Het overige nieuws

Parkeren bij Eindhoven Airport

Woensdag 31 mei 2017
Na de instorting van een parkeergarage bij Eindhoven Airport is daar vanmorgen een voorlopig parkeerterrein in gebruik genomen. Parkeren kan nu binnen de hekken van de luchthaven op een platform waar normaliter kleine privé-vliegtuigen staan. Kort parkeren kost daar 3 euro per uur voor de eerste twee uur, een dag parkeren kost 11 euro.
Tussen 2007 en 2016 was augustus 2009 de maand waarin op het Limburgs fietsroutenetwerk het grootste aantal fietsers geteld werd: 390.618 om precies te zijn, een getal dat bekomen wordt op basis van extrapolatie van de gegevens van de telslangen die, verspreid over de provincie, zijn aangebracht.
Hamont-Achel - Trakteer je leeuw eens op een ijsjeZoomZodra de temperaturen boven de 30 graden gaan, dan zoekt iedereen een manier om af te koelen. Zo ook in het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Een ideale manier om verkoeling te bieden is natuurlijk via ijsjes! Als ze weten dat warme dagen in het verschiet liggen, dan trakteren ze daar de dieren graag op een lekkernij. Het zorgt voor verfrissing én houdt de dieren bezig doorheen de dag. Zo kunnen ze hun vaardigheden uitoefenen en iets nieuws ontdekken. Natuurlijk zijn de ijsjes aangepast aan het dieet van de dieren. Vleeseters zoals  leeuwinnen en sneeuwluipaarden krijgen ijsjes op basis van kippenvlees en -bloed. Alleseters zoals de groep Java-apen en het koppeltje mantelbavianen zijn verzot op ijsjes met fruit. Als extra zijn de ijsjes aangevuld met zonnebloempitten. (Natuurhulpcentrum)
Hamont-Achel - Boek 50 jaar bisdom Hasselt voorgesteldIn Tongeren is vandaag het boek '50 jaar bisdom Hasselt' voorgesteld. Het werd geschreven door prof. Mathijs Lamberigts van de KU Leuven.
Het bisdom Hasselt is vandaag dag op dag 50 jaar oud. Paus Paulus VI splitste met de bul Qui christianorum coetui van 31 mei 1967 het grondgebied van de provincie Limburg af van het grote bisdom Luik en vormde het om tot een zelfstandig bisdom. Dat nieuwe bisdom Hasselt mag dan het jongste van het land zijn, het christendom had er in de regio al (…) Het hele nieuwsbericht

Giel Schuurmans overleden

Woensdag 31 mei 2017
Hamont-Achel - Giel Schuurmans overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Giel Schuurmans overleden, de weduwnaar van Mia Hendrikx. Hij was 85 jaar. De crematieplechtigheid zal in intieme kring plaatsvinden. Vrijdag om 19u is er een avondwake in de decanale kerk van Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - Politie gaat elektrische fietsen controlerenOm de gebruikers van elektrische fietsen aan te zetten zich in regel te stellen – en dan met name de gebruikers van de erg snelle “speed pedelecs”- gaan de Limburgse politiezones tussen 5 juni en 23 juni extra aandacht besteden aan deze weggebruikers. Dat heeft gouverneur Herman Reynders aangekondigd. Bedoeling van deze thema-actie is de bestuurders van elektrische fietsen te herinneren aan de wettelijke verplichtingen enerzijds en anderzijds de bestuurders bewust te maken (…) Het hele nieuwsbericht

Paard in beslag genomen

Woensdag 31 mei 2017
Hamont-Achel - Paard in beslag genomenGisterenavond heeft de politie in een weide in de Bosstraat in Bocholt een verwaarloosde Shetlander in beslag genomen. Dat gebeurde na een melding van verwaarlozing. De agenten troffen het paardje liggend aan. De vier hoeven waren zodanig lang dat het paard nauwelijks kon rechtstaan of wandelen. Ook was er geen hooi voorzien in de weide. Het paard werd opgehaald door medewerkers van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder.
Hamont-Achel - Priesters vieren 50 jaar bisdom HasseltMorgen komen de Limburgse priesters in Tongeren bijeen naar aanleiding van het gouden jubileum van het bisdom Hasselt. De samenkomst is precies op de verjaardag van de oprichting van het bisdom op 31 mei 1967. Op het programma staan onder andere een toespraak door prof. dr. Mathijs Lamberigts, een feestelijke maaltijd en een gebedsviering in de OLV-basiliek, voorgegaan door mgr. Patrick Hoogmartens (foto), bisschop van Hasselt. Naar aanleiding van 50 jaar bisdom Hasselt worden er later dit jaar nog andere evenementen gepland.
Hamont-Achel - Pasar hield orchideeënwandelingZoomZondagochtend rond 8 uur vertrokken de orchideeënliefhebbers bij Pasar in twee groepen aan de Van Horne Hoeve voor een natuurwandeling. Twee gidsen van I.V.N. begeleidden hun om tekst en uitleg te geven bij al het moois wat er rond deze tijd in de natuur staat te ontluiken. Eigenlijk waren ze gekomen voor de mooie orchideeën die er in die buurt groeien. In het westen pakten echter dikke wolken samen en even later kwamen ze ook onder luid gedonder en gebliksem de exploratietocht verstoren. De (…) Het hele nieuwsbericht
Morgennamiddag wordt in cafetaria De Burg de woning Heerstraat 49 openbaar verkocht na hoger bod. Ze staat op een perceel van 21a47ca en heeft een K.I. van 597 euro. Na hoger bod is de inzetprijs bepaald op 139.200 euro.
Hamont-Achel - Waar is die Duitse zandloopkever?ZoomDe Duitse zandloopkever (Cylindera germanica - foto) is in heel Noordwest-Europa zeer zeldzaam geworden. Ook in Nederland is dat het geval. Van vroeger zijn er vondsten verspreid over de hogere gronden bekend, maar daarvan resteert nu nog maar één locatie: het terrein van zinkfabriek Nyrstar in Budel-Dorplein. En daar wil men er alles aan doen om de populatie uit te breiden. Lees "Aan de slag in de laatste populatie van de Duitse zandloopkever" (Foto Jinze Noordijk)
De bekende Limburgse weerman Ruben Weytjens verwacht voor vanavond een gevaarlijk onweer. Hij doet zelden of nooit straffe voorspellingen en wil zijn volgers een zo goed mogelijk weerbeeld geven. Daarom is zijn waarschuwing des te opmerkelijk. "Vanavond krijgen we echt te maken met een potentieel gevaarlijke situatie. Ik "voorspel" dus geen zwaar onweer, ik waarschuw wel voor de kans op lokaal hevige buien. Met daarbij ook kans op grote hagel en zeer veel neerslag in korte tijd. Ook lokale windverschijnselen behoren tot de mogelijkheden. Daarbij denk ik dan aan valwinden", laat hij weten. Je kunt zijn voorspellingen volgen via deze website.

Norbert Panken overleden

Maandag 29 mei 2017
Hamont-Achel - Norbert Panken overledenDinsdag is Norbert Panken overleden, de echtgenoot van Tineke Borgardijn. Hij was drie dagen eerder 69 jaar geworden. Woensdag wordt hij begraven, na een eucharistieviering (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-dorp. Morgen/dinsdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Win een dvd - of een boek!

Zondag 28 mei 2017
Hamont-Achel - Win een dvd - of een boek!ZoomDeze week laat Stijn Lodewijks een cartoon op u los die de hoge temperaturen van de voorbije dagen tot onderwerp heeft. Zou de versafdeling van de warenhuizen nu meer aftrek hebben dan anders? Uw tekst voor het lege tekstballonnetje graag vóór vrijdagavond mailen naar wineendvd[!]gmail.com. Dan hoort u zaterdagavond of u gewonnen hebt! Daarom: ook uw postadres vermelden.

Wie won de dvd?

Zondag 28 mei 2017
Hamont-Achel - Wie won de dvd?ZoomHet is Johan Brouwers. Hij liet Trump aan premier Michel vragen hoe hij de bouw van de Muur in Geraardsbergen gefinancierd had. Verschillende inzenders lieten de Amerikaanse president ook vragen naar Manneken Pis, een zak frieten of - voor Melania - een portie lekkere chocolade...
Dadelijk een nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)
De metalband Speed Queen uit Hamont heeft zaterdag in het Oost-Vlaamse Zingem een wedstrijd gewonnen waarvan de winnaar begin augustus mag optreden op Wacken Open Air, een van de grootste metalfestivals van Europa. Daar zullen ze het voor België opnemen tegen de winnaars van 30 andere landen.
Speed Queen heeft al een mooi traject afgelegd sinds hun start 3 jaar geleden. Vorig jaar stonden ze ook al in de finale van Limbomania. Ze traden al op in België, Nederland, Duitsland, Italië en Zwitserland. In april brachten ze hun eerste EP uit. Succes gewenst!
Hamont-Achel - Mooie resultaten voor NWC-ersZoomAmber Van Broekhoven is vandaag 2de geworden op de wereldbeker marathon in Hazewinkel en Joke Plas won prachtig de bronzen medaille bij de dames junioren in een internationaal deelnemersveld (foto). De wedstrijd werd gewonnen door de Engelse Georgia Carmichael. Op de wereldbeker lijn in het Hongaarse Szeged werden Lize Broekx en Hermien Peters eerste in de B-finale K2 500 m dames senioren (10-de plaats overall). Artuur Peters werd er zesde in de K1 500 m A-finale en samen met zus Hermien knap 4de in de finale op 20 teams in de aflossing mixploegen 6x500 meter. Mooie resultaten dit weekend voor de leden van de Neerpeltse Watersportclub op beide Wereldbekerwedstrijden!
Hamont-Achel - Jill Jansen wint in Heusden-ZolderZoomJill Jansen uit Hamont-Achel heeft vandaag in Heusden-Zolder de Meylandtloop gewonnen. Toen de deelnemers aan de 9,3 km vertrokken voor hun lange tocht door de Mangelbeekvallei richting Meylandt en terug, was het wat regenachtig. Maar even later brak de zon er door en werd het zelfs erg warm voor de atleten. Toch werd er duchtig de pees opgelegd. Bij de vrouwen won Jill Jansen vóór Miet Lemmens (Koersel) en Ans Cannaerts (Hechtel).
Met dit weer zitten de terrassen in Limburg afgeladen vol. De horeca werkt zich uit de naad door een tekort aan personeel. De vele vacatures raken niet ingevuld. Dat blijkt uit een rondvraag van TV Limburg. Avond- en weekendwerk interesseert sollicitanten niet meer, klinkt het.
Hamont-Achel - Handbal: Bocholt pakt opnieuw landstitelZoomIn het handbal heeft Achilles Bocholt vanavond thuis zijn landstitel verlengd. Dat gebeurde door Callant Tongeren te verslaan in een belle, die noodzakelijk was geworden nadat beide ploegen elkaar in de finale wedstrijden hadden verslagen. Uitslag vanavond: 36-30. Bij de rust was de stand 18-14. (Foto Seppe Dupain)
Grensgevallen
Vanavond rond 19u is een deel van de parkeergarage van Eindhoven Airport ingestort. Dat deel was nog in aanbouw en moest op termijn de oude parking voor het luchthavengebouw vervangen. Het zou dit jaar opengaan. Bij de instorting zijn geen gewonden gevallen.De oorzaak van de instorting is nog onbekend. UPDATE Op het vliegveld was sprake van een stroomstoring als gevolg van de instorting, zo meldt de luchthavendirectie. "Hierdoor is tijdelijk het passagiersproces stopgezet, een (…) Het hele nieuwsbericht

WB kajak: Hermien Peters 7de

Zaterdag 27 mei 2017
Hamont-Achel - WB kajak: Hermien Peters 7deZoomOp de tweede dag van de wereldbeker kajak in het Hongaarse Szeged heeft Hermien Peters een 7de plaats behaald in de A-finale K1 500 meter bij de dames senioren. Lize Broekx werd in hetzelfde nummer 4de in de B-finale. Artuur Peters moest zich tevreden geven met een 3de plaats in de B-finale K1 heren senioren 1000m maar kon zich wel plaatsen voor de A-finale K1 500 meter op zondag. Lize en Hermien werden vierde in de halve finale K2 500 meter en zijn zo verwezen naar een B-finale op dit (…) Het hele nieuwsbericht

Jackie Peeters overleden

Zaterdag 27 mei 2017
Hamont-Achel - Jackie Peeters overledenDonderdag is de uit Hamont afkomstige Jackie Peeters overleden, de echtgenoot van Martha Peeters. Hij was 69 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in de aula van begrafenissen Schraepen-Mathijsen in Zonhoven. Begroetingsmoment: dinsdag (18.30-19 uur) in aanwezigheid van de familie.

Norbert Panken overleden

Zaterdag 27 mei 2017
Dinsdag is Norbert Panken overleden, de echtgenoot van Tineke Borgardijn. Hij was 69 jaar.  De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Achel-Dorp. Dinsdag (19 uur) is er daar een avondwake. Er is maandag (19-20 uur) én dinsdag, na de avondwake, gelegenheid om afscheid te nemen en de familie te condoleren in funerarium Creemers. Condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
In Limburg stonden vorig jaar 380 sociale woningen leeg, op twee jaar na het hoogste cijfer sinds 2008. Dat blijkt uit gegevens van het provinciebestuur.
Op de wereldbeker korte baan in het Hongaarse Szeged heeft Hermien Peters zich vandaag kunnen plaatsen voor de A-finale in de K1 over 500 meter bij de dames senioren. Lize Broekx werd in dit nummer verwezen naar de B-finale. Ook Artuur Peters moet genoegen nemen met de B- finale nadat hij zich net niet kon kwalificeren voor de A-finale in de K1 100O m. Verder treden Lize en Hermien nog aan in de K2 500 meter en neemt Artuur nog deel aan de K1 500 meter. Beide boten konden zich (…) Het hele nieuwsbericht

Oppassen op warme dagen

Vrijdag 26 mei 2017
Het is maar dat je 't weet
Van morgen tot en met (voorlopig) maandag geldt de waarschuwingsfase Vlaams hitteplan. Dat heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid bekendgemaakt. Aanleiding zijn de voorspelde temperaturen die in onze contreien tot 35 graden kunnen oplopen. Thuiszorgdiensten, huisartsen en woonzorgcentra krijgen een waarschuwingsmail. Het Agentschap raadt iedereen aan voldoende te drinken, zichzelf en het huis koel te houden, zorg te dragen voor anderen in de buurt - in het bijzonder kinderen en ouderen -,en inspanningen te vermijden op warme momenten. Meer tips vind je hier.
Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) laat weten dat in Limburg brandfase oranje geldt en dat wil zeggen: hoog gevaar, wees voorzichtig! "Het is erg droog en brandgevaarlijk in natuurgebieden. Wees voorzichtig, rook niet in natuurgebieden en bossen. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden overdag bemand", aldus het ANB.
Grensgevallen
In juni houdt het Nederlandse Bureau voor Belgische Zaken (BBZ) weer een aantal gratis bijeenkomsten voor grensarbeiders. Op maandag 12 juni vanaf 19.00 uur vindt de bijeenkomst in Lommel plaats. Bent u grensarbeider in Nederland of België? Of overweegt u over de grens te gaan werken? Dan is de informatiebijeenkomst voor grensarbeiders van BBZ iets voor u. Grensarbeid kan verregaande gevolgen hebben voor de sociale zekerheid en voor de belastingen. In een aantal presentaties komen die (…) Het hele nieuwsbericht

Openingsuren recyclagepark

Vrijdag 26 mei 2017
Het recyclagepark is vandaag en morgen gewoon open volgens de normale openingsuren, meldt Limburg.net:
- vandaag/vrijdag van 9 tot 12.30u en van 13 tot 17u;
- zaterdag van 9 tot 12.30u en van 13 16u.

Cato Clauwers overleden

Woensdag 24 mei 2017
Hamont-Achel - Cato Clauwers overledenGisteren is Cato Clauwers overleden, de weduwe van Frans Van Otterdijk. Zij was 88 jaar en wordt zaterdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de dekenale kerk in Hamont. Begroetingsmoment: vrijdag (19-20 uur) in funerarium Creemers in Hamont. Condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Theo Goijens overleden

Woensdag 24 mei 2017
Hamont-Achel - Theo Goijens overledenZaterdag overleed Theo Goijens, de echtgenoot van Mina Boonen. Hij was 92 jaar en wordt vrijdag gecremeerd, na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Hamont-Lo. Donderdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Creemers in Hamont. Condoleren[!]begrafebissencreemers.be.
Grensgevallen
Morgenvroeg kan het verkeer tussen Valkenswaard en Eindhoven in de soep raken in Valkenswaard. De Actiegroep Leefbaar Valkenswaard gaat daar op de Eindhovenseweg met spandoeken protesteren tegen het doorgaand vrachtverkeer in het dorp. Het vertrek, vanaf de markt, is gepland om 07.45 uur. De optocht van de actievoerders trekt dan over de N69 noordwaarts. De demonstratie vindt alleen plaats als er genoeg deelnemers zijn.
Hamont-Achel - Wie wint de dvd - of het boek?ZoomWe zijn deze week een dagje later met de nieuwe opgave, dus krijgt u ook tot zaterdagavond de tijd om een tekstje te verzinnen voor in de lege tekstballon. Wat zegt president Trump donderdag wanneer premier Michel hem welkom heeft geheten bij zijn eerste bezoek aan België?
Mail uw tekstje voor zaterdagavond naar wineendvd[!]gmail.com en misschien valt uw inzending in de prijzen! (Cartoon Stijn Lodewijks)
Het percentage vroegtijdige schoolverlaters is in onze provincie in vier jaren tijd gedaald van 12,4 naar 10,4 procent. Dat blijkt uit gegevens van de provincie Limburg.

Maria Geysen overleden

Maandag 22 mei 2017
Hamont-Achel - Maria Geysen overledenIn het rusthuis in Achel is donderdag Maria Geysen overleden, de weduwe van Zjang Geboers. Zij was 82 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroetingsmoment: dinsdag (18-18.45 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat in Lommel.

En wie won de DVD?

Zondag 21 mei 2017
Hamont-Achel - En wie won de DVD?ZoomHet is Hendrikus Klomp. Hij kwam met dit tekstje uit de hoek. Maar hij moet ons wel nog zijn postadres mailen. Morgen een nieuwe opgave!
Limburg blijft investeren in dierenwelzijn. Dat is belangrijk voor de dieren, maar ook voor de talrijke vrijwilligers die zich inzetten in de Limburgse dierenasielen.
Zo lanceert het provinciebestuur drie handboeken op maat. Nieuwe vrijwilligers in de dierenasielen kunnen in het handboek voor hond of kat basisinfo en tips vinden voor de verzorging van asieldieren. Voor de asielbeheerders is een handboek beschikbaar met wetenschappelijk onderbouwde informatie inzake de dierenasielgeneeskunde en de (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
Gistervoormiddag is op de Maastrichterweg in Valkenswaard een Belgische wielertoerist, die deel uitmaakte van een groep van ongeveer 35 renners, aangereden door een auto en geslagen door de chauffeur, een 49-jarige man uit Valkenswaard. De chauffeur reed nadien door maar werd later door de politie thuis opgepakt. De wielertoerist werd niet gewond. Het incident gebeurde toen de groep bij een rotonde geen voorrang gaf aan de automobilist.

2.839 openstaande vacatures

Zondag 21 mei 2017
De website van de VDAB meldt 553 openstaande jobs in Lommel, 477 in Houthalen-Helchteren, 474 in Overpelt, 379 in Tongeren, 287 in Beringen, 200 in Hamont-Achel, 186 in Meeuwen-Gruitrode, 139 in Peer, 91 in Neerpelt en 53 in Hechtel-Eksel. In het totaal gaat het om 2.839 openstaande vacatures.
Tussen 2007 en 2016 steeg het aantal eenoudergezinnen in Limburg met 2.389, van 27.339 naar 29.728. Dat is een stijging met 8,7 procent. De cijfers zijn afkomstig van de provincie Limburg.

Marina Van de Broek overleden

Zaterdag 20 mei 2017
Hamont-Achel - Marina Van de Broek overledenIn het Mariaziekenhuis is donderdag Marina Van de Broek overleden, de echtgenote van Fons Janssen. Ze was 64 jaar. De afscheidsdienst zal in beperkte kring plaatsvinden. Laatste groet: dinsdag tussen 19 en 20u in funerarium Creemers in Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Een stap in de ruimte

Vrijdag 19 mei 2017
Uit de ruimte
Hamont-Achel - Een stap in de ruimteZoomDe NASA heeft weer een prachtig filmpje online gezet. Het toont - via een action cam - NASA-astronaute Shane Kimbrough die met haar ESA-collega Thomas Pesquet reparaties uitvoert aan onderdelen van het Internationaal Ruimtestation ISS. Ze verplaatsten ook een docking-adapter van de poortzijde van de rustmodule naar de ruimtezijde van de Harmony-module van het station. Het is fascinerend om te zien hoe de twee aan de buitenkant van het ISS hangen terwijl dat ruimtestation aan een snelheid van gemiddeld 27.700km per uur rond de aarde zoeft. Wij denken dan altijd: stel dat er eens een kabeltje breekt of zo, dan krijgen ze dat ding nooit meer ingehaald. Maar mooie beelden zijn het wel... (Video NASA)

Fina Willekens overleden

Vrijdag 19 mei 2017
Hamont-Achel - Fina Willekens overledenWoensdag is Fina Willekens overleden, de weduwe van Werner Freier. Ze was 88 jaar. De afscheidsdienst zal in intieme kring plaatsvinden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Het is maar dat je 't weet
De omstreden kaart die bouwgrond in Vlaanderen omzet in bosgrond moet vervangen worden door een nieuwe. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois vandaag gezegd. De voorbije dagen ontstond er veel protest toen bleek dat er op bouwgronden die in sommige bosgebieden liggen, voortaan niet meer gebouwd zou mogen worden. Het gemeentebestuur van Hechtel-Eksel kondigde vanmiddag nog aan dat het naar de Raad van State wilde trekken om de kaart (en haar gevolgen) ongedaan te laten maken. Zover hoeft het nu dus niet te komen.

Begrafenis met omweg

Vrijdag 19 mei 2017
Tribunaliteiten
Hamont-Achel - Begrafenis met omwegWat de laatste wensen van moeder waren, wilde de vrederechter van Leuven weten van de kinderen van een Marokkaanse vrouw, die op negentigjarige leeftijd stierf op de palliatieve dienst van de KU Leuven. Dat zij een graf kreeg in België, antwoordde de dochter. Dat de kinderen geen ruzie maakten, wist de zoon. Een maand na haar dood stonden broer en zus voor de vrederechter. De zoon had het stoffelijk overschot naar Charleroi laten overbrengen, naar de Islamitische Uitvaartvereniging van België, voor (…) Het hele nieuwsbericht

Folder 'asbest in huis'

Donderdag 18 mei 2017
Eerstdaags wordt aan onder andere alle bibliotheken, notarissen, lokale besturen, wooninfopunten, enz. in Limburg een aantal exemplaren van de folder ‘Asbest in huis’ verzonden. Het is de bedoeling dat die terechtkomt bij bouwers en verbouwers. De folder, samengesteld door het provinciebestuur in samenwerking met Limburg.net, geeft een leidraad om asbesthoudende materialen te detecteren, te herkennen en indien nodig veilig te verwijderen, zegt gedeputeerde van leefmilieu Ludwig (…) Het hele nieuwsbericht

Jaak Debacker overleden

Donderdag 18 mei 2017
Hamont-Achel - Jaak Debacker overledenIn het Mariaziekenhuis is vandaag Jaak Debacker overleden, de echtgenoot van Jeanne Stevens. Hij was 89 jaar. Dinsdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Maandag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Vanmorgen hebben de Noord-Limburgse burgemeesters en vertegenwoordigers van VITO, INFRAX, NUHMA, Energyville en POM-Limburg in het Huis van de Stad in Lommel het startschot gegeven voor een taskforce “Geothermie Noord-Limburg”. Deze taskforce of expertengroep moet de mogelijkheden van geothermie en de exploitatie ervan verder verkennen en de gemeentebesturen adviseren over hoe gezamenlijk de uitbouw van geothermie kan verwezenlijkt worden. Verder wordt van de taskforce verwacht (…) Het hele nieuwsbericht

Week van het hartritme

Donderdag 18 mei 2017
De week van het hartritme staat dit jaar in het teken van levensreddend handelen. Kennis van de risicofactoren, de alarmsignalen en eerste hulp bij een hartstilstand, is voor iedereen van levensbelang. In de hal van het Mariaziekenhuis gaan op 30 mei ( 13-18u) rond dit thema een aantal infostanden georganiseerd worden. De dienst spoedgevallen en de brandweer zullen informatiesessies geven, educatie bij (…) Het hele nieuwsbericht

Weer vertraging voor N69

Woensdag 17 mei 2017
Grensgevallen
De Nederlandse Raad van State (RvS) heeft opnieuw bezwaren opgeworpen tegen de voorgestelde Westparallel voor de N69. Die nieuwe weg zou het grootste deel van het verkeer dat nu nog door Waalre en Valkenswaard rijdt, voor zijn rekening moeten nemen. Maar volgens de RvS moet de waterhuishouding in het gebied rond de rivier De Keersop beter worden onderzocht. Ook moet men een oplossing vinden voor een ondergrondse koolwaterstofleiding die in de buurt van het tracé ligt, en waar een breuk in de bodem is vastgesteld.
De provincie Noord-Brabant krijgt van de RvS vijf maanden de tijd om met oplossingen te komen.
Grensgevallen
In de Groenstraat in Soerendonk is deze namiddag een auto met Poolse nummerplaat tegen een boom terecht gekomen. Daarbij viel één dode: de autobestuurder. Een inzittende werd zwaar gewond. Hij werd met een ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Ook een traumahelikopter kwam ter plaatse.
Hamont-Achel - Het eerste jonge ree van het jaarZoomIn het Natuurhulpcentrum (NHC) in Opglabbeek is het eerste jonge ree van het jaar opgevangen. Het dier - die ogen! - wordt daar verzorgd nadat een man het in Hoegaarden had opgemerkt en had meegenomen, iets wat men beter niét doet, zeggen ze bij het NHC. Lees hier het verhaal. (Foto NHC)

Vooruitgang

Woensdag 17 mei 2017
Vandaag gelezen
"De kans dat een Brits kind van acht een televisie op zijn kamer heeft, is groter dan de kans dat zijn vader bij hem in thuis woont."
(Bron: De Groene Amsterdammer)

Annie van Leeuwen overleden

Woensdag 17 mei 2017
Hamont-Achel - Annie van Leeuwen overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Annie van Leeuwen overleden, de weduwe van Harrie Cardinaels. Ze was 86 jaar. Zaterdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Laatste groet: vrijdag tussen 19 en 19.30u in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Leen Veuskens overleden

Dinsdag 16 mei 2017
Hamont-Achel - Leen Veuskens overledenIn het Mariaziekenhuis is vandaag Leen Veuskens overleden, de weduwe van Henry Godefridi. Ze was 89 jaar en de oprichtster van het Hamonter Water en van Autobussen De Wilg. De afscheidsdienst zal in intieme kring plaatsvinden. Vrijdag om 19u is er een avondwake in de decanale kerk van Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

38% van ademtesten positief

Maandag 15 mei 2017
Het is maar dat je 't weet
Afgelopen weekend waren er in Limburg 78 verkeersongevallen, waarvan 21 met gewonden. De politie nam bij die ongevallen 34 ademtesten af. 13 daarvan, of 38,2 procent, waren positief. Er waren 24 gevallen van vluchtmisdrijf.
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Oppassen voor oplichters bij geldautomatenAfgelopen weekend hebben oplichters verschillende mensen die die geld afhaalden via bankautomaten, op een listige manier bestolen, meldt de lokale politie. Er waren aangiften bij de politie over feiten in Peer, Hechtel-Eksel, Neerpelt en Heusden-Zolder.
Slachtoffers van de oplichters werden meteen nadat zij geld uit de automaat hadden gehaald met hun bankkaart, aangesproken door een man. Die maakte hen erop attent dat zij biljetten hadden laten liggen na hun geldafhaling. Toen de (…) Het hele nieuwsbericht
Confederatie Bouw Limburg en Voka - Kamer van Koophandel Limburg hebben de voorlopige kaarten inzake bestemming industriegrond met de meest kwetsbare waardevolle bossen kunnen inkijken. Alleen al in Limburg gaat het om 311 hectare en dus meer dan 60% van het totaal in Vlaanderen. Het gaat om zonevreemde bossen op gronden die industrie als bestemming hebben. Dit betekent dat ondernemers met hun gronden niet meer zomaar kunnen doen waarvoor de gronden bestemd zijn. Tevens houdt dit een aanzienlijk waardeverlies in waar slechts een beperkte schadevergoeding tegenover staat.

Gratis naar... lezing Zaki

Maandag 15 mei 2017
Hamont-Achel - Gratis naar... lezing ZakiZoomAanstaande woensdag om 19u30 komt Zaki, oftewel Jacky Dewaele, naar CC De Adelberg in Lommel. Hij brengt een  boeiende lezing over 'ouder worden'. Maar géén treurzang over allerlei kwaaltjes, neen, een positief verhaal van de vele voordelen van het ouder worden komen aan bod onder de titel 'Ondeugend ouder worden'. Langer en gelukkiger zullen we leven! U kunt hier gratis naartoe indien u bij de eerste vijf (duo-ticket) bent die een mailtje stuurt aan jan.buyens[!]ccdeadelberg.be. Meer info en tickets via de website.
Hamont-Achel - Wie wint de dvd (of het boek)?ZoomMoederdag is weer bijna achter de rug. Meteen een kapstokje voor Stijn Lodewijks om er een cartoon rond te maken. Maar er ontbreekt iets in het rechter tekstballonnetje. Wat zegt moeder als ze van haar echtgenoot (in het café, maar dat weet moeder niet) te horen krijgt dat het zo druk is in de bloemenzaak?
Mail uw tekstje (graag voor vrijdagavond) naar wineendvd[!]gmail.com. Vermeld ook uw postadres. En misschien wordt u wel de nieuwe winnaar!

En wie won de dvd?

Zondag 14 mei 2017
Hamont-Achel - En wie won de dvd?ZoomHet is Hilda Vanmierlo. Ze kent de gewoonten van wielertoeristen blijkbaar zo goed dat ze bovenstaand tekstje uit haar hoed toverde. Straks een nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)

Anna Boonen overleden

Zaterdag 13 mei 2017
Hamont-Achel - Anna Boonen overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Anna Boonen overleden, de weduwe van Jaak Driesen. Ze was 84 jaar. Donderdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-centrum. Woensdag om 19u is er daar een avondwake.
Hamont-Achel - Okra fietste in Midden-LimburgZoomEen groep Okra-leden vertrok woensdag aan de Burg naar Midden-Limburg, met de fietsen geladen op de fietsendragers van een paar auto’s. Vanaf de parking Molenheide in Helchteren was een tocht van 65 km uitgestippeld doorheen het natuurgebied De Wijers en omgeving. De terugweg bracht hen in de omgeving van Bokrijk waar je via een fietspad met het water aan weerszijden op ooghoogte fietst. Even rusten met de zon in de rug op het terras in Bokrijk, waarna het terug huiswaarts ging. (Jacqueline Joosten–Segers)
Okra fietste in Midden-LimburgOkra fietste in Midden-LimburgOkra fietste in Midden-Limburg
Zoom
Vandaag gelezen
"Photos from space at night have raised questions about why Belgium burns so bright." (The New York Times)
Hamont-Achel - Maandag moeilijk op E314 in ViverselZoomVolgende maandag 15 mei start op de E-314 de effectieve omleiding van het verkeer van de snelwegbrug over het kanaal in Viversel langs de tijdelijke brug. Zoals bekend wordt de brug - die eigenlijk uit twee bruggen bestaat - 1,6 meter verhoogd tot een doorvaarhoogte van 9,10 meter. Zo kunnen er schepen met 4 opgestapelde containers onder door.
De werken worden 's avonds en 's nachts uitgevoerd en duren ongeveer een week. In die periode wordt de tijdelijke brug geleidelijk aan in gebruik (…) Het hele nieuwsbericht
De Limburgse export van diensten en handel boomt. Voka– KvK Limburg heeft de exportprestaties van Limburg en Vlaanderen naast mekaar gezet. En wat blijkt? Over de afgelopen jaren heeft Limburg een veel grotere groei (45%) gekend dan Vlaanderen (10%). Daardoor heeft onze provincie al een kleine stap genomen, maar de achterstand met Vlaanderen is nog groot. Vooral de dienstverleners en handelaars vinden hun weg naar het buitenland, maar de industrie blijft de grootste exporteur van Limburg.
De gemiddelde prijzen van gewone woonhuizen, villa’s en appartementen zijn in 2016 opnieuw gestegen. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van de Algemene Directie Statistiek van de FOD Economie. In 2016 werden gewone woonhuizen 4% duurder, villa’s 2,2% en appartementen 0,4%.

We zijn hier niet alleen

Woensdag 10 mei 2017
Het is maar dat je 't weet
De Belgische soortenlijst telt 22.779 diersoorten, vooral 20.097 geleedpotigen (vliegen, spinnen, kreeften) en 893 gewervelden (vogels, vissen, reptielen, zoogdieren). Binnen de soorten zijn de aantallen enorm. Volgens de tellers zijn er rond de 1,3 miljoen reisduiven, 72.100 zangvinken, 1,5 miljoen honden, ruim 2 miljoen katten en 11 miljoen muizen (5 muizen per kat dus). Maar ook 19.070 everzwijnen, 20.262 reeën en 320 miljoen slachtdieren. (Bron: Het Laatste Nieuws)

Catho Schepers overleden

Woensdag 10 mei 2017
Hamont-Achel - Catho Schepers overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Catho Schepers overleden, de echtgenote van Adriaan Davids. Ze was 81 jaar. Zaterdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Vrijdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

'Het regent op mijn neus'

Woensdag 10 mei 2017
Hamont-Achel - 'Het regent op mijn neus'ZoomKom jij - op welke manier dan ook - in aanraking met dementie? Wil jij je ervaringen op een creatieve manier uiten? Doe dan mee aan de tentoonstelling 'Het regent op mijn neus'. Dat is een initiatief waarvoor de rusthuizen van Hamont en Achel, het OCMW en de bibliotheek van de gemeente de handen in elkaar slaan. Doel: dementie nog meer bespreekbaar maken.
Die tentoonstelling zal men vanaf vrijdag 13 oktober een maand lang kunnen bekijken in de bibliotheek van Hamont. Ben je partner, dochter (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Dertig kilo cocaïne in beslag genomenDe Limburgse onderzoeksrechter gaf afgelopen vrijdag opdracht aan de federale gerechtelijke politie Limburg om in te grijpen bij een belangrijke drugsdeal van cocaïne. Die zou plaatsvinden in Antwerpen. Vijf personen, zowel de leveranciers van de verdovende middelen als de potentiële kopers, konden worden gearresteerd en voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Hasselt. Bij de tussenkomst werden ongeveer 30 kg cocaïne, 16.000 euro en 26.500 Zwitserse frank aangetroffen; vier gebruikte (…) Het hele nieuwsbericht
Al 5 jaar organiseren verschillende diensten vanuit de gemeenten Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt 3 keer per jaar een praatcafé over het thema dementie. Elke keer wordt dat thema vanuit een andere hoek bekeken. Soms is het een infoavond of een lezing maar het kan ook een theaterstuk of een film zijn. Via het praatcafé probeert men mensen te bereiken die graag meer over dementie willen weten. Dit kan de persoon zijn die zelf dementie heeft, zijn familie, vrienden, buren of éénieder die vanuit interesse meer wenst te weten te komen. Nadat de informatie gegeven is, is er de mogelijkheid om iets te drinken, na te praten met mensen in gelijkaardige situaties, of je vragen te stellen aan de aanwezige hulpverleners.
Ben je benieuwd en wil je ook eens komen luisteren? Je bent welkom op woensdag 10 mei (morgen!) om 19u30 in WZC St.- Jan Berchmans, Bosstraat 7, Hamont-Achel. Het thema is ‘Leven met dementie’ en het einde is voorzien rond 22u.
Het Agentschap Wegen en Verkeer is gestart met de aanpassing van de verkeerslichtenregeling van drie kruispunten op de Grote Baan in Houthalen. Ter hoogte van de Koolmijnlaan zal het agentschap ook de afslagstrook voor het verkeer komende van Hasselt, richting Centrum-Zuid, verlengen. Deze ingrepen moeten, in afwachting van de aanleg van de Noord-Zuid-verbinding, zorgen voor een tijdswinst voor het verkeer. Meer informatie leest u in het bericht op de Internetgazet van Houthalen-Helchteren.

Bèr Ceelen overleden

Dinsdag 9 mei 2017
Hamont-Achel - Bèr Ceelen overledenZaterdag is Bèr Ceelen overleden. Hij was 69 jaar. De afscheidsdienst vindt in intieme kring plaats. Begroetingsmoment: woensdag (19-20 uur) in funerarium Creemers in Hamont. Condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Arie Boogaerdt overleden

Dinsdag 9 mei 2017
Hamont-Achel - Arie Boogaerdt overledenZaterdag is Arie Boogaerdt overleden, de weduwnaar van Coby Voorsluijs. Hij was 90 jaar. Het afscheid vindt donderdag (15 uur) plaats in de Koninkrijkszaal van Jehovah's Getuigen in Neerpelt gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats van Achel-Dorp. Begroetingsmoment: donderdag (13-14 uur) in funerarium Creemers in Hamont. Condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Wie wint de dvd?

Zondag 7 mei 2017
Hamont-Achel - Wie wint de dvd?ZoomDaar zijn we weer met een nieuwe opgave. Die is opnieuw geïnspireerd door de actualiteit, met name het feit dat de politie te snelle fietsers gaat (kunnen) flitsen. Wat antwoordt de politieman rechts als zijn overste vraagt waar men die radar gaat opstellen?
Uw mail met daarin het antwoord graag voor vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com. Tijdens het weekend verneemt u dan of u bij de winnaars bent. We moeten daar wat tijd voor uittrekken omdat er telkens vele honderden inzendingen binnenkomen. Vergeet niet uw postadres te vermelden, zodat we bij winst de dvd kunnen versturen!

Internetgazet-brood

Zondag 7 mei 2017
Maak dat mee!
Hamont-Achel - Internetgazet-broodZoomOnze collega in Heusden-Zolder is vandaag jarig. Reden voor een van zijn medewerkers om voor hem een Internetgazet-brood te laten bakken: een brood met in de korst het Internetgazet-logo verwerkt. En het is lekker! mailt hij...
Vandaag gelezen
"Het is maar een idee, maar moest het overheidsgeld, in tijden van fake news, in journalistiek worden geïnvesteerd, in plaats van in de aandeelhouders van grote mediabedrijven; kranten en tijdschriften zouden geen nieuwe CIM-cijfers nodig hebben om uit de doden op te staan."
(Uit de nieuwsbrief van de kritische website Apache.be)

Wie won de dvd?

Zondag 7 mei 2017
Hamont-Achel - Wie won de dvd?ZoomDeze week gaat het ons geld kosten want we moeten TWEE dvd's weggeven. Twee inzenders hadden identiek dezelfde tekst ingezonden voor het lege tekstballonnetje: Leo Noten en Walter Reijnders. Ze krijgen de dvd eerstdaags in de bus. Onze gelukwensen! Veel inzenders hadden een variante op "Het is niet voor mij maar voor mijn (buur)man". Straks een nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)

Pikant pand

Vrijdag 5 mei 2017
Tribunaliteiten
Hamont-Achel - Pikant pandDe vrederechter van Gent kreeg te maken met een discussie over huurgelden, uithuiszetting en nietigheid van een huurcontract in verband met een pand in de Pieter Vanderdonckt-doorgang in Gent. Op het eerste zicht een banaal huurgeschil, waar de vrederechter wel raad mee zou weten. Niet zo, vond de vrederechter.
Pieter Vanderdonckt mag dan in 1839 in Gent hebben deelgenomen aan de gemeenteraadsverkiezingen voor de Orangisten oftewel de ‘Vrienden van de Orde en Publieke Rust’, het straatje is in (…) Het hele nieuwsbericht
In 2030 zal het aantal actieve priesters in het bisdom Hasselt nagenoeg worden gehalveerd. In 2020 zullen er in Limburg nog 63 priesters actief zijn. In 2030 zullen er dat nog 37 zijn. Dat meldt Kerk & leven vandaag. Volgens godsdienstsocioloog Wim Vandewiele van de KU Leuven gaat het om een nog vrij optimistische voorspelling “omdat er geen rekening wordt gehouden met de hoge gemiddelde leeftijd van de clerus en het bijgevolg hogere risico op ziekte en overlijden”. Bij de cijfers is geen rekening gehouden met eventuele nieuwe roepingen.

Politieberichten

Dinsdag 2 mei 2017
Hamont-Achel - PolitieberichtenAan Stad hebben onbekenden afgelopen nacht geprobeerd een geldautomaat open te breken. Dat mislukte. Er is wel schade aan de automaat.
Aan Hooghaag brak er gisteravond rond 23u een schouwbrand uit in een woning. De schade bleef beperkt.
Hamont-Achel - Jacqueline Van Werde overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Jacqueline Van Werde overleden. Ze was 92 jaar. Maandag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-centrum. Laatste groet: vrijdag tussen 18u en 18.30u in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.
Volgens de meest recente cijfers vertoont 17,3 procent van alle Limburgse kinderen overgewicht. In Tongeren bedraagt dit 19,1 procent, in Houthalen-Helchteren 18,4 procent én in Beringen en Lommel telkens 18,3 procent. In Overpelt heeft 16,2 procent van de kinderen te kampen met overgewicht, in  Neerpelt 15,5 procent, in Meeuwen-Gruitrode 14,9 procent, in Hamont-Achel 14,7 procent, in Hechtel-Eksel 14 procent én in Peer 12,6 procent.

449 werkzoekenden

Maandag 1 mei 2017
Hamont-Achel telde in 2016 gemiddeld 449 niet-werkende werkzoekenden. Dat is 5,19 procent van het aantal inwoners op actieve leeftijd. Het gemiddelde van het Vlaams Gewest bedroeg 5,68 procent.
Vanavond om 20u (en niet zoals in De Belleman aangegeven om 19.00 u) zal Jack Didden, specialist in de geschiedenis van WO II, in Ciné Walburg een nieuwe kijk geven op de bevrijding van Noord-Limburg in september 1944. Hij gebruikt daarbij ook unieke, nooit behandelde Duitse bronnen.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel