Het overige nieuws

Meer samenwerking bedrijven - onderwijs

Donderdag 31 augustus 2017
De samenwerking tussen Limburgse bedrijven en onderwijsinstellingen neemt gestaag toe. Dat blijkt uit een onderzoek van UNIZO Limburg en VKW Limburg bij 480 Limburgse bedrijven. 67 procent van de bedrijven werkt op een of andere manier samen met scholen. Zes jaar geleden was dat nog maar 59 procent.

Alda Beliën overleden

Donderdag 31 augustus 2017
Hamont-Achel - Alda Beliën overledenGisteren is Alda Beliën overleden, de echtgenote van Leo Pinxten. Ze zou volgende maand 70 jaar worden. De afscheidsdienst en de crematie zullen in intieme kring plaatsvinden. Maandag om 19u is er een avondwake in de decanale kerk van Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Grootscheepse dieselfraude

Donderdag 31 augustus 2017
Gisteren werd in het kader van een gerechtelijk onderzoek naar fiscale fraude en accijnsfraude een gecoördineerde actie uitgevoerd op verschillende plaatsen in Limburg en Luik.. Dit gebeurde door de FGP Limburg Afdeling Financiële criminaliteit in samenwerking met de PZ Carma, de diensten van Douane en Accijnzen, de sociale inspectie en de milieu-inspectie.  
Het onderzoek betreft feiten van georganiseerde fiscale en accijnsfraude, meer bepaald het ontkleuren van rode huisbrandolie om (…) Het hele nieuwsbericht

Dokter Peter Aerts overleden

Woensdag 30 augustus 2017
Zaterdag is dokter Peter Aerts, orthopedisch chirurg van het Mariaziekenhuis in Overpelt, overleden. Hij was 59 jaar. Peter Aerts startte zijn carrière in 1989 in het Maria Middelaresziekenhuis in Lommel en het H. Hart ziekenhuis in Mol. Bij de opening van het Mariaziekenhuis in 2005 werd hij er voltijds staflid. Dokter Aerts legde zich voornamelijk toe op de heup-, schouder- en handpathologie.

Tentoonstelling Fotofestival verlengd

Woensdag 30 augustus 2017
Hamont-Achel - Tentoonstelling Fotofestival verlengdZoomHet Internationaal Fotofestival ‘Lens op de Mens’ in Overpelt heeft deze zomer vele bezoekers getrokken, die onder de indruk waren van wat er te zien en te beleven was. Om zoveel mogelijk mensen de komende dagen toch nog te laten kennis maken met het Fotofestival werd beslist om de buitententoonstelling - met ruim 500 foto's uitgehangen langs een stratenroute - te verlengen tot vrijdag 15 september. De binnententoonstellingen in dienstencentrum Pelle Melle, CC Palethe, (…) Het hele nieuwsbericht

Bouw nieuw crematorium op schema

Woensdag 30 augustus 2017
Hamont-Achel - Bouw nieuw crematorium op schemaZoomDe bouwwerken van het nieuwe crematorium in Lommel - een initiatief van zeven Noord-Limburgse gemeenten - zitten op kruissnelheid. Dat is vandaag bekendgemaakt tijdens een werfbezoek. Begin deze maand werden ook al de 3 crematieovens (waarvan twee op de foto onderaan) geplaatst. “Tegen eind september zal de hele bouw - in totaal ongeveer 1.000 m² - helemaal wind- en waterdicht zijn,” zei  burgemeester Peter Vanvelthoven van Lommel. "Als alles goed blijft gaan, kan het (…) Het hele nieuwsbericht
Bouw nieuw crematorium op schema
Zoom
In Nederland heeft de commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant Henri baron de Wijkerslooth de Weerdesteijn beëdigd als waarnemend burgemeester van de gemeente Cranendonck. De nieuwe waarnemend burgemeester is benoemd per 6 oktober 2017 en volgt hiermee tijdelijk de huidige burgemeester Marga Vermue op die vanaf die datum de nieuwe burgemeester van Sluis is.

Bijna 40.000 Limburgse jobstudenten

Maandag 28 augustus 2017
Het aantal jobstudenten in Limburg bedraagt 39.679. Dat zegt Unizo Limburg. Bij de Limburgse jobstudenten zijn er 18.657 jongens en 21.022 meisjes of een aandeel van respectievelijk 47,02 en 52,98 procent.

Politiecontroles op eerste schooldag

Maandag 28 augustus 2017
De meeste Limburgse politiezones plannen vrijdag 1 september, de eerste schooldag, extra verkeerscontroles in de schoolomgeving. De aandacht van de agenten zal niet enkel uitgaan naar de snelheidsregels maar ook naar foutief parkeren. Er wordt ook gecontroleerd op het dragen van de veiligheidsgordel. Ook zal nagegaan worden of de bromfietsen beantwoorden aan de technische eisen.

Wie wint de dvd?

Zondag 27 augustus 2017
Hamont-Achel - Wie wint de dvd?ZoomSpectaculaire bokswedstrijd afgelopen nacht! Sommige mensen hebben er, naar het schijnt, speciaal hun wekker voor gezet. Wat zegt de echtgenoot in onze cartoon als zijn vrouw aanstalten maakt om de wedstrijd "live" te volgen? Mail uw tekstje vóór vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com en in het weekend hoort u of u gewonnen hebt! (Cartoon Stijn Lodewijks)

En wie won de DVD?

Zondag 27 augustus 2017
Hamont-Achel - En wie won de DVD?ZoomHet is Veerle Vreys geworden. Zij kwam het best uit de hoek met haar inzending voor het lege tekstballonnetje. Deze week krijgt ze de dvd in de bus. Straks een nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)

Achel VV klopt Esperanza Pelt

Zondag 27 augustus 2017
Hamont-Achel - Achel VV klopt Esperanza PeltIn een laatste oefenwedstrijd voor de start van de competitie ontving K. Achel V.V. gisteravond de Beloften van Esperanza Pelt. In de eerste helft had de thuisploeg het moeilijk om kansen te creëren tegen het jeugdig geweld van Esperanza maar ging toch rusten met een kleine voorsprong dankzij een afstandsschot van kapitein Kevin Wielockx (13’ 1-0).
Na de pauze was groen-wit heer en meester op het veld. Al na 5 minuten schoof een snedig ingevallen Bert Van Den Dungen een (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
Totnogtoe hebben al meer dan 2.250 jongeren zich bij de TU/Eindhoven ingeschreven als nieuwe bachelorstudent. Dat betekent dat de instroom van bachelorstudenten aan de TU/e in zeven jaar tijd is verdubbeld. Het totale aantal TU/e-studenten komt daarmee boven de 11.000.

Mia Martens overleden

Vrijdag 25 augustus 2017
Hamont-Achel - Mia Martens overledenVandaag is Mia Martens overleden, de weduwe van Fons Van Asten. Ze was 88 jaar. De afscheidsviering zal plaatsvinden in intieme kring.

Achel wint in Wijchmaal

Woensdag 23 augustus 2017
Hamont-Achel - Achel wint in WijchmaalIn de Beker van Limburg heeft Achel gewonnen op het veld van Sp. Wijchmaal. Uitslag: 1-4.

Jan Mertens overleden

Woensdag 23 augustus 2017
Hamont-Achel - Jan Mertens overledenGisteren is Jan Mertens overleden, de echtgenoot van Jeanne Emmers. Hij was 86 jaar. De afscheidsdienst, crematie en bijzetting in het urnengraf op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Zaterdag om 19u is er een avondmis in de decanale kerk van Hamont, waarna mogelijkheid tot begroeting in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

40 jaar Sanicole Airshow

Woensdag 23 augustus 2017
Hamont-Achel - 40 jaar Sanicole AirshowZoomHet tweede weekend van september kan je in Hechtel-Eksel naar de 40ste Sanicole Airshow en dat wordt een heel unieke show. Het begon allemaal zeer kleinschalig met een “festival der stuntnummers” in het midden van de jaren ‘70. Stichter was piloot, zakenman en politicus Lucien Plees uit Beverlo. Enkele duizenden kijklustigen genoten destijds van deze show.
In de jaren ’80 groeide het evenement uit tot een volwaardige vliegshow met internationale deelnemers uit Nederland, (…) Het hele nieuwsbericht
Uit de ruimte
Hamont-Achel - ISS passeert tijdens zonsverduisteringZoomZonsverduistering gisteren over een groot deel van de VS. NASA-fotograaf Joel Kowsky had zich opgesteld in Banner, Wyoming, en slaagde erin deze magnifieke compositie van 7 frames te maken, op het ogenblik dat het internationaal ruimtestation ISS, met daarin zes ruimtevaarders, aan een snelheid van 8km/seconde voor de zon passeerde. Faut le faire! Rechtsboven nog een deel van de maan. (Photo credit: NASA/Joel Kowsky)
Naar aanleiding van Werelddiabetesdag, een dag om aandacht en begrip te vragen voor diabetes, dat wereldwijd epidemische vormen aanneemt, organiseert de dienst diabeteseducatie van het Mariaziekenhuis in Overpelt ook dit jaar op 14 november een evenement rond het thema diabetes en beweging. Want bewegen is belangrijk, zeker voor diabetespatiënten. Het evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de Diabetesliga Noord-Limburg, de gemeente Overpelt en het zwembad S&R (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Kuppens overleden

Dinsdag 22 augustus 2017
Hamont-Achel - Mia Kuppens overledenZoals gemeld is zondag in het Mariaziekenhuis Mia Kuppens overleden, de weduwe van Fons Schuurmans. Ze zou vandaag 89 jaar worden. Zaterdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Vrijdag om 19u is er daar een avondwake, waarna gelegenheid tot laatste groet. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Campagne tegen fietsdiefstallen

Dinsdag 22 augustus 2017
'Laat je fiets gerust achter': dat is het thema van de nieuwe campagne tegen fietsdiefstallen die de provincie Limburg lanceert. Er komen concrete tips om fietsdiefstallen tegen te gaan. In onze provincie worden jaarlijks zo'n tweeduizend fietsen gestolen.

Moeder van burgemeester overleden

Maandag 21 augustus 2017
Hamont-Achel - Moeder van burgemeester overledenZoomGisteren is geheel onverwacht Mia Kuppens overleden, de moeder van burgemeester Theo Schuurmans. Ze zou morgen 89 jaar worden, meldt de burgemeester op zijn Facebookpagina. Schuurmans' vader overleed in 2014. De redactie van de Internetgazet biedt aan de burgemeester en zijn familie haar gevoelens van medeleven aan.

Harie Geusens overleden

Maandag 21 augustus 2017
Hamont-Achel - Harie Geusens overledenVandaag is Harie Geusens overleden, de echtgenoot van Mariëlle Debacker. Hij was 65 jaar. Laatste groet: donderdag tussen 20u en 20.30u in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Marie-Jeanne Pellens overleden

Maandag 21 augustus 2017
Hamont-Achel - Marie-Jeanne Pellens overledenIn het Jessa-ziekenhuis in Hasselt is zaterdag de uit Neerpelt afkomstige Marie-Jeanne Pellens overleden, de echtgenote van Jos Fransen. Ze was 71 jaar. De afscheidsdienst, de crematie en de bijzetting van de urne op de gemeentelijke begraafplaats van Achel zullen in intieme kring plaatsvinden. Woensdag om 19u is er een avondwake in de parochiekerk van Achel-dorp. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Herinrichting Dommel en Kleinbeek

Maandag 21 augustus 2017
Hamont-Achel - Herinrichting Dommel en KleinbeekZoomDe watering De Dommelvallei is gestart met de tweede fase van de herinrichtingswerken aan de Dommel en de Kleinbeek in Peer (Molhem). Door de werken zal de Dommel haar natuurlijk uitzicht terug krijgen en zal er meer ‘leven’ komen in en langs de Dommel, zegt de watering. Momenteel worden er verschillende vistrappen en beekvijvertjes aangelegd, wegen en dijken hersteld en de taluds afgeschuind.
Na deze werken zal er begonnen worden met het aanleggen van de wandelpaden zodat (…) Het hele nieuwsbericht

Win een dvd - of een boek!

Zondag 20 augustus 2017
Hamont-Achel - Win een dvd - of een boek!ZoomEen cartoon van Stijn Lodewijks met een leeg tekstballonnetje. Het is de bedoeling dat u zelf een tekstje voor dat ballonnetje verzint en ons dat mailt. Deze keer gaat het over een Pukkelpopganger die na vier zware dagen thuiskomt en door zijn moeder wordt opgewacht. Wat zegt de moeder?
Laat uw fantasie de vrije loop en mail uw tekstje vóór vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com. Volgend weekend weet u of u gewonnen hebt!

Wie won de DVD?

Zondag 20 augustus 2017
Hamont-Achel - Wie won de DVD?ZoomHet is Harie Bauduin geworden. Hij krijgt eerstdaags de dvd in zijn brievenbus omdat hij volgens de jury de grappigste tekst voor het lege tekstballonnetje had. Straks de nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)

Startdag van handbalclub Hades

Zondag 20 augustus 2017
Hamont-Achel - Startdag van handbalclub HadesZoomZaterdag geeft handbalclub Hades met een startdag in De Posthoorn weer het startschot voor een nieuw sportief handbalseizoen. Vanaf 11u starten de welpen en de M14 met een spelinstuif. 's Middags worden ze verwend met lekkere frietjes. Vanaf 13u sluiten de andere leden aan en worden er onderling gemengde wedstrijdjes gespeeld. Om 16u wordt er afgesloten met een lekkere verrassing.
Heb je zin om eens te komen proberen of handballen iets voor jou is? Dan ben je zaterdag 26 augustus zeer welkom in (…) Het hele nieuwsbericht

Mariette Cardinaels overleden

Vrijdag 18 augustus 2017
Hamont-Achel - Mariette Cardinaels overledenIn het ZOL in Genk is gisteren Mariette Cardinaels overleden, de weduwe van Cyriel Claes en de levenspartner van Jan Vanden Eynde. Ze was 75 jaar. De uitvaartdienst zal in besloten kring plaatsvinden. Begroetingsmoment: woensdag tussen 19u en 19.30u in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.
Sinds de jaren '80 neemt het aantal bijen en andere bestuivers zorgwekkend af. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de natuur. Ook de landbouwsector is sterk afhankelijk van bestuivers. Recent onderzoek in België en Noord-Frankrijk heeft aan het licht gebracht dat het lot van de provincie Limburg het sterkst verbonden is aan dat van onze bestuivers, omwille van de fruitproductie, zo meldt Natuurpunt.
Kijken we naar de verschillende provincies, dan zien we dat niet elke regio even sterk (…) Het hele nieuwsbericht

EHBO-cursus van het Rode Kruis

Donderdag 17 augustus 2017
Ook dit najaar organiseert het Rode Kruis van Hamont-Achel een cursus EHBO in de lokalen aan de Steenstraat 5  Ze zal telkens twee uur duren (2 blokken van 1 uur). De cursus start woensdag 6 september om 19 uur, de volgende lessen zullen telkens starten om 19.30 uur. Deelnemers moeten minstens 16 jaar oud zijn. Inschrijven kan bij Marc Van Erum (tel. 0494 22 17 45) of via een mailtje aan vorming[!]hamont-achel.rodekruis.be.
Een mail: "Aan alle oud-spelers van KWB-Sport voetbalclub Overpelt-Centrum: op zaterdag 9 september vieren wij het 50-jarig bestaan van onze club. Graag willen wij u via deze weg uitnodigen op een gezellig samenzijn. Dit zal plaatsvinden vanaf 20.00 uur in de brasserie van ons lokaal ’t Pelterke in Overpelt. Gezellig praten over de anekdotes en derde helften van de voorbije 50 jaar. Namens het bestuur van KWB-Sport!"

Ad van de Wiel overleden

Donderdag 17 augustus 2017
Hamont-Achel - Ad van de Wiel overledenVandaag is Ad van de Wiel overleden, de partner van Mariska Kubera. Hij zou morgen 74 jaar worden. Dinsdag wordt hij begraven, na een afscheidsviering (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Statie. Maandag om 19u is er daar een avondwake.
Grensgevallen
Museumbezoek doet mensen met dementie goed. Ze worden er blijer van. Ook leidt museumbezoek tot een beter contact met familie en vrienden. Dat blijkt uit onderzoek van het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam naar het programma ‘Onvergetelijk’. Dat is een initiatief van onder meer het Van Abbemuseum in Eindhoven, zo meldt Omroepbrabant.nl. In 2013 begonnen het Van Abbemuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam met de speciale rondleidingen voor mensen met dementie. Inmiddels doen twaalf (…) Het hele nieuwsbericht

Exc. Hamont wint oefenwedstrijd

Dinsdag 15 augustus 2017
Exc. Hamont heeft zijn oefenwedstrijd in Opoeteren gewonnen. Uitslag: 0-2.

Weer nachtvluchten vanaf 4 september

Dinsdag 15 augustus 2017
Vanaf 4 september voeren de F16's van Kleine Brogel weer nachtvluchten uit. Sinds 1 juni en dit tijdens de hele zomerperiode tot 1 september worden geen avond-/nachtvluchten uitgevoerd om tal van publieke redenen (blokperiode studenten, zomertoerisme, gebruik militair luchtruim door recreatief luchtverkeer voor zweefvliegen, sportvliegen, luchtballons…).
Grensgevallen
Er komen deze week op Eindhoven Airport opnieuw stiptheidsacties van de marechaussee. Door de uitgebreide paspoortcontroles kunnen de wachtrijen op woensdag, donderdag en vrijdag dan langer zijn dan normaal. Met de actie willen de vakbonden aandacht blijven vragen voor de problemen bij Defensie.

Loods uitgebrand: uren bluswerk

Dinsdag 15 augustus 2017
Aan de Napoleonsdijk in Bocholt is gisterennamiddag een loods met stro uitgebrand. Het was uren blussen geblazen. De brandweer van Bree riep de hulp van de Lommelse collega's in. De brand zou veroorzaakt zijn door zelfontbranding.

Meer vrouwen dan mannen

Dinsdag 15 augustus 2017
Op 1 januari 2017 woonden in Limburg 432.005 mannen en 435.408 vrouwen.  De cijfers per gemeente: Beringen (22.906 / 22.798); Hamont-Achel (7.293 / 7.134); Hechtel-Eksel (6.239 / 6.037); Houthalen-Helchteren (15.308 / 15.293);  Lommel (17.051 / 16.945);  Meeuwen-Gruitrode ( 6.652 / 6.405);  Neerpelt (8.619 / 8.509); Overpelt (7.693 / 7.557); Peer (8.315 / 8.112) én Tongeren (15.200 / 15.665).

Een wespendiefje in het NHC

Maandag 14 augustus 2017
Hamont-Achel - Een wespendiefje in het NHCZoomSinds enkele dagen verblijft er een jonge wespendief in het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. De vogel zat helemaal natgeregend op een bospad in Zonhoven toen spelende kinderen hem ontdekten. Toen ze dichterbij kwamen, merkten ze dat hij amper kon vliegen en liepen ze naar huis om handschoenen en een doos te halen. Na hun vangactie konden ze hun papa overtuigen om naar Opglabbeek te rijden.
Daar werd de wespendief onderzocht. hij had geen kwetsuren maar hij was mager en helemaal natgeregend. (…) Het hele nieuwsbericht

Voortent in brand

Maandag 14 augustus 2017
Hamont-Achel - Voortent in brandOp een camping in de Bosstraat in Bocholt heeft de voortent van een leegstaande stacaravan vuur gevat. Buurtbewoners zijn erin geslaagd om het vuur te blussen, nog voor de brandweer toekwam. Niemand raakte gewond. Het gerechtelijk labo, een branddeskundige en een brandhaarddetectiehond kwamen ter plaatse. Er zijn aanwijzingen van brandstichting gevonden.

KFC Hamont 99 scoort zeven keer

Maandag 14 augustus 2017
KFC Hamont 99 heeft thuis SV Breugel verslagen met 7-0. Achel speelde 1-1 gelijk op het veld van Kolmont.

Bijna 30.000 alleenstaande ouders

Maandag 14 augustus 2017
De provincie Limburg telt 29.737 alleenstaande ouders. De cijfers per gemeente: Beringen (1.342), Hamont-Achel (377), Hechtel-Eksel (362), Heusden-Zolder (1.675), Houthalen-Helchteren (1.086), Lommel (1.022), Meeuwen-Gruitrode (367), Neerpelt (502), Overpelt (461), Peer (470) en Tongeren (1.237).

Betty Lipkens overleden

Maandag 14 augustus 2017
Hamont-Achel - Betty Lipkens overledenVandaag is Betty Lipkens overleden, de echtgenote van Wim Van Gemert. Zij was 54 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroetingsmoment:donderdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Win een dvd, of een boek!

Zondag 13 augustus 2017
Hamont-Achel - Win een dvd, of een boek!ZoomIedereen heeft het over de eiercrisis, maar aan de hoofdrolspelers wordt niets gevraagd, stelt cartoonist Stijn Lodewijks vast. Wat zegt de ene kip tegen de andere? Mail uw tekstje voor zaterdagmiddag naar wineendvd[!]gmail.com, en misschien wordt het wel bekroond!

Wie won de dvd?

Zondag 13 augustus 2017
Hamont-Achel - Wie won de dvd?ZoomHet is Tiens Mevissen. Volgens de jury kwam zij het origineelst uit de hoek bij het bedenken van een tekstje voor de vrouw die op tv een weerman ziet goochelen met hoge temperaturen in vakantieoorden. Maar hoeveel inzenders de vrouw lieten denken dat ze blij was thuis te zijn omdat ze niet zou weten welke kleren aan te trekken, als het zo heet is!
Straks een nieuwe opgave.

Bruce Springsteen was in de buurt

Zondag 13 augustus 2017
Grensgevallen
Hamont-Achel - Bruce Springsteen was in de buurtZoomDe Longines Global Champions Tour Grand Prix van Valkenswaard leverde gisteren met de Italiaan Lorenzo de Luca op Ensor de Litrange LXII een intens gelukkige winnaar op. Tweede werd Christian Ahlmann met Codex One en derde Maikel Van der Vleuten met VDL Groep Verdi TN. De winnaar strijkt 99.000 euro op.
Tijdens het stormachtige weer kwamen de 25 beste ruiters uit de vorige rubriek, de Global Champions League van Valkenswaard, weer terug in de ring om te proberen de prestigieuze Grand Prix op (…) Het hele nieuwsbericht

38,6 procent geen diploma SO

Zondag 13 augustus 2017
38,6 procent van de Limburgse 25-plussers heeft geen diploma secundair onderwijs (SO). Er zijn heel wat verschillen per gemeente: in Beringen bijvoorbeeld bedraagt het percentage 40,7, in Neerpelt 35,6.

Betty Spierings overleden

Zaterdag 12 augustus 2017
Hamont-Achel - Betty Spierings overledenGisteren is Betty Spierings overleden, de echtgenote van Henk Peereboom. Zij was 72 jaar. De crematieplechtigheid vindt donderdag 10.30 uur) plaats in het crematorium in Weert.

Spingconcours bij Tops begonnen

Zaterdag 12 augustus 2017
Hamont-Achel - Spingconcours bij Tops begonnenZoomJessica Springsteen (foto boven) en Carlos Lopez (foto onder) hebben vandaag de eerste series gewonnen van de Longines Global Champions Tour of Valkenswaard, langs de Maastrichterweg. Deze namiddag staan de finales op het menu op de aangepaste hoofdarena - aangepast, want het gras is daar vervangen door zand. Aanleiding is de regenval waardoor het gras in de Tops Arena niet de nodige kwaliteit had. Er is nu 1400m³ zand binnengereden - in feite een mengsel van speciaal zand, textielvezels en polypropyleenvezels, bovenop een onderlaag van 600m³ lava. De toplaag is 13cm dik. (Foto's Rik Vander Sanden)  Meer foto's
Spingconcours bij Tops begonnen
Zoom

Acht op tien woningen heeft garage

Zaterdag 12 augustus 2017
79,8 procent van alle woningen in Limburg heeft minstens één garage. Er zijn heel wat verschillen per gemeente. Zo heeft in Houthalen-Helchteren bijvoorbeeld 88,1 procent van de woningen een garage terwijl dat in Tongeren slechts 67,2 procent is.
In Beringen,  Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Heusden-Zolder, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt en Peer ligt het percentage boven het Limburgse gemiddelde.
Grensgevallen
In Eindhoven heeft de politie een hond meegenomen uit een huis waarvan de bewoners enkele weken met vakantie waren. De hond was alleen achtergelaten en blafte vaak onophoudelijk. Volgens de buren viel hij dan jankend in slaap, meldt Eindhovens Dagblad. Agenten troffen de hond aan in de tuin van het huis. Die tuin lag vol met ontlasting. Ook liep de hond mank.
De politie nam het dier in beslag en zorgde voor een bedje voor hem achter de balie in het politiebureau. Daar kreeg hij ook water en eten. In de woning is een briefje achtergelaten voor de verzorger. De zaak zal verder worden afgehandeld door de Eindhovense dierenpolitie.

Nieuwe kilometerbordjes

Vrijdag 11 augustus 2017
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Nieuwe kilometerbordjesZoomDe kilometerbordjes langs de Vlaamse autosnelwegen krijgen een make-over. Het nieuwe ontwerp oogt frisser, is duidelijker en geeft ook de rijrichting weer. Zo kunnen weggebruikers zich vlugger oriënteren op de autosnelwegen en kunnen hulpdiensten snel en accuraat weten waar een weggebruiker met pech zich bevindt. Voor het einde van dit jaar zullen alle 19.300 bordjes vervangen zijn.
In het nieuwe ontwerp wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen kilometer- en hectometerbordjes. Ze krijgen (…) Het hele nieuwsbericht

Oproep van Imago Tijl

Vrijdag 11 augustus 2017
Imago Tijl uit Neerpelt voegt met haar 60-jarig bestaan een nieuw decennium toe aan haar rijke geschiedenis. Traditiegetrouw wordt dat gevierd met een reünie voor alle 'oud-afzwaaiers'. Heel wat afzwaaiers hebben al een uitnodiging ontvangen voor dit feest op zaterdag 23 september. Maar op een duizendtal oud-leden kan het natuurlijk zijn dat hier en daar wat afzwaaiers door de mazen van het net zijn geglipt. Mocht je als afzwaaier van Imago Tijl nog geen uitnodiging ontvangen hebben, dan mag je je altijd inschrijven via http://oudleden.imagotijl.be. Inschrijven kan nog tot 20 augustus.
Er is een salmonella-besmetting vastgesteld bij kippenvlees van Paas Foods in Maasmechelen. Paas Foods roept het vlees nu terug. Het gaat om kippenbouten en -brochetten met het lotnummer 100 722, die 12 en 16 augustus als houdbaarheidsdatum hebben.
Ze zijn verkocht in de winkels Alma, Carrefour, Carrefour Market, horeca Totaal, Intermarché, Lidl en groothandel Geyskens Delikatessen uit Beringen. De symptomen van een salmonellabesmetting zijn koorts, krampen en diarree. Mensen die (…) Het hele nieuwsbericht

92 procent woningen heeft badkamer

Vrijdag 11 augustus 2017
92 procent van de woningen in Limburg is uitgerust met een badkamer. In Hamont-Achel heeft zelfs 97,1 procent van de woningen een badkamer, in Tongeren slechts 86 procent. In de negen andere gemeenten die door de Internetgazet worden bestreken ligt het percentage badkamers boven het Limburgse gemiddelde.

Kamiel Bonneu naar andere ploeg

Donderdag 10 augustus 2017
Wegrenner Kamiel Bonneu uit Achel start vanaf volgend jaar als eerstejaars belofte in de wielerploeg Home Solution - Anmapa - Soenens Cycling Team. Dat meldt de website cyclingsite.be.

Levensverwachting weer gestegen

Donderdag 10 augustus 2017
In 2016 bedroeg de levensverwachting bij de geboorte in België 83,8 jaar voor vrouwen en 79,0 jaar voor mannen. Voor de hele bevolking bedroeg de levensverwachting bij de geboorte 81,4 jaar, zo meldt de Algemene Directie Statistiek van de FOD Economie. Ten opzichte van 2015 is er sprake van een stijging van 0,5 jaar voor beide geslachten samen.
In Vlaanderen (82,4 jaar) ligt de levensverwachting bij de geboorte hoger dan in Brussel (81,2 jaar) en in Wallonië (79,7 jaar). Voor beide (…) Het hele nieuwsbericht
De provinciebesturen van beide Limburgen en Antwerpen werken aan een gezamenlijk project rond de bestrijding van de eikenprocessierups, dat ze bij Europa gaan indienen. In september komen ze opnieuw samen. Het is de bedoeling om een structurele oplossing te vinden voor het probleem. Want het gebruik van bestrijdingsmiddelen, zelfs biologische, heeft ook nadelen. Uit onderzoek blijkt dat in het kerngebied waar eikenprocessierupsen zich manifesteren, er een duidelijke afname van de biodiversiteit en van de vitaliteit van de zomereiken optreedt. Rupsen, die elk jaar de bomen kaal vreten of de bestrijding van die rupsen kunnen een medeoorzaak zijn. De eikenprocessierups in onze streken wordt al ruim tien jaar bestreden.

Bijna één op drie inwoners niet-Belg

Donderdag 10 augustus 2017
Hamont-Achel is een kosmopolitische gemeente. Op 1 januari 2016 woonden er 4.668 niet-Belgen. Dat is 32,6 procent van de bevolking.

Tilly Mathijs overleden

Woensdag 9 augustus 2017
Hamont-Achel - Tilly Mathijs overledenIn het rusthuis in Achel is vandaag Tilly  Mathijs overleden, de weduwe van Jean Looijmans. Ze was 76 jaar. Zaterdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Laatste groet: vrijdag tussen 19 en 20u in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]negrafenissencreemers.be.

Weer 90 km/uur op Molse Zuiderring

Woensdag 9 augustus 2017
Binnenkort zal weer 90 km. per uur mogen worden gereden op de Molse Zuiderring. Nu geldt er een snelheidsbeperking van 70 km per uur. Het vroegere snelheidsregime wordt opnieuw ingevoerd na klachten van misnoegde automobilisten.

Hennepplanten tussen de maïs

Dinsdag 8 augustus 2017
De Nederlandse politie heeft vandaag op verscheidene plaatsen in de gemeente Cranendonck hennepveldjes geruimd die waren aangelegd tussen maïsplantages. Ze telden telkens tientallen planten. De veldjes werden ontdekt vanuit een politiehelikopter. Er wordt onderzoek gedaan naar de henneptelers.

'Samen op een goei wei'

Dinsdag 8 augustus 2017
Het is maar dat je 't weet
Met het project 'Samen op een goei wei' wil Regionaal Landschap Lage Kempen de biodiversiteit in paardenweides in zijn werkingsgebied vergroten. Hierbij willen ze inzetten op visuele aspecten zoals natuurlijke omheining, hagen, bomen, houtkanten en poelen. Je krijgt van hen ook inspiratie om natuurvriendelijke onderhoudsmethoden voor je weide in te zetten.
Wil je graag advies? Meld je dan aan op de website: http://www.opeengoeiwei.be. De eerste 50 aanvragers binnen het werkingsgebied van RLLK krijgen gratis advies.

Willem van de Moosdijk overleden

Dinsdag 8 augustus 2017
Grensgevallen
Afgelopen nacht is in een zorgcentrum in Eersel Willem van de Moosdijk overleden. Hij was 91 jaar en internationaal bekend en berucht als kruidendokter. Van de Moosdijk verdiende 50 jaar geleden veel geld aan de handel in geneeskrachtige kruiden die, naar achteraf bleek, helemaal niet geneeskrachtig waren. Patiënten werden, onder meer vanuit België, in een busje thuis opgehaald en vervolgens naar Casteren gebracht, waar de "kruidendokter" woonde. Het was tv-presentator Willem Duys die van de Moosdijk in zijn programma ontmaskerde als kwakzalver.

Op zoek naar een pleeggezin...

Dinsdag 8 augustus 2017
Hamont-Achel - Op zoek naar een pleeggezin...ZoomVorige week vrijdag streek in de Fabriekstraat in Neerpelt deze reisduif neer. Vermoeid, hongerig en vooral verdwaald. Maar na een hele portie maïs en een nacht rust vond ze nog altijd niet de weg naar haar baasje. Voorzien van 2 ringen kon achterhaald worden dat ze geringd werd in 2017 én wat het telefoonnummer van de eigenaar was. Die bleek in de buurt van Roubaix te wonen en wilde ze in eerste instantie komen halen, maar de afstand bleek toch wat te ver, zodat de man er nu afstand van doet. Welke duivenmelker wil Pierre (zo heeft het voorlopig gastgezin hem genoemd) een nieuwe thuis geven? UPDATE: Pierre heeft ondertussen een warm onderkomen gevonden ...

Martha Hendrikx overleden

Dinsdag 8 augustus 2017
Hamont-Achel - Martha Hendrikx overledenZaterdag is Martha Hendrikx overleden, de echtgenote van François Gielen. Zij was 82 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in het Michielshof in Achel. Begroetingsmoment: donderdag (18.30-20 uur) in funerarium Creemers aan de Achelpoort. Condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Wie wint de dvd?

Maandag 7 augustus 2017
Hamont-Achel - Wie wint de dvd?ZoomHet was warm vorige week, maar in het zuiden van Europa was het nóg warmer. Véél warmer. Dat inspireerde Stijn Lodewijks tot het maken van bijgaande cartoon. Wat zegt de vrouw op de foto terwijl het buiten regent en de weerman gewag maakt van die zuiderse hitte?
Mail uw tekstje voor zaterdagavond naar wineendvd[!]gmail.com. En misschien wint u wel de dvd! Vergeet daarom niet uw postadres bij te voegen. Succes!
De Limburgse economie blijft hoge toppen scheren. Dat zegt VOKA Limburg. Sinds midden 2016 heeft de Limburgse economie een versnelling hoger geschakeld. Vooral de export blijft het goed doen. Zowel op korte als middellange termijn ziet VOKA een opwaartse trend in de export. Ook de automobielsector doet het deze maand opvallend beter dan dezelfde periode een jaar geleden. De bouwmotor daarentegen begint stilaan te sputteren.

Beach Party trok 12.000 bezoekers

Maandag 7 augustus 2017
Hamont-Achel - Beach Party trok 12.000 bezoekersDe Beach Party in Bocholt ontving afgelopen vrijdag en zaterdag zo’n 12.000 bezoekers. Deze 22ste editie verliep zonder grote incidenten. Politie CARMA stelde zestien onmiddellijke minnelijke schikkingen op voor drugs of verboden wapens en stelde enkele kleine incidenten vast.
Vijftien personen kregen meteen een boete omdat ze met drugs betrapt werden. Eén persoon had een verboden wapen op zak. Dit leverde een totaal bedrag op van 2.125 euro. De boete bedraagt 75 tot 600 euro, (…) Het hele nieuwsbericht

Rendac verwerkt Fipronil-eieren

Zondag 6 augustus 2017
Grensgevallen
Het bedrijf Rendac in Son bij Eindhoven, verwerker van dierlijk restmateriaal, verwerkt door de recente gifcrisis dagelijks 2,5 miljoen eieren. Na verwerking blijft er van de eieren vet en meel over -  uiteraard niet geschikt voor consumptie, maar het restproduct kan door de energiecentrales wel gebruikt worden voor het opwekken van groene energie. Rendac is het enige bedrijf in Nederland dat Fipronil-eieren verwerkt.

Xian Emmers beste middenvelder

Zondag 6 augustus 2017
Hamont-Achel - Xian Emmers beste middenvelderZoomXian Emmers, afkomstig uit Hamont, is tijdens het internationaal jeugdvoetbaltornooi om de Otten Cup in Eindhoven met deelname van onder meer PSV, Manchester United, PSG en Inter Milaan verkozen tot beste middenvelder van het tornooi. Inter Milaan won het tornooi. Emmers stond bij de Italiaanse club in de basis.

Toenemend aantal appartementen

Zondag 6 augustus 2017
Er worden steeds meer appartementsgebouwen opgetrokken. Vorig jaar kwamen er in de elf gemeenten die door Internetgazet worden bestreken een zeventigtal appartementsgebouwen bij, samen goed voor meer dan 400 appartementen. De meeste appartementsgebouwen werden opgetrokken in Lommel, Beringen en Houthalen-Helchteren.

Elektriciteit met budgetmeter

Zondag 6 augustus 2017
In de elf gemeenten die door Internetgazet worden bestreken wordt er volgens de meest recente gepubliceerde cijfers aan 1.599 personen elektriciteit geleverd via een budgetmeter. De cijfers per gemeente: Beringen (327), Hamont-Achel (65), Hechtel-Eksel (50), Heusden-Zolder (216), Houthalen-Helchteren (221), Lommel (169), Meeuwen-Gruitrode (39), Neerpelt (96), Overpelt (76), Peer (73) én Tongeren (267).

Wie won de dvd?

Zaterdag 5 augustus 2017
Hamont-Achel - Wie won de dvd?ZoomHet was Marcel Paesmans. Hij krijgt de dvd volgende week in de brievenbus nadat hij volgens onze jury het origineelst uit de hoek kwam bij het bedenken van een tekstje in het lege tekstballonnetje. Morgen een nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)
In de elf gemeenten die door Internetgazet worden bestreken ligt het inkomen van minstens 12 procent van de inwoners onder de Europese armoedegrens. De percentages verschillen van gemeente tot gemeente. In Beringen gaat het om 14,9 procent, in Hamont-Achel om 13,5 procent, in Hechtel-Eksel om 12 procent, in Heusden-Zolder om 15,8 procent, in Houthalen-Helchteren om 15;7 procent, in Lommel om 12,8 procent, in Meeuwen-Gruitrode om 13,5 procent, in Neerpelt om (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Int. jeugdvoetbaltoernooi in EindhovenZoomDit weekend vindt in Eindhoven op sportcomplex De Herdgang het internationale jeugdvoetbaltoernooi om de Otten Cup plaats. Deelnemers zijn onder andere gastheer PSV, Manchester United, Paris Saint-Germain en Internationale Milaan. Bij die laatste maakt ook Xian Emmers (foto), afkomstig uit Hamont, deel uit van de selectie.
Het is mogelijk om naar dit toernooi te komen kijken. De toegang tot de Herdgang kost tijdens de Otten Cup 3 euro per persoon per dag. Ook is het mogelijk om een passe-partout voor alle drie de dagen te kopen voor € 7,50. Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis binnen.
Int. jeugdvoetbaltoernooi in Eindhoven
Zoom

Vraag een studietoelage aan

Donderdag 3 augustus 2017
Sinds dinsdag kunnen de aanvragen voor school- en studietoelagen voor het schooljaar 2017-2018 ingediend worden per post of via www.studietoelagen.be. Voor wie in één van de voorbije jaren (vanaf 2012-2013) een goedkeuring kreeg en dit jaar nog ingeschreven is in een door de Vlaamse Gemeenschap erkende onderwijsinstelling, wordt automatisch een dossier opgestart. Dit gebeurt in de periode november 2017 tot en met februari 2018.

Is je ei veilig?

Donderdag 3 augustus 2017
Het is maar dat je 't weet
In Nederland is de website eiveilig gelanceerd. Wie in Nederland eieren kocht/koopt kan op die site nagaan of de gekochte eieren al dan niet teveel fipronil bevatten.Overigens zijn de jongste berichten in verband met die ei-vervuiling vrij geruststellend.

Rob Berkmans overleden

Donderdag 3 augustus 2017
Hamont-Achel - Rob Berkmans overledenIn Achel is gisteren de uit Lommel afkomstige Rob Berkmans overleden. Hij was 62 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (14 uur) plaats in uitvaartcentrum Severens in Lommel. Zijn asurn wordt bijgezet in het columbarium op de begraafplaats  van Lommel-Centrum.

92 ouderen met inkomensgarantie

Donderdag 3 augustus 2017
Volgens de meest recente cijfers genieten 92 ouderen of 3,1 procent van alle 65-plussers in Hamont-Achel van een inkomensgarantie. Tien jaar geleden waren er dat 82. De inkomensgarantie is een uitkering voor ouderen vanaf 65 jaar die pensioengerechtigd zijn maar van wie het inkomen onder de wettelijke armoedegrens valt. Via de inkomensgarantie wordt hun pensioen aangevuld tot dat niveau.

André De Winne overleden

Woensdag 2 augustus 2017
Hamont-Achel - André De Winne overledenIn het rusthuis in Hamont is vandaag André De Winne overleden, de weduwnaar van Josephina Van Werde. Hij was 90 jaar. Maandag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsviering (om 11u) in de kapel van het rusthuis in de Bosstraat.

Nieuwe bvba: Spaas Orthopedie

Woensdag 2 augustus 2017
Thierry Spaas uit Hamont heeft de bvba Spaas Orthopodie opgericht met zetel in Huisveld in Hamont-Achel. Het maatschappelijk kapitaal bedraagt 18.600 euro.

Minder inwoners in 2030

Woensdag 2 augustus 2017
In 2030 zal Hamont-Achel 13.989 inwoners tellen. Dat blijkt uit de bevolkingsprognose opgesteld door de studiedienst van de Vlaamse regering. Nu telt de stad 14.111 inwoners.

3.535 werklozen minder

Dinsdag 1 augustus 2017
In vergelijking met een jaar geleden zijn er in Limburg 3.535 werklozen minder. Limburg telde vorige maand 30.924 werklozen. Eén en ander blijkt uit gegevens van de VDAB.

Elektrische fiets in brand

Dinsdag 1 augustus 2017
Grensgevallen
Het gebeurt bijna nooit, maar het kàn dus wel: een elektrische fiets die in brand vliegt. Het gebeurde gisteravond in vakantiepark Kempervennen in Westerhoven, even voor Valkenswaard. Een medewerker van het park zag rook uit een vakantiebungalow komen en opende de deur met een loper toen bleek dat er niemand binnen was. Toen zag hij dat de accu van de elektrische fiets - die door de eigenaar binnen was gezet om diefstal tegen te gaan - aan het smeulen was gegaan. Dat veroorzaakte veel rook. De man kon (…) Het hele nieuwsbericht

Françoise Buteneers overleden

Dinsdag 1 augustus 2017
Hamont-Achel - Françoise Buteneers overledenZondag is de uit Hamont afkomstige Françoise Buteneers overleden, de echtgenote van Jaak Geens. Zij was 79 jaar.  De herdenkingslezing vindt vrijdag (11.30 uur) plaats in de Koninkrijkzaal van Jehova's Getuigen in Lommel. Begroetingsmoment: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Lommel.
In de elf gemeenten die door Internetgazet worden bestreken waren er vorig jaar 5.801 minderjarigen met een alleenstaande ouder. In 2011 waren er dat 5.589, 212 minder.
In Beringen waren er vorig jaar 904, in Hamont-Achel 276, in Hechtel-Eksel 246, in Heusden-Zolder 765, in Houthalen- Helchteren 710, in Lommel 733, in Meeuwen-Gruitrode 256, in Neerpelt 374, in Overpelt 351, in Peer 371 én in Tongeren 815.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel