Het overige nieuws

De 1000ste geboorte van dit jaar

Dinsdag 31 december 2013
Hamont-Achel - De 1000ste geboorte van dit jaarZoomIn het Mariaziekenhuis is zondag - acht dagen later dan vorig jaar - het 1000ste kindje van 2013 geboren: een meisje van 3 kilogram dat de naam Ella kreeg. De gelukkige ouders zijn Joris Peijnenborg en Ilse De Pauw (foto) die in Hechtel-Eksel wonen. Ella is hun derde kindje; ze heeft nog een zus van 11 jaar en een broer van 14.
Algemeen directeur Roger Luyten van het Mariaziekenhuis en de Overpeltse schepen van gezin Nele Gutschoven brachten inmiddels een bezoek aan mama en baby, die het beiden goed stellen. Naast felicitaties hadden zij ook bloemen en champagne bij. Ook onze felicitaties!

Roza Vrolix overleden

Maandag 30 december 2013
Hamont-Achel - Roza Vrolix overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Rosa Vrolix overleden, de weduwe van Theo Vangerven. Ze was 77 jaar. De uitvaartdienst zal plaatsvinden in besloten kring.

Recht naar huis. Of niet?

Zaterdag 28 december 2013
Tribunaliteiten
Een omweg betekent soms een wereld van verschil. Ook juridisch. Neem het verhaal van een directeur na verkoop, van een gekend automerk, die 's nachts naar huis reed. Om 04u50 raakte hij zwaargewond bij een verkeersongeval in de buurt van Aarschot. De man verbleef zes maanden in het ziekenhuis en wist niets meer van het gebeuren.
Achttien dagen na het ongeval werden de feiten aangegeven als arbeidsongeval. Zijn werkgever verklaarde aan de politie dat het, wat hem betreft, geen arbeidsongeval was, (…) Het hele nieuwsbericht

Adriaan Van Lishout overleden

Vrijdag 27 december 2013
Hamont-Achel - Adriaan Van Lishout overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Adriaan Van Lishout overleden, de levensgezel van Maria Ooms. Hij was 80 jaar. De crematie zal in beperkte kring plaatsvinden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Digitale kranten duurder

Donderdag 26 december 2013
Uitgeversmaatschappij Concentra in Hasselt heeft de prijs van een digitaal jaarabonnement op "Het Belang van Limburg" verhoogd. Zo'n papierloos abonnement kost nu 199 euro. Dat is een verhoging met liefst 17,75% op jaarbasis.

Openingsuren recyclagepark

Donderdag 26 december 2013
Het recyclagepark is dezer dagen geopend volgens de gewone openingsuren:
Vandaag donderdag: 9.00 - 12.30u / 13.00 - 17.00u;
vrijdag    09.00 - 12.30u / 13.00 - 16.00u;
zaterdag  09.00 - 12.30u / 13.00 - 16.00u.
Ook voor volgende week gelden de gewone openingsuren: alle dagen open zoals altijd, behalve woensdag:
dinsdag 09.00 - 12.30u / 13.00 - 16.00u;
woensdag gesloten;
donderdag 09.00 - 12.30u / 13.00 - 17.00u;
vrijdag 09.00 - 12.30u / 13.00 - 16.00u;
zaterdag 09.00 - 12.30u / 13.00 - 16.00u.
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Het stormde aan de vooravond van KerstmisZoomWat voor weer zou het daar geweest zijn, 2013 jaar geleden?

Paul Cox overleden

Woensdag 25 december 2013
Hamont-Achel - Paul Cox overledenIn het rusthuis in Achel is maandag Paul Cox overleden, de weduwnaar van Alda Rutten. Hij was 90 jaar. Zaterdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-centrum. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Een zalige Kerst!

Dinsdag 24 december 2013
Hamont-Achel - Een zalige Kerst!ZoomDe redactie van de Internetgazet wenst aan alle lezers, medewerkers en adverteerders een bijzonder prettig kerstfeest.

Jaak Stevens overleden

Dinsdag 24 december 2013
Hamont-Achel - Jaak Stevens overledenIn het rusthuis in Achel is zondag Jaak Stevens overleden, de echtgenoot van Theresia Agten. Hij was 78 jaar. Zaterdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille. Vrijdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Fobie volgt de actualiteit...

Maandag 23 december 2013
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Fobie volgt de actualiteit...Zoom...zelfs in Rusland!

Noord-Limburgs Loopcriterium stopt

Zondag 22 december 2013
Hamont-Achel - Noord-Limburgs Loopcriterium stoptZoomEr komt een einde aan het NLLC, het Noord-Limburgs Loopcriterium. Dat had tot doel de loopsport in Noord-Limburg te promoten en organisaties in die zin te ondersteunen. Het was een criterium met vier organisaties (Grensloop Lommel, Lenteloop Lommel, Boseindrun Neerpelt en Groene Halve Marathon Hamont-Achel) dat regelmatige deelnemers aan de wedstrijden van het criterium beloonde met een attentie en de kans op een mooie tombolaprijs.
Maar onlangs, bij de evaluatie na twee jaar, bleek niet elke organisatie nog verder te willen gaan met het initiatief. En dat betekent dan ook het einde van het NLLC. Langs deze weg wil de organisator toch de sponsor, de lokale organisatoren en vooral de talrijke deelnemers bedanken.

Laat u niet vangen

Zondag 22 december 2013
Hamont-Achel - Laat u niet vangenZoomAls u de foto hierboven bekijkt, dan kijkt u in de opengesperde muil - zeg maar het mondje - van een vleesetend onderwaterorganisme, de Utricularia gibba. Het is de winnende foto van de Olympus BioScapes Competition, een wedstrijd voor microscopische foto's en films van levende organismen. Hij werd gemaakt door de Amerikaanse wetenschapper dr. Igor Siwanowicz. Dit vleesetertje verslindt in een milliseconde elk ongewerveld wezentje dat in het water zijn haartjes aanraakt. De haarworteltjes zijn de rode bolletjes in de "keel" op de foto. In de mond van dit ding ziet u op de voorgrond ook eencellige organismen, zoals groene algen, die er in verblijven. Hier ziet u alle winnende foto's.

Vals geld in Budel: 2 arrestaties

Zaterdag 21 december 2013
Een 39-jarige man uit Budel is gisternamiddag opgepakt nadat hij op de Geldropseweg in Heeze in een bakkerij betaald had met een vals biljet van 50 euro. Het personeel had daarop de politie gebeld, die de Bulander en zijn kompaan, een man uit Herten, in de boeien sloeg. Het bleek dat de twee eerder op de dag al in verscheidene winkels met vals geld hadden betaald. Ze zitten nog in de cel.
Hamont-Achel - Auxilia Limburg zoekt nog vrijwilligersZoomAuxilia Vlaanderen is een vrijwilligersorganisatie die studiehulp biedt aan leerlingen van alle leeftijden die door omstandigheden nergens anders terecht kunnen. Deze mensen zetten zich in voor begeleiding van kansarme kinderen en dit allemaal op vrijwillige basis. In de regio Limburg is er nagenoeg in elke gemeente van de provincie een afdeling. Met iets meer dan 50 vrijwilligers bouwen nu 125 leerlingen aan een betere toekomst. Bij de 'leerling aan huis' helpt de Auxilia-vrijwilliger (…) Het hele nieuwsbericht

Cyriel Leeten wordt dinsdag begraven

Vrijdag 20 december 2013
Hamont-Achel - Cyriel Leeten wordt dinsdag begravenOud-burgemeester Cyriel Leeten, de echtgenoot van Els Mondelaers, was 81 jaar.  Dinsdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie in de decanale kerk van Hamont. Maandag om 20u is er daar een avondwake.

Kerkuil 'vogel van het jaar'

Dinsdag 17 december 2013
Hamont-Achel - Kerkuil 'vogel van het jaar'ZoomVogelbescherming Vlaanderen heeft vandaag de kerkuil tot "Vogel van het Jaar" uitgeroepen. (Foto Jos Keppens)
'Selfie' is het Woord van het Jaar 2013 geworden. Dat heeft van Dale vandaag bekendgemaakt. De afgelopen weken kon iedereen stemmen op 10 genomineerde woorden die het afgelopen jaren de status van modewoord hebben gekregen. Selfie gaat belbos en geefkas vooraf. Voor wie het niet weet: een selfie is een fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met de camera, gsm of smartphone op armlengte en gepubliceerd op een sociaalnetwerksite.
UPDATE Ryanair gaat na maart van volgend jaar geen vliegtuig meer stationeren op Maastricht Aachen Airport. Dat is vandaag bekendgemaakt door de directie van het vliegveld. De luchtvaartmaatschappij handhaaft Maastricht nog wel als bestemming, maar het aantal vluchten zal verminderen en het aantal bestemmingen afnemen.

Gratis op de feestbus met oudejaar

Maandag 16 december 2013
De Lijn Limburg zet in de nacht van oud naar nieuw 14 feestbussen en 20 extra mensen in. In Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt kunnen de inwoners tijdens oudejaarsnacht gratis op de feestbus, als ze op voorhand een ticket halen in het gemeentehuis (Neerpelt en Overpelt) of in het UiTpunt (Hamont-Achel). Daar kunnen ze ook gratis de folder met een overzicht van de dienstregeling van de oudejaarsnachtbussen krijgen. Andere Limburgers betalen 3 euro voor een feestbiljet.

Een geel karretje op de maan

Zondag 15 december 2013
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Een geel karretje op de maanZoomEn zo zag Fobie de Chinese maanlanding...

Betsy Claes overleden

Zondag 15 december 2013
Hamont-Achel - Betsy Claes overledenVrijdag is Betsy Claes overleden. Ze was 62 jaar. De crematieplechtigheid zal in intieme kring plaatsvinden. Woensdag om 18.30u is er een avondwake in de parochiekerk van Boseind. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Roep niet te vlug 'witwas'

Zaterdag 14 december 2013
Tribunaliteiten
Als een bank witwasserij ruikt, moet ze dat melden aan de witwascel van de overheid. Anders riskeert ze boetes tot € 1.250.000. Maar wat mag een bank verdacht vinden? De rechtbank van koophandel van Brussel kreeg te maken met een rijke bankklant uit Vlaams Brabant die volgens hem ten onrechte was gemeld aan de witwascel. Hij had twee miljoen dollar laten overschrijven door zijn Amerikaanse beleggingsmakelaar naar zijn bank in België. Kort daarna gaf hij aan die bank opdracht om 500.000 dollar (…) Het hele nieuwsbericht

Joke Kauffmann overleden

Vrijdag 13 december 2013
Hamont-Achel - Joke Kauffmann overledenJoke Kauffmann kwam woensdagavond om het leven bij een verkeersongeval in Achel. Ze was 23 jaar. De crematie zal woensdag in besloten kring plaatsvinden, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-centrum. Dinsdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Paulina Van Lishout overleden

Donderdag 12 december 2013
Hamont-Achel - Paulina Van Lishout overledenIn het rusthuis in Hamont is vrijdag Paulina Van Lishout overleden. Ze was 91 jaar. De crematieplechtigheid vond in besloten kring plaats. Online condoleren kan via www.uitvaartcentrumbex.be.

Friday night is music night!

Donderdag 12 december 2013
Hamont-Achel - Friday night is music night!ZoomDat moet Decibelz ook gedacht hebben, en dus sluiten ze dit jaar morgenavond af met een mooie affiche. Joy Wellboy (foto), gevormd door het duo Joy Adegoke en Wim Janssens uit Brussel, is dé topper van de avond. Hun muziek is hypnotiserend, vervreemdend, betoverend en bestaat uit ongewone maar mooie harmonieën, een originele baslijn, meeslepende melodieën en daarbovenop nog eens de intrigerende stem van Joy. Momenteel toeren ze door Europa in het voorprogramma van (…) Het hele nieuwsbericht

Gratis naar... Hepcats?

Donderdag 12 december 2013
Hamont-Achel - Gratis naar... Hepcats?ZoomZin om zaterdagavond vanaf 20.30u eens lekker onderuitgezakt te genieten van een jazzavondje? Dan moet u naar Palethe in Overpelt voor het optreden van Hepcats. Deze band (foto) neemt u mee naar de tijd toen jazz en pop nog (bijna) hetzelfde waren, en toen ‘jazz’ nog automatisch synoniem was met ‘a good time’: de jaren dertig. De arrangementen zijn nieuw - de solo’s zijn dat uiteraard ook - maar de stukken klinken vertrouwd: oude, swingende standards, in de (…) Het hele nieuwsbericht

Nauwere samenwerking politiezones

Woensdag 11 december 2013
Hamont-Achel - Nauwere samenwerking politiezonesDe Noord-Limburgse politiezones - HANO, Kempenland en Lommel - gaan nog nauwer samenwerken. Zo gaan ze in de nabije toekomst ook bv. flitsauto's ruilen of agenten uitwisselen omwille van hun specifieke bekwaamheid. Het is ook de bedoeling om samen grotere verkeersacties op het getouw te zetten. Een en ander werd vanavond door HANO-korpschef Paul Claes gezegd tijdens de vergadering van de politieraad van HANO.

Een gemist moment?

Woensdag 11 december 2013
Hamont-Achel - Een gemist moment?ZoomU hebt er wellicht geen seconde bij stilgestaan, maar deze namiddag was het een seconde lang 14 uur 15 minuten en 16 seconden, en dat op de 11de van de 12de maand in 2013. Op het schermpje hierboven is het nog mooier weergegeven. De 13 werd erbij "gephotoshopt". (Foto Leon Alders)
Hamont-Achel - Eindejaar: denk aan de brandveiligheidZoomElk jaar gebeuren er naar aanleiding van de eindejaarsfeesten heel wat incidenten die verband houden met brandveiligheid, gaande van ongevallen met vuurwerk tot huisbrand door een kerstboom of een fondueset die vuur vat. De Limburgse brandweerschool van het PLOT en de Limburgse Brandweerbond (KLBB) hebben de krachten gebundeld en een filmpje gemaakt, waarop die gevaren nog eens worden toegelicht. Het filmpje staat op een nieuwe website met preventietips.
Deze week is het Mariaziekenhuis gestart met acties ten voordele van Music For Life. Het goede doel dat gekozen werd is Debra Belgium. Die organisatie steunt mensen met Epidermolysis bullosa, kortweg EB, en hun gezinnen. Ze ijveren voor betaalbare en toegankelijke gespecialiseerde zorg en erkenning van EB als chronische en zeldzame ziekte.
EB is de verzamelnaam (…) Het hele nieuwsbericht
De gids “Hoera, een jubileum?!” wil sociaal-culturele verenigingen sensibiliseren over hoe ze zorg kunnen dragen voor hun erfgoed. Het handboek en de bijbehorende website tonen ook hoe ze, naar aanleiding van een jubileum, dat erfgoed kunnen onderzoeken en valoriseren. Ze zijn een reisgezel voor iedereen die de geschiedenis van zijn vereniging wenst uit te pluizen en met een goed gedocumenteerd verhaal naar (…) Het hele nieuwsbericht
Brandweerzone Noord-Limburg heeft een innovatieve webtoepassing gelanceerd waarmee de gemeentelijke crisiscellen via sms geactiveerd kunnen worden. Dat kan een belangrijke tijdwinst opleveren bij calamiteiten, wanneer steden en gemeenten een gemeentelijk coördinatiecomité (GCC) bijeenroepen. Zodra een burgemeester de gemeentelijke fase van het rampenplan afkondigt via het hulpcentrum 100, zal dit laatste de gemeentelijke permanentie op de hoogte brengen en vragen om het GCC te (…) Het hele nieuwsbericht

Christine Cornelissen overleden

Zaterdag 7 december 2013
Hamont-Achel - Christine Cornelissen overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Christine Cornelissen overleden, de weduwe van Adriaan Lucas. Ze zou eind deze maand 87 jaar worden. Donderdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Woensdag om 19u is er daar een avondwake. Condoleren kan via www.uitvaartcentrumbex.be.

Woensdag een praatcafé 'DeMENSie'

Donderdag 5 december 2013
Volgende week woensdag om 19.30u organiseert het ‘Praatcafé deMENSie’ in het BinnenHOF in Neerpelt een avond met als thema ‘Goed zorgen voor een ander start bij jezelf’. Daar komen ervaringsdeskundigen getuigen over mantelzorg voor personen met dementie. Deze personen cijferen zichzelf vaak weg of lopen zichzelf soms helemaal voorbij. Door omstandigheden worden de eigen grenzen verlegd en wordt de draagkracht overbelast, wat een serieuze weerslag kan hebben op het dagelijks functioneren.
Het praatcafé ‘deMENSie’ is niet gericht naar professionele geïnteresseerden. De toegang is volledig gratis en vrijblijvend.

Zet je schrap voor vannacht...

Donderdag 5 december 2013
De visie van Fobie
Hamont-Achel - Zet je schrap voor vannacht...ZoomDe wind is wat gaan liggen, maar is de sinterklaasstorm helemaal voorbij?

Mia Boonen overleden

Donderdag 5 december 2013
Hamont-Achel - Mia Boonen overledenDinsdag is Mia Boonen overleden. Ze was 78 jaar. Zaterdag wordt ze gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Hamont. Vrijdag om 19 uur is er daar een avondwake. Condoleren kan online via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Nieuwe camperclub in N.-Limburg

Woensdag 4 december 2013
Hamont-Achel - Nieuwe camperclub in N.-LimburgZoomPasar Limburg nodigt alle geïnteresseerden uit om op zondag 22 december om 10 uur aan Domein De Bever in Achel de startvergadering mee te maken van de nieuwe camperclub in het noorden van onze provincie. Ben je gewoon nieuwsgierig of al echt geïnteresseerd in de nieuwe club en de koers welke ze zal gaan varen? Of wil je zelf mee helpen deze koers te bepalen?
De vergadering én de camperclub staat open voor iedereen. Een hapje en een drankje horen er natuurlijk ook (…) Het hele nieuwsbericht

Infodag voor Compostela-pelgrims

Woensdag 4 december 2013
Hamont-Achel - Infodag voor Compostela-pelgrimsZoomNu zaterdag vanaf 10.30u heeft in Dommelhof in Neerpelt de infodag-Limburg plaats voor pelgrims die in 2014 (of later) naar Santiago de Compostela willen gaan. Ervaren pelgrims uit heel Limburg komen er informatie geven, zowel over de tochten van thuis uit als over de routes in Spanje, en dit zowel voor stappers als voor fietsers. 
Ryanair heeft vandaag aangekondigd dat de luchtvaartmaatschappij vanaf 6 april 2014 vanaf Eindhoven Airport gaat vliegen naar Catania, op Sicilië . Dat zal drie keer per week gebeuren: op dinsdag, donderdag en zaterdag. Catania ligt aan de oostkust van Sicilië, telt 300.000 inwoners en ligt vlakbij de Etna.
Catania is Ryanair’s 33e bestemming vanaf Eindhoven Airport.
 

De PWA kan sneeuw komen ruimen

Dinsdag 3 december 2013
Eind deze week zou er wel eens sneeuw kunnen vallen. Maar wat doet u als u niet meer goed te been bent en de sneeuw toch moet geruimd worden? Dan belt u even naar de PWA.
Een PWA-medewerker komt dan die (wettelijk verplichte) klus uitvoeren; voetpaden, straatgoten en rioolputjes worden sneeuw- en ijsvrij gemaakt. Dat geldt ook voor de kortste weg van de voor- of achterdeur naar de brievenbus en het voetpad. De klant moet zelf het nodige materiaal leveren: een sneeuwschop, een borstel en (…) Het hele nieuwsbericht
Tribunaliteiten
Wie een woning verhuurt en vindt dat hij te goedkoop verhuurt of de huurder een lastige vlegel vindt, zegt soms de huur op, om er zelf te gaan wonen. "Opzeg voor eigen gebruik" heet dat. Hij moet de daad dan wel bij het woord voegen. Een waakzame huurder houdt in de gaten of zijn gewezen huurbaas echt intrekt in de voormalige huurwoning. Zo niet kan de wakkere huurder een schadevergoeding eisen van 18 maanden huur. Een afscheidsgeschenk dat kan tellen en vrederechters kennen weinig genade voor een (…) Het hele nieuwsbericht
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel