Het overige nieuws

Ondertussen, in Slovenië...

Vrijdag 31 augustus 2012
Op de eerste dag van het Europese kampioenschap rivierafdaling in het Sloveense Solkan hebben de twee leden van NWC al mooie resultaten neergezet. Alhoewel de wedstrijden door onweer tijdelijk werd stilgelegd gingen ze toch alle van start. Op de individuele klassieke afdaling van de rivier Soca werd Artuur Peters (Hechtel-Eksel) knap 6de en Jan Plas (Hamont-Achel) 11de. Later op de dag werd nog de ploegenwedstrijd sprint afgewerkt waarbij de NWC-ers samen met Mechelaar Bram Sikkens knap 7de werden in de landenrangschikking. Morgen/zaterdag staat nog de ploegenkoers op de klassieke afdaling op het programma en zondag wordt het EK afgesloten met de individuele sprint-afdalingswedstrijd.

Zondag koetsendefilé in Bocholt

Donderdag 30 augustus 2012
Ter gelegenheid van het 850-jarig bestaan van Bocholt willen de Goolderkoetsiers zondag hun mooiste antieke koetsen presenteren op een défilé door het centrum van Bocholt. De koetsen worden voorgesteld aan het publiek rond 14.00 u. in het centrum. Er zal een woordje uitleg gegeven worden over het paard, de koets en de koetsier. De deelnemende koetsen zijn voorzien van houten wielen. De koetsier en de passagiers dragen de passende en originele kleding die overeenstemt met het oorspronkelijk gebruik van het voertuig.

Provincieraadslijst Vlaams Belang

Woensdag 29 augustus 2012
Jef van Bree uit Overpelt is lijsttrekker voor de provincieraadslijst van het Vlaams Belang district Neerpelt. Op de 2de plaats staat Christel Cornelissen uit Hamont-Achel, 3. Bernd Hermans uit Neerpelt, 4. Rosette Henkens uit Lommel, 5. Jens Gerits uit Lommel en de lijst wordt geduwd door Linda Vissers uit Overpelt.

Zo slim als Kees: leer Chinees

Woensdag 29 augustus 2012
Het Sint-Franciscuscollege in Heusden(-Zolder) start in september met lessen Chinees voor alle jongeren tussen 12 en 18 jaar. De lessen duren het hele schooljaar en zullen op woensdagnamiddag gegeven worden. Op welke uren dat zal gebeuren, is nog niet duidelijk. Indien er veel respons komt, wordt de groep opgesplitst. De lessen zijn gratis. Inschrijven kan via info[!]sfc.be.
Vandaag vond in Kortrijk opnieuw een toelatingsexamen voor de studies geneeskunde plaats. Kortrijk is niet bij de deur, vorige keer was er felle kritiek omdat studenten gedwongen werden tot extreme situaties om tijdig daar te zijn. Daarom had het provinciebestuur nu op vraag van de Vlaamse minister van Onderwijs busvervoer heen en terug georganiseerd vanuit Hasselt, Neerpelt en Maasmechelen. Aan het provinciehuis in Hasselt vertrokken om 6.15u 45 studenten waarvan 1 uit Meeuwen, 1 uit (…) Het hele nieuwsbericht

Samen de Mont Ventoux op

Dinsdag 28 augustus 2012
Hamont-Achel - Samen de Mont Ventoux opZoomAfgelopen weekend trok een 19-koppige delegatie vanuit Overpelt en Hamont-Achel naar Frankrijk. Met dertien waren ze om de Mont Ventoux te beklimmen en met zes om hen daarbij te begeleiden en te bevoorraden.
Met deze trip maakte opa André Van de Broek (Overpelt) een belofte aan zijn kleinzonen Willem en Kamiel Bonneu (Achel) waar. Beide jongens wisten hun vrienden Raf, Seppe en Sven en uiteindelijk ook nog enkele ouders en vrienden te overtuigen mee te doen.
De een bereidde zich al (…) Het hele nieuwsbericht

Anneke Van Lishout overleden

Dinsdag 28 augustus 2012
Hamont-Achel - Anneke Van Lishout overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Anneke Van Lishout overleden, de weduwe van Alfons Schuurmans. Ze was 91 jaar. Vrijdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie in de parochiekerk van Achel-centrum. Donderdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via www.uitvaartcentrumbex.be.

Een bloem uit de ruimte

Zondag 26 augustus 2012
Hamont-Achel - Een bloem uit de ruimteZoomBij de NASA noemen ze dit de katoognevel, wij zien er eerder een bloem in. Een bloem uit de ruimte. Die bloem staat op zowat 3000 lichtjaren van ons verwijderd. Het is een stervende ster, die ladingen gloeiend gas in de ruimte stuurt. Ze werd gefotografeerd door de Hubble Space Telescope, die de Cat's Eye Nebula als een van de meest complexe bekende planetaire nevels onthulde. Het heldere, centrale object in het midden is volgens astronomen vermoedelijk een binair zonnestelsel. (Foto  J. P. Harrington, U. Maryland, & K. J. Borkowski, NCSU, HST, NASA)

Even van Luxemburg naar hier gefietst

Zaterdag 25 augustus 2012
Hamont-Achel - Even van Luxemburg naar hier gefietstZoomVandaag werd voor de 34ste keer de Wim Kemps Trofee gereden, een wielertocht van ruim 250 kilometer tussen het Luxemburgse Diekirch en Valkenswaard. Met een deelnemersveld van ruim 1000 wielertoeristen konden er uiteraard geen dorpsgenoten ontbreken. Onder meer Mark Aerts (Neerpelt) en Yves Duijsters (Hamont-Achel) brachten samen de tocht tot een goed einde. Bijgaande foto werd vanmorgen genomen, vlak voor de start. (Foto Karel Geenen)

En wat zegt weerman Ruben Weytjens?

Vrijdag 24 augustus 2012
"Alweer een erg mooie zomerdag vandaag in Limburg! Jammer genoeg voor wie een stapje in de wereld wil gaan zetten wordt deze dus vanavond besloten met flink wat regen. Maar onze gewassen zullen er blij mee zijn. Er zal wellicht meer regen vallen dan er tot dusver deze maand alles bij mekaar naar beneden is gekomen (dat is bijna overal <5mm)." Ruben Weytjens

Nelly Beks overleden

Donderdag 23 augustus 2012
Hamont-Achel - Nelly Beks overledenGisteren is Nelly Beks overleden, de echtgenote van Jan Huyers. Ze was 70 jaar. Woensdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie in de Sint-Laurentiuskerk in Hamont. Dinsdag om 19u is er daar een avondwake.

Nellie van Kimmenade overleden

Woensdag 22 augustus 2012
Hamont-Achel - Nellie van Kimmenade overledenZaterdag is Nellie van Tulden-van Kimmenade overleden, samen met haar man de grondlegger van Stomerij De Kim. Ze was 82 jaar. Donderdag wordt zij begraven na een uitvaartdienst (om 10.30 uur) in de kerk van Budel-Schoot. Vanavond om 19 uur is er daar een avonddienst..
Hamont-Achel - Muzikale workshops voor baby's en peutersZoomOok dit najaar organiseert Musica een nieuwe reeks 'Muzikale Dialogen' voor kinderen van 0 tot 36 maanden en hun (groot)ouders. De workshops zijn gebaseerd op de Music Learning Theory van E. Gordon. Die theorie zegt dat kinderen muzikaliteit op dezelfde manier ontwikkelen als taal en dat vooral door te zingen, te spelen met ritmische bewegingen en tonen.
De workshops vinden op zondag 23 en 30 september plaats in Dommelhof. Meer info.

Michel Godefridi overleden

Maandag 20 augustus 2012
Hamont-Achel - Michel Godefridi overledenZaterdag is Michel Godefridi overleden, de echtgenoot van Rina Dewael. Hij was 74 jaar. Donderdag wordt hij gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30u) in de decanale Sint-Laurentiuskerk in Hamont. Maandag om 19u is er daar een avondwake.
De Veldeke Literatuurprijs is een jaarlijkse wedstrijd voor schrijvers van proza en poëzie in de Limburgse dialecten. Deelnemen kan in beide categorieën. Het onderwerp is vrij maar de omvang van het werk is gelimiteerd. Voor de winnaar is er 500 euro en een kunstwerkje. Inschrijven kan tot 1 oktober. Meer info.

Een mailtje van zorggebruikers.be

Zaterdag 18 augustus 2012
Hamont-Achel - Een mailtje van zorggebruikers.beZoom"Mogen wij uw hulp vragen om de affiche van Zorggebruikers.be met Karen Snyers te laten winnen in de Standaard Solidariteitsprijs? Zoals elk jaar doen we mee aan deze wedstrijd voor de mooiste affiche. Dit jaar zijn we bij de beste 24 en werden we gepubliceerd op 6 augustus.
Vanaf gisteren kan het publiek stemmen en de advertentie met de meeste stemmen wint… nog eens 3 gratis publicaties!
Hoe kunt u stemmen ? Heel eenvoudig en snel:
 1. Klik Het hele nieuwsbericht

Morgen mogelijk warmste dag ooit

Zaterdag 18 augustus 2012
Het was heet vandaag en dat hebben we geweten. In Kleine-Brogel was het vandaag 36,5 graden. De allerhoogste temperatuur die ooit gemeten werd was 38,8 graden in 1947. Morgen wordt het nog warmer en mogelijk krijgen we dan de warmste dag ooit. In Midden-Frankrijk werden vandaag temperaturen van boven de 40 graden gemeten.

Musicalcursus in Noord-Limburg

Donderdag 16 augustus 2012
Hamont-Achel - Musicalcursus in Noord-LimburgZoomMusicalvereniging 'Me on Stage' is een initiatief van Theater de Kattendans uit Bergeijk. De musicalvereniging, die al meerdere musicalproducties op haar naam heeft staan, wil volgend cursusjaar de musical Sister Act brengen. Een jaar lang wordt er hard gewerkt om al zingend, dansend en spelend deze musical aan te leren en te tonen op het einde van het schooljaar. Volgend cursusjaar zullen er ook afdelingen zijn in Neerpelt, Hamont-Achel, Lommel en Overpelt. Jongeren van 6 tot 18 jaar krijgen er musicalonderricht in verschillende groepen. Meer info

Groeten uit Art Bokrijk

Dinsdag 14 augustus 2012
Hamont-Achel - Groeten uit Art BokrijkZoomKunstliefhebbers komen deze zomer in Limburg goed aan hun trekken. Niet alleen is er de tentoonstelling Manifesta in Genk, er zijn tevens de talrijke nevenactiviteiten. Zo is er rond het kasteel van Bokrijk het project Art Bokrijk. Dit kunstenevenement bestaat niet alleen uit beeldende kunst maar tevens zijn er op specifieke tijdstippen verschillende optredens van koren, muziekgroepen, theatergezelschappen. Binnen Art Bokrijk tonen vele vooral Limburgse amateurkunstenaars hun kunnen. Meer info. (Foto Josh Vandijck)
Op zaterdag 18 augustus speelt de missiekring van Hamont in naam van het Bisdom Hasselt gastheer voor de Limburgse missionarissen die momenteel in het land verblijven. Deze ontmoeting heeft jaarlijks in een andere Limburgse parochie plaats. Nu zaterdag worden de missionarissen verwelkomd tijdens een academische zitting, opgeluisterd door het ensemble Amicitia. Verder op het programma: ontmoetingen met Hamontse gezinnen en toeristische bezoeken. De dag wordt om 18 uur afgesloten met een eucharistieviering in de kerk van Hamont. Het kerkkoor zal voor de gelegenheid een mis in Afrikaanse stijl zingen. In deze eucharistieviering is iedereen welkom.

Met de groeten uit Bocholt

Zondag 12 augustus 2012
Hamont-Achel - Met de groeten uit BocholtZoomNa maanden van sluiting is deze boot in Bocholt aan het kanaal weer als fiets- en eetcafé geopend.  (Foto Josh Vandijck)

Wie wil mee naar het WK wielrennen?

Zaterdag 11 augustus 2012
Op zondag 23 september heeft het Wereld Kampioenschap wielrennen voor profs plaats in Valkenburg. Café het Vredegerecht legt een bus in naar dit gebeuren. De bus vertrekt om 9 uur en kost € 18. Inschrijven kan u voor 18 september bij café het Vredegerecht of bij Jan Houben op tel nr 0475609306. Er zijn 35 plaatsen beschikbaar.

Dodentocht gestart

Vrijdag 10 augustus 2012
Vanavond om 21 uur vertrokken er 10.957 wandelaars aan de Dodentocht in Bornem, een record. Het goede weer zal daar natuurlijk ook een rol in gespeeld hebben. Morgenochtend rond 7 uur zullen de eerste wandelaars hun 100 km in de benen hebben. Om 21uur moet iedereen binnen zijn.  Ook 16 Hamontenaren en 2 Achelaren, wagen zich aan de tocht. Benieuwd of ze de eindstreep, met of zonder blaren halen. U kan hun tocht hier volgen. Veel succes!

Catho van den Corput overleden

Vrijdag 10 augustus 2012
Hamont-Achel - Catho van den Corput overledenIn het Sint-Jan Berchmanstehuis is gisteren Catho van den Corput overleden, de weduwe van Jo Verhoeven. Ze was 91 jaar. Donderdag wordt ze begraven na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Hamont. Woensdag om 19 uur is er daar een avondwake.

7 medailles voor de Oude Stam

Dinsdag 7 augustus 2012
Hamont-Achel - 7 medailles voor de Oude StamZoomTijdens het Limburgs Kampioenschap Handboogschieten in Spalbeek (Hasselt), vorige zondag behaalden de schutters van de Oude Stam uit Neerpelt maar liefst 7 medailles.
Voorzitster Anita Vos was goed voor 2 medailles, ze behaalde goud op de discipline 25 m/ 3 pijlen en zilver op 25 m/ 1 pijl. Fred Marzinzik behaalde op de 25 m/1 pijl compound. Sander Maas  was goed voor goud op de 25 m/3 pijl en zilver op de 25 m/ 1 pijl en Stijn Swinnen won goud op 12 m/1 pijl. De club won ook zilver in de 3 pijlencompetitie.

Jos Salton overleden

Dinsdag 7 augustus 2012
Hamont-Achel - Jos Salton overledenGisteren is Jos Salton overleden, de echtgenoot van Lisette Voortmans. Hij was 64 jaar. Zaterdag wordt hij begraven na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Hamont. Vrijdag om 19 uur is er daar een avondwake.

Maria Schotman overleden

Maandag 6 augustus 2012
Hamont-Achel - Maria Schotman overledenIn het verzorgingshuis 'Aan de Beverdijk' is zaterdag Maria Schotman overleden, de weduwe van Leo Nas. Ze was 87 jaar. De afscheidsplechtigheid zal in intieme kring plaatsvinden.
Hamont-Achel - Dagpauwoog domineert vlindertelweekendZoomDe dagpauwoog (foto) zet zijn herstel voort, ondanks het koude voorjaar. Dat is een van de conclusies uit het vlindertelweekend dat Natuurpunt organiseerde. De tellingen worden nog volop verwerkt, maar uit de eerste waarnemingen blijken al enkele duidelijke trends, aldus Natuurpunt.
De dagpauwoog werd gezien in drie op de vier tuinen en staat in
bijna elke Vlaamse provincie op nummer één. In Antwerpen en Limburg is de atalanta talrijker.
Ook in (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Tel dit weekend de vlinders in je tuinZoomNatuurpunt en haar Waalse zustervereniging Natagora organiseren dit weekend voor de zesde keer de nationale tuinvlindertelling Vlinder Mee. Iedereen met een tuin of terras wordt uitgenodigd om morgen/zaterdag en overmorgen de vlinders te tellen (en er wordt redelijk vlinderweer voorspeld).
Na een buitengewoon warme maand maart verschenen veel vlindersoorten vroeger en talrijker dan gemiddeld. Het leek toen een heel goed vlinderjaar te worden. Maar van april tot juni was het bijna permanent veel (…) Het hele nieuwsbericht

Oproep tot getuigen

Vrijdag 3 augustus 2012
Hamont-Achel - Oproep tot getuigenDe lokale politie HANO heeft een oproep tot getuigen verspreid in verband met de diefstal van een verkeerslicht. De politie heeft achterhaald dat de kabel van de armatuur dinsdagmorgen om kwart voor zeven werd doorgeknipt op het kruispunt van de Ringlaan met de Veldstraat in Overpelt. Eventuele getuigen wordt gevraagd te bellen naar de lokale politie HANO, tel. 011440820, of naar de 101. Mailen mag ook naar stephan.van.liempt[!]hano.be.

Zeldzame gaffellibel aangetroffen

Woensdag 1 augustus 2012
Hamont-Achel - Zeldzame gaffellibel aangetroffenZoomIn Valkenswaard is vrijdag de zeldzame Gaffellibel waargenomen bij de Dommel, zo meldt Eindhovens Dagblad. De libel was sinds 1935 niet meer in Noord-Brabant gesignaleerd. De waarneming gebeurde tijdens een onderzoek in het kader van de ontwikkeling van 44 hectare natuur in het Dommeldal. (Foto Wikipedia)
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel