Het overige nieuws

Hamont-Achel - Uw dag is aangebroken: stop met roken!In mei start het Mariaziekenhuis in Overpelt met twee nieuwe rookstopcursussen “Rook-arm, hart-rijk”. De eerste reeks start op 6 mei en telt acht sessies op maandagnamiddag. De tweede reeks begint op 27 mei, met 8 sessies op maandagavond.
Slechts 3 tot 5% van de rokers slaagt erin om te stoppen met roken zonder hulp, en daarom biedt de dienst cardiale revalidatie van het Mariaziekenhuis al jarenlang deze rookstopcursus aan. Omdat stoppen zo moeilijk is, proberen zij de kans te vergroten door te werken in een groep van een 10-tal personen, onder begeleiding van een erkende tabakologe. Het ziekenfonds betaalt het grootste deel van de kosten terug.
Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie terecht bij Karlien Kuyken (tel. 011 826 076 of rookstop[!]mznl.be). 

Bertha Lamers overleden

Dinsdag 30 april 2013
Hamont-Achel - Bertha Lamers overledenVrijdag is Bertha Lamers overleden, de echtgenote van Thieu Donné. Ze was 81 jaar. Zaterdag wordt ze gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Hamont.

Liza Fiddelaers overleden

Dinsdag 30 april 2013
Hamont-Achel - Liza Fiddelaers overledenZaterdag is Liza Fiddelaers overleden, de echtgenote van Cyril Mertens. Ze was 82 jaar. Vrijdag wordt ze begraven op het Boskerkhof, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Hamont. Donderdag om 19 uur is er daar een avondwake.

Jef Follon overleden

Dinsdag 30 april 2013
Hamont-Achel - Jef Follon overledenWoensdag is in het rusthuis in Achel Jef Follon overleden, de echtgenoot van Anna Schoemans. Maandag om 19u is er een avondwake in de parochiekerk van Achel-centrum, en dinsdag om 14u wordt zijn asurne bijgezet in het columbarium op de begraafplaats van Achel.
Voor de eindronde van de bijkomende stijgers in Derde Provinciale moeten SV  Herkol en KFC Hamont 99 het in de eerste ronde tegen elkaar opnemen. De heenwedstrijd op Hamont wordt gespeeld op zaterdag 4 mei om 19u30. De terugmatch vindt plaats op Herkol op zaterdag 11 mei om 19u.
Hamont-Achel - Pv's wegens achterlaten van hondenpoepDe wijkdienst van de lokale politie HANO gaat de komende maanden extra controleren op het achterlaten van hondenpoep. In de voorbije weken werden volgens een HANO-mededeling enkele processen-verbaal opgemaakt tegen hondenbezitters die het "hoopje" van hun huisdier niet opruimden. 
"Wij vestigen nogmaals de aandacht op het overlastreglement dat van toepassing is in de gemeenten Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt. In dit reglement wordt duidelijk bepaald dat alle honden aan de leiband moeten worden gehouden en dat de begeleiders steeds verplicht in het bezit dienen te zijn van een geschikt recipiënt voor het verwijderen van de uitwerpselen van hun hond," aldus de mededeling. "Uit de vele reacties die wij vanwege de bevolking ontvangen blijkt dat het niet opruimen van hondenpoep als ernstige overlast wordt beschouwd die het zeker verdient om beboet te worden."

NIKOdroom wordt werkelijkheid

Zondag 28 april 2013
Hamont-Achel - NIKOdroom wordt werkelijkheidZoomMet Nikodroom willen de afdelingen van het NIKO al hun disciplines in de kijker plaatsen, met name muziek, woord, dans een beeldende kunst. Leerlingen geven bij die gelegenheid concerten of stellen hun werk tentoon, maar bezoekers kunnen ook workshops volgen. Vandaag vond een editie van Nikodroom plaats in het park en in De Steen van Bocholt... (foto Marc Faes) Meer foto's
 

Noodlanding in Budel

Zondag 28 april 2013
In een weide in Budel heeft een vliegtuigje vanmorgen een noodlanding gemaakt op ongeveer 1,5 km van het vliegveld Kempen Airport. Dat gebeurde vlak nadat het toestel daar was opgestegen. Wat de reden was voor de noodlanding is nog niet bekend. Er waren zes mensen aan boord, maar niemand raakte gewond. Het vliegtuig liep lichte schade op.

Toch even lezen

Zondag 28 april 2013
Hamont-Achel - Toch even lezenZoomIn de groot-Peltse brievenbussen viel vorige week het krantje "In een notendop" (foto), waarin het EMJ uitlegt wat er komend weekend allemaal te gebeuren staat rond het Muziekfestival in Neerpelt en hoe dat praktisch geregeld is. Het is misschien toch interessant om dat blad eens te lezen, want er staat zoveel in dat wij dat onmogelijk allemaal op de Internetgazet kunnen zetten. Het blad kan ook verkregen worden bij een aantal VVV's in de omgeving, gemeentelijke bibliotheken, culturele centra... (Foto EMJ)

Zuster Stanislas overleden

Zaterdag 27 april 2013
Hamont-Achel - Zuster Stanislas overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Zuster Stanislas overleden, in het burgerleven Maria Rutten. Ze was 91 jaar en kloosterzuster in de orde van de Augustinessen. Woensdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de decanale Sint-Laurentiuskerk in Hamont. Dinsdagavond om 19u is er een gebedswake in de kapel van het rusthuis. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Brand op Markt in Eindhoven

Zaterdag 27 april 2013
Hamont-Achel - Brand op Markt in EindhovenZoomEen zware brand heeft vanmiddag op de Markt in Eindhoven grote schade aangericht aan Stadscafé De Vooruitgang. Daarbij moesten de Markt en de Heuvelgalerie worden ontruimd. Dat kostte nogal wat moeite omdat de caféterrassen waren ingenomen door supporters die 's avonds naar de wedstrijd PSV-Groningen zouden gaan. Ook de omliggende panden werden ontruimd terwijl de parkeergarage en de fietsenstalling van de Heuvelgalerie werden gesloten, waardoor mensen niet meer aan hun vervoermiddel konden. De (…) Het hele nieuwsbericht

Ook het NIKO zit nu op Facebook

Zaterdag 27 april 2013
Ook het NIKO heeft nu een Facebook-account. 'Liken' maar! Op de pagina vindt u alvast een mooi gesprek met Joost Vermeiren over het orgel. Maar opgepast: als u de pagina ooit zoekt moet u voluit "NIKO Kunstacademie" intikken; met NIKO alleen komt u er (spijtig genoeg) niet. NIKO Kunstacademie
Op zondag 19 mei vindt op de testbaan van Ford - wereldwijd heet die de ‘Ford Lommel Proving Ground" - in Lommel de jaarlijkse fietsdag plaats. Fietsers en skeelers uit alle windstreken zijn er welkom om even te voelen hoe het is om  te rijden op die testbaan. Ze is in totaal 80 km lang! De toegang is gratis en men kan er terecht van 9 tot 16 uur. Adres: Oude Diestersebaan 135. Ford Lommel Proving Ground

Maak het mee...

Vrijdag 26 april 2013
In het Nederlandse Oss had een man zijn kunstgebit achtergelaten in de badkamer. Vervolgens ging zijn kat er mee aan de haal en gooide het in een wc, ergens anders in het huis, meldt Omroep Brabant. De man had dat niet in de gaten en spoelde zijn kunstgebit per ongeluk door. Hij zag het te laat en probeerde het nog terug te vinden, maar tevergeefs. Ook een rioleringsbedrijf kon het gebit niet meer recupereren.

Lente of zomer?

Donderdag 25 april 2013
In Kleine Brogel was het om 16u 25,9 graden, signaleert Ruben Weytjens, in Oostende 13 graden, of zowat de helft. Is het lente of zomer?

Roy Sentjens stopt opnieuw

Woensdag 24 april 2013
Roy Sentjens (33) stopt opnieuw - en nu definitief - met wielrennen. Dat heeft hij vandaag gemeld op de site van zijn ploeg. Volgens Sentjens werd het voor hem steeds moeilijker om in het peloton terug te komen op zijn oude niveau en kiest hij daarom voor een toekomst zonder wielrennen.
Hamont-Achel - Gratis naar Mintzkov en Geppetto & The Whales?ZoomUPDATE VRIJDAGavond om 20.30u staat er weer een prachtige muziekavond op de agenda in De Posthoorn in Hamont. Daar kunt u gaan kijken en luisteren naar een optreden van Mintzkov, de ongekroonde indiegroep van het land, en een van Gepetto & The Whales. Die laatste groep brengt dit jaar een tweede album op de markt, dus reken maar dat ze daaruit nieuwe songs zullen brengen. Allen daarheen! In voorverkoop kost een ticket 13,50 euro, aan de kassa 2 euro meer, maar misschien kunt u er gratis naartoe? We mogen per Internetgazetgemeente drie vrijkaarten weggeven. Daarom: snel een mailtje sturen naar vrijetijd[!]hamont-achel.be (uw adres niet vergeten), en dan maakt u er kans op. Succes!  AHA
Aan de sluis van Lozen is vandaag het stoffelijk overschot aangetroffen van de vermiste Arnold Huibers uit Bocholt. De tachtigjarige man was op 15 april met zijn fiets thuis vertrokken en nadien verdwenen zonder enig spoor na te laten. Opsporingen leverden niets op. Het is niet bekend hoe de man in het kanaal is beland.
Afgelopen weekend zijn er in Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt 28 horecagelegenheden gecontroleerd in het kader van het rookverbod. Dat gebeurde door de federale overheidsdienst Volksgezondheid in samenwerking met de lokale politie HANO. In totaal werden 10 uitbaters en 17 rokers geverbaliseerd. Tevens werden 2 waarschuwingen gegeven aan uitbaters. Tenslotte werden er 3 pv's uitgeschreven omdat er alcohol werd geschonken aan minderjarigen. 
Gezien het aantal overtredingen zal de actie zeker worden herhaald, aldus de politie.

Eerste processierupsen in Bree

Dinsdag 23 april 2013
De eerste eikenprocessierupsen van dit jaar werden in Bree gevonden, op een zomereik, tegen een warme zonnige houtkant. Dit is slechts één dag later dan vorig jaar maar wel een 10-tal dagen later dan de voorbije jaren.
Vermoedelijk komen de rupsen nu en de volgende dagen op meerdere plaatsen in de provincie uit. Mogelijk zijn de rupsen nu nog kwetsbaar voor nachtvorst en voor een lange periode van nat en koud weer. De jonge rupsen hebben tijdens hun eerste twee larvale stadia nog geen irriterende brandharen.

Adriaan Beliën overleden

Dinsdag 23 april 2013
Hamont-Achel - Adriaan Beliën overledenGisteren is Adriaan Beliën overleden. Hij zou volgende maand 65 jaar worden. De crematieplechtigheid vindt donderdagnamiddag plaats in besloten kring. Online condoleren kan via www.uitvaartcentrumbex.be.

De '10 Miles' van Antwerpen...

Maandag 22 april 2013
De visie van Fobie
Hamont-Achel - De '10 Miles' van Antwerpen...Zoom....gezien door de ogen van Fobie!

Catho Stevens overleden

Maandag 22 april 2013
Hamont-Achel - Catho Stevens overledenIn Hasselt is zaterdag Catho Stevens overleden, onderwijzeres op rust. Ze was 94 jaar. Donderdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont-centrum. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Het nieuwe 5 eurobiljet

Maandag 22 april 2013
Hamont-Achel - Het nieuwe 5 eurobiljetZoomVanaf 2 mei wordt een nieuw biljet van 5 euro verspreid. Dat gaat het oude geleidelijk vervangen. In de loop van de komende jaren worden de overige euro-bankbiljetten vernieuwd. De nieuwe hebben allemaal Europa als thema, een Griekse mythologiefiguur naar wie ons continent is genoemd. Nieuwe euro-bankbiljetten
In Luik-Bastenaken-Luik is Jelle Vanendert vandaag 18de geëindigd, op 26 seconden van de Ierse ritwinnaar Daniel Martin. Vanendert werd daarmee de tweede Belg in de uitslag. Zijn broer Dennis werd 95ste op 8:29.

Joan Theunissen overleden

Zondag 21 april 2013
Hamont-Achel - Joan Theunissen overledenIn het rusthuis in Achel is gisteren Adriaan Joan Theunissen overleden, de weduwnaar van Toke Bergs. Hij was 88 jaar en schonk zijn lichaam aan de medische wetenschap. Maandag tussen 19 en 20 uur is er gelegenheid om afscheid van hem te nemen in het funerarium Creemers aan de Achelpoort. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Bij een onverwachte controle in een café op de Markt in Valkenswaard heeft de Nederlandse politie afgelopen nacht een hoeveelheid harddrugs gevonden. Het ging o.m. om cocaïne en xtc. De drugs werden niet alleen bij vier cafébezoekers gevonden maar ook op de vloer, waar ze door bezoekers weggegooid waren toen de politie binnenviel. De politie had 40 agenten ingezet voor de actie.

Mia Habraken overleden

Zaterdag 20 april 2013
In het rusthuis in Achel is op 30 maart de 89-jarige Mia Habraken, echtgenote van Harry Van de Broek, overleden. Volgens haar wens werd haar asurn in alle intimiteit bij die van haar dochter Jozefien (+1995) geplaatst in het columbarium in Achel.
Hamont-Achel - Wordt Femme het nieuwe gezicht van Vtm-Kzoom?ZoomOverpeltse Femme zit bij de vijf finalisten die kans maken om het nieuwe gezicht van Vtm-Kzoom te worden. Vanavond maakte ze alvast een reportage op de circusschool Circ-O-Fun (foto). Hopelijk haalt ze voldoende stemmen  voor de volgende ronde! Stemmen voor haar kan nog tot zondagavond op www.vtmkzoom.be/jij-kiest/nieuws. Doen! Foto Marc Ras)

Clement Lenders overleden

Vrijdag 19 april 2013
Hamont-Achel - Clement Lenders overledenOnverwacht is vandaag Clement Lenders overleden, de echtgenoot van Philomène Winters. Hij was 65 jaar. De uitvaartdienst zal plaatsvinden in intieme kring. Dinsdag om 19u is er een avondwake in de Sint-Niklaaskerk in Neerpelt-Centrum.
Zowel Jelle als Dennis Vanendert starten zondag in Luik-Bastenaken-Luik. Jelle heeft als rugnummer 161, Dennis 167.

Jos Buteneers overleden

Vrijdag 19 april 2013
Hamont-Achel - Jos Buteneers overledenIn het Jessaziekenhuis in Hasselt is woensdag Jos Buteneers overleden. Hij was 77 jaar. Dinsdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de kerk van Overpelt-Centrum. Men kan hem maandag van 18.30 tot 19.00 u. nog een laatste groet brengen in uitvaartcentrum Severens Overpelt.
 

Nu hebt u de kans nog!

Donderdag 18 april 2013
Tip voor motorrijders: doe mee aan een motorscreening. Er worden er eerstdaags twee georganiseerd, in Lommel. Die van 20 april is al volgeboekt, maar voor die van 27 april zijn er nog twintig plaatsen vrij: tien in de voormiddag en tien in de namiddag.
Tijdens zo'n screening krijgt u (gratis!) de kans om gedurende een halve dag een aantal basisvaardigheden aan te leren of op te frissen. Ook de recente wijzigingen in regelgeving met betrekking tot motorrijders en hun uitrusting komen er uitgebreid aan bod. Even praktisch: zaterdag 27 april 2013 in Lommel, Marie Curiestraat (crossterrein). Timing: van 9 tot 12 u. OF van 13 tot 16 u. Uiterste inschrijvingsdatum: 25 april. Voor meer informatie kunt u terecht bij de verkeersdienst van uw politiezone. Inschrijven is noodzakelijk en kan via tel. 011 23 80 43.
Hamont-Achel - Wring eens een dweil uit in de ruimteAls u een natte dweil uitwringt, loopt het water netjes in de emmer - of toch alleszins richting aarde. Maar wat zou er gebeuren als u hetzelfde doet in de ruimte? Dat vroegen twee Canadese scholieren zich af en met hun vraag wonnen ze een wedstrijd van het Canadian Space Agency (CSA). De hoofdprijs was de uitvoering van hun experiment. In het internationale ruimtestation (ISS) ging de Canadese astronaut Chris Hadfield zopas aan de slag met water en een doek. Eén ding maakt het filmpje duidelijk: het (…) Het hele nieuwsbericht

Getuigen gezocht

Donderdag 18 april 2013
Hamont-Achel - Getuigen gezochtAfgelopen nacht hebben vermoedelijk vier personen in Hamont-centrum op vijf plaatsen o.m. fietsen gestolen en tenminste op één plaats geprobeerd in te breken, meldt de lokale politie HANO. Enkele fietsen werden teruggevonden en aan de eigenaars terugbezorgd. De politie is nog op zoek naar de identiteit van de daders. Wie meer informatie daarover heeft, wordt gevraagd te bellen naar de lokale politie HANO op 011/44.08.20 of 101 (buiten de diensturen van 07.00u- 19.00u). Geheimhouding is verzekerd.

Zoeken naar een vermiste

Woensdag 17 april 2013
Hamont-Achel - Zoeken naar een vermisteZoomHet parket van Tongeren heeft gevraagd uit te kijken naar Arnold Huibers (80) uit Bocholt. Maandag werd hij voor het laatst gezien toen hij thuis met zijn fiets naar een onbekende bestemming vertrok. Hij is niet meer teruggekeerd en het zou kunnen dat hij elders in Noord-Limburg is opgemerkt.
Arnold is ca 1.70m groot en mager van gestalte. Toen hij maandag vertrok droeg hij een donkere jonggingbroek en -vest. Zijn fiets is van het merk Cambridge. Wie deze man gezien heeft, of zijn fiets heeft aangetroffen, kan bellen naar de politie Noordoost-Limburg op 089/480630 of naar de lokale politie. UPDATE Het stoffelijk overschot van de vermiste is inmiddels teruggevonden.
Hamont-Achel - Serviceclubs N.-Limburg steunen 't BrugskeZoomDe 17 serviceclubs van Noord-Limburg  (Fifty One , Kiwanis, Ladies Circle,  Lions, Ronde Tafel, Rotary en Soroptimisten)  organiseren jaarlijks een ontmoetingsdag ter bevordering van de onderlinge vriendschap en verstandhouding. Daarbij kiezen ze ook een gezamenlijk sociaal project dat elke club met haar bijdrage steunt.
Dit jaar werd het tuinproject van Orthopedagogisch Centrum  ’t Brugske uit Leopoldsburg gekozen. Dagcentrum ‘t Brugske voorziet opvang voor mensen met een verstandelijke beperking, voornamelijk uit de regio Noord-Limburg. Er werd zopas een tehuis gebouwd en de financiële middelen ontbraken voor de ontwikkeling van de omringende tuin. Met de 8.250 euro steun kan een groot deel van dit tuinproject afgewerkt worden. Mooi!
De scholengemeenschap WICO gaat nauwer samenwerken met het centrum voor volwassenenonderwijs Vrij CVO Noord-Limburg. Dat heeft coördinerend directeur Koen Wils bekendgemaakt. De samenwerking zal volgend schooljaar ingaan. Op die manier wil WICO niet alleen het onderwijsaanbod in Noord-Limburg verstevigen maar ook inspelen op de 'scholengroepen' die zowel door de Vlaamse overheid als door het VSKO vanaf 2017 in het vooruitzicht gesteld worde, aldus Wils. André Fabry, momenteel directeur van het Sint-Hubertuscollege, wordt directeur van de nieuwe samenwerking. Wie de nieuwe directeur van het college wordt is nog niet bekend.

Een 'event' over apps

Maandag 15 april 2013
Op 3 en 4 mei organiseert de Hogeschool PXL Apps City, het eerste grote event rond mobiele applicaties in Vlaanderen.  Wie een smartphone of tablet-pc gebruikt (en dat zijn er elke dag meer en meer), gebruikt apps in diverse soorten en toepassingen. Een app om je tv-avond te plannen, je Facebookpagina te checken of je bankrekening te betalen: in de app-wereld is er voor ieder wat wils. 
Hoog tijd voor een heuse app-conferentie, vonden ze bij Hogeschool PXL (XIOS) in (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Judo: goud voor Schildermans en HendrikxZoomOp de Soeverein Cup heeft Joran Schildermans (links) uit Peer, die aangesloten is bij judoclub Agglorex Lommel, vandaag goud behaald. Samen met Doreen Hendrikx uit Neerpelt, regerend Belgisch kampioene in de +63kg, hield hij de Limburgse kleuren hoog. An-Sophie Meeuwissen haalde zilver. (Foto Rik Vander Sanden) Meer foto's

Collectiedag WO I in Hasselt

Vrijdag 12 april 2013
Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) roept alle inwoners van Limburg op om voorwerpen, foto’s, brieven of andere herinneringen in verband met Wereldoorlog I op zondag 21 april mee te brengen naar de Provinciale Bibliotheek Limburg in Hasselt. “De verzamelde stukken worden in het kader van het project Europeana 1914-1918 opgenomen in een centrale Europese databank. Tegelijk past de collectiedag in het project Limburg 1914-1918, waarmee de (…) Het hele nieuwsbericht

Lambert Lemmens overleden

Donderdag 11 april 2013
Hamont-Achel - Lambert Lemmens overledenLambert 'Bèr' Lemmens is vandaag overleden in het rusthuis Aan de Beverdijk in Achel. De landmeter op rust was 81 jaar en de echtgenoot van Mariëtte Vaesen. De crematieplechtigheid vindt plaats in intieme kring op woensdag 17 april om 14u00. U kunt Lambert begroeten en schriftelijk condoleren in het uitvaartcentrum Bex, Watertorenstraat 12A te Hamont-Achel. U kunt ook online condoleren via www.uitvaartcentrumbex.be

Jos Belien overleden

Donderdag 11 april 2013
Hamont-Achel - Jos Belien overledenWoensdag is de 47-jarige Jos Belien overleden. Hij was de echtgenoot van Hilde Lipkens en had twee kinderen, Kelly en Robin. De crematieplechtigheid zal in intieme kring gebeuren, maar er is wel een avondwake voorzien op maandag 15 april om 19u in de Sint-Laurentiuskerk van Hamont. Online condoleren kan via www.uitvaartcentrumbex.be.
Zaterdag vanaf 20.30u vindt op diverse locaties in Hamont-Achel de "Tour culturel" plaats, een culturele ontdekkingstocht die door de dienst "Vrije tijd" van de gemeente is uitgewerkt. Tijdens die tocht gaat u uitkomen op een aantal markante culturele experimenten. U laten verrassen is dus aanbevolen, en tijdig kaarten kopen ook, want het aantal tickets is beperkt. Die tickets kosten in voorverkoop 13,50 euro en aan de kassa 15 euro.
Maar... misschien kunt u er gratis naartoe? Mail dan zo vlug mogelijk naar vrijetijd[!]hamont-achel.be en u maakt kans op een vrijkaart! Per Internetgazetgemeente mogen we er twee weggeven. De winnaars worden persoonlijk verwittigd. Succes!

Harrie Van Vlierden overleden

Dinsdag 9 april 2013
Hamont-Achel - Harrie Van Vlierden overledenHarrie Van Vlierden, beter bekend als "Harrie van de cinema" is gisteren op 87-jarige leeftijd overleden. De avondwake vindt plaats aanstaande vrijdag om 19u in de Sint-Laurentiuskerk in Hamont. Daar zal ook de uitvaartplechtigheid plaatsvinden op zaterdag 13 april vanaf 10u30. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Het einde voor Windows XP

Maandag 8 april 2013
Softwaregigant Microsoft heeft vandaag bekend gemaakt dat het over exact een jaar gaat stoppen met de ondersteuning van Windows XP. Vanaf 8 april 2014 worden er geen updates meer uitgebracht. Het besturingssysteem is normaal zo ingesteld dat het automatisch zulke updates installeert om bugs en veiligheidsproblemen op te lossen. Over een jaar is het echter gedaan daarmee, waardoor PC’s met Windows XP op termijn kwetsbaar worden. Het besturingssysteem mag dan wel 12 jaar oud zijn, het blijft (…) Het hele nieuwsbericht

Nelly Dirks overleden

Maandag 8 april 2013
Hamont-Achel - Nelly Dirks overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Nelly Dirks overleden, de weduwe van Thieu Jacobs. Ze was 88 jaar. De uitvaartplechtigheid vindt vrijdag om 10.30u plaats in de parochiekerk van Achel-centrum. Donderdag om 19u is er daar een avondwake.

Verkeershinder door werken

Zaterdag 6 april 2013
Vanaf maandag beginnen er werken op de Nederlandse A2 tussen Weert en Maarheeze. Daar wordt een ecoduct gebouwd en dat zal voor vertragingen zorgen. Gedurende zes weken zijn de rijstroken verlegd en geldt daar een snelheidsbeperking van 90 kilometer per uur.
In een mededeling hebben de burgemeesters van negen Noord-Limburgse gemeenten vandaag de Vlaamse regering opgeroepen om op korte termijn op basis van het huidig voorgestelde traject een decreet in het Vlaams parlement in te dienen.
"Met het Strategisch Actieplan Limburg in Kwadraat (SALK) heeft de Vlaamse regering het voortouw genomen om de relance en de toekomst van Limburg in kaart te brengen. Tijdens de begrotingscontrole van vorige week werden ook extra middelen voorzien," aldus de (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Gratis naar... Théâtre La Licorne?ZoomKomende zondag 7 april om 20.15 uur speelt het Franse toneelgezelschap Théâtre la Licorne op uitnodiging van cultuurNoord in CC Palethe met de voorstelling ‘Spartacus’. Zaterdag is er ook al een voorstelling, maar die is uitverkocht.
Licorne neemt je mee naar een Romeins colosseum. Je volgt er het verhaal van de gladiator Spartacus die samen met andere slaven vecht voor zijn vrijheid.
De voorstelling ‘Spartacus’ betekent een visueel (…) Het hele nieuwsbericht
Op zaterdag 20 april organiseert VVIA-Limburg (Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie) een open ledendag in het Mijndepot, gelegen in het hoofdgebouw van de voormalige koolmijn van Waterschei. Iedereen met belangstelling voor industriële archeologie is daar welkom! Je hoeft dus geen lid te zijn van de VVIA. In de voormiddag wordt er vergaderd en gediscussieerd en in de namiddag wordt de mijnsite bezocht. Meer info vind je hier.

De klokken zijn terug!

Woensdag 3 april 2013
De klokken zijn terug uit Rome en ze hangen onder meer in de toren van de Hasseltse kathedraal. Vanaf komende zaterdag (om 14u) worden daar op elke eerste zaterdag van de maand rondleidingen in georganiseerd door Geert Kooken, gevolgd door hippe beiaardmuziek.
Het beiaardmuseum is daar uitzonderlijk geopend tijdens de paasvakantie, telkens van 14 tot 17u en dat:
• tot zondag 7 april
• van dinsdag 9 tot zondag 14 april
Toegang: 1,5 euro per persoon. Kinderen onder de 12 jaar gratis.

Kees Klomp overleden

Woensdag 3 april 2013
Hamont-Achel - Kees Klomp overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Kees Klomp overleden, de echtgenoot van Ria Verhuijsen. Hij was 72 jaar. Dinsdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Maandag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via www.uitvaartcentrumbex.be.
Donderdagnacht gaat het Agentschap Wegen en Verkeer de wegverzakking herstellen die enkele weken geleden ontstond op de afslagstrook aan het kruispunt Grote Baan-Helzoldstraat in Helchteren. Daardoor moest die afslagstrook sterk ingekort worden, hetgeen tot lange files leidde vanuit Noord-Limburg. Vrijdagnamiddag moesten automobilisten daar zelfs tot anderhalf uur aanschuiven.
Dat de herstelling zo lang op zich heeft laten wachten, had te maken met een discussie over de verantwoordelijkheid voor de verzakking. Als alles vlot verloopt, zouden de files vanuit Noord-Limburg vanaf vrijdag opnieuw normale proporties moeten aannemen, zegt het Agentschap Wegen en Verkeer nu.

Nog geen omleidingsweg...

Dinsdag 2 april 2013
De Raad van State heeft het Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor de aanleg van een omleidingsweg in Houthalen-Helchteren vernietigd. Dat is vernomen bij de Vlaamse regering. De Raad heeft dus het advies van de auditeur gevolgd. Een en ander betekent dat de hele procedure voor de verlenging van de Noord-Zuidverbinding moet worden overgedaan.
In een reactie zeggen de Vlaamse ministers Hilde Crevits en Philippe Muyters het arrest te betreuren.
"Aan onze raadslieden is gevraagd om een analyse (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Vandaag is het Wereld Autisme DagZoomVandaag is het Wereld Autisme Dag, een initiatief van de Verenigde Naties. Eén op 100 mensen heeft een stoornis in het autistisch spectrum; in Limburg gaat het om 8.000 mensen bij wie autisme in een of andere vorm voorkomt. In het kader van de autismeweek, die nu loopt, doorkruist een karavaan van oldtimertractoren de provincie om tijdens een halte aan elk gemeentehuis aandacht te vragen voor autisme. Donderdagnamiddag komen de gemeenten in Noord-Limburg aan de beurt, vrijdagochtend volgen Peer en Meeuwen nog. www.autismelimburg.be
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel