Eksel. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis overgebracht.

Kerstbestand in Oekraïne?

Vrijdag 6 januari 2023
Pelt - Kerstbestand in Oekraïne?Zoom                                                                   (Cartoon: Fobie)

Back to 2022

Vrijdag 6 januari 2023
Pelt - Back to 2022In januari blikken we met de beiaard nog eens muzikaal terug op het vorige jaar. Beiaardier Jan Verheyen speelt liedjes die vorig jaar ofwel zijn uitgekomen of veel gestreamd werden. Daarnaast speelt hij muziek van artiesten die vorig jaar zijn overleden, zoals Arno, Vader Abraham, Nicole (en Hugo), Henny Vrienten, Jerry Lee Lewis, Max Jazz (Faithless), Christine McVie (Fleetwood Mac), Olivia Newton-John… Uw suggesties voor de volgende weken zijn welkom op verheyenjan[!]gmail.com. De eerste selectie van Back to 2022 is te horen tijdens de Neerpeltse zaterdagmarkt vanaf 11 uur.

Maria (zus) ter Haar overleden

Vrijdag 6 januari 2023
Pelt - Maria (zus) ter Haar overledenGisteren is Maria (zus) ter Haar overleden, de weduwe van Alex Put, die in 1990 overleed. Ze was afkomstig van Uden (Ned.) en werd 98 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens.

Lucien Molemans overleden

Vrijdag 6 januari 2023
Pelt - Lucien Molemans overledenIn WZC SInt-Jozef is gisteren Lucien Molemans overleden, de weduwnaar van Anneke Loos. Hij was 88 jaar. De uitvaartdienst zal in besloten kring worden gehouden. Begroeting: dinsdag (19-20u) in uitvaartcentrum Vandebosch.

Reimond Klok overleden

Donderdag 5 januari 2023
Pelt - Reimond Klok overledenGisteren is oud-schepen Reimond Klok overleden, de echtgenoot van Thérèse Verspeek. Op 20 januari zou hij 95 jaar zijn geworden. Woensdag om 10.30u is er een uitvaartliturgie in de Sint-Niklaaskerk in Neerpelt-centrum, waarna de assen verstrooid worden op de begraafplaats van Neerpelt. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens

Jaak Van Eepoel overleden

Donderdag 5 januari 2023
Pelt - Jaak Van Eepoel overledenVandaag is Jaak Van Eepoel overleden, de echtgenoot van Cecile Lepeire. Hij was afkomstig van Niel en werd 86 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: Woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens aan Houtmolenstraat.

Hatsjie! Daar zijn de pollen

Donderdag 5 januari 2023
Het hooikoortsseizoen is al begonnen. Dat hebben we te danken aan het zachte weer van eind december en begin januari, waardoor de eerste elzen en hazelaars al in bloei zijn gekomen, meldt het weerplatform Meteovista. Door de regen zullen mensen die gevoelig zijn voor pollen van elzen en hazelaars nog niet veel last ondervonden hebben, maar tijdens droge periodes kunnen wel klachten ontstaan. Hatsjie!
Pelt - Lichaam van Benedictus XV bijgezet in crypteZoom"Het lichaam van de overleden paus zal in drie kisten worden gelegd: een cipreshouten kist, vervolgens een kist van zink die zal worden verzegeld en een kist van massief eikenhout."
                                                                  (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Na meer dan 20 jaar heeft Proximus een einde gemaakt aan de gratis digitale telefoongids 1207.be. Op die website kon iedereen gratis telefoonnummers zoeken of nagaan wie er gebeld had. Voor dergelijke inlichtingen zal voortaan moeten betaald worden via het telefoonnummer 1207.

Griepepidemie in ons land

Woensdag 4 januari 2023
De griep is al een tijdje in het land, maar nu zijn alle criteria vervuld om van een griepepidemie te mogen spreken. Zowel bij de huisartsen, in de laboratoriumanalyses en in de ziekenhuisopnames is er een duidelijke stijging van het aantal griepgevallen. Daarnaast circuleren er ook nog steeds een aantal andere virussen die ademhalingsziekten veroorzaken, zoals coronavirus en RSV.
“De griep is in volle opmars en de criteria van een griepepidemie zijn nu vervuld. Naast het griepvirus, (…) Het hele nieuwsbericht

Een bolletje pluimen

Woensdag 4 januari 2023
Pelt - Een bolletje pluimenZoomDit is - u raadt het nooit - een ransuiltje. Als u goed kijkt ziet u op de verticale tak in het midden van de foto twee klauwtjes. Het was Pascal Dorny die dit pluizenbolletje in het bos fotografeerde.

Te weinig starters

Woensdag 4 januari 2023
Vandaag gehoord
"Helaas moeten we wel vaststellen dat onze provincie het laagste aantal starters registreert. En dat is alarmerend, want we hebben niet alleen kwaliteit, maar ook kwantiteit nodig. Vers ondernemersbloed is noodzakelijk om mee bij  te dragen aan de welvaart in Limburg. Een inhaalbeweging is daarom meer dan een must."
(Ellen Olislagers, directeur eigenaars-ondernemers van Voka – KvK Limburg) 

Jaak Rabijns overleden

Woensdag 4 januari 2023
Pelt - Jaak Rabijns overledenMaandag is Jaak Rabijns overleden, de echtgenoot van Jeanne Hendriks. Hij was 84 jaar en afkomstig uit Sint-Huibrechts-Lille. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Lommel-Centrum. Begroeting: vrijdag (19-10.30 uur) in funerarium Witters in Lommel.

Pol Vanderhenst overleden

Woensdag 4 januari 2023
Op 1 januari is Leopold Vanderhenst overleden, de echtgenoot van Glorilyn Vanderhenst. Hij was 66 jaar. De uitvaartdienst heeft plaats in intieme kring.

Nieuwe vennootschap: RC Buildings

Dinsdag 3 januari 2023
Ramazan Cetiner uit Overpelt heeft de besloten vennootschap RC Buildings opgericht met zetel aan de Leopoldlaan. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer projectontwikkeling voor de bouw van woningen, appartementen en kantoren én de montage van hangars, loodsen, schuren en silo's voor landbouwdoeleinden.

Esperanza start met Containercup!

Dinsdag 3 januari 2023
Pelt - Esperanza start met Containercup!Zoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Verboden te roken op alle perrons

Dinsdag 3 januari 2023
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Verboden te roken op alle perronsZoomSinds 1 januari 2023 zijn alle perrons in de Belgische spoorwegstations rookvrij, ook die in open lucht. Sinds 2004 geldt al een rookverbod aan boord van de treinen. In 2009 werd dat rookverbod uitgebreid naar alle stationsgebouwen en alle gesloten publiek toegankelijke plaatsen, inclusief de overdekte perrons, zoals in Brussel-Centraal. Op 6 mei v an vorig jaar heeft de Kamer een wet aangenomen om alle perrons – ook die in open lucht – rookvrij te maken. Het is het sluitstuk van een lange evolutie richting 100% rookvrije treinen, stations en perrons.

Michiel Vandervelden overleden

Dinsdag 3 januari 2023
Pelt - Michiel Vandervelden overledenGisteren overleed Michiel Vandervelden. Hij was 83 jaar en afkomstig uit Sint-Huibrechts-Lille. Het afscheid vindt plaats in intieme kring gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Genk-Centrum. Begroeting: dinsdag (18.39-19.30 uur) bij Uitvaartzorg Remlans aan de Hoogstraat in Genk.

Oscar Kegelaer overleden

Dinsdag 3 januari 2023
Pelt - Oscar Kegelaer overledenIn WZC Sint-Jozef is vandaag Oscar Kegelaer overleden, de weduwnaar van Nelly Timmermans. Hij was geboren in SInt-Niklaas en werd 98 jaar. Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de Sint-Niklaaskerk in Neerpelt-centrum. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Sint-Corneliusparochie in cijfers

Dinsdag 3 januari 2023
Het voorbije jaar zijn in de Sint-Corneliusparochie van Lindel-Hoeven 33 kinderen gedoopt. 27 kinderen deden er hun eerste communie. 31 jongeren ontvingen het vormsel. Er waren 13 kerkelijke uitvaarten en 2 kerkelijke huwelijken.

Het nieuwe jaar in met Fobie !

Dinsdag 3 januari 2023
Pelt - Het nieuwe jaar in met Fobie !Zoom                                                                   (Cartoon: Fobie)

Hoe je afval correct aanbieden?

Maandag 2 januari 2023
Pelt - Hoe je afval correct aanbieden?Zoom
Veel bewoners bieden hun afval niet correct aan. Daarom nog even deze herinnering: in de papieren afvalkalender of op www.limburg.net/ afvalkalender kan je terugvinden wanneer het afval bij jou aan huis wordt opgehaald.
Zet je afval de avond voordien buiten. De ophalers starten hun ronde al om zes uur ’s ochtends.
Zet je afval in het zicht. Zorg ervoor dat de ophalers het afval goed zien. Verstop het dus niet achter een muurtje of een haag.
Afval dat niet correct is aangeboden, krijgt een rode sticker en de ophalers laten het staan. Je moet het afval dan binnenhalen, de fout corrigeren en bij een volgende ophaling opnieuw buitenzetten.
Vragen? Contacteer Limburg.net via www.limburg.net/meldingen of info[!]limburg.net.

Nieuwe vennootschap: 4Fulfilment

Maandag 2 januari 2023
Wahdat Farhad (38) uit Neerpelt heeft de besloten vennootschap 4Fulfilment opgericht met zetel aan de Heerstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het bouwen, renoveren en verbouwen van woningen en appartementen, vloer- en tegelwerken, elektriciteitswerken en schrijnwerkerij.

De Bosuil heeft nieuwe uitbaters

Maandag 2 januari 2023
Pelt - De Bosuil heeft nieuwe uitbatersZoomSinds nieuwjaarsdag heeft De Bosuil in SHLille nieuwe uitbaters: Johan Dekens en Diana Muytjens. Ze kregen de sleutels overhandigd door Bosuil-voorzitter Jan Triki (foto).

Jo Van Praet overleden

Maandag 2 januari 2023
Pelt - Jo Van Praet overledenZaterdag is apotheker Jo Van Praet overleden, de echtgenoot van Lila Somers. Hij was afkomstig van Hingene en werd 86 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Online condoleren: www.uitvaartzorg-severens.be.

Lei Hertogs overleden

Maandag 2 januari 2023
Op 31 december is Lei Hertogs overleden, de weduwnaar van Margriet Vandijck. Hij was geboren in Neerpelt en werd 93 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in de Houtmolenstraat in Pelt.

Maddy Vander Wielen overleden

Maandag 2 januari 2023
Pelt - Maddy Vander Wielen overledenOp 31 december is Maddy Vander Wielen overleden. Zij werd geboren in Sint-Huibrechts-Lille en werd 91 jaar.

Nieuwe vennootschap: AC Technics

Maandag 2 januari 2023
Christof Aendekerk (36) uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Aendekerk Christof Technics, verkort AC Technics, opgericht met zetel aan de Hoge Wegel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de installatie van industriële machines, de reparatie van elektronische en optische apparatuur, algemene reiniging van gebouwen, oppervlaktebehandeing van metalen en de verhuur van roerende goederen.

Nieuwe vennootschap: Curapet

Maandag 2 januari 2023
Olivier Peeters uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Curapet opgericht met zetel aan de Ringlaan. Doel van de vennootschap: het uitbaten van een dierenartsenpraktijk.

Zebracinema: 'Corsage'

Maandag 2 januari 2023
Pelt - Zebracinema: 'Corsage'Zoom"Corsage" - Marie Kreutzer - Oostenrijk - 2022 - 115'
De Oostenrijkse keizerin Elisabeth baadt in luxe, maar ze voelt zich eenzaam. Ze gaat de strijd aan met het letterlijke en figuurlijke keurslijf die de keizerlijke rol van haar vergt. Wanneer de muren van het paleis steeds dichter op haar insluiten, probeert ze vol overgave een uitweg te vinden. Naast een eigenzinnig kostuumdrama is deze Oostenrijkse film ook een herinterpretatie van een historische figuur. In tegenstelling tot de iconische trilogie Sissi – die van Romy Schneider een ware ster maakte in de jaren ‘50 – kiest de cineast voor een franjeloos, minder in bladgoud gehuld portret van de keizerin. Een verrassend portret dat doet denken aan zowel ‘Spencer’ van Pablo Larrain, als aan ‘Marie-Antoinette’ van Sofia Coppola.
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Van twieë petatte

Maandag 2 januari 2023
Pelter Hükske
Pelt - Van twieë petatteZoomHey, we sture ullie nog mer es oas bèèste wense vur ’t joar 2023: De’t now joar ullie brèngt boe’t op oan kumt. Degge gezoond mugt bliêve, degge plezier het in ’t lève, en vuraal veul wermte en vriendschap. En now en daan en ürke geluk - mè de groeëte en de klèèn dinge van alle daag. En we dün er toch mer es e klèè mopke bei, vur nie stil te valle: e mopke over twieë petatte.
Twieë petatte kome mekoar tegen oppe mêrt. Ze hawwe mekoar aal nie mieër gezien van tün ze oêt gedoan woorte… Lüstert. En had ullie goe, eh! Tot tekomede móndig! Fons 
(Fons Tuyaerts)
Vincent Hoeben (27) uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Tuinaanleg Vincent Hoeben opgericht met zetel aan de Donkerstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het ontwerpen van tuinen en parken, landschapsverzorging, het snoeien van bomen en heggen en groot- en kleinhandel in tuinmaterialen.

Een omgekeerde nieuwjaarsbrief

Zondag 1 januari 2023
Het is een jaarlijkse traditie op 1 januari dat een ambassadeur van de Grootouders voor het Klimaat - dit jaar is dat Kathy Lindekens - haar of zijn wensen en goede voornemens aanbiedt aan de jongeren. Een omgekeerde nieuwjaarsbrief dus. Vorige jaren werden gelijkaardige nieuwjaarsbrieven voorgelezen door jeugdschrijver Marc De Bel (2020), jeugdauteur Linda Van Mieghem (2021) en acteur Warre Borgmans (2022). De nieuwjaarsbrief van Kathy vindt u hier.

Gelukkig nieuwjaar!

Zondag 1 januari 2023
Pelt - Gelukkig nieuwjaar!Zoom2023 - een sprong in het onbekende, in vele opzichten. Zullen we er maar het beste van maken? We wensen iedereen een fijn nieuw jaar!
18/04

Lara, hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. maak er een leuke dag van en geniet. Dit wensen u vake en moeke .

Boudewijn en Anita Leyssen-Cardinaels
08/04

Het was een mooie viering van je vormsel gisteren. Het feest was gezellig en de tent,die stond er gewoon bij. Stralende dag en stralende gasten konden zalig genieten in de tuin.

Oma en opa Laing Vanmierlo
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt