Neerpelt
"Dag Internetgazet,
De drie maanden dat ik me al op Peruviaanse bodem bevind zijn omgevlogen. Hoog tijd dus om een kort bericht achter te laten over de activiteiten van onze vzw Hijos del sol.
Afgelopen maanden waren van hard labeur en lang niet alles verliep vlekkeloos. Onverwacht goed gaat het in mijn eigen tehuis voor jongvolwassenen. De leefgroep bestaat uit 8 meisjes die hard hun best doen iets van het leven te maken. Ze combineren studie met werk terwijl ze ondertussen het hele huishouden runnen. Jammer genoeg loopt de
kippenkweek waar de meisjes me helpen iets minder. De eerste 2000 kuikentjes zijn uitgegroeid tot heuse braadkippen maar jammer genoeg zit de prijs van de kippen deze weken op de bodem. Geen winst, gelukkig ook geen verlies. Het belangrijkste is dat we verder kunnen kweken en dat de jongeren op deze manier aan werkervaring bijwinnen wat erg noodzakelijk is. Jaren in een tehuis doorbrengen, zorgt voor een sociale achterstand op alle vlakken. Samen proberen we deze achterstand in te halen wat niet vanzelfsprekend is. Hoe langer hoe meer besef ik dat hulpverlening in ontwikkelingslanden niet materieel gericht moet zijn maar vooral moet geconcentreerd worden naar de personen op zich. Als zij geen eigenwaarde ervaren, geen zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen tonen, heeft opbouwwerk geen enkele zin.
Jammer genoeg wordt in het eerste tehuis te weinig aandacht gegeven aan de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren zelf. Dit steekt me vaak tegen, het basisidee in Peru blijft oppervlakkig gericht op beschermen en verzorgen. Zelfontwikkeling staat er niet altijd centraal. Door een hernieuwde wetgeving krijgen onze jongeren hier steeds minder vrijheden wat hun sociale achterstand nog groter maakt. De regering dekt zich in door te verkondigen dat de wetten de veiligheid van de minderjarige ten goede komen. Toch blijf ik me inzetten om de jongeren zo goed mogelijk voor te bereiden op het leven buiten de muren van het tehuis.
Met het ingezamelde geld kochten we voor alle jongeren
nieuwe matrassen - de oude waren helemaal doorgelegen. Na een brute overval besloten we toch maar budget uit te trekken om de muren die voor een stuk door de aardbeving beschadigd waren, te herstellen en hoger op te trekken. Jammer dat er ook geld in de veiligheid van de kinderen gestoken moet worden, geld dat veel nuttiger zou gespendeerd kunnen worden. Maar in een land als Peru wordt vaak nog gemoord voor een luttele sol. Veiligheid is en blijft een probleem.
Morgen vertrek ik een week naar Ayacucho. Doel van de reis is een intensieve training te geven in een jongenstehuis aan de jongeren die op punt staan het tehuis te verlaten. De cursus die we ontwikkeld hebben rond persoonlijke ontwikkeling willen we in zoveel mogelijk tehuizen in Peru verspreiden. Ook voor mij wordt het even aftasten hoe een totaal verschillende bevolkingsgroep, op acht uur reizen van mijn dorp, gaat reageren op deze cursus. Want een probleem in een enorm groot Peru blijft het numerieke aantal etnische groepen.
Dank aan alle mensen die ons steunen, we houden jullie op de hoogte…
Kris Lantin."