Gisteren is in het complex van The Max in Zolder het Mijnwerkerscafé geopend. Het café is bedoeld als ontmoetingsplek voor ex-mijnwerkers, want voor eigenaar en mijnwerkerszoon Tamer Cankurtaranoglu is het belangijkk dat we ons mijnverleden in Limburg blijven herinneren. "Het is een eerbetoon aan de duizenden mijnwerkers die in vreselijke omstandigheden in de ondergrond hebben gewerkt, net als mijn vader en broer. Het zijn als helden die tegen de natuurkrachten moesten vechten. Daarom kunnen ze hier met hun families samenkomen en ook bijvoorbeeld feestjes geven. Maar uiteraard is iedereen welkom."
Het Mijnwerkerscafé werd niet toevallig geopend op het feest van Sint-Barbara. "Veel mijnwerkers vonden kracht bij haar om te blijven werken". Ondertussen zijn binnen The Max nog andere projecten in afwerking, het volgende wordt wellicht het jazzcafé.
Namens Visit Limburg benadrukte Liesbeth Kees - die door gedeputeerde Igor Philtjens was afgevaardigd - het belang om het mijnverleden in Limburg een permanente plek te geven en dat initiatieven als dit daar een belangrijke rol in spelen. Niet toevallig is ze trouwens zelf ondertussen projectdirecteur van het toekomstige mijnbelevingscentrum Mineset in Beringen. Het Kolenspoor tussen Beringen via Zolder, Houthalen, Genk en Maasmechelen zal een belangrijke verbindende rol spelen voor het mijnwerkersverleden in ere te houden.
De Diestse Kunstfotograaf Martin Verheyden - die in het Mijnwerkerscafé foto's rond diversiteit en mijnwerkers exposeert - vertelde hoe bij het fotograferen de verbondenheid van de koolputters met de mijn duidelijk bleek en hijzelf werd opgenomen in hun gezelschap. (foto's Roman Martyka)