Vanaf volgend jaar gaat de Achelse heemkundekring zijn tijdschrift
'De Achelse Kapetulie' uitgeven in
vierkleurendruk. "2013 is een jubileumjaar voor onze kring omdat we dan een kwarteeuw lang de lezers van heemkundige wetenswaardigheden op de hoogte houden," zegt voorzitter Harrie Stienaers in het voorwoord van het tijdschrift dat eerstdaags bij de abonnees in de brievenbus valt . "Nog voor het invoeren van de euromunt in 2002 bleef de prijs van een abonnement onveranderd op € 10,00. Door de jaarlijks toenemende kosten voor het drukwerk en de hogere prijs voor kleurendruk zijn we genoodzaakt het abonnement voor 2013 op € 12,50 te brengen."
In de decemberuitgave heeft redactiemedewerker René Winters uitgezocht
welke bakkers in Achel 'zoete broodjes' bakten in het Bergeind, thans Thomas Watsonlaan. De aanleiding hiertoe was het 50-jarig bestaan van de familiale bakkerij Schuermans. De aanzet voor een bakkerij in de 'Bergien' kwam er door de Tweede Wereldoorlog.
Rijksarchivaris Rombout Nijssen schreef een artikel over
'Wonen en werken in Achel, anno 1843'. De inhoud van deze studie is gebaseerd op het dossier van de administratie van het kadaster samenstelde in 1843, met het oog op het vaststellen van de omgevingsfactoren die de waarde van het onroerend goed in Achel bepaalden.
Geert Stevens belicht in zijn artikel het leven van
soldaat Petrus Verweyen, de eerste Achelaar die op 6 mei 1915 aan het IJzerfront sneuvelde. Vooraleer te sterven op het 'veld van eer' was Verweyen meermaals zwaar gewond tijdens andere gevechten. Door de militaire overheid werd hij voorgedragen voor een postume eervolle onderscheiding voor zijn moed en zelfopoffering.
Foto: bakker Nol Schuermans en Ida Reyners, jaren geleden, met voor hen een héle oude BMW.
(Foto heemkundekring).