Overpelt
Bij Mater Dei wordt komend weekend het ‘Pelter Kloosterkoekje’ gelanceerd: een krokant, zoet koekje dat smaakt
naar alles waarmee het voormalige Ursulinenklooster wordt geassocieerd. Je proeft
pruimenlikeur om te verwijzen naar de vele pruimenbomen die de
kloostertuin rijk was, walnoten en kruidkoek, ingrediënten die
verwerkt worden in zeer veel kloostergebak. Een echt kloosterkoekje en
echt Limburgs.
Aanleiding voor die lancering is de viering van het honderdjarig bestaan van de kapel van het klooster. Die werd in 1910 plechtig in gebruik genomen. 100 jaar van beton, betovering en bezinning en nu met de grote vraag: wat kan deze kapel betekenen voor Overpelt en/of voor de school? "Zoals 100 jaar geleden gekozen werd voor een grotere kapel met een vernieuwende bouwconstructie, zo moeten er nu keuzes gemaakt worden waarmee men dit geklasseerd monument in eer kan herstellen en er een nieuwe bestemming aan kan geven," zegt directrice Mieke Molemans van Mater Dei.
Het feestprogramma vermeldt op zaterdag 1 mei om 10u een feestmis, om 11u een academische zitting gevolgd door een receptie, en om 20u een verbroederingsconcert in het kader van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd.
Op zondag is er van 10 tot 17u opendeur, met een tentoonstelling, een rondleiding, muziek, enzomeer. De rondleiding gebeurt door gidsen van het Genootschap voor Geschiedenis en Volkskunde. Het Genootschap zorgde ook voor een tentoonstelling met oude foto’s en informatie. Foto’s en geschiedenis in zakformaat liggen klaar voor elke bezoeker.
Verder is er voor jongeren een spel uitgedacht:‘Sjerlok, de kapeldetective’, met de bedoeling hen te doen nadenken over een toekomst voor de kapel.