Het overige nieuws

Bomen op Mars

Vrijdag 30 november 2012
Hamont-Achel - Bomen op MarsZoomDe NASA gaf deze foto van de oppervlakte van Mars vrij. Het lijkt er op dat er bomen groeien, maar dat is slechts schijn.  De foto toont de omgeving van de Noordpool van Mars. Op dat moment smolt het lichte kooldioxide-ijs op de zandduinen waardoor men strepen van donker zand ziet ontstaan. Die strepen lijken op bomen, maar ze werpen geen schaduw. (Foto NASA)

Theresia Damen overleden

Vrijdag 30 november 2012
In het Mariaziekenhuis is gisteren Theresia (Thrèske) Damen overleden, de weduwe van François Deprez. Ze zou volgende maand 79 jaar worden. Donderdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Woensdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Guido Zentjens overleden

Vrijdag 30 november 2012
Hamont-Achel - Guido Zentjens overledenWoensdag is Guido Zentjens overleden. Hij was 66 jaar. De crematieplechtigheid zal in intieme kring plaatsvinden. Maandag is er om 19u een avondwake in de decanale kerk van Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

'De reis' in de Walburg

Woensdag 28 november 2012
Vrijdagavond om 20u brengt het theaterduo Patrick Heyte en Filip Haeyaert in de Walburg in Hamont het muziek- en theaterstuk "De Reis". Dat is een verhaal van een van de overlevers van Auschwitz. Het duo verwerkte het Duitse werkkampverleden van een familielid tot een aangrijpend verhaal van honger, pijn en wanhoop. Een ticket kost 3 euro.
Hamont-Achel - Spiegel Strijkkwartet speelt meesterwerkenZoomCultuurcentrum De Adelberg heeft een mooie reeks klassieke concerten in Noord-Limburg op het programma. De thematische reeks richt dit seizoen de spot op Belgische componisten onder de noemer Made in Belgium. Beginnend bij het ontstaan van ons land in 1830, toen in volle romantiek, en eindigend bij een aantal hedendaagse componisten wordt een reis gemaakt door de recente en boeiende Belgische muziekgeschiedenis. Om dit met klasse en panache te doen, wordt de "crème de la crème" (…) Het hele nieuwsbericht

Anneke Schellekens overleden

Maandag 26 november 2012
Hamont-Achel - Anneke Schellekens overledenIn het rusthuis in Hamont is vandaag Anneke Schellekens overleden, de weduwe van Leonard Meurs. Ze was 92 jaar. Donderdag wordt ze begraven, na een afscheidsdienst (om 10.30u) in de aula van het Boskerkhof. Tot dan is er elke dag om 16.15u voor haar een gebedsdienst in de kapel van het rusthuis. Online condoleren kan via www.uitvaartcentrumbex.be.

NMBS-aanbod rond de kerstdagen

Maandag 26 november 2012
De NMBS lanceert voor de weekends van december en elke dag tijdens de kerstvakantie de Christmas Deal: een heen- en terugbiljet voor 9,90 euro (2de klas) of 14,90 euro (1ste klas). De kerstvakantie duurt tot en met 6 januari.

Fiets mee met Palliovik!

Zondag 25 november 2012
Hamont-Achel - Fiets mee met Palliovik!ZoomVolgend jaar viert Palliovik haar vijftienjarig bestaan. Palliovik is de organisatie die geld inzamelt voor de palliatieve zorgen van ongeneeslijk zieke kinderen. Naar aanleiding van de verjaardag wordt er opnieuw een tourtocht naar Leuven georganiseerd, een begeleide tourtocht Overpelt-Leuven-Overpelt, met een afstand van 165 kilometer. Prik zondag 30 juni 2013 alvast in uw agenda. Geïnteresseerde wielertoeristen moeten zich wel op voorhand inschrijven. Alle verdere info is te vinden op www.palliovik.be.

Handbal: Arena klopt Hades

Zaterdag 24 november 2012
In het handbal heeft Arena Hechtel vanavond Hades Hamont verslagen. Uitslag: 14-24.

Marie-Thérèse Rijcken overleden

Zaterdag 24 november 2012
Hamont-Achel - Marie-Thérèse Rijcken overledenIn het Mariaziekenhuis is donderdag Marie-Thérèse Rijcken overleden, de weduwe van Henri Spaas. Ze was 88 jaar. Woensdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de Sint-Laurentiuskerk van Hamont. Dinsdag om 19 uur is er daar een gebedswake.

Man steekt winkelbediende neer

Vrijdag 23 november 2012
In de V&D in de Vrijstraat in Eindhoven heeft een nog onbekende man vanavond even voor sluitingstijd een winkelbediende neergestoken toen die de dader als winkeldief wilde ontmaskeren. De politie heeft dadelijk een signalement van de jonge dader verspreid, maar die kon ontkomen. Het is niet bekend wat hij gestolen had. Over de toestand van het slachtoffer is niets bekendgemaakt. UPDATE De toestand van het slachtoffer is stabiel, zegt de politie. De man werd met een mes in zijn buik gestoken toen hij de dader wilde tegenhouden die net een kassa had overvallen en met geld als buit de vlucht nam.

Topbenoemingen in Mariaziekenhuis

Vrijdag 23 november 2012
De raad van bestuur van het Mariaziekenhuis heeft dr. Marnix Goethals per 1 januari 2013 aangesteld als medisch directeur. Hij is een befaamd cardioloog die op dit ogenblik nog diensthoofd en voorzitter is van de afdeling inwendige ziekten van het H. Hartziekenhuis in Roeselare, dat fuseerde met het ziekenhuis van Menen. Er werken daar ongeveer 210 artsen, tegenover 115 in het Mariaziekenhuis. Hier gaat Goethals dr. Griet Vandervelpen opvolgen, die werd aangesteld als medisch directeur van het (…) Het hele nieuwsbericht

Gratis naar de... Blues Night?

Vrijdag 23 november 2012
Hamont-Achel - Gratis naar de... Blues Night?ZoomVanavond in De Posthoorn in Hamont: "Blues Night", een bluesavond met King King & The Rythm Chiefs & The Bottle Comets. Voor de echte liefhebbers!
- King King: ze bestaan misschien nog maar twee jaar, maar deze Schotten (foto) zijn inmiddels al gekend bij het grote publiek. Als echte Schotten treden zij op in een kilt. Dat gecombineerd met hun keiharde blues zorgt voor een waar spektakel. King King featuring Alan Nimmo stond al op festivals in Edinburgh, (…) Het hele nieuwsbericht

Man doodgebloed op hek

Vrijdag 23 november 2012
In Waalre is gisteravond een 50-jarige man uit Valkenswaard doodgebloed nadat hij over een tuinhekje wilde stappen. Hij kwam echter met zijn lies vast te zitten op een pin van het tuinhek. Die pin doorboorde zijn onderlichaam en daarbij werd zijn slagader geraakt. Toen buurtbewoners bij de man uitkwamen was hij al doodgebloed.
De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Limburg organiseert samen met de POM’s van Antwerpen en West-Vlaanderen een groepsaankoop van groene elektriciteit voor bedrijven. Ook voor een groepsaankoop van aardgas kunnen bedrijven deelnemen. Bedrijven kunnen vandaag reeds inschrijven om deel te nemen aan deze groepsaankoop. De inschrijvingen lopen tot 5 februari 2013. Op basis van het verbruik van de ingeschreven bedrijven wordt een offertevraag uitgestuurd naar de energieleveranciers. Daarna kunnen bedrijven definitief beslissen om al dan niet in te stappen in de groepsaankoop. Meer info

Gerard Winters overleden

Donderdag 22 november 2012
Hamont-Achel - Gerard Winters overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Gerard Winters overleden, de echtgenoot van Philomène Croonen. Hij was 59 jaar. Maandag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-dorp. Zaterdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via www.uitvaartcentrumbex.be.

Controleweekend komt er aan

Donderdag 22 november 2012
Vanaf morgenavond start het tweede groot controleweekend dat op initiatief van het provinciebestuur dit jaar in het verkeer wordt gehouden. Vanaf morgenavond 22u en tot maandagmorgen 6u riskeert u op verschillende plaatsen in de provincie geconfronteerd te worden met gecombineerde alcohol-, drugs- en snelheidscontroles. Daaraan wordt meegewerkt door de lokale politiezones op lokale en gewestwegen en door de WegPolitie Limburg op de autosnelwegen.
Hamont-Achel - Introdans brengt passie in De AdelbergZoomIntrodans behoort tot de top drie van de Nederlandse dansgezelschappen en heeft een internationale reputatie. Telkens opnieuw koppelt de groep artistieke inventie aan technische perfectie. De professionele dansers dansen bovendien met een ongelofelijke precisie. Introdans is dan ook een graag geziene gast in De Adelberg.
Met Hartslag brengt Introdans een zuiders programma, samengesteld uit vier choreografieën. De avond start met het verstilde Fugaz (foto) van de Spaanse (…) Het hele nieuwsbericht
Vanaf 9 december wijzigt de NMBS de dienstregeling voor een deel. Voor wat Neerpelt betreft houdt die wijziging in, dat de trein naar Antwerpen vanaf dan vijf minuten later vertrekt: niet langer om 32 minuten na het uur maar om 37 minuten na het uur. Vanuit Antwerpen vertrekken de treinen richting Neerpelt vanaf 9 december om 10 minuten na het uur, dat is drie minuten vroeger dan nu. Een en ander heeft te maken met het feit dat er voortaan op de lijn Hasselt-Mol twee nieuwe stopplaatsen worden heropend: Beringen en Zonhoven. 

Een grot in een gotische kathedraal

Dinsdag 20 november 2012
Hamont-Achel - Een grot in een gotische kathedraalZoomAf en toe geeft de NASA weergaloze foto's vrij die genomen zijn door ruimtetelescoop Hubble. Zoal deze. Vooraan ziet u, met wat verbeelding, iets als een grot in een gotische kathedraal, met in die grot een hel lichtende ster. Rond die ster zijn andere sterren in feite een gasnevel aan het vormen, de NGC 6357. Boven die nevel staat het sterrencluster Pismis 24. Het licht van de felst stralende ster daarin, bovenaan in het midden, komt eigenlijk van drie sterren, die elk een massa hebben van meer dan 200 keer de massa van de zon. (Foto NASA)
Hamont-Achel - Limburgse fototentoonstelling in LommelZoomGisteravond werd in zaal Klosterhof in Kattenbos het 42ste salon voor de fototocht geopend, een jaarlijkse fototentoonstelling waar alle Limburgse clubs, aangesloten bij het VLF (Verbond van Limburgse Fotokringen) aan meewerken. Daar werden ook de prijzen uitgereikt, en de Lommelse organiserende club ISO400 viel vaak in de prijzen. Zo sleepte ze twee van de drie gouden medailles in de wacht. Er werden ook heel wat persoonlijke prijzen verdeeld.
Vandaag loopt de tentoonstelling nog van 10 tot 20u: in zaal Klosterhof, Diestersestraat 1 in Lommel.

Drugscrimineel vermoord in Eindhoven

Zaterdag 17 november 2012
Bij een schietpartij vanmorgen rond 5 uur in Eindhoven is een 41-jarige Eindhovense drugscrimineel doodgeschoten. Men heeft nog geen aanwijzingen naar de dader(s). Het slachtoffer, Aran de Jong, werd verdacht van omvangrijke internationale handel in softdrugs. Hij was deze zomer, na een jaar voorarrest, tijdelijk vrijgelaten in afwachting van zijn proces volgende maand. Het slachtoffer was ook de man achter een beleggingsvennootschap, achter modezaak James Hoed in Eindhoven en hij was samen met zijn broer eigenaar van een bungalowpark in het Nederlands-Limburgse Meijel. Er staan nog andere vennootschappen op zijn naam.

Nog tot vanavond: GLOW

Zaterdag 17 november 2012
Hamont-Achel - Nog tot vanavond: GLOWZoomNog tot en met vanavond kunt u in Eindhoven naar het lichtspektakel GLOW gaan kijken. Dat speelt zich af op een twintigtal locaties. (Foto's Marcella Stappers)
Nog tot vanavond: GLOWNog tot vanavond: GLOW
Nog tot vanavond: GLOW
Zoom

Martinus Vaassen overleden

Vrijdag 16 november 2012
Hamont-Achel - Martinus Vaassen overledenGisteren is Martinus Vaassen overleden, de echtgenoot van Fien Mennen. Hij was 59 jaar. Woensdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-dorp. Dinsdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Waarom kruisspinnen een kruis dragen

Vrijdag 16 november 2012
Hamont-Achel - Waarom kruisspinnen een kruis dragenZoomVan de meer dan 600 soorten spinnen die in ons land voorkomen, is de Kruisspin wellicht de meest bekende. In tegenstelling tot de meerderheid van de soorten laat ze zich over het algemeen gemakkelijk herkennen door de witte kruisvormige tekening op het achterlijf, waaraan ze haar naam te danken heeft. Maar hoe komt ze aan dat kruis?
De Kruisspin (Araneus diadematus) is een opvallende en algemeen voorkomende spin die behoort tot de familie van de Wielwebspinnen (Araneidae). Het (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Louis Paul Boon, een gemiste NobelprijsOp 12 maart was het precies honderd jaar geleden dat Louis Paul Boon in Aalst geboren werd. In Nederland en Vlaanderen wordt hij door velen beschouwd als de belangrijkste romanschrijver in de Nederlandse literatuur van de twintigste eeuw. De tweedelige roman De Kapellekensbaan en Zomer te Ter-Muren vormt het toppunt van zijn oeuvre. CC De Adelberg brengt met een boeiende lezing én een tentoonstelling deze intrigerende figuur en zijn werk weer tot leven.
Inleider Willem M. (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Waarom vlinders niet vuil of nat wordenZoomWaarom worden de vleugels van vlinders niet vuil of nat? Een Amerikaanse universitaire studie heeft het uitgezocht. Men kwam tot de vaststelling dat vlindervleugels met schubbetjes zijn bedekt, zodat alle vuil of water er van afrolt, zoals op een leien dak. Lees dit boeiend verhaal van Natuurpunt. (Foto: Philippe Vanmeerbeeck)
Vrijdag gaat de provinciaal gecoördineerde verkeersactie rond de verlichting van zwakke weggebruikers en bromfietsers van start. Herfst en winter staan in België gelijk aan donkere dagen, met vaak grillig regenachtig weer. Fietsers moeten beseffen dat een degelijke fietsverlichting dan absoluut geen overbodige luxe is, zegt het provinciebestuur. En fietsverlichting is dan nog maar een minimum – fluo-hesjes en andere fluo-gadgets met verlichting combineren is nog (…) Het hele nieuwsbericht

Vanavond begint 'GLOW' in Eindhoven

Zaterdag 10 november 2012
Vanavond om 19u begint in Eindhoven weer de lichtmanifestatie GLOW, waarbij de binnenstad spectaculair wordt belicht. Vorig jaar kwamen daar circa 360.000 bezoekers op af, een record.
Het thema dit jaar is Façades & Faces. Lichtkunstenaars delen hun visie op het thema met de stad Eindhoven. Men kan de lichtroute zelfstandig afleggen maar ook een gids vragen. Vanavond start trapt GLOW op het Stadhuisplein af met het project LEDs light 2018 Eindhoven, een project om aandacht te vragen voor de kandidatuur van Eindhoven (en Brabant) voor de titel Culturele Hoofdstad 2018. Alle bezoekers op de route schijnen dan zes minuten lang met speciale LED-lampjes naar boven en verlichten zo de hemel.

Geen trein in het weekend

Donderdag 8 november 2012
Hamont-Achel - Geen trein in het weekendZoomKomend weekend - zaterdag 10 én zondag 11 november - rijden er geen treinen tussen Neerpelt en Mol. De reden is dat de rails tussen Mol en Balen-Werkplaatsen vervangen gaan worden. Wie naar Antwerpen wil, kan de bus nemen tot Mol en daar de trein nemen. Het treinverkeer wordt zondag vanaf 18u hernomen. (Foto Leon Alders)

'Le Noze di Figaro' in De Adelberg

Donderdag 8 november 2012
Hamont-Achel - 'Le Noze di Figaro' in De AdelbergLe Nozze di Figaro behoort samen met Cosi fan tutte en Don Giovanni tot de drie grote Italiaanse opera’s van Mozart. Het stuk is nog steeds razend populair door het vlotte verhaal en de fantastische muziek. In dit blijspel van Pierre Beaumarchais gaat Figaro, een grafelijke bediende, trouwen met Susanna, de kleedster van de gravin. Maar de trouwdag verloopt niet zoals gepland. De graaf heeft immers een oogje op Susanna laten vallen en wil als heerser het oude recht op ‘de (…) Het hele nieuwsbericht

'Lijn Antwerpen-Hamont doortrekken'

Woensdag 7 november 2012
Hamont-Achel - 'Lijn Antwerpen-Hamont doortrekken'Zoom"Vanaf december 2013 rijdt de trein van Antwerpen naar Neerpelt door naar Hamont, 700 meter van de Nederlandse grens. Wij willen NS en NMBS oproepen om deze trein door te laten rijden naar Weert," stellen de initiatiefnemers van een petitie die ons vanavond bereikte. U kunt die petitie zelf virtueel ondertekenen als u op deze link klikt. (Foto Leon Alders)

Jos Van Praet overleden

Dinsdag 6 november 2012
Hamont-Achel - Jos Van Praet overledenIn het rusthuis in Achel is vrijdag Jos Van Praet overleden, de weduwnaar van Marie-Louise Hendrix. Hij was 84 jaar. Het afscheid zal in familiekring plaatsvinden. Morgen om 19u is er een avondwake in de parochiekerk van Kleine Brogel. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Gratis naar... Margreet de Heer?

Maandag 5 november 2012
Hamont-Achel - Gratis naar... Margreet de Heer?Woensdag komt de Nederlandse auteur Margreet de Heer naar het Raadhuis in Lommel. Ook u kunt er nog bij zijn, en dankzij Internetgazet zelfs gratis als u asap een mailtje met uw naam en adres stuurt naar jan.buyens[!]ccdeadelberg.be VOOR morgenmiddag 12.00 uur. De eerste twee mailers van elke gemeente ontvangen elk één gratis ticket.  
De auteur is een theologe die besloot striptekenaar te worden, en (…) Het hele nieuwsbericht

Wacht met tandpijn tot maandag

Zaterdag 3 november 2012
Weet u wat het kost om de tandarts met wachtdienst aan de lijn te krijgen? 1,5 euro per minuut! "Bij mij duurde het 5 minuten, dus was ik 7,5 euro kwijt aan dat betaalnummer, alleen al omdat ik verschrikkelijke tandpijn had," aldus een lezeres. Ze maakte haar beklag over dat tarief bij de tandarts met wachtdienst. "Maar die zei dat hijzelf daar niks aan kon doen". De wachtdienst wordt bemand door een persoon die zich bezighoudt met het doorverbinden van mensen met tandpijn naar de tandarts.
Cranendonck krijgt geen nieuw gemeentehuis; het bestaande zal voor een bedrag van 4,7 miljoen euro worden gerenoveerd. Dat besluit heeft de gemeenteraad genomen. Vorig jaar besloot de raad nog dat er een nieuw gemeentehuis moest komen en dat het huidige pand aan het Capucijnerplein tegen de vlakte zou gaan. Door onder meer de komst van een actiegroep kwam het nieuwbouwplan, waarvoor 6,6 miljoen was uitgetrokken, opnieuw op de politieke agenda.
De renovatiewerken aan het bestaande gemeentehuis moeten over twee jaar klaar zijn.

Dré Cuijvers overleden

Donderdag 1 november 2012
In het Mariaziekenhuis is gisteren Dré Cuijvers overleden, de echtgenoot van Annie Hoeks. Hij was 57 jaar. Volgende week dinsdag om 9.30u is er een afscheidsdienst in het crematorium in Heeze (Ned.).
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel