Het overige nieuws

Wie hoger onderwijs of volwassenenonderwijs volgt en moeite heeft om het allemaal betaald te krijgen, kan bij de provincie een studielening aanvragen. Die werd vorig jaar door nauwelijks 60 studenten aangevraagd, zegt gedeputeerde voor financiën Frank Smeets in het blad Visie. De provincie wil dat aantal flink verhogen en heeft een aanzienlijk budget klaarliggen.
Het Fonds van de Limburgse Studieleningen geeft renteloze studieleningen aan studenten. Deze lening betaal je terug na je (…) Het hele nieuwsbericht

De waarde van een NLLC-stempelkaart

Vrijdag 30 augustus 2013
Zondag wordt in Hamont-Achel de 4de wedstrijd van het NLLC (Noord-Limburgs LoopCriterium) gelopen, de groene halve marathon. De NLLC-organisatie vraagt aan de deelnemers niet te vergeten de stempelkaart van het NLLC mee te brengen; wie 3 van de 4 wedstrijden loopt krijgt een attentie en neemt bovendien deel aan de gratis tombola met prijzen ter waarde van 50 euro.
Wie zondag niet kan deelnemen en de vorige 3 wedstrijden gelopen heeft, kan zijn stempelkaart best meegeven met iemand, of ze bezorgen bij de organisatie van het NLLC (p/a Nachtegaalstraat 54 te Neerpelt). De attentie en eventuele tombolaprijs worden dan bezorgd.

Jeanne Cuyvers overleden

Vrijdag 30 augustus 2013
In het rusthuis in Hamont is woensdag Jeanne Cuyvers overleden, de weduwe van Nelis Goldschmitz. Volgende week zou ze 86 jaar geworden zijn. De uitvaartplechtigheid en de asverstrooiing hebben in intieme kring plaatsgevonden.
Na zeven ritten is Lommelaar Yannick  Eijssen de beste Belg in de Ronde van Spanje. Hij staat op de 18e plaats, op 59 seconden van de Italiaan Vincenzo Nibali, de leider in de rangschikking. Jelle Vanendert is 56ste op 9:11, Dennis Vanendert - die zich eergisteren liet opmerken - 100ste op 23:32, en Johan Vansummeren 110de op 28:15.

Nationale testtijdritten ook in Achel

Donderdag 29 augustus 2013
Zaterdag tussen 13 en 18u30 worden - zoals al eerder gemeld - op Grote Heide de nationale testtijdritten gereden. De 150 beste Belgische tijdrijders van alle categorieën, zowel mannen als vrouwen, nemen daar aan deel. De organisatie is in handen van Kiwanis NO en Wielerclub Noord-Limburg ism KBWB
Het parcours leidt de renners ook naar Achel. Het ziet er als volgt uit (de renners rijden met de klok mee): vertrek aan Café De Club aan de Grote Heide 1 - Grote Heide (…) Het hele nieuwsbericht

Alda Kauffmann overleden

Woensdag 28 augustus 2013
Hamont-Achel - Alda Kauffmann overledenVandaag is Alda Kauffmann overleden, de weduwe van Mathieu Schuurmans. Ze was 86 jaar. Zaterdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 13u) in de decanale kerk van Hamont. Vrijdag om 20u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Spottersdag op Kleine Brogel

Woensdag 28 augustus 2013
Hamont-Achel - Spottersdag op Kleine BrogelZoomOp zaterdag 14 september organiseert de Vliegbasis Kleine Brogel een Spottersdag. Die dag komen ruim 2.000 luchtvaartfanaten naar de vliegbasis om er beelden te maken van de Belgische en buitenlandse vliegtuigen die daar staan naar aanleiding van de Internationale Sanicole Airshow. Wie er bij wil zijn, moet zich eerst inschrijven via www.spottersday.be. Daar staat ook meer info over dat evenement. UPDATE En hier kunt u zich inschrijven voor de spottersdag.  (Foto spottersday.be)
Hamont-Achel - De nieuwe NIKO-tas is een groot succesZoomDankzij de verkoop van de originele kunstkalender met tekeningen van de NIKO-leerlingen steunde men daar al vele jaren een meisjesschool met internaat in het Indische Maranghada. Afgelopen schooljaar werd iets helemaal nieuws gelanceerd: de NIKO-tas! Ontworpen door leerlingen van de NIKO-Kunstacademie en door hen voornamelijk gebruikt om materiaal in te vervoeren. Maar ook bij de leerlingen van podiumkunsten is ze heel gegeerd en ze duikt ook regelmatig op in de supermarkt. Dan zijn ze (…) Het hele nieuwsbericht

Gert Govers overleden

Dinsdag 27 augustus 2013
Hamont-Achel - Gert Govers overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Gerardus Gert Govers overleden, de echtgenoot van Gertruda Hendrikx. Hij was 83 jaar. Zaterdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont-centrum. Vrijdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemrs.be.

Word imker!

Maandag 26 augustus 2013
De Imkersvereniging Pelter Biehalle en de vzw Scholingscentrum LIB  organiseren van 7 januari e.k. tot 17 juni (zeg niet dat we er niet tijdig bij zijn) een starterscursus "Nieuwe Imker". De theorielessen wordt in 't Pelterke gegeven, de praktijklessen bij diverse bijenhallen. Deelname aan de cursus kost 30 euro. Wie slaagt krijgt een getuigschrift van het Ministerie van Landbouw en Visserij. En "als de cursist voldoet aan de voorwaarden krijgt hij na ondertekening van een contract een bijenkast, een bijenvolk en wordt er in de afdeling een peter toegewezen. Deze laatste begeleidt de cursist gedurende minstens één bijenseizoen." 
Meer info bij Johan Cardinaels, tel. 011/643993, johancardinaels[!]telenet.be; of bij Dirk Bollen, tel. 011/733030, bollendirk[!]hotmail.com. UPDATE Op de site van de Limburgse Imkersvereniging vindt men informatie over alle cursussen die in dat verband worden aangeboden.

Aan de 7- tot 11-jarigen

Zondag 25 augustus 2013
"Hallo sportvriendje,
Beverbeek Classic heeft op zondag 8 september 2013 echt iets voor jou. Wij organiseren dan “Achel, sport en feest” in een verkeersvrij dorpscentrum en jij kan daar gratis aan deelnemen. Voor de eerste keer organiseren we een “Kapetulierace” voor de Noord-Limburgse schoolgaande jeugd. De deelnemers worden ingedeeld in leeftijdsgroepen en reeksen. Het parcours is volledig afgesloten zodat er heel veilig kan gesport worden. De afstand bedraagt (…) Het hele nieuwsbericht
Al meer dan 4100 mensen hebben een petitie ondertekend voor een treinverbinding voor reizigers tussen Hamont en Weert. De actiegroep heeft vrijdag die petitie aangeboden aan gedeputeerde Patrick van der Broeck van Nederlands-Limburg, bevoegd voor openbaar vervoer.
Volgens Van der Broeck wordt zowel in België als in Nederland het belang van deze verbinding ingezien. “De petitie heeft de steun van de Provincie Limburg, maar goed onderzoek is nodig voordat we overgaan tot (…) Het hele nieuwsbericht

Akabe zoekt leid(st)ers

Zondag 25 augustus 2013
Akabe Neerpelt is een inclusieve jeugdbeweging die het voor jongeren met een beperking mogelijk maakt zich te ontplooien in het tempo dat ze zelf aangeven. Ze maakt deel uit van Scouts en Gidsen Vlaanderen en probeert die waarden in de mate van het mogelijke zoveel mogelijk te handhaven. De vereniging is nu op zoek naar enthousiaste nieuwe leiders en leidsters. Voor praktische vragen kunt u terecht bij akabeneerpelt[!]hotmail.com.

HANO controleerde 110 voertuigen

Donderdag 22 augustus 2013
Hamont-Achel - HANO controleerde 110 voertuigenTijdens een verkeersactie heeft de lokale politie HANO vandaag 110 voertuigen gecontroleerd. De resultaten: 
- 10 onmiddellijke inningen voor gebruik gsm of het niet dragen van de veiligheidsgordel;
- 3 waarschuwingen wegens het ontbreken van verzekeringsbewijs of wegens technische onvolkomenheden;
- 2 verkeersinbreuken inzake inschrijving en keuring;
- 1 verkeersinbreuk inzake het rijbewijs.

Meer en andere vlinders door de zomer

Donderdag 22 augustus 2013
Hamont-Achel - Meer en andere vlinders door de zomerZoomHet is een goede zomer voor de vlinders. Er zijn er beduidend meer dan de voorbije jaren, meldt Natuurpunt. Daarnaast waren er onder de 41 soorten die tijdens de nationale tuinvlindertelling geregistreerd werden ook vele zeldzame nieuwkomers. Toch boeren sommige soorten ook achteruit: graslandvlinders als het icarusblauwtje doen het jaar na jaar slechter.
‘Op 3 en 4 augustus telden 7.747 Vlaamse gezinnen meer dan 202.000 vlinders in hun tuin’, zegt Wouter Vanreusel van Natuurpunt. (…) Het hele nieuwsbericht

Donderdag fietsen met NEOS

Vrijdag 16 augustus 2013
Komende donderdag 22 augustus organiseert NEOS Hamont-Achel een mooie fietstocht, "Kanaaltocht & Laura bossen", een rit over ca. 40 km. Men vertrekt om 13u30 op de parking van de Posthoorn. Het dragen van een fluo veiligheidsvestje wordt aangeraden. Iedereen is van harte welkom om mee te fietsen. Wie uitgebreid wil kennismaken met de activiteiten van NEOS Hamont-Achel kan contact opnemen met het secretariaat: Jaak Ballingsstraat 40, 3930 Hamont-Achel, tel. 011 44 61 85.

Politici blijven fors cumuleren

Vrijdag 16 augustus 2013
In Vlaanderen oefent een politicus gemiddeld 3,5 bezoldigde mandaten tegelijk uit, berekende De Tijd op basis van het mandatenoverzicht dat het Rekenhof deze week publiceerde in het Belgisch Staatsblad. De Noord-Limburgse burgemeesters blijven duidelijk boven dat gemiddelde. Kampioen is burgemeester Raf Drieskens van Neerpelt, die vorig jaar 14 mandaten cumuleerde waarvan er 9 betaald werden. Theo Schuurmans (Hamont-Achel) kreeg er 7 van de 14 betaald, Jaak Fransen (Overpelt) 6 van de 8, Peter Vanvelthoven (Lommel) 3 van de 7, Theo Kelchtermans (Peer) 5 van de 10, Raf Truyens (Hechtel-Eksel) 6 van de 14 en Lode Ceyssens (Meeuwen-Gruitrode) 2 van de 2.
Men kan de cumuls die de politici er vorig jaar op na hielden, raadplegen op www.cumuleo.be. Klik eerst rechtsboven op NL en vul dan in de tweede kolom, onder "Een mandataris zoeken", de naam van de gezochte politicus in.

Oppassen bij 'Concours hippique'

Donderdag 15 augustus 2013
Sinds vanmiddag heeft de gemeente Valkenswaard extra verkeersmaatregelen getroffen langs en op de Maastrichterweg voor het Concours Hippique van komend weekend. Het gaat onder meer om extra snelheidsbeperkingen via wegversmallingen met eenrichtingsverkeer. Ook worden aan weerskanten van de hoofdingang aan de Maastrichterweg over een lengte van 400 meter dranghekken geplaatst om wildparkeren in de berm en daarmee gepaard gaande risico's voor overstekende voetgangers te voorkomen.
Bij de oversteek ter hoogte van de hoofdingang worden door de organisatie verkeersregelaars en stewards ingezet.

Gelukkige moederdag aan alle mama's

Donderdag 15 augustus 2013
Hamont-Achel - Gelukkige moederdag aan alle mama'sZoomVan harte een mooie moederdag gewenst aan alle moeders, vanwege het hele team van Internetgazet! (Foto Jan Buyens)
Hamont-Achel - Nog talent gezocht voor de 'charity party'ZoomOp zondag 1 september organiseren 2 enthousiaste tieners uit Hamont - Barbara Ocran en Koen Jegers - een benefietfeest in 't Pelterke. Hun vrienden helpen hen om er een geslaagd feest van te maken. Alle opbrengst gaat naar 'Charity: water', een organisatie die zich inzet voor zuiver drinkwater voor scholen, wijken, dorpen, .. in Afrika en daar met dat doel waterputten boort.
Het wordt die zondag in 't Pelterke een heus feest met activiteiten zoals waterballongevechten, (…) Het hele nieuwsbericht
Een onbekende man heeft vanavond rond half acht het tankstation bij Perjanneke, op de Maastrichterweg in Valkenswaard, overvallen. Hij bedreigde de bediende met een mes en eiste geld; toen hij dat in handen had, sloeg hij te voet op de vlucht. Volgens de politie Oost-Brabant gaat het om een ongeveer 25-jarige man van ca. 1,80 tot 1,90m, die een zwarte broek, witte schoenen en een vest met vermoedelijk camouflageprint droeg. De politie heeft een oproep tot getuigen gedaan.

Vanendert's in Ronde van Spanje

Woensdag 7 augustus 2013
Dennis en Jelle Vanendert gaan de Ronde van Spanje rijden. Dat heeft hun ploeg Lotto-Belisol vandaag bekendgemaakt. De Vuelta wordt gereden van 24 augustus tot 15 september.

Grote Heide klopt KFC Hamont 99

Dinsdag 6 augustus 2013
Hamont-Achel - Grote Heide klopt KFC Hamont 99Zoomin een oefenmatch heeft Grote Heide  vanavond thuis KFC Hamont 99 verslagen. Uitslag: 6-1. Bij de rust was het al 2-0. Het eerreddende Hamontse doelpunt werd gescoord door Peter Rutten, uit strafschop. Hamontenaar Kris Poelmans kreeg vlak voor affluiten nog rood van de scheidsrechter. (Foto KFC, met toestemming overgenomen)

Tel de tuinvlinders dit weekend

Vrijdag 2 augustus 2013
Hamont-Achel - Tel de tuinvlinders dit weekendZoomDit weekend is het tuinvlindertelling. Hou gedurende een halfuurtje uw tuin in het oog en geef dan de resultaten van uw telling door aan www.vlindermee.be. Daar vindt u ook de naam van de vlinders die u misschien hebt gezien. 
Op de foto: vandaag zaten er in 't Lindel in Overpelt alvast twee citroenvlinders die een terrasje aan 't doen waren op de vlinderstruik. Links het vrouwtje, rechts het mannetje. (Foto Trinette Paesen)

Gaat Bob het maken?

Donderdag 1 augustus 2013
Hamont-Achel - Gaat Bob het maken?ZoomOp het internet vind je vaak originele ideeën die na verloop van tijd een eigen leven gaan leiden. Vanavond maakten we op Facebook kennis met Bob, de party-wc-rol. Het is een idee van Jana Weinertova, een artistiek begaafde oud-leerlinge van Mater Dei in Overpelt. Haar creatie is een WC-rolletje dat zich graag uit als feestbeest en bevriend is met Fester, nog zo'n feest-wc-rol. Vanavond betrapten we Bob in een hangmat met Sandra (foto)...
Het is een origineel idee, dat knap uitgewerkt is, met dank aan Jana's tekentalent. Benieuwd in welke toestanden Bob verzeild gaat geraken! Bob, de party-wc-rol

Lisa Bloemen overleden

Donderdag 1 augustus 2013
Hamont-Achel - Lisa Bloemen overledenVandaag is Lisa Bloemen overleden, de weduwe van Jef Habraken. Ze was 89 jaar. Dinsdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont-Centrum. Maandag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel