
Een ronde langs de 'Fata Morgana-locaties' leert dat de sfeer opperbest is. In zaal Pax wordt duchtig gerepeteerd door de mariachi's (Mexicaanse orkesten). Eerst nog aarzelend, maar na de intrede van een echte mariachigroep uit Antwerpen kwamen de muzikanten los. De mariachi's repeteren Guantanamera, zowat de best gekende Cubaanse song. Een liefdesliedje - hoe kan het ook anders - over een meisje van Guantanamo. Het nummer staat op de speellijst van veel mariachi's en is dus ook bij de Mexicanen "ingelijfd". Zangers en muzikanten zijn overigens nog steeds welkom, melden Heidi en Heidi.
Aan de inkom van het Dommelhof wordt een kopie gemaakt van Historia de Mexico, een immens groot schilderwerk van Diego Rivera dat een stukje Mexicaanse geschiedenis uitbeeldt. Gelukkig hebben de schilders een technologisch hulpje: een printer print de contouren op de panelen. Maar desondanks is het zweten geblazen om de muurschildering van 270 vierkante meter tegen zaterdag klaar te krijgen. Tussen de schilders ook Neerpelts racetalent Niels Lagrange, die ook goed met een verfborstel kan omgaan.
Druk is het ook aan de Scoutsrally, waar een Mexicaanse tempel verreist die er nu al indrukwekkend uitziet. Aan de overzijde: treinbielsen in de grond, een "nepbos" om hangmatten op te hangen. Presentator Stef Goosens lag overigens op de grond bij het uitproberen van zo'n hangmat, dus nog werk aan de winkel voor het hangmat-team.
En hoe staat het met de pinata's (foto)? Pech voor Sunilla, de kindersurprises uit papiermaché bleken niet sterk genoeg, eens gevuld met snoep. Haar ploeg werkt aan een verbeterde versie.