Neerpelt
Het nieuwe huis is woonklaar en op elf november 1929 heeft de muilezelhuifkar van Moens ons met hebben en houden van de Kanaalstraat naar de Statiestraat gevoerd.
Naast dat grote herenhuis van de blinde vrederechter.
Ons nieuwe huis… met die eerste steen… nog zonder naam!
Mooi, zegt moeder, maar onze bouwgrond is gelijk een broekenpijp, ’n boksepiep’: breed voor aan de straat en smaller aan het uiteinde. En in huis is er nog veel werk te doen van poetsen, verven en behangen. Het is nog vochtig binnen en het geurt naar kalk en gips. En de afsluiting van de kippenren moet gerepareerd worden want die muilezel heeft een van de palen omgereden. En er moet nog een inrijpoort komen aan de oprit en het tuinpad moet nog aangelegd worden en die overhangende takken van die bomen en struiken van de blinde juge nog snoeien en je mag niet verder de tuin inlopen want daarachter stroomt wild de Dommel want er is veel water gevallen en het Haspershoven staat half onder water zoveel heeft het geregend en vader moet maar een afsluiting zetten zodat jullie niet naar de Dommel kunnen.
Verdrinken? Stiekem sluip je dan eens naar de rivier. Je blijft op afstand naar die woest kolkende waterstroom staan kijken tot vader je sakkerend aan je oren trekt en mee naar huis sleurt en dat is de eerste en de laatste keer en anders ga je wat meemaken. Wie niet horen wil moet voelen en wie de roede spaart haat zijn kinderen zegt hij tegen moeder.
Avondeten en naar bed.
Je hebt nu een eigen slaapkamer aan de voorzijde van het huis, kleine kamer, breed bed, lavabomeubel met lampetkan en waskom, nachtkastje met pispot en zelfs een eigen wekker, gekregen van oom Pa. Want morgenvroeg om half zes opstaan, dan is het nog donker en door de Groenstraat en het gengske naar het klooster aan de meisjesschool, de mis dienen, en dan terug naar de Statiestraat ontbijten, spek in de pan, en weer naar school. Je loopt voortaan door de Heerstraat naar het huis van Hem en dan met Piet en Govert door het paadje en de kerkhofweg naar de school in de Kanaalstraat.
Samen op het derde leerjaar bij meester Theeuwis.
Lvpk.