De leerlingen van Campus Vox beleefden gisteren een superleuke namiddag. Geen les, wel een namiddag lang genieten van muziek. En niet zomaar muziek, de artiesten die er kwamen optreden hadden zij zelf mogen uitkiezen, en dat waren niet van de minsten: Exception, Ian Thomas, 5napback en Lil Kleine. Allemaal in het kader van de
Stressfactor. En de enige Noord-Limburgse school die de Stressfactor dit schooljaar mocht ontvangen was…
Campus Vox in Pelt.
Meer foto's - YouTube filmpjeIn 2003 begon dat als TMF Stressfactor, met 8 festivals op middelbare scholen. Maar dat groeide uit tot iets veel groter, met nu jaarlijks 24 scholen verspreid over Vlaanderen en Nederland die de ‘Stressfactor’ mogen ontvangen
Hoe komt het dat de Stressfactor net in Pelt komt? Dat is het resultaat van een positieve beoordeling van het dossier dat de school hier vorig schooljaar voor heeft ingediend, zo vertelt
Sara Schoofs ons. Dat dossier bestond voornamelijk uit een promotiefilmpje en een uitgebreide aanvraag. In zo’n ‘sollicitatie’ moet de school de organisatie ervan weten te overtuigen dat ze volgend jaar naar hen komen. Directie, leraren én leerlingen slaan daarbij de handen in mekaar, en eigenlijk zijn het de leerlingen die vooral de organisatie in handen moeten nemen, gaande van communicatie, stagehulp, security en catering. En wellicht heeft net die leerlingenparticipatie de organisatie overtuigd om naar Pelt af te zakken. Het festival is eigenlijk betalend voor de leerling (15 €), aldus Sara, maar de school organiseert al een jaar lang activiteiten, zoals snoepverkoop en samenwerking met lokale ondernemers, zodat de kosten kunnen gedrukt worden, en in het beste geval kan het zelfs een gratis festival worden.
Directie en leerlingen hebben de aanvraag al direct ondersteund, hoewel het natuurlijk een hoop werk met zich mee brengt. Zo stelt Katrien Kreemers, binnen de school verantwoordelijk voor de duale leerjaren. Maar de school wil vooral een warme school zijn, waar het welzijn, maar ook de betrokkenheid van de leerlingen centraal staat. In die zin was deze organisatie geen opgave, er werd zelf naar uitgekeken met het ganse team. In die zin werd het ook een soort teambuilding voor directie en leerkrachten.
Op onze tocht op de ‘festivalweide’ botsten we op Nia Azizi, die het wel héél gezellig vond op de campus hier. Helaas eindigt het voor hem na 7 jaar binnen iets meer dan een maand, hij gaat het missen want het was toch zo’n leuke school. Hij aanziet het ‘festival’ dan maar als een afscheidsfeest. Hij had alvast een plaats op de eerste rij gereserveerd voor het laatste optreden, dat van Lil Kleine.
Directeur van Campus Vox Björn Desair verklaart dat het idee om zich in te schrijven voor de Stressfactor van het leerkrachtenteam kwam. Die hadden via sociale media gezien dat het wel heel leuk zou zijn als zo iets ook naar Pelt zou komen. Uiteraard is hij trots dat zij de enige school zijn in Noord-Limburg die het evenement mochten ontvangen, zo trots zelfs dat hij ook de zustercampussen van Leopoldsburg en Lommel uitnodigde om het mee te maken. Het evenement wil bevestigen dat de school ook ‘een warme school’ is, en met het project willen ze ook hun pedagogische visie in de kijker zetten, van de leerlingen wordt immers verwacht dat ze een actieve bijdrage leveren. Zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en samenwerking zijn dan ook de belangrijkste pijlers van de school, en dat kunnen ze aan de hand van dit project mooi in de praktijk brengen. Het ging ook vrij vlot om die leerlingen te laten meewerken, bedoeling was immers hen in te zetten al naargelang hun expertise, en dat is goed gelukt, aldus de directeur.
We spraken ook met enkele leerlingen voor wie het deze namiddag niet alleen genieten was, maar ook werken. Want zij hebben een functie op zich genomen sinds zij in januari vernamen dat de Stressfactor naar Pelt zou komen. Niels van Hoek, student Latijn-Moderne talen, is vandaag ‘stage-manager’. Hij moest er voor zorgen dat alle artiesten op tijd binnen en buiten zijn. Het was voor hem leuk om het project mee te organiseren, zeker voor ervaring vatbaar, aldus Niels.
Cody Verdyck volgt dezelfde richting als zijn collega-stagemanager Niels. Waarom net hij en Niels de functie van stagemanager kregen toebedeeld? ‘Omdat ze de twee leukste gasten van ’t school zochten, en dat zijn wij’, aldus Cody. Wat hen beiden zeker is bijgebleven is dat ze een dag in het Sportpaleis hebben mogen doorbrengen, waar hen werd toegelicht wat er allemaal bij zo’n organisatie komt kijken. De rondleiding in het Sportpaleis, waar ze al wel eens in het publiek stonden, was zeker de moeite.
Neel Steensels, leerkracht, heeft al wel veel ervaring in het organiseren van soortgelijke evenementen, die ervaring deed hij op bij de Chiro van Hamont. “We hebben een supercool promo-filmpje gemaakt”, aldus Neel. ‘Mogelijks op basis daarvan de school geselecteerd, en vanaf september zijn we elke week een keer samen gekomen om alles te bespreken en te regelen’. Ook hij ervaarde dat er een groot enthousiasme was bij de leerlingen om het gebeuren mee te helpen ondersteunen. En zo werd de verbinding met de leerlingen nog sterker, zo bevestigt Neel. ‘We zijn niet de grootste school, maar wel een heel warme’. En met zo’n fijne collega’s, zo gaat Neel verder, voelt het niet aan als werken, maar eerder als een hobby.
Exception was de dj die de namiddag achter zijn draaitafel muzikaal mocht opstarten. De leerlingen hadden juist hun frietje op, en dus kwamen die wat trager op gang, maar lang duurde dat niet of de eerste rijen op het podium waren bezet. Ian Thomas is terug van even weggeweest, zijn optreden op het podium duurde even langs als de selfie- en handtekeningensessie achteraf. 5napback (je mag dat als Snapback uitspreken) kreeg een opgewarmde weide voor zich, maar hij ging er zo stevig tegenaan dat de wijzer op de schaal van Richter in Pelt gevaarlijk naar rechts ging overhellen. Net zoals de draaitafel overigens. Toen Gerben Tuerlinckx (content creator en mediapersoonlijkheid) hem op het podium kwam vervoegen en op het publiek begon in te spelen, ging het Vox-dak er helemaal af. En dan was het aan Lil Kleine, die kwam een tiental minuutjes voor de start van zijn optreden toe, wat menig lid van de organisatie een zucht van verlichting deed uiten. Toen bleek overduidelijk dat hij de ster van de dag was, maar om 15u30 ging de schoolbel en zat de Stressfactor er op.