Het overige nieuws

De grens over met de trein?

Woensdag 29 februari 2012
In opdracht van Wageningen Universiteit uit Nederland wordt er een onderzoek gedaan naar grensoverschrijdend openbaar vervoer tussen België en Nederland. Naar aanleiding van gesprekken met grote spelers in dit veld ontstond de vraag naar het in beeld brengen van de motieven van de inwoners van de grensregio om over de landsgrens te reizen. Om dit verder te onderzoeken is er een korte digitale enquête (20 vragen) opgesteld voor inwoners van de grensregio. Mede op basis van de uitslag van de enquête willen de onderzoekers advies geven aan de diverse overheden en andere actoren om grensoverschrijdend openbaar vervoer verder te ontwikkelen. Het invullen van de enquête duurt nauwelijks 5 minuten; en het kan hier.

Kort nieuws van over de grens

Woensdag 29 februari 2012
Gistermiddag werd in Leende een geldloper van Brink's overvallen. Dat gebeurde,  zo werd vandaag bekend, voor de ogen van Amsterdamse rechercheurs. De politie volgde de daders omdat ze al verdacht werden van overvallen in Amsterdam en op andere plekken in het land. De agenten konden de twee daders uit Amsterdam op heterdaad aanhouden. Een derde verdachte werd kort daarna op de snelweg ingerekend. De Amsterdamse politie heeft dat vandaag bekendgemaakt.

Carine Alders overleden

Woensdag 29 februari 2012
Hamont-Achel - Carine Alders overledenMaandag is Carine Alders overleden, de echtgenote van Henri Vercammen. Ze was 47 jaar. Vrijdag wordt ze gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Achel-Statie. Donderdag om 19 uur is er daar een avondwake.

Zeg niet dat u het niet wist

Maandag 27 februari 2012
UPDATE In de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 maart gaat de politie in heel Limburg een grote alcoholcontrole op het getouw zetten.
Hamont-Achel - Herinneringen: in de boot met zuster SerafienZoomUit het archief van de Liller Heemkundige Kring komt deze foto, die in 1964 gemaakt werd op het domein van de Kruisheren in Achel. Een foto als een schilderij! Op de eerste rij in het bootje: Wies Vandervelden en Lizette Triki; daarachter Rita Triki, Emilie Vanderheyden en Sonja Van de Laer; en achteraan Rita Lamers, zuster Serafien en Elza Rabijns.
Tussen de voorzitters van de organisaties van enkele loopwedstrijden en de sponsors is er een akkoord bereikt over de lancering van het NLLC (Noord-Limburgs loopcriterium), bedoeld om de loopsport in Noord-Limburg nog meer te promoten. Het criterium omvat 3 loopwedstrijden: de Grensloop (Lommel), de Boseindrun (Neerpelt) en de Groene halve marathon (Hamont-Achel). In de toekomst kunnen er nog organisaties bijkomen.
Bedoeling is om samen de stratenlopen in de kijker te zetten. De (…) Het hele nieuwsbericht

Kom dat tegen

Vrijdag 24 februari 2012
Wie op Het Nieuwsblad of De Standaard geabonneerd is, zal die kranten vanmorgen vruchteloos in zijn brievenbus zoeken: ze zijn niet in Noord-Limburg geraakt, zegt men in het verdeelcentrum in Overpelt. Of dat alsnog zal gebeuren is niet duidelijk.

Zaterdag: de Beverbeek Classic!

Donderdag 23 februari 2012
Hamont-Achel - Zaterdag: de Beverbeek Classic!ZoomZaterdag wordt de 15de Beverbeek Classic gereden. De start van de wedstrijden werd met één uur vervroegd ten opzichte van de vorige jaren. Start en aankomst vinden weer plaats in het centrum van Achel.
De elites en beloften vertrekken om 12u op het Michielsplein voor een rit van 178 km: een rit-in-lijn van 120,60 km en 7 plaatselijke ronden van 8,20 km. Er nemen 28 ploegen deel met 7 renners, met daarbij twee profteams van Landbouwkrediet-Colnago en Topsport (…) Het hele nieuwsbericht

Nol Schuermans overleden

Woensdag 22 februari 2012
Hamont-Achel - Nol Schuermans overledenIn het rusthuis in Achel is gisteren Nol Schuermans overleden, de echtgenoot van Ida Reyners. Hij was 77 jaar. Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartplechtigheid in de parochiekerk van Achel-Statie. Vrijdag om 19u is er daar een avondwake.

Carnaval voor de Sint-Odagasten

Dinsdag 21 februari 2012
Hamont-Achel - Carnaval voor de Sint-OdagastenZoomVandaag trok de carnavalstoet van St.-Oda door de straten van Overpelt. Alle huisjes van St.-Oda en de buitenhuizen "De Adelberg" uit Lommel, "De Haag" uit Achel en "De Vloeter" uit Overpelt deden mee. De groepen hadden hun best gedaan om er weer iets heel moois van te maken. Zo kwamen we Elio Di Rupo een paar keer tegen, Sneeuwwitje met haar dwergen en zelfs een heuse mammoet met een bende holbewoners. Het weer was prachtig. En de stoet ook! (Foto Fritz Jaspers)
UPDATE
Meer foto's

Wie, o wie?

Maandag 20 februari 2012
Hamont-Achel - Wie, o wie?ZoomDe heemkundekring van Achel zou graag weten wie de vrouwen zijn op bijgaande foto. Ze werkten allemaal in de vooroorlogse jaren bij Philips in Eindhoven en werden met de "lempkestrein" vanuit Houthalen via Neerpelt en Achel tot aan de Philipsfabrieken gebracht. Toen reed er nog een trein tussen Neerpelt en Eindhoven! Bij de heemkundekring kennen ze alleen de tweede vrouw van rechts: Anna Winters uit Achel, die gehuwd was met Hubert Van der Velden ('Bert de boswachter'). Maar wie zijn de andere vrouwen? Vermoedelijk werd de foto gemaakt rond 1930. Mogelijk zijn er vrouwen uit Neerpelt bij.
Wie het weet mag het zeggen! Antwoorden mag via redactie[!]internetgazet.be.

Energiezuinige verwarming: infoavond

Maandag 20 februari 2012
Morgen/dinsdagavond wordt er in CC Palethe een infoavond gehouden over energiezuinige verwarmingssystemen. De infosessie geeft meer inzicht in de werking van een installatie en haar onderdelen. Zowel radiatoren en convectoren als vloerwarming en wandverwarming komen aan bod. De nadruk ligt op verwarming op basis van hernieuwbare energiebronnen met pelletketels en warmtepompen. Verder is er aandacht voor een optimale regeling van het volledige systeem en de koppeling met sanitair warm water. De infoavond start om 19u30 en is gratis. Meer info via www.warmlimburg.be.

Met de groeten uit... Venetië

Zondag 19 februari 2012
Hamont-Achel - Met de groeten uit... VenetiëZoomMichiel Reynders ging voor de gelegenheid eens proeven van het carnaval in Venetië. Eens iets anders dan hier. Het is daar prachtig, mailt hij: volle zon, de typische maskers, de verfijnde kleding... (Foto Michiel Reynders)

Kort nieuws van over de grens

Woensdag 15 februari 2012
Vanaf april kan men vanaf Eindhoven Airport ook naar Berlijn vliegen. Transavia voegt Berlijn toe aan de lijst van nieuwe bestemmingen. Valencia, Lissabon, Venetië en Istanbul gingen vorige week al van start.

Marcel Gabriëls overleden

Woensdag 15 februari 2012
Hamont-Achel - Marcel Gabriëls overledenIn het Mariaziekenhuis is zondag Marcel Gabriëls (Marcel van de Meyleman) overleden, de weduwnaar van Hubertine Winters. Hij was 81 jaar. Vrijdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Achel-Statie. Donderdag om 19 uur is er daar een avondwake.

Gratis naar... 'Zielsverwanten'?

Dinsdag 14 februari 2012
Hamont-Achel - Gratis naar... 'Zielsverwanten'?ZoomZaterdagavond om 20.30u kunt u in CC Palethe gaan kijken naar "Zielsverwanten", dat gebracht wordt door het ensemble Leporello.
"We hebben nooit zoveel kennis bezeten als nu. En toch weten we het niet meer." Deze uitspraak is niet nieuw. Goethe schreef zijn meesterlijke maar ondertussen haast vergeten roman Zielsverwanten in een tijd dat men het ook even niet meer wist. Tweehonderd jaar later leven wij in een wereld waar de relativiteitstheorie, de quantumfysica en de chaostheorie (…) Het hele nieuwsbericht

Vandaag is het Valentijn

Dinsdag 14 februari 2012
Hamont-Achel - Vandaag is het ValentijnZoomVandaag vieren de geliefden Valentijn - en al is het feest in de Lage Landen op de terugweg (lazen we gisteren ergens) wordt er toch nog veel rond gedaan. Het is genoemd naar ene Sint-Valentijn, volgens het ene verhaal een priester, volgens het andere een bisschop die tegen de wetten van de Romeinse keizer heidense soldaten trouwde met christelijke vrouwen. Hij werd opgepakt, gemarteld en onthoofd. 14 februari is dus zijn feestdag en die der geliefden. En als hij of zij het vandaag vergeet, dan ligt het alleszins niet aan ons! (Foto Josh Vandijck)

Een kortingbon voor de kat(er)

Maandag 13 februari 2012
Hamont-Achel - Een kortingbon voor de kat(er)ZoomUPDATE Om te vermijden dat ongewenste katten naar het asiel worden gebracht gaat het provinciebestuur kortingbonnen uitreiken om huiskatten te laten steriliseren of castreren.  "Iedereen die een kat uit het dierenasiel van Sint-Truiden, Genk of Lommel in huis heeft gehaald, krijgt een bon om bij de dierenarts in te ruilen voor een sterilisatie of castratie", aldus gedeputeerde voor Dierenwelzijn Walter Cremers.
Voor een kattin bedraagt de korting 25 euro, voor een kater (…) Het hele nieuwsbericht

Gratis naar... JazzCase?

Zondag 12 februari 2012
Hamont-Achel - Gratis naar... JazzCase?ZoomNu donderdagavond om 20.30u treedt saxofonist Ad Colen op bij JazzCase in het atrium van Dommelhof. Ad (foto) is met zijn unieke geluid en interpretatie een persoonlijkheid binnen de Nederlandse jazz. Zijn vloeiende, moderne en inventieve spel gaat gepaard met een prachtige, warme sound. Na zijn afstuderen aan het conservatorium te Maastricht en Hilversum viel hij al snel op door zijn veelzijdigheid en persoonlijke stijl. Moderne jazz, big band, maar ook funk, rock en (…) Het hele nieuwsbericht
Voor de eerste uitreiking van de driejaarlijkse cultuurprijs is de provincie op zoek naar een witte cultuurraaf. Het provinciaal reglement terzake wil de diversiteit en kwaliteit van het cultuuraanbod in Limburg verhogen. De prijs heeft ook een belangrijke maatschappelijke functie en erkent het cultureel belang van het werk van de genomineerden en laureaten. De laureaat krijgt prijzengeld (6.200 euro) overhandigd en kan tegelijkertijd ook genieten van de media-aandacht en erkenning door een ruimer (…) Het hele nieuwsbericht
In december hebben 401 chauffeurs een extracadeautje gekregen: een proces-verbaal van de lokale politie HANO voor overdreven snelheid. De meeste overtredingen gebeurden op Boseind en de Peerderbaan in Neerpelt; de hoogste snelheid (101) werd gemeten op de Hamonterweg in Hamont-Achel. Snelheidscontrole december 2011

Lezing “Geweldloos opvoeden”

Donderdag 9 februari 2012
Mensen gaan vaak op een stereotype manier met elkaar om. Ze proberen “de beste” te zijn, “de winnaar”, boven de ander(en) uit te steken, gelijk te hebben. Ze nemen rollen aan als mindere en meerdere in hun omgang met elkaar. We zijn dit systeem gewoon. We hebben vaak de indruk dat het niet anders kan. Maar niemand heeft graag ongelijk, is graag de verliezer of staat graag in de mindere-positie. Daardoor komen er problemen, ontwikkelt zich verbaal of zelfs fysiek geweld.
De (…) Het hele nieuwsbericht

Standpunt

Woensdag 8 februari 2012
Wat zijn we toch BRAAF in Noord-Limburg.
- De Noord-Zuidverbinding loopt wéér vertraging op - geen reactie. Hoewel er elke dag honderden Noord-Limburgers staan aan te schuiven in Hechtel.
- Men komt terug op het Spartacusplan en gaat eerst onderzoeken of een treinverbinding tussen Hasselt en Noord-Limburg misschien beter is dan een sneltramverbinding - geen reactie. Ook al betekent dat jàààààren vertraging. Waarom vroeg men zich dat niet af (…) Het hele nieuwsbericht

Vandaag gekeken naar...

Woensdag 8 februari 2012
"Het IJsjournaal", om 17u op Nederland I. Daar is dagelijks te volgen hoe de Nederlanders langzaam hysterisch worden over de Elfstedentocht. Maar je leest er ook interessante tips over schaatsen, koudebestrijding, eten tijdens zo'n tocht, enzomeer. Vanavond wordt over het al dan niet doorgaan van de Elfstedentocht beslist. UPDATE Er komt volgend weekend geen Elfstedentocht. Het ijs is op te veel plekken in Friesland te dun en onbetrouwbaar. Dat  heeft de Vereniging De Friesche Elf Steden vanavond bekendgemaakt. Het bestuur en de 22 rayonhoofden waren voor de tweede keer bijeen om de kwaliteit van het ijs te bespreken. Binnen een uur waren ze eruit: er komt vooralsnog geen Elfstedentocht.

Bert Soogen overleden

Woensdag 8 februari 2012
Hamont-Achel - Bert Soogen overledenGisteren is Bert Soogen overleden, de levensgezel van Dini Vijn, uit Achel. Hij was 77 jaar. Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsdienst in besloten kring. Condoleren kan via www.uitvaartcentrumbex.be.

Hubertine Winters overleden

Dinsdag 7 februari 2012
Hamont-Achel - Hubertine Winters overledenin het Mariaziekenhuis is vrijdag Hubertine Winters overleden, de echtgenote van Marcel Gabriëls. Ze was 79 jaar. Donderdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Achel-Statie. Woensdag om 19 uur is er daar een gebedswake.

IJsbrekers op het kanaal

Maandag 6 februari 2012
Hamont-Achel - IJsbrekers op het kanaalZoomDe nv De Scheepvaart, die de belangrijkste waterwegen in Limburg en Antwerpen beheert, heeft vandaag ijsbrekers ingezet op het kanaal Bocholt-Herentals en het Kanaal van Beverlo. Een en ander is bedoeld om voor bedrijven de transportmogelijkheid over het water open te houden. UPDATE "En ik had zo willen meemaken dat er op het kanaalijs geschaatst kon worden," mailt iemand. (Foto boven Jannie Welvaart, foto onder Madeleine Derickx)
IJsbrekers op het kanaal
Zoom

Dr Blue Beat heeft een zangeres

Zondag 5 februari 2012
Hamont-Achel - Dr Blue Beat heeft een zangeresBijna 10 jaar maakt Dr. Blue Beat podia onveilig met een typische old school ska-sound. Nu meldt de groep dat ze niet alleen een vernieuwd repertoire, maar ook een  "nieuwe, sexy soulzangeres" heeft, die zorgt "voor een fantastische oor- en oogervaring!" Hoe zouden we daar aan durven twijfelen? Navraag levert op dat die zangeres Andrea Wielockx heet en van Hamont afkomstig is. Ze is hier alvast te horen met Dr. Blue Beat, tijdens een optreden in de Walburg, vorig jaar juni. (Foto Facebook)

Regina Ceelen overleden

Zondag 5 februari 2012
Hamont-Achel - Regina Ceelen overledenIn het ziekenhuis in Hasselt is woensdag Regina Ceelen overleden, de weduwe van Jan Braeken. Ze was 76 jaar. De begrafenis zal in familiekring plaatsvinden. Woensdag is er om 19u een avondwake in de Sint-Laurentiuskerk van Hamont.

Vandaag nog stemmen op Anne

Zondag 5 februari 2012
Hamont-Achel - Vandaag nog stemmen op Anne"Ik ben Anne Claes (foto) en ben studente Product Design aan de Media, Arts en Design Faculty in Genk. Ik ben door een jury genomineerd voor de ontwerpwedstrijd van Mookum. Nu is het mijn taak om stemmen te verzamelen om zo te kunnen winnen. Ik ben nu aan mijn laatste masterjaar bezig en deze nominatie en mogelijke overwinning kunnen mij helpen om mijn carrière goed op te starten."
"Voor deze wedstrijd heb ik de Keyshot (foto's onder) ontworpen, om een (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag nog stemmen op AnneVandaag nog stemmen op AnneVandaag nog stemmen op Anne
Zoom

Dank voor uw foto's

Zaterdag 4 februari 2012
Dank aan de lezers die ons gisteren en vandaag zoveel sneeuwfoto's toestuurden. We kunnen ze niet allemaal plaatsen. Enkele foto's zijn op de site gekomen, andere hebben we verzameld in een album dat u hier vindt, en nog andere hebben het niet gehaald. Veel kijkgenot!
Zaterdagavond kunt u in de Walburg in Hamont gaan kijken naar "Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus". Dat is meer dan zomaar een eenvoudige theateradaptatie van het succesboek van John Gray. Het idee komt van één man, Paul Dewandre. Hij organiseert gedurende tien jaar conferenties en workshops over de relaties tussen mannen en vrouwen. De deelnemers zijn dermate enthousiast dat Paul besluit er een voorstelling rond te creëren. Na meer dan vier jaar van uitzonderlijk (…) Het hele nieuwsbericht
Er wordt dit weekend niet gevoetbald in de provinciale afdelingen. Dat heeft het provinciaal comité zojuist beslist. De velden zijn door sneeuw en vrieskoude onbespeelbaar en met de voorspellingen van de komende uren en dagen zal het er niet beter op worden. Het gaat om alle competitiematchen, vriendschappelijke wedstrijden en G-voetbal.

Maria van Acker overleden

Donderdag 2 februari 2012
Hamont-Achel - Maria van Acker overledenDinsdag is Maria Marieke Van Acker overleden, de weduwe van Wim van Buuren. Ze was 87 jaar. Woensdag wordt ze gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-dorp.

Jade Stevens overleden

Woensdag 1 februari 2012
Hamont-Achel - Jade Stevens overledenGisteren is Jade Stevens overleden, het dochtertje van Danny Stevens en Sylvie Vanbrabant. Ze was een half jaar oud. Zaterdag wordt ze begraven, na een engelenmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-centrum. Vrijdag om 19u is er daar een avondwake.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel