"Nu moet ik weer denken aan die donkere herfstochtenden, als ik 's morgens rond 5 uur naar Hubert Lehaen fietste en ik samen met hem in zijn auto naar l'Escaille in Hamont mocht, om vogels te helpen ringen. Boeiende tijden... Ik denk dat ik toen 11 jaar was. Ik vergeet nooit dat er daar in die Hamontse weiden ineens boven ons veel geruis was in de dichte ochtendmist, van kraanvogels die iets verderop hadden overnacht." Dat zei vanmiddag een van de mensen die in het Casino in Overpelt uitgenodigd waren op de presentatie van het prachtige boek
‘Vogels ringen in Limburg. Een analyse van geringde en teruggemelde vogels in Belgisch Noord-Limburg gedurende de periode 1956-2008’.
Want dat boek is één groot eerbetoon aan het werk dat de betreurde
Hubert Lehaen meer dan 50 jaar geleden startte: het ringen van vogels. Daaruit is onder zijn leiding de
Vogelwerkgroep Noord-Limburg ontstaan. Vandaag de dag is die nog actief; ze bestaat uit 13 actieve ringers, een aantal aspirant-ringers en hun assistenten.
In een periode van ruim 50 jaar zijn er door Hubert Lehaen en zijn
volgelingen meer dan 700.000 vogels - van 180 verschillende soorten - geringd. Zorgvuldig werd telkens bijhorende informatie zoals leeftijd, sekse, vleugellengte en gewicht genoteerd in een periode van ruim 50 jaar. 7.000 vogels, dus 1%, werden later terug gevangen op andere plaatsen. Een paar mooie weetjes:
- De trekkampioen is
een boerenzwaluw uit Botswana, die daar geringd werd en hier getraceerd werd na een vlucht van... 8 000 km!
- In 1963 werden in Vlaanderen nog 15 miljoen vogels gevangen voor volières, handel, om op te eten, voor de lol. De vangers van toen zijn nu nog steeds vogelvangers, maar dan voor de wetenschap en kennisvergroting.
- Sijsjes worden vrijwel uitsluitend gevangen door ze te lokken met pinda's die zitten in
oranje zakjes...
Het boek, samengesteld door Carlo Van Seggelen en Paul Van Sanden met medewerking van Karel Van Endert, telt 244 pagina's en heelwat prachtige foto's, waarvan Hubert Lehaen er verscheidene maakte. Eigenlijk is het boek - dat in de handel 32 euro kost - een primeur. Nog nooit werd voor België en het Nederlandse binnenland zo’n compleet beeld geschetst van de trek van vogels op basis van ringgegevens.
De lay-out gebeurde door de grafische dienst van de Provincie Limburg. Gedeputeerde van Leefmilieu Frank Smeets was dan ook zo fier als een gieter. Hij noemde deze inventarisatie "van onschatbare waarde voor Limburg."
Foto: de
grauwe kiekendief, een foto van Hubert Lehaen, uit het boek.