De zomer is halfweg. Terrassen zitten vol, de zomeravonden lonken, de festivals zorgen voor onuitwisbare herinneringen. Vaak is alcohol dan niet ver weg. Politie CARMA roept op tot waakzaamheid. “Genieten van een glas kan. Maar kruip daarna niet meer achter het stuur,” zegt woordvoerder Steve Michiels.
Een aperitiefje, een biertje op een festival of een wijntje op het terras. Veel mensen denken dat eentje geen kwaad kan. Toch onderschatten we vaak het effect van dat ene glas. Je concentratie daalt, je reactiesnelheid vertraagt en je zelfvertrouwen stijgt.
Zelfs met een alcoholgehalte van 0,2 promille vertraagt je reactiesnelheid al. Bij 0,5 promille is de kans op een dodelijk ongeval 2,5 keer zo groot. Wie 1,5 promille op heeft, loopt 16 keer meer risico. Dat is gebleken uit onderzoek van het Belgisch Instituut Voor de Verkeersveiligheid.
Daarnaast maakt de zomer ons nog vatbaarder voor alcohol. Veel mensen weten dit niet, maar door warm weer word je nog sneller dronken. Warmte zorgt ervoor dat je bloedvaten uitzetten. Alcohol doet hetzelfde. Daardoor verspreidt de alcohol zich sneller in je lichaam en dus ook in je hersenen. Hierdoor voel je je minder onder invloed dan je werkelijk bent. Met alle risico’s van dien.
Politiezone CARMA voerde in juni 868 alcoholcontroles uit in het kader van de zomer-BOB-campagne. 56 bestuurders bliezen positief. Wat opvalt: de meeste positieve testen gebeurden ’s avonds of in het midden van de nacht, na een feestje, festival of terrasje. Bestuurders denken dan vaak dat ze al voldoende tijd hebben laten voorbijgaan. Maar hun lichaam is nog niet hersteld. Alcohol breek je niet af op gevoel.
“Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar zien we een opvallende stijging. Geen massale piek, maar 56 mensen die met een glas te veel achter het stuur kruipen, dat zijn er nog altijd 56 te veel,” klinkt het bij de politiezone. Het percentage positieve ademtesten steeg van 2,6% vorig jaar naar 6,4% dit jaar: ruim een verdubbeling.
Wie met te veel alcohol op rijdt, riskeert een stevige boete en een rijverbod. Om nog maar te zwijgen over het risico op een ongeval, met zware gevolgen voor jezelf, je passagiers of andere weggebruikers.
Sommige mensen ervaren een alcoholcontrole nog altijd als hinderlijk. Alsof de politie hen wil tegenhouden om te genieten van hun vrije tijd. Maar dat klopt niet.
“Onze controles zijn geen pestmaatregel,” zegt woordvoerder Steve Michiels. “Ze zijn er om levens te redden. Misschien wel dat van jouw kind, van je beste vriend of van jezelf. Maak de enige juiste keuze: drink niet als je rijdt.”
Politie CARMA roept op om op voorhand afspraken te maken. “Spreek bijvoorbeeld af wie BOB is, voorzie een taxi, neem het openbaar vervoer, of kies ervoor om ter plaatse te overnachten. Alles is goed, zolang je maar niet alcohol en rijden combineert,” geeft de woordvoerder mee.
“Samen zorgen we voor een zomer met minder positieve ademtesten. Want ook veilig thuiskomen is genieten,” besluit Steve Michiels.