Het overige nieuws

Oppassen voor besmette eieren

Maandag 31 juli 2017
Het is maar dat je 't weet
Koopt u uw eieren in Nederland? Dan moet u even opletten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten (NVWA) waarschuwt consumenten voor eieren met de code X-NL-40155XX en raadt aan deze niet te eten. Het gehalte van de schadelijke stof fipronil daarin is zo hoog dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Fipronil is een insecticide.
In eigen land heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) een onderzoek ingesteld bij Vlaamse (…) Het hele nieuwsbericht

Jos Habraken overleden

Maandag 31 juli 2017
Hamont-Achel - Jos Habraken overledenIn het Mariaziekenhuis is donderdag Jos Habraken overleden. Hij was 72 jaar. De afscheidsdienst, crematie en verstrooiing op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Woensdag om 19.30u is er een avonddienst in het Abdijhof in de Abdijstraat. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Wie wint de dvd?

Zondag 30 juli 2017
Hamont-Achel - Wie wint de dvd?ZoomVorig weekend Tomorrowland, dit weekend Tomorrowland, volgende weekend géén Tomorrowland. Het festival in Boom werd vrijdag ook bezocht door een aantal topministers. Wat komt er uit de luidsprekers nadat de disc-jockey hun verzoeknummer aankondigde?
Mail uw tekstje vóór vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com. Volgend weekend weet u of u gewonnen hebt! Voeg daarom ook uw postadres toe aan uw mail, voor het geval dat. Succes!
Grensgevallen
De politie van Valkenswaard heeft afgelopen nacht de handen vol gehad met meldingen waarbij hulp moest worden geboden aan personen die onder invloed waren van de drug GHB. Volgens de politie ging het onder meer om een jongen die midden op straat lag, waarbij burgers net op tijd een aanrijding konden voorkomen. Ook werd een jongere, die onder invloed was van GHB, opgepakt nadat hij een toegangsdeur vernield had. De politie waarschuwt voor het gebruik van de gevaarlijke drug.
Grensgevallen
Het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven is er niet in geslaagd zijn wereldtitel te verlengen op de RoboCup 2017 in Japan, het wereldkampioenschap voor intelligente robots. In een spannende finale verloor Tech United met 6-3 van grote concurrent Water uit China. Het was voor de Eindhovenaren de tiende WK-finale op rij. Het team kan met twee zilveren medailles naar huis, want ook in de competitie voor ‘hulp-in-huis’-robots behaalde het team met zijn robot AMIGO de tweede plek. (…) Het hele nieuwsbericht

Meer leefloners

Zondag 30 juli 2017
Tussen 2008 en 2016 is het aantal leefloners in Hamont-Achel gestegen van 28 naar 34. Het aantal leefloners per 100 inwoners op actieve leeftijd (18-64) ligt in Hamont-Achel met 0,39 lager in vergelijking met Limburg (0,53).
Hamont-Achel - Esperanza klopt Achel met penalty'sIn de competitie voor de Beker van Noord-Limburg is de wedstrijd tussen Esperanza Pelt en Achel VV vanavond op een gelijkspel geëindigd: 0-0. De beslissing moest dus via penalty's vallen. En daar won Esperanza met 4-2.

Wie won de dvd?

Zaterdag 29 juli 2017
Hamont-Achel - Wie won de dvd?ZoomHet is Richard Rooijmans. Volgens de jury had hij de meest originele invalshoek voor zijn tekstballontekstje. 90 procent van de inzenders dacht dat de man de brandweer er voor waarschuwde dat zijn vrouw ook wel eens in vuur zou kunnen staan, als ze niet snel kwamen...
Morgen een nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)
Hamont-Achel - Zilver voor Artuur Peters op WK kajaksprintZoomArtuur Peters (foto) heeft vandaag de A-finale van de K1 1000 meter gevaren op het WK -23-jarigen in het Roemeense Pitesti en heeft zijn titel van 2016 niet kunnen herhalen. Hij werd dit jaar tweede achter de Argentijn Argentin Vernice. Artuur zijn tijd was 4'05"692 en die van de Argentijn 4'03"328.
Zus Hermien Peters heeft zich met de tweede plaats in haar halve finale geplaatst voor de A-finale K1 200 meter op het WK -23-jarigen. Zij moest in haar wedstrijd enkel de (…) Het hele nieuwsbericht

2.130 overlijdens in 2016

Zaterdag 29 juli 2017
In de elf door Internetgazet bestreken gemeenten zijn vorig jaar in het totaal 2.130 personen overleden. In Beringen waren er 341 overlijdens, in Hamont-Achel 161, in Hechtel-Eksel 85, in Heusden-Zolder 258, in Houthalen-Helchteren 229,  in Lommel 256, in Meeuwen-Gruitrode 100, in Overpelt 116, in Neerpelt 139, in Peer 112 en in Tongeren 333.
Op de tweede dag van het WK junioren en -23-jarigen hebben zich zowel Hermien als Artuur Peters zich kunnen plaatsen voor de A-finale op de K1 500 meter. Hermien had de snelste tijd van alle deelneemsters aan de halve finale (2’03”) en broer Artuur was de op één na snelste van het deelnemersveld achter de regerend Europees kampioen uit Oekraïne. Artuur had een tijd van 1’50”. Hermien moest ook nog de reeksen in de K1 200 meter afhaspelen vandaag en werd in haar (…) Het hele nieuwsbericht
Op 1 januari 2017 waren 83 Limburgers honderd jaar of ouder. 46.159 Limburgers waren ouder dan 80 jaar. Dat blijkt uit gegevens van de Dienst Demografie van de Algemene Dienst Statistiek.

128 geboorten in 2016

Donderdag 27 juli 2017
In de loop van 2016 zijn er in Hamont-Achel 128 kinderen geboren. Per duizend inwoners geeft dat 8,89 geboorten. Het Limburgs gemiddelde bedroeg 9,54, dat van het Vlaams Gewest 10,16.
Hamont-Achel - Twee vice-wereldkampioenen bij de NWCZoomHanna Plas en Joke Plas zijn vandaag samen met Lea Guban uit Brussel vice-wereldkampioen geworden in de klassieke ploegenkoers dames junioren op het WK wildwaterkajak in het Oostenrijkse Murau. Ze eindigden 19" achter Tsjechië en 1" vóór Duitsland.
Joke Plas ging ook nog van start in de ploegenkoers bij de U23 en werd er 4de, samen met Jorinde Vanderzypen (Mechelen) en Laurane Sinnesael (Anseremme).
Artuur Peters heeft zich dan weer met glans geplaatst voor de A-finale K1 1000 meter op het WK U23 kajaksprint in het Roemeense Pitesti. In zijn halve finale versloeg hij de huidige Europees kampioen met 2" voorsprong. De finale wordt zaterdag gevaren. (Foto Ine Verstraete)

Lena Winters overleden

Donderdag 27 juli 2017
Hamont-Achel - Lena Winters overledenIn het rusthuis in Achel is dinsdag Lena Winters overleden, de weduwe van Jan Van Hertum. Ze was 90 jaar. Dinsdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-dorp. Maandag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Smiley (74)

Donderdag 27 juli 2017
Hamont-Achel - Smiley (74)ZoomEen lachend kabouterhuisje in Beringen. (Foto: Jos Neys)

Geboorten in kansarme gezinnen

Donderdag 27 juli 2017
Het aantal geboorten in kansarme gezinnen lag vorig jaar in de elf door Internetgazet bestreken gemeenten het laagst in Meeuwen-Gruitrode en het hoogst in Heusden-Zolder. In Beringen, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Lommel en Tongeren  lag het aantal geboorten in kansarme gezinnen boven het Limburgse gemiddelde.
Het percentage geboorten in kansarme gezinnen in Beringen bedroeg 15,52, in Hamont-Achel 11,26 procent, in Hechtel-Eksel 12,80 procent, in Houthalen-Helchteren 14,36 procent, in Heusden-Zolder 21,81 procent,  in Lommel 14,13 procent, in Meeuwen-Gruitrode 1,85 procent, in Neerpelt 7,06 procent, in Overpelt 8,40 procent, in Peer 6,15 procent en in Tongeren 17,15 procent.
Het Limburgse gemiddelde bedroeg 13,78 procent, het Vlaamse gemiddelde 12,82 procent.
Hamont-Achel - Esperanza wint oefenwedstrijd tegen KFCEsperanza Pelt heeft vanavond op De Roosen KFC Hamont '99 verslagen met 2-0. Bij de rust was de stand 0-0. Stijn Deckers en Jean Black maakten de doelpunten in deze oefenmatch, waarin veel spelers werden gewisseld.

Wat hebben wij brave wolken

Woensdag 26 juli 2017
Er valt af en toe wel eens regen uit, en sneeuw in de winter, en soms kan het er daarboven erg aan toe gaan, maar in het algemeen hebben we hier nog brave wolken boven ons. In Amerika is het andere koek. We hebben met open mond zitten kijken naar de time-lapse die orkaanjager Mike Oblinski maakte nadat hij gedurende drie maanden orkanen had nagejaagd doorheen 10 staten, over een afstand van zowat 45.000 km. De video kwam vandaag online. Kijk even mee en huiver
Vorig jaar brak voor het eerst op grote schaal het usutu-virus uit in België. Intussen wordt gevreesd voor een nieuwe uitbraak. Merels zijn het voornaamste slachtoffer van dit door muggen doorgegeven virus en een remedie is er nog niet. Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen roepen op om slachtoffers te melden en zieke dieren binnen te brengen. Meer info
Op de eerste dag van het Wereldkampioenschap wildwaterkajak in het Oostenrijkse Murau heeft Joke Plas vandaag een zevende plaats behaald in de klassieke afdaling. Zus Hanna Plas werd 15de. De eerste vier plaatsen gingen naar dames uit Tsjechië.
Op de Europese Jeugd Olympische Spelen in het Hongaarse Gyor kon Tom Verduyckt zich niet kwalificeren voor de finale; hij werd in de voorronden uitgeschakeld in de K1 en K2 500 meter.

Nieuwe bvba: Mosa Beheer Achel

Woensdag 26 juli 2017
Hubertus Maas uit Hamont-Achel heeft de bvba Mosa Beheer Achel opgericht met zetel aan de Orchideeënlaan.Tot het doel van de vennootschap behoort onder meer het verlenen van technische, administratieve, financiële en commerciële bijstand aan ondernemingen.

Nieuwe bvba: Toro Horses

Woensdag 26 juli 2017
Nicolas Toro Linares uit Hamon-Achel heeft de bvba Toro Horses opgericht met zetel in Sleutjes in Hamont-Achel. Tot het doel van de vennootschap behoren de uitbating van een paardenfokkerij en stoeterij en de exploitatie van een rijschool voor de paardensport.

392 bijkomende sociale woningen

Woensdag 26 juli 2017
Op vier jaar tijd zijn er in de elf gemeenten die Internetgazet bestrijkt 392 sociale woningen bijgekomen. Het aantal steeg van 5.722 in 2013 tot 6.114 nu. Dat blijkt uit gegevens van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen.
In Beringen kwamen er 90 bij en zijn er nu 1.325. In Hamont-Achel ging het aantal van 291 naar 296. In Hechtel-Eksel zijn er 181. Dat zijn er drie minder dan vier jaar geleden. In Heusden-Zolder steeg het aantal van 842 naar 870. In (…) Het hele nieuwsbericht

Smiley (73)

Dinsdag 25 juli 2017
Hamont-Achel - Smiley (73)ZoomVandaag gezien in Overpelt-Fabriek...

Nyrstar sluit plas in Budel af

Dinsdag 25 juli 2017
Grensgevallen
De plas aan De Hoort in Budel wordt afgesloten. Dat heeft de eigenaar, zinkfabrikant Nyrstar, beslist nadat een 37-jarige Neerpeltenaar daar in mei verdronk. Er komen verbodsborden - ook voor wandelaars - en het hekwerk wordt hersteld en eventueel vernieuwd.
Van 2007 tot 2017 is de capaciteit van de assistentiewoningen in de elf gemeenten die door Internetgazet bestreken worden uitgebreid van 333 naar 905. In Hechtel-Eksel is er nog geen enkele assistentiewoning. In Beringen steeg de capaciteit van 73 naar 129, in Hamont-Achel van 39 tot 64, in Heusden-Zolder van 40 naar 215, in Houthalen-Helchteren van 24 naar 101, in Lommel van 40 naar 60, in Meeuwen-Gruitrode van 0 naar 20, in Neerpelt van 32 naar 64, in Overpelt van 24 naar 57, in Peer van 30 naar 55 én in Tongeren van 31 naar 140.

Drugsafval gedumpt

Maandag 24 juli 2017
Grensgevallen
Onbekenden hebben gisteravond drugsafval gedumpt langs de Grensweg in Borkel-en-Schaft. Het gaat om een 20-tal vaten. De politie heeft een oproep tot getuigen gedaan.
Grensgevallen
In een appartement in Weert zijn vanmorgen twee doden aangetroffen. UPDATEDe politie was een kijkje in de flat gaan nemen nadat de twee bewoners vanochtend niet op het werk waren verschenen. Agenten troffen er de levenloze lichamen van een man van 44 jaar en een vrouw van 42 jaar aan.

926 bijkomende plaatsen in WZC

Maandag 24 juli 2017
In de woonzorgcentra (WZC) in de elf door Internetgazet bestreken gemeenten zijn er in tien jaar tijd 926 plaatsen bijgekomen. In Beringen verhoogde de capaciteit van 2007 tot 2017 van 319 tot 468, in Hamont-Achel van 182 tot 199, in Hechtel-Eksel van 0 tot 90, in Heusden-Zolder van 162 tot 379, in Houthalen-Helchteren van 110 tot 176, in Lommel van 217 tot 272, in Meeuwen-Gruitrode van 0 tot 132, in Neerpelt van 98 tot 143, in Overpelt van 75 tot 120, in Peer bleef het aantal hetzelfde (145) én in Tongeren ging de capaciteit van 298 naar 408.

Win een dvd - of een boek!

Zondag 23 juli 2017
Hamont-Achel - Win een dvd - of een boek!ZoomElke week geven we lezers de kans om een dvd - soms is het een boek - te winnen. Ze moeten dan alleen de plezierigste tekst insturen voor het lege tekstballonnetje op de cartoon die door Stijn Lodewijks wordt aangeleverd. In dit geval gaat het om iemand die aan de pechverhelpingsdienst uitlegt waarom zijn wagen in panne staat.
Mail uw antwoord vóór vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com en misschien bent u dan wel de winnaar!

En wie won de dvd?

Zondag 23 juli 2017
Hamont-Achel - En wie won de dvd?ZoomHet was Joke Triki! Ze had een originele invalshoek voor ons (half)lege tekstballonnetje. De meeste inzenders hielden het er op dat de jongeman niet naar het festival mocht omdat hij een t-shirt met een smiley droeg. En iemand vond dat onze hoofdpersoon zo mager was dat hij door de mazen van het veiligheidsnet zou glippen... We hebben gelukkig lezers met veel fantasie!
Straks een nieuwe opgave. (Cartoon Stijn Lodewijks)
In tien jaar tijd is het bevolkingsaantal in Hamont-Achel met 564 toegenomen. In 2007 waren er 13.863 inwoners, nu 14.427.
Het is maar dat je 't weet
Sinds vandaag kan je zélf via Geoloket (www.geopunt.be), de Vlaamse toegangspoort voor geografische informatie, controleren of jouw grond illegaal is opgenomen in het jachtplan van een of andere jager of jachtgroep. Ga op die site naar ‘kaarten & plaatsen’, klik vervolgens op ‘natuur & milieu’, dan ‘jacht’ en vink vervolgens ‘jachtterreinen’ aan. Wat je daar ziet is hallucinant: bijna heel Vlaanderen is ingekleurd als jachtgebied.
Wat je daartegen kan doen lees je hier.
Van alle gebouwen in Hamont-Achel dateert 11,1 procent van voor 1946. 15 procent werd gebouwd tussen 1946 en 1961. 14,3 procent dateert uit de periode 1962-1970, 21,1 procent uit de jaren 1971-1981. 38,2 procent werd opgetrokken na 1981.
Het is maar dat je 't weet
Hou je van wandelen en raak je vlot aan de praat met mensen? Voor een studie over het wandelen in Limburg is Toerisme Limburg op zoek naar vrijwilligers die één of twee keer per maand voor enkele uurtjes een korte bevraging willen afnemen van de wandelaars in de Limburgse wandelgebieden. Meer info
Vandaag maakte het Agentschap Zorg en Gezondheid de resultaten bekend van zijn inspectie-onderzoek naar de manier waarop de Vlaamse ziekenhuizen omspringen met de reiniging, desinfectie en de bewaring van flexibele endoscopen met lumen. De resultaten van deze nulmeting tonen aan dat er nog ruimte is voor verbetering. Daarvoor is er nood aan een eisenkader, zodat de normen voor iedereen duidelijk zijn.
In het Mariaziekenhuis in Overpelt gebeurt de sterilisatie van endoscopen conform de (…) Het hele nieuwsbericht
Volgens gegevens van het Rijksregister woonden er vorig jaar in Limburg 45.023 Nederlanders. De cijfers voor de door Internetgazet bestreken gemeenten: Beringen (563), Hamont-Achel (4.201), Hechtel-Eksel (832), Heusden-Zolder (502), Houthalen-Helchteren (436), Lommel (4.448), Meeuwen-Gruitrode (430), Neerpelt (2.702), Overpelt (1.464), Peer (562) en Tongeren (589).

Roger Hansen overleden

Woensdag 19 juli 2017
Hamont-Achel - Roger Hansen overledenOp 13 juli is in het Duitse Kassel Roger Hansen overleden. Hij was afkomstig uit Achel en werd 63 jaar. Het afscheid vond in Kassel plaats in besloten familiekring.
Grensgevallen
In Kerkrade heeft de GaiaZOO vandaag de vijfmiljoenste bezoeker sinds haar opening ontvangen. Een hoogtepunt voor de Nederlands-Limburgse dierentuin, die dit jaar zijn 12e verjaardag viert. De dierencollectie omvat er nu 130 soorten, bestaande uit zo’n 1.500 individuele dieren. De zoo wil de natuurlijke leefomstandigheden van de dieren zoveel mogelijk benaderen. 
Grensgevallen
Hamont-Achel - 'Global Future Champions' bij TopsZoomIn Tops International Arena in Valkenswaard vindt nog tot en met zondag het "Global Future Champions"-tornooi plaats. Dat kan behoorlijk wat verkeershinder opleveren. Er staan nadarhekken langs de Maastrichterweg en er is zelfs een verkeerslicht geïnstalleerd bij een oversteekplaats. Het tornooi heeft enkele grote namen op de deelnemerslijst. Een daarvan is Jessica Springsteen (foto), dochter van The Boss. Ze berijdt hier Volage du Val Henry. (Foto Rik Vander Sanden) Meer foto's
Hamont-Achel - Spambericht: LIDL niet betrokkenZoomEr zijn via Whatsapp- en Facebook-berichten in omloop waarin gevraagd wordt deel te nemen aan een win-actie waarbij kans gemaakt wordt op een Lidl-waardebon van €250.
Dit is een spambericht en niet vanuit Lidl Nederland afkomstig.
"Wij adviseren dringend om niet mee te doen met deze actie en niet op de link te klikken", laat de keten weten.
Tijdens het tweede trimester van dit jaar is de gemiddelde woningprijs in onze provincie gedaald met 5 procent. Appartementen werden gemiddeld 1,6 procent goedkoper. Er werd ook minder vastgoed verhandeld, zo'n 4 procent. Dat heeft onder meer te maken met de duurder geworden leningen.

Bertha Paredis overleden

Dinsdag 18 juli 2017
Hamont-Achel - Bertha Paredis overledenZaterdag is de uit Hamont afkomstige Bertha Paredis overleden, de weduwe van Willy Deckers. Zij was 80 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in de aula van uitvaartcentrum Bussels in Neeroeteren.

Hamont-Achel - 'Beauty of the Beast', met Limburgse kunstZoomWat hebben kunstenaars toch met beesten? Nog tot 15 oktober kan je in Hingene (Bornem) de tentoonstelling Beauty Of The Beast bezoeken (enkel op zon- én feestdagen, van 13u tot 18u). De expo, verspreid in en rond de vele kamertjes van het kasteel d’Ursel, kan best beschreven worden als een rariteitenkabinet, gaande van prachtige klassieke schilderijen uit het depot van het Antwerpse KMSK (waarop poezen, honden, koeien of exotische vogels lustig figureren) tot absurde (…) Het hele nieuwsbericht
'Beauty of the Beast', met Limburgse kunst'Beauty of the Beast', met Limburgse kunst'Beauty of the Beast', met Limburgse kunst'Beauty of the Beast', met Limburgse kunst
Zoom

3.586 jobaanbiedingen

Dinsdag 18 juli 2017
Op de website van de VDAB staan momenteel in het totaal 3.586 jobaanbiedingen voor de tien gemeenten die door Internetgazet bestreken worden: Beringen (509), Hamont-Achel (205), Hechtel-Eksel (60), Houthalen-Helchteren (305), Lommel (837), Meeuwen-Gruitrode (136), Neerpelt (210), Overpelt (630), Peer (260) en Tongeren (434).

'Digitale Wachtkamer' gehackt

Dinsdag 18 juli 2017
Wie met zijn huisarts afspraken maakt via de website "Digitale Wachtkamer" kan beter zijn paswoord aanpassen. VTM-Nieuws meldde vanavond dat een hacker er in geslaagd is om de gegevens van zowat een half miljoen patiënten in zijn bezit te krijgen. Hij of zij heeft daarop van de zaakvoerder van het Neerpeltse bedrijf Dot-It, dat de site beheert, een losgeld van 42 bitcoins gevraagd in ruil voor zijn stilzwijgen. De zaakvoerder heeft klacht ingediend bij de Computer Crime Unit van de federale politie.

28,3 procent 60 jaar of ouder

Dinsdag 18 juli 2017
Van de 14.427 inwoners van Hamont-Achel zijn er 4.081 (28,3 procent) 60 jaar of ouder. 3.017 inwoners (20,9 procent) zijn jonger dan 20 jaar. 7.329 inwoners (50,8 procent) behoren tot de leeftijdscategorie (20-59 jaar).

Mieke Van Lishout overleden

Dinsdag 18 juli 2017
Hamont-Achel - Mieke Van Lishout overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Mieke Van Lishout overleden, de weduwe van René Henckens. Ze was 96 jaar. De crematie zal in besloten kring plaatsvinden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Agnes Bloemen overleden

Dinsdag 18 juli 2017
Hamont-Achel - Agnes Bloemen overledenGisteren is Agnes Bloemen overleden. Ze was 90 jaar. Zaterdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk in Achel-Dorp. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Louis Vuegen overleden

Maandag 17 juli 2017
Hamont-Achel - Louis Vuegen overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Louis Vuegen overleden, de weduwnaar van Drieka Janssen. Hij was 96 jaar. De afscheidsdienst en de bijzetting van de urne op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Win een dvd - of een boek!

Zondag 16 juli 2017
Hamont-Achel - Win een dvd - of een boek!ZoomOp het festival Tomorrrowland in Boom worden de kandidaat-bezoekers door de politie gescreend - en als het een beetje tegenzit, kunnen ze geen toegangsticket krijgen. Het inspireerde Stijn Lodewijks tot bijgaande cartoon. Waarom werd de toegang aan deze teleurgestelde festivalganger geweigerd?
Mail uw inzending vóór vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com en misschien wordt ze wel uitgekozen als de beste! Wel graag ook uw postadres vermelden. Het moést maar eens lukken...

Voedselbank voor huisdieren

Zondag 16 juli 2017
In Bocholt hebben twee vrouwen - Carla Kneepkens en Brigitte Mertens - een voedselbank voor honden, katten en kleine huisdieren opgestart. Het is de bedoeling dat mensen uit Noord-Limburg, die het niet breed hebben, daar terecht kunnen voor voedsel voor hun huisdieren. Met dat doel willen de twee regelmatig in Noord-Limburg voedselinzamelingen houden. Meer info op hun Facebookpagina
De stad Hamont-Achel registreerde vorig jaar 128 geboortes en 161 overlijdens. Er waren 640 inwijkingen en 536 uitwijkingen. De cijfers zijn afkomstig van de Dienst Demografie van de Algemene Directie Statistiek.

En wie won de dvd?

Zondag 16 juli 2017
Hamont-Achel - En wie won de dvd?ZoomHet is Hilda Vanmierlo. Ze vond een originele repliek voor de man die betrapt werd toen hij zijn hond in het bos wilde achterlaten, vastgebonden aan een boom. Een schande dat sommige mensen dat met hun huisdier uithalen.
Maar het was een goed gevonden repliek. Hilda krijgt deze week de dvd in de bus. Straks de nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)
Grensgevallen
Het aantal hotelovernachtingen in Eindhoven is gestegen van iets meer dan 500.000 in 2010 naar ongeveer 800.000 in het afgelopen jaar. Dat leverde de stad bijna 3 miljoen extra aan toeristenbelasting op. Het aantal overnachtingen groeit sinds halverwege 2014 sterker dan het aantal beschikbare kamers in de stad. Dat blijkt uit het jaarverslag van Eindhoven247, de organisatie die verantwoordelijk is voor onder meer de events en  de hospitality in de stad. In 5 jaar tijd steeg het aantal jaarlijkse evenementen in Eindhoven van 99 naar 144. Dit heeft bij elkaar geleid tot een groei aan bezoekers van 2,8 miljoen naar ruim 3,6 miljoen.
Bedrijfsnieuws
Hamont-Achel - Zeg maar 'waw' tegen deze freesmachineZoomZe neemt 60m² ruimte in beslag en is 6m hoog: de nieuwe portaalfreesmachine die Gereedschapsmakerij Simons, uit de Nijverheidsstraat, in Nederland bestelde. Gisteren gingen bedrijfsleiding en personeel (foto) bij de leverancier eens naar die nieuwe machine kijken. Ze heeft een 5-assige freeskop en een freesbereik van 6x3x1,8 meter. Het kost een jaar om zo'n machine te produceren.
In Hamont-Achel genieten 1.810 inwoners (754 mannen en 1.056 vrouwen) van het voorkeurtarief in de ziekteverzekering. Dat is 12,6 procent van de bevolking.
Het voorkeurtarief in de ziekteverzekering heeft als bedoeling de gezondheidszorg toegankelijker te maken voor mensen met een laag inkomen. Zo worden raadplegingen, geneesmiddelen, ziekenhuisopnames,... voor personen met een voorkeurtarief in de ziekteverzekering goedkoper.

58 leegstaande sociale woningen

Zaterdag 15 juli 2017
In Beringen staan 10 sociale woningen leeg, in Houthalen-Helchteren 15, in Lommel 7, in Neerpelt 9, in Overpelt 1 en in Tongeren 16. In Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Meeuwen-Gruitrode en Peer staat er geen enkele sociale woning leeg. De cijfers slaan op 2017 en zijn afkomstig van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen.

Het leven in de natuur

Vrijdag 14 juli 2017
Hamont-Achel - Het leven in de natuurZoomHoe insecten overleven in de natuur. De ene zijn dood... (Mia Sijbers)
Het leven in de natuurHet leven in de natuurHet leven in de natuur
Zoom

Doorsnee inkomen verschilt

Vrijdag 14 juli 2017
Het doorsnee inkomen verschilt per gemeente. Volgens de meest recente cijfers bedraagt het in Beringen 23.864 euro. In Hamont-Achel is het 23.055 euro, in Hechtel-Eksel 24.885 euro, in Houthalen-Helchteren 23.187 euro. Het doorsnee inkomen in Lommel bedraagt 24.180 euro, in Meeuwen-Gruitrode 24.753 euro, in Neerpelt 24.506 euro en in Overpelt 24.436 euro. Het doorsnee inkomen in Peer bedraagt 24.625 euro, in Tongeren 22.792 euro.

34 inwoners krijgen leefloon

Donderdag 13 juli 2017
Vorig jaar genoten 34 inwoners van Hamont-Achel een leefloon. Het betrof 15 mannen en 19 vrouwen. 41,2 procent van de leefloners zat in de leeftijdscategorie 25-44 jaar.

Europees geld voor elektrificatie

Donderdag 13 juli 2017
Europa trekt 18,5 miljoen euro uit voor de elektrificatie van het spoor tussen Mol en Hamont. Om van de subsidies te kunnen genieten moet de elektrificatie wel in 2020 gerealiseerd zijn. Met de elektrificatiewerken zou volgend jaar gestart worden. Dat is nog eens bevestigd door minister Bellot in antwoord op een parlementaire vraag.

Carine Thys overleden

Donderdag 13 juli 2017
Hamont-Achel - Carine Thys overledenDinsdag is Carine Thys overleden. Zij was 56 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroetingsmoment: zaterdag (18-20 uur) en zondag (15-16 uur) in funerarium Creemers aan de Achelpoort. Condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Chemisch afval drugslabo ontdekt

Donderdag 13 juli 2017
Hamont-Achel - Chemisch afval drugslabo ontdektDe politie kreeg vanochtend een melding binnen van een groot aantal achtergelaten jerrycans en vaten op de Zagerijstraat in Bocholt. Een patrouille ging ter plaatse en telde er 66 stuks gevuld met een ongekende substantie. Debrandweer stelde er een veiligheidsperimeter in. Een gespecialiseerde dienst van de Federale Politie kwam ter plaatse voor inventarisatie en staalname van de substantie. Het gaat vermoedelijk om chemisch afval van een drugslabo. De Civiele Bescherming heeft vervolgens alles opgehaald (…) Het hele nieuwsbericht

Meer gebruikers dienstencheques

Woensdag 12 juli 2017
In de tien gemeenten waarover Internetgazet verslag uitbrengt is het aantal gebruikers van dienstencheques vorig jaar toegenomen. In Beringen zijn er nu 3.558 gebruikers, in Hamont-Achel 1.497 in Hechtel-Eksel 1.191, in Houthalen-Helchteren 1.936. In Lommel maken 2.977 personen gebruik van dienstencheques, in Meeuwen-Gruitrode 1.219, in Neerpelt 1.878 en in Overpelt 1.643. In Peer zijn er 1.568 gebruikers, in Tongeren 3.218.
In Beringen kwamen er vorig jaar 117 gebruikers bij, in Hamont-Achel 64, in Hechtel-Eksel 71, in Houthalen-Hechteren 23, in Lommel 143, in Meeuwen-Gruitrode 91, in Neerpelt 45, in Overpelt 113, in Peer 89 en in Tongeren 77.

Malse buien goed voor de haver

Woensdag 12 juli 2017
Hamont-Achel - Malse buien goed voor de haverZoomEen malse regenbui was dringend nodig voor de haver bij de Napoleonsmolen in Hamont-Achel maar voor de Harrie die de haver moet beschermen tegen de vogels was het minder leuk. (Henri Meeuwissen)
Hamont-Achel - Regen of geen regen: de postbode komtZoomRegen of geen regen, de postbode komt, zoals vandaag hier in Hamont-Achel. (J.J.S)

Aantal alleenwonenden stijgt

Woensdag 12 juli 2017
De stad Hamont telt volgens de gegevens van het Rijksregister 1.566 alleenwonenden. In vergelijking met tien jaar geleden zijn er dat 304 meer.
In Beringen waren er vorig jaar 341 sterfgevallen, in Hamont-Achel 161 en in Hechtel-Eksel 85. Houthalen-Helchteren registreerde 229 sterfgevallen, Lommel 256, Meeuwen-Gruitrode 100. Het aantal sterfgevallen in Neerpelt bedroeg 139, in Overpelt 116, in Peer 112 en in Tongeren 333.

115 inwoners 90 jaar of ouder

Maandag 10 juli 2017
Hamont-Achel telde op 1 januari 2017 15 inwoners van 95 jaar of ouder. 100 inwoners waren tussen de 90 en de 95 jaar. 296 inwoners behoorden tot de leeftijdscategorie 85-89 jaar en 477 inwoners tot de leeftijdscategorie 80-84 jaar.
Vanmiddag was er bijna twee uur lang geen vliegverkeer op Eindhoven Airport. Dat was het gevolg van een penetrant geurtje in de verkeerstoren. Onderzoek leverde echter niets op.
Hamont-Achel - Watersportclub valt in de prijzenZoomVandaag vond op de vaart Leuven-Mechelen het Belgisch kampioenschap K1 kajakmarathon plaats. De leden van de Neerpeltse Watersportclub veroverden drie nationale titels: Joke Plas bij de dames senioren, Hanna Plas bij de dames junioren en Bart Stalmans bij de heren veteranen +55-jarigen.  Verder waren er nog overwinningen in de propagandawedstrijden voor Roos Broekx (10 km) en Davy Theys (17 km) én podiumplaatsen op het BK voor Jonas Hermans (junioren), Baud Kums (senioren), Ine Vierstraete (senioren) en Erwin Smids (veteranen).

Wie wint de dvd?

Zondag 9 juli 2017
Hamont-Achel - Wie wint de dvd?ZoomHet komt vaak voor: mensen willen op vakantie, maar dan is daar dat huisdier dat ze liever niet meenemen. En dus laten ze het achter in het bos, of langs de kant van de weg, al dan niet vastgemaakt aan een boom. Het inspireerde Stijn Lodewijks tot bijgaande cartoon. Wat zegt de man die bij zulke praktijk betrapt is? Mail vóór zaterdagavond uw tekstje naar wineendvd[!]gmail.com en misschien wint u wel de dvd van de week!

Wie won de dvd?

Zondag 9 juli 2017
Hamont-Achel - Wie won de dvd?ZoomHet is Richard Rooijmans. Hij mag een dezer de dvd in zijn brievenbus verwachten. Richard had volgens de jury de beste tekst voor het lege tekstballonnetje van cartoonist Stijn Lodewijks. Straks een nieuwe opgave!

Met veel vuur

Zondag 9 juli 2017
Hamont-Achel - Met veel vuurZoomVandaag viert Jerney Kaagman haar 70ste verjaardag. Als zangeres van Earth & Fire stond zij ongetwijfeld voor het vuur in de groepsnaam. In de jaren zeventig had de Nederlandse band tal van hits, ‘Seasons’ was de eerste. Voor mooie herinneringen of een ontdekking als je in de seventies nog niet was geboren, is er maar één adres: de Jukeboxkalender. Die is overigens vanaf morgen even met vakantie!
In Hamont-Achel zijn vorig jaar 640 personen komen wonen. 536 personen verlieten de gemeente. Dat blijkt uit de databank van de provincie Limburg.

De andere Johnnie

Zaterdag 8 juli 2017
Hamont-Achel - De andere JohnnieZoomOp deze dag in 1924 werd Johnnie Johnson geboren. Lees hier hoe deze jazz- en bluespianist een belangrijke rol heeft gespeeld in het ontstaan van rock-‘n-roll en aan de basis lag van het succes van Chuck Berry.
Hamont-Achel - Ideaal weer om stro binnen te halenZoomHet was vandaag ideaal weer om stro binnen te halen zoals hier in Hamont-Achel. (Jacqueline Joosten-Segers)
Hamont-Achel - Felicitaties van Nieuw-ZeelandersZoomNieuw-Zeelanders die in Achel bij vrienden op bezoek waren, hadden niets dan lof voor de bloemen die de straten in de gemeente sieren. Zo hoor je het ook eens van een ander!
Hamont-Achel - Brand in natuurgebied De MalpieZoomVandaag heeft een grote brand gewoed in natuurgebied De Malpie in Valkenswaard. De blussingswerkzaamheden werden bemoeilijkt door de sterke westenwind.
Bedrijfsnieuws
Bij het logistieke bedrijf Dilissen Logistics in Overpelt kan men voortaan de te verschepen zeecontainers wegen met een geijkt weegsysteem van het Hamontse bedrijf Euroquip. Dat is vandaag bekendgemaakt.
Dilissen Logistics transporteert zeecontainers naar de haven van Antwerpen, vanwaar ze verscheept worden naar vooral Noord-Amerika. Voor een klein deel gaan ze ook naar Mexico, Brazilië en het Verre Oosten. "Per week gaan er zo’n 40 zeecontainers met goederen van Dilissen vanuit de (…) Het hele nieuwsbericht

Dieven brengen buit terug

Donderdag 6 juli 2017
Hamont-Achel - Dieven brengen buit terugVanochtend gingen twee mannen met wasgoed en bewakingscamera's aan de haal in een wassalon aan de Brugstraat in Bocholt. In de namiddag brachten zij het wasgoed terug. De politie, die een tip kreeg, heeft de bewakingscamera's bij een huiszoeking in de woonst van één van de mannen teruggevonden.
De Computer Crime Unit van de Federale Gerechtelijke Politie Limburg voert momenteel 13 onderzoeken naar cybercriminaliteit. Het parket Limburg heeft een CyberTaskforce opgericht om beter gewapend te zijn tegen de internetcriminelen. Straks komt er ook een Internetrecherche.

Gezien aan de Tomp

Donderdag 6 juli 2017
Hamont-Achel - Gezien aan de TompZoomTheo Van Vlierden zag deze prachtige sabelsprinkhaan aan de Tomp.

Vier nichtjes misbruikt

Donderdag 6 juli 2017
Hamont-Achel - Vier nichtjes misbruiktVier jaar voorwaardelijk: dat is de straf die een vijftiger uit Bocholt kreeg omdat hij jarenlang vier nichtjes tussen 3 en 12 jaar misbruikte. Om van het uitstel te kunnen genieten moet hij een begeleiding volgen. De man werd ook voor vijf jaar uit zijn burgerrechten ontzet. Aan de slachtoffers en hun ouders moet hij een schadevergoeding betalen gaande tot 7.210 euro. (PG)

Gespot in de tuin

Woensdag 5 juli 2017
Hamont-Achel - Gespot in de tuinZoom"Ik weet niet wat het is. Ik denk dat het een mot is", meldt Mia Sijbers uit Hamont-Achel die deze foto maakte in haar tuin. Maar het is een ligusterpijlstaartvlinder.

Overdagkoor sluit startjaar af

Woensdag 5 juli 2017
Hamont-Achel - Overdagkoor sluit startjaar afZoomVoor zangers en zangeressen van het Overdagkoor Noord-Limburg zit het eerste seizoen er op: gisteren was de laatste repetitie van een toch wel vruchtbare start. Wekelijks werd er op dinsdagnamiddag gerepeteerd onder leiding van Michelle Cuyvers uit Neerpelt, die ook het Bocholtse jeugdkoor Alegria onder haar hoede heeft.
Het koor, dat momenteel nog zoekt naar een perfect geschikte naam, zingt momenteel een 15-tal meerstemmige popsongs en zal zich voor de eerste maal tonen tijdens 'Vlaanderen zingt' (…) Het hele nieuwsbericht

Aantal woninginbraken gedaald

Woensdag 5 juli 2017
Vorig jaar is het aantal woninginbraken in Limburg gedaald met 12,6 procent. In de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant bedroeg de daling meer dan 20 procent. Dat blijkt uit de criminaliteitscijfers van de federale politie.
In Beringen bedraagt het gemiddeld inkomen per inwoner 16.745 euro. In Hamont-Achel is dat 15.879 euro, in Hechtel-Eksel 17.447 euro, in Houthalen-Helchteren 16.477. In Lommel bedraagt het gemiddeld inkomen per inwoner 17.466 euro, in Meeuwen-Gruitrode 17.586 euro, in Neerpelt 18.351 euro. In Overpelt is dat 17.215 euro, in Peer 17.516 euro en in Tongeren 18.324 euro. In Limburg bedraagt het gemiddeld inkomen per inwoner 17.850 euro. De cijfers zijn afkomstig van de provincie Limburg.

Mia Spaas overleden

Dinsdag 4 juli 2017
Hamont-Achel - Mia Spaas overledenGisteren is Mia Spaas overleden. Zij was 93 jaar en wordt vrijdag gecremeerd na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de Sint-Laurentiuskerk in Hamont. Condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Hamontenaar Patrick Vanlaar nam recent voor de derde keer en Dirk Colaers uit Peer voor de tweede keer deel aan de Kaunertaler Handbikebattle. De battle is een initiatief van een aantal Nederlandse revalidatiecentra. De deelnemers ( dit jaar meer dan 100 ) rijden in verschillende categorieën goed 20 kilometer bergopwaarts  en overwinnen  daarbij een hoogteverschil van 900 meter.

Adriaan Stevens overleden

Dinsdag 4 juli 2017
Hamont-Achel - Adriaan Stevens overledenGisteren is Adriaan Stevens overleden, de echtgenoot van Hilda de Zwart. Hij was 85 jaar en wordt zaterdag gecremeerd na de uitvaartliturgie(10.30 uur)  in de Sint-Laurentiuskerk in Hamont. Begroetingsmoment: vrijdag (19-20 uur) in funerarium Creemers aan de Achelpoort. Condoleren: condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Buurtfeest op het Koleneind

Maandag 3 juli 2017
Hamont-Achel - Buurtfeest op het KoleneindZoomOm de vriendschapsbanden aan te sterken werd afgelopen zaterdag het jaarlijks buurtfeest gehouden van het Koleneind. Naast de fietstocht, XXL spelen voor de kinderen en BBQ werd er stevig gekwist met als inzet de slimste mens van het Koleneind.
De werkloosheid in Limburg is vorige maand gedaald met 11 procent in vergelijking met een jaar geleden. De daling is het grootst in onze provincie. Dat zegt de VDAB. Limburg telt momenteel zo'n 26.000 werkzoekenden.

Lars blij met vangst

Maandag 3 juli 2017
Hamont-Achel - Lars blij met vangstZoomAan een vijver aan natuurgebied De Buzerik in Hamont-Lo kiekte fotograaf Josh Vandijck deze jonge visser, duidelijk tevreden met zijn vangst. Proficiat Lars.

Lucky Deckers overleden

Maandag 3 juli 2017
Hamont-Achel - Lucky Deckers overledenGisteren is Lucky Deckers overleden, de echtgenote van Jan Dijstelbloem. Zij was 87 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Achel-Statie. Woensdag (19 uur) is er daar een avondwake. Begroetingsmoment: woensdag (17.45-18.15 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Bus kan rijden op mierenzuur

Maandag 3 juli 2017
Team FAST, een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), onthult donderdag ’s werelds eerste systeem waarmee een bus kan rijden op mierenzuur. Hun zelfgebouwde systeem zit in een kleine trailer – door henzelf gedoopt tot ‘REX’ – waarin mierenzuur wordt omgezet in elektriciteit, gekoppeld aan een elektrische bus. Voordelen van het gebruik van mierenzuur zijn dat het duurzaam, CO2-neutraal, veilig en vloeibaar is.

Skaten in 't Lo

Zondag 2 juli 2017
Vanaf morgen/maandag kan er gedurende de volledige zomervakantie geskatet worden op de parkeerplaats aan de basisschool van Hamont-Lo. Op vraag van ouders en jongeren heeft het stadsbestuur daar een skateramp geplaatst. De politie zorgt ervoor dat het terrein verkeersvrij wordt gemaakt, zodat er in alle veiligheid gespeeld kan worden.

Jeanne Tops overleden

Zondag 2 juli 2017
Hamont-Achel - Jeanne Tops overledenIn het rusthuis in Achel is gisteren Jeanne Tops overleden, de weduwe van Harrie Beelen. Zij was 95 jaar en wordt donderdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de Sint-Laurentiuskerk in Hamont. Begroetingsmoment: woensdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Houtmolenstraat in Overpelt.
Op Eind in Achel hebben onbekenden een ruit van een bushokje verbrijzeld. Dat gebeurde afgelopen nacht.

Kerkuilen gezien?

Zondag 2 juli 2017
Hamont-Achel - Kerkuilen gezien?ZoomIn Vlaanderen bestaat de Kerkuilenwerkgroep 40 jaar. Ze doet alles om de kerkuil te beschermen: dat is nodig vanwege het verloren gaan van een geschikte leef - en broedbiotoop, het toenemend aantal verkeersslachtoffers onder de soort en de soms extreme of nefaste weersomstandigheden waar deze vogel gevoelig voor is. Patrick Schuurmans, lid van de werkgroep: "Zo kenden we in 2013 het slechtste jaar ooit, na een winter met langdurige sneeuw en strenge vorst waarbij vele muizen het loodje legden (…) Het hele nieuwsbericht

Win een dvd (of een boek)

Zaterdag 1 juli 2017
Hamont-Achel - Win een dvd (of een boek)ZoomStijn Lodewijks is terug van weggeweest, en daarom zijn we blij dat we weer een cartoon kunnen plaatsen waarop u een tekstballonnetje kunt invullen. Wat zegt de leerling als hij binnenkomt met zijn eindeschooljaarscadeautje voor de leraar?
Mail uw antwoord vóór vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com en dan hoort u tijdens het weekend of u gewonnen hebt!

Brievenbus vernield

Zaterdag 1 juli 2017
Aan de Oude Pastorijstraat in Achel hebben onbekenden afgelopen nacht een brievenbus volledig vernield.
De Limburgse economie doet het goed, stelt VOKA. De export is nog steeds de sterkhouder van de Limburgse economie. Ook de bouwsector doet het goed. Toerisme zit op een gelijkaardig niveau als in dezelfde periode een jaar geleden. De werkloosheid blijft ruim 10 procent onder het niveau van een jaar geleden.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel