Neerpelt
Advocaat Emilius Josephus Theodorus Wilhelmus Seyens had de grond door erfenis verkregen: een vijfde geërfd van zijn moeder Emilie Noots, echtgenote van Adriaan Seyens, en vier vijfden door afstand van zijn oom Henri Noots.
Hij huwde in 1909 te Antwerpen met dame Aline Emilia Leontina Wauters, dochter uit een Franstalig haute-bourgeoisie-gezin van de Scheldestad.
Je bent jong, je hebt een mooi beroep, je hebt een lieve echtgenote, je hoopt op veel kinderen, en dus bouw je een huis.
Bouwen op dat grote stuk grond dat je geërfd hebt vooraan in de Statiestraat waar de Dommel speels kronkelend de grens trekt met het Haspershoven.
Je wilt een groot herenhuis met advocatenpraktijk en veel kamers voor je kroost.
Je bouwt je huis steil genoeg om geen probleem te hebben als bij onweer de Dommel met wildwater de Statiestraat overstroomt. De kelders half bovengronds en een trap van acht arduinen treden aan de voordeur.
Een hooghuis in rode brikken met witte muurpanden en getraliede kelderramen en steile trappen naar de voordeur, een vijfhoekige erker aan de straatzijde en een tien treden hoog terras aan de tuinkant.
Machtige schouwen in de zijgevels en zwart gesinterde stenen als versiering in de vensterbogen en in de fries .Een huis vol sierlijke art-nouveau-trekjes: rozetten in de smeedijzeren balustraden, fleurig glas-in-lood in de tuinramen, fraai stucwerk in plafonds en in de lijsten van de hoge binnenmuren, elegant geciseleerd geelkoperen beslag aan alle deuren en vensterramen.
Centrale verwarming, gietijzeren radiators met bloesemmotief en waterleiding met krachtige perspomp in de keuken en grote reservoirs op zolder. Lichtgasverlichting in alle vertrekken.
En daar omheen een ruime Engelse landschapstuin, ontworpen door tuinarchitect Michiels van Scherpenheuvel. Een tuin met oude eikenbomen, jonge beuken en treurwilg, perken vol bloemende sierplanten en een krans van vurige rododendrons rond de woning en een moestuin met fruitbomen ginder langs de kronkelende Dommel.
Maar het huwelijk van Emile Seyens met Aline Wouters blijft kinderloos.
Advocaat wordt vrederechter.
De vrederechter krijgt een ernstige oogziekte en is op korte tijd volledig blind.
In het fiere hooghuis raakt de centrale verwarming defect.
Cette maison… c’est une véritable glacière…vindt Madame…!
Een ijskoud huis!
Verhuizen dus naar hun appartement in de Lange Leemstraat in Antwerpen. Alleen in de warmere maanden wonen ze nog in de Statiestraat.
1940.
De Duitse Wehrmacht rukt op Pinksterzondag 12 mei ons dorp binnen, vindt het leegstaande huis, bezet het en installeert er een
Ortskommandantur.
Begin juli rijdt er weer een taxi uit Antwerpen voor. De heer en mevrouw Seyens stappen uit. Gewapende schildwacht aan de poort laat hen niet door. Er komt een
Oberst bij. Heftige discussies, de burgemeester wordt erbij gehaald. Tevergeefs, het echtpaar mag zelfs geen voetje zetten op zijn eigen grond.
De blinde juge is daarna nooit meer in Neerpelt geweest.
Op 26 december 1943 is hij in Antwerpen gestorven en begraven.
Lvpk.