Overpelt
Morgenavond om 20u. heeft in de Muzezaal van Palethe de eerste vergadering in Noord-Limburg plaats over de verwijdering van zinkassen bij particulieren. Vroeger werden die zinkassen, een restproduct uit de zinkovens, immers gebruikt om wegen, opritten, tuinpaden… te verharden. Dat was toen niet zo'n goed idee, want nu is men er achter gekomen dat de aanwezigheid van zinkassen kan bijdragen tot verhoogde opname van cadmium bij de bewoners. Daarom zullen deze zinkassen, waar nodig, worden verwijderd. Burgemeester Jaak Fransen, tevens bevoegd voor milieu, spreekt van een éénmalige kans en raadt de inwoners aan, gebruik te maken van de mogelijkheid om hun eigendom te laten saneren.
Het Vlaams Gewest en Umicore sloten in 2004 een overeenkomst voor het onderzoek naar de aanwezigheid van zinkassen op particuliere terreinen en de verwijdering ervan. De kosten van het onderzoek en de saneringen zullen door het Vlaamse gewest en Umicore worden gedragen. Een eerste project in die zin wordt uitgevoerd in de gemeenten Lommel, Balen, Overpelt, Neerpelt en Mol-Wezel/Rauw. In een volgende fase komen ook de omliggende gemeenten aan bod.
In een eerste fase worden alle betrokken inwoners opgeroepen om een meldingsformulier in te dienen wanneer ze weten of vermoeden dat er zinkassen zijn verwerkt op hun terrein. Zo'n meldingsformulier zat onlangs in de brievenbus. De milieudienst verzamelt alle meldingsformulieren, bekijkt of ze volledig zijn en bezorgt ze aan de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij). In een tweede fase worden alle terreinen die werden “gemeld”, bezocht door een erkend bodemsaneringsdeskundige. Deze onderzoekt het terrein, stelt vast of er zinkassen aanwezig zijn en of ze onbedekt zijn. In een derde fase zullen de percelen waar daadwerkelijk zinkassen aanwezig zijn die onvoldoende permanent afgedekt zijn, worden afgegraven. Dit wil zeggen dat de vervuilde bodem wordt weggehaald en wordt vervangen door zuivere grond.
Alle inwoners uit het betrokken gebied kregen dus een infobrief in de bus waarin het project wordt toegelicht. Tegelijk zat daar het formulier bij waarmee de (eventuele) aanwezigheid van zinkassen kan gemeld worden. Om op zoveel mogelijk vragen een antwoord te geven, organiseren de OVAM en Umicore, in samenwerking met de gemeenten, diverse infoavonden waarop het project uitgebreid zal toegelicht worden en bewoners vragen kunnen stellen. Dat gebeurt dus morgen/donderdagavond in Palethe.
Burgemeestser Jaak Fransen: “Ik wil er de mensen op attent maken dat dit wellicht een éénmalige kans is. Dit project van afgraving moeten we met beide handen grijpen. Daarom raad ik de mensen ten zeerste aan om in te gaan op dit aanbod en de eventuele aanwezigheid van zinkassen te melden.”