Het overige nieuws

Het grote vlindertelweekend

Vrijdag 31 juli 2015
Hamont-Achel - Het grote vlindertelweekendZoomNatuurpunt organiseert dit weekend het jaarlijks vlindertelweekend. Het is de bedoeling dat je zaterdag en zondag vlinders gaat tellen in je tuin. Op deze speciale website vind je alle instructies hoe je de vlinders in je tuin het best kan spotten en tellen.

Smiley (55)

Woensdag 29 juli 2015
Hamont-Achel - Smiley (55)ZoomDe schaterlach van een microgolfoven... (Foto Jef Lingier)

Actiever controles op parkeren

Dinsdag 28 juli 2015
Sinds begin deze maand worden in het centrum van Budel geparkeerde auto's actiever gecontroleerd. Tot en met 1 augustus worden er alleen waarschuwingen uitgedeeld. Daarna volgen processen-verbaal. Het centrum van Budel biedt een aantal parkeerplaatsen waarbij een parkeerschijf niet nodig is, zegt de politie. Daar kan je voor langere tijd parkeren. Dat is onder meer het geval aan het parkeerterrein aan de Marktstraat en de parkeerplaatsen aan de Keizer Ottostraat.

Smiley (54)

Dinsdag 28 juli 2015
Hamont-Achel - Smiley (54)ZoomEen smiley gevormd door een pop van een lieveheersbeestje. (Foto Frido van Hertum)
Volgens de meest recente cijfers hebben 9.918 Limburgers een wapenvergunning. In ons land zijn 426.939 vuurwapens geregistreerd waarvan 37.022 in Limburg. In de provincies Henegouwen en Luik zijn de meeste wapens geregistreerd.
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 55 verkeersongevallen gemeld, waarvan 17 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 1 dode, 1 zwaargewonde en 16 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 46 ademtesten afgenomen, waarvan er 8 (of 17%) positief bleken. Van 5 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op bevel van het parket van de procureur des konings. Er waren in totaal 9 gevallen van vluchtmisdrijf.
Vele Limburgse bedrijven kregen de afgelopen weken een factuur van BE Domein Host in de bus. Het gaat om een valse factuur voor de registratie van een domeinnaam op het internet. De bedrijven krijgen de raad die niet te betalen.
Het fenomeen van reclameronselaars die op bedrieglijke wijze geld proberen te verdienen met allerlei publicaties is niet nieuw. Vorige week bijvoorbeeld kwam Adressengids.Vlaanderen al in het nieuws, te meer omdat deze oplichters het logo van de Vlaamse overheid nabootsten.

Smiley (53)

Zondag 26 juli 2015
Hamont-Achel - Smiley (53)ZoomWat twee hommels op een zonnebloem vermogen, mailt Karin Saelmans.

Help de Chiromeisjes

Zondag 26 juli 2015
De Chiromeisjes van Hamont doen mee aan de fotowedstrijd van de Thomas More. Samen met enkele andere jeugdverenigingen strijden ze voor een bon van €500 van de Banier, de Chirowinkel. U kan hen helpen door op deze link te klikken en de foto te 'vind-ik-leuk'-en. Alvast bedankt, zeggen de Chiromeisjes!

De visie van Fobie

Zondag 26 juli 2015
Hamont-Achel - De visie van FobieZoomEn zo zag Fobie de gevolgen van de storm die gisteren vooral in Nederland over het land raasde...
In Budel-Schoot zijn vanmiddag twee personen, die er net een begrafenis hadden bijgewoond, aangereden door een auto. Het ongeval gebeurde op het parkeerterrein van de begraafplaats aan de Grootschoterweg. Een hoogbejaarde vrouw, die ook de begrafenis van een 92-jarige vrouw in de plaatselijke kerk had bijgewoond, reed er bij het achteruit rijden twee  nabestaanden aan die net de begraafplaats hadden verlaten. Zij had de twee gewoon niet opgemerkt.  De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis overgebracht maar zijn inmiddels weer thuis.

1000km reikwijdte

Donderdag 23 juli 2015
Grensgevallen
Hamont-Achel - 1000km reikwijdteZoomStudenten van de T.U. Eindhoven hebben een elektro-auto gebouwd die met één batterijlading een reikwijdte van 1000km kan halen. De "Stella Lux Solarmobiel" is 4,52m lang, 1,75m breed en slechts 1,12m hoog. Omwille van de luchtweerstand is onder de wagen in de lengte een middentunnel voorzien. De vier passagiers kunnen links en rechts van die tunnel plaatsnemen. De auto kan een snelheid van 125km per uur halen en weegt slechts 375 kilo. Het bereik van 1000km per batterijlading (…) Het hele nieuwsbericht
Het aantal land- en tuinbouwbedrijven in België daalt ieder jaar. De totale oppervlakte van alle bedrijven samen neemt echter minder snel af. De land- en tuinbouwbedrijven worden met andere woorden gemiddeld almaar groter. In 34 jaar tijd is de gemiddelde oppervlakte van de bedrijven bijna verdriedubbeld, zowel in Vlaanderen (van 8,4 ha in 1980 tot 25,5 ha in 2014) als in Wallonië (van 20,8 ha tot 55,4 ha). Er is dus een verschuiving in het relatieve gewicht van de verschillende (…) Het hele nieuwsbericht

62 weekendongevallen in Limburg

Woensdag 22 juli 2015
Het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 62 verkeersongevallen gemeld, waarvan 16 met gewonden. Bij deze letselongevallen vielen 25 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 69 ademtesten afgenomen, waarvan er 11 (of 16  procent) positief bleken. Van zes bestuurders is het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. Er waren in totaal 13 gevallen van vluchtmisdrijf.
Na een achtervolging heeft de Nederlandse politie dinsdagmiddag in Soerendonk een verdachte van een inbraakpoging in Someren opgepakt. Een tweede man zag kans om te ontkomen.
Bij de politie kwam  rond 14.40 uur een melding binnen van een man die een aantal personen had betrapt toen ze bij hem probeerden in te breken. Een garagedeur van zijn woning aan de Hugterweg in Someren werd vernield in een poging om binnen te komen. De man hoorde vreemde geluiden en ging een kijkje nemen waar hij een (…) Het hele nieuwsbericht

Smiley (52)

Woensdag 22 juli 2015
Hamont-Achel - Smiley (52)Zoom                                             Ingezonden door Gonny Theuwkens

Verboden pesticiden te sproeien

Woensdag 22 juli 2015
Het is maar dat je 't weet
Weinige mensen weten het, maar sinds  januari is het verboden pesticiden te gebruiken op de zone tussen de straatkant en de rooilijn. Meestal is die zone 3m breed en wordt ze door de eigenaar.aangelegd met kiezel of andere verharding. Pesticiden gebruiken op die zone is dus uit den boze, zo zegt het pesticidenreductiedecreet, Een en ander meldt Jelle Van den Berghe in de jongste editie van "Milieu en Natuur", een blad van de provincie. Bij het provinciebestuur is hij het aanspreekpunt voor de (…) Het hele nieuwsbericht

Milde straffen voor wiettelers

Woensdag 22 juli 2015
De rechtbank in Hasselt heeft vandaag vier Nederlandse cannabistelers veroordeeld tot milde straffen. De vier kregen gevangenisstraffen van 8 tot 20 maanden, al dan niet volledig met uitstel, en een boete van 6000 tot 9000 euro, ook voor de helft met uitstel. De vier hadden in wisselende samenstelling drie cannabisplantages in Hamont-Achel en Hechtel-Eksel geëxploiteerd. Twee voertuigen die ze daarbij gebruikten werden verbeurd verklaard. De vier zien ook een vermogensvoordeel van ruim 685.000 euro verbeurd verklaard. (PG)
UPDATE Op de kruising van de Luikerweg en de Venbergseweg  in Valkenswaard is dinsdag  rond kwart voor middernacht  de bestuurder van een scootmobiel omgekomen bij een aanrijding met een auto. Het slachtoffer is een 53-jarige man uit Valkenswaard.
Het ongeval gebeurde toen de man de rijweg overstak, liet de politie weten.  De man werd aangereden door een auto die bestuurd werd door een 30-jarige man uit Wijchmaal  en op de Luikerweg reed. In de auto zaten naast de bestuurder nog meer passagiers, waaronder twee kinderen.
De afgelopen vijf jaar is het aantal passagiers op Eindhoven Airport ongeveer verdubbeld tot vier miljoen per jaar. Het aantal bestemmingen is in dezelfde periode gestegen van dertig naar meer dan zeventig. Eindhoven is na Schiphol het tweede vliegveld van Nederland.
De tewerkstelling bij de Limburgse bouwbedrijven gaat zienderogen achteruit. Op drie jaar tijd gingen er hier meer dan duizend jobs verloren. Alleen al in de eerste vier maanden van dit  jaar verdwenen er in Limburg volgens de Bouwunie 348 arbeidsplaatsen in de bouw.

Linda Aerts overleden

Dinsdag 21 juli 2015
Hamont-Achel - Linda Aerts overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Linda Aerts overleden, de weduwe van Guillaume Snoeks. Ze was 85 jaar. Zaterdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de Sint-Laurentiuskerk van Hamont. Vrijdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Smiley (51)

Zondag 19 juli 2015
Hamont-Achel - Smiley (51)ZoomHet regent vandaag, dus zijn er nog eens slakken te zien. Nelly Martens zag in haar tuin vanmorgen deze slaksmiley.
Bij een verkeersongeval op de Leenderweg in Valkenswaard is vanmorgen rond 8 uur een 33-jarige man uit Eindhoven om het leven gekomen. De man reed aan hoge snelheid met zijn auto tegen een boom. Hij was vrijwel op slag dood.
Twaalf gemeenten rond Eindhoven Airport staan kritisch tegen de tweede groeifase van de luchthaven. Ook de Brabantse Milieu Federatie is ronduit tegen. De grootste pijnpunten zijn teveel ruimte voor vliegverkeer in het laatste uur van de dag, te vroege vluchten op zondag én het hoge tempo waarbinnen de luchthaven zich ontwikkelt. Volgens de gemeenten mag het aantal vluchten per jaar maar met 2.000 toenemen.
De Vlaamse provincies worden afgeslankt. Dat heeft de Vlaamse regering gisteren beslist. De afslanking heeft onder meer als gevolg dat er na de verkiezingen van 2018 in Limburg nog maar 30 provincieraadsleden en 4 gedeputeerden zullen zijn. Nu zijn er dat 63 en 6 gedeputeerden. De provincies behouden ook minder bevoegdheden.

Maria Vermeulen overleden

Vrijdag 17 juli 2015
Hamont-Achel - Maria Vermeulen overledenIn het Mariaziekenhuis is vandaag Maria Vermeulen overleden, de echtgenote van Jan Engelen. Ze was 92 jaar. Donderdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de Sint-Laurentiuskerk in Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Drie aanhoudingen bij drugsactie

Donderdag 16 juli 2015
Bij een drugsactie in Budel en Weert hield de politie gisteren twee mannen van 25 en 23 uit Weert en een 29-jarige man uit Heeze aan. Bij de politie was informatie binnengekomen dat de 25-jarige man uit Weert een centrale rol zou spelen bij dealpraktijken, waarop een onderzoek werd gestart. De politie hield de man woensdag enige tijd in de gaten en zag dat hij 's middags bij een tankstation in Budel mogelijk een deal sloot met de man uit Heeze. Bij een controle bleek die man in het bezit van halve (…) Het hele nieuwsbericht

70 cannabisplantages ontmanteld

Woensdag 15 juli 2015
Vorig jaar zijn in Limburg 70 cannabisplantages ontmanteld. Het aantal woninginbraken in onze provincie nam met bijna 3 procent toe en werden 7 procent meer auto's gestolen. Het aantal inbraken in Limburgse handelszaken is met 22 procent gedaald. Eén en ander blijkt uit de criminaliteitsstatistieken 2014.

Gieterij in Weert dicht

Dinsdag 14 juli 2015
De gieterij van Componenta in Weert wordt volgend jaar gesloten. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. Door de sluiting komen 140 arbeidsplaatsen op de tocht. De sluiting is ingegeven door besparingsoverwegingen. Het bedrijf is ook elders in Nederland actief. (PG)

Bergeijk: andere openingsuren

Maandag 13 juli 2015
Grensgevallen
Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen sinds mei vorig jaar voor een nieuw identiteitsbewijs in Bergeijk terecht, net over de grens met Lommel. Vooral vanuit België wordt hier veel gebruik van gemaakt. Vandaar dat de gemeente Bergeijk heeft besloten haar openingstijden te verruimen. Voortaan is dat loket ook open op woensdagavond tot 19.00 uur. 
De gemeente werkt sinds oktober vorig jaar volledig op afspraak (via www.bergeijk.nl/afspraak). Uit reacties van de bezoekers, zowel aan (…) Het hele nieuwsbericht
Het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 57 verkeersongevallen gemeld, waarvan 14 met lichamelijk letsel en 43 met enkel stoffelijke schade. Bij de letselongevallen vielen 1 zwaargewonde en 20 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 46 ademtesten afgenomen, waarvan er 5 (of 11 %) positief bleken. Van 1 bestuurder werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. Er waren in totaal 17 gevallen van vluchtmisdrijf.

Gouden bruiloft x3

Zaterdag 11 juli 2015
Hamont-Achel - Gouden bruiloft x3ZoomDat er in een gezin meer dan 1 kind huwt in hetzelfde jaar is zeldzaam. Dat er 3 kinderen van een gezin binnen twee maanden van het zelfde jaar huwen is uitzonderlijk en als diezelfde kinderen dan 50 jaar later nog samen zijn dan noemen we dat buitengewoon. Bij de familie Van Gerven uit Lille konden ze in 1965 niet snel genoeg gehuwd zijn. Met als gevolg dat dit jaar Jos, Jan en Gerda Van Gerven met hun respectievelijke partners Gerda Paesen, Jeanine Winters en Jacky Loenders hun gouden huwelijksjubileum mochten vieren. Gefeliciteerd.

Chris Lunenburg overleden

Zaterdag 11 juli 2015
Hamont-Achel - Chris Lunenburg overledenGisteren is Chris Lunenberg overleden, de echtgenoot van Els Huijberts. Hij was 68 jaar en wordt donderdag gecremeerd na de uitvaartliturgie(10.30 uur) in de parochiekerk van Achel-Centrum. Dinsdag (19 uur) is er daar een avondwake.

Jet Van Samang overleden

Vrijdag 10 juli 2015
Hamont-Achel - Jet Van Samang overledenGisteren is Hendrika 'Jet' Van Samang overleden, de weduwe van Frans Huijers. Zij was 82 jaar en wordt woensdag begraven na de uitvaartliturgie in de dekenale kerk in Hamont. Dinsdag (19 uur) is er daar een avondwake.

Tien verkrachtingen in 2014

Donderdag 9 juli 2015
De politiezone HANO kreeg vorig jaar melding van 10 verkrachtingen en van 17 aanrandingen op de eerbaarheid. De politie registreerde ook 3 gevallen van exhibitionisme en 1 geval van ontucht. De cijfers komen uit de Algemene Nationale Gegevensbank van de Lokale Politie.

Mina Stevens overleden

Dinsdag 7 juli 2015
Hamont-Achel - Mina Stevens overledenGisteren is Mina Stevens overleden, de weduwe van Pauw Vlassak. Zij was 88 jaar. De crematieplechtigheid vindt in intieme kring plaats. Online condoleren: condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 50 verkeersongevallen gemeld, waarvan 11 met lichamelijk letsel en 39 met enkel stoffelijke schade. Bij de letselongevallen vielen 2 zwaargewonden en 11 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen (zowel met gewonden als met enkel blikschade) werden in totaal 40 ademtesten afgenomen, waarvan er 7 (of 18  procent) positief bleken. Van 4 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. Er waren in totaal 11 gevallen van vluchtmisdrijf.

Hamont-Achel - EK kajakmarathon: Broekx & Plas 5deZoomKersverse Belgische kampioenen K2-kajakmarathon Roos Broekx (Neerpelt) en Hanna Plas (Hamont-Achel) zijn vandaag knap 5-de geworden in K2 bij de dames junioren op het Europees kampioenschap kajakmarathon in het Sloveense Bohinj. De wedstrijd over 18 km werd gevaren in warme weersomstandigheden, gelijkaardig aan die van vandaag in België. De Europese titel ging naar Denemarken voor Duitsland en Hongarije. De twee NWC-dames kwamen 25 seconden te kort om brons te halen.

 

Kajak: NWC naar EK marathon

Donderdag 2 juli 2015
Hamont-Achel - Kajak: NWC naar EK marathonZoomVrijdag, zaterdag en zondag vinden op het meer van Bohinj in Slovenië de Europese kajakkampioenschappen marathon plaats. De Neerpeltse Watersportclub neemt er deel met vier leden: Leen Smeulders (Neerpelt) bij de K1 dames junioren, Hanna Plas (Hamont-Achel) en Roos Broekx (Neerpelt) bij de K2 dames junioren en William Peters (Hechtel-Eksel) bij de K1 heren -23-jarigen én de K2 heren senioren. Wij duimen voor hen, samen met tientallen supporters die naar Slovenië zijn afgezakt. Info over dit EK kan je online terugvinden via: http://www.bohinj.si/euro2015.
Het is maar dat je 't weet
Volgens de officiële cijfers van de Algemene Directie Statistiek – Statistics Belgium telde de wettelijk geregistreerde bevolking in België op 1 januari 2015 in totaal 11.209.044 inwoners, waarvan 5.703.950 vrouwen (51%) en 5.505.094 mannen (49%), wachtregister van asielzoekers niet meegerekend. De totale bevolkingsgroei voor 2014 bedroeg 58.528 personen, wat overeenkomt met een groeicijfer op jaarbasis van 0,5%. Dat cijfer is lichtjes hoger dan dat van 2013. Limburg telde op 1 januari 860.204 inwoners, 3.924 meer dan een jaar eerder.

Code oranje in de natuur

Donderdag 2 juli 2015
Het Agentschap Natuur en Bos heeft deze voormiddag beslist om voor de natuur- en bosgebieden van code geel naar code oranje over te schakelen. Door de hitte en droogte neemt het brandgevaar toe. Daarom zijn vanaf nu de brandtorens bemand en alle vergunningen voor kampvuren zijn ingetrokken. Het publiek wordt bovendien aangespoord tot extra voorzichtigheid in de natuur en bossen, en gevraagd om bij onheil de hulpdiensten te verwittigen.
De zomer kondigt zich positief aan voor het toerisme in Limburg. 87 % van de Limburgse logiesuitbaters verwacht evenveel of meer boekingen in vergelijking met 2014. En dat was ook al een uitstekende zomer, ondanks de vele regendagen. In de zomer van 2014 "checkten" 249.690 verblijfstoeristen in Limburg in. Zij waren goed voor 1.116.319 overnachtingen in hotels, gastenkamers, vakantieparken en campings. Gemiddeld bleven de toeristen 4,7 nachten. Zij spendeerden in de zomer alleen al bijna 91 miljoen euro.

14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel